دکتر کرمانی » مجله » بیماری و درمان
چاقی یک بیماری شایع است که با تجمع چربی اضافی در بدن مشخص می شود و معمولا نتیجه عدم تعادل بین کالری دریافتی و مصرف انرژی است. چاقی عوارض بسیار ناخوشایندی بر روح و جسم افراد دارد. تاثیر چاقی بر سلامت روان و ذهن یکی از مهمترین عوارض آن است. علاوه بر این چاقی میتواند […]
تایید شده توسط کارشناس تغذیه دکترکرمانی قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایید.
چاقی یک بیماری شایع است که با تجمع چربی اضافی در بدن مشخص می شود و معمولا نتیجه عدم تعادل بین کالری دریافتی و مصرف انرژی است. چاقی عوارض بسیار ناخوشایندی بر روح و جسم افراد دارد. تاثیر چاقی بر سلامت روان و ذهن یکی از مهمترین عوارض آن است. علاوه بر این چاقی میتواند خطر ابتلا به بسیاری از بیماریهای جسمی از جمله دیابت نوع 2، حمله قلبی، سکته و سرطانهای خاص را افزایش دهد. در این مقاله قصد داریم عوارض چاقی را از نظر بعد روانی بررسی کنیم و تاثیر چاقی بر سلامت روان را مورد بحث و بررسی قرار دهیم. تا انتها با ما همراه باشید.
علیرغم افزایش شیوع جهانی چاقی، افرادی که با این وضعیت دست و پنجه نرم می کنند، اغلب با انگ و تبعیض اجتماعی فراگیر مواجه می شوند که باعث ایجاد زنجیره ای از چالش های روانی میشود. این موارد شامل کاهش عزت نفس و نارضایتی از ظاهر فیزیکی است. این بررسی اجتماعی اغلب باعث ایجاد احساسات عمیق انزوا، مالیخولیا و اضطراب میشود و آسیب پذیری در برابر اختلالات خلقی مانند افسردگی و اضطراب را تشدید می کند. از جمله مواردی که چاقی بر روی آنها تاثیر میگذارد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
یک تاثیر چاقی بر سلامت روان مربوط به پرخوریهای عصبی است. ناراحتی ناشی از برخوردهای محقرانه ممکن است تمایل به ایجاد رفتارهای غذایی ناسازگار را افزایش داده، از پرخوری اجباری تا محدودیت های شدید رژیم غذایی را در بربگیرد. دلیل آن هم این است که افراد آسیب دیده با آشفتگی عاطفی یا فشارهای اجتماعی دست و پنجه نرم می کنند.
چاقی میتواند هم به عنوان یک کاتالیزور و هم به عنوان پیامد استرس عمل کند، زیرا افراد با پیچیدگیهای مدیریت مسائل بهداشتی، هنجارهای اجتماعی و آرزوهای شخصی دست و پنجه نرم می کنند که به استرس مزمن و تحولات عاطفی ختم میشود.
افراد دچار اضافه وزن اغلب دچار کناره گیری از مشارکتهای جمعی می شوند و چرخهای از انزوا و مهجوریت را تجربه میکنند. علاوه بر این، ننگ فراگیر پیرامون چاقی در جنبههای مختلف زندگی نفوذ میکند و تبعیض را در حوزههای مختلف تشدید میکند و در نتیجه بهزیستی روانی را بیشتر به خطر انداخته و کیفیت کلی زندگی را کاهش میدهد.
عزت نفس یکی از مهمترین عواملیست که بر کیفیت زندگی انسان تأثیر میگذارد. وقتی کسی از عزت نفس کمی برخوردار باشد، ممکن است در کارهای روزمره خود مشکلاتی را تجربه کند. مهمترین عامل داشتن عزت نفس احساس رضایت درونی است. وقتی از ویژگیهای ظاهری و شخصیتی خود راضی باشید عزت نفس هم خواهید داشت.
اما عوامل زیادی هستند که باعث ایجاد حس نارضایتی درونی میشوند و عزت نفس ما را پایین میآورند؛ از جمله ویژگیهای ظاهری.براساس مطالعات انجام شده، نوجوانان دارای شاخص توده بدنی بالا نسبت به همسن و سالان خود که دارای وزن نرمالی هستند، از عزت نفس کمتری برخوردارند.
به طور کلی؛ اعتماد به نفس به مفهوم اعتماد داشتن فرد به خود و توانمندیهاست که از پایههای مهم سلامت روان به حساب می آید. افراد چاق ممکن است در محیط کار، مدرسه و روابط اجتماعی با تبعیض و قضاوت روبرو شوند که بر عزت نفس آنها تأثیر منفی میگذارد.
