روز پدر

عوارض خواب بیش از حد رازهای پنهان پشت خواب زیاد

خواب زیاد، همانقدر که کمبود خواب مضر است، می‌تواند برای سلامتی مضر باشد. اگرچه خواب کافی برای سلامتی ضروری است، اما خوابیدن بیش از حد نیز می‌تواند عوارض جدی برای بدن و ذهن به همراه داشته باشد.

تاییدیه

تایید شده توسط کارشناس تغذیه دکترکرمانی قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایید.

زمان مطالعه 15 دقیقه
تعداد بازدید 7615
تاریخ بروزرسانی
پرخوابی چیست؟
میانگین امتیاز 5 از 5

پزشکان همه اتفاق نظر دارند که خواب با کیفیت برای سلامت ضروری است. نه تنها خواب کافی کمکتان می کند در طول روز متمرکز و هوشیار باشید، بلکه به شما کمک می کند خود را باز سازی کنید و تجدید قوا داشته باشید. عوارض خواب زیاد می تواند شامل کاهش انرژی، افزایش وزن، اختلالات قلبی و … باشد. برخلاف تصور رایج، خواب بیش از حد به جای رفع خستگی، منجر به بی حالی و کسل شدن می شود.

خواب زیاد ممکن است ناشی از یک عادت باشد، ام گاهی این موضوع فراتر از یک عادت اشتباه است و دلایل عمیق تری پشت آن نهفته است. اما چگونه می توان تعادلی بین نیاز بدن به استراحت و فعال بودن پیدا کرد؟ اگر به دنبال پاسخ این سوالات و راهکارهایی برای داشتن خواب سالم و پرانرژی هستید، این مطلب را تا انتها مطالعه کنید.

علت خواب زیاد چیست؟

قبل از پرداختن به عوارض خواب زیاد باید علت را شناسایی کنیم. خواب زیاد ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد. یکی از شایع ترین علل آن، جبران خواب از دست رفته است که به آن «بدهی خواب» گفته می شود. در ادامه توضیحات بیشتری در مورد علل خواب زیاد ارائه خواهیم داد:

1- اختلال پرخوابی یا هایپرسومنیا: این حالت شامل خواب ‌آلودگی مفرط در طول روز و خوابیدن به مدت طولانی (تا 18 ساعت در روز) است.

علت خواب زیاد چیست؟
یکی از دلایل خواب زیاد، نوعی اختلال است به نام هایپرسومنیا.

2- اختلالات خواب: برخی اختلالات خواب می توانند باعث خواب زیاد شوند، از جمله:

  • بی خوابی ایدیوپاتیک
  •   نارکولپسی
  •  آپنه خواب انسدادی
  •  اختلالات ریتم شبانه روزی
  •  پاراسومنیا
  •  سندرم پای بی قرار

3- افسردگی: افسردگی می تواند باعث افزایش نیاز به خواب و خواب زیاد شود.

افراد مبتلا به افسردگی و اضطراب اغلب با اختلالات خواب یا سایر اختلالات سلامت دست و پنجه نرم می کنند. هم پرخوابی و هم مشکل در خوابیدن از عوارض افسردگی هستند و نوجوانان و افراد مسن مبتلا به افسردگی به احتمال زیاد دچار خواب آلودگی مفرط می شوند.
www.sleepfoundation.org

3- آسیب های مغزی: ضربه مغزی یا آسیب به سر می تواند منجر به هایپرسومنیا و خواب زیاد شود.

4- داروها و مواد مخدر: برخی داروها و مواد ممکن است خواب آلودگی و خواب زیاد را تحریک کنند. این داروها عبارتند از:

  •  مسکن ها
  •  کانابیس
  •  مواد مخدر
  • داروهای روان‌ گردان
  •  داروهای ضد افسردگی
  •  داروهای فشار خون
  •  داروهای ضد تشنج
  •  الکل
علل خواب زیاد
گاهی مصرف مواد مخدر موجب پرخوابی می شود.

