خواص زعفران و ۱۲ اثر معجزه‌آسای آن بر سلامتی!

در مقاله امروز به بررسی خواص زعفران برای بدن و تاثیر آن بر برخی بیماری‌ها می‌پردازیم. همان‌طور که می‌دانید زعفران یکی از گران‌ترین ادویه‌های موجود در جهان است؛ دلیل قیمت بالای آن هم روش برداشت و تولید پرزحمت آن می‌باشد. کشاورزان باید نخ‌های ظریف هر گل را با دست برداشت کنند، سپس نخ‌ها را حرارت […]

تاییدیه

تایید شده توسط کارشناس تغذیه دکترکرمانی قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایید.

زمان مطالعه 18 دقیقه
تعداد بازدید 2209
تاریخ بروزرسانی
از جمله خواص زعفران می‌توان به آرامش اعصاب، کاهش تپش قلب و مبارزه با سلول‌های سرطانی اشاره کرد.
میانگین امتیاز 4.2 از 5

در مقاله امروز به بررسی خواص زعفران برای بدن و تاثیر آن بر برخی بیماری‌ها می‌پردازیم. همان‌طور که می‌دانید زعفران یکی از گران‌ترین ادویه‌های موجود در جهان است؛ دلیل قیمت بالای آن هم روش برداشت و تولید پرزحمت آن می‌باشد. کشاورزان باید نخ‌های ظریف هر گل را با دست برداشت کنند، سپس نخ‌ها را حرارت داده و خشک کنند تا عطر و طعم زعفران ظاهر شود.

زعفران سرشار از آنتی اکسیدان است که فواید زیادی برای سلامتی دارد و به عنوان یک گیاه دارویی، اثرات درمانی زیادی دارد. در ادامه فواید این گیاه فرح‌بخش و خوش عطر را می‌خوانید:

زعفران طلای گیاهان!

زعفران ادویه‌ای از گل Crocus sativus از خانواده زنبق می‌باشد. زعفران از کلاله سبک و نخ مانند در خودِ گل بدست می آید.

زعفران ادویه‌ای است که منشا آن آسیاست و به عنوان گیاهی شفابخش و تقویت‌کننده بدن سابقه طولانی دارد. مردم از زعفران به عنوان طعم دهنده، رنگ دهنده و به عنوان یک داروی شفابخش برای سلامتی طی هزاران سال استفاده کرده‌اند.

گفته می‌شود اسکندر مقدونی برای درمان زخم‌های جنگی فراوانش از دمنوش زعفران استفاده می‌کرد.

گفته می‌شود اسکندر مقدونی برای درمان زخم‌های جنگی فراوانش از دمنوش زعفران استفاده می‌کرد.

زعفران در نقاط مختلف دنیا و در حال حاضر به صورت عمده در ایران کشت می‌شود. قیمت این گیاه گلدار با گل‌های بنفش دوست داشتنی در طول تاریخ حتی گاهی اوقات بیشتر از طلا بوده است.

طبع زعفران

از دیدگاه طب سنتی طبع زعفران گرم و خشک است. همین طبیعت زعفران یک امتیاز ویژه به این گیاه مغذی می‌دهد.

گرم بودن زعفران آن را به یک گزینه مناسب برای تقویت میل جنسی تبدیل کرده است. همچنین طبیعت گرم و خشک آن به رفع استرس، اضطراب، ناراحتی و افسردگی کمک فراوانی می‌کند.

ارزش غذایی زعفران

یک قاشق غذاخوری تقریباً معادل ۲.۱ گرم زعفران حاوی ارزش تغذیه‌ای زیر می‌باشد:

  • کالری: ۶.۵
  • کربوهیدرات: ۱.۴ گرم
  • پروتئین: ۲ گرم
  • فیبر: ۱ گرم
  • منگنز: ۶ میلی‌گرم
  • ویتامین سی: ۱.۶ میلی‌گرم
  • منیزیم: ۵.۳ میلی‌گرم
  • آهن: ۰/۲ میلی‌گرم
  • فسفر: ۵ میلی‌گرم
  • پتاسیم: ۳۴.۵ میلی‌گرم

دکتر کرد افشاری متخصص طب سنتی درباره خواص بی نظیر زعفران این طور بیان می‌کند:

این گیاه برای درمان وسواس، عفونت، ضعف، کسالت، بی‌حالی، خستگی و کوفتگی موثر است؛ برای تقویت مغز، قلب و کبد نیز مفید بوده و بر اساس تحقیقات بیمارستانی، موجب رسیدن بهتر داروها به قلب بیماران می‌شود.

