کبد بزرگترین اندام داخلی بدن انسان است که وظیفه حذف سموم و پردازش مواد مغذی را بر عهده دارد. خون قبل از اینکه به اندامهای دیگر بدن برسد، از طریق کبد فیلتر میشود. بیماری کبد چرب، تجمع چربی اضافی در سلولهای کبدی است و به عنوان یک بیماری خاموش شناخته میشود. البته طبیعی است که کبد حاوی مقداری چربی باشد، اما اگر این چربی بیش از ۱۰ درصد وزن کبد را تشکیل دهد، کبد چرب تشخیص داده میشود و ممکن است عوارض جدیتری داشته باشد. کبد چرب ممکن است در اثر مصرف الکل یا عواملی غیر از الکل، مثل چاقی ایجاد شود.
اگر فرصت مطالعه مقاله را ندارید، میتوانید به فایل صوتی آن گوش دهید:
بنابراین برای درمان کبد چرب، راهکارهای مختلفی استفاده میشود. کبد چرب اگر به موقع درمان نشود، میتواند منجر به التهاب کبد و در مراحل بعد ایجاد سیروز کبدی شود. به دلیل اهمیت این موضوع، قصد داریم در مورد درمان کبد چرب صحبت کنیم. پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
- عملکرد کبد چیست؟
- علائم کبد چرب کدامند؟
- علت ایجاد کبد چرب
- بهترین روش درمانی کبد چرب
- مواد غذایی مفید برای کبد چرب
- مواد غذایی مضر برای کبد چرب
- درمان کبد با طب سوزنی
- یک یافته شگفتانگیز در مورد میوه و کبد چرب
- درمان کبد چرب با گیاهان
- دارو برای درمان کبد چرب
- رژیم غذایی کبد چرب
- انواع بیماری کبد چرب کدامند؟
- عوارض کبد چرب کدامند؟
- تشخیص کبد چرب در خانه
- روشهای جلوگیری از کبد چرب چیست؟
- آنچه در این مقاله آموختیم:
عملکرد کبد چیست؟
کبد یک اندام ضروری با عملکردهای متعدد حمایت کننده از زندگی است. کبد با تولید صفرا به هضم غذا کمک میکند. برای بدن پروتئین میسازد. آهن را ذخیره میکند. تبدیل کننده مواد مغذی به انرژی است. برای التیام زخمها موادی میسازد که خون را لخته میکند. با ایجاد فاکتورهای ایمنی، حذف باکتریها، سموم و موادی که میتوانند به بدن شما آسیب برسانند به مقاومت در برابر عفونتها کمک میکند.
درمان کبد چرب را از زبان دکتر کرمانی بشنوید:
علائم کبد چرب کدامند؟
در بسیاری از موارد، کبد چرب علائم قابل توجهی ایجاد نمیکند، اما ممکن است احساس خستگی یا احساس ناراحتی یا درد در سمت راست بالای شکم خود داشته باشید. برخی از افراد مبتلابه بیماری کبد چرب دچار عوارضی ازجمله زخمشدن کبد میشوند.
اسکار کبد به عنوان فیبروز کبد شناخته میشود. اگر دچار فیبروز شدید کبدی شوید، به آن سیروز میگویند. این یک وضعیت تهدیدکننده زندگی است و میتواند باعث نارسایی کبد شود.
آسیب کبدی ناشی از سیروز، دائمی است. به همین دلیل بسیار مهم است در وهله اول از توسعه آن جلوگیری کرده و زودتر برای درمان آن اقدام کنید. سیروز ممکن است علائم زیر را داشته باشد:
- درد شکم
- از دستدادن اشتها
- کاهشوزن ناگهانی
- ضعف یا خستگی
- حالت تهوع
- خارش پوست
- زردی پوست و چشم
- کبودی یا خونریزی آسان در هر نقطه از بدن
- ادرار تیرهرنگ
- مدفوع کمرنگ
- تجمع مایع در شکم (آسیت)
- تورم پاها
- ایجاد خوشههای شبکه مانند از رگهای خونی در زیر پوست
- بزرگشدن سینه در مردان
- گیجی
برای کمک به جلوگیری از پیشرفت بیماری و کاهش عوارض آن، پیروی از برنامه درمانی توصیه شده توسط پزشک بسیار مهم است.
