دکتر کرمانی » مجله » تغذیه » خواص مواد غذایی
شیر گیاهی از برخی غلات و حبوبات به دست میآیند و مواد مغذی بسیار بالایی دارند. این نوع شیرها میتوانند تا حدودی جایگزینی برای شیرهای لبنی در برخی افراد باشند…
تایید شده توسط کارشناس تغذیه دکترکرمانی قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایید.
اگرچه شیر گیاهی قرنها در فرهنگهای مختلف مصرف میشده است اما محبوبیت آنها در دهه گذشته به شدت افزایش یافته است. مردم به دلایل مختلفی شیر گیاهی را به شیر لبنی ترجیح میدهند. چه به دلیل ارزش غذایی شیرهای گیاهی، رفاه حیوانات، اثرات زیست محیطی کمتر، اجتناب از لاکتوز یا آلرژیزاهای شیر لبنی و یا طعم خاص و خوشمزه شیرهای گیاهی، جایگزین مناسبی برای شیرهای لبنی می باشند. در این مقاله در مورد شیرهای گیاهی و خواص آنها مطالبی را با شما در میان خواهیم گذاشت. با ما همراه باشید.
شیر گیاهی یک نوشیدنی گیاهی با رنگی شبیه شیر است. شیرهای گیاهی نوشیدنیهای غیر لبنی هستند، که از عصاره گیاهی مبتنی بر آب برای طعم دهی و عطر آن تهیه میشوند. شیرهای گیاهی به عنوان جایگزینی برای شیر لبنیات مصرف میشوند. شیرهای گیاهی از حبوبات و غلات به دست میآیند و به ویژه برای کسانی که از عدم تحمل لاکتوز رنج می برند، مناسب هستند.
این نوع شیرها همچنین برای تهیه بستنی، خامه گیاهی، پنیر گیاهی، ماست، مانند سویا استفاده میشوند. طیف وسیعی از جایگزین های شیر وگان سالم برای نوشیدنی و پخت و پز در حال حاضر در دسترس است. به برخی از شیرهای گیاهی شکر اضافه میشود، اما گزینههای شیرین نشده نیز موجود است.
مصرف به اندازه و در حد تعادل این نوع شیرها برای افرادی که در حال رژیم گرفتن و کاهش وزن هستند نیز توصیه میشود.
این نوع شیرها هیچ یک از مواد محرک عدم تحمل لاکتوز را نداشته و فاقد کلسترول میباشند و سبک و سالم هستند، زیرا معمولاً حاوی قند نیستند و اسیدهای چرب اشباع کمتری دارند. این شیرهای گیاهی اگر از برنج، سویا یا ارزن تهیه شوند، فاقد گلوتن نیز میباشند. در پخت و پز و تهیه بشامل، اسموتی، بستنی، کاسترد، ماست و دسر نیز شیرهای گیاهی جایگزین مناسبی برای شیر میباشند. اما انواع شیر گیاهی کدامند؟ از انواع شیر گیاهی به موارد زیر میتوان اشاره کرد:
مدتها قبل از اینکه شیر گیاهی به عنوان جایگزین شیر گاو در دنیای غرب رایج شود، شیر سویا یکی از اصلیترین غذاهای آسیایی بود. به طور سنتی با خیسادن دانههای سویا، جوشاندن و آسیاب کردن آنها و سپس جدا کردن شیر از آن، تهیه میشود:
شیر بادام دارای طعمی لطیف و آجیلی بوده و محتوای چربی و کالری پایینی دارد. علاوه بر این منبع خوبی از ویتامین E و کلسیم است. در حالی که برندهای مختلفی از شیر بادام برای انتخاب وجود دارد، تهیه شیر بادام با خیساندن، مخلوط کردن و صاف کردن بادام نیز آسان است. چربی بادام از نوع غیر اشباع بوده و ویتامین E و آنتی اکسیدان موجود در آن به داشتن مو, پوست و دندان سالم کمک میکند.
