احساس گرسنگی بعد از غذا

احساس گرسنگی بعد از غذا می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد، از جمله انتخاب‌های غذایی، عوامل فیزیولوژیکی و حتی عوامل روانی. این مقاله به بررسی این دلایل و راه‌های مقابله با آنها می‌پردازد.

تاییدیه

تایید شده توسط کارشناس تغذیه دکترکرمانی قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایید.

زمان مطالعه 9 دقیقه
تعداد بازدید 17304
تاریخ بروزرسانی
احساس گرسنگی بعد از غذا
میانگین امتیاز 4.2 از 5

تا به حال شده برایتان سوال شود که چرا حتی بعد از خوردن غذا هم احساس می‌کنید هنوز گرسنه هستید؟ عوامل متعددی از جمله هورمون‌ها، سبک زندگی، داروها و اندازه و ترکیب وعده غذایی می‌توانند بر گرسنگی و سیری تأثیر بگذارند.

حتی در برخی مواقع ممکن است این حس سیری ناپذیری نشان دهنده مشکلات حاد تری مانند پلی فاژی، افسردگی یا پرکاری تیروئید باشد. در این مقاله به بررسی علل احساس گرسنگی بعد از غذا می‌پردازیم و سعی می‌کنیم راه حل هایی رانیز در اختیارتان قرار دهیم.

علت احساس گرسنگی بعد از غذا چیست؟

احساس گرسنگی بعد از غذا خوردن علل متفاوتی دارد، سعی می‌کنیم در این بخش شما را با آنها آشنا کنیم:

حجم و محتوای وعده غذایی

گاهی علت احساس گرسنگی بعد از وعده غذایی این است که کالری کافی دریافت نکرده اید و یا غذایی که خوردید فاقد برخی مواد مغذی کلیدی مانند فیبر، پروتئین یا چربی سالم بوده، اینها مواردی هستند که احساس سیری را افزایش می‌دهند.

وعده غذایی که در آن چربی های سالم، پروتئین و فیبر وجود داشته باشد از بالا رفتن ناگهانی قند خون پیشگیری می‌کند. بالا رفتن سریع قند خون موجب می‌شود با همان سرعت هم سطح قند پایین بیاید و خیلی سریع دوباره احساس گرسنگی کنید.

سعی کنید در کنار وعده های غذایی خود از موارد سرشار از فیبر مانند سبزیجات و غلات کامل استفاده کنید. هرچقدر با احساس رضایت بیشتری از پای غذا بلند شوید بهتر است. احساس نارضایتی موجب می‌شود باز هم به دنبال غذا بروید.

استفاده از نوشیدنی های سرشار از قند و حتی مصرف بالای غذاهای کنسرو شده نیز تاثیرات بدی از جمله بالا رفتن ناگهانی قند خون و نرسیدن مواد مغذی کافی به بدن دارند.

علت احساس گرسنگی بعد از غذا چیست؟
گاهی علت احساس گرسنگی بعد از وعده غذایی این است که غذای شما فاقد فیبر، پروتئین یا چربی سالم بوده.

کالری دریافتی را هم باید محاسبه کنید، گاهی افراد برای کم کردن وزن به صورت ناگهانی کالری دریافتی خود را کاهش می‌دهند و این فقط باعث می‌شود در آینده پرخوری های بیشتری را تجربه کنند.

سریع غذا خوردن

شلوغی و هیاهوی زندگی باعث می‌شود بسیاری از ما حواسمان به سرعت غذا خوردنمان نباشد و برای رسیدن به کارها این کار را جدی نگیریم. سریع غذا خوردن به مغز زمان کافی برای دریافت سیگنال های سیری از معده را نمی‌دهد.

