روز پدر

مشکلات و عوارض روزه داری در ماه رمضان

عوارض روزه داری ؛ در ماه رمضان بسیاری از مسلمانان روزه دار هستند و تا ساعتها از خوردن، نوشیدن، استعمال دخانیات و رابطه جنسی پرهیز می کنند. پژوهش ها نشان دادند به دلیل تغییر در ساعات غذا خوردن، نوع غذاها و مقدار دریافت مایعات افراد ممکن است تاثیرات مثبت و گاهی منفی را تجربه کنند. در […]

تاییدیه

تایید شده توسط کارشناس تغذیه دکترکرمانی قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایید.

زمان مطالعه 8 دقیقه
تعداد بازدید 32736
تاریخ بروزرسانی
مشکلات و عوارض روزه داری در ماه رمضان - 1 - عوارض روزه داری - خواص مواد غذایی
میانگین امتیاز 4.4 از 5

عوارض روزه داری ؛ در ماه رمضان بسیاری از مسلمانان روزه دار هستند و تا ساعتها از خوردن، نوشیدن، استعمال دخانیات و رابطه جنسی پرهیز می کنند. پژوهش ها نشان دادند به دلیل تغییر در ساعات غذا خوردن، نوع غذاها و مقدار دریافت مایعات افراد ممکن است تاثیرات مثبت و گاهی منفی را تجربه کنند. در این مقاله سعی داریم شما را با مشکلات سلامت در روزه داری آشنا کنیم.

 

مشکلات و عوارض روزه داری در افراد سالم

1- تعادل انرژی

در طول ماه رمضان تعداد وعده های غذایی کمتر می شود و اگر مقدار انرژی دریافتی هم پایین باشد ممکن است فرد دچار کاهش وزن شود. بسیاری از پژوهش ها نشان دادند در طول ماه رمضان سوخت و ساز چربی ها، کربوهیدرات ها، پروتئین و هورمون تغییر می کند. نتایج بررسی ها نشان دادند سبک زندگی افراد در ماه رمضان در برخی سبب کاهش، افزایش و یا تثبیت وزن می شود. در حقیقت نقش هر فرد در مثبت یا منفی بودن تعادل انرژی اهمیت زیادی دارد.

عوارض روزه داری

 

2- ایجاد تغییر در خلق و خو

پژوهش های انجام شده بر روی خلق و خوی افراد در ماه رمضان نشان دادند بعضی افراد در این ماه دچار اضطراب، افزایش بی میلی و تحریک پذیری می شوند. نتایج شماری از پژوهش های کوچک نشان دادند در طول ماه رمضان عملکرد شناختی کمتر می شود. بخشی از این تغییرات خلق و خو به دلیل تغییر در برنامه شبانه روزی است. افراد عصر ها و شب ها فعال تر و دچار کم خوابی می شوند. همچنین محدود شدن مصرف تنباکو، کافئین و مایعات در این ماه سبب تغییراتی در افراد می شود.

یکی دیگر از مشکلاتی که روزه داران ممکن است با آن مواجه شوند، سردرد است. سردرد در هنگام روزه داری به دلیل کم آب شدن بدن و یا کاهش گلوکز اتفاق می افتد. البته مواردی مانند کافئین و نیکوتین نیز تاثیرگذار هستند. افرادی دارای میگرن نیز هنگام روزه داری بیشتر در خطر حملات میگرنی قرار می گیرند. بنابراین باید قبل از روزه گرفتن حتما با پزشک خود مشورت کنند و در صورت دستور دکتر روزه نگیرند.

بیشتر بخوانید:  دانه کتان و کاهش عوارض یائسگی

عوارض روزه داری

 

3- تصادف و موارد اورژانسی

در طول ماه رمضان برخی افراد دچار تغییرات خلق و خو و کاهش عملکرد شناختی می شوند که این موضوع سبب تصادفات جاده ای می شود. پژوهش ها نشان دادند آمار تصادف طی این ماه نسبت به ماه های گذشته ( البته به غیر از تعطیلات عید ) مقداری افزایش یافته است. بنابراین رانندگانی که در روزهای عادی، کاری چالش برانگیز دارند ممکن است در این ماه کارشان کمی سخت تر از قبل شود.

عوارض روزه داری

 

4- مصرف داروها

در ماه رمضان کسانی که به دلیل بیماری دارو مصرف می کنند باید با اجازه پزشک روزه بگیرند. مخصوصا کسانی که از داروهای زمان بندی شده استفاده می کنند. پژوهش ها نشان دادند در ماه رمضان درصد محدودی از افراد مصرف قرص ها را کنار می گذارند. پزشک ممکن است دوز یا زمان مصرف داروها را تغییر دهد.

