27 اردیبهشت ماه؛ روز جهانی فشار خون

هرسال روز 27 اردیبهشت ( 17 ماه می میلادی) به نام روز جهانی فشارخون نامگذاری شده است . “از مقدار فشارخون خود مطلع باشیم ” ( know your blood pressure )  شعاری  است که از سال 92 اعلام شده و تا 5 سال آینده با هدف اجرای برنامه هائی در رابطه با غربالگری و شناسائی […]

27 اردیبهشت ماه؛ روز جهانی فشار خون
امتیاز کاربرها

زمان مطالعه 7 دقیقه

تعداد بازدید 3475

تاریخ انتشار

27 اردیبهشت ماه؛ روز جهانی فشار خون

هرسال روز 27 اردیبهشت ( 17 ماه می میلادی) به نام روز جهانی فشارخون نامگذاری شده است . “از مقدار فشارخون خود مطلع باشیم ” ( know your blood pressure )  شعاری  است که از سال 92 اعلام شده و تا 5 سال آینده با هدف اجرای برنامه هائی در رابطه با غربالگری و شناسائی بیماران مبتلا به فشارخون بالا تکرار می شود.

فشار خون بالا عبارت است از افزایش فشار وارده از جریان خون به دیواره رگ های خونی. فشار خون بالا گاهی «قاتل بی صدا» نامیده می شود چرا كه تا مراحل انتهایی اغلب هیچ علامتی ندارد. باید توجه داشت كه فشار خون به طور طبیعی در اثر استرس و فعالیت بدنی بالا می رود. اما فردی كه دچار بیماری فشار خون بالا است هنگام استراحت نیز فشار خونش بالاتر از حد طبیعی است.

بسیاری از افراد كه به فشار خون بالا مبتلا هستند، علامتی نداشته و احساس بیماری ندارند. ۱۵ درصد افراد مسن دارای فشار خون هستند و خودشان خبر ندارند مگر آن كه فشار خون بطور ناگهانی خیلی بالا برود. به این ترتیب تنها راه تشخیص فشار خون بالا، اندازه گیری میزان آن است.

از هر ده نفر مبتلا به فشار خون بالا، در نه نفر آنها، یعنی در۹۰ درصد آنها علت دقیق برای فشار خون شناخته نشده است. این نوع فشار خون، نوع اولیه فشار خون بالا نامیده می شود.

در تعداد كمی از افراد مبتلا به فشار خون بالا (نوع ثانویه فشار خون بالا) عواملی همچون تنگ شدن سرخرگ كلیوی و یا اختلال در تولید هورمون های مترشحه از غدد فوق كلیوی و بیماری های بافت كلیه در ایجاد بیماری نقش دارند.

چاقی و اضافه وزن، سیگار كشیدن، مصرف الكل، رژیم غذایی حاوی نمك یا چربی اشباع شده زیاد، عدم مصرف میوه و سبزی، كم تحركی و نداشتن فعالیت بدنی كافی، استرس و عوامل ژنتیكی از علل مستعد كننده بیماری فشار خون هستند. اگر یكی از والدین و یا هر دو دچار فشار خون بالا باشند، خطر ابتلای فرد به فشار خون بیشتر است.سابقه خانوادگی فشار خون بالا، سكته مغزی و حمله قلبی نیز احتمال ابتلا را افزایش می دهد.

هر ساله 7.5 میلیون مرگ و میر بر اثر فشار خون بالای افراد به وقوع می پیوندد که این آمار 12.8 درصد از مرگ و میر سالانه در جهان را شامل می شود.
تخمین های بین المللی نشان می دهد که 1.3 افراد میانسال به فشار خون بالا مبتلا هستند. همچنین 51 درصد از سکته های مغزی منجر به مرگ بر اثر فشار خون بالا به وقوع می پیوندند و 45 تا 60 درصد از افراد مبتلا به بیماری قلبی، در اثر فشار خون بالا از دنیا می روند.

رژیم های نادرست غذایی، مصرف زیاد غذاهای چرب و پرنمك، بی تحركی و زندگی ماشینی از جمله عوامل تشدیدکننده كننده برای ابتلا به بیماری فشار خون بالاست و به همین دلیل، آگاهی از میزان فشار خون و مراجعه به پزشک می تواند تاثیر مهمی برای پیشگیری از پیشرفت این بیماری باشد.

گروه به اندام دکتر کرمانی، علاوه بر انتشار مطالب علمی، برای آشنایی بیشتر شما با موضوع فشار خون، ویدئویی در این زمینه ترجمه کرده است. در این فیلم، می توانید با تعریف فشار خون، ارتباط میان فشار خون و تپش های قلب، غلظت خون و عواملی که باعث افزایش فشار خون و بیماری های قلبی می شوند آشنا شوید. دیدن این فیلم، ما را به درک تازه ای از فشار خون و اهمیت آن می رساند؛ افزایش فشار خون اگر جدی گرفته نشود، می تواند زمینه ساز بیماری های خطرناک تر و در نهایت منجر به مرگ شود.

تجهیزات پزشکی و فشارسنج

امتیاز کاربرها
    به اشتراک بگذارید
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*