خواص زعفران چیست؟

مطالعات فتوشیمیایی گزارش کرده‌اند که زعفران حداقل از ۴ ماده فعال تشکیل شده است. این چهار ماده شامل کروسین، کروستین، پیکروکروسین و سافرانال هستند.

در میان بیش از ۱۵۰ ماده شیمیایی، زعفران شامل فعال‌ترین ترکیبات بیولوژیکی، دو کاروتنوئید شامل کروسین و کروستین است. کروسین مسئول رنگ زعفران، کروستین، پیش ساز کروسین، پیروکروسین مسئول طعم تلخ و سافرانال مسئول بو و عطر زعفران می‌باشد.

به زعفران، این ادویه همه کاره، طلای قرمز می‌گویند.

به زعفران، این ادویه همه کاره، طلای قرمز می‌گویند.

از جمله خواص زعفران به موارد زیر می‌توان اشاره کرد:

آنتی اکسیدان قوی

زعفران دارای تنوع قابل توجهی از ترکیبات گیاهی است. این ترکیبات به عنوان آنتی اکسیدان عمل کرده و سلول‌ها را در برابر رادیکال‌های آزاد و استرس اکسیداتیو محافظت می‌کنند.

آنتی اکسیدان‌های قابل توجه در زعفران شامل موارد زیر می‌شود:

  • کروسین
  • کروستین
  • سافرانال
  • کامفرول
بیشتر بخوانید:  رژیم وگان چیست و چه تفاوتی با گیاه‌خواری دارد؟

کروسین و کروستین رنگدانه‌های کاروتنوئیدی هستند که مسئول رنگ قرمز زعفران می‌باشند. این دو ترکیب دارای خاصیت ضد افسردگی، محافظت از مغز، بهبود التهاب و کمک به کاهش وزن می‌باشند.

سافرانال نیز به زعفران و رنگ خاصی می‌دهد. کامفرول نیز که در گلبرگ‌های گل زعفران یافت می‌شود، دارای مزایای سلامتی مثل کاهش التهاب و خواص ضد سرطانی می‌باشد.

زعفران به دلیل داشتن آنتی اکسیدان‌های قوی، ضد التهاب و رشد سلول‌های سرطانی است.

زعفران به دلیل داشتن آنتی اکسیدان‌های قوی، ضد التهاب و رشد سلول‌های سرطانی است.

کمک به کاهش وزن

یکی از خواص زعفران، کمک به کاهش وزن است. زعفران انرژی زاست و متابولیسم بدن را افزایش داده و به کاهش وزن اضافی بدن کمک می‌کند. علاوه بر آن شادی آور است. تحقیقات نشان داده‌اند که افراد در زمان ناراحتی و اضطراب، بیشتر به سراغ پرخوری و مصرف غذاهای ناسالم می‌روند، بنابراین احساس شادی موجب می‌شود تا کمتر پرخوری کنند و بیشتر به سراغ ورزش بروند.

البته درباره مقدار مجاز مصرف زعفران در رژیم لاغری خود با پزشک یا مشاور تغذیه صحبت کنید.

قیمت جدید

بهبود خلق و خو

مصرف زعفران خلق و خورا بهبود داده و علائم افسردگی را درمان می‌کند. تحقیقات نشان داده‌اند که زعفران به طور قابل توجهی در درمان علائم افسردگی خفیف تا متوسط موثرتر از داروها بوده است.

مطالعات دیگر نشان داده‌اند که مصرف ۳۰ میلی‌گرم زعفران در روز به اندازه فلوکستین، امی پرامین و سیتالوپرام که در درمان افسردگی استفاده می‌شوند، موثر است.

مبارزه با سرطان

از دیگر خواص زعفران می‌توان به خواص آنتی اکسیدانی آن اشاره کرد. آنتی اکسیدان‌های موجود در زعفران، برای خنثی کردن رادیکال‌های آزاد بسیار مفید هستند. آسیب رادیکال‌های آزاد با بیماری های مزمن مانند سرطان مرتبط است.