کبد چرب اگر به موقع درمان نشود، میتواند منجر به التهاب کبد و در مراحل بعد سیروز کبدی شود.
علت ایجاد کبد چرب
در بیماری کبد چرب، چربی اضافی در سلولهای کبدی ذخیره میشود و در آنجا تجمع مییابد. عوامل مختلفی میتوانند باعث این تجمع چربی شوند. نوشیدن بیشازحد الکل میتواند باعث کبد چرب الکلی شود. مصرف زیاد الکل میتواند فرآیندهای متابولیک خاصی را در کبد تغییر دهد.
برخی از این محصولات متابولیک میتوانند با اسیدهای چرب ترکیب شوند و منجربه تشکیل انواع چربی شوند که میتوانند در کبد انباشته شوند. در افرادی که زیاد الکل نمینوشند، علت بیماری کبد چرب کمتر مشخص است.
برای این افراد، این امکان وجود دارد که بدن آنها بیشازحد چربی تولید کند یا به اندازه کافی چربی را متابولیزه نکند. یک یا چند عامل زیر ممکن است در افرادی که الکل زیادی مصرف نمیکنند و به بیماری کبد چرب مبتلا میشوند، نقش داشته باشد:
- چاقی
- دیابت نوع 2
- مقاومت به انسولین
- سطوح بالای چربی، بهخصوصتری گلیسیرید در خون
- سندرم متابولیک
سایر علل بالقوه کبد چرب عبارتند از:
- بارداری
- عوارض جانبی برخی از انواع داروها
- برخی از انواع عفونتها مانند هپاتیت C
- برخی از شرایط ژنتیکی نادر
در هر صورت، درصورت ابتلابه این بیماری باید در اسرع وقت برای درمان کبد چرب اقدام کنید.
علت کبد چرب را از زبان دکتر کرمانی بشنوید:
بهترین روش درمانی کبد چرب
درحال حاضر هیچ دارویی برای درمان کبد چرب تایید نشده است و تحقیقات بیشتری برای توسعه و آزمایش داروهایی که برای درمان این بیماری از آنها استفاده میشود، مورد نیاز است. در بسیاری از موارد، تغییر سبک زندگی میتواند به معکوسکردن مراحل بیماری کبد چرب کمک کند. برای مثال، پزشک ممکن است به شما توصیه کند:
- از مصرف الکل اجتناب کنید
- برای کاهش وزن ورزش کنید
- تغییراتی در رژیم غذایی خود ایجاد کنید
- از مصرف داروها و مکملهایی که برای کبد شما مضر هستند، خودداری کنید
روشهای زیر نیز برای درمان کبد چرب میتوانند مفید باشند:
قهوه بنوشید
طبق تحقیقهای انجام شده در سال 2016، قهوه مزایای محافظتی زیادی برای کبد دارد. به طور خاص، تولید آنزیمهای کبدی را تحریک و با التهاب مبارزه میکند. همان تحقیق گزارش داد که در میان افراد مبتلا به کبد چرب غیر الکلی، مصرف منظم قهوه، آسیب کلی کبد را کاهش میدهد.
به نظر میرسد دو تا سه فنجان قهوه در روز، برای کاهش خطر ابتلا به بیماریهای کبدی مناسب است. قهوه تلخ بهترین گزینه است. از آنجایی که قهوه کافئین دارد، بهتر است همیشه مراقب مقدار مصرفیتان باشید. اگر دو یا سه فنجان قهوه باعث عصبانیت یا اضطراب میشود، بهتر است از آن دوری کنید.
قهوه، تولید آنزیمهای کبدی را تحریک و با التهاب مبارزه میکند.
فعال شوید
طبق تحقیقهای انجام شده در سال 2017، کبد چرب اغلب با سبک زندگی بیتحرک مرتبط است. علاوه بر این، تحرک نداشتن به سایر عوامل ایجاد کبد چرب غیرالکلی، از جمله بیماری قلبی، دیابت نوع 2 و چاقی کمک میکند.
