آیا رژیم کتوژنیک در بارداری مجاز است؟ ناگفته‌های کتو در بارداری!

در طی چند سال اخیر، هیچ رژیم غذایی به اندازه رژیم کتوژنیک نتوانسته با توجه به تبلیغات گسترده توجه افراد چاق و دارای اضافه وزن را به خود جلب کند. اما آیا رژم کتو در بارداری هم به همین اندازه مفید است؟! همان‌طور که می‌دانید، تمرکز اصلی مادران در دوران بارداری بیشتر روی سلامتی و […]

کتو در بارداری یا به عبارت دیگر رژیم کتوژنیک در بارداری با توجه به حذف و محدودیت بالای غذایی چندان ایمن نیست
امتیاز کاربرها

زمان مطالعه 18 دقیقه

تعداد بازدید 598

تاریخ انتشار

در طی چند سال اخیر، هیچ رژیم غذایی به اندازه رژیم کتوژنیک نتوانسته با توجه به تبلیغات گسترده توجه افراد چاق و دارای اضافه وزن را به خود جلب کند. اما آیا رژم کتو در بارداری هم به همین اندازه مفید است؟! همان‌طور که می‌دانید، تمرکز اصلی مادران در دوران بارداری بیشتر روی سلامتی و رشد جنین است؛ چرا که این دوران یکی از دوره‌های سرنوشت‌ساز برای جنین بوده و متخصصان بر روی تغذیه مادران تاکید بسیار زیادی دارند.

به طوری که آن‌ها برای مصرف کوچکترین دوز دارویی و حتی استفاده از رژیم غذایی شک برانگیز لازم است آن را با پزشک خود در میان بگذارند. بنابراین، اگر باردار هستید و نمی‌دانید که آیا رژیم کتوژنیک برای شما مناسب است یا خیر، ما در این مقاله به صورت اختصاصی با بررسی رژیم کتو در بارداری به این سوال شما پاسخ خواهیم داد. پس تا انتها با مجله تغذیه دکتر کرمانی همراه باشید:

آیا در دوران بارداری می‌توان از رژیم کتو استفاده کرد؟

اگرچه رژیم کتو بسیار محبوب است و طرفداران بسیار زیادی دارد، اما پاسخ به این سوال که آیا گرفتن آن در دوران بارداری ایمن است یا خیر، همچنان برای محققان بی‌پاسخ باقی مانده است.

برای اکثریت افراد سالم، استفاده از رژیم کتوژنیک در کوتاه مدت بی‌ضرر است، ولی با توجه به حساسیت بالای دوران بارداری استفاده از رژیم کتوژنیک در بارداری توصیه نمی‌شود!! به بیان ساده‌تر، اگر بخواهیم موضوع بارداری را به رژیم کتو اضافه کنیم، تصمیم مادران باردار برای استفاده از رژیم کتو با توجه به محدودیت بالایی غذایی این رژیم بسیار دشوار خواهد بود.

از طرفی، پزشکان با توجه به شرایط حساس اکثر خانم‌های باردار به آن‌ها یک رژیم غذایی متنوع و خوردن انواع غذاها را پیشنهاد می‌کنند. مصرف کربوهیدرات پایین، چربی بالای رژیم کتو و پیروی کردن از یک دستورالعمل خاص، اولویت مادران باردار را به دریافت تمام مواد مغذی با مشکل روبرو می‌سازد.

از این رو، اغلب پزشکان به جای استفاده از رژیم کتونیک در بارداری، دریافت یک برنامه غذایی اصولی و متعادل را که در آن فرد بتواند از انواع سبزیجات، میوه‌ها، غلات، پروتئین‌های بدون چربی و محصولات  مغذی دیگر استفاده کند پیشنهاد می‌دهند.

فواید رژیم کتو در بارداری

براساس تحقیقات جامع پزشکی در آمریکا، داشتن چربی اضافی و چاقی مفرط در دوران بارداری و قبل از آن می‌تواند خطر ابتلا به سقط جنین را افزایش دهد. از طرفی، حس زیبای مادری به صورت غریزی در خانم‌ها باعث می‌شود که آن‌ها بخواهند کاهش وزن سریع‌تری داشته باشند.

از این رو، برخی از مقالات ادعا می‌کنند که رژیم کتو می‌تواند به خانم‌ها در تلاش آن‌ها برای باروری کمک کند! این مزیت به این دلیل است که رژیم کتوژنیک باعث می‌شود که افراد بتوانند وزن خود را به سطح تعادل نزدیک کنند.

قطع به یقین، پزشک به خانم‌های چاق و دارای اضافه وزن در دوران پیش از بارداری توصیه می‌کند که وزن خود را برای بالا رفتن شانس باروری خود کاهش دهند. از طرفی، سابقه درخشان رژیم کتوژنیک در کاهش وزن باعث شده است که  اکثریت افراد آن را اولویت خود برای رسیدن به کاهش وزن در نظر بگیرند.