عوارض خواب زیاد چیست؟

خواب زیاد می تواند عوارض متعددی برای سلامت جسم و روان داشته باشد، در ادامه به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد:

عوارض خواب زیاد برای مغز

خواب بیش از حد می تواند تاثیرات منفی قابل توجهی بر مغز و عملکرد شناختی داشته باشد. این موارد عبارتند از:

  • کاهش توانایی های شناختی: مطالعات نشان داده اند که خوابیدن بیش از 8 ساعت در شبانه روز می تواند به کاهش توانایی های استدلالی، تصمیم گیری و حل مسئله منجر شود. این اثر، مشابه پیری زودرس در مغز است و می تواند عملکرد کلی ذهن را تضعیف کند.
  • افزایش خطر مشکلات روانی: خواب زیاد با افزایش خطر ابتلا به افسردگی و سایر اختلالات روانی مرتبط است. این چرخه می تواند با افزایش طول مدت خواب بیشتر شده و بر سلامت روان تاثیر منفی بگذارد.
  • مشکلات حافظه و تمرکز: خواب بیش از حد، به ویژه اگر بی کیفیت باشد (مثل بیدار شدن های مکرر در شب)، می تواند منجر به مشکلاتی در تمرکز و یادگیری شود. این اختلال به دلیل عدم بازسازی کافی مغز در طول خواب رخ می‌ دهد.

برای جلوگیری از این مشکلات، حفظ تعادل و تلاش برای خواب بین 7 تا 8 ساعت در شبانه روز توصیه می شود. همچنین، اگر خواب زیاد ناشی از مشکلات پزشکی یا روانی باشد، مشورت با پزشک ضروری است.

عوارض خواب زیاد چیست؟
خواب زیاد با عوارضی همچون آسیب مغزی همراه است.

عوارض زیاد خوابیدن برای پوست

خواب بیش از حد می تواند موجب افزایش تورم و پف کردگی پوست شود. خواب طولانی می تواند گردش خون و مایعات بدن را مختل کند و باعث تورم صورت و پف زیر چشم ها شود. این مشکل به خصوص در افرادی که به پهلو یا روی شکم می خوابند، بیشتر دیده می شود.

بیشتر بخوانید:  درمان سرطان مری امکان پذیر است؟ | برای سرطان مری چی خوبه؟

علاوه بر این خواب طولانی با تغییرات هورمونی و افزایش التهاب همراه است که می تواند فرآیند بازسازی طبیعی پوست را مختل کند. این امر ممکن است به پوست ظاهری کدر و خسته بدهد.

همچنین عرق و چربی اضافی تولید شده در طول مدت خواب (به خصوص اگر از ملحفه ها و بالش های تمیز استفاده نشود) می تواند منجر به افزایش آکنه و مسدود شدن منافذ پوست شود.

چاقی از عوارض خواب زیاد

پرخوابی با افزایش خطر چاقی مرتبط است. خواب طولانی تر از 9 ساعت می تواند متابولیسم را کند کرده و تعادل هورمون های تنظیم کننده اشتها (مانند لپتین و گرلین) را مختل کند. این وضعیت معمولا به افزایش اشتها و ذخیره چربی منجر می شود. 

علاوه بر این افرادی که زیاد می خوابند زمان کمتری برای فعال بودن دارند. به عبارت دیگر هرچقدر بیشتر بخوابید کمتر تحرک دارید و در نتیجه کالری کمتری می سوزانید.

تخفیف روز پدر

افسردگی و خواب زیاد

افسردگی می تواند منجر به پرخوابی شود، درحالی‌که خواب زیاد نیز می تواند افسردگی را تشدید کند. این چرخه منفی، ناشی از اثرات منفی پرخوابی بر انرژی، تمرکز، و احساس رضایت کلی است که می تواند فرد را بیشتر منزوی و غیرفعال کند.

پرخوابی و دیابت

افرادی که بیش از 9 ساعت در شبانه روز می خوابند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به دیابت نوع 2 قرار دارند. خواب زیاد می تواند حساسیت به انسولین را کاهش داده و باعث التهاب شود، که هر دو عامل اصلی دیابت هستند.

ارتباط پرخوابی و بیماری قلبی

خواب زیاد با افزایش خطر بیماری های قلبی-عروقی، از جمله سکته و نارسایی قلبی مرتبط است. این ممکن است به دلیل تاثیر پرخوابی بر فشار خون، قند خون، و التهاب سیستمیک باشد.

ارتباط پرخوابی و بیماری قلبی
خواب زیاد موجب افزایش خطر بیماری های قلبی-عروقی خواهد شد.

عوارض خواب زیاد و سردرد

خواب طولانی می تواند سطح انتقال‌ دهنده های عصبی مانند سروتونین را مختل کند، که این تغییرات اغلب باعث سردردهای میگرنی یا تنشی می شود. همچنین، زمان طولانی خوابیدن در یک وضعیت ممکن است گردش خون مغز را مختل کند.