زمانی که مبتلا به کبد چرب غیرالکلی میشوید، فعالیت بسیار مهم است. سعی کنید حداقل 150 دقیقه ورزش با شدت متوسط در هفته انجام بدهید. با این حال، لزوماً مجبور نیستید ورزشی انجام دهید یا حتی برای ورزش به باشگاه بروید. 5 روز در هفته میتوانید 30 دقیقه به پیادهروی سریع بروید. اگر زمان کافی ندارید، حتی میتوانید آن را به دو پیادهروی سریع 15 دقیقهای، 5 روز در هفته تقسیم کنید.
برای شروع ورزش، سعی کنید فعالیت بدنی متوسط را در برنامه روزانه خود بگنجانید، تا خواربار فروشی پیاده روی کنید، با بچهها بازی کنید یا هر زمان که میتوانید به جای آسانسور از پلهها بالا بروید. اگر علاقهمند به شروع یک برنامه ورزشی جدید هستید، با پزشک مشورت کنید تا بهترین ورزش را معرفی کند.
کلسترول بالا را هدف قرار دهید
طبق تحقیقهای انجام شده در سال 2012، کبد چرب مدیریت کلسترول را به تنهایی برای بدن دشوارتر میکند. این میتواند کبد چرب غیرالکلی را بدتر کرده و خطر بیماری قلبی را افزایش دهد. سعی کنید برای کمک به مدیریت کلسترول و درمان کبد چرب، مصرف انواع خاصی از چربیها را محدود کنید. چربیهایی که باید محدود شوند عبارتاند از:
- چربیهای اشباع شده. اینها در گوشت قرمز و محصولات لبنی پرچرب یافت میشوند.
- چربیهای ترانس. چربیهای ترانس اغلب در محصولات پخته فرآوری شده، کراکرها و غذاهای سرخ شده هستند.
وزن اضافی را کاهش دهید
راهنمای انجمن آمریکایی برای مطالعه بیماریهای کبدی در 2017، کاهش وزن را به عنوان بخش مهمی در بهبود پیشرفت و علائم این بیماری شناسایی کرد. این راهنما توصیه میکند که افراد مبتلا به چاقی و کبد چرب، بین 3 تا 5 درصد از وزن بدن خود را کاهش دهند تا تجمع چربی در کبد کم شود.
همچنین، کاهش بین 7 تا 10 درصد از وزن بدن میتواند سایر علائم کبد چرب غیرالکلی مانند التهاب، فیبروز و جای زخم را بهبود بخشد. بهترین راه برای کاهش وزن و حفظ آن، برداشتن گامهای کوچک به سمت هدف، در طول زمان است. رژیمهای روزهداری و شدید اغلب ناپایدارند و به کبد آسیب میزنند.
قبل از شروع هر برنامه کاهش وزن، با پزشک خود صحبت کنید تا ببینید برنامه مناسب برای شما چیست. متخصص تغذیه میتواند با برنامه غذایی، به رسیدن به وزن سلامت و انتخاب مواد غذایی مغذی کمک کند.
از محرکهای شناخته شده کبد خودداری کنید
برخی از مواد میتوانند استرس بیش از حد بر کبد شما وارد کنند. برخی از این مواد عبارتاند از الکل، داروهای بدون نسخه (OTC) و برخی ویتامینها و مکملها. بر اساس تحقیقهای انجام شده در سال 2019، حتی مصرف متوسط الکل میتواند منجر به پیشرفت بیماری در افراد مبتلا به کبد چرب غیرالکلی شود.
اگر در حال حاضر با کبد چرب غیرالکلی زندگی میکنید، قبل از مصرف هر گونه دارو، ویتامین یا مکمل OTC با پزشک یا داروساز خود صحبت کنید، زیرا بسیاری از آنها میتوانند بر کبد شما تأثیر بگذارند.
از پزشک خود در مورد ویتامین E سوال کنید
ویتامین E یک آنتی اکسیدان است که التهاب ناشی از کبد چرب غیرالکلی را کاهش میدهد. بر اساس بررسی سال 2018 مطالعات منبع معتمد، در حالی که برخی تحقیقها امیدوارکنندهاند، مطالعات بیشتری نیاز است برای درک اینکه چه کسی و چگونه میتواند از این مکمل بهرهمند شود. به یاد داشته باشید مانند بسیاری از مکملها، مصرف دوز بالای ویتامین E با خطراتی همراه است.
