یبوست و چاقی چه ارتباطی با هم دارند؟

یبوست و چاقی ارتباط مستقیمی با یکدیگر دارند. افراد چاق، بیشتر به اختلال در دفع مبتلا می‌شوند و درمقابل، یبوست نیز منجر به مقداری افزایش وزن می‌شود. عدم تحرک و فعالیت بدنی، برخی از بیماری‌ها، جنسیت، سن بالا و حتی وضعیت اقتصادی، می‌توانند بر نوع اجابت مزاج تاثیر بگذارند. چاقی نیز یکی از عواملی است […]

زمانی‌که یبوست ماه‌ها ادامه یابد، مزمن تلقی می‌شود و می‌تواند مقداری افزایش در وزن را به‌دنبال داشته باشد.
4.7 از 5

زمان مطالعه 19 دقیقه

تعداد بازدید 3604

تاریخ انتشار

یبوست و چاقی ارتباط مستقیمی با یکدیگر دارند. افراد چاق، بیشتر به اختلال در دفع مبتلا می‌شوند و درمقابل، یبوست نیز منجر به مقداری افزایش وزن می‌شود. عدم تحرک و فعالیت بدنی، برخی از بیماری‌ها، جنسیت، سن بالا و حتی وضعیت اقتصادی، می‌توانند بر نوع اجابت مزاج تاثیر بگذارند. چاقی نیز یکی از عواملی است که هم ممکن است در اثر موارد گفته شده ایجاد شود و هم می‌تواند عملکرد روده‌ها و دستگاه گوارش را مختل کند. در این مقاله به ارتباط بین یبوست و چاقی، علل افزایش وزن در اثر یبوست بزرگ‌سالان و نوزادان، ارتباط بین چاقی شکمی و یبوست و روش‌های درمان آن خواهیم پرداخت.

یبوست و چاقی چه ارتباطی با هم دارند؟

یبوست یک مشکل مزمن است که بسیاری از افراد در سراسر جهان، به‌ویژه افراد مسن را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد. این اختلال در دستگاه گوارش که به‌عنوان یک حرکت روده‌ای نامطلوب نیز تعریف می‌شود، با مشکل در اجابت مزاج، حرکات کم روده، بروز حرکات دردناک روده، مدفوع سفت یا احساس اجابت مزاج ناقص مشخص می‌شود. شیوع یبوست در بزرگ‌سالان تقریباً 16 درصد است. برخی از مطالعات عوامل بروز یبوست را به این‌صورت بیان می‌کنند:

  • جنسیت
  • سن بالا
  • وضعیت اجتماعی-اقتصادی پایین
  • عدم تحرک بدنی
  • دیابت
  • داروها
  • رژیم غذایی نامناسب، مانند مصرف کم فیبر، مصرف کم مایعات و مصرف زیاد فست‌فودها

درکنار تمام این موارد، یبوست ممکن است با کیفیت پایین‌تر زندگی و مشکلات روانی نیز همراه باشد. علاوه‌براین، یبوست در زنان با اختلالات هورمونی و چاقی نیز همراه است، اما بااین‌حال، اطلاعات کمی درمورد ارتباط یبوست در افراد مبتلابه چاقی کلاس II و III وجود دارد. چاقی نیز یک بیماری مزمن چند عاملی است که با تجمع بیش‌ازحد چربی بدن و شیوع بالا در بزرگ‌سالان هر دو جنس مشخص می‌شود. شاخص توده بدنی (BMI) بیشتر یا مساوی 35 کیلوگرم بر متر مربع، یعنی کلاس‌های II و III، خطر ابتلا یا بدتر‌شدن سایر بیماری‌های مزمن و مرگ‌ومیر را افزایش می‌دهد. چاقی یک عامل خطر برای دیابت، فشارخون بالا، بیماری‌های قلبی عروقی و بیش از سیزده نوع سرطان است. یبوست نیز مانند چاقی، یک عامل خطر برای سرطان، به‌ویژه سرطان دستگاه گوارش، از جمله مری، معده، روده کوچک، کبد و پانکراس است.

