یبوست در بارداری را با مصرف این غذاها رفع کنید

انتظار تهوع صبحگاهی و خستگی را می‌توان از دوران بارداری داشت، اما یبوست و هموروئید چطور؟! متأسفانه حرکات نامنظم روده و یبوست از شکایات شایع زنان باردار است و تمامی این فشارها می‌تواند منجر به هموروئید دردناک (سیاهرگ‌های متورم در راست روده) شود. بارداری به دلایل زیادی یکی از دوران سخت زندگی هر مادری است […]

یبوست در دوران بارداری بین زنان سرتاسر جهان بسیار شایع است.
4.5 از 5

زمان مطالعه 21 دقیقه

تعداد بازدید 4248

تاریخ انتشار

انتظار تهوع صبحگاهی و خستگی را می‌توان از دوران بارداری داشت، اما یبوست و هموروئید چطور؟! متأسفانه حرکات نامنظم روده و یبوست از شکایات شایع زنان باردار است و تمامی این فشارها می‌تواند منجر به هموروئید دردناک (سیاهرگ‌های متورم در راست روده) شود. بارداری به دلایل زیادی یکی از دوران سخت زندگی هر مادری است و متاسفانه در اغلب افراد، یبوست و هموروئید این ناراحتی را بیشتر می‌کند. ناتوانی در اجابت مزاج منظم، می‌تواند باعث بروز مشکلات عدیده‌ای در زنان باردار شود. بنابراین در این مطلب قصد داریم به عوامل، دلایل و روش‌های پیشگیری و درمان یبوست در بارداری بپردازیم. با ما همراه باشید.

علت یبوست در بارداری چیست؟

تغییرات هورمونی در بدن در دوران بارداری و عادات روزانه‌ی زندگی شما، می‌تواند شانس ابتلا به یبوست را افزایش دهد. علل یبوست در بارداری عبارتند از:

  • پروژسترون: بدن انسان در دوران بارداری هورمون پروژسترون بیشتری تولید می‌کند. پروژسترون باعث شل‌شدن روده‌ها می‌شود، به همین دلیل عضلات روده برای به حرکت درآوردن محتویات درون روده قدرت کافی نخواهند داشت و همین امر باعث می‌شود حرکت مواد غذایی در درون روده به کندی صورت بگیرد. حرکت آرام مواد غذایی به بدن شما زمان بیشتری برای جذب مواد مغذی و آب از غذایی که می‌خورید را می‌دهد. هرچه مدت زمان بیشتری غذا در روده شما باقی بماند، روده بزرگ (کولون) زمان بیشتری برای جذب رطوبت از آن دارد. بنابراین وقتی می‌خواهید مدفوع کنید، ضایعات بسیار خشک‌شده و به سختی دفع می‌شوند.
  • جنین: رشد جنین رحم شما را سنگین‌تر می‌کند. این وزن اضافی می‌تواند فشار بیشتری بر روده‌ها وارد کند و درنتیجه خروج مواد زائد از بدن را دشوارتر سازد.
  • آهن حاصل از مکمل‌های دوران بارداری: آهنی که از ویتامین و مکمل‌های دوران بارداری خود دریافت می‌کنید، به بدن شما کمک می‌کند تا خون موردنیاز برای گردش اکسیژن در سراسر بدن شما و جنین را بسازد. اما آهن بیش‌از حد می‌تواند تجزیه غذا را برای باکتری‌های موجود در روده دشوارتر کند و همین امر موجب یبوست در بارداری می‌شود. همچنین ننوشیدن آب کافی برای نرم‌کردن مواد زائد گیر کرده در روده، مشکل را بدتر کرده و یبوست را تشدید می‌نماید.
  • سبک زندگی: رژیم غذایی، میزان مایعاتی که در روز می‌نوشید و میزان ورزش و فعالیت روزانه، همگی در ایجاد یبوست نقش دارند. اکثر افرادی که باردار هستند فیبر کافی نمی‌خورند، آب کافی نمی‌نوشند یا ورزش کافی برای کمک به سیستم گوارشی خود برای دفع مواد زائد از بدن ندارند و به همین دلیل به یبوست‌های شدیدی مبتلا می‌شوند.