برای مثال وقتی یک وعده غذایی را در عرض 5 دقیقه می‌خورید هنوز احساس گرسنگی دارید. اگرچه تازه غذا خورده اید اما مغز، سیگنال های سیری را دریافت نکرده و باعث می‌شود با وجود اینکه به اندازه کافی غذا خوردید همچنان هوس غذای بیشتر داشته باشید. برای جلوگیری از احساس گرسنگی بعد از غذا سعی کنید به خود فرصت دهید و کمی غذا خوردن خود را طول دهید.

بیشتر بخوانید:  چرا با وجود رژیم و ورزش لاغر نمی‌شوم؟ دلایل و راه‌حل‌ها

مقاومت به لپتین

لپتین هورمونی است که مسئولیتش ارسال سیگنال سیری است، مقاومت به لپتین زمانی رخ می‌دهد که مغز به این هورمون پاسخ دهی درستی ندارد. عواملی مانند التهاب مزمن مرتبط با چربی اضافی بدن، کمبود فعالیت بدنی و اختلال در الگوهای خواب می‌توانند باعث مقاومت به لپتین شوند. برخی جهش‌های ژنتیکی نیز در ایجاد مقاومت به لپتین نقش دارند.

وقتی دچار مقاومت به لپتین می‌شوید مغز سیری را تشخیص نمی‌دهد. بنابراین گرسنه می‌مانید و به خوردن ادامه می‌دهید، کالری اضافی که دریافت می‌کنید موجب تجمع بیشتر ذخایر چربی و حادتر شدن مشکل خواهد شد.

www.healthline.com

مسائل مربوط به سیر زندگی (از جمله استرس)

استرس می‌تواند باعث گرسنگی بیش از حد شود. وقتی دچار استرس هستید سطح هورمون کورتیزول افزایش می‌یابد. کورتیزول یا هورمون استرس هوس غذایی را افزایش می‌دهد و میلتان به خوردن غذاهای سرشار از قند و چربی افزایش می‌یابد. استرس همچنین می‌تواند الگوهای سیگنالینگ طبیعی لپتین و گرلین را مختل کند و منجر به خوردن نامنظم و هوس‌های غذایی شود.

علت گرسنگی بعد از غذا
استرس می‌تواند باعث گرسنگی بیش از حد شود.

عوارض جانبی داروها

برخی داروها مانند استروئیدها و داروهای ضدافسردگی می‌توانند بر اشتها تأثیر بگذارند و گاهی منجر به افزایش گرسنگی شوند.

به عنوان مثال، برخی داروها ممکن است بر انتقال دهنده‌های عصبی در مغز که اشتها و سیری را تنظیم می‌کنند تأثیر بگذارند در حالی که برخی دیگر ممکن است سطح کورتیزول را افزایش داده و بر متابولیسم کربوهیدرات تأثیر بگذارند.

مشکلات مربوط به خواب

اگر با به خواب رفتن مشکل دارید ممکن است هوس های غذایی و سطح گرسنگی تان افزایش پیدا کند. کمبود خواب می‌تواند هورمون های گرلین و لپتین را دچار تغییر کند و روی اشتها تاثیر بگذارد. بنابراین اگر احساس گرسنگی بعد از غذا مشکل دارید باید نگاهی به وضعیت خوابتان هم بکنید.

همچنین تحقیقات نشان داده حتی یک شب خواب ناکافی هم می‌تواند باعث مقاومت به انسولین در روز بعد شود. مقاومت به انسولین زمانی رخ می‌دهد که بدن دیگر به انسولین، هورمونی که مسئول حذف قند (گلوکز) از جریان خون است پاسخ نمی‌دهد. مقاومت به انسولین در ایجاد دیابت نوع 2 نقش دارد و می‌تواند بر هوس‌ها و گرسنگی تأثیر بگذارد.

آیا احساس گرسنگی بعد از غذا طبیعی است؟

اگر وعده غذایی که میل می‌کنید حاوی مقادیر کافی فیبر، پروتئین و چربی های سالم باشد و در آرامش صرف شود مسلما احساس گرسنگی بعد از غذا بی معناست. اما اگر در هر صورتی بعد از غذا خوردن باز هم احساس گرسنگی داشتید باید حتما مواردی که بالا به آنها اشاره کردیم را کنترل کنید.

