
حتما تا کنون در مورد خواص سرکه سیب شنیدهاید. این ماده مفید از قدیم الایام به عنوان یک درمان خانگی محبوب محسوب میشده است. سرکه سیب از آب سیب تخمیر شده تهیه و در سسهای سالاد، ترشیها، نگهدارندههای غذا و چاشنیها استفاده میشود.شنیدهها حاکی از آن است که این نوع سرکه به علت خواص سلامتی مختلف از جمله اثرات ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی میتواند طیف گستردهای از اختلالات سلامتی را تسکین دهد. علاوه بر این، شواهد نشان میدهد که این ماده ممکن است بتواند به کاهش وزن، کاهش کلسترول، کاهش سطح قند خون و بهبود علائم دیابت نیز کمک کند. با این حال، تحقیقات کمی در این باره وجود دارد و قبل از اینکه بتوان آن را به عنوان یک درمان جایگزین توصیه کرد نیاز به مطالعات بیشتری خواهد بود. در این مقاله، به خواص سرکه سیب برای پوست، مو، درمان برخی بیماریها و روش مصرف و عوارض آن پرداختهایم. با ما همراه باشید.
سرکه سیب چگونه به دست میآید؟
تخمیر، اساس فرآوری سرکه است. در طی تخمیر الکلی، مخمرها از شکر موجود در آب سیب برای تولید اتانول استفاده میکنند که یک فرآیند بیهوازی برای تبدیل سیب به سرکه است. ویژگیهای نهایی سرکه، بسته به فرآیندهای تخمیر میکروارگانیسمها و تکنیکهای فرآوری انتخاب شده تغییر میکند. در مجموع، فرآیند تولید سرکه سیب طی مراحل زیر انجام میشود:
- برداشت: برداشت سیب بین ماههای شهریور و آذر انجام میشود و روش جمعآوری به دو صورت دستی و مکانیکی است.
- انتخاب سیب: برای تولید سرکه خوب، سیبها باید سفت و رسیده باشند.
- رسیده شدن: این دوره اختیاری است. سیبها را حدود یک هفته تا ده روز قبل از آسیاب کردن در یک منطقه تمیز و بدون بو نگهداری میکنند تا کاملا رسیده شوند.
- شست و شو: سیبها بعد از نرم شدن باید بهطور خودکار از داخل سطلها روی اسکرابر ریخته شده و آبکشی و تمیز شوند تا برگها، شاخهها، حشرات، باقی مانده سموم و باکتریهای مضر حذف شوند و سپس روی نوار نقاله قرار بگیرند.
توجه: فقط سیبهای رسیده برای تولید سرکه استفاده میشوند زیرا این سیبها در معرض اثرات مخرب اکسیداسیون قرار نگرفتهاند. این بدان معنی است که هر سیب بررسی میشود و میوههای پوسیده یا کپکزده حذف میشوند.
- آسیاب کردن: سیب میوهای سفت است بنابراین برش دادن آن برای تسهیل آبگیری ضروری است. این کار با تیغههای چرخشی با سرعت بالا انجام میشود که میوهها را به تفاله تبدیل میکند و به این ترتیب، حداکثر آب از سیب استخراج میشود.
- پرس: معمولا از سه نوع دستگاه پرس اصلی در تولید تجاری آب سیب استفاده میشود.
- پاستوریزاسیون: برای از بین بردن تمام میکروارگانیسمهای موجود، آب سیب در درجه حرارت حدود 92 درجه سانتیگراد به مدت 10-15 ثانیه پاستوریزه میشود.
- خنک کردن و پر کردن: شیره خارج شده از تفاله سیبها از طریق لولههای پلاستیکی به مخزن خنک کننده پمپ شده و از یک شبکه توری عبور داده میشود تا هرگونه تفالهای از مایع خارج شود. سپس مایع سرد و در دمای 33 درجه فارنهایت (0.6 درجه سانتی گراد) نگهداری میشود. این عمل به جلوگیری از آلودگی توسط میکروارگانیسمهای نامطلوب کمک میکند. درنهایت مواد نگهدارنده مانند سوربات پتاسیم اضافه و آب میوه به مخزن تخمیر فرستاده میشود.
- تخمیر: آب سیب به مدت هشت هفته در دو مرحله تخمیر میشود که شامل تخمیر الکلی کلاسیک قندها به اتانول و سپس تخمیر استوباکتر است.
