روز پدر

تاثیر ورزش بر سلامت روان؛ تاثیر معجزه آسای ورزش بر مغز

همه ﻣﺎ ﻣﯽ دانیم که ورزش چقدر ﺑرای حفظ سلامت جسمی ﻣﺎ ﻣﮭم است. اﻣﺎ آﯾﺎ از تاثیر ورزش برای سلامت روان هم مطلع هستید؟ آیا می‌دانستید که ورزش می‌تواند به حفظ سلامت رواﻧﯽ شما نیز ﮐﻣﮏ کند؟ انجام ورزش خطر ابتلا به بیماری‌های رواﻧﯽ را ﮐﺎھش ﻣﯽ‌دھد. همچنین به درﻣﺎن ﺑرﺧﯽ از بیماری ھﺎی […]

تاییدیه

تایید شده توسط کارشناس تغذیه دکترکرمانی قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایید.

زمان مطالعه 15 دقیقه
تعداد بازدید 1143
تاریخ بروزرسانی
ورزش و تاثیر آن بر سلامت روان

همه ﻣﺎ ﻣﯽ دانیم که ورزش چقدر ﺑرای حفظ سلامت جسمی ﻣﺎ ﻣﮭم است. اﻣﺎ آﯾﺎ از تاثیر ورزش برای سلامت روان هم مطلع هستید؟ آیا می‌دانستید که ورزش می‌تواند به حفظ سلامت رواﻧﯽ شما نیز ﮐﻣﮏ کند؟ انجام ورزش خطر ابتلا به بیماری‌های رواﻧﯽ را ﮐﺎھش ﻣﯽ‌دھد. همچنین به درﻣﺎن ﺑرﺧﯽ از بیماری ھﺎی رواﻧﯽ مانند افسردگی و اضطراب ﮐﻣﮏ ﻣﯽ کند. تحقیقات ﻧﺷﺎن ﻣﯽ‌دھد که فعالیت بدنی می تواند به اندازه داروھﺎی ضد افسردگی ﯾﺎ درﻣﺎن‌ھﺎی روانشناختی مانند درﻣﺎن شناختی رفتاری ﻣوﺛر باشد. ورزش همچنین ﻣﯽ ﺗواﻧد ﯾﮏ مکمل ارزشمند ﺑرای ﺳﺎﯾر گزینه‌ھﺎی درﻣﺎﻧﯽ باشد. در این مقاله تاثیر ورزش بر سلامت روان را به طور کامل بررسی خواهیم کرد. تا انتها با ما همراه باشید.

تاثیر ورزش بر سلامت روان

ارﺗﺑﺎط ﺑﯾن ورزش و ﺳﻼﻣت روان ﭘﯾﭼﯾده اﺳت. ﺑه ﻋﻧوان ﻣﺛﺎل، ﻋدم تحرک ھم ﻣﯽ ﺗواﻧد ﻋﻠت و ھم پیامد بیماری رواﻧﯽ ﺑﺎﺷد. اﻣﺎ راه ھﺎی زﯾﺎدی وﺟود دارد که ورزش ﻣﯽ‌ﺗواﻧد ﺑه ﺳﻼﻣت روان ﺷﻣﺎ ﮐﻣﮏ ﮐﻧد؛ مثلا سطوح ﻣواد ﺷﯾﻣﯾﺎﯾﯽ در ﻣﻐز ﻣﺎﻧﻧد ﺳروﺗوﻧﯾن، ھورﻣون های استرس و اندروفین هنگام ورزش تغییر ﻣﯽ‌ﮐﻧد.

ورزش ﻣﻧظم ﻣﯽ ﺗواﻧد ﺑه ﺧواب ﺑﮭﺗر ﮐﻣﮏ کند و ﺧواب ﺧوب به ﺷﻣﺎ ﮐﻣﮏ ﻣﯽ کند ﺧﻠق و ﺧوی ﺧود را ﻣدﯾرﯾت ﮐﻧﯾد.