تا جای ممکن از مصرف نوشیدنی های قندی در کنار غذا اجتناب کنید آنها باعث می‌شوند قند خون به سرعت بالا برود. برای حفظ سلامت بدن و پیشگیری از مشکلاتی نظیر احتباس مایعات و اختلال های متابولیسمی، غذاهای کنسرو شده، فرآوری شده و فست فودها را محدود کنید.

بیشتر بخوانید:  جایگزین گوشت قرمز

داشتن احساس گرسنگی بعد از یک وعده غذایی کامل به هیچ عنوان طبیعی نیست و باید در برابر آن مقاومت کرد و به فکر درمان بود. به خاطر داشته باشید وقتی به احساس گرسنگی بعد از غذا پاسخ مثبت دهید در واقع شرایط را برای خود بدتر و بدتر خواهید کرد.

روش های پیشگیری و درمان احساس گرسنگی بعد از غذا

برای پیشگیری و درمان احساس گرسنگی بعد از غذا بیایید با سبک زندگی شروع کنیم. هنگام غذا خوردن حواسمان را پرت چیزهای دیگر نکنیم، تند غذا نخوریم، استرس را به هر طریقی از زندگی خود دور کنیم، به اندازه کافی بخوابیم، بیش از حد ورزش نکنیم تا بدن دچار ضعف شدید شود. اینها مواردیست که همه باید در زندگی روزمره خود رعایت کنیم.

افرادی که دچار اضافه وزن هستند معمولا با التهاب و اختلال در هورمون های لپتین و گرلین مواجه می‌شوند. علاوه بر این، اضافه وزن و بدتر از آن چاقی آغازی برای بیماری های مزمن از جمله دیابت، اختلال متابولیک، بیماری های قلبی و خیلی موارد دیگر است.

campaign

رژیم دکتر کرمانی تنها رژیمیه که حسرت هیچ غذایی رو به دلت نمی‌ذاره کافیـه همیـن الان تصمیم بگیری که می‌خـوای وزنت رو کم کنی و به اون اندامی که همیشه آرزوش رو داشتی برسی! از همین لحظه ما کنارتیم تا باهم به هدفت برسیم.

بهترین خدمتی که می‌توانید به خود بکنید کاهش درصد بافت های چربی اضافه است و برای این کار پیروی از یک برنامه غذایی سالم کافی است.

سخن پایانی:

احساس گرسنگی بعد از غذا را باید جدی گرفت چون در واقع یک پیام از سمت بدن است و این هشدار را می‌دهد که یک یا چند چیز درست انجام نمی‌شود. پیروی از سبک زندگی سالم و کاهش وزن از راه های ثابت شده برای پیشگیری و درمان احساس گرسنگی بعد از غذاست. در برخی موارد این مشکل مربوط به دیابت و مقاومت به انسولین می‌شود، بنابراین بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.

سوالات متداول مقاله احساس گرسنگی بعد از غذا:

1- خوردن یک وعده غذایی چه مقدار باید طول بکشد؟

بستگی به حجم آن وعده دارد ولی معمولا توصیه می‌شود وعده های اصلی بین 15 تا 20 دقیقه باشد.

2- اگر وعده غذایی که قرار بود استفاده کنیم پروتئین یا فیبر نداشت چه کنیم؟

بهترین راه برای اضافه کردن فیبر بدون افزایش بیش از حد کالری مصرف سبزیجات در کنار غذا است.

احساس گرسنگی بعد از غذا - - احساس گرسنگی بعد از غذا - برنامه ریزی رژیم
مریم اصیلی

از سال 95 با ورود به مجموعه دکتر کرمانی وارد حوزه‌ی محتوا و به طور تخصصی محتوای تغذیه و سلامتی شدم. ابتدا کار رو با ترجمه شروع کردم و بعد از اون بخش سرپرستی و نظارت بر محتوا رو به عهده گرفتم. به شدت عاشق تولید محتوا هستم و به معجزه‌ی کلمات باور دارم.

