عوارض آب نخوردن چیست؟ آب نخوردن چه بلایی سرتان می آورد؟

آب بیش از نیمی از وزن بدن انسان را تشکیل می‌ دهد و نقش حیاتی در تنظیم دمای بدن، انتقال مواد مغذی، دفع سموم و هزاران عملکرد حیاتی دیگر دارد. به همین دلیل، عوارض آب نخوردن بسیار زیاد است و می‌تواند عوارض جدی و گاه جبران‌ ناپذیری را به دنبال داشته باشد.

تاییدیه

تایید شده توسط کارشناس تغذیه دکترکرمانی قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایید.

زمان مطالعه 18 دقیقه
تعداد بازدید 17397
تاریخ انتشار
عوارض نخوردن آب چیست؟
میانگین امتیاز 4.5 از 5

آب، عنصری حیاتی برای تمامی موجودات زنده است و بدن انسان نیز از این قاعده مستثنی نیست. آب بیش از نیمی از وزن بدن انسان را تشکیل می‌ دهد و نقش حیاتی در تنظیم دمای بدن، انتقال مواد مغذی، دفع سموم و هزاران عملکرد حیاتی دیگر دارد. به همین دلیل، عوارض آب نخوردن بسیار زیاد است و می‌تواند عوارض جدی و گاه جبران‌ ناپذیری را به دنبال داشته باشد.

عوارض آب نخوردن تنها به احساس تشنگی ختم نمی‌شود، این وضعیت می‌تواند عوارض جدی‌ تری را برای بدن به همراه داشته باشد. در این مقاله به بررسی اهمیت و وظایف آب در بدن و عوارض آب نخوردن خواهیم پرداخت. تا انتها با ما همراه باشید.

اهمیت آب چیست؟

بیشترین ماده ای که در بدن موجود است آب است. بيش از 60 درصد وزن بدن انسان و 70 درصد عضلات از آب تشکيل شده است.  آب در خون، ريه ها و مغز وجود دارد. در تمام سلول ها، بافت ها و ارگان های بدن نیز آب موجود است. آب به انتقال مواد مغذی در بدن کمک می کند همچنین باعث می شود مواد زاید از بدن دفع گردد.

اگر آب نباشد هیچ یک از فعالیت های شیمیایی در بدن صورت نمی گیرد. نیازهای سلول برای جذب مواد مفید و دفع مواد زاید به آب بستگی دارد. بر اساس تجربه ثابت شده است که هر چه وزن بيشتر باشد، بدن به مقدار بيشتری آب احتياج دارد.

آب یک عنصر حیاتی و ضروری برای زندگی انسان است. در حالی که برخی از افراد ممکن است بتوانند هفته‌ها بدون غذا زنده بمانند، اما بدون آب حداکثر چند روز می‌توانند زنده بمانند. نوشیدن آب و خوردن غذاهایی که حاوی آب زیادی هستند ممکن است به جلوگیری از کم آبی بدن کمک کند.

www.medicalnewstoday.com

وظایف آب در بدن چیست؟

آب وظایف مهمی در بدن دارد. برای اینکه بدانید عوارض آب نخوردن چیست، باید ابتدا از وظایف آن در بدن آگاه باشید. مهم‌ترین وظایف آب در بدن عبارتند از:

1- انتقال دهنده ی مواد غذایی
2- انجام بهتر عمل هضم
3- تنظيم دمای بدن
4- خارج کردن مواد زائد از بدن به وسيله ی عرق، ادرار و مدفوع
5- حرکت آسان مفاصل و اعضا
6- کمک به سيستم ایمنی بدن
7- استفاده از مواد مغذی اصلی
8- شکل دادن به سلول
9- افزايش کارآیی جسمی و روانی فرد
10- کمک به کاهش وزن و افزايش سوخت و ساز بدن
11- کاهش سرگيجه و سردرد

وظایف آب در بدن چیست؟
یکی از مهم‌ترین وظایف آب در بدن کمک به کاهش وزن است.

آب بدن ما از کجا تامین می شود؟

ما حدود یک پنجم آب مورد نیاز خود را از غذا دریافت می کنیم، بقیه را از مایعاتی که می نوشیم. شما می توانید آب را از هر مایعی همچون چای و قهوه، آب میوه، شیر، سوپ و نوشابه دریافت کنید. مقدار آب مورد نیاز شما ممکن است به کاری که انجام می دهید تغییر کند. اگر یک روز گرم یا مرطوب باشد، ممکن است به آب بیشتری نیز نیاز داشته باشید.

عوارض آب نخوردن چیست؟

شاید از خود بپرسید آب نخوردن چه بلایی سرتان می‌آورد. در ادامه عوارض آب نخوردن را برای شما توضیح خواهیم داد:

کاهش انرژی

بر اساس یک بررسی در سال 2019 در Nutrients، وقتی بدنتان کم آب می شود، ممکن است متوجه کاهش شدید سطح انرژی خود شوید، زیرا آب به حفظ هوشیاری ذهن و حفظ تعادل بدن کمک می کند. اگر در طول روز به اندازه کافی آب ننوشید، ممکن است برای ادامه کار بسیار خسته باشید. همیشه یک بطری آب در دسترس داشته باشید تا به شما یادآوری کند که به طور مداوم در طول روز آب بنوشید.