- پر کردن بطریها: با استفاده از یک لوله پلاستیکی تمیز، آب سیب به مخزن تخمیر دوم یا مستقیماً در بطریها تخلیه میشود.
- تصفیه: این مرحله باعث شفافیت سرکه میشود.
- کهنه سازی: کهنه سازی در بشکههای بلوط برای افزایش طعم سرکه انجام میشود. برای “تخمیر در بطری” ممکن است مقدار کمی قند به هر بطری اضافه شود. برای جلوگیری از تخمیر بیشتر باید در بطریها به خوبی بسته شود و برای جلوگیری از مرگ مخمر طی فرایند پاستوریزاسیون پس از افزودن شکر، گوگرد افزوده میشود.
- نگهداری: بطریها باید در محل نگهداری خنک و تاریک نگهداری شوند.
خواص سرکه سیب را از زبان دکتر کرمانی بشنوید:
خواص سرکه سیب
طب سنتی قرنهاست که ادعاهای زیادی را در مورد خواص شگفتانگیز سرکه سیب مطرح کرده است. اما آیا این سرکه واقعا به کاهش وزن، مبارزه با بیماریهای قلبی، کنترل قند خون و پیشگیری از سرطان کمک میکند و سرشار از آنزیمها و مواد مغذی مانند پتاسیم است؟ برای پاسخ به این پرسشها باید به موارد زیر توجه شود:
کمک به کاهش وزن
یکی از بارزترین خواص سرکه سیب مبارزه با چربیهاست. یک مطالعه کوتاه مدت در ژاپن روزانه 15 میلیلیتر سرکه سیب مخلوط با 250 میلیلیتر آب را به عنوان نوشیدنی در کنار رژیم غذایی معمول مردان و زنان دارای اضافه وزن افزود و وزن آنها در طی 12 هفته حدود یک کیلوگرم کاهش یافت اما پس از چهار هفته به سطح معمول بازگشت.
یک مطالعه دیگر در بریتانیا نشان داد که ممکن است سرکه بتواند از طریق ایجاد حالت تهوع صبحگاهی اشتها را سرکوب کند که مسلما طرفدار زیادی نخواهد داشت. برخی دیگر ادعا میکنند که مصرف سرکه سیب همراه با وعدههای غذایی به هضم سریعتر پروتئینها و تولید سطوح بالاتری از هورمون رشد کمک میکند اما متأسفانه هیچ مدرکی برای حمایت از چنین ایدههایی وجود ندارد. همچنین، این ادعا که پکتین موجود در سرکه با ایجاد احساس سیری طولانیتر به کاهش وزن کمک میکند، این واقعیت را نادیده میگیرد که پکتین موجود در سیب در سرکه سیب یافت نمیشود.
بهبود بیماریهای قلبی
فواید احتمالی سرکه برای بیماریهای قلبی با این ادعا که این سرکه “کلسترول بد LDL را جذب میکند” نیز مربوط به پکتین است. با این حال، در همان مطالعه مذکور در ژاپن هیچ تفاوتی در کلسترول LDL طی آن دوره 12 هفتهای ایجاد نشد. برخی دیگر ادعا میکنند که سرکه سیب مانند جارو برای پاک کردن مواد زائد سمی از شریانها عمل میکند که باز هم هیچ مدرکی برای آن وجود ندارد.
بهبود سایر بیماریها
در مورد آلرژی، آکنه،، سکسکه و گرفتگی عضلات پا شواهدی وجود ندارد که نشان دهد سرکه سیب از هریک از این شرایط جلوگیری یا آنها را درمان میکند. همچنین شواهدی از هیچ مطالعهای وجود ندارد که نشان دهد سرکه سیب برای پیشگیری یا درمان سرطان فایده دارد.
کمک به کشتن باکتریهای مضر
این سرکه میتواند به کشتن پاتوژنها کمک کند. در گذشته مردم بهطور سنتی از سرکه برای ضد عفونی کردن، درمان قارچ ناخن، شپش، زگیل و عفونت گوش استفاده میکردند. بقراط، پدر طب مدرن نیز بیش از 2000 سال پیش از سرکه برای تمیز کردن زخمها استفاده مینمود.

سرکه سیب از آب سیب تخمیر شده تهیه و در سسهای سالاد، ترشیها، نگهدارندههای غذا و چاشنیها استفاده میشود.