میانگین امتیاز 4.2 از 5
    به اشتراک بگذارید
مطالب مرتبط
همه مقالات
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

نظرات شما
- 1403/10/10

سلام دکتر خسته نباشید آقامون غذا میخوره زود احساس گرسنگی می‌کنه ورزش هم نمیکنه و وزنش هم زیاده وغذاهای پروتیینی میخوره وزیاد غذا میخوره

کارشناس به اندام 1403/10/10

سلام سلامت باشیدعزیزم دریافت کالری مازاد نیاز بدن وزن و افزایش میده هرچند پروتئینی باشه مثلا تند تند خوردن خیلی روی اشتها اثر داره چون سیر نمیشین سریع احساس گرسنگی و دارین قصد کاهش وزن دارن؟

-صالح 1402/11/19

سلام دکتر من وقتی غذا میخورم نیم ساعت بعد احساس گرسنگی میکنم کسلم بیشتر موقع ها

کارشناس به اندام 1402/11/19

سلام عزیزم در وعده پروتئین غلات کامل وسبوس دار و سبزیجات وداشته باشید قبل غذا آب بنوشید کامل غذا رو بجوید کم خونی اختلال هورمون و...میتونه علت کسل بودن باشه

محبوبه 1402/02/31

سلام من چند وقته بعد از هر وعده ی غذایی گرسنم میشه و ضعف دارم. و خوابمم زیاد شده مشکل از چیه؟

کارشناس به اندام 1402/02/31

سلام عزیزم این حالت ها میتونه منشا عصبی داشته باشه در بعضی افراد برعکس هست تعداد وعده ها رو بیشتر وحجمش و متعادل کنید اب بنوشید پروتئین وسبزیجات بیشتری مصرف کنید

-الهام 1402/01/23

سلام . من بعد از وعده غذایی خیلی سریع معدم خالی میشه و گشنه میشم . وزنم هم پایین هست و اصلا بالا نمیره و استرس بالایی دارم مینونه از اون باشه؟؟؟

کارشناس به اندام 1402/01/23

سلام بله عزیزم استرس ومشکل وناراحتی گوارش میتونه علتش باشه

حسین 1401/11/14

سلام دکتر من وقتی غذا میخورم دوباره احساس گرسنگی میکنم ولی خیلی هم ورزش میکنم مشکل از چی هست

کارشناس به اندام 1401/11/14

سلام فعالیت بدنی هرچقدر بیشتر باشه نیازبدن هم به طبع بیشترمیشه

حسین 1401/11/14

سلام دکتر من وقتی من غذای پروتئین هم میخورم دوباره احساس گرسنگی میکنم ولی خیلی هم ورزش میکنم مشکل از چی هست

کارشناس به اندام 1401/11/14

سلام عزیزم شمافعالیت زیادی دارین به نسبت دریافتی هم باید بیشتر میشه

مریم 1401/07/19

سلام آقای دکتر من وقتی غذامو میخورم تموم میشه دو دقیقه بعد دوباره احساس گرسنگی میکنم

کارشناس به اندام 1401/07/19

سلام مریم جان .عزیزم وعده هاتون رو پروتئینی کنید پروتئین ها زمان زیادی شما رو سیر نگه میداره در کنار غذاهاتون از سالاد استفاده کنید از انواع نوشابه سعی کنید در وعده هاتون استفاده نکنید .در طول روز آب کافی بنوشید بجز سه تا وعده اصلی برای خودتون میان وعده هم در نظر بگیرید .خواب کافی داشته باشید در طول روز ورزش کنید.استرس رو کنترل کنید .همه این موارد کمک میکنه که اشتهاتون کنترل بشه