روز پدر

روش های درمان اسهال راهنمای جامع علل، درمان و پیشگیری

یکی از بیماری‌های عفونی و بسیار حادی که همه ما به احتمال زیاد آن را تجربه کرده‌ایم، بیماری اسهال است. تقریبا همه‌ی ما بعد از ابتلا به دنبال روش‌هایی برای درمان اسهال هستیم. در سطح جهان، سالانه دو میلیارد نفر به بیماری اسهال دچار می‌شوند. به علاوه، حدود 2 میلیون نفر از این افراد کودکان […]

تاییدیه

تایید شده توسط کارشناس تغذیه دکترکرمانی قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایید.

زمان مطالعه 22 دقیقه
تعداد بازدید 19764
تاریخ بروزرسانی
روش های درمان اسهال - 1 - درمان اسهال - بیماری و درمان
میانگین امتیاز 4.4 از 5

یکی از بیماری‌های عفونی و بسیار حادی که همه ما به احتمال زیاد آن را تجربه کرده‌ایم، بیماری اسهال است. تقریبا همه‌ی ما بعد از ابتلا به دنبال روش‌هایی برای درمان اسهال هستیم. در سطح جهان، سالانه دو میلیارد نفر به بیماری اسهال دچار می‌شوند. به علاوه، حدود 2 میلیون نفر از این افراد کودکان زیر 5 سال هستند که در اثر اسهال مزمن جان خود را از دست می‌دهند.

علت اسهال را به دلایل مختلفی می‌توان ارجاع داد. شیوع این بیماری در فصل‌های گرم تابستانی بیشتر است. اما ممکن است در سایر فصول نیز شما به آن دچار شوید. در زمان بروز بیماری اسهال شما دل درد زیادی را تجربه می‌کنید و مدام مجبور هستید که به دلیل احساس بدی که در اجابت مزاج دارید به سرویس بهداشتی مراجعه کنید.

در این مقاله به بررسی روش‌هایی برای درمان اسهال، انواع آن، علل به وجود آمدن این بیماری و ارتباط اسهال و لاغری می‌پردازیم. پس مثل همیشه با مجله سلامتی دکتر کرمانی همراه ما باشید.

اسهال چیست؟

اسهال به مدفوع شُل یا آبکی گفته می‌شود که یک بیماری نسبتا رایج در افراد است و ممکن است به تنهایی یا به همراه علائم دیگری همچون تهوع، استفراغ، درد شکم یا کاهش وزن ایجاد شود.

خوشبختانه بیماری اسهال طولانی مدت نیست و طی دو الی سه روز یا نهایتا یک هفته برطرف خواهد شد. وقتی دچار بیماری اسهال می‌شوید، حرکات روده از حالت طبیعی بیشتر هستند و شما اجابت مزاج بیشتری را تجربه خواهید کرد.

اسهال چیست؟
بیماری اسهال بیشتر موارد با علائم درد شکم و مدفوع شل همراه است.

این بیماری می‌تواند از یک وضعیت خفیف به یک وضعیت خطرناک مانند بیماری سندروم روده تحریک پذیر (IBS) که یک بیماری التهابی روده است تبدیل شود.

علائم اسهال چیست؟

بر طبق مطالعات و تجارب، علائم و نشانه‌های مربوط به بیماری اسهال یا همان مدفوع شل و آبکی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • گرفتگی یا درد شکم (CRAMP)
  • نفخ
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • مدفوع خونی یا سیاه
  • نیاز فوری به اجابت مزاج (برون روی)
  • وجود مخاط در مدفوع
  • تب و لرز

چه زمانی برای درمان اسهال باید به دکتر مراجعه کرد؟

در برخی مواقع که بیماری شما بهبود نیافته و یا علائم شدیدی از اسهال در بدن شما وجود دارد باید حتما و سریعا به دکتر مراجعه کنید. در صورت مشاهده علائم زیر باید حتما به دکتر مراجعه کنید:

  1. در صورتی که اسهال شما بعد از دو روز قطع یا بهتر نمی شود
  2. اگر بدن شما دچار کم آبی زیاد شده است
  3. اگر درد وحشتناک و شدید در ناحیه شکم و مقعدی دارید
  4. اگر دارای مدفوع خونی و یا سیاه هستید. مدفوع سیاه نشانه خونریزی داخلی یا وجود انگل در بدن است.
  5. در صورتی که تب بالا دارید و این تب قطع نمی شود.
مراجعه به دکتر برای اسهال
اسهال مخصوصا در کودکان می تواند خطرناک باشد و در صورتی که بیشتر از یک روز طول بکشد، باید به دکتر مراجعه شود.

بیماری اسهال در کودکان می تواند خیلی سریع باعث کم آبی در بدن آنها شود. در صورتی که کودک شما طی 24 ساعت بهبود نیافت و یا دارای برخی از علائمی که در بالا ذکر شد بود باید حتما به پزشک مراجعه کنید.