معجون معجزه آسای دکتر کرمانی برای رفع یبوست

علائم یبوست در بارداری

رها‌کردن مدفوع برای همه امری رضایت‌بخش است و یبوست در بارداری همین رضایت کوچک را هم از مادران می‌گیرد! علائم یبوست در بارداری شامل موارد زیر است:

  • فقط می‌توانید چند بار در هفته مدفوع کنید (معمولا کمتر از 3 بار در هفته).
  • برای مدفوع‌کردن باید فشار زیادی به خود بیاورید، شکم شما درد می‌کند و معمولا نفخ دارید.
  • هنگامی که مدفوع می‌کنید، مدفوع شما بسیار بزرگ و سفت است و آن‌قدر خشک است که درد زیادی را برای دفع آن تحمل می‌نمایید.
  • گاهی‌اوقات یبوست منجر به هموروئید و شقاق مقعدی یا بدتر‌شدن آنها می‌شود. همانند یبوست، هر دو بیماری ذکر‌شده در دوران بارداری بسیار شایع هستند.

عوارض یبوست در بارداری چیست؟

در بیشتر موارد، یبوست در بارداری کوتاه‌مدت است و بدون درمان یا با حداقل درمان برطرف می‌شود. بااین‌حال در موارد نادر، یبوست طولانی‌مدت می‌تواند باعث نهفتگی مدفوع شود که ممکن است نیاز به دخالت فیزیکی پزشک و خارج‌کردن مدفوع توسط او وجود داشته باشد. استفاده مداوم از انواع خاصی از ملین‌ها نیز می‌تواند باعث شود تا روده نحوه فشاردادن مدفوع برای خارج ساختن آن از بدن را فراموش کند! این داروها همچنین می‌توانند باعث عدم تعادل الکترولیت در برخی افراد شوند. چنین مسائلی معمولاً افرادی را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد که مشکلات سلامتی دیگری مانند دیابت یا بیماری کلیوی دارند. بهتر است درمورد انواع ملین‌ها و دفعات مصرف آنها با پزشک صحبت کنید.

آیا یبوست باعث سقط جنین می‌شود؟

یبوست و زورزدن برای اجابت مزاج باعث سقط جنین نمی‌شود. تمام فشاری که به دلیل یبوست در شکم شما ایجاد می‌شود، ممکن است شما را نسبت به سلامتی کودک خود نگران کند. اما استرس نداشته باشید، یبوست ممکن است برای شما ناخوشایند باشد، اما به کودک شما آسیبی نمی‌رساند. به گفته انجمن بارداری آمریکا، بیشتر سقط جنین‌ها به دلایل زیر اتفاق می‌افتد:

    • مشکلات کروموزوم‌های نوزاد
    • مشکلات هورمونی، رحم یا دهانه رحم مادر
    • عفونت یا قرارگرفتن در معرض سموم خاص
    • عوامل سبک زندگی، مانند سیگار کشیدن، نوشیدن الکل، یا استفاده از داروهای غیرقانونی
    • داشتن برخی شرایط سلامتی مانند دیابت یا بیماری کلیوی

چه روش‌هایی برای درمان یبوست در بارداری وجود دارد؟

یبوست در دوران بارداری بین زنان سرتاسر جهان بسیار شایع است و گفته می‌شود تقریباً از هر چهار زن باردار، سه تای آنها یبوست و سایر مشکلات روده را درطول دوره حاملگی تجربه می‌کنند. خوشبختانه از قرص‌های بدون نسخه گرفته تا روش‌های طبیعی، مجموعه‌ای از درمان‌ها برای تسکین یبوست وجود دارد. بااین‌حال دقت کنید که اگرچه برای درمان یبوست راهکارهای زیادی وجود دارد، اما به دلیل محدودیت‌های موجود برای زنان باردار، نمی‌توان بدون داشتن اطلاعات پزشکی کافی از هر روشی برای درمان آنها استفاده نمود. در ادامه به بررسی روش‌های ایمن تسکین یبوست در زنان باردار می‌پردازیم.