اما جالب است بدانید که هنوز شواهد پزشکی معتبری وجود ندارد که نشان دهد شما فقط با گرفتن رژیم کتو می‌توانید وزن خود را کاهش دهید. بنابراین، توصیه می‌شود که قبل از دریافت برنامه غذایی کتوژنیک برای کاهش وزن در دوران قبل از بارداری حتما موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.

علاوه بر این، پزشکان همواره تاکید می‌کنند که استفاده از رژیم کتو بدر بارداری ایمن نخواهد بود و حتی وارد شدن آن‌ها به مرحله کتوزیس (سوزاندن چربی‌ها به جای گلوکز در مصرف انرژی) برای نوزادان در حال رشد و نمو نیز کارساز نبوده و حتی می‌تواند سلامتی آن‌ها را به خطر بیندازد.

پس با توضیحاتی که ارائه دادیم، گرفتن این رژیم در دوران قبل از بارداری و حتی بعد از آن مزیت خاصی در مقایسه با سایر رژیم‌های اصولی ندارد که بخواهیم به آن‌ها اشاره کنیم! توصیه می‌کنیم اگر در دوران بارداری به سر می‌برید و تناسب اندام برایتان اهمیت زیادی دارد، از رژیم بارداری دکتر کرمانی که هم سلامت مادر و هم جنین را در نظر گرفته است، استفاده کنید.

campaign

رژیم دکتر کرمانی تنها رژیمیه که حسرت هیچ غذایی رو به دلت نمی‌ذاره کافیـه همیـن الان تصمیم بگیری که می‌خـوای وزنت رو کم کنی و به اون اندامی که همیشه آرزوش رو داشتی برسی! از همین لحظه ما کنارتیم تا باهم به هدفت برسیم.

عوارض رژیم کتو در بارداری

همان‌طور که پیش‌تر اشاره شد، رژیم کتوژنیک به دلیل تاریخچه درخشان خود در کاهش وزن محبوبیت بسیاری در دنیا دارد. اما مقوله کاهش وزن معیاری نیست که سایر رژیم‌های غذایی اصولی از آن محروم باشند.

پس باید در زمان انتخاب رژیم غذایی، رژیمی را انتخاب کنیم که حتی الامکان سلامتی ما را به خطر نیندازد. در ادامه به عوارض این رژیم برای خانم‌ها و آقایان که می‌تواند شانس باروری آن‌ها را کاهش دهد اشاره خواهیم کرد:

  • در دورانی که خانم‌ها در تلاش هستند تا شانس باروری خود را افزایش دهند، دارا بودن چند ویتامین مهم و مواد معدنی با ارزش در بدن می‌تواند در میزان باروری مردان و زنان تاثیرگذار باشد. اما براساس تحقیقات، رژیم کتو به دلیل حذف برخی از مواد غذایی مهم، می‌تواند میزان این مواد مغذی را در بدن کاهش داده و حتی شانس باروری را در افراد پایین بیاورد. براساس تحقیقات پزشکی این مواد مغذی عبارتند از: ویتامین‌های B6، C، D، E، فولات، ید، سلنیوم، آهن و.. .
  • برخی از برنامه‌های غذایی کتو فیبر پایینی دارند؛ چرا که مصرف میوه و سبزیجات را توصیه نمی‌کنند. این موضوع خطر ابتلا به یبوست را در خانم‌های باردار افزایش می‌دهد.
  • ماده مغذی حیاتی برای رشد و نمو مغز و ستون فقرات، فولیک اسید است که در غذاهای غنی از کربوهیدرات همچون غلات، نان و حبوبات وجود دارد. حذف کردن این مواد با ارزش از رژیم غذایی مادران باردار می‌تواند علاوه بر به خطر انداختن سلامت خودشان، رشد جنین آن‌ها را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
  • اکثر پزشکان در دوران بارداری توصیه می‌کنند که مادران برای کنترل افزایش وزن بارداری خود، مصرف چربی‌های اشباع را محدود کنند تا دچار عوارضی همچون فشار خون و مشکلات قلبی عروقی نشوند. توجه زیاد رژیم کتوژنیک به مصرف چربی‌ها خطر ابتلا به این بیماری‌ها را در دوران بارداری افزایش می‌دهد.
به جای رژیم کتو در بارداری توصیه می‌شود از رژیم‌های غذایی متعادل‌تر پیروی شود.

به جای رژیم کتو در بارداری توصیه می‌شود از رژیم‌های غذایی متعادل‌تر پیروی شود.

آیا استفاده از رژیم کتو در دوران بارداری خطرناک است؟

به طور گسترده، برای خانم‌های باردار این باور وجود دارد که محدود کردن آن‌ها به استفاده از غذاهای خاص برای خودشان و جنین خطرناک است. بنابراین، محدودیت بالای رژیم غذایی کتوژنیک می‌تواند سلامت مادران و جنین آن‌ها را به خطر بیندازد.

با این اوصاف، توصیه اکید پزشکان این است که خانم‌ها در زمان تلاش برای بارداری و در دوران بارداری و شیردهی خود از گرفتن رژیم کتو اجتناب کنند. از این رو، اگر به فکر سلامتی خودتان و جنین هستید برای گرفتن رژیم غذایی اصولی حتما با پزشک خود مشورت کنید.