نگهداری مواد غذایی
از دیگر خواص سرکه سیب میتوان به خاصیت نگهدارندگی آن اشاره کرد. سرکه یک نگهدارنده خوب برای مواد غذایی است و مطالعات نشان میدهد که مانع از رشد باکتریهایی مانند coli و فاسد شدن غذا میشود.
درمان آکنه
گزارشها حاکی از آن است که سرکهی رقیق شده سیب میتواند به درمان آکنه کمک کند اما به نظر نمیرسد که هیچ تحقیق معتبری برای تأیید این موضوع وجود نداشته باشد.
آیا سرکه ارزش مصرف دارد؟
برخی از سایتهایی که سرکه سیب تصفیه نشده را تبلیغ میکنند ادعا دارند که این سرکه منبع خوبی از پتاسیم بوده و برای کمک به تنظیم تعادل آب و اسیدیته خون ضروری است، اما با توجه به اینکه تولیدکنندگان این نوع سرکه اعلام میکنند محصولاتشان فقط 11 میلیگرم در هر وعده 15 میلیلیتری پتاسیم دارد نتیجه گرفته میشود که این مقدار واقعا برای بدن ناچیز است. باید توجه داشت که مصرف پتاسیم توصیه شده روزانه برای زنان 2800 میلیگرم و برای مردان 3800 میلیگرم است (هر عدد موز حدود 400 میلی گرم پتاسیم دارد). همچنین هیچ مدرکی برای حمایت از این ایده وجود ندارد که سرکه جذب کلسیم را آسانتر کند و از طرفی مانند همه سرکهها تقریباً هیچ انرژی هم ندارد.
خواص سرکه سیب برای پوست
سرکه سیب با توجه به خواص ضدباکتریایی خود، یک درمان رایج برای بیماریهای پوستی مانند خشکی پوست، آفتاب سوختگی، کاهش برنزه شدن و اگزما است. پوست بهطور طبیعی کمی اسیدی است و استفاده از این سرکه بهصورت موضعی میتواند به تعادل مجدد pH طبیعی پوست کمک نموده و سد محافظ پوست را بهبود بخشد. از سوی دیگر، صابونهای قلیایی و پاک کنندهها میتوانند اگزما را تحریک کرده و علائم را بدتر کنند.
برخی افراد با این باور که سرکه سیب میتواند باکتریها را از بین برده و از ایجاد لکهها جلوگیری کند از سرکه سیب رقیق شده برای شستشوی صورت یا تونر استفاده میکنند. با این حال، یک مطالعه روی 22 فرد مبتلا به اگزما گزارش داد که سرکه رقیق شده در آب علاوه بر اینکه مشکلات پوستی را بهبود نمیبخشد، باعث تحریک پوست هم میشود. بنابراین هرگز نباید سرکه رقیق نشده روی پوست قرار بگیرد زیرا میتواند باعث سوختگی و لک شدن پوست شود.
خواص سرکه سیب برای مو
دلایل زیادی وجود دارد که چرا این چاشنی اسیدی برای سلامت مو توصیه میشود که از این میان مهمترین دلایل به صورت زیر فهرست شدهاند:
خاصیت اسیدیته و pH: سرکه سیب حاوی اسید استیک است و موهایی که کدر، شکننده یا وز به نظر میرسند، از نظر مقیاس pH قلیاییترند. به این ترتیب، ماده اسیدی سرکه به کاهش pH کمک کرده و سلامت مو را به تعادل میرساند.
خاصیت ضد میکروبی: این سرکه یک ضد عفونی کننده خانگی محبوب است که میتواند به کنترل باکتریها یا قارچهایی که میتوانند منجر به مشکلات پوست سر و مو (مانند عفونتهای جزئی یا خارش) شوند، کمک کند.
دلایل دیگر: سرکه سیب اغلب به دلیل غنی بودن از ویتامینها و مواد معدنی مفید برای مو، مانند ویتامین C و B مورد ستایش قرار میگیرد. برخی همچنین ادعا میکنند که این سرکه حاوی آلفا هیدروکسی اسید است که به لایه برداری پوست سر کمک نموده و اثرات ضد التهابی آن میتواند شوره سر را رفع نماید.