“بر طبق آخرین تحقیقاتی که سازمان بهداشت جهانی (WHO) انجام داده است مشخص شد که بیماری اسهال سومین علت مرگ و میر در کودکان 1 تا 59 ماهه است که این مورد هم قابل پیشگیری و هم قابل درمان است.

بر طبق این تحقیق بخش قابل توجهی از بیماری های اسهالی از طریق آب آشامیدنی سالم و رعایت بهداشت فردی قابل پیشگیری است.”

منبع: www.who.int

انواع اسهال

پزشکان اسهال را در چهار دسته اسمزی (Osmotic)، ترشحی (Secretory)، التهابی (Inflammatory) و مرتبط با تحرک (Motility) قرار می‌دهند.

اسهال اسمزی

به اسهالی گفته می‌شود که وجود یک ماده خاص در روده، آب داخل آن را جذب می‌کند و این موضوع منجر به اسهال در بدن می‌شود. اسهال اسمزی در یکی از دو حالت زیر ایجاد می‌شود:

  1. بلع یا جذب ضعیف. یک ماده خاص به عنوان مثال وجود سوربیتول یا مانیتول موجود در آبنبات‌های رژیمی یا آدامس‌ها باعث کشیده شدن آب داخل روده می‌شود و در نهایت اسهال اتفاق می‌افتد.
  2. سوءجذب. در این حالت بدن در جذب کربوهیدرات‌های خاص و تحمل لاکتوز ناتوان است و روده قادر نخواهد بود تا کربوهیدرات یا لاکتوز را جذب کند. به همین خاطر، این مواد را در درون خود نگه می‌دارد و باعث احتباس بیشتر آب می‌شود. لاکتوز یا کربوهیدرات جذب نشده وارد روده بزرگ می‌شوند و گاز بیش از حد تولید می‌کنند که باعث بروز اسهال می‌شود.

اسهال ترشحی

در حالت طبیعی در روده کوچک آب زیادی ترشح می‌شود. اما در موارد حاد این آب قبل از رسیدن به روده بزرگ جذب می‌شود. اسهال زمانی اتفاق می‌افتد که آب ترشح شده داخل روده به دلایل غیرقابل پیش‌بینی جذب می‌شوند.

از این رو، در داخل روده، سمی ترشح می‌شود تا این آب از دست داده را تولید کند. بسیاری از عفونت‌ها، داروها و سایر شرایط مختلف باعث بروز اسهال ترشحی می‌شوند که عبارتند از:

  • بیماری وبا (بیماری باکتریایی که از طریق آب آلوده وارد بدن می‌شود)
  • مصرف ملین‌های خاص
  • عوارض مصرف برخی داروها
  • وارد شدن برخی سموم خطرناک در محصولات از جمله سم آرسنیک، سم قارچ، کافئین و حشره‌ کش‌ها
  • اسهال التهابی یا عفونی

دستگاه گوارش ما از یک سری سلول‌های چند ضلعی روی هم انباشته شده تشکیل شده است که به آن اپتیلیوم گفته می‌شود.

وقتی اختلال و مشکلی در اپتیلیوم رخ می‌دهد، سرم و خون به داخل روده ترشح می‌شود که اپتیلیوم را تخریب کرده و اسهال عفونی یا التهابی را به وجود می‌آورد. اسهال التهابی به دلیل وجود باکتری‌ها، ویروس‌ها، تک یاخته‌ها و.. ایجاد می‌شود.

اسهال مربوط به تحرک

اگر مواد مغذی و آب به میزان کافی در معرض اپتیلیوم قرار بگیرند و به هر دلیلی طی مدت زمان طولانی در روده باقی بمانند، در این صورت نوعی عدم جذب در روده اتفاق می‌افتد که منجر به بروز اسهال می‌شود.

علت اسهال چیست؟

علل اسهال
بیشترین علت به وجود آمدن اسهال نوشیدن آب ناسالم و عدم رعایت بهداشت فردی است.

برخی از بیماری‌ها و شرایط مختلف می‌توانند زمینه بروز بیماری اسهال را در افراد فراهم سازند. این علت‌ها شامل موارد زیر می‌باشد:

ویروس‌ها

ویروس‌های بسیار شایعی وجود دارند که با ورود به بدن باعث طیف وسیعی از بیماری‌ها می‌شوند:

  • نوروویروس یا نورواک که ویروس استفراغ زمستان نیز نام دارد و باعث التهابات گوارشی می‌شود.
  • آدنوویروس روده‌ای که بیشتر در کودکان شایع است.
  • هپاتیت ویروسی
  • آستروویروس (عامل بیماری گاستروآنتریت که نوعی التهاب معده‌- روده‌ای است).
  • روتاویروس (عامل بیماری ویروس کرونا)
بیشتر بخوانید:  با این غذاها از کبد خود مواظبت کنید

