دکتر کرمانی » مجله » تغذیه » خواص مواد غذایی
لیمو شیرین یک میوه سرشار از مواد مغذی موثر و مفید برای بدن است. محتوای مغذی بالا، دلیل اصلی خواص لیمو شیرین برای همه است. این میوه یکی از محبوب ترین میوه ها در جنوب شرقی آسیا است. لیمو شیرین طعم شیرینی دارد و بدون شک متعلق به خانواده مرکبات اما با محتوای اسیدی کم است.
تایید شده توسط کارشناس تغذیه دکترکرمانی قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایید.
لیمو، این میوه زرد رنگ و خوش عطر، نه تنها به دلیل طعم دلپذیرش، بلکه به دلیل خواص درمانی فراوانی که دارد، از دیرباز مورد توجه انسان بوده است. ویتامین C فراوان، آنتی اکسیدانهای قوی و مواد معدنی ارزشمند، تنها بخشی از خواص شگفت انگیز این میوه کوچک است. در این مقاله در مورد خواص لیمو شیرین، ارزش غذایی و نحوه مصرف آن صحبت خواهیم کرد. تا انتها با ما همراه باشید.
لیمو شیرین قرن هاست که به دلیل طعم شیرین خود به صورت تجاری کشت می شود. با گذشت زمان، لیمو شیرین در مسیرهای تجاری حمل شد و در سراسر حوزه مدیترانه، خاورمیانه و هند کاشته شد و در نهایت به دنیای جدید در کالیفرنیا و مکزیک معرفی شد. لیمو شیرین در ایران به لیمو شیرین، در پاکستان به موسامی و در هند به موسمبی یا موسامبی معروف هستند.
در ابتدا لیمو شیرین به طور سنتی در نوشیدنی های دارویی برای سرماخوردگی و آنفولانزا استفاده می شد، اما آب آن به طعم دهندهای محبوب برای نوشیدنی های تازه ای تبدیل شده که از طریق فروشندگان محلی در سراسر جهان فروخته می شد.
در عصر مدرن، لیمو شیرین به مرکبات باغ های خانگی تبدیل شد که به دلیل طبیعت آسان، عملکرد بالا، کیفیت همیشگی و قابلیت خرید در اندازه های مختلف انتخاب شد. لیموهای بدون اسید نیز وجود دارند که دارای طعمی بسیار ملایم و گاهی بی مزه هستند، اما طعم شیرین آنها را می توان در مجموعه وسیعی از نوشیدنی ها، چاشنی ها، روغن ها و غذاهای آشپزی گنجاند.
لیمو شیرین سرشار از املاح معدنی و ویتامین هاست. 100 گرم لیمو شیرین حاوی ارزش غذایی زیر است:
لیمو شیرین یک میوه مغذی زمستانی با خواص بی نظیری برای سلامتی بدن است. مهم ترین خواص لیمو شیرین عبارتند از:
محافظت و دفاع از سلول های بدن در برابر مولکول هایی که به عنوان رادیکال های آزاد شناخته می شوند، مهم است. محافظت از این سلول ها بدون مصرف مقادیر سالم آنتی اکسیدان غیرممکن است. مصرف میوه هایی همچون لیمو شیرین از تولید رادیکال های آزاد جلوگیری می کند.
لیمو شیرین دارای ترکیبات زیست فعالی است که به طور موثر به عنوان آنتی اکسیدان در بدن عمل می کند. این ترکیبات لیمونوئیدها، فلاونوئیدها و غیره هستند که از ایجاد بسیاری از بیماری های مزمن مانند دیابت و سرطان جلوگیری می کنند.
سوء هاضمه یکی از مشکلات رایج سلامتی است که افراد به طور مرتب آن را تجربه می کنند. تعدادی از مشکلات مانند مصرف وعده های غذایی سنگین و سبک زندگی نامناسب می تواند باعث مشکلات گوارشی مانند سوء هاضمه شود. لیمو شیرین یک درمان خانگی مفید برای درمان سوء هاضمه در مدت زمان کوتاه است.