در حال حاضر هیچ درمان کبد چرب تایید شدهای وجود ندارد. برخی از داروها به بهبود شرایط کبد کمک میکنند. بهترین راه درمان کبد چرب، تغییر سبک زندگی و سالمخوری است. یکی از این درمانهای این بیماری، پیوگلیتازون است.
دارویی که معمولا برای دیابت نوع 2 تجویز میشود. پیوگلیتازون ممکن است به بهبود سلامت کبد در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 و بدون آن کمک کند. برای درک ایمنی و اثربخشی طولانی مدت این درمان باید تحقیقهای بیشتری انجام شود.
ویتامین E یک آنتی اکسیدان است که التهاب ناشی از کبد چرب غیر الکلی را کاهش میدهد.
مواد غذایی مفید برای کبد چرب
تحقیقات جدید نشان میدهند رژیم مدیترانهای ممکن است به درمان این بیماری کمک کند. رژیم غذایی مدیترانهای به درمان شرایطی که معمولاً با کبد چرب غیرالکلی مرتبط است، ازجمله کلسترول بالا، فشار خون بالا و دیابت نوع 2 کمک میکند. این برنامه غذایی روی انواع غذاهای گیاهی و چربیهای سالم تمرکز دارد. در ادامه لیستی از غذاهایی که به درمان کبد چرب کمک میکنند را میبینید:
میوهها و سبزیجات
انواع مختلفی از میوهها برای درمان کبد چرب مفید هستند:
- انواع توتها
- سیب
- پرتقال و مرکبات
- موز
- خرما
- انجیر
- خربزه
- سبزیجات
- کلم بروکلی
- فلفل
- سیبزمینیهای شیرین
- هویج
- اسکواش
- خیار
- بادمجان
- گوجهفرنگی
حبوبات
سعی کنید موارد زیر در رژیم غذایی شما باشد:
- لوبیا
- نخود و نخودفرنگی
- عدس
چربیهای سالم
از روغنهای سالم مانند روغن زیتون فرابکر استفاده کنید. غلظت بالای چربیهای سالم را میتوان در موارد زیر نیز یافت:
- آجیل
- دانهها
- آووکادو
- زیتون
غلظت بالای چربیهای سالم را میتوان در آجیل، آووکادو و زیتون یافت.
ماهی و گوشت بدون چربی
دو بار در هفته ماهی بخورید. تخممرغ و مرغ بدون چربی، مانند مرغ بدون پوست و بوقلمون، در حد اعتدال خوب هستند.
غلات کامل
مصرف غلات و غلات فرآورینشده مانند لیست زیر به درمان این بیماری کمک میکند:
- نان گندم کامل
- برنج قهوهای
- جو کامل
- پاستا سبوسدار
- کوینو
امگا 3
در حالی که برخی چربیها و روغنها برای سلامت بدن ما مضر هستند، اما انواع دیگری از چربیها وجود دارند که مزایای سلامتی بیشماری را برای انسان به ارمغان میآورند.
اسیدهای چرب امگا 3 چربیهای غیراشباع چندگانهای هستند که در غذاهایی مانند ماهیهای چرب و برخی مغزها و دانهها یافت میشوند. آنها فوایدی برای سلامت قلب دارند و اغلب برای افراد مبتلابه کبد چرب توصیه میشوند. یک بررسی در سال 2016 نشان میدهد مصرف مکمل امگا 3 ممکن است چربی کبد را کاهش داده و سطح کلسترول را بهبود بخشد.
مصرف مکمل امگا 3 ممکن است چربی کبد را کاهش داده و سطح کلسترول را بهبود بخشد.
ویتامین E
ویتامین E یک آنتیاکسیدان است که ممکن است التهاب ناشی از کبد چرب غیرالکلی را کاهش دهد. محققان دوز روزانه 800 واحد بینالمللی ویتامین E در روز را برای درمان کبد در افرادی که دیابت ندارند و استئاتوهپاتیت غیرالکلی (NASH) را تجربه میکنند، توصیه مینمایند. البته مانند بسیاری از مکملها، خطرات مرتبط با مصرف دوز بالای ویتامین E وجود دارد و قبل از مصرف حتما باید با پزشک مشورت نمایید.