باکتری‌ها و انگل‌ها

علت اسهال را می‌توان در باکتری‌ها و انگل‌های زیر پیدا کرد:

  • باکتری‌های بیماری‌زا از جمله سالمونلا که معمولا در مواد غذایی دارای چربی مانند کره بادام زمینی و تخم مرغ وجود دارد. این باکتری یکی از شایع‌ترین علت‌های مسمومیت‌های غذایی است.
  • باکتری اشریشیا کلی (E.coli) که عامل عفونت دستگاه ادرار است.
  • مصرف داروهایی مانند آنتی بیوتیک‌ها که باکتری‌های خوب را به همراه باکتری‌های بد در بدن از بین می‌برند.
  • انگل‌هایی که از طریق غذا یا آب آلوده به بدن منتقل می‌شوند
  • داروهای ضد سرطان
  • داروهایی که حاوی منیزیم نیستند.

عدم تحمل لاکتوز

لاکتوز قندی است که در شیر و سایر محصولات لبنی یافت می‌شود. آن دسته افرادی که در هضم لاکتوز با مشکل روبرو هستند، بعد از مصرف فرآورده‌های لبنی به اسهال دچار می‌شوند.

عدم تحمل لاکتوز و اسهال
برخی افراد نمی توانند لاکتوز را به صورت کامل هضم کنند و این موضوع می تواند باعث اسهال کوتاه مدت شود.

جالب است بدانید که عدم تحمل به قند لاکتوز با افزایش سن بیشتر خواهد شد؛ چون آنزیمی که به هضم کردن لاکتوز در بدن ما کمک می‌کند با افزایش سن در بدن کاهش می‌یابد.

فروکتوز

فروکتوز به قندی گفته می‌شود که به طور طبیعی در میوه‌ها و عسل وجود دارد. اما گاهی اوقات آن را به عنوان شیرین‌کننده به بعضی از نوشیدنی‌ها اضافه می‌کنند. قند فروکتوز در بعضی افراد که با هضم آن مشکل دارند، باعث بیماری اسهال می‌شود.

شیرین‌کننده‌های مصنوعی

قندهای غیر قابل جذبی که به بعضی از مواد قندی از قبیل آدامس‌، آبنبات‌ و سایر محصولات قندی اضافه می‌شود در بدن بعضی افراد جذب نشده و داخل روده آن‌ها باقی می‌ماند که باعث بروز اسهال می‌شود. قندهایی از جمله: سوربیتول، اریتریتول و مانیتول.

عمل جراحی

گاهی اوقات در جراحی‌هایی که در آن‌ها جزئی از روده، معده یا کیسه صفرا برداشته می‌شود به عنوان عارضه جانبی فرد به طور موقت دچار اسهال و حالت تهوع خواهد شد.

سایر اختلالات گوارشی

برخی از بیماری‌های التهابی روده در بیماران باعث بروز اسهال در این افراد می‌شود. بیماری‌هایی مانند:

  • سندروم روده تحریک پذیر (IBS): التهاب و اختلال در عملکرد روده
  • بیماری کرون : نوعی بیماری التهاب روده‌ای که باعث تورم و تحریک دستگاه گوارش می‌شود.
  • کولیت اولسراتیو (IBD): نوعی بیماری التهاب روده‌ای که باعث التهاب و زخم شدن دستگاه گوارش می‌شود.
  • سلیاک : بیماری گوارشی که در اثر حساسیت به پروتئینی به نام گلوتن ایجاد شده و سیستم ایمنی به سلول‌های روده حمله می‌کند.
  • کولیت میکروسکوپی: بیماری التهابی روده بزرگ
  • رشد بیش از حد باکتری‌های کوچک در روده
  • آلرژی نسبت به بعضی از غذاها و ایجاد شدن اختلال روده‌ای

اسهال مزمن چیست؟

اسهال مزمن به اسهالی گفته می‌شود که در یک بازه زمانی طولانی بیشتر از چهار هفته طول می‌کشد و فرد را درگیر می‌کند.

این نوع اسهال یک هشدار جدی برای بدن است؛ چرا که می‌تواند نشان دهنده یک بیماری جدی روده‌ای مانند کولیت اولسراتیو، کرون یا سندروم روده تحریک پذیر و.. باشد. در زمان بروز اسهال مزمن اکیدا توصیه می‌شود که به پزشک مراجعه کنید و از درمان‌های خانگی پرهیز نمایید.

بر طبق آخرین تحقیقاتی که دانشمندان در وب سایت کتابخانه علمی آمریکا قرار دادند مشخص شد که بیماری اسهال با نرخ سالانه 149 میلیون مورد ابتلا و 760 هزار مرگ و میر در بین کودکان زیر پنج سال قرار دارد. این تحقیق در شمال غربی اتیوپی انجام شد.

