بایدها و نبایدهای روزه در بارداری و شیردهی

با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان سوال بسیاری از مادران باردار یا شیرده این است: روزه در بارداری و دوره شیردهی امکان دارد یا خیر؟ اگر واقع‌بینانه به مساله تغذیه مادران در این دوران نگاهی بیندازیم باید بگوییم مادران بسیاری در دروه بارداری و شیردهی به دلیل تغذیه نامناسب دچار سوتغذیه هستند و نوزاد کم […]

تاییدیه

تایید شده توسط کارشناس تغذیه دکترکرمانی قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایید.

زمان مطالعه 5 دقیقه
تعداد بازدید 1600
تاریخ بروزرسانی
روزه در بارداری و شیردهی به سلامت مادر و کودک بستگی دارد و طبق نظر پزشک ممکن است منع شود.
میانگین امتیاز 4.3 از 5

با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان سوال بسیاری از مادران باردار یا شیرده این است: روزه در بارداری و دوره شیردهی امکان دارد یا خیر؟ اگر واقع‌بینانه به مساله تغذیه مادران در این دوران نگاهی بیندازیم باید بگوییم مادران بسیاری در دروه بارداری و شیردهی به دلیل تغذیه نامناسب دچار سوتغذیه هستند و نوزاد کم وزنی به دنیا می‌آورند یا فرزند شیرخوارشان وزن لازم را نمی‌گیرد که این امر در سلامت حال و آینده نوزاد بسیار اثرگذار است.

به گزارش خبرگزای مهر و به نقل از احمد اسماعیل‌زاده مدیر کل بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، مادران باردار و شیردهی که قصد روزه گرفتن در ماه رمضان را دارند باید حتما به این نکات توجه کنند:

آیا مادران باردار یا شیرده می‌توانند روزه بگیرند؟

دکتر اسماعیل زاده اینطور بیان کرد که: در سه ماه دوم بارداری با نظر پزشک و متخصص تغذیه اگر مادر کم وزن نباشد، جنین او با توجه به سن جنینی رشد خوبی داشته و فشارخون طبیعی داشته باشد، کالری و مواد غذایی کافی دریافت کند و بیماری خاصی نیز نداشته باشد؛ قادر به روزه گرفتن است.

همچنین مادران شیرده در ۶ ماهه دوم شیردهی و با شروع تغذیه کمکی و به شرط اینکه مادر شیرده از برنامه غذایی صحیح پیروی کند و منحنی رشد کودک طبیعی باشد، گرفتن روزه منعی ندارد.

در این دوره رژیم غذایی مادر باید غنی از پروتئین و ریزمغذی‌ها از جمله آهن، کلسیم و انواع ویتامین‌ها باشد. بنابر این در صورتی که مادر شیرده مایل به گرفتن روزه در ماه مبارک است، باید برخی نکات تغذیه‌ای مورد توجه قرار گیرد.

بیشتر بخوانید:  مصاحبه با خانم فائزه احمدی از تهران با کاهش وزن 30 کیلوگرم

موارد منع روزه در بارداری و شیردهی

به گزارش خبرگزاری مهر، احمد اسماعیل زاده گفت: در سه ماهه اول بارداری به ویژه ۸ هفته نخست بارداری که سلول‌های مغزی جنین در حال شکل گیری است، روزه داری به خصوص در ایامی که ساعات آن طولانی است و به حدود ۱۶ ساعت می‌رسد، ممکن است صدمات جبران ناپذیری به رشد جنین بزند.

وی اظهار داشت: در سه ماه سوم بارداری نیز بخش عمده انرژی جنین از قند خون (گلوکز خون مادر) تأمین می‌شود و روزه داری با ایجاد ترکیبات حاصل از سوخت چربی‌های بدن برای تأمین انرژی می‌تواند به سیستم عصبی جنین لطمه بزند. بنابراین در سه ماه اول و سوم بارداری روزه گرفتن توصیه نمی‌شود.

در سه ماهه اول و سوم بارداری، روزه گرفتن مادر به سلامت و رشد طبیعی جنین آسیب وارد می‌کند.

در سه ماهه اول و سوم بارداری، روزه گرفتن مادر به سلامت و رشد طبیعی جنین آسیب وارد می‌کند.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: در مادران شیرده نیز از آنجا که در ۶ ماهه اول شیردهی تنها منبع غذایی نوزاد، شیر مادر است و دیده شده که روزه داری سبب اختلال در شیردهی و به دنبال آن اختلال در وزن گیری کودک می‌شود، بهتر است در این ایام، از روزه داری خودداری شود.