همچنین ورزش ﻣﯽ‌ﺗواﻧد ﺣس ﮐﻧﺗرل، ﺗواﻧﺎﯾﯽ مقابله و ﻋزت ﻧﻔس ﺷﻣﺎ را ﺑﮭﺑود ﺑﺧﺷد. اﻓرادی که به طور ﻣﻧظم ورزش ﻣﯽ ﮐﻧﻧد اﻏﻠب ﮔزارش ﻣﯽ دھﻧد که دستیابی به ﯾﮏ ھدف چه احساس ﺧوﺑﯽ در آﻧﮭﺎ ایجاد ﻣﯽ کند.

ورزش ﻣﯽ ﺗواﻧد ﺷﻣﺎ را از اﻓﮑﺎر ﻣﻧﻔﯽ ﻣﻧﺣرف ﮐﻧد و ﻓرﺻت ھﺎﯾﯽ را ﺑرای اﻣﺗﺣﺎن ﺗﺟرﺑﯾﺎت ﺟدﯾد ﻓراھم کند. اﮔر ﺑﺎ دﯾﮕران ورزش ﻣﯽ ﮐﻧﯾد، ﻓرﺻﺗﯽ ﺑرای ﻣﻌﺎﺷرت و درﯾﺎﻓت حمایت اجتماعی ﻓراھم ﻣﯽ کند. ورزش سطح اﻧرژی ﺷﻣﺎ را افزایش ﻣﯽ دھد و ﻣﯽ تواند ﺧروﺟﯽ برای ناامیدی ﺷﻣﺎ باشد.

تاثیر ورزش بر سلامت روان
ورزش تاثیر مثبتی بر روی سلامت مغز دارد.

ﻓواﯾد ﻓﯾزﯾﮑﯽ ورزش ﺑرای اﻓراد ﻣﺑﺗﻼ ﺑه ﺑﯾﻣﺎری رواﻧﯽ ﻧﯾز ﻣﮭم اﺳت. ﺳﻼﻣت ﻗﻠب و ﻋروق و ﺳﻼﻣت ﺟﺳﻣﯽ ﮐﻠﯽ ﺷﻣﺎ را ﺑﮭﺑود ﻣﯽ ﺑﺧﺷد. اﯾن ﻣﮭم اﺳت زﯾرا اﻓرادی ﮐه ﻣﺷﮑﻼت ﺳﻼﻣت رواﻧﯽ دارﻧد در ﻣﻌرض ﺧطر ﺑﯾﺷﺗری ﺑرای اﺑﺗﻼ ﺑه ﺑﯾﻣﺎری ھﺎی ﻓﯾزﯾﮑﯽ ﻣزﻣن ﻣﺎﻧﻧد ﺑﯾﻣﺎری ﻗﻠﺑﯽ، دﯾﺎﺑت، آرﺗرﯾت و آﺳم ھﺳﺗﻧد. در ادامه تاثیر ورزش بر سلامت روان را بررسی خواهیم کرد:

ﻧﻘش ورزش بر ﮐﺎھش اضطراب

ﻋوارض اﺿطراب بسیار زیاد است. خطر ابتلا به اﺧﺗﻼﻻت روانپزشکی مانند اﻓﺳردﮔﯽ را در ﻓرد اﻓزاﯾش ﻣﯽ دھد و ممکن است به دیابت و ﻣﺷﮑﻼت قلبی ﻋروﻗﯽ منجر شود. ﯾﮏ مطالعه هشیار کننده ﻧﺷﺎن ﻣﯽدھد که اﻓراد ﻣﺑﺗﻼ به اﺿطراب، اغلب ﺑﯽﺗﺣرک ھﺳﺗﻧد و یا ﻓﻌﺎﻟﯾت‌ھﺎی ﺑدﻧﯽ ﺑﺎ ﺷدت ﮐﻣﺗری اﻧﺟﺎم ﻣﯽدھﻧد.