علاوه بر این افراد چاق اغلب تصویر بدنی منفی از خود دارند و بدن خود را نمیپذیرند. این امر میتواند منجر به احساس شرم، خجالت و انزوا شود. نداشتن اعتماد به نفس که به عنوان مهمترین عامل در فرد شناخته شده است، می تواند زمینه ساز مسائل بسیار در زندگی فرد شده و همچنین کارکرد انسان را تا حد قابل توجهی تحت شعاع قرار دهد.
مهمترین تاثیر چاقی سلامت روان، تاثیریست که بر روی افسردگی دارد. بر اساس تحقیقاتی که از گذشته تا به حال انجام شده، ارتباط بین چاقی و افسردگی مستقیم و دوطرفه است. به این معنا که این دو مستقیما بر یکدیگر تاثیر میگذارند و هر یک میتواند منجر به شکل گیری دیگری شود. مطالعات نشان دادهاند که احتمال ابتلا به افسردگی در افراد چاق، ۲۵ درصد بیشتر از افرادیست که چاق نیستند. چاقی می تواند باعث ایجاد یک تصویر ذهنی ضعیف از خود، کاهش اعتماد به نفس و انزوای اجتماعی گردد که همگی علائم افسردگی هستند.
کودکان چاق مورد تمسخر هم سن و سالان خود قرار می گیرند و همین باعث می شود که گوشه گیر شوند. اضافه وزن مفرط در هر سنی دلیل اصلی نارضایتی، ناراحتی و ناامیدی بیمار است.افسردگی و چاقی یکدیگر را تغذیه می کنند. چاقی بر بخش هایی از مغز که خلق و خوی شما را تنظیم می کند، تاثیر میگذارد. هنگامی که افسرده هستید، انرژی و انگیزه کم می تواند به فعالیت و ورزش کمتر تبدیل شود. در نتیجه ممکن است دچار افزایش وزن شوید.
افراد چاق معمولا نمیتوانند به اندازه بقیه افراد از زندگی خود لذت ببرند. بلند شدن و نشستن و ورزشهای جمعی برای آنها سخت است، بنابراین، کمتر میتوانند در فعالیتهای جمعی شرکت کنند.افراد چاق ممکن است در جمعهای دوستانه و یا فامیلی با انگ تنبلی مواجه شوند و همین مسئله آنها را از حضور در مهمانیها باز میدارد.
بسیاری از انواع تفریحات عمومی نیز دارای محدودیت وزن هستند. برای مثال برخی از وسایل شهربازی، تله سیژ و تلکابین ممکن است نتوانند وزن زیادی را تحمل کنند. این موضوع علاوه بر اینکه فرد چاق را از استفاده از وسایل عمومی محروم میکند، احساس خود کمبینی و افسردگی و اضطراب را نیز در آنها تقویت میکند.فرد مبتلا به چاقی، ممکن است نتواند در فضای یک کافه کوچک که دارای صندلیهایی با ابعاد کم است حضور یابد و حتی در صورت حضور، ممکن است با مسخره کردن دیگران روبرو شود.
چاقی میتواند بر روابط خانوادگی افرد نیز تاثیر بگذارد. برای مثال، روابط بین زوجین میتواند تحت تاثیر چاقی یک یا هر دوی آنها قرار بگیرد. فرد چاق ممکن است نتواند وظایف محوله در خانواده را به خوبی انجام دهد و یا به دلیل ابتلا به بیماریهای مختلف ناشی از چاقی، بار مالی زیادی را بر خانواده تحمیل کند.چاقی همچنین روابط جنسی بین زوجین را نیز تحت تاثیر قرارداده و ممکن است سبب ناباروری و مشکلات جنسی مختلف گردد. از طرف دیگر، فرزندان والدین چاق نیز با احتمال بیشتری به چاقی مواجه میگردند.آنها همچنین، ممکن است از داشتن والدین با اضافه وزن زیاد خجالت بکشند و تمایلی برای بیرون رفتن با آنها و یا حضور والدین در مدرسه و جمع دوستان خود نداشته باشند.
اضطراب یک مشکل رایج مرتبط با بعد روانی انسان است که با نگرانی، ترس و دلهره با منشاء نامشخص و بیش از حد مشخص میشود. از سوی دیگر، چاقی به تجمع بیش از حد بافت چربی در بدن اشاره دارد که ناشی از سبک زندگی ناسالم و انتخاب های غذایی نامناسب است.