چگونگی استفاده از سرکه سیب برای مراقبت از مو
با مخلوط کردن دو قاشق غذاخوری سرکه سیب با آب (پس از شامپو کردن مو) و شستن یکنواخت موها با این مخلوط اسیدی به مدت چند دقیقه و آبکشی موها میتوان به سلامت و درخشندگی موها کمک نمود. تکرار این عمل پس از مدتی موجب بازگرداندن تعادل موها میشود اما اگر مشکلات مو یا پوست سر بدتر شد، باید استفاده از آن متوقف شود. سرکه سیب حاوی اسیدهای استیک است که به عنوان اسید سوزآور شناخته شدهاند و ممکن است پوست را تحریک کنند یا بسوزانند.
البته لازم به ذکر است که هنوز هیچ تحقیقی در مورد آزمایش مستقیم فواید سرکه سیب برای مراقبت از مو وجود ندارد. با این حال، برخی از ادعاها بر تضمین اثرات سرکه سیب بر سلامت مو پافشاری میکنند. به عنوان مثال در یک مطالعه در سال 2014 بر روی pH شامپو نشان داده شد که قلیاییت بالا میتواند به اصطکاک، شکستگی و خشکی مو کمک کند. این مطالعه استدلال کرد که اکثر محصولات مراقبت از مو و شامپوها قلیایی هستند و این سرکه به عنوان یک ماده بسیار اسیدی میتواند به تعادل pH مو کمک نموده و با افزایش اسیدیته و کاهش pH، موجب صافی، استحکام و درخشندگی مو شود.
علاوه بر این، قدرت ضدمیکروبی سرکه حاصل از سیب نیز توسط تحقیقات مختلف تایید شده است. این خاصیت میتواند مشکلات پوست سر مربوط به قارچ یا باکتری را حل کرده و در نتیجه از خارش پوست سر جلوگیری کند. با این حال، هیچ تحقیق علمی در حمایت از این گزارشات وجود ندارد. همچنین شواهد کمی وجود دارد که نشان دهد سرکه سیب حاوی ویتامین و مواد معدنی مانند منگنز، کلسیم، روی و آهن است و در صورت استفاده نادرست حتی ممکن است باعث التهاب پوست شود. در هر صورت، باید توجه داشت که جنس موهای افراد مختلف، متفاوت است و شستشو با سرکه سیب ممکن است برای همه مفید نباشد. بهترین راه برای دانستن اینکه این ماده مفید است یا خیر این است که افراد آن را وارد برنامه مراقبت از موهای خود نموده و ببینند که آیا برای آنها موثر است یا خیر!؟

برخی از ادعاها بر تضمین اثرات سرکه سیب بر سلامت مو پافشاری میکنند.
آیا سرکه سیب به درمان شوره سر کمک میکند؟
طرفداران سرکه بر این باورند که این ماده میتواند شوره سر را طی فرایندهای زیر درمان کند:
- متعادل کردن pH پوست سر
- تحریک ریزش سلولهای مرده از پوست سر
- کاهش رشد قارچ روی پوست سر و موها
خواص سرکه سیب برای درمان بیماریها
هزاران سال است که از سرکه سیب در طب سنتی استفاده میشود. بسیاری ادعا میکنند که این سرکه قادر است بیماریهایی از قبیل اختلالات ریه، کبد چرب، فشار خون، دیابت، سوء هاضمه و زخم معده، بیماریهای قلبی و سرطان را کاهش دهد. در ادامه به تشریح مهمترین این موارد پرداخته خواهد شد.
مدیریت قندخون
سرکه سیب اغلب به عنوان یک روش طبیعی برای کنترل سطح قندخون به ویژه برای افرادی که مقاومت به انسولین دارند توصیه میشود. وقتی سرکه قبل از یک وعده غذایی پرکربوهیدرات مصرف شود سرعت تخلیه معده را کاهش داده و از افزایش شدید قند خون جلوگیری میکند. همچنین این سرکه حساسیت به انسولین را بهبود میبخشد و به بدن کمک میکند تا گلوکز بیشتری را از جریان خون خارج کرده و به سلولها منتقل کند که در نتیجه سطح قند خون کاهش مییابد.
ثابت شده است که چهار قاشق چایخوری (20 میلیلیتر) سرکه سیب مخلوط با یک لیتر آب قبل از مصرف یک وعده پرکربوهیدرات، به میزان قابل توجهی سطح قند خون را بعد از خوردن غذا کاهش میدهد اما وقتی قبل از یک وعده غذایی کم کربوهیدرات یا پرفیبر مصرف شود چندان هم موجب کاهش قند خون نمیشود.