شیر برنج، یک جایگزین لبنی ارزانقیمت و در دسترس است، که به دلیل کیفیت ضد حساسیت آن مورد استفاده قرار میگیرد:
شیر جو دوسر محصولی از نبوغ یک دانشمند مواد غذایی است که در سال ۱۹۹۴ اختراع شد. این شیر گیاهی از همان سال تاکنون از محبوبیت خاصی برخوردار بوده است:
شیر شاهدانه محصولی جدید و غیر لبنی است که اخیراً در بازار وارد شده است:
شیر فندق حاوی فواید زیادی برای سلامتی است. این شیر منبع خوبی از آنتی اکسیدانها و ویتامین e میباشد. طعم دلپذیر شیر فندق آن را به یک جایگزین عالی برای شیر گاو تبدیل کرده است. شیر فندق را در شکلات، کیک، ترافل، نوشیدنیهای گرم و اسموتی میتوان استفاده کرد. طعم لطیف و آجیلی شیر فندق طرفداران زیادی دارد. شکلات داغ تهیه شده با شیر فندق یک گزینه عالی بدون لبنیات برای هات چاکلت میباشد.
شیر نخود که در سالهای اخیر بسیار محبوب شده است سرشار از پروتئین میباشد. در واقع شیر نخود یکی از پر پروتئینترین نوشیدنیهای گیاهی غیر لبنی محسوب می شود. شیر نخود مملو از پروتئینها و مواد مغذی مانند کلسیم، آهن و پتاسیم است.این شیر طعمی شبیه شیر گاو داشته و از آن در پنکیک و اسموتی نیز استفاده میشود.
شیر بادام هندی یکی از سبکترین نوشیدنیهای گیاهی غیر لبنی است:
بادام زمینی یکی از محبوبترین خوراکیها است، که اکنون میتوانید از شیر آن نیز استفاده کنید. شیر بادام زمینی طعمی لطیف و در عین حال قوی دارد. در هر فنجان شیر بادام زمینی ۸ گرم پروتئین وجود دارد که با شیر سویا، نخود و شیر گاو قابل مقایسه است.
شیر ماکادمیا بسیار جدیدتر از سایر شیرهای گیاهی ذکر شده بوده و هنوز به طور گسترده در دسترس نیست. این شیر کالری، پروتئین و کربوهیدرات پایینی دارد. طعم آن به تنهایی عالی است و مخصوصاً برای دسر و قهوه مناسب است. این شیر، خامهای و سرشار از چربیهای تک غیر اشباع دوستدار قلب است، که میتواند خطر سکته و بیماریهای قلبی را کاهش دهد.
شیر کنجد سیاه برای اولین بار در سال جاری معرفی شد و در آسیا طرفداران زیادی پیدا کرده است. شیر کنجد یکی از جایگزینهای لبنی پر پروتئین با ۸ گرم در هر وعده است. طعم عالی، غلیظ و آجیلی و بافت خامهای آن، این شیر را به یک جایگزین عالی برای لبنیات تبدیل کرده است.
گردو که به عنوان یک غذای عالی برای مغز شناخته میشود، سرشار از امگا ۳ و آنتی اکسیدانهایی است که باعث شده به عنوان یکی از سالمترین آجیلها معرفی شود.
شیر گردو به عنوان یک جایگزین لبنی، عملکرد بسیار خوبی دارد. شیر گردو یک انتخاب عالی برای افرادی است که در حال بهینهسازی سالمترین جایگزین لبنیات هستند و میخواهند گزینه مناسبی برای افزودن خامه به قهوه یا غلات خود داشته باشند.
شیر پسته به طور گسترده به عنوان لذیذترین و مجللترین جایگزین شیر لبنی در نظر گرفته میشود. طعم رقیق، رنگ جداب و قوام خامه ای شیر پسته آن را برای ژلاتو، کیک، پودینگ، نان یا اسموتی های خانگی عالی میکند. از این نوشیدنی در دسر هایی با منشا خاورمیانه ای، هندی یا مدیترانه ای نیز استفاده میشود.