مصرف فیبر

رژیم غذایی سرشار از فیبر به پیشگیری و درمان یبوست در بارداری کمک کرده و ویتامین‌ها و آنتی‌اکسیدان‌های لازم را برای زنان باردار تامین می‌نماید. زنان باردار باید سعی کنند روزانه 25 تا 30 گرم فیبر رژیمی مصرف کنند تا سیستم گوارشی سرحالی داشته باشند. بنابراین میوه‌های تازه، سبزیجات، لوبیا، نخود، عدس، غلات سبوس‌دار، آلو خشک و نان سبوس‌دار انتخاب‌های بسیار خوبی هستند. مثلا سعی کنید روزانه مقداری تمشک، سیب، موز، انجیر و توت‌فرنگی مصرف کنید یا مقداری ذرت شیرین، کلم بروکسل و هویج را برای تهیه یک میان‌وعده‌ی دلپذیر تفت دهید.

رژیم غذایی سرشار از فیبر به پیشگیری و درمان یبوست در بارداری کمک می‌کند.

رژیم غذایی سرشار از فیبر به پیشگیری و درمان یبوست در بارداری کمک می‌کند.

مصرف مایعات

نوشیدن آب کافی برای نرم نگه‌داشتن مدفوع و دفع آسان آن بسیار مهم است. زنان باردار باید حداقل هشت لیوان آب در روز بنوشند. اگر احساس می‌کنید آب خالی کمک چندانی نمی‌کند، می‌توانید سوپ‌های آبکی، چای و آب میوه‌ یا آب سبزیجاتی که به‌صورت طبیعی شیرین شده‌اند را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.

تقسیم‌کردن وعده‌های غذایی

سعی کنید غذای روزانه خود را به پنج یا شش وعده غذایی کوچک‌تر تقسیم کنید تا کمتر دچار یبوست در بارداری شوید. این کار به معده اجازه می‌دهد غذا را بدون نیاز به تلاش زیاد هضم کرده و آن را به سادگی و به نرمی به روده کوچک و سپس روده بزرگ منتقل نماید. خوردن وعده‌های غذایی حجیم می‌تواند معده شما را سنگین کرده و هضم آنچه مصرف کرده‌اید را برای دستگاه گوارش شما دشوارتر کند.

فعالیت و ورزش

فعالیت بدنی منظم می‌تواند به کاهش یبوست کمک کند. ورزش روده‌های شما را تحریک می‌کند. زنان باردار باید سعی کنند سه بار در هفته به مدت 20 تا 30 دقیقه ورزش کنند. گزینه‌های ورزش خیلی زیادی پیش روی شما است. سعی کنید در مسیر مورد علاقه خود قدم بزنید، در باشگاه محل خود شنا کنید یا در یک بعدازظهر آرام، یوگای قبل‌از تولد را تمرین کنید. البته حتما نوع ورزشی که می‌خواهید انجام دهید را با پزشک خود در میان بگذارید تا مطمئن شوید ضرری برای شما یا کودکتان ندارد.

پروبیوتیک‌ها

میلیون‌ها باکتری سالم در روده‌ی انسان زندگی می‌کنند که عموما آنها را با نام باکتری‌های خوب یا پروبیوتیک‌ها می‌شناسیم. این باکتری‌ها به عملکرد صحیح روده در جذب و دفع مواد غذایی کمک می‌نمایند. طبق گفته محققان، مصرف پروبیوتیک‌ها می‌تواند باعث روان‌شدن حرکت مدفوع در روده‌ها شود. غذاهای سرشار از پروبیوتیک، عبارتند از: ماست، کلم ترش و کیمچی.

مصرف پروبیوتیک‌ها می‌تواند باعث روان‌شدن حرکت مدفوع در روده‌ها شود.

مصرف پروبیوتیک‌ها می‌تواند باعث روان‌شدن حرکت مدفوع در روده‌ها شود.