مواد غذایی مضر برای کبد چرب
قندهای رژیمی مانند فروکتوز و ساکارز با ایجاد کبد چرب غیرالکلی مرتبط هستند. تحقیقات انجام شده در سال 2017 توضیح میدهد چگونه این قندها میتوانند درطول زمان به تجمع چربی در کبد کمک کنند. بنابراین مقصران اصلی در ایجاد کبد چرب، غذاهای فرآوری شدهای مانند لیست زیر هستند:
- محصولات پختهشده، مانند کیک، کلوچه، دونات، شیرینی و پای
- آب نبات
- بستنی
- غلات قندی
- نوشیدنی بدون الکل
- نوشیدنیهای ورزشی
- نوشیدنیهای انرژیزا
- محصولات لبنی شیرینشده، مانند ماستهای طعمد ار
برای تشخیص اینکه آیا یک غذای بستهبندی شده حاوی شکر افزوده است یا خیر، لیست مواد تشکیلدهنده روی بستهبندی محصول را مطالعه کنید. کلماتی که به “ose” ختم میشوند، ازجمله ساکارز، فروکتوز و مالتوز قند هستند. سایر قندهایی که معمولاً به محصولات غذایی اضافه میشوند، عبارتند از:
- نیشکر
- شربت ذرت با فروکتوز بالا
- شیرین کننده ذرت
- کنسانتره آبمیوه
- عسل
- ملاس
- شیره
راه دیگر برای تشخیص میزان قند موجود در یک ماده غذایی این است که برچسب حقایق تغذیهای آن را بخوانید و به تعداد قند موجود در یک وعده برای آن غذا نگاه کنید. هر چه قند کمتر، بهتر!
قندهای رژیمی مانند فروکتوز و ساکارز با ایجاد کبد چرب مرتبطاند.
درمان کبد با طب سوزنی
یک مطالعه بالینی نشان داده است که طب سوزنی میتواند بهطور موثر کبد چرب را درمان کند و اثر درمانی بهتری بر وضعیت چربی کبد، متابولیسم گلیکولیپید و مقاومت به انسولین نشان دهد. چندین آزمایش انجامشده در مدلهای کبد چرب غیرالکلی نشان دادهاند طب سوزنی میتواند با مهار التهاب، کاهش استرس اکسیداتیو و ارتقای متابولیسم لیپید در سلولهای کبد، فرآیند کبد چرب غیرالکلی را سرکوب کند.
طب سوزنی میتواند جذب لیپید را با کاهش آپولیپوپروتئینها در روده کوچک سرکوب کند. اگرچه کاربرد طب سوزنی برای درمان این بیماری درحال افزایش است، اما هیچ بررسی و متاآنالیز سیستماتیک از طب سوزنی برای درمان آن وجود ندارد. با اینحال گزارشات مختلفی بر اثربخشی این روش باستانی در درمان کبد چرب تاکید کردهاند.
یک یافته شگفتانگیز در مورد میوه و کبد چرب
هنگامیکه فردی به بیماری کبد چرب غیرالکلی مبتلا میشود، یکی از اولین چیزهایی که ممکن است برای درمان کبد چرب به او گفته شود، کاهش مصرف قند است. مصرف شکلات، شیرینی، بستنی و …، به طور حتم باید کاهش پیدا کند، اما آیا لازم است خوردن میوه متوقف شود؟
بدن، قند را تجزیه میکند تا بتواند از آن برای انرژی استفاده کند، اما زمانیکه شکر بیش از حد میخورید، به شکل چربی در کبد ذخیره میشود. محدودیت در مصرف قندهای ساده، مانند فروکتوز و ساکارز معمولاً برای کاهش، پیشگیری و مدیریت کبد چرب غیرالکلی توصیه میشوند.