این اثرات ضد سرطانی در مورد پوست، مغز استخوان، پروستات، ریه، سینه، دهانه رحم و چندین سلول سرطانی دیگر نیز اعمال می‌شود.

زعفران سلول‌های سرطانی روده بزرگ را از بین برده و رشد آنها را سرکوب می‌کند و سلول‌های سالم را بدون آسیب می‌گذارد.

زعفران سلول‌های سرطانی روده بزرگ را از بین برده و رشد آنها را سرکوب می‌کند و سلول‌های سالم را بدون آسیب می‌گذارد.

تحقیقات نشان داده‌اند که کروسین یا همان آنتی اکسیدان اصلی زعفران، سلول‌های سرطانی را نسبت به داروهای شیمی درمانی حساس‌تر می‌کند.

کاهش علائم pms

تحقیقات ثابت کرده‌اند که مصرف زعفران به درمان علائم pms کمک می‌کند. این مطالعات همچنین نشان داد که صرف بوییدن زعفران به مدت ۲۰ دقیقه به کاهش علائم pms مثل اضطراب و کاهش سطح هورمون استرس یا همان کورتیزول کمک می‌کند.

تقویت میل جنسی

طبق مطالعات، یکی از خواص زعفران را می‌توان خاصیت آفرودیزیاکی آن دانست. به این معنا که به تقویت میل جنسی کمک فراوانی می‌کند. زعفران به ویژه در افرادی که داروهای ضد افسردگی استفاده می‌کنند دارای خاصیت تقویت کنندگی میل جنسی می‌باشد.

به عنوان مثال مصرف ۳۰ میلی‌گرم زعفران به صورت روزانه، طی ۴ هفته به طور قابل توجهی عملکرد نعوظ را در مردان مبتلا به اختلال مرتبط با داروهای افسردگی بهبود بخشید.

در زنان با میل جنسی کم، به دلیل مصرف داروهای ضد افسردگی، مصرف ۳۰ میلی‌گرم در طی ۴ هفته درد مربوط به رابطه جنسی را کاهش داد.

کاهش عوامل خطر بیماری‌های قلبی

مطالعات نشان داده‌اند که خواص آنتی اکسیدانی زعفران باعث کاهش کلسترول خون شده و از انسداد عروق خونی و شریان‌ها جلوگیری می‌کند.

مصرف مقدار مجاز زعفران در کاهش فشار خون بالا موثر است.

مصرف مقدار مجاز زعفران در کاهش فشار خون بالا موثر است.

کاهش سطح قند خون

زعفران باعث کاهش سطح قند خون و افزایش حساسیت نسبت به انسولین می‌شود؛ به همین دلیل یکی از خواص زعفران را می‌توان کمک به بیماری دیابت دانست.

بیشتر بخوانید:  چگونه لاغر شویم ؟ 17 ماده غذایی که موجب لاغری می شود

 بهبود بینایی

خواص زعفران برای بهبود بینایی نیز فوق‌العاده است.و می‌تواند دژنراسیون ماکولا وابسته به سن را بهبود بخشد. زعفران همچنین بدن را از آسیب رادیکال‌های آزاد محافظت می‌کند.

کمک به بهبود آلزایمر

زعفران حافظه را در بزرگسالان مبتلا به آلزایمر بهبود می‌بخشد. خواص آنتی اکسیدانی زعفران، شناخت را در بزرگسالان مبتلا به بیماری آلزایمر بهبود می‌بخشد.

 جلوگیری از اختلالات سیستم عصبی

آنتی اکسیدان‌های موجود در زعفران نقش محافظت از بدن در برابر اختلالات موثر بر سیستم عصبی دارند. تحقیقات انجام شده نشان داده که ترکیبات موجود در زعفران مثل کروسین، التهاب و آسیب اکسیداتیو مغز را کاهش می‌دهد.

از خواص باورنکردنی زعفران می‌توان به کاهش علائم تشنج و همچنین پاکسازی پوست صورت اشاره کرد.

از خواص باورنکردنی زعفران می‌توان به کاهش علائم تشنج و همچنین پاکسازی پوست صورت اشاره کرد.

درمان تشنج

زعفران به عنوان یک داروی ضد تشنج در طب عامیانه ایران مورد استفاده قرار می‌گیرد. مطالعات نشان داده‌اند که مصرف زعفران می‌تواند زمان برخی از انواع تشنج را کوتاه کند.