ملین‌ها و سایر درمان‌های پزشکی

آنچه تاکنون گفتیم، گزینه‌های درمان خانگی برای یبوست در بارداری بود. اگر درمان‌های خانگی فوق مؤثر نبودند، ممکن است زمان آن رسیده باشد گزینه‌های دیگر را با پزشک درمیان بگذارید. برای زنانی که مکمل‌های حاوی درصد آهن خیلی بالا در دوران بارداری مصرف می‌کنند، پزشکان ممکن است مصرف مکمل‌هایی را توصیه کنند که حاوی آهن کمتری باشد.

درمان اولیه پزشکی برای یبوست در بارداری دارویی به نام ملین است که خروج مدفوع را راحت‌تر و دلپذیرتر می‌کند. به‌طور کلی استفاده از ملین‌های ملایم بی‌خطر است، اما بهتر است از ملین‌های محرک پرهیز کنید، زیرا می‌توانند باعث انقباضات رحمی شوند. اگرچه بسیاری از ملین‌ها بدون نسخه در دسترس هستند، اما مهم است با پزشک مشورت کنید تا اطمینان یابید که کدام‌یک از آنها برای شما و نوزادتان بی‌خطر است، زیرا اطلاعات محدودی درمورد استفاده از برخی از این داروها در دوران بارداری در دسترس می‌باشد. زنان معمولاً می‌توانند با خیال راحت از انواع ملین‌های زیر در دوران بارداری استفاده کنند:

عوامل حجیم‌ساز

عوامل حجیم‌ساز با افزودن مواد خاصی به مدفوع و کمک به جذب آب بیشتر توسط آن، عملکرد فیبر را در روده تقلید می‌کنند. با این کار مدفوع بزرگ‌تر و نرم‌تر ‌شده و راحت‌تر دفع می‌شود. البته این نوع ملین‌ها می‌توانند باعث ایجاد گرفتگی در روده یا درد شوند. بنابراین افراد باید مصرف آنها را با کمترین دوز شروع کنند و در دوره‌ی مصرف حتما آب زیادی بنوشند. نمونه‌هایی از عوامل حجیم‌ساز، عبارتند از: پسیلیوم، متیل سلولز و پلی‌کربوفیل.

نرم‌کننده‌های مدفوع

نرم‌کننده‌های مدفوع آب را به مدفوع اضافه می‌کنند تا مدفوع نرم‌تر‌شده و راحت‌تر دفع شود. نرم‌کننده‌ی مدفوعی که پزشکان معمولاً به زنان باردار توصیه می‌کنند، Docusate (کولاس) است.

ملین‌های روان‌کننده (لوبریکانت)

ملین‌های روان‌کننده، یک پوشش لغزنده را به مدفوع در درون روده‌ی بزرگ اضافه می‌کنند تا به خروج مدفوع از بدن کمک شود. شیاف گلیسیرین یکی از انواع مسهل روان‌کننده است. ضروری است که همیشه قبل‌از استفاده از شیاف با یک متخصص مراقبت‌های بهداشتی صحبت کنید، به‌خصوص در دوران بارداری.

شیاف گلیسیرین یکی از انواع مسهل روان‌کننده است

شیاف گلیسیرین یکی از انواع مسهل روان‌کننده است.

ملین‌های اسمزی

این ملین‌ها با ورود آب بیشتر به روده‌ها، به نرم‌شدن مدفوع کمک کرده و همچنین، به روده کمک می‌کنند تا بیشتر منقبض شود تا مدفوع در امتداد آن ساده‌تر حرکت نماید. البته این نوع ملین‌ها می‌توانند باعث گرفتگی و نفخ شکم نیز شوند؛ از جمله ملین‌های اسمزی می‌توان به پلی اتیلن گلیکول و هیدروکسید منیزیم اشاره کرد.