تاثیر سرکه سیب بر سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یک وضعیت هورمونی است که با چرخههای قاعدگی غیرطبیعی، سطوح بالای هورمونهای آندروژن، کیستهای تخمدان و مقاومت به انسولین مرتبط است. یک مطالعه سه ماهه نشان داد که سطح هورمونهای زنان مبتلا به PCOS که بلافاصله بعد از شام یک قاشق غذاخوری (15 میلیلیتر) سرکه سیب را با 100 میلیلیتر یا حدود 7 اونس آب مینوشیدند، بهبود یافته و دورههای منظمتری را تجربه کردند.
تاثیر بر مشکلات ریوی
سرکهای که از سیب حاصل میشود دارای خواصی است که ممکن است برای افراد مبتلا به آسم مفید باشد اما هنوز هیچ مطالعه معتبری در این رابطه منتشر نشده است که ثابت کند این ماده اسیدی به کاهش علائم بیماریهای مزمن تنفسی کمک میکند. بنابراین در حال حاضر، نظریههایی که بیان میکنند این سرکه به افراد مبتلا به آسم کمک میکند، التهاب ریهها را کاهش میدهد و رشد باکتریها و ویروسها را متوقف میکند هنوز فقط در حد نظریه هستند.

سرکهای که از سیب حاصل میشود دارای خواصی است که ممکن است برای افراد مبتلا به آسم مفید باشد
خواص سرکه سیب در بهبود کبد چرب
قرنها شایعه بود که سرکه سیب خواص سمزدایی دارد. اکنون نیز طرفداران سرکه به افراد مبتلا به کبد چرب توصیه میکنند برای رفع سموم و چربی اضافی کبد، دو بار در روز از محلول یک قاشق غذاخوری سرکه در آب گرم که باعث کاهش چربی کبد، کاهش التهاب در کبد و به طور کلی کاهش وزن میگردد مصرف کنند.
کاهش فشار خون
مطالعات نشان میدهد که اگرچه سرکه سیب ممکن است در پایین نگه داشتن فشار خون نقش داشته باشد اما برای اثرگذاری باید در کنار سایر درمانها و تغییر سبک زندگی استفاده شود.
کنترل قند خون و دیابت
چندین مطالعه در مورد اثرات سرکه سیب بر سطح گلوکز خون گزارشهایی ارائه کردهاند. یک مطالعه کوچک روی داوطلبان سالم نشان داد که افزودن سرکه به یک وعده غذایی باعث کاهش سطح گلوکز و انسولین – حداقل برای 45 دقیقه – و افزایش سیری تا دو ساعت میشود. مطالعه دیگری بر روی افراد مبتلا به دیابت نوع 2 اعلام کرد که افزودن سرکه به یک وعده غذایی پرکربوهیدرات باعث کاهش افزایش بعدی در سطح گلوکز خون میشود. با این حال، این اثر فقط برای کربوهیدراتهای با شاخص گلیسمی بالا، مانند پوره سیب زمینی، آشکار بود و وقتی از کربوهیدراتهایی با GI پایینتر مانند نان سبوسدار استفاده شد، سرکه هیچ تاثیری نداشت.
با این وجود، یک مطالعه کوچک نشان داد که سرکه ممکن است حساسیت به انسولین را 19 تا 34 درصد در طول یک وعده غذایی پرکربوهیدرات بهبود بخشیده و بهطور قابل توجهی قند خون و پاسخ انسولین را کاهش دهد. در یک مطالعه روی 5 فرد سالم، مصرف سرکه پس از خوردن 50 گرم نان سفید قند خون را 31.4 درصد کاهش داد. یک مطالعه دیگر روی افراد مبتلا به دیابت نشان داد که مصرف 2 قاشق غذاخوری سرکه سیب قبل از خواب، قند خون ناشتا را تا 4 درصد در صبح روز بعد کاهش میدهد. مطالعات متعدد دیگر در انسان نشان میدهد که سرکه میتواند عملکرد انسولین را بهبود بخشیده و سطح قند خون را بعد از غذا کاهش دهد. البته بسیار مهم است که افراد درمان پزشکی را با محصولات بهداشتی اثباتنشده جایگزین نکنند و قبل از افزایش مصرف هر نوع سرکه با پزشک خود صحبت کنند.
یک هشدار برای مبتلایان به دیابت نوع 1: هنگام مصرف سرکه سیب و آب قبل از یک وعده غذایی غنی از کربوهیدرات، ممکن است مقدار انسولین (به علت تاخیر در انتقال محتویات معده به قسمت کوچک روده) تغییر نموده و در تزریق دوز معمول روزانه تداخل ایجاد شود که حتما در این مورد باید با پزشک مشورت گردد.