ﺗﺣﻘﯾﻘﺎت ﻧﺷﺎن ﻣﯽ دھد ورزش ھوازی نیز بسیار مفید است. دوچرخه ﺳواری ﺳﺎده، ﮐﻼس رﻗص ﯾﺎ ﺣﺗﯽ ﭘﯾﺎده روی ﺳرﯾﻊ ﻣﯽ ﺗواﻧد اﺑزاری ﻗدرﺗﻣﻧد ﺑرای ﮐﺳﺎﻧﯽ ﺑﺎﺷد که از اﺿطراب ﻣزﻣن رﻧﺞ ﻣﯽ‌ﺑرﻧد. ﻓﻌﺎﻟﯾت‌ھﺎﯾﯽ از اﯾن دﺳت به اﻓرادی که ﻧﺳﺑت به ﯾﮏ آزﻣون آﺗﯽ، ﯾﮏ ﺳﺧﻧراﻧﯽ ﺑزرگ ﯾﺎ ﯾﮏ جلسه ﻣﮭم بیش از حد ﻋﺻﺑﯽ و ﻣﺿطرب ھﺳﺗﻧد، ﮐﻣﮏ ﻣﯽﮐﻧد.

درﮔﯾر ﺷدن در ورزش، ﺷﻣﺎ را از ھﻣﺎن ﭼﯾزی که در ﻣورد آن ﻣﺿطرب ھﺳﺗﯾد ﻣﻧﺣرف ﻣﯽ ﮐﻧد. ﺣرﮐت دادن ﺑدن ﺗﻧش ﻋﺿﻼﻧﯽ را ﮐﺎھش ﻣﯽ دھد و ﺳﮭم ﺑدن در اﺣﺳﺎس اﺿطراب را ﮐﺎھش ﻣﯽ‌دھد.

اﻓزاﯾش ﺿرﺑﺎن ﻗﻠب، ﺳطوح ﻣواد شیمیایی ﻣﻐز را ﺗﻐﯾﯾر ﻣﯽ دھد، در دﺳﺗرس ﺑودن ﻣواد ﺷﯾﻣﯾﺎﯾﯽ ﻋﺻﺑﯽ ﺿد اﺿطراب ﻣﮭم، از ﺟﻣﻠه ﺳروﺗوﻧﯾن، ﮔﺎﻣﺎ آﻣﯾﻧوﺑوﺗﯾرﯾﮏ اسید، فاکتور نوروتروفیک مشتق شده از ﻣﻐز و اﻧدوﮐﺎﻧﺎﺑﯾﻧوﺋﯾدھﺎ را اﻓزاﯾش ﻣﯽ دھد.

ورزش، ﻧواﺣﯽ ﭘﯾﺷﺎﻧﯽ ﻣﻐز را ﻓﻌﺎل ﻣﯽﮐﻧد که ﻣﺳﺋول عملکرد اﺟراﯾﯽ هستند، که به ﮐﻧﺗرل آﻣﯾﮕدال، ﺳﯾﺳﺗم واﮐﻧش دھﻧده ﻣﺎ ﺑﮫ ﺗﮭدﯾدات واﻗﻌﯽ ﯾﺎ ﺧﯾﺎﻟﯽ ﺑرای ﺑﻘﺎی ﻣﺎ ﮐﻣﮏ ﻣﯽﮐﻧد. ورزش منظم ﻣﻧﺎﺑﻌﯽ را ایجاد ﻣﯽ کند که ﺗﺎب آوری در ﺑراﺑر اﺣﺳﺎﺳﺎت طوﻓﺎﻧﯽ را ﺗﻘوﯾت ﻣﯽ کند.

تاثیر ورزش بر کاهش اضطراب
ورزش منظم به کاهش اضطراب کمک می‌کند.

ﻧﻘﺶ ورزش ﺑﺮ رﻓﻊ اﻓﺴﺮدﮔﯽ

اﻓﺳردﮔﯽ ﺑﺎ اﯾﺟﺎد اﺧﺗﻼل در ﺧواب، ﮐﺎھش اﻧرژی، ﺗﻐﯾﯾرات اﺷﺗﮭﺎ، ﺑدن درد و اﻓزاﯾش درک درد از ﻧظر ﺟﺳﻣﯽ ظﺎھر ﻣﯽ ﺷود که همه اینها ﻣﯽ تواند منجر به اﻧﮕﯾزه ﮐﻣﺗر ﺑرای ورزش ﺷود. ﺷﮑﺳﺗن اﯾن چرخه ﺳﺧت اﺳت، اﻣﺎ دﮐﺗر ﻣﯾﻠر ﻣﯽ ﮔوﯾد که ﺑﻠﻧد ﺷدن و ﺣرﮐت اﻧدﮐﯽ ﮐﻣﮏ ﺧواھد ﮐرد. ﺑﺎ ﭘﻧﺞ دقیقه ﭘﯾﺎده روی در روز ﯾﺎ ھر ﻓﻌﺎﻟﯾﺗﯽ ﮐﮫ دوﺳت دارﯾد ﺷروع کنید. کاری که می توانید انجام دهید.