بسیار مهم است که زنان باردار قبل‌از مصرف هرگونه دارویی، از جمله ملین‌ها یا سایر داروهای یبوست، با پزشک خود صحبت کنند. همچنین درصورت بروز علائم زیر در هنگام مصرف دارو، حتما با پزشک مشورت کنید:

  • حالت تهوع
  • دل درد
  • استفراغ
  • یبوستی که بیش‌از 1 تا 2 هفته طول بکشد
  • خونریزی از راست روده
  • اگر پس از استفاده از ملین هیچ تسکینی در یبوست شما ایجاد نمی‌شود

چگونه از یبوست در بارداری جلوگیری کنیم؟

شما می‌توانید با انجام همان کارهایی که برای مدیریت یبوست انجام می‌دهید (گفته‌شده در قسمت قبلی از همین مطلب)، خطر ابتلا به یبوست را کاهش داده و در واقع از ابتلا به یبوست در بارداری جلوگیری نمایید. پس همواره به میزان کافی مایعات بنوشید، ورزش کنید و رژیم غذایی غنی از غذاهای پر فیبر مانند میوه‌ها و سبزیجات تازه یا خشک به همراه غلات پر فیبر داشته باشید. البته اگر به‌طور ناگهانی فیبر بیشتری بخورید، ممکن است دچار نفخ و اسهال شوید. برای جلوگیری از این اتفاق، سعی کنید مقدار فیبر را به آرامی در طول یک یا دو هفته در رژیم غذایی خود افزایش دهید. پیاده‌روی، شنا، یوگا، پیلاتس و ایروبیک سبک، همگی گزینه‌های خوبی برای فعال نگه‌داشتن روده‌ی شما هستند.

campaign

رژیم دکتر کرمانی تنها رژیمیه که حسرت هیچ غذایی رو به دلت نمی‌ذاره کافیـه همیـن الان تصمیم بگیری که می‌خـوای وزنت رو کم کنی و به اون اندامی که همیشه آرزوش رو داشتی برسی! از همین لحظه ما کنارتیم تا باهم به هدفت برسیم.

چه زمانی یبوست در بارداری خطرناک است؟

یبوست در دوران بارداری به ندرت خطرناک است و حتی اگر باعث ناراحتی مادر شود، به کودک آسیبی نمی‌رساند. بااین‌حال، گاهی‌اوقات یبوست نشانه یک بیماری جدی است. اگر یبوست را همراه با هر یک از این علائم تجربه می‌کنید، باید با پزشک خود تماس بگیرید:

  • درد شدید شکم
  • یبوستی که به‌طور متناوب به اسهال تبدیل می‌شود
  • مخاط یا مقادیر زیادی خون در مدفوع یا واژن شما

همچنین، زورزدن حین اجابت مزاج یا دفع مدفوع سفت می‌تواند منجر به هموروئید یا بدتر‌شدن آن شود. به وریدهای متورم در ناحیه رکتوم هموروئید گفته می‌شود. هموروئید می‌تواند بسیار ناراحت‌کننده و دردناک باشد، ولی به ندرت باعث ایجاد مشکلات جدی در بیمار می‌شود. در بیشتر موارد، نسبتاً بلافاصله پس از تولد نوزاد هموروئید از بین می‌رود. بااین‌حال اگر دردتان شدید است و یا اگر خونریزی مقعدی دارید، با پزشک خود تماس بگیرید.

منبع: +++++

4.5 از 5
    به اشتراک بگذارید
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

نظرات شما
- 1402/09/20

عالی بود واقعا خیلی مفید بود ممنونیم ازتون

کارشناس به اندام 1402/09/21

سپاس فراوان از توجهی که دارین عزیزم

-فرزانه نادری 1402/08/16

عاالی بود همه ی سایت ها رو چک کردم اصلا مطالب مفیدی نداشت همه کلیات رو گفته بودن اشاره به جزییاتتون کمک کننده هست قطعا ممنون از عوامل سایت تولید و تنظیم محتوی و اطلاعات بسیار مفیدی که قرار دادید😊😊😊

کارشناس به اندام 1402/08/17

تشکر از حسن نظر وتوجه شما عزیزم