یبوست و چاقی باهم مرتبط هستند، اما چاقی به‌عنوان یک عامل اصلی در ایجاد یبوست شناخته نمی‌شود. مطالعات اخیر نشان داده که افراد چاق با کم‌تحرکی، کیفیت پایین رژیم غذایی، مصرف کم فیبر و سبزیجات در ایجاد یبوست نقش اساسی ایفا می‌کنند. یبوست و چاقی اشتراکات زیادی دارند، اما بااین‌حال، اطلاعات کمی درمورد علل دقیق وقوع یبوست در افراد مبتلابه چاقی شدید و عوامل مرتبط با آن وجود دارد. تعیین علل وقوع مشکل و عوامل مرتبط با آن برای طراحی استراتژی‌های درمانی مهم است، به‌ویژه باتوجه به این‌که مداخلات تغذیه‌ای که منجربه یک رژیم غذایی سالم، بهبود عادات غذایی و سبک زندگی می‌شود، می‌تواند هم یبوست و هم چاقی را درمان کند.

راهکارهایی برای جلوگیری از یبوست از زبان دکتر کرمانی

چگونه یبوست باعث افزایش وزن می‌شود؟

یبوست می‌تواند باعث افزایش وزن شود، اما بااین‌وجود، هنوز ابهامات زیادی درمورد میکروبیوم روده در ایجاد یبوست وجود دارد. علی‌رغم وجود آزمایش میکروبیوم و سایر ابزارهای آزمایشگاهی، هنوز ارتباط دقیقی بین افزایش وزن و یبوست مشخص نیست. برخی از باکتری‌ها با تغییراتی در متابولیسم مرتبط هستند، اما سه دلیل بالقوه افزایش وزن در یبوست شامل موارد زیر هستند:

نقش احتباس آب در یبوست و چاقی

بسیاری از بیماران مبتلابه یبوست از احتباس آب درهنگام یبوست شکایت دارند. این روش بدن، نوعی مکانیزم دفاعی برای نگه‌داشتن آب برای کاهش یبوست یا مربوط به فعالیت باکتری‌های روده است. درهرصورت، این موضوع می‌تواند باعث افزایش وزن سریع و ناراحت‌کننده شود.

نقش تیروئید در یبوست و چاقی

در برخی موارد غده تیروئید ضعیف ممکن است در ایجاد یبوست مزمن دخالت داشته باشد که می‌تواند باعث افزایش وزن شود. یبوست مزمن میکروبیوم را تغییر می‌دهد و می‌تواند باعث ایجاد شرایط نامتعادل و نامطلوب در سیستم گوارش شود. اگر طی آزمایش‌ها مشخص شد عملکرد تیروئید ضعیف است، برای درمان باید از موادمغذی خاصی کمک گرفت که تیروئید برای عملکرد خوب به آن‌ها نیاز دارد. پروتئین و آهن کافی، ید و سلنیوم در زمره این موادمغذی هستند. بسیاری از گیاه‌خواران فکر می‌کنند پروتئین کافی در برنامه غذایی خود دارند، اما برخی از مشکلات روده‌ای ممکن است برای جذب منابع گیاهی پروتئین ایجاد مشکل کنند که باید با مشورت پزشک این موارد مشخص شود.

یبوست و چاقی ارتباط مستقیمی با یکدیگر دارند.

یبوست و چاقی ارتباط مستقیمی با یکدیگر دارند.

نقش باکتری‌های روده کوچک (SIBO) در یبوست و چاقی

رشد بیش‌ازحد باکتری‌های روده کوچک (SIBO)، اغلب با یبوست و چاقی همراه است که احتمالاً به دلیل عملکرد مستقیم این باکتری‌ها در روده کوچک است. همچنین ممکن است رشد این باکتری‌ها با عدم تحمل برخی موادغذایی یا تشدید علائم یبوست طی مصرف برخی غذاها همراه باشد که با التهاب نیز همراه است. این موضوع می‌تواند به‌صورت جوش‌های پوستی، بثورات و درد مفاصل نیز ظاهر شود.

نقش مولکول‌های روده – سروتونین و اسیدهای چرب زنجیره کوتاه در یبوست و چاقی

باکتری‌های روده مسئول تولید تعدادی از مولکول‌ها به‌نام اسیدهای چرب زنجیره کوتاه و سروتونین هستند که موجب حرکت روده می‌شوند. عدم مصرف فیبر کافی یا احتمالاً مصرف دوره‌های طولانی آنتی‌بیوتیک، می‌تواند توانایی این باکتری‌ها را کاهش دهد. سروتونین در تنظیم اشتها نقش دارد و اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه، بازیگران کلیدی در متابولیسم بدن و نحوه استفاده از انرژی ذخیره شده هستند! این باکتری‌ها با‌استفاده از پروبیوتیک‌ها و فیبرها احیا می‌شوند. اولین کاری که افراد مبتلابه یبوست باید انجام دهند، مشخص‌کردن این است که آیا باکتری‌های روده دچار اختلال شده‌اند یاخیر!؟ این تشخیص می‌تواند به مسیر دقیق و صحیح درمان کمک زیادی بکند.