بیشتر بخوانید:  برنامه لاغری با تردمیل - جدول کالری‌سوزی با تردمیل

مشخص نیست چه مدت یا با چه شدتی نیاز به ورزش دارید تا سلول های عصبی شما شروع به کاهش علائم افسردگی کند، اما چند هفته پس از شروع ورزش باید احساس بهتری داشته باشید. توجه داشته باشید که این یک درمان طولانی مدت است، نه یک درمان یکباره. دکتر میلر توصیه می کند: “ورزشی را انتخاب کنید که بتوانید در طول زمان حفظ کنید.” کلید موفقیت این است که آن را به کاری تبدیل کنید که دوست دارید و می خواهید به انجام آن ادامه دهید.

نقش ورزش بر رفع استرس

تاثیر ورزش بر سلامت روان به اندازه‌ی تاثیر آن بر قلب شماست. فواید ذهنی تمرینات هوازی پایه عصبی شیمیایی دارد. ورزش سطح هورمون های استرس بدن مانند آدرنالین و کورتیزول را کاهش می دهد. همچنین تولید اندورفین را تحریک می کند، مواد شیمیایی در مغز که مسکن های طبیعی بدن و بالابرنده خلق و خو هستند.

اندورفین مسئول احساس آرامش و خوش بینی است که با بسیاری از تمرینات سخت همراه است. تقریباً هر نوع ورزش بر رفع استرس مفید است. حتی یک قدم زدن ساده 20 دقیقه ای می تواند ذهن را پاک کند و استرس را کاهش دهد. اما برخی از افراد تمرینات شدیدی را ترجیح می دهند که استرس را همراه با کالری بسوزانند.

نقش ورزش بر رفع استرس
تاثیر ورزش بر سلامت روان به اندازه‌ی تاثیر آن بر قلب شماست.

نقش ورزش بر کاهش پرخوری عصبی

اختلال پرخوری یک اختلل روانپزشکی است که با دوره های پرخوری مکرر و به دنبال آن رفتارهای جبرانی پرخوری عصبی مشخص می شود. این شایع ترین اختلال خوردن است. جای تعجب نیست که چاقی در بین این بیماران بسیار رایج است و شیوع آن تا  65 درصد است. در تحقیقی نشان داده شد که انجام ورزش های روزانه، موجب پیشرفت های قابل توجهی در کاهش اختلال این افراد شد.

نقش ورزش بر بیش فعالی

ورزش یکی از بهترین درمان ها برای کودکان و بزرگسالان مبتلا به  ADHD یا بیش فعالی است. ورزش ترشح دوپامین را زیاد می کند. دوپامین یک انتقال دهنده عصبی است که مسئول احساس لذت و پاداش است. در افراد مبتلا به ADHD ، سطح دوپامین در مغز کمی کمتر از جمعیت عمومی است و به نظر می رسد این به دلیل نحوه پردازش دوپامین در مغز در افراد مبتلا به  ADHD باشد.

نقش ورزش بر بیش فعالی
ورزش یکی از بهترین درمان ها برای کودکان و بزرگسالان مبتلا به  ADHD است.

نقش ورزش بر عزت نفس

ورزش فواید زیادی دارد که یکی از آنها افزایش عزت نفس است. ورزش باعث می شود احساس راحتی بیشتری با خودتان داشته باشید و اعتماد به نفستان را افزایش دهید. طبق تحقیقات انجام شده فعالیت بدنی به طور مستقیم و غیرمستقیم با عزت نفس در ارتباط است.

یکی از برجسته‌ترین راه‌هایی که ورزش می‌تواند عزت نفس شما را افزایش دهد این است که شما را زیباتر نشان می‌دهد، اما تقویت عضلات و کاهش وزن تنها آغاز راه است. فعالیت بدنی باعث افزایش اندورفین احساس خوب می شود و ذهن را از استرس های روزانه منحرف می کند.