بیشتر بخوانید:  19 خواص اسطوخودوس: از فواید تا مضرات اسطوخودوس + نحوه مصرف

مه روانی

مغز شما به آب نیاز دارد زیرا حدود 73 درصد آب تشکیل شده است و نوشیدن به اندازه کافی شما را از نظر ذهنی حتی در درازمدت هوشیار نگه می دارد. کم آبی بر حافظه فعال تأثیر منفی می گذارد. منظور از حافظه فعال، حافظه ایست که به ما اجازه می دهد تا اطلاعات را به طور موقت به خاطر بسپاریم تا بتوانیم بدون از دست دادن مسیر، کارهایمان را انجام دهیم.

عوارض آب نخوردن
نوشیدن به اندازه کافی شما را از نظر ذهنی حتی در درازمدت هوشیار نگه می دارد.

افزایش خطر سکته مغزی

یکی از عوارض آب نخوردن، افزایش خطر سکته مغزی است. بر اساس یک مطالعه در سال 2020 در مجله علوم اعصاب بالینی، کم آبی بدن می تواند خطر سکته مغزی را افزایش دهد و زمان بهبودی را طولانی تر کند. بنابراین، برای اینکه سیستم قلبی عروقی خود را در بهترین حالت نگه دارید، به میزان نوشیدنی خود توجه کنید. اگر ادرار شما زرد تیره است یا احساس ضعف می کنید، مقداری آب بنوشید.

بد خلقی

از دیگر عوارض آب نخوردن، ایجاد بدخلقی است. بررسی سال 2019 در Nutrients بیان کرد که احساساتی مانند خشم، خصومت، سردرگمی، افسردگی و تنش با کمتر از 1 درصد کم آبی افزایش می‌یابد. بنابراین، دفعه بعد که احساس ناراحتی کردید، یک لیوان آب برای خود بریزید و کمی زمان بگذارید تا فقط نفس بکشید و آب بدن خود را تامین کنید.

پرخوری

گاهی اوقات ما تشنگی را با گرسنگی اشتباه می گیریم، پس این بار که احساس گرسنگی کردید، اول آب بنوشید و ببینید که آیا این به شما کمک می کند تا احساس گرسنگی خود را برطرف کنید. اگر بعد از آن هنوز هم احساس گرسنگی می کنید، غذا بخورید! مهم است که به نشانه های بدن خود گوش دهید و آن را با آنچه که نیاز دارد تامین کنید.

آب نخوردن چه بلایی سر ما می آورد؟
یکی از عوارض آب نخوردن، پرخوری است.

کاهش متابولیسم

آب برای تک تک عملکردهای بدن مورد نیاز است، بنابراین وقتی بدنتان کم آب می‌شود، متابولیسم شما به طور طبیعی کند شده و با آن، سطح انرژی شما نیز کاهش می‌ یابد. هیدراته ماندن مناسب می تواند آنچه را که بدن شما برای عملکرد نیاز دارد به شما بدهد تا بتوانید بهترین احساس را داشته باشید.

سردرد

بر اساس تحقیقات از آنجا که مغز شما به آب نیاز دارد، در صورت کمبود آن، ممکن است به سردرد و خستگی دچار شوید. پس قبل از اینکه به سراغ دارو بروید، ابتدا مقداری آب بنوشید و استراحت کنید. این سر درد ممکن است بدون نیاز به انجام اقدامات دیگری از بین برود.

آسیب به پوست

از دیگر عواض آب نخوردن، آسیب به پوست است. پوست ما برای سالم ماندن و هیدراته بودن به آب نیاز دارد. بررسی‌ها نشان می‌دهد افرادی که بیشتر آب می‌نوشند پوستشان خاصیت ارتجاعی بیشتری دارد و کمتر خشک و زبر می‌شود.

عدم مصرف آب کافی می تواند اثرات پیری را افزایش دهد. با آب ناکافی، کلاژن ممکن است ترک خورده وخطوط ظریف و چین و چروک در آن ایجاد شود. به همین دلیل است که افراد برای داشتن ظاهری نرم و لطیف به محصولات مرطوب کننده و آبرسان در رژیم مراقبت از پوست نیاز دارند تا آب مصرفی خود را تامین کنند.

اگه آب نخوریم چه بلایی سر پوست می آید؟
از دیگر عواض آب نخوردن، آسیب به پوست است.