منبع: pmc.ncbi.nlm.nih.gov

رابطه اسهال و لاغری چیست؟

بسیاری از افراد که دچار اسهال می‌شوند، طی چند روز کاهش وزن شدیدی را تجربه می‌کنند. به همین دلیل گفته می‌شود که اسهال و لاغری با هم در ارتباطند. دلیل این کاهش وزن این است که در زمان اسهال آب زیادی از بدن دفع می‌شود.

اسهال و کاهش وزن
اسهال باعث کمبود آب در بدن می شود و این موضوع باعث کاهش وزن می شود.

آب برای دفع خود به کربوهیدرات نیاز دارد و این کربوهیدرات را از سلول‌ها تامین می‌کند. دفع کربوهیدرات همانا و کاهش وزن همانا.

البته به یاد داشته باشید که این دفع آب اگر بیش از حد باشد، بسیار خطرناک است و فرد را با کم‌آبی شدید بدن، سرگیجه، بی‌حالی و حتی غش مواجه می‌کند.

برای درمان اسهال چه کارهایی انجام دهیم؟

موارد خفیف اسهال معمولا نگران‌کننده نیستند و ممکن است بدون درمان نیز برطرف شوند. اما اگر اسهال مداوم یا مزمن بود، لازم است حتما به پزشک مراجعه کنید تا علت زمینه‌ای آن را تشخیص دهد.

از طرفی، همان‌طور که گفتیم، در زمان بروز اسهال، بدن آب زیادی از دست می‌دهد. به همین خاطر، پزشکان توصیه می‌کنند که بعد از برطرف شدن بیماری آب و مایعات زیادی مصرف کنیم.

درمان‌ اسهال با دارو

  • مصرف داروهای ضد اسهال مانند لوپرامید، بیسموت ساب سالیسیلات که توصیه می‌شود آن را تحت نظر پزشک مصرف کنید.
درمان اسهال
اسهال به طریق مختلفی درمان می شود. طب سنتی و داروهای شیمیایی از طریقه های مختلفی اسهال را درمان می کنند.
  • ایمودیوم که یک داروی ضد تحرک است و دفع مدفوع را کاهش می‌دهد.
  • پپتو بیسمول که خروج مدفوع شل و آبکی را در کودکان و بزرگسالان کم می‌کند و پزشکان بیشتر آن را برای مسافرانی که در سفر دچار این بیماری می‌شوند، توصیه می‌کند.
  • آنتی بیوتیک‌هایی که عفونت‌های باکتریایی را درمان می‌کنند و براساس شدت و نوع اسهال در افراد متفاوت می‌باشند.

گیاهان دارویی برای درمان اسهال

مشخصا داروهای شیمیایی برای درمان اسهال موثرتر و سریع تر هستند اما در مراحل ابتدایی ابتلا به اسهال میتوانید از گیاهان دارویی نیز برای درمان آن استفاده کنید. طب سنتی از دیرباز در بین ایرانیان جایگاه ویژه ای داشته و امروزه نیز همچنان از راه ها و روش های آن استفاده می شود. این گیاهان دارویی عبارتند از:

1- دارچین: در صورتی که به دارچین حساسیت ندارید می توانید از آن برای درمان اسهال استفاده کنید. دارچین دارای طبع گرم است و میتواند اسپاسم در ناحیه روده و معده را برطرف کند. این ادویه می توانید جریان خون را در این مناطق تسهیل کند و به تحرکات روده کمک می کند.

دارچین برای درمان اسهال باید میزان 3 الی 5 گرم در طول روز به صورت دم کرده و دمنوش استفاده شود تا اثر خود را بر روی این بیماری بگذارد.

2- ریحان: این گیاه یکی از تاثیرگذارترین داروهای گیاهی برای درمان اسهال است. این گیاه می تواند تحرکات روده را تسهیل کند و به تقویت معده کمک کند. این گیاه می تواند به صورت دمنوش و یا تخم بو داده آن استفاده شود.

برای این منظور شما باید چند برگ ریحان را در قوری بریزید و به مدت 10 الی 15 دقیقه دم کنید. بعد از آن باید دمنوش را صاف کنید و میل کنید.

بیشتر بخوانید:  بهترین غذاها برای سلامت قلب
ریحان و درمان اسهال
یکی از درمان های گیاهی برای درمان اسهال استفاده از دمنوش ریحان است.

3– زنجبیل: این ادویه دارای خواص ضد میکروبی و ضد باکتریایی است و میتواند فضای سیستم گوارشی را پاکسازی کنید. علاوه بر آن زنجبیل دارای طبع گرم است و میتواند جریان خونی را در معده و روده افزایش دهد، در نتیجه به جلوگیری اسپاسم روده کمک می کند و باعث افزایش تحرکات آن می شود.

برای این منظور باید روزی بین 2 الی 4 زنجبیل را به صورت دمنوش مصرف کنید. در کنار آن نیز می توانید از عسل استفاده کنید و دمنوش خود را شیرین کنید.