فروکتوز در میوهها، آب میوهها، نوشیدنیهای شیرینشده با شکر و عسل یافت میشود. بدن، ساکارز یا همان قند معمولی را به گلوکز و فروکتوز تجزیه میکند. فروکتوز فقط در کبد متابولیزه میشود، در حالی که امکان متابولیزه شدن گلوکز توسط مغز و ماهیچهها نیز وجود دارد.
به همین دلیل، تصور میشد که فروکتوز بیشتر از گلوکز به کبد آسیب میزند، زیرا از نظر فنی، میتواند بر کبد تأثیر بیشتری بگذارد. اما نگران نباشید و سیبهای خود را به نفع شکلاتها دور نیندازید، زیرا این نظریه در عمل اجرا نمیشود.
تحقیقات جدید نشان میدهد که مصرف بیش از حد مواد غذایی با قند بالا مشکل واقعی است، نه نوع قند. یعنی اینکه شما باید مراقب بزرگترین مقصران قند، مانند غذاهای فرآوری شده، نوشیدنیهای شیرین شده با شکر، کیکها، نانهای شیرین و آبنبات باشید.
در ادامه چند نکته برای مصرف میوه جهت پیشگیری و درمان این بیماری وجود دارد:
- میوههایی که فیبر بیشتری دارند را مصرف کنید: آنها میتوانند به سوختوساز چربی و کلسترول بدن شما کمک کنند.
- پروتئین را با میوه برای میانوعده ترکیب کنید: برای کمک به کنترل قند خون خود، سعی کنید میوه را با پروتئین ترکیب کنید. این اقدام موجب بهبود پاسخ انسولین در بدن میشود و به حفظ توده عضلانی بدون چربی کمک میکند.
- به میوههای کامل بچسبید: اسموتیها و آب میوهها میتوانند گمراهکننده باشند، زیرا بیشتر از اینکه مواد مغذی وارد بدن شما شود، قند بیشتری مصرف میکنید که میتواند قند خون شما را افزایش دهد. بهتر است به جای آن، میوههای کامل بخورید.
- میوههای کمقند را امتحان کنید: میوهها به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم به شدت توصیه میشوند، اما برخی از میوهها قند بیشتری نسبت به سایرین دارند. اگر به دلیل کبد چرب در مورد مصرف کلی قند خود نگران هستید، سعی کنید روی میوههای کم قند، مانند انواع توتها تمرکز کنید.
میوههایی که فیبر بیشتری دارند را مصرف کنید؛ آنها میتوانند به سوختوساز چربی و کلسترول بدن شما کمک کنند.
درمان کبد چرب با گیاهان
علاوه بر درمانهای استانداردی که برای درمان کبد چرب وجود دارد، بسیاری از مردم به امید بهبود و محافظت از سلامت کبد خود به درمانهای جایگزین، از جمله مکملهای گیاهی روی میآورند. در ادامه با چند گیاهی که به بهبود کبد چرب کمک میکنند، آشنا میشوید.
لازم است به این نکته توجه کنید بسیاری از گیاهان دارویی، از جمله برخی از آنها که در اینجا معرفی میکنیم، ممکن است برای افرادی که دارای بیماریهای خاص کبدی هستند، ناامن باشند. به همین دلیل ضروری است پیش از استفاده از مکملهای گیاهی، با پزشک خود مشورت کنید.
خارمریم
این گیاه بیش از ۲۰۰۰ سال است که برای درمان بیماریهای مجرای صفراوی و کبد استفاده میشود و تحقیقات نشان میدهد که ممکن است خواص محافظتی از کبد داشته باشد.
خارمریم دارای اثرات آنتیاکسیدانی قوی است و میتواند به ترویج بازسازی سلولهای کبدی، کاهش التهاب و به افرادی که بیماری کبدی دارند، کمک کند. این گیاه بیخطر است و با عوارض جانبی نامطلوب همراه نیست، حتی زمانیکه در دوزهای بالا مصرف میشود.
جینسینگ
این گیاه یک مکمل گیاهی محبوب است که به دلیل خواص ضدالتهابی قوی شناخته میشود. مطالعات نشان داده که جینسینگ دارای اثرات آنتیاکسیدانی است و میتواند به محافظت در برابر آسیب کبدی ناشی از ویروسها، سموم و الکل و درمان کبد چرب کمک کند.