ناکارآمدی ورزش

وقتی عرق می‌ کنید، الکترولیت‌ ها و آب بدن را از دست می‌ دهید، بنابراین نوشیدن قبل، حین و بعد از تمرین برای جبران ذخایر از دست رفته ضروری است. همانطور که در یک مطالعه در سال 2021 در مجله Human Kinetics نشان داده شد،کم آبی می تواند قدرت و استقامت و در نتیجه عملکرد بدن را کاهش دهد. بهتر است قبل از ورزش به خوبی هیدراته شده باشید و در طول و بعد از ورزش نیز بدنتان هیدراته بماند.

بیشتر بخوانید:  خواص میوه کاکتوس برای سلامتی + کالری و نحوه مصرف

افزایش وزن

اضافه وزن به ویژه در ناحیه شکم، می تواند شما را در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری های مزمن، از جمله دیابت، بیماری قلبی و غیره قرار دهد. طبق بررسی سال 2019 در Nutrición Hospitalaria، نوشیدن آب می‌تواند به کاهش وزن شما کمک کند، به خصوص اگر آن را به جای نوشیدنی های شیرین یا سایر نوشیدنی های با کالری بالاتر می نوشید.

آب سیر کننده است، بنابراین می تواند به شما کمک کند که در بین وعده های غذایی و میان وعده ها کمتر احساس گرسنگی کنید – اگرچه نباید آب را به عنوان جایگزین غذا بنوشید.

رژیم سفره خانواده

         برای جلوگیری از عوارض آب نخوردن، چقدر آب باید بنوشیم؟

        مقدار آبی که باید بنوشید در افراد مختلف متفاوت است و هیچ مقدار دقیقی که هر روز باید آب بنوشید وجود ندارد. میزان آبی که باید بنوشید به موارد زیر بستگی دارد:

        • نوع غذای مصرفی شما
        • سن شما
        • دمای بدنتان
        • وضعیت سلامتی
        • نحوه متابولیسم بدن شما
        • میزان ورزش و تحرک شما

        به عنوان یک قاعده کلی:

        • مردان روزانه به حدود 10 فنجان (2.6 لیتر یا 2600 میلی لیتر)
        • زنان به حدود 8 فنجان (2.1 لیتر یا 2100 میلی لیتر) (زنان باردار یا شیرده یک فنجان باید اضافه کنند)
        • کودکان به حدود 4 تا 5 فنجان
        • و نوجوانان به 6 تا 8 فنجان مایعات در روز نیاز دارند

        آنچه از مقاله عوارض آب نخوردن آموختیم:

        همانطور که در این مقاله بررسی کردیم، عوارض آب نخوردن ممکن است با اختلال در عملکرد اندام‌ های حیاتی و کاهش کیفیت زندگی همراه باشد. عوارض ناشی از کم‌ آبی بسیار متنوع بوده و از خستگی و ضعف عمومی تا مشکلات جدی‌ تر مانند اختلال در عملکرد کلیه‌ها و قلب را شامل می‌شود. کم آبی ممکن است به دلایل مختلفی از جمله تعریق زیاد، اسهال، استفراغ، بیماری‌های خاص و عدم مصرف کافی آب ایجاد شود.

        بنابراین با یک برنامه اصولی سعی کنید آب را به میزان کافی در برنامه روزانه خود بگنجانید. علاوه بر آب، می‌توانید از سایر مایعات مانند آبمیوه‌های طبیعی، چای بدون قند و سوپ نیز استفاده کنید.

        سوالات متداول عوارض آب نخوردن:

        1- چه مقدار آب باید در روز بنوشیم؟

        مقدار آب مورد نیاز برای هر فرد متفاوت است و به عوامل مختلفی مانند فعالیت بدنی، آب و هوا، دما و شرایط سلامتی بستگی دارد. به طور کلی، توصیه می‌شود روزانه ۸ لیوان آب بنوشید.

        2- بهترین زمان برای نوشیدن آب چه زمانی است؟

        بهترین زمان برای نوشیدن آب، قبل از احساس تشنگی است. سعی کنید در طول روز به طور منظم آب بنوشید.

        3- آیا نوشیدن آب زیاد مضر است؟

        نوشیدن آب زیاد در کوتاه مدت معمولاً مشکلی ایجاد نمی‌کند. اما مصرف بیش از حد آب در مدت زمان طولانی می‌تواند باعث کاهش سطح سدیم خون شود که این وضعیت هیپوناترمی نامیده می‌شود و عوارض جدی دارد.

        منبع:

        عوارض آب نخوردن چیست؟ - - عوارض آب نخوردن - خواص مواد غذایی
        مریم اصیلی

        از سال 95 با ورود به مجموعه دکتر کرمانی وارد حوزه‌ی محتوا و به طور تخصصی محتوای تغذیه و سلامتی شدم. ابتدا کار رو با ترجمه شروع کردم و بعد از اون بخش سرپرستی و نظارت بر محتوا رو به عهده گرفتم. به شدت عاشق تولید محتوا هستم و به معجزه‌ی کلمات باور دارم.

        میانگین امتیاز 4.5 از 5
          به اشتراک بگذارید
        مطالب مرتبط
        همه مقالات
        نظرات

        دیدگاهتان را بنویسید

        نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

        *