 سلامت پوست

زعفران از سلامت پوست شما حمایت می‌کند. مطالعات نشان داده که ترکیب عصاره زعفران و روغن آووکادو به عنوان کرم صورت، به جوانسازی پوست صورت کمک می‌کند.

مضرات زعفران

زعفران به طور کلی یک ماده غذایی بی‌خطر است و عوارض جانبی بسیار کمی دارد. از جمله مضرات زعفران به موارد زیر می‌توان اشاره کرد:

 ایجاد مسمومیت

مصرف یک و نیم گرم زعفران در روز به طور کلی بی‌خطر است. اما خوردن بیش از حد آن می‌تواند حالت مسمومیت ایجاد کند. محققان مصرف ۵ گرم را یک دوز سمی می‌دانند.

 واکنش‌های آلژیک

مصرف زعفران باعث ایجاد واکنش‌های آلرژیک می‌شود. اگر با مصرف زعفران دچار واکنش‌های آلژیک شدید حتماً با پزشک خود مشورت کنید.

از دیگر عوارض مصرف زعفران می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خواب آلودگی

  • حالت تهوع و استفراغ

  • تغییر اشتها

  • سردرد

  • گرفتگی معده

زعفران برای چه کسانی مجاز نیست؟

زعفران دارای فواید بالقوه زیادی برای سلامتی می‌باشد ولی مصرف آن در بعضی از افراد بهتر است با احتیاط انجام شود. از جمله این افراد به موارد زیر می‌توان اشاره کرد:

 زنان باردار

مصرف دوزهای بالای ۵ گرم یا بیشتر می‌تواند اثرات سمی در بدن ایجاد کند. زنان باردار باید از مصرف دوزهای بالای زعفران خودداری کنند، زیرا ممکن است باعث سقط جنین شود.

زنان شیرده

هنوز اطلاعات علمی کافی برای تایید مقدار بی‌خطر زعفران برای مادران شیرده وجود ندارد، بنابراین در این زمینه باید با پزشک خود مشورت کنید تا از هرگونه عوارض جانبی برای خود و کودک‌تان جلوگیری کنید.

مصرف زعفران به هر شکلی، ممکن است برای زنان شیرده مضر باشد؛ بنابراین قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنید.

مصرف زعفران به هر شکلی، ممکن است برای زنان شیرده مضر باشد؛ بنابراین قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنید.

 افراد مبتلا به اختلالات دو قطبی

زعفران باعث تغییر خلق و خو می‌شود و همین موضوع باعث ایجاد رفتار تکانشی در بیماران مبتلا به اختلالات دو قطبی یا سایر افراد دارای عدم تعادل روانی می‌شود.

جراحی

پزشکان و محققان پیشنهاد می‌دهند که مصرف زعفران دو هفته قبل از جراحی برنامه‌ریزی شده باید قطع شود

آنچه از مقاله خواص زعفران آموختیم:

خواص زعفران بی‌شمار است. این ماده یک ادویه قوی و گران قیمت است که سرشار از آنتی اکسیدان بوده و مزایای زیادی برای سلامتی دارد. زعفران برای بهبود خلق و خو، افزایش میل جنسی، کاهش علائم pms و کاهش وزن بسیار مفید است. این طلای قرمز برای بیشتر افراد بی‌خطر بوده و مزایای بالقوه‌ای برای سلامتی دارد.

منابع:

میانگین امتیاز 4.2 از 5
    به اشتراک بگذارید
مطالب مرتبط
همه مقالات
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

نظرات شما
-پریوش 1403/05/23

ممنون از راهنمایی های شما

کارشناس به اندام 1403/05/23

تشکر عزیزم

-حر آتشی 1403/02/24

واقعا دس مریزاد.بسیار جامع .بنظر بهتر بود نظرات حکیمان برجستع چن بوعلی بیشر گنجانده می شد

کارشناس به اندام 1403/02/24

تشکر از حسن نظرتون عزیزم

-تتتتتش 1402/11/14

خیلی عالب

کارشناس به اندام 1402/11/14

تشکر عزیزم

-علی 1402/08/20

دکتر کرمانی عالی بودید خیلی مطلب کافی بود همینطور واقعا بهترین هستین همینجور زاگرس زعفران

کارشناس به اندام 1402/08/20

ممنون توجه ولطف شما هستیم عزیزم