عوارض زیاد خوابیدن بر پیری زودرس

خواب طولانی ممکن است روند پیری زودرس را در مغز تسریع کند. تحقیقات نشان داده اند که خواب بیش از حد می تواند به تحلیل شناختی و افزایش آسیب سلولی منجر شود، که به پیری پوست و عملکرد ذهنی آسیب می رساند.

خستگی و عوارض خواب زیاد

خواب بیش از حد، به ویژه خواب بی کیفیت، می تواند منجر به احساس خستگی مداوم شود. بدن ممکن است به دلیل تغییر در چرخه خواب و بیداری یا خواب غیرترمیمی به درستی احیا نشود، که باعث کاهش انرژی در طول روز می شود.

افزایش خطر مرگ

وحشتناک است اما واقعیت دارد. تحقیقات اپیدمیولوژیک نشان داده اند افرادی که زیاد می خوابند بیشتر در خطر مرگ زودهنگام قرار دارند. هیچکس دقیق نمی داند چرا، اما مسلما التهاب نقش مهمی ایفا می کند. بعلاوه اگر مشکلاتی مانند دیابت و بیماری قلبی هم داشته باشید خطر مرگتان در سنین جوانی افزایش پیدا خواهد کرد.

مضرات خواب بیش از حد
افرادی که زیاد می خوابند بیشتر در خطر مرگ زودهنگام قرار دارند.

آیا خواب زیاد نشانه ی یک بیماری خاص است؟

خواب زیاد می تواند نشانه ای از بیماری زمینه ای یا مشکلات سلامتی باشد. اگر این حالت مزمن باشد، ممکن است به اختلالات خاصی اشاره کند. برخی از این بیماری ها و شرایط مرتبط، شامل موارد زیر است:

اختلالات خواب

مشکلاتی مانند آپنه خواب (توقف موقت تنفس در خواب)، بی خوابی یا نارکولپسی می توانند منجر به خواب آلودگی مفرط و پرخوابی شوند. در آپنه خواب، خروپف و قطع تنفس، کیفیت خواب را کاهش می دهند و فرد برای جبران، بیشتر می خوابد.

بیماری های روانی

افسردگی و اضطراب معمولا با تغییرات در الگوی خواب همراه هستند. افراد افسرده ممکن است خواب طولانی تری داشته باشند که نه تنها مشکل را حل نمی کند بلکه می تواند علائم افسردگی را تشدید کند.

عوارض پرخوابی
افسردگی و اضطراب معمولا با تغییرات در الگوی خواب همراه هستند.

بیماری های مزمن

مشکلاتی مانند دیابت، کم کاری تیروئید، و بیماری های قلبی-عروقی نیز می توانند خواب زیاد را به عنوان علامتی نشان دهند. در این شرایط، بدن انرژی کافی ندارد و تلاش می کند با خواب بیشتر خود را بازسازی کند.

بیشتر بخوانید:  علت حالت تهوع صبحگاهی + سریع‌ترین راه درمان تهوع ناشتا

نارکولپسی و پرخوابی ایدیوپاتیک

در نارکولپسی، فرد ممکن است دچار خواب آلودگی شدید روزانه و یا “حملات خواب” شود. در پرخوابی ایدیوپاتیک که علت دقیقی برای آن مشخص نشده، فرد ممکن است حتی پس از 14 تا 18 ساعت خواب همچنان احساس خستگی کند.

درد مزمن

افرادی که به دلیل بیماری های مزمن دچار درد مداوم هستند، ممکن است برای کاهش ناراحتی، مدت بیشتری بخوابند.

بیماری های سیستم ایمنی

خواب و سیستم ایمنی رابطه ای دوسویه دارند که هر دو بر یکدیگر تاثیر می گذارند. کمبود خواب می تواند توانایی سیستم ایمنی در مقابله با عفونت ها را کاهش دهد. به‌عنوان مثال، افرادی که کمتر از 7 ساعت در شب می خوابند، تا سه برابر بیشتر در معرض ابتلا به سرماخوردگی قرار دارند.

عوارض پرخوابی
یکی از عوارض خواب زیاد، ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن است.