می توانید هر روز چند برش لیمو شیرین بخورید تا به طور موثر شیره صفرا و همچنین اسیدهای گوارشی ترشح شود. علاوه بر این، آب لیمو شیرین نیز می تواند در بهبود عملکرد روده ها برای بهبود سوء هاضمه موثر باشد.
لیمو شیرین مملو از ویتامین C است که سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند. در مطالعات لوله آزمایش نشان داده شده است که این ویتامین ضروری در افزایش تعداد گلبول های سفید خون موثر است. این افزایش گلبول های سفید از بیماری ها و عفونت ها جلوگیری می کنند.
علاوه بر این، در مطالعات انسانی، دانشمندان دریافتند که مصرف ویتامین C می تواند شدت سرماخوردگی را کاهش داده و کوتاه کند. ویتامین C همچنین می تواند بهبود زخم های مختلف ناشی از جراحات یا جراحی ها را تسریع کند. به گفته یک پزشک عمومی از بیمارستان Evercare، این ویتامین با تحریک تولید کلاژن که برای ترمیم زخم ضروری است، بهبودی را تسریع می کند. healthwire.pk
علاوه بر این، در مطالعات انسانی، دانشمندان دریافتند که مصرف ویتامین C می تواند شدت سرماخوردگی را کاهش داده و کوتاه کند. ویتامین C همچنین می تواند بهبود زخم های مختلف ناشی از جراحات یا جراحی ها را تسریع کند. به گفته یک پزشک عمومی از بیمارستان Evercare، این ویتامین با تحریک تولید کلاژن که برای ترمیم زخم ضروری است، بهبودی را تسریع می کند.
healthwire.pk
علاوه بر منبع عالی ویتامین C، همانطور که قبلا ذکر شد، لیمو شیرین منبع عالی آنتی اکسیدان است که به تقویت سیستم ایمنی نیز کمک می کند.
لیمو شیرین از سلامت قلب حمایت می کند. این میوه سرشار از ویتامین C است که به محافظت از سلول ها در برابر آسیب و کاهش خطر بیماری های قلبی عروقی کمک می کند. علاوه بر این، لیمو شیرین سرشار از پتاسیم است که به تنظیم فشار خون کمک می کند.
محتوای فیبر موجود در این میوه نیز به کاهش سطح کلسترول LDL کمک کرده که موجب مدیریت فشار خون و کاهش خطر بیماری قلبی می گردد.
اگر به دنبال راه هایی برای کنترل وزن خود هستید، لیمو شیرین یکی از خوشمزه ترین و بهترین روش هاست. برای کاهش وزن، لیمو شیرین را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. کالری کمی دارد و بدون چربی است و بهترین جایگزین برای نوشیدنی های شیرین است.
علاوه بر این، محتوای فیبر موجود در لیمو شیرین احساس سیری را افزایش میدهد و به شما کمک میکند هوسهای غذایی را کاهش دهید و وزن خود را مدیریت کنید.
تهوع یا بیزاری از مواد غذایی می تواند به دلایل مختلفی از جمله بارداری، سوء هاضمه، عدم تعادل هورمونی و عملکرد ضعیف اندام های حیاتی ایجاد شود. در موارد خاص، تهوع و استفراغ را می توان با مصرف لیمو شیرین به دلیل عطر و طعم مطبوع آن، سریعا کاهش داد.
اسکوربوت که به عنوان بیماری مولر نیز شناخته می شود به دلیل کمبود ویتامین C ایجاد می شود و منجر به خستگی مفرط، خونریزی لثه، کبودی، ریزش مو و غیره می شود. لیمو شیرین به دلیل وجود ویتامین C به درمان این بیماری کمک کرده و موجب سلامتی افراد می شود. برای درمان این بیماری روزانه 2 لیوان آب لیمو شیرین بنوشید.