عوارض روزه داری

 

5- آسیب گرما هنگام کار

برخی افراد که مشاغل فیزیکی سنگین دارند ممکن است در طول ماه رمضان دچار مشکلاتی نظیر از دست دادن شدید آب بدن شوند. در بررسی  روی 32 کارگر شرکت تولیدات شیمیایی مشخص شد این افراد تا پایان ماه رمضان حدود 3.6 کیلو وزن کم کردند و دچار کاهش در بسیاری از پارامترهای بیوشیمیایی شدند.

عوارض روزه داری

 

6- خانم های باردار

کاهش انرژی یا دریافت مایعات در خانم های باردار سبب اختلال در رشد جنین می شود. بنابراین روزه گرفتن برای خانم های باردار توصیه نمی شود.

عوارض روزه داری

 

عوارض روزه داری در افراد بیمار

1- دیابت

به دلیل رابطه بین روزه داری و هیپوگلیسمی ( کم شدن قند در خون ) افراد مبتلا به دیابت از آسیب پذیرترین گروه ها به حساب می آیند. با این حال پژوهش ها نشان دادند افراد دیابتی با تغذیه اصولی و توصیه ها پزشک می توانند روزه بگیرند و هم تاثیر مثبتی روی بهبود بیماری خود بگذارند. اما برخی از بیماران دیابتی به انسولین نیاز دارند و بدون اجازه پزشک نمی توانند روزه بگیرند. پزشک با دست کاری دوز داروهای مورد استفاده و تعیین وعده های غذایی کمک می کند بدون مشکل روزه بگیرید.

بیشتر بخوانید:  کرونا و روزه؛ آیا در دوران شیوع کرونا می‌توان روزه گرفت؟

عوارض روزه داری

 

2- بیماران قلبی عروقی

برخی پژوهش ها ادعا می کنند روزه داری تاثیرات زیادی در کاهش ابتلا به بیماری های قلبی عروقی دارند. روزه داری در ماه رمضان سبب افزایش کلسترول خوب (HDL) و کاهش کلسترول بد ( LDL ) می شود. با این حال بهتر است قبل از هر کاری با پزشک خود مشورت کنید.

عوارض روزه داری

 

3- زخم معده

بررسی ها در رابطه با زخم معده و ماه رمضان نشان دادند تنها مقداری تشدید عوارض برای روزه داران مبتلا به این مشکل مشخص شده است. پزشک بر اساس شدت عوارض،  روزه داری را برایتان جایز یا مانع می داند.

عوارض روزه داری

 

4- سنگ کلیه

در حالت عادی تغییری در افزایش یا کاهش سنگ کلیه در طول ماه رمضان دیده نشده است.  برخی مناطق به دلیل وضعیت آب و هوایی مستعد ابتلا به سنگ کلیه هستند.

عوارض روزه داری

 

5- بیماران پیوند کلیه

نخوردن آب در طول روزه داری و کم آبی بدن فشار را روی قابلیت های کلیه افزایش می دهد. با این حال پژوهش های انجام گرفته بر روی افرادی با موفقیت پیوند نشان دادند روزه داری تاثیر منفی روی آنها می گذارد. توجه داشته باشید کسانی که پیوند کلیه انجام دادند باید حداقل یک سال پس از انجام عمل روزه بگیرند. برای اینکه کاملا مطمئن شوید حتما با پزشک خود مشورت و سپس اقدام به روزه گرفتن کنید همچنین تا جای ممکن از کم آب شدن شدید بدنتان جلوگیری کنید.

مشکلات و عوارض روزه داری در ماه رمضان - 2 - عوارض روزه داری - خواص مواد غذایی

مریم اصیلی

از سال 95 با ورود به مجموعه دکتر کرمانی وارد حوزه‌ی محتوا و به طور تخصصی محتوای تغذیه و سلامتی شدم. ابتدا کار رو با ترجمه شروع کردم و بعد از اون بخش سرپرستی و نظارت بر محتوا رو به عهده گرفتم. به شدت عاشق تولید محتوا هستم و به معجزه‌ی کلمات باور دارم.