برای درمان اسهال شما می توانید از داروهای گیاهی استفاده کنید. این مورد حتی به پیشگیری از اسهال هم کمک می کند و مصرف این گیاهان و ادویه ها در طی هفته به پاکسازی سیستم گوارشی کمک می کند.

اما بر طبق تجربه این موارد ممکن است بر روی افرادی که حساسیت دارند و داروهای خاص استفاده می کنند تاثیر بد بگذارد.

درمان اسهال در خانه

داشتن یک رژیم غذایی اصولی در زمان بیماری اسهال به رفع این بیماری کمک زیادی می‌کند. همچنین، این نکته را به خاطر داشته باشید که پس از هر بار اجابت مزاج و مدفوع شل، مایعات از دست رفته بدن خود را با خوردن حداقل یک فنجان آب یا مایعات جبران نمایید:

  • نوشیدن مایعات فراوان مانند نوشیدنی‌های الکترولیتی (مخلوط شکر، نمک و آب)، آب و آبمیوه‌های بدون شکر
  • خوردن نوشیدنی و مایعات فراوان در بین وعده‌های غذایی نه همراه با غذا
  • خوردن عرق نعناع و آب جوش به همراه نبات

درمان اسهال گاهی آنقدرها که فکر می‌کنید ساده نیست. در واقع تا علت اسهال را ندانید نمی‌توانید به درمان آن بپردازید. مصرف برخی از غذاها و پرهیز از برخی دیگر در تسریع روند درمان اسهال بسیار موثرند.

برای درمان اسهال خوردن چه غذاهایی مفید است؟

فردی که دچار بیماری اسهال است بایستی غذاهایی را مصرف کند که علائم و نشانه‌های این بیماری را به حداقل برساند. اگر این کار را انجام ندهد، این بیماری گوارشی حاد تر خواهد شد.

چه غذاهایی برای درمان اسهال مفید است؟
معمولا غذاهایی که دارای کربوهیدرات و پروبیوتیک هستند می توانند به اصطلاح باعث بسته شدن معده و درمان اسهال شوند

خوردن مواد غذایی زیر در درمان اسهال بسیار موثر می‌باشند:

  • برنج سفید، سیب یا آب سیب تازه، نان تست، فرنی برنج، بلغور جو دوسر (این خوراکی‌ها در روزهای‌ اول بیماری اسهال بسیار مفید هستند؛ اما توصیه می‌شود که آن‌ها را در وعده‌های کوچک میل کنید تا از کار کردن بیش از حد دستگاه گوارش جلوگیری نمایید.)
  • غذاهای پروبیوتیک مانند ماست، دوغ به بهبود تعادل باکتری‌های خوب و بد در روده و هضم بهتر غذا کمک می‌کنند.
  • منابع غیر لبنی پروبیوتیک مانند شیر سویا، میوه‌ها و سبزیجات تخمیر شده (به علاوه توصیه می‌شود که قبل از مصرف پروبیوتیک‌ها حتما با پزشک خود صحبت کنید.)
  • نوشیدن آب فراوان برای جلوگیری از کم‌آبی و دفع سموم از بدن
  • مصرف غذاها و مایعات سرشار از سدیم مانند سوپ، آبگوشت، نوشیدنی‌های ورزشی و کراکرهای نمکی
  • آب نارگیل
  • مصرف غذاها و مایعات غنی از پتاسیم از قبیل: موز، سیب‌زمینی آب پز، آبمیوه‌های رقیق شده

غذاها و نوشیدنی‌هایی که ممکن است اسهال را بدتر کنند

  • آدامس بدون قند، گیلاس شیرین، آلو، نوشیدنی و داروهای کافئین‌دار مانند قهوه، نسکافه و..
  • فروکتوز موجود در آبمیوه‌های مصنوعی، انگور، عسل، خرما، انجیر، نوشابه، آلو
  • لاکتوز موجود در لبنیات از جمله شیر
  • شیرین‌کننده‌های مصنوعی موجود در بعضی غذاها
  • غذاهای تند و سرخ کردنی
  • حبوبات شامل نخود، لوبیا، عدس
  • غذاهایی که باعث تولید گاز در روده‌ها می‌شوند مانند کلم، کلم بروکلی و گل کلم
  • سبزیجات خام
  • آجیل
  • گوشت‌های چرب از جمله ساردین و گوشت گوساله

آیا اسهال خطرناک است؟

در بسیاری از موارد این بیماری نگران‌کننده نیست و بعد از چند روز با رعایت نکات غذایی و مراجعه به پزشک درمان خواهد شد. اما اگر اسهال باعث کم‌آبی شود و آن را جدی نگیرید می‌تواند خطرناک باشد.

آیا اسهال خطرناک است؟
در بیشتر موارد اسهال خطرناک نیست اما در صورتی که چند روز طول بکشد باید به دکتر مراجعه شود.