شرایط سلامت مرتبط با سلامت استخوان با افزایش سن ممکن است شدیدتر شوند. استئوآرتریت، آرتریت روماتوئید نتیجه التهاب بافت های ناشی از سلول های ایمنی است. لیمو شیرین سرشار از ویتامین C و اسید فولیک است که استخوان ها را تقویت کرده و عملکرد مفاصل را بهبود می بخشد.
کم آبی عامل اصلی بسیاری از بیماری ها از جمله تب ناگهانی، لرز، از دست دادن هوشیاری و عدم تعادل الکترولیت است. برای جبران الکترولیت های از دست رفته و هیدراته شدن کامل به یک لیوان آب لیمو شیرین که سرشار از پتاسیم، منیزیم، منگنز و سایر مواد معدنی، است نیاز دارید.
سنگ کلیه رسوبات کریستال مانند معدنی سخت و کوچکی هستند که می توانند درد طاقت فرسایی در ناحیه کمر داشته باشند و به سختی همراه با ادرار دفع شوند. سنگ کلیه نتیجه غلظت بالای کلسیم در ادرار و سایر مواد معدنی است. طبق مطالعات مختلف، مصرف مرکبات به عنوان بخشی از رژیم غذایی روزانه به طور قابل توجهی احتمال سنگ کلیه را کاهش می دهد. برای جلوگیری از این سنگهای دردناک در کلیهها و دفع طبیعی آنها، به طور منظم لیمو شیرین بخورید.
آهن یک ماده مغذی حیاتی است که نقش های مختلفی در عملکردهای بدن از جمله انتقال اکسیژن و تولید گلبول های قرمز دارد. کمبود آهن که به کم خونی نیز شناخته می شود اغلب باعث خستگی مفرط، مشکل در تنفس، خشکی و رنگ پریدگی پوست می شود. خوردن لیمو شیرین بعد از ناهار جذب آهن در جریان خون را بهبود بخشده و از کم خونی جلوگیری می کند.
ویتامین C نه تنها برای عملکرد بدن بلکه برای پوست و مو نیز فواید زیادی دارد. مصرف منظم لیمو شیرین باعث تحریک کلاژن پوست (پروتئینی مهم برای جلوگیری از افتادگی و چین و چروک پوست) می شود.
به دلیل داشتن آنتی اکسیدان، این میوه به طور موثری از علائم پیری جلوگیری کرده، استرس اکسیداتیو را کاهش داده، فولیکول های مو را تقویت کرده و به سلامت پوست و درخشندگی مو کمک می کند.
لیمو شیرین دارای طعمی ملایم است که از آن برای آماده سازی و شیرین کردن غذاها می توان استفاده کرد. این میوه را میتوان به شکل برشهایی شبیه به پرتقال مصرف کرد. حتی می توان آنها را برش داد و در سالاد، ماریناد و سسها ریخت و یا به عنوان چاشنی در کنار غذاهای اصلی، دسرها و پیش غذاها سرو کرد.
آنها را همچنین می توان در کیک ها، چیز کیک ها، کلوچه ها و آب نبات ها مصرف کرد و یا با شربت و کاسترد مخلوط کرد. لیمو شیرین به خوبی با میوه هایی مانند توت فرنگی، زغال اخته، پرتقال، نارگیل، انبه، کیوی و گریپ فروت، گیاهانی مانند نعناع، ریحان، اسطوخودوس و علف لیمو، گوشت هایی مانند مرغ، بره و گوشت گاو، غذاهای دریایی، وانیل و ادویه جات ترکیب می شود.
لیمو شیرین فواید سلامتی بسیار زیادی دارد که نمی توان نادیده گرفت، اما ممکن است با عوارض جانبی هرچند موقتی همراه باشد. این عوارض عبارتند از:
مشکلات اسیدی در بدن: به دلیل وجود اسید سیتریک و ویتامین C، مصرف بیش از حد لیمو شیرین می تواند باعث ایجاد مشکلات اسیدی در بدن شود.