آیا یبوست واقعا روی افزایش وزن موثر است؟

یبوست و افزایش وزن در برخی موارد می‌توانند دست به دست هم دهند و سیستم بدنی انسان را آباد کنند. یبوست در کوتاه مدت، احتمالاً موجب افزایش چند صد گرم وزن بیشتر خواهد شد که همان وزن غذای هضم نشده در روده است، اما این میزان نسبتاً ناچیز است؛ زیرا یبوست به‌سختی بر وزن کلی بدن تأثیر می‌گذارد. بااین‌حال، ارتباط طولانی‌مدت‌تری بین وزن بدن و یبوست وجود دارد که به رژیم غذایی مربوط است. اصلی‌ترین رژیم غذایی کم‌فیبر که افراد مختلف دنبال می‌کنند، رژیم غربی با غذاهای فرآوری‌شده حاوی قند و چربی بالاست که باعث افزایش وزن می‌شود. این غذاها فاقد فیبر هستند و می‌توانند به‌طور جدی حرکات روده و انتقال غذا از این طریق را کاهش دهند. بنابراین، بهتر است به‌جای تمرکز روی افزایش وزن ناشی از یبوست، روی رژیم غذایی و سایر عوامل موثر در ایجاد یبوست کار شود.

تو یه رژیم غذایی خوب، هیچ نگرانی بابت بیماری‌های گوارشی نیست!
اگه تو یه برنامه غذایی تمام این مواد به اندازه کافی وجود نداشته باشه، مشکل یبوست غیرقابل اجتنابه.
تو رژیم دکتر کرمانی شما مجاز به مصرف سالاد، سبزیجات و روغن زیتون در کنار غذاتون هستید و همین باعث می‌شه که دچار یبوست نشید.

با رژیم دکتر کرمانی بدون نگرانی وزن کم کن
برای دریافت رژیم کلیک کن
call-to-action

آیا یبوست باعث چاقی نوزاد می‌شود؟

به‌نظر می‌رسد ارتباطی بین یبوست و چاقی نوزادان و کودکان وجود دارد. نوزادان مبتلابه یبوست شدید و مزمن در مقایسه با سایرین بیشتر احتمال دارد که اضافه‌وزن داشته باشند. شیوع چاقی در کودکان مبتلابه یبوست در مقایسه با گروه کنترل هم‌سن و هم‌جنس نیز به‌طور قابل توجهی بالاتر است.

آیا یبوست منجربه چاقی شکمی می‌شود؟

توازن و تعادل باکتری‌های موجود در روده در هنگام یبوست به‌هم می‌خورد و همین موضوع احتمال افزایش وزن، نفخ، تورم معده و بروز چاقی در ناحیه‌ی شکم را افزایش می‌دهد.

آیا درمان یبوست منجربه کاهش وزن می‌شود؟

گاهی‌اوقات مردم فکر می‌کنند که مصرف ملین‌ها قبل از این‌که بدن کالری جذب کند، به تسریع حرکت غذا در بدن کمک می‌کنند. بنابراین ممکن است پس از خوردن یک وعده غذایی حجیم یا هنگام یبوست، ملین مصرف کنند. آن‌ها فکر می کنند این کار به کاهش وزن کمک می‌کند یا مانع از افزایش وزن آن‌ها می‌شود، درحالی‌که این موضوع درست نیست. ممکن است این تصور هم وجود داشته باشد که یبوست می‌تواند متابولیسم را تحت‌تاثیر قرار داده و سوخت‌وساز بدن با سرعت کمتری انجام ‌شود. دراین‌صورت باید این چاقی را کاملا موقتی دانست، زیرا پس از برطرف‌شدن یبوست از بین می‌رود. ازسوی دیگر، مصرف موادغذایی سرشار از فیبر به‌جای کربوهیدرات و چربی فراوان، برای درمان یبوست و کمک به حرکات روده نیز به‌خودی‌ خود به کاهش وزن کمک خواهد نمود.