کم‌آبی در کودکان، افراد مسن و کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند بسیار خطرناک است. بنابراین، اگر خودتان یا کودک دلبندتان به علائمی مانند موارد زیر دچار شدید، در سریع‌ترین زمان ممکن به پزشک مراجعه نمایید:

  • در بزرگسالان: تشنگی بیش از حد، خشکی دهان یا پوست، ادرار کم، نداشتن ادرار، ادرار تیره، تب بالای 39 درجه
  • در کودکان: خیس نشدن پوشک به مدت سه ساعت یا بیشتر، تب بالای 39 درجه، خشکی دهان یا زبان، گریه کردن بدون اشک، خواب آلودگی، گودی چشم

آنچه از مقاله درمان اسهال آموختیم:

اسهال یکی از بیماری هایی است که هر فردی ممکن است در طول سال به آن مبتلا شود. عوامل این بیماری ممکن است ویروس، باکتری و موارد دیگری باشد. درمان های مختلفی بیماری اسهال وجود دارند که برخی از آنها بر اساس تجویز پزشکان و برخی دیگر بر اساس تجربیات طب سنتی می باشد. در برخی موارد این بیماری می تواند خطرناک باشد، مخصوصا برای کودکان زیر 5 سال که طبق تحقیقات بیشترین موارد ابتلا این کودکان هستند. سعی کنید همیشه از آب سالم استفاده کنید و بهداشت فردی را رعایت کنید تا علائم اسهال در شما ظاهر نشود.

سوالات متداول درمان اسهال

1- علت اسهال چیست؟

دلایل زیادی موجب اسهال می‌شود. برخی از این دلایل عبارتند از باکتری‌ها و انگل‌ها، ویروس‌ها، عمل جراحی، فروکتوز، عدم تحمل لاکتوز و سایر اختلالات گوارشی.

2- کدام غذاهای برای درمان اسهال مفید است؟

برنج سفید، سیب یا آب سیب تازه، نان تست، فرنی برنج، بلغور جو دوسر، غذاهای پروبیوتیک مانند ماست، دوغ شیر سویا، میوه‌ها و سبزیجات تخمیر شده برای درمان اسهال بسیار مفید هستند.

3- از کدام غذاها در دوره اسهال باید پرهیز کرد؟

مواردی مثل آدامس بدون قند، گیلاس شیرین، آلو، نوشیدنی و داروهای کافئین‌دار مانند قهوه، نسکافه، فروکتوز موجود در آبمیوه‌های مصنوعی، انگور، عسل، خرما، انجیر، نوشابه، آلو، لاکتوز موجود در لبنیات از جمله شیر و غذاهای تند و سرخ شده اسهال را برطرف می‌کنند.

منابع:

www.medicinenet.com

www.webmd.com

www.medicalnewstoday.com

روش های درمان اسهال - 2 - درمان اسهال - بیماری و درمان
علیرضا سهامی

من با بیش از ۲ سال سابقه در حوزه سئو و تولید محتوا، به عنوان محقق در زمینه سلامت جسمانی و ورزش فعالیت می‌کنم. هدف من، ارائه اطلاعات دقیق و به‌ روز درباره لاغری، تغذیه سالم و تمرینات ورزشی است تا شما را در مسیر دستیابی به وزن ایده‌آل و زندگی سالم‌تر یاری کنم تا بتوانید با دانش بیشتر و به روشی اصولی به اهداف سلامتی خود برسید.

میانگین امتیاز 4.4 از 5
    به اشتراک بگذارید
مطالب مرتبط
همه مقالات
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

نظرات شما
حسین 1403/07/16

سلام خسته نباشید ببخشید من ۲روزه حالت تهوع شدید دارم و اسهال خیلی شدیم دارم دکترم رفتم ولی فرقی نکرد باید چیکارکنم ممنون میشم راهنمایی کنید

کارشناس به اندام 1403/07/16

سلام سلامت باشید عزیزم دوره درمان دارویی و باید تمام کنید تا تاثیر گذار باشه

-احمد 1403/06/11

سلام دو روزه اسهال دارم ساعتی باید دو بار برم دستشویی سیبزمینی و سیب کته اینا رو هم میخورم چیکار کنم؟

کارشناس به اندام 1403/06/11

سلام عزیزم مایعات بیشتر مصرف کنید وبهتره به پزشک مراجعه کنید تا درصورت نیاز دارو مصرف بشه پروبیوتیک مصرف کنید

- 1403/05/21

در مدت یک هفته می‌شود اسهال است چه باید گرد هر نوع غذاها را که می خورد اسهال می‌شود

کارشناس به اندام 1403/05/21

عزیزم درمان دارویی تحت نظر متخصص باید داشته باشید مایعات و زیاد مصرف کنید

سنا 1403/05/20

سلام آقای دکتر من ۱ هفتس اسهال میرم ۲ بارم رفتم دکتر اصلا فرقی نمکنه هر چی مخورم اصن تغییر نمیکنه چکار باید کنم تا خوب بشم