حساسیت: برخی از افراد به مرکبات حساسیت این افراد نه تنها باید از مصرف لیمو شیرین بپرهیزند بلکه نباید از محصولات حاوی روغن لیمو استفاده کنند.
اختلال رفلاکس معده به مری (GERD): از آنجا که لیمو ماهیت اسیدی دارد، مصرف بیش از حد آن می تواند مری شما را تحریک کرده و منجر به ایجاد یا تشدید اختلال رفلاکس معده شود.
تحلیل مینای دندان: اسید سیتریک موجود در لیمو شیرین می تواند منجر به تحلیل رفتن مینای دندان (لایه سفید قابل مشاهده دندان) شود. اسیدها می توانند مینای دندان را حل کرده و منجر به مشکلاتی مانند حساسیت و درد دندان شوند.
ایجاد حالت تهوع: اگرچه لیمو شیرین می تواند به حرکت غذا در روده کمک کند، اما اگر به مقدار زیاد مصرف شود، ممکن است منجر به استفراغ و معده درد شود. دلیل آن هم ویتامین C موجود است که مصرف بیش از حد آن باعث ایجاد مشکلاتی مانند حالت تهوع می شود.
لیمو شیرین نیروگاهی از مواد مغذی است. خواص لیمو شیرین با فواید مختلفی همچون سلامتی بهتر، سیستم ایمنی قوی تر، مدیریت وزن و موارد دیگر را ارائه میکند. همچنین به دلیل خاصیت خنک کنندگی، یک نوشیدنی نوشیدنی محبوب به حساب می آید. با این حال، توجه داشته باشید که مصرف این میوه باید در حد اعتدال باشد، زیرا ممکن است موجب ایجاد برخی از عوارض جانبی همچون واکنش های آلرژیک در افرادی شود که به مرکبات حساسیت دارند.
بله، لیمو شیرین به دلیل محتوای بالای ویتامین C می تواند از رشد مو حمایت کند. این ویتامین تولید کلاژن را افزایش می دهد و فولیکول های مو را تقویت می کند. آنتی اکسیدان های آن همچنین به محافظت از پوست سر در برابر آسیب کمک می کند و باعث رشد موهای سالم تر می شود.
شما می توانید 1 تا 2 لیمو شیرین در روز مصرف کنید که مقدار مناسبی از ویتامین C، فیبر و سایر مواد مغذی را فراهم می کند. این مقدار به طور کلی بی خطر و برای سلامت کلی مفید است. در صورت بروز هر گونه عوارض جانبی مربوط به لیمو شیرین، با یک متخصص مشورت کنید.
در طب سنتی، این میوه طبعی سرد و خشک دارد. به همین دلیل، مصرف آن برای افرادی که طبع گرم دارند، بسیار مفید است.
مصرف لیمو شیرین به صورت ناشتا به هضم غذا، بهبود سیستم ایمنی، پاکسازی بدن و کاهش التهاب بدن کمک می کند.
منبع:
از سال 95 با ورود به مجموعه دکتر کرمانی وارد حوزهی محتوا و به طور تخصصی محتوای تغذیه و سلامتی شدم. ابتدا کار رو با ترجمه شروع کردم و بعد از اون بخش سرپرستی و نظارت بر محتوا رو به عهده گرفتم. به شدت عاشق تولید محتوا هستم و به معجزهی کلمات باور دارم.
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
نظر شما
نام *
ایمیل
برای دریافت مشاوره خرید رژیم دکتر کرمانی شماره همراه خود را ثبت کنید ما با شما تماس میگیریم
برای دریافت مشاوره با کارشناسان فیتامینشماره همراه خود را ثبت کنید ما با شما تماس میگیریم