سرکه سیب ممکن است در پایین نگه داشتن فشار خون نقش داشته باشد
تاثیر سرکه سیب بر زخم معده
برای اطمینان از اثرگذاری این سرکه بر زخم معده باید اطمینان حاصل شود که “مادر” (یک ماده ژلاتینی شیری و رشتهای که بهطور طبیعی از طریق تخمیر تولید میشود) در سرکه سیب وجود داشته باشد. “مادر” منبع مواد معدنی و ویتامینها، باکتریهای سالم و آنزیمهای بسیار مهم بوده و دراصطلاح فارسی همان دُردِ سرکه است. افرادی که تازه شروع به استفاده از سرکه سیب برای درمان زخم معده کردهاند، باید هر روز دو قاشق چایخوری از این ماده را به همراه یک فنجان آب جوشیده مصرف کنند.
خواص سرکه سیب برای کاهش وزن
ممکن است تعجبآور به نظر برسد اما مطالعات نشان میدهد که سرکه سیب میتواند به کاهش وزن افراد کمک نموده و با ایجاد احساس سیری کاذب منجر به دریافت کالری کمتر و کاهش وزن شود. به عنوان مثال، طبق یک مطالعه مصرف سرکه همراه با یک وعده غذایی پرکربوهیدرات منجر به افزایش احساس سیری شده و باعث شد افراد در طول روز 200 تا 275 کالری کمتری مصرف کنند. علاوه بر این، مطالعهای روی 175 فرد مبتلا به چاقی نشان داد که مصرف روزانه سرکه سیب منجر به کاهش چربی شکم و کاهش وزن میشود اما اثرات واقعی آن بر وزن بدن نسبتاً کم به نظر میرسد.
با این حال، باید توجه داشت که کاهش وزن طولانی مدت با اتخاذ عادات غذایی و سبک زندگی مفید و ورزش منظم ایجاد میشود اما بهطور کلی، سرکه نیز میتواند با افزایش سیری، کاهش قند خون و کاهش سطح انسولین به کاهش وزن کمک کند. در مقاله لاغری با سرکه سیب بیشتر به این مورد پرداخته شده است.
ارزش غذایی سرکه سیب
اطلاعات تغذیهای برای یک قاشق غذاخوری (15 میلیلیتر) سرکه سیب به شرح زیر است:
- کالری: 0
- چربی: 0 گرم
- سدیم: 0 گرم
- کربوهیدرات: 0 گرم
- شکر: 0.4 گرم
- فیبر: 0 گرم
- پروتئین: 0 گرم
از نظر تعداد درشت مغذیها، 100 میلیلیتر سرکه سیب تقریباً حاوی هیچگونه کربوهیدرات، چربی یا پروتئین نیست اما حاوی مقدار کمی پتاسیم (11 گرم در هر قاشق غذاخوری یا حدود 73 میلیگرم در هر 100 میلیلیتر (از 2600-3400 میلی گرم توصیه شده روزانه ) است.
عوارض مصرف سرکه سیب چیست؟
مصرف زیاد سرکه سیب میتواند منجر به عوارض جانبی منفی از جمله سوء هاضمه، رفلاکس، تحریک گلو و افت پتاسیم شود. این اثرات به احتمال زیاد به دلیل اسیدی بودن سرکه رخ میدهد. مصرف طولانی مدت سرکه سیب همچنین ممکن است تعادل اسید و باز بدن را مختل کند. یک مطالعه نشان داد افرادی که نوشیدنی حاوی 0.88 اونس (25 گرم) سرکه سیب را همراه با صبحانه مصرف میکنند نسبت به افرادی که این نوشیدنی را مصرف نمیکنند بهطور قابلتوجهی احساس تهوع بیشتری دارند.
علاوهبراین، مطالعه موردی بر روی زن 28 سالهای که روزانه 8 اونس (250 میلیلیتر) سرکه سیب مخلوط با آب به مدت شش سال مصرف میکرد، نشان داد که وی سرانجام مجبور شد به دلیل افت پتاسیم و پوکی استخوان در بیمارستان بستری شود. سایر تحقیقات نشان دادهاند که سرکه مینای دندان را نیز از بین میبرد. به همین دلیل، پس از مصرف آن توصیه میشود دهان با آب شسته شود.