نکات مهم روزداری در دوره بارداری و شیردهی

در پایان دکتر اسماعیل‌زاده تاکید کرد که مادران شیرده برای گرفتن روزه، در وعده سحر، افطار و شام منابع پروتئین مانند گوشت، مرغ، ماهی، تخم مرغ، حبوبات و هم چنین انواع سبزی و سالاد و میوه را در رژیم غذایی خود بگنجاند.

برای تأمین کلسیم، بخشی از پروتئین و ویتامین‌های گروه B به میزان ۲ تا ۳ لیوان شیر و یا معادل آن از ماست و پنیر روزانه استفاده کند، پس از افطار و تا قبل از خواب و تا سحر حداقل ۸ لیوان آب و مایعات مصرف کند که به دلیل کم آبی بدن حجم شیر مادر کم نشود و از انجام کارهای سنگین و خسته کننده در طول روز خودداری کرده و استراحت کافی برای حفظ انرژی داشته باشد.

بیشتر بخوانید:  کهیر و تیروئید؛ آیا کهیر نشانه‌ی تیروئید است؟

سخن پایانی اینکه اگر در انتظار نوزادی هستید یا به نوزاد خود شیر می‌دهید، قبل از روزه گرفتن با پزشک خود مشورت کنید زیرا سلامتی فرزند شما اهمیت بالاتری دارد. متاسفانه برخی از مادران باردار نیز به دلیل اینکه می‌خواهند وزن‌شان را کاهش دهند، همگام با دیگر اعضای خانواده و مانند آنها روزه می‌گیرند که طبیعتا تاثیر منفی بر روی سلامت خودشان و فرزندشان دارد.

کمترین بی‌احتیاطی در این دوران به سلامت و رشد طبیعی جنین و نوزاد آسیب جدی وارد می‌کند که کمترین‌شان سوتغذیه، کوتاهی قد، وزن کم، اختلالات مغزی و زایمان زودرس است. برای داشتن وزن متناسب در دوران بارداری وشیردهی نوع و روش تغذیه و سبک زندگی خود را تغییر دهید تا شاهد تعادل وزن و تناسب اندام باشید.

    به اشتراک بگذارید
مطالب مرتبط
همه مقالات
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

نظرات شما
-ژناشناس 1403/01/11

سلام رفتیم مسافرت به شهر خودمان ما در آن شهر خونه داریم آیا فرزندان ما وطن دومشان میشه میتونند روزه بشنِ

کارشناس به اندام 1403/01/11

سلام از دفتر مرجع پرسش کنید

-الهه 1403/01/07

سلام من تازه باردار شدم الان پانزده روز میشه که روزه گرفتم اما نمی‌دونم بقیه اش هم بگیرم یا نه یعنی برای جنین ضرر داره یا خیر ممنون میشم راهنماییم کنید

کارشناس به اندام 1403/01/07

سلام عزیزم با پزشک معالج مشورت کنید چون برای بارداری توصیه به روزه نمیکنن

-احمدی 1402/12/29

ظاهراً از نظر شما به هیچ عنوان امکان ندارد با هیچ نوع برنامه تغذیه که بشه روزه گرفت و زیان و ضرری برای مادر و فرزند وجود نداشته باشه حتی اگر بچه بالای یکسال داشته باشه

کارشناس به اندام 1402/12/29

عزیزم اگر حس میکنید حجم وکیفیت شیر کم نمیشه روزه بگیرید توانایی مادر و تعداد دفعات که فرزند شیرمیخوره مهمه

ام الزهرا 1402/12/28

سلام دختر من ۱۸ ماهشه وزنش حدودا ۹ کیلو و دویست گرمه غذا میخوره اما به شیر خودم خیلی وابسته است و خیلی شیر میخوره خودم لاغر اندامم و به لحاظ مالی نمیتوانم مغذیجات و ... بخورم. میخوام صددر صد بدونم که از لحاظ شرعی چیزی گردنم نباشه آیا روزه گرفتن برای خودم و بچم ضرر داره؟؟ لطبا جوابم رو زودتر بدید با تشکر🙏

کارشناس به اندام 1402/12/28

سلام این مورد از مرجع خودتون باید پرسش کنید معمولا فست وروزه برای خانم شیرده توصیه نمیشه

-آیسل قندم 1402/12/25

سلام من دخترم ۶ماهشه روزه بگیرم تعصیر داره تو رشدش؟ شیرم خوبه

کارشناس به اندام 1402/12/25

سلام در شیردهی روزه نگیرید

معصومه 1402/12/22

سلام من پسرم 14 ماهه است ولی به شیر خودم وابستس کم وزنه و هنوز 8کیلو نشده من میخوام امسال روزه بگیرم چکار کنم شیرم کم نشه؟

کارشناس به اندام 1402/12/22

سلام عزیزم شیر کم میشه مگر اینکه بین افطار تا سحر دریافتی خیلی زیاد باشه که امکان خوردنش نیست