نقش ورزش بر افزایش روحیه و انرژی

ورزش بدون در نظر گرفتن سن، آمادگی جسمانی و سلامت کلی را ارتقا می‌دهد. فعالیت بدنی منظم سلامت قلب و عروق را بهبود می بخشد، ماهیچه‌ها و استخوان‌ها را تقویت می‌کند، انعطاف پذیری را افزایش می‌دهد و سطح انرژی را زیاد می‌کند.

این مزایای فیزیکی می‌تواند مستقیماً بر عملکرد شغلی تأثیر بگذارد، زیرا افراد دارای آمادگی جسمانی اغلب برای رسیدگی به نیازهای فیزیکی شغل خود، حفظ تمرکز و حفظ سطوح بالای انرژی در طول روز کاری مجهزتر هستند. ورزش منظم می تواند سطح انرژی و سرزندگی کلی را افزایش داده و رابطه بین سن و عملکرد شغلی را متعادل کند. با افزایش انرژی و استقامت، ورزش ممکن است عملکرد شغلی را برای افراد در گروه های سنی مختلف افزایش دهد.

سن می تواند با کاهش سطح انرژی و کاهش نشاط همراه باشد که ممکن است بر عملکرد شغلی تأثیر بگذارد. ورزش با افزایش سطح انرژی و ارتقای رفاه کلی به عنوان یک واسطه عمل می کند.

نقش ورزش بر افزایش روحیه و انرژی
ورزش منظم سطح انرژی و شادابی را افزایش می‌دهد.

نقش ورزش بر روابط اجتماعی

فعالیت بدنی نیز راهی مفید برای ارتقای تعامل اجتماعی است. مطالعات متعدد نشان داده است که ورزش ماراتن می تواند منجر به سطوح عمیق مشارکت ورزشی و تعامل اجتماعی شود.به خصوص ورزش های گروهی می تواند روابط اجتماعی را ارتقا ببخشد.

بیشتر بخوانید:  ورزش برای دیابتی ها: راهنمای کامل برای یک زندگی سالم‌تر

بهترین ورزش ها برای سلامت روان

حالا که با تاثیر ورزش بر سلامت روان آشنا شدید، بد نیست بهترین ورزش‌ها برای سلامت روان را نیز بشناسید. به طور کلی انجام هر ورزشی به صورت منظم به ترشح هورمون‌هایی که در بهبود سلامت روان و حس شادی نقش دارند، کمک می‌کند. پس هر کدام از ورزش‌های زیر را که برایتان جذاب‌تر و مناسب‌تر است را زودتر شروع کنید.

دوچرخه سواری

دوچرخه‌ سواری یک فعالیت بدنی است که می‌تواند به بهبود سلامت روحی – روانی شما کمک کند. این ورزش به ترشح هورمون‌های خوشحالی، مانند اندورفین، کمک می‌کند که حالت درونی شما را بهبود ببخشد.

دوچرخه سواری برای سلامت روان
دوچرخه‌ سواری یک فعالیت بدنی است که می‌تواند به بهبود سلامت روحی شما کمک کند.

دویدن

دویدن موجب ترشح هورمون های شادی از جمله دوپامین و اندورفین‌ می‌شود که همگی باعث احساس سرخوشی و حال خوب می شود و سلامت روان را بهبود می‌بخشد.

پیاده روی

پیاده‌روی یک تمرین هوازی آسان و ساده است که تقریبا برای همه مناسب است. تمام چیزی که برای آن، نیاز داریم یک جفت کفش مناسب است، حال کافیست تا به‌آرامی شروع کنید و به تدریج مسافت و زمان را افزایش دهید.

یوگا

یکی از مهمترین تاثیراتی که یوگا برای روح و روان انسان دارد کاهش استرس و یا روش های کنترل اضطراب می باشد.

شنا

شناکردن و رفتن زیر آب مثل یک آرام‌بخش و کاهنده فشارهای عصبی زندگی عمل می‌کند، چراکه آب‌درمانی به‌عنوان یکی از روش‌های مؤثر در درمان افسردگی اثبات شده است.