میانگین امتیاز 4.4 از 5
    به اشتراک بگذارید
مطالب مرتبط
همه مقالات
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

نظرات شما
-مهرداد مومنی 1403/01/13

روزه خواص زیادی داره، اگر کسی با روزه دچار ضرر میشه براش حرامه، خود دین این موضوع رو در نظر گرفته. ای کاش در نوشتارتون اشاره می‌کردید ب آمیلوفاژی، ب تنظیم شدن کبد در روزه، ب پاکسازی بدن. Fasting در سایر ادیان توحیدی و غیرتوحیدی وجود داره. #علم_جامع

مهساامینی 1402/12/26

درود به شرافتتون که صادقانه و علمی جواب میدین، بخدا80درصد این مشکلاتو پدر و مادرم ک زیر 50سال دارن گرفتارش شدن. کاش صداو سیما هم وجدان داشت و اینقدر دروغ نمی‌گفت و مستند دروغ نمیساخت ک روزه داری هیچ عوارضی نداره

-یاس 1402/12/25

سلام دوماه پیش مشکل میکروب معده داشتم و روزهای خیلی سختی رو پشت سر گذاشتم تهوع و استرس شدید داشتم و دارو مصرف میکردم الان هم کم اشتهایی دارم ایا جایزه روزه بگیرم ؟

کارشناس به اندام 1402/12/25

سلام عزیزم باپزشکتون مشورت کنید حالتون خوب نباشه نباید بگیرید

محمد 1402/12/23

آره دیگه، وقتی که خدا با روزه داری بهترین نوع رژیم غذایی رو به بشر معرفی میکنه (که یکی از فوایدش اتوفاژی و از بین رفتن سلول های سرطانیه)، معلوم که کسی سراغ بقیه رژیم های غذایی نمیره و کار بقیه کساد میشه، بایدم از روزه داری تو اینجور سایتها بد گفته بشه! اگه کسی بدن سالم و بدون مشکلی داشته باشه، روزه داری براش سراسر فایده س.

-حسین دارابی 1402/06/19

سلام چطور کار واجب خدارو میگی ضرر داره؟؟

کارشناس به اندام 1402/06/19

سلام دوست عزیز وقتی فرد بیمار باشه وبا روزه داری مشکلش تشدید بشه قطعا ضرر داره ونباید بگیره

-همشهری 1402/06/11

همش دروغه روزه باعث زخم معده یبوست تیروئید ودیابت میشه

علی حیدری 1402/01/20

سلام من در افطار های ماه رمضان بدنم در ناحیه ساعد دست و ساق پا خیلی عرق میکنه و خیلی گرممه بنظرتان علتش چیه؟ ممنون

کارشناس به اندام 1402/01/20

سلام عزیزم دریافت وعده غذایی وافزایش متابولیسم بدن حجم خون بیشتری سمت معده میره تا گوارش انجام بشه واین حالت بوجودمیاد احساس گرما میکنید البته اگر اختلال هورمون نداشته باشید

-مهدی 1402/01/15

سلام‌من‌از‌وقتی‌روزه‌میگیریم‌‌و‌بیشتر‌اوقات بدون‌سحری‌میگیرم صورتم‌بی‌‌حس‌شده وپوستم گزز‌میکنه‌و‌استرسم بیشتر شده‌و‌شب‌ها‌نمی‌تونم‌بخوابم البته‌ازقبل‌‌داروهای‌ضد‌استرس‌استفاده‌میکردم و‌چند‌ماه‌هستش ‌خوب‌شده‌بودم‌تقریبا و‌استفاده‌نمیکردن ‌و‌کم‌خونی‌هم‌داستم

کارشناس به اندام 1402/01/15

سلام عزیزم استرس وکم خونی این حالتها رو داره سعی کنید سحری ور حتما مصرف کنید مکمل هم با نظر پزشک فراموش نکنید

موسی زاده 1402/01/14

سلام من دیسک کمر دارم الان ۱۰ روز از ماه رمضان گذشته و دیسک کمرم شروع به درد گرفتن کرده آیا ربطی دارد یا ربطی ندارد به روزه گرفتن بنده

کارشناس به اندام 1402/01/14

سلام عزیزم درصورتیکه تغذیه خوبی نداشته باشید دچار ضعف عضله شده واین میتونه درد وناراحتی شما رو تشدید کنه

درخشان 1402/01/05

با عرض سلام و خدا قوت بنده ۴۰ سالم هست و آقا هستم .تقریبا ۴ سال پیش در شب ۲۰ ماه رمضان بودم که شب تب کردم طوری که شبها خیلی تب میکردم و آزمایش دادم که قند ناشتا رفته بود روی ۳۰۰ واز اون موقعه قرص متفورمین ۱۰۰ روزی یک عدد میخورم و قند ناشتا روی ۱۰۰ هست و پارسال کلا دو روز روزه گرفتم .و امسال هم روزه می گیرم و قند رو هی چک میکنم .اول صبح قندم روی ۱۰۷ بود و افطار ۱۱۷ آیا روزه میتونم بگیرم و برایم مفید هست . ممنون از راهنمایان

