سندرم ترک کافئین و علائم عجیب و غریب آن

سندرم ترک کافئین و علائم عجیب و غریب آن

شاید شما هم به دلیل وابستگی بیش از حد به کافئین در صدد ترک این ماده‌ی محرک و انرژی‌زا باشید. به گزارش بهداشت نیوز کافئین یک محرک سایکواکتیو (مُحرک دستگاه عصبی مرکزی) است که باعث آزاد شدن انرژی بیشتر و در نتیجه خواب‌آلودگی کمتر خواهد شد.

وقتی تلاش کنید این ماده را ترک و مغز خود را از دریافت آن محروم کنید علائمی در بدن شما و سیستم عصبی ایجاد می‌شود.

سندرم ترک کافئین شامل مجموعه علائمی است که در اثر ترک این ماده به وجود می‌آید. البته این علائم در مدت زمان کوتاهی بروز می‌کنند و ماندگاری ندارند و تنها پس از چند روز صبوری از بین خواهند رفت.

کافئین چگونه کار می‌کند؟

کافئین یک محرک فعال است که گیرنده‌های آدنوزین در مغز را مسدود می‌کند. این گیرنده‌ها، با فرآیند خواب و بیداری فرد مرتبط است و مسدود کردن آن‌ها موجب بیداری موقت و انرژی بیشتر در فرد می‌شود.

کافئین همچنین باعث ترشح هورمون‌های آدرنالین و دوپامین در بدن می‌شود به همین علت بعد از نوشیدن قهوه احساس بهتری دارید.

سندرم ترک کافئین چیست؟

سندرم ترک کافئین معمولا بین 2 الی 9 روز به طول می‌انجامد. این حالت به این علت به وجود می‌آید که کافئین موجب وابستگی فرد می‌شود و قطع ناگهانی آن، با نشانه‌های آزاردهنده همراه است.

بدیهیست که هرچه میزان مصرف کافئین شما بالاتر باشد و دوز بیشتری از این ماده را دریافت نمایید، شدت علائم ترک آن بیشتر و دشوارتر خواهد بود.

با این همه نوشیدن تنها یک فنجان قهوه در روز به صورت منظم، می‌تواند وابستگی ایجاد کرده و ترک آن را با علائمی همراه نماید.

علائم ترک قهوه و کافئین

در سال 2014 یک مطالعه بر روی ژن‌های پاسخ‌دهنده به کافئین ثابت کرد که تمایل افراد به قهوه و استفاده از کافئین تا حدی ژنتیکی است.

به همین دلیل سندرم ترک کافئین در افراد مختلف، با شدت و ضعف متغیری بروز می‌کند و مصرف و قطع مصرف آن تاثیر یکسانی بر همه نمی‌گذارد.

علائم ترک کافئین

علائم عمومی ترک کافئین می‌توانند شامل موارد زیر باشند:

  • اضطراب
  • اختلال عملکرد شناختی
  • خستگی
  • سردرد
  • تغییر خلق و خو
  • افت انرژی
  • و خواب آلودگی

سندرم ترک کافئین و علائم عجیب و غریب آن - 1 - سندرم ترک کافئین - اخبار

چرا بعد از ترک کافئین دچار سردرد می‌شویم؟

سردرد ناشی از ترک کافئین یکی از شایع‌ترین عوارض ترک این ماده است. این حالت به این علت رخ می‌دهد که پس از قطع مصرف کافئین جریان خون به مغز افزایش پیدا می‌کند و مغز در تلاش است تا عملکرد خود را با افزایش جریان خون تطبیق دهد.

این سازگاری و تلاش مغز برای تطبیق با حالت جدید، موجب سردرد خفیف یا بعضا شدید می‌گردد. این سردردها به زودی متوقف شده و بسته به میزان وابستگی فرد به کافئین نهایتا پس از چند روز بهبود خواهند یافت.

با احساس خستگی بعد از ترک کافئین چه کنیم؟

پرواضح است که اکثر افراد، قهوه را به خاطر خاصیت انرژی‌بخشی آن دوست دارند و برای افزایش انرژی در ساعات ابتدایی روز قهوه می‌نوشند.

پس از ترک این نوشیدنی دوست‌داشتنی احتمالا یکی از بارزترین علائمی که با آن مواجه خواهید شد خستگی و افت انرژی خواهد بود.

مغز شما مثل گذشته کافئین دریافت نمی‌کند، دوپامین و آدرنالین کمتری ترشح می‌شود و خواب‌آلودگی به خستگی شما اضافه شده است. مغز شما درگیر یک عملیات پیچیده‌ی شیمیایی است و انرژی بیشتری از شما خواهد گرفت.

برای اینکه با خستگی ناشی از ترک قهوه راحت‌تر کنار بیایید و شدت علائم را کمتر کنید بهتر است به خودتان سخت نگیرید. اجازه دهید بدن روال طبیعی خودش را طی کند و با فقدان این ماده کنار بیاید.

بدن ما یک سیستم هوشمند و شگفت‌انگیز است و خودش را با شرایط جدید وفق می‌دهد. سعی کنید بیشتر استراحت کنید، بین 8 تا 9 ساعت بخوابید، آب زیاد بنوشید و بدنتان را هیدراته نگه دارید، از منابع طبیعی و غذاهای غنی که انرژی بیشتری دارند استفاده کنید و اجازه ندهید فشار کاری، ترک کافئین را برای شما دشوارتر کند.

در نهایت اینکه اگر وابستگی زیادی به کافئین دارید و قصد دارید قهوه خوردن را ترک کنید، آن را به طور ناگهانی کنار نگذارید و کم کم تعداد فنجان قهوه در روز را کم کرده و قهوه‌ی خود را رقیق‌تر بنوشید و به مرور آن را از برنامه‌ی روزانه‌ی خودتان حذف کنید.

4/5 - (2 امتیاز)
    به اشتراک بگذارید

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*