نحوه مصرف سرکه سیب
مصرف سرکه سیب به تنهایی ممکن است نامطبوع باشد اما وقتی با طعمهای دیگر مخلوط شود دلپذیرتر خواهد شد. پیشنهادات زیر به جذابتر شدن مصرف این ماده اسیدی کمک میکنند:
- افزودن به پاپ کورن
- افزودن به گوشت یا سبزیجات
- افزودن به اسموتی
- ترکیب با روغن زیتون و گیاهان برای سس سالاد
- ترشیها
- مخلوط با چای و کمی عسل
- مخلوط با آب
- اضافه کردن 1 قاشق غذاخوری سرکه سیب و 1/16 قاشق چایخوری فلفل قرمز به یک فنجان آب و تهیه یک تونیک فلفل قرمز
برخی شواهد نشان میدهد که نوشیدن مقادیر کمی سرکه سیب رقیق شده قبل از خواب ممکن است به کاهش سطح قندخون صبحگاهی در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 کمک کند. تعدادی از پژوهشها نشان میدهد که مصرف بعضی از مواد غذایی مانند مواد زیر در کنار سرکهی سیب ممکن است به کاهش وزن کمک کند. با این حال، بعید است که اضافه کردن آنها به رژیم غذایی به تنهایی تفاوت قابل توجهی در کاهش وزن ایجاد کند.
سرکه سیب و عسل
ویتامینهای موجود در عسل و سرکه سیب، سیستم ایمنی بدن را تقویت نموده، به سلامت استخوان و قلب، تقویت حافظه و تولید سلول نیز کمک میکند. این دو ماده حاوی آنتی اکسیدانهایی هستند که نقش مهمی در کاهش اثر رادیکالهای آزاد بر بدن دارند. بسیاری از افراد مخلوط سرکه سیب و عسل را ترکیبی خوشطعم میدانند. علاوه بر این، تصور میشود که مصرف این تونیک فواید بسیاری برای سلامتی دارد. یک لیوان آب به همراه 2 قاشق چایخوری سرکه سیب و 2 قاشق چایخوری عسل درصورتیکه هر روز 3 بار نوشیده شود، میتواند رسوبات کریستالی اسید اوریک را که ممکن است بین مفاصل ایجاد شود در خود حل کند.

ویتامینهای موجود در عسل و سرکه سیب، سیستم ایمنی بدن را تقویت میکنند.
سرکه و جوش شیرین
ترکیب جوش شیرین با سرکه سیب برای کمک به قلیایی کردن بدن و جلوگیری از بیماریهایی که در محیطهای اسیدی رشد میکنند تبلیغ میشود. با این حال، در این ایده، این واقعیت که بدن خودش به تنهایی قادر است سطح pH خود را کنترل کند نادیده گرفته شده است. همچنین ادعا میشود که این مخلوط حاوی مواد مغذی و آنزیمهایی است که به پیشگیری یا درمان انواع بیماریها، از هضم ضعیف و درد مفاصل گرفته تا عفونتهای دستگاه ادراری و افزایش وزن ناخواسته کمک میکند. با این حال، هیچ مطالعهای برای حمایت از هریک از این ادعاها یافت نمیشود.
واکنش سرکه سیب با یک ترکیب قلیایی مانند جوش شیرین ممکن است به خنثی کردن مقداری اسیدیته در معده کمک کند. با این حال، مشخص نیست که آیا دستورالعملهای رایج به اشتراک گذاشته شده در اینترنت منجر به خنثی کردن کامل اسیدیته سرکه سیب میشود یا خیر. همچنین، شایان ذکر است که از واکنش شیمیایی بین این دو ماده، گاز تولید میشود که ممکن است در معده باعث ایجاد نفخ شود. و در کنار این موارد، جوش شیرین و سرکه ممکن است با برخی داروها تداخل داشته باشند. افرادی که در حال حاضر دارو مصرف میکنند باید قبل از افزودن این ترکیب به رژیم غذایی خود با پزشک صحبت کنند.
سرکه سیب و ماست
ترکیب نصف فنجان ماست یونانی با یک قاشق غذاخوری روغن زیتون و چند قاشق غذاخوری سرکه (سرکه برنج، سرکه انگور یا سیب) به اضافه مقداری نمک و فلفل برای سلامتی توصیه شده است.