کارشناس به اندام 1402/01/05

سلام سلامت باشید عزیزم درمورد روزه گرفتن باید با پزشک معالج مشورت کنید کامل شرایط بدنی وجسمی بررسی میشه وتشخیص میدن که روزه بگیرید یا خیر

-بهمن 1402/01/05

به نظر میرسه از بیان دقیق ضررهای روزه گرفتن ترس دارید! یا تحت تاثیر سیستم آموزشی (ایدئولوژیک) داخل هستید یا به دلیل گرایش های مذهبی عادت کردید علم رو در جهت توجیه عقاید (معمولا ضدعلمی) موروثی بفهمید یا بازتعریف کنید! شاید غم نان دارید! به یاد داشته باشید شجاعت فکر کردن قسمتی از آبروی انسان است و دادن اطلاعات علمی درست و دقیق وظیفه یک دانشمند! و بخصوص سفسطه و بازی با کلمات به قصد گول زدن و بخصوص در مقام یک معلم زیبنده انسان نیست.

-مهدی 1402/01/03

من بدن سازی کار میکنم آیا مضر است روزه

کارشناس به اندام 1402/01/03

عزیزم دوساعت بعدشام یا قبل افطار که نزدیک مصرف وعده هست میتونین ورزش کنید بازهم به توانایی وشرایط خودتون بستگی داره

سلام 1401/01/19

سلام ممنون از شما ، بسیار مفید بود کاش این رو اول مقالتان می گفتید که روزه در کل بسیار برا سلامتی می تواند مفید باشد.... چون ممکنه برخی افراد برداشت درستی نکنند و اشتباه متوجه بشوند ، با تشکر

مهدی 1400/07/04

سلام آیا در کل روزه برای بدن مفید است یا ضرر دارد ؟؟!

کارشناس به اندام 1400/07/04

سلام دوست عزیز روزه به دلیل پاکسازی کبد و اندامهای داخلی از سموم و مواد اضافی و استراحت دادن به معده مفید هست و در کل خواص زیادی برای بدن داره مخصوصا اگر اصول تغذیه ای در اون رعایت بشه

Hhh 1400/02/07

عالی بود واقعا اون ها که با توجه به این درسر ها و با وجود تمام مشکلاتی که روزه گرفتن براشون ضرر داره، و بازم با این وجود روزه میگیرند نمیدونند چقدر در اشتباهند.....

حمیده 1400/01/28

ممنون اقای دکتر عالی بود

فرح 1400/01/28

سلام من دو ماهه که خام گیاهخوار شدم و نمیدونم کار درستی هست یا نه لطفا راهنمایی کنید و من چون فهمیدم دچار بیماری لیکن پلان شدم با درمانم گیاهخواری را شروع کردم‌که شاید در روند بهبودم تاثیر داشته باشه الان در ماه رمضان من خیلی قوای بدنم کم شده شبها زمان افطار دلم غذا می خواد و سیر نمیشم و نمی خوام مسگلی برای بدنم پیش بیاد لطفا راهنمای کنید‌متشکرم البته من ۵۴ سالمه و وزنم از هشتاد به ۷۷رسیده و متابولیسم بدنم‌خیلی پایین هست پنج ساله تقریبا که اینطور شدم با رژیم‌وورزشهای زیاد اصلا وزنم پایین نمیاد و چون به علت مشگل کمر و زانوم باید وزنم پایین بیاد این روش خام گیاهخواری را شروع کردم‌که‌متاسفانه در عرض دو ماه خیلی تعغیر نکرده با اینکه مراقبم میوه و اجیل خیلی نخورم

کارشناس به اندام 1400/01/28

سلام دوست عزیز در یه رژیم درست و اصولی از تمام مواد غذایی باید استفاده بشه ولی به اندازه مشخص، رژیمی که شما در پیش گرفتید به بدنتون آسیب میزنه

مهدی مجیدی 1400/01/28

عالی و آموزنده بود

فهیمه هاشمی 1400/01/27

عالی من نمیدونستم و از این مطلب آگاه شدم 👌👌👌

R. sh 1400/01/27

بسیار اموزنده وعالی بود