علاوه بر این، برخی از مطالعات انسانی نشان دادهاند که درمان جینسینگ ممکن است عملکرد کبد را بهبود بخشد و خستگی و التهاب را در افراد مبتلا به بیماری کبد و اختلال عملکرد کبد کاهش دهد. با این حال، جینسینگ پتانسیل واکنش با داروها را دارد و ممکن است منجر به آسیب کبدی و سایر عوارض جانبی بالقوه خطرناک شود.
چای سبز
برخی مطالعات نشان دادهاند که مصرف مکمل عصاره چای سبز ممکن است به درمان مبتلایان به بیماری کبد کمک کند. چای سبز و عصاره چای سبز با اثرات محافظتی قوی از کبد مرتبط هستند. به خاطر داشته باشید که عصاره چای سبز در موارد نادر با آسیب کبدی همراه بوده است.
شیرینبیان
شیرینبیان یک گیاه با خواص دارویی قوی است که ریشه آن اثرات ضد التهابی، ضد ویروسی و محافظتی از کبد دارد. جزء فعال اصلی ریشه شیرینبیان، ترکیب ساپونین گلیسیریزین است که در طب سنتی چینی و ژاپنی برای درمان بسیاری از بیماریها از جمله درمان کبد چرب استفاده میشود.
مکملهای شیرینبیان ممکن است برای افراد مبتلا به کبد چرب غیرالکلی مفید باشد و از آسیب کبدی مرتبط با الکل محافظت کند. البته توجه به این نکته ضروری است که افراد خاصی ممکن است به مکملهای شیرینبیان حساسیت بیشتری داشته باشند و ممکن است این امر منجر به عوارض جانبی شود.
شیرینبیان یک گیاه دارویی قوی است که ریشه آن اثرات ضد التهابی، ضد ویروسی و محافظتی از کبد دارد.
زردچوبه
زردچوبه و جزء فعال اصلی آن کورکومین، با انواع فواید سلامتی چشمگیر مرتبط است. زردچوبه خواص ضد التهابی، آنتیاکسیدانی و ضد سرطانی قوی دارد که این گیاه را به گزینهای محبوب برای مبتلایان به بیماری کبد تبدیل میکند.
مصرف مکمل با زردچوبه و کورکومین به طور کلی بیخطر در نظر گرفته میشود. با این حال، مواردی از آسیب حاد کبدی گزارش شده است. اما مشخص نیست که این موارد به دلیل آلودگی محصولات کورکومین بوده یا خود زردچوبه.
بیشتر بخوانید: حقایقی در مورد خواص زردچوبه و لاغری که نمیدانستید!
سیر
اگرچه سیر از نظر گیاهشناسی یک سبزی محسوب میشود، اما در داروهای گیاهی جایگاه ویژهای دارد. سیر حاوی ترکیبات گیاهی آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی قوی، مانند آلیسین، آلیین و آجوئن است که میتواند به پیشگیری و درمان کبد چرب کمک کند.
سیر خام و پودر سیر دارای خواص محافظتی از کبد هستند و ممکن است سلامت کبد را در افراد مبتلا به کبد چرب غیرالکلی بهبود بخشند. خوردن سیر خام میتواند از سرطان کبد محافظت کند. این گیاه به طور کلی بیخطر است، اما شاید در برخی افراد باعث آسیب کبدی شود.
زنجبیل
ریشه زنجبیل یک عنصر محبوب در آشپزی است و همچنین به عنوان یک درمان دارویی برای بسیاری از بیماریها از جمله بیماری کبد استفاده میشود. ریشه زنجبیل حاوی ترکیبات قدرتمندی، از جمله جینجرول و شوگاول است که به مهار التهاب و محافظت در برابر آسیب سلولی کمک میکند که برای سلامت کبد مفید است.
همچنین زنجبیل میتواند به محافظت از کبد شما در برابر سمومی مانند الکل کمک کند. این گیاه به طور کلی بیخطر است، حتی برای کسانی که بیماریهای کبدی دارند. با این حال، همیشه باید قبل از مصرف مکمل زنجبیل با دوز بالا، با پزشک خود مشورت کنید.