یادتان باشد که پزشک و متخصص تغذیه به شما کمک می‌کند تا بهترین تصمیم را برای خود و شادی آینده‌تان بگیرید.

تاثیر رژیم کتو بر دیابت بارداری

دیابت بارداری نوعی از دیابت است که ممکن است مادران در دوران بارداری به آن مبتلا شوند. معمولا این بیماری پس از تولد نوزاد از بین می‌رود، اما می‌تواند شانس ابتلا به بیماری دیابت نوع 2 را برای مادران در آینده افزایش دهد. جالب است بدانید که دیابت بارداری حتی خطر ابتلای کودک شما را به این بیماری بالا می‌برد.

به همین خاطر، پزشک برای اطمینان از عدم ابتلای مادران به دیابت بارداری، آن‌ها را ملزم به گرفتن آزمایشات قند خون به طور منظم می‌کند. از طرفی، برخی از مطالعات آزمایشگاهی در سال 2014 نشان می‌دهد که رژیم کتو در مدیریت و پیشگیری از انواع دیابت بسیار تاثیرگذار است. اما برای کاهش خطر ابتلا به دیابت بارداری، لازم نیست که حتما از رژیم کتوی کامل استفاده کنید.

شما می‌توانید با استفاده از یک رژیم غذایی اصولی حاوی کربوهیدرات پایین، چربی‌های سالم، مصرف پروتئین‌ها، فیبر، میوه‌ها و سبزیجات تا حد بسیار بالایی خطر ابتلا به دیابت بارداری را در خود کاهش دهید. از طرفی، بیست دقیقه ورزش کردن و نداشتن عدم تحرک مطلق در این دوران می‌تواند سطح قند خون مادران را در حال نرمال نگه‌ دارد و از بالا رفتن آن جلوگیری کند.

برخی از مطالعات آزمایشگاهی در سال 2014 نشان می‌دهد که رژیم کتو در مدیریت و پیشگیری از انواع دیابت بسیار تاثیرگذار است.

برخی از مطالعات آزمایشگاهی در سال 2014 نشان می‌دهد که رژیم کتو در مدیریت و پیشگیری از انواع دیابت بسیار تاثیرگذار است.

سوالات متداول کتو در بارداری

آیا رژیم کتو در بارداری مجاز است؟

برای اکثریت افراد سالم، استفاده از رژیم کتوژنیک در کوتاه مدت بی‌ضرر است، ولی با توجه به حساسیت بالای دوران بارداری استفاده از رژیم کتوژنیک در بارداری توصیه نمی‌شود!!

تاثیر رژیم کتو بر دیابت بارداری چیست؟

برخی از مطالعات آزمایشگاهی در سال 2014 نشان می‌دهد که رژیم کتو در مدیریت و پیشگیری از انواع دیابت بسیار تاثیرگذار است. اما برای کاهش خطر ابتلا به دیابت بارداری، لازم نیست که حتما از رژیم کتوی کامل استفاده کنید.

فواید رژیم کتو در بارداری چیست؟

هنوز شواهد پزشکی معتبری وجود ندارد که نشان دهد رژیم کتوژنیک در بارداری مفید است؛ بنابراین توصیه می‌شود که قبل از دریافت برنامه غذایی کتوژنیک برای کاهش وزن در دوران قبل از بارداری حتما موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.

آنچه از تاثیر رژیم کتو در بارداری آموختیم:

دوران بارداری یکی از دوران حساس و سرنوشت‌ساز در زندگی هر خانمی است و اولویت پزشکان در این دوران روی اصلاح سبک تغذیه‌ای بسیار بالاست. در هنگام تلاش زوجین برای باروری، متخصصان اغلب به خانم‌ها توصیه می‌کنند که با کاهش وزن شانس باروری خود را افزایش دهند. به طور کلی می‌توان گفت کتو در بارداری یا به عبارت دیگر رژیم کتوژنیک در بارداری با توجه به حذف و محدودیت بالای غذایی چندان ایمن نیست و می‌تواند بدن آن‌ها را با کمبود بعضی از مواد مغذی بسیار مهم برای باروری از قبیل ید، سلنیوم، آهن، ویتامین B6، ویتامین C، فولات و.. مواجه سازد. از طرفی، سایر رژیم‌های غذایی اصولی که سرشار از تنوع غذایی هستند نیز می‌توانند یک خانم را به هدف خود یعنی لاغری و کاهش وزن برسانند. به همین خاطر، توصیه اکید اغلب پزشکان استفاده از یک رژیم غذایی متنوع و سرشار از میوه‌ها، سبزیجات، پروتئین‌ها، فیبر و.. است که مادر بتواند تمامی مواد مغذی را به بدن خود برساند.

منبع: 

www.webmd.com

www.everydayhealth.com

www.healthline.com

امتیاز کاربرها
این مطالب را از دست ندهید ...
    به اشتراک بگذارید
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*