تاثیر شنا بر سلامت روان
شناکردن یکی از روش‌های مؤثر در درمان افسردگی است.

ورزش های گروهی و توپی

پیوستن به ورزش‌های گروهی، یک روش جالب و مفرح برای فعالیت بدنی و بازی ‌کردن است. همچنین از آنجا که در این ورزش‌ها با توپ در تماس هستیم، می‌توانیم استرس خود را به توپ منتقل کنیم.

آنچه از مقاله تاثیر ورزش بر سلامت روان آموختیم:

تاثیر ورزش بر سلامت روان بسیار زیاد است. ورزش منظم می تواند تأثیر مثبت عمیقی بر افسردگی، اضطراب و کاهش علائم  ADHDداشته باشد. همچنین استرس را از بین می برد، حافظه را بهبود می بخشد، به خواب بهتر کمک می کند و خلق و خوی کلی شما را تقویت می کند. تحقیقات نشان می دهد که ورزش به عنوان ابزاری قدرتمند برای مقابله با مشکلات سلامت روان و بالا بردن انرژی استفاده می شود. وقتی به فعالیت بدنی مشغول می‌شویم، هورمون‌های خوشحالی مانند اندورفین آزاد می‌شوند که به تسکین درد، کاهش افسردگی و ایجاد حال خوب کمک می‌کنند. ورزش نه تنها به فیزیک ما اهمیت می‌دهد بلکه تأثیرات بسیار بزرگی بر روان و روح ما نیز دارد. پس به عنوان هدیه به خود، وقتی با چالش‌ها و استرس روبرو می‌شوید یا حتی در لحظاتی که خلق و خوی مثبت ندارید، به فعالیت بدنی بپردازید. با هر گام کوچکی که برمی‌دارید، به سوی سلامت روانی بهتر حرکت خواهید کرد.

سوالات متداول تاثیر ورزش بر سلامت روان:

1- تاثیر ورزش بر سلامت روان چیست؟

ورزش از طریق مکانیسم‌های مختلفی همچون ترشح اندروفین، کاهش کورتیزول، بهبود خواب، افزایش اعتماد به نفس و کاهش اضطراب بر سلامت روان تأثیر می‌گذارد.

2- چقدر ورزش برای سلامت روان کافیست؟

سازمان بهداشت جهانی توصیه می‌کند که بزرگسالان هفته‌ای حداقل 150 دقیقه فعالیت بدنی متوسط یا 75 دقیقه فعالیت بدنی شدید داشته باشند. اما حتی ورزش‌های کوتاه مدت نیز می‌توانند تأثیر مثبتی بر سلامت روان داشته باشند.

3- چه نوع ورزشی برای سلامت روان بهتر است؟

هر نوع فعالیتی که ضربان قلب را افزایش دهد و باعث تعریق شود، برای سلامت روان مفید است. اما ورزش‌هایی که باعث ترشح اندورفین می‌شوند، مانند دویدن، شنا، یوگا و پیاده‌روی سریع، تأثیر بیشتری بر بهبود خلق و خو دارند. همچنین ورزش‌های گروهی مانند فوتبال، بسکتبال و والیبال به دلیل ایجاد تعامل اجتماعی، می‌توانند به تقویت روحیه کمک کنند.

منابع:

تاثیر ورزش بر سلامت روان؛ تاثیر معجزه آسای ورزش بر مغز - 1 - تاثیر ورزش بر سلامت روان - ورزش درمانی
مریم اصیلی

از سال 95 با ورود به مجموعه دکتر کرمانی وارد حوزه‌ی محتوا و به طور تخصصی محتوای تغذیه و سلامتی شدم. ابتدا کار رو با ترجمه شروع کردم و بعد از اون بخش سرپرستی و نظارت بر محتوا رو به عهده گرفتم. به شدت عاشق تولید محتوا هستم و به معجزه‌ی کلمات باور دارم.

    به اشتراک بگذارید
مطالب مرتبط
همه مقالات
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

نظرات شما
-عزیز 1403/08/07

سلامت باشید

کارشناس به اندام 1403/08/07

زنده باشید عزیزم