همچنین، خواب ناکافی می تواند پاسخ بدن به واکسن ها را تضعیف کند، زیرا تولید آنتی بادی در اثر کم خوابی کاهش می یابد. از سوی دیگر، اختلالات خواب ممکن است بر اثر بیماری های خودایمنی نیز تشدید شوند، مانند لوپوس یا آرتریت روماتوئید، که اغلب باعث درد یا التهاب می شوند و خواب را مختل می کنند.

اگر با مشکلات خواب مانند بی خوابی، پرخوابی یا خواب آلودگی بیش از حد در طول روز مواجه هستید، بسیار مهم است که با یک متخصص یا پزشک مشورت کنید. این مشکلات ممکن است به دلایل مختلفی از جمله اختلالات خواب، بیماری های سیستم ایمنی، استرس یا سایر شرایط پزشکی باشد که نیاز به تشخیص دقیق و درمان دارند.

بدن ما روزانه به چه میزان خواب نیاز دارد؟

میزان خواب مورد نیاز هر فرد ممکن است به عوامل مختلفی از جمله سن و سبک زندگی بستگی داشته باشد. در ادامه دستورالعمل های فعلی از بنیاد ملی خواب (National Sleep Foundation) برای ساعات خواب مورد نیاز در هر سن آمده است. برای جلوگیری از هر گونه عوارض خواب زیاد مدت زمان آورده شده در جدول زیر توصیه می شود:

گروه سنیساعات خواب توصیه ‌شده در روز
0–3 ماه14–17 ساعت (شامل چرت های روزانه)
4–11 ماه12–15 ساعت (شامل چرت های روزانه)
1–2 سال11–14 ساعت (شامل چرت های روزانه)
3–5 سال10–13 ساعت
6–13 سال9–11 ساعت
14–17 سال8–10 ساعت
18–64 سال7–9 ساعت
65 سال و بیشتر7–8 ساعت

آنچه از مقاله عوارض خواب زیاد آموختیم:

خواب زیاد می تواند نشانه یا عامل مشکلات متعددی از جمله افزایش خطر بیماری های مزمن مانند دیابت، بیماری های قلبی، افسردگی و اضطراب باشد. این وضعیت ممکن است باعث خستگی مداوم، کاهش تمرکز، و تاثیرات منفی بر پوست و ظاهر شود.

همچنین، پرخوابی اغلب با اختلالاتی مانند آپنه خواب یا نارکولپسی مرتبط است و می تواند روند پیری مغز را تسریع کند. برای مدیریت و پیشگیری از عوارض خواب زیاد، رعایت تعادل در زمان خواب و مشورت با پزشک ضروری است.

سوالات متداول مقاله عوارض خواب زیاد:

1- چه بیماری هایی باعث خواب زیاد می شود؟

بیماری هایی مانند آپنه خواب، نارکولپسی، افسردگی، دیابت، و کم کاری تیروئید می توانند باعث خواب زیاد شوند. این بیماری ها ممکن است موجب اختلال در کیفیت خواب یا افزایش نیاز به خواب شوند​.

2- خواب زیاد نشانه چیست؟

خواب زیاد می تواند نشانه ای از مشکلات پزشکی مانند اختلالات خواب، بیماری های روانی (مانند افسردگی)، یا بیماری های مزمن مانند دیابت و بیماری های قلبی باشد. اگر خواب بیش از حد به صورت مداوم ادامه یابد، ممکن است نیاز به مشاوره پزشکی برای بررسی علل آن باشد.

3- عوارض پرخوابی چیست؟

خواب زیاد می تواند باعث کاهش تمرکز، افزایش ریسک بیماری های مزمن مانند بیماری های قلبی و دیابت، پیری زودرس، و ضعف سیستم ایمنی شود. همچنین، پرخوابی می تواند باعث مشکلات پوستی مانند پف‌کردگی و تیرگی زیر چشم شود. در برخی موارد، خواب زیاد با مشکلات روانی مانند افسردگی همراه است​.

منبع:

عوارض خواب بیش از حد - - عوارض خواب زیاد - بیماری و درمان
مریم اصیلی

از سال 95 با ورود به مجموعه دکتر کرمانی وارد حوزه‌ی محتوا و به طور تخصصی محتوای تغذیه و سلامتی شدم. ابتدا کار رو با ترجمه شروع کردم و بعد از اون بخش سرپرستی و نظارت بر محتوا رو به عهده گرفتم. به شدت عاشق تولید محتوا هستم و به معجزه‌ی کلمات باور دارم.

میانگین امتیاز 5 از 5
    به اشتراک بگذارید
مطالب مرتبط
همه مقالات
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*