کارشناس به اندام 1403/05/20

سلام عزیزم علتش چیه ؟میکروب معده ؟سرماخوردگی دارین ؟ غذاهای سفت مثل کته ماست غذای کبابی استفاده کنید

علی 1403/05/15

سلام دکتر من الان ۵ روز هست اسهال دارم ۲ بار رفتم دکتر چند تا قرص دارم مصرف میکنم هنوز خوب نشدم چیکار کنم اقای دکتر یعنی خوب میشه.سرم خوردنی هم بهم دادن البته زیاد مصرف نکردم ؟

کارشناس به اندام 1403/05/15

سلام عزیزم سرم خوردنی ومصرف کنید تا بدن دهیدراته و بی اب نشه بله خوب میشه غذای سفت وکبابی بخورید موز کته با ماست خوبه

سحر 1403/05/14

سلام آقای دکتر من حدود پنج روزه که حالت تهوع شدید همراه با دل درد و اسحال دارم ۲بار هم دکتر رفتم و سرم و قرص مصرف کردم ولی خوب نشدم ،اشتها ندارم اصلا و معده درد گرفتم چیکار کنم ؟خسته شدم واقعا هیچی نمیتونم بخورم

کارشناس به اندام 1403/05/14

سلام عزیزم درمان دارویی باید جواب بده که حالتون خوب بشه مقدار کمی غذای سفت بخورید

سوگند- 1403/05/14

سلام جناب دکتر ممنون از مقاله خوبتون...من الان دو روزه اسهال دارم همراه با سوزش مقعده علتش میتونه سرما خوردگی باشه ؟ و راهی هست بشه سوزش قطع بشه ؟ممنون

کارشناس به اندام 1403/05/14

سلام عزیزم خود اسهال باعث ایجاد زخم و سوزش میشه باید اسهال خوب بشه تا زخم ها بهبود پیداکنه

i ali nazari 1403/05/12

سلام خدمت شما دکتر عزیز و دوست داشتنی واقعا ازتون ممنونم تشخیص شما درست بود و همسرم کاملا خوب شدن دیگه نه دردی تو ناحیه شکم دارن و نه مدفوعشون آبکی هستش. این همه مدت کلی دکتر رفتیم و چقدر هم هزینه کردیم هیچ فایده ای نداشت... کاش از همون اول با شما آشنا میشدیم خدا شمارو برای این مردم حفظ کنه واقعا با تشخیص حساسیت همسرم به گلوتن کمک بزرگی به ما کردین اگه تشخیص شما نبود هنوز هم هردومون داشتیم رنج میبردیم❤❤🌹

کارشناس به اندام 1403/05/12

سلام الهی شکر همیشه سلامت باشن عزیزم

-ناشناس 1403/05/10

سلام اقای دکتر من امروز یکبار به سرویس رفتم و کمی علائم اسهال رو داشتم الان هم شکمم کمی درد میکنه چیکار کنم؟

کارشناس به اندام 1403/05/10

سلام عزیزم روشهایی که در بالا اومده رو انجام بدین تا سریع تر حالتون خوب بشه

-پروانه هژبر 1403/05/09

سلام خسته نباشید من الان ۵ سال هست که دچار بیماری التهاب روده هستم هر دکتری رفتم قرصهای زیاد نوشتن اما تاثیری نداشته بیرون رویم بیشتره بدنم رو ضعیف کرده هر غذایی میخورم بهم سازگار نیست لبنیات که اصلا نمیتونم بخورم متاسفانه اذیتم بیشتره خوب نمیشم ممنون میشم که راهنمایم کنید

کارشناس به اندام 1403/05/09

سلام سلامت باشید عزیزم محصولات پروبیوتیک ومصرف کنید برای گوارش عالی هستن

ali nazari 1403/05/08

سلام دکتر ممنون بابت سایت خوبتون. خدمتتون عرض کنم همسر بنده به مدت یکساله که از اسهال رنج می بره و تو این مدت خیلی به پزشک مراجعه کردیم اما فایده ای نداشت. ازمایش کلونوسکپی و آندوسکپی هم انجام دادیم که دکتر گفتن هیچ مشکلی نداره. اما تو آزمایش مدفوعشون چند قطره خون وجود داشت که باعث نگرانی من شده. حتی پرهیز غذایی هم کردن ولی فایده ای نداره. از طرفی مدتی باهم رابطه آنال داشتیم که باعث زخم در روده ایشون شد و شش ماه بعد از اون همسر بنده به اسهال دچار شدن ولی در کلونسکپی چیزی نشون نداد. خدمتتون عرض کنم که در ناحیه شکم درد دارن و سروصداهم داره شکمشون. ممنون میشم نظری بدین یا بگین چه آزمایشاتی انجام بدیم که علت اسهال مشخص بشه آزمایش قند و فشار و غلظت خون هم انجام دادیم که دکتر گفتن مقداری غلظت خون دارن که من خودم با توجه به اطلاعاتی که دارم احتمال میدم غلظت خونشون هم بخاطر اسهال و مدفوع آبکی که دارن باشه. در ضمن برای اجابت مزاج هم مشکل دارن و نمیتونن به صورت کامل مدفوع خودشون رو دفع کنن بعد از اجابت مزاج هم همش احساس میکنن که باز هم نیاز به سرویس دارن ولی هرچقدر به سرویس بهداشتی میرن هیچ کمکی بهشون نمیکنه. ممنون بابت وقتی که در اختیار بنده گذاشتید واقعا نمیدونم چیکار کنم هر دکتری هم که میرم یه چیزی میگن که من و همسرم رو کاملا گیج کرده