شیر دانه آفتابگردان به ویژه برای کسانی که به لبنیات، سویا، بادام زمینی، گلوتن و آجیل درختی حساسیت دارند، عالی است. به خصوص شیر تخم آفتابگردان به دلیل ارزان بودن، در دسترس بودن و غلیظ بودن، به عنوان یک شیر غیر لبنی گزینه مناسبی برای تهیه در خانه است. در هر یک چهارم فنجان از آن ۴۹ درصد از میزان ویتامین E مورد نیاز روزانه وجود دارد.
شیر تخمه کدو تنبل ممکن است هنوز به صورت تجاری در دسترس نباشد ولی ارزش آن را دارد که خودتان آن را درست کنید. تخمه کدو تنبل حاوی مقادیر زیادی منگنز و منیزیم و منبع خوبی از آهن، پتاسیم و آنتی اکسیدانها میباشد. شما میتوانید برای شیرین کردن این شیر گیاهی از شیره خرما استفاده کنید. اگر میخواهید آن را خامهای تر کنید، به همراه شیر بادام هندی و در یک لاته از آن استفاده کنید.
اگر به دنبال یک نوشیدنی مغذی و کم کالری هستید شیر دانه کتان پاسخ مناسب برای شماست. این شیر مملو از اسیدهای چرب امگا ۳ بوده و به مبارزه با بیماریهای جدی مانند سرطان، دیابت، بیماری قلبی و سکته کمک میکند. عطر و طعم خنثای آن با ته رنگ سبز، آن را به یک عنصر همه کاره در آشپزی تبدیل میکند. از این شیر میتوانید در یک صبحانه سالم استفاده کنید.
شیر سیب زمینی اخیراً به عنوان جایگزین پروتئین و محصولات لبنی معرفی شده است. از نظر تغذیه ای، شیر سیب زمینی تقریباً همان مقدار پروتئین شیر نارگیل و شیر برنج را دارد. با این حال برخی از مارکهای شیر سیب زمینی با پروتئین نخود تقویت شده است. از آنجایی که سیب زمینی یک سبزی کم چرب است، شیر آن دارای بافت آبکی بوده و نیاز به اضافه کردن چربی اضافی به آن دارد.
کسانی که نمیتوانند شیر گیاهی بنوشند استفاده از شیر گیاهی برای آنها گزینه جایگزین بسیار مناسبی است. از خواص شیر گیاهی به موارد زیر میتوان اشاره کرد:
شیر گیاهی در کنار خواص فراوانی که دارد دارای مضراتی نیز میباشد. از جمله مضرات به موارد زیر میتوان اشاره کرد:
مصرف شیر گیاهی به عنوان یک محصول غیر لبنی، برای بعضی از افراد مفید بوده و گزینه سالمی محسوب میشود. از جمله این افراد به موارد زیر اشاره میکنیم:
شیرهای گیاهی جایگزین لبنی، اغلب به عنوان یک جایگزین سالمتر برای بعضی از افراد معرفی میشوند. اما بعضی از افراد بهتر است از شیرهای گیاهی غیر لبنی استفاده نکنند. این افراد شامل موارد زیر میشوند:
در دهه گذشته، انواع شیر گیاهی به عنوان جایگزینهای شیر لبنی، به طور پیوسته محبوبیت پیدا کردهاند و در آینده نیز بیشتر مورد توجه قرار خواهند گرفت. شیر گیاهی نه تنها برای افرادی که دارای محدودیتهای غذایی مختلف، مناسب است، بلکه دارای مزایای تغذیهای بیشتر و کربن کمتری نیز میباشند. همچنین در ماده غذایی مناسبی برای افرادی است که از یک رژیم لاغری پیروی میکنند.
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
نظر شما
نام *
ایمیل
برای دریافت مشاوره خرید رژیم دکتر کرمانی شماره همراه خود را ثبت کنید ما با شما تماس میگیریم
برای دریافت مشاوره با کارشناسان فیتامینشماره همراه خود را ثبت کنید ما با شما تماس میگیریم