بله، تاثیر چاقی بر سلامت روان زنان و مردان میتواند متفاوت باشد. هرچند که چاقی در هر دو جنس میتواند منجر به مشکلات روانی مانند افسردگی، اضطراب و کاهش اعتماد به نفس شود، اما تفاوتهایی در نوع و شدت این تأثیرات وجود دارد.
برخی از تفاوتهای قابل توجه عبارتند از:
چاقی و سلامت روان ارتباط تنگاتنگی با هم دارند. خوشبختانه، با اتخاذ برخی اقدامات پیشگیرانه میتوان از بسیاری از تأثیرات منفی چاقی بر سلامت روان جلوگیری کرد. این راهها عبارتند از:
برای پیشگیری از تاثیر چاقی بر سلامت روان باید تغذیه سالمی داشته باشید. عوامل زیر در داشتن یک تغذیه سالم به شما کمک خواهند کرد:
داشتن فعالیت بدنی منظم به شما کمک میکند تا دچار اضافه وزن نشوید. برای داشتن تناسب اندام راهکارهای زیر را به کار ببرید:
استرس نه تنها بر روی روان، بلکه بر روی جسم شما نیز تاثیر میگذارد و موجب میشود تا دچار اضافه وزن شوید. برای کاهش استرس، روشهای زیر را به کار ببرید:
افزایش عزت نفس موجب میشود تا از تاثیر چاقی بر سلامت روان خود جلوگیری کنید. به روشهای زیر عزت نفس خود را افزایش دهید:
آموزش سلامت نقش مهمی در پیشگیری از چاقی دارد. از روشهای زیر میتوانید کمک بگیرید:
چندین گزینه درمانی می تواند به افراد مبتلا به چاقی کمک کند تا وزن مناسبی داشته باشند و آن راحفظ کنند. این موارد معمولا شامل تغییرات رژیم غذایی و سبک زندگی هستند. مهمترین نکته این که پیشگیری از چاقی و تأثیر چاقی بر سلامت روان، یک فرآیند طولانیمدت و مستمر است. با ایجاد تغییرات کوچک و پایدار در سبک زندگی خود، میتوانید به سلامت جسمانی و روانی خود کمک کنید.
رژیم دکتر کرمانی تنها رژیمیه که حسرت هیچ غذایی رو به دلت نمیذاره کافیـه همیـن الان تصمیم بگیری که میخـوای وزنت رو کم کنی و به اون اندامی که همیشه آرزوش رو داشتی برسی! از همین لحظه ما کنارتیم تا باهم به هدفت برسیم.
اضافه وزن و چاقی باعث مشکلات جسمی زیادی از جمله بیماریهای قلبی، سکتهی مغزی، دیابت و میشود. اما مهمترین عوارض آن را میتوان تاثیر چاقی بر سلامت روان و مشکلاتی مانند افسردگی و اضطراب دانست. اما خوشبختانه شما با یک رژیم غذایی مناسب و ورزش میتوانید تا حد زیادی از این مشکلات جلوگیری و زندگی سالمی را شروع کنید. در صورت اضافه وزن بالا حتما به متخصص تغذیه مراجعه کنید و از یک درمانگر کمک بخواهید.
بله، تحقیقات نشان دادهاند که ارتباط مستقیمی بین چاقی و مشکلات روحی مانند افسردگی، اضطراب و کاهش اعتماد به نفس وجود دارد.
بله، اضطراب یکی از مشکلات روحی شایع در افراد چاق است. دلایل آن مشابه افسردگی است و شامل نگرانی در مورد سلامتی، ظاهر و قضاوت دیگران میشود.
بله، چاقی در کودکان نیز میتواند به مشکلات روحی مانند افسردگی، اضطراب و کاهش عزت نفس منجر شود. کودکان چاق ممکن است مورد آزار و اذیت همسالان قرار گیرند و این امر میتواند تأثیر مخربی بر سلامت روان آنها داشته باشد.
منابع:
از سال 95 با ورود به مجموعه دکتر کرمانی وارد حوزهی محتوا و به طور تخصصی محتوای تغذیه و سلامتی شدم. ابتدا کار رو با ترجمه شروع کردم و بعد از اون بخش سرپرستی و نظارت بر محتوا رو به عهده گرفتم. به شدت عاشق تولید محتوا هستم و به معجزهی کلمات باور دارم.
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
نظر شما
نام *
ایمیل
برای دریافت مشاوره خرید رژیم دکتر کرمانی شماره همراه خود را ثبت کنید ما با شما تماس میگیریم
برای دریافت مشاوره با کارشناسان فیتامینشماره همراه خود را ثبت کنید ما با شما تماس میگیریم