کارشناس به اندام 1403/05/08

سلام تشکر از همراهی شما عزیزم به گلوتن حساسیت ندارن ؟مجموعه ای از مواردی که اشاره شد میتونه عامل مشکل ایشون باشه وقتی خون مشاهده کردین به معنای وجود زخمی میتونه باشه باز هم نیاز به بررسی ومعاینه هست

- 1403/05/04

سلام من هم بیماری سلیاک دارم دکتر رفتم کولونوسکوپی و آزمایش خون و مدفوع هم دادم رژیم بدون گلوتن حدود یک سال هست که رعایت میکنم ولی بازهم اسهال هستم و ضعف شدید دارم نمیتونم زیاد راه برم نه سرکار برم.تو آزمایش حدود 10درصد روده مشکل داره.ولی هیچ جوری اسهالی م خوب نمیشه

کارشناس به اندام 1403/05/04

سلام عزیزم وقتی رژیم بدون گلوتن دارین باید این علائم خوب بشه حتما تحت نظر باشید

آرتین 1403/05/04

سلام آقای دکتر کرمانی من از امروز نزدیک ۸ بار سرویس بهداشتی رفتم هرچی هم هیوسین استفاده کردم خوب نشدم دلم هم خیلی درد میکنه حتاً حالت تعهوع هم دارم چیکار کنم آقای دکتر

کارشناس به اندام 1403/05/04

سلام عزیزم وقتی مزمن شده وادامه پیدا کرده باید به پزشک مراجعه کنید و مصرف داروی خودسر ادامه ندین

-ایرج فیض الله زاده 1403/05/04

سلام آقای دکتر نزدیک ۲۰ سال هست اسهال دارم با شکم درد که ۱۵ سال قبل بعد از کلی آزمایش و نمونه گیری انواع آزمایشات که نمیشه توضیح داد گفتن درمان نداری کولیت عصبی روده داری ممنون میشم راهنمایی بفرمایید

کارشناس به اندام 1403/05/04

سلام عزیزم باید پرهیزغذایی کنار کنترل استرس و داشته باشید و مدیریت کنید با رعایت چندین مورد میتونین این حالت و نداشته باشید مصرف هرنوع غذایی که گوارشتون وبهم میزنه حذف کنید مثل حبوبات

-پروفسور ای اف کی ماینکرافت 1403/05/02

سلام دکتر عالی بود عالی

کارشناس به اندام 1403/05/02

سلام سپاس ازشما

-محمدی 1403/05/02

سلام آقای دکتر سماق برای اسهال خوبه؟

کارشناس به اندام 1403/05/02

سلام عزیزم گوارش رو تقویت میکنه پس میتونه مفید باشه

-mina 1403/04/31

سلام آقای دکتر میخواستم بپرسم اگه کسی بواسیر داشته باشه بعد اسهال شده باشه باید چیکار کنه

کارشناس به اندام 1403/04/31

سلام عزیزم غذاهای سفت مثل برنج کته با ماست آجیل بدون نمک بخورید

-علی 1403/04/31

سلام دکتر جان درمان هیوسین برای اسهال و شکم درد چطوره

کارشناس به اندام 1403/04/31

سلام عزیزم برای درد موثرتره میتونین امتحان کنید

Yekta 1403/04/30

سلام آقای دکتر من الان ۵ روزه اسهال دارم خیلی شدیده آبم میخورم دلم درد میکنه میشه بگین باید چیکار کنم یا به دکتر مراجعه کنم

کارشناس به اندام 1403/04/30

سلام عزیزم به پزشک مراجعه کنید

نرگس- 1403/04/28

سلام من بعد از خوردن میوه اینطوری میشم هایت طور وقتی گیلاس خوردم آیا شما ورزش هنگام این مشکل رو بد میدونید با ایرادی نداره؟

کارشناس به اندام 1403/04/28

سلام عزیزم به توانایی بدنی شما بستگی داره بهتره تمرین نباشه ویاخیلی سبک انجام بدین