یبوست و چاقی چه ارتباطی با هم دارند؟ - 3 - یبوست و چاقی - یبوست

یبوست می‌تواند متابولیسم را تحت‌تاثیر قرار داده و سوخت‌وساز بدن با سرعت کمتری انجام ‌شود.

چگونه می‌توان چاقی ناشی از یبوست را درمان کرد؟

زمانی‌که یبوست ماه‌ها ادامه یابد، مزمن تلقی می‌شود و می‌تواند مقداری افزایش در وزن را به‌دنبال داشته باشد. پزشک باید بفهمد چه چیزی باعث بروز یبوست و چاقی شده است و حتی ممکن است قبل از تجویز دارو پیشنهاد دهد که تغییرات زیر در زندگی روزمره ایجاد شود:

  • مصرف فیبر بیشتر: پر‌کردن بشقاب با مقدار زیادی سبزی، میوه و غلات کامل و پرهیز از مصرف زیاد غذاهای کم‌فیبر، مانند لبنیات و گوشت
  • نوشیدن آب بیشتر: دستگاه گوارش برای کمک به شستشوی روده به آب نیاز دارد.
  • ورزش: فعالیت بدنی شدید به ماهیچه‌های سیستم گوارش کمک می‌کند تا بهتر کار کنند و بنابراین مواد جامد می‌توانند راحت‌تر حرکت کنند.
  • عدم تاخیر در زمان احساس نیاز به دفع
  • تمرین عضلات لگن: یبوست گاهی‌اوقات به این دلیل اتفاق می‌افتد که ماهیچه‌هایی که به دفع مدفوع کمک می‌کنند، به‌خوبی کار نمی‌کنند. تمرین عضلات لگن با کمک یک فیزیوتراپیست می‌تواند به عملکرد بهتر ماهیچه‌های کنترل دفع کمک کند. این آموزش بیوفیدبک نام دارد. فیزیوتراپ یک لوله کوچک به نام کاتتر را وارد راست روده بیمار نموده و تنش عضلانی را اندازه‌گیری می‌کند. در حین انجام تمرینات، دستگاه می‌تواند تشخیص دهد که عضلات چه زمانی آرام هستند و چه زمانی منقبض شده‌اند. این موضوع، می‌تواند به افراد کمک کند تا یاد بگیرند که چگونه زمانی که نیاز به دفع مدفوع دارند، ماهیچه‌ها را کنترل کنند.
  • داروها: اگر یبوست ناشی از سندرم روده تحریک‌پذیر یا یبوست مزمن ایدیوپاتیک باشد، پزشک ممکن است برای فرد، یک فعال‌کننده کانال کلریدی مانند لوبی پروستون (آمیتیزا) تجویز کند. این کار با روشن‌کردن سوئیچ‌هایی در سلول‌ها کار می‌کند که اجازه می‌دهند مایعات بیشتری وارد دستگاه گوارش شود. این موضوع می‌تواند به این موارد کمک کند: تسکین درد معده، نرم‌شدن مدفوع، عدم نیاز به زور زدن هنگام دفع و افزایش تعداد دفعات نیاز به دفع. البته ممکن است این تغییرات به تنهایی برای حرکت همه چیز کافی باشد، اما ممکن است به درمان بیشتری نیاز باشد.

ارتباط مستقیمی بین یبوست و چاقی وجود دارد، اما محققان هنوز نتوانسته‌اند به‌طور دقیق این ارتباط را دریابند. برخی از علل افزایش وزن در اثر یبوست، شامل اختلال در فعالیت میکروبیوم روده، احتباس مایعات در بدن، کمبود فیبر در رژیم غذایی و عملکرد ضعیف غده تیروئید هستند. درهرحال، یبوست باعث افزایش وزن زیاد نمی‌شود و مقداری افزایش در وزن به‌خاطر یبوست نیز با درمان از بین خواهد رفت. برخی از درمان‌ها، شامل دارودرمانی، مصرف آب و فیبر بیشتر، ورزش و تمرینات عضلات لگن هستند.

منبع: ++++

4.7 از 5
    به اشتراک بگذارید
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

نظرات شما
- 1402/03/27

عالی بود

کارشناس به اندام 1402/03/28

تشکرعزیزم