سرکه سیب و دارچین
گفته میشود نصف قاشق چایخوری پودر دارچین در یک لیوان آب گرم مخلوط با سرکه سیب ارگانیک به کنترل سطح قند خون و همچنین کاهش اشتها کمک میکند.

پودر دارچین در یک لیوان آب گرم مخلوط با سرکه سیب ارگانیک به کنترل سطح قند خون و همچنین کاهش اشتها کمک میکند.
میزان مجاز مصرف سرکه سیب در روز
بهترین راه برای گنجاندن سرکه سیب در رژیم غذایی استفاده از آن در آشپزی به عنوان چاشنی سس سالاد و سس مایونز خانگی است. برخی افراد نیز دوست دارند آن را در آب رقیق کرده و به عنوان نوشیدنی بنوشند. دوزهای معمول از 1-2 قاشق چایخوری (5-10 میلیلیتر) تا 1-2 قاشق غذاخوری (15-30 میلیلیتر) در روز در یک لیوان بزرگ آب شروع میشود اما بهتر است افراد با دوزهای کم شروع کرده و از مصرف مقادیر زیاد خودداری کنند. سرکه بیش از حد میتواند عوارض جانبی مضری از جمله فرسایش مینای دندان و تداخلات دارویی احتمالی ایجاد کند.
آیا مصرف سرکه سیب برای کودکان مضر است؟
سرکهی غیرپاستوریزه سیب باعث مسمومیت غذایی در کودکان میشود بنابراین فقط از نوع پاستوریزه آن برای کودک باید استفاده شود. همچنین، مصرف مداوم آن ممکن است منجر به پوسیدگی و فرسایش دندان شود. استفاده از این سرکه عموما برای نوزادان نیز بیخطر است و میتواند برای مبارزه با عفونتها، آرامش کودک و همچنین بهبود سیستم ایمنی بدن او در حین رشد مفید باشد. علاوه بر این، میتواند علائم آسم را کاهش داده و خس خس سینه در مورد کودکان را به حداقل برساند. با این حال، باز هم قبل از مصرف باید با پزشک مشورت شود.
سخن پایانی
بسیاری از وبسایتها و طرفداران درمانهای طبیعی ادعا میکنند که سرکه سیب دارای مزایای سلامتی استثنایی است اما متأسفانه تحقیقات کمی برای حمایت از بیشتر ادعاها در مورد مزایای سلامتی آن وجود دارد. برخی از مطالعات نشان میدهند که این سرکه ممکن است فوایدی از جمله کشتن باکتریها، کاهش سطح قند خون و کاهش وزن داشته باشد اما تحقیقات چندان از ادعاهایی مبنی بر اینکه این ماده اسیدی میتواند هضم غذا را بهبود بخشد و از بیماری قلبی، سرطان یا عفونت جلوگیری کند، پشتیبانی نمیکند.
درمجموع، به نظر میرسد سرکه سیب بیخطر است به شرطی که مقادیر زیادی از آن مصرف نشود. همچنین کاربردهای مختلفی از قبیل مراقبت از پوست، مو و ضدعفونیکننده دارد. دوز معمولی مصرف روزانه آن 1-2 قاشق غذاخوری (15-30 میلیلیتر) است که با آب مخلوط شده و قبل یا بعد از غذا نوشیده میشود. مطالعات آینده ممکن است کاربردها و مزایای بالقوه بیشتری را نشان دهد و به روشن شدن زوایای بیشتر کمک کند.
نظرات شما
حسن صابری 1402/05/13
سلام بلی دکتر چندین سال سرمن شوره وخارش داشت، هفته ای دوبار بعد حمام سرم سرکه سیب مالیدم هم شوره هم خارش الحمداله بهتر شده مدت زمان حدوا دو ماه شد
کارشناس به اندام 1402/05/14
سلام خداروشکر مرسی ازبیان تجربتون
فرهاد 1401/08/12
اخرش چی شد؟خوبه یابد؟؟؟مصرف گنیم یانه؟!!!
کارشناس به اندام 1401/08/14
سرکه سیب خواص خوبی داره و میتونید استفاده کنید ولی زیاده روی در مصرفش میتونه مشکل ساز بشه .
فرهاد 1401/08/12
اخرش خوبه یابد؟؟؟!مصرف کنیم یانه؟؟؟
کارشناس به اندام 1401/08/14
سرکه سیب خواص خوبی داره و میتونید استفاده کنید ولی زیاده روی در مصرفش میتونه مشکل ساز بشه .