ریشه زنجبیل به مهار التهاب و محافظت در برابر آسیب سلولی و کبد چرب کمک میکند.
دارو برای درمان کبد چرب
بیشتر افراد مبتلا به کبد چرب غیرالکلی هیچ مشکل جدی ندارند، اما اگر این بیماری در شما تشخیص داده شد، توصیه میکنیم اقداماتی را برای جلوگیری از بدتر شدن آن انجام دهید. در حال حاضر هیچ داروی خاصی برای درمان کبد چرب غیرالکلی وجود ندارد، اما انتخاب سبک زندگی سالم میتواند به درمان آن کمک کند.
از نظر تئوری، ویتامین E و سایر ویتامینهایی که حاوی آنتیاکسیدانها هستند، میتوانند با کاهش یا خنثی کردن آسیب ناشی از التهاب به محافظت از کبد کمک کنند. اما تحقیقات بیشتری در این زمینه لازم است.
برخی شواهد نشان میدهند که مکملهای ویتامین E ممکن است برای افرادی که آسیب کبدی ناشی از بیماری کبد چرب غیرالکلی دارند، مفید باشد؛ اما ویتامین E با افزایش خطر مرگ و در مردان با افزایش خطر ابتلا به سرطان پروستات مرتبط است.
رژیم غذایی کبد چرب
یکی از راههایی که میتواند برای پیشگیری و درمان کبد چرب غیرالکلی مورد استفاده قرار گیرد، استفاده از یک رژیم غذایی مناسب است. بسیاری از افرادی که به دلیل اضافه وزن به این بیماری مبتلا شدهاند، اگر ۵ تا ۱۰ درصد از وزن خود را کم کنند، میتوانند آثار آن را در بدن خود از بین ببرند. برای کاهش وزن، داشتن یک رژیم غذایی مغذی با کالری محدود شده، اهمیت فراوان دارد.
ما در مقالهی دیگری از مجله سلامتی دکتر کرمانی با نام رژیم غذایی کبد چرب، به طور مفصل به این موضوع پرداختهایم و در اینجا تنها به برخی از نکات آن اشاره میکنیم.
کاهش مصرف چربیهای ترانس و اشباع
نوع چربیهایی که در رژیم غذایی خود استفاده میکنید نیز نقش مهمی در ابتلا یا عدم ابتلا به کبد چرب غیرالکلی دارد. روغنهای هیدروژنه و فستفودها، حاوی مقدار زیادی چربیهای ترانس و اشباع هستند که مصرف بیش از حد آنها، افراد را در معرض خطر ابتلا به کبد چرب قرار میدهد.
همچنین مواد غذایی مثل غذاهای فرآوریشده، لبنیات پرچرب و گوشت حیوانات، سرشار از چربیهای اشباع هستند و مصرف آنها نباید بیش از مقدار مشخصی باشد. توصیه میکنیم برای درمان کبد چرب از روغنهایی مثل روغن زیتون که مقادیر پایینی از چربی ترانس و اشباع دارند، استفاده کنید.
کاهش مصرف قند و فروکتوز
مصرف زیاد قند و فروکتوز میتواند سلامت کبد را به خطر بیندازد و موجب تجمع چربی در آن شود. از منابع اصلی فروکتوز میتوان به شهد ذرت اشاره کرد که در انواع سسها، غذاهای منجمد، غلات صبحانه، شیرینیها و نوشیدنیهای گازدار یافت میشود. باید بدانید مصرف بیش از حد غذاهایی که کربوهیدرات بالایی دارند، به اندازه مواد غذایی دارای چربی اشباع و ترانس برای ابتلا به چربی کبد خطرناک است.
منابع اصلی فروکتوز در انواع سسها، غذاهای منجمد و غلات صبحانه یافت میشوند.
انواع بیماری کبد چرب کدامند؟
دو نوع اصلی بیماری کبد چرب وجود دارد: غیر الکلی و الکلی. کبد چرب در دوران بارداری نیز ممکن است اتفاق بیفتد؛ اگرچه این مورد غیر معمول است. انواع بیماری کبد چرب عبارتند از:
بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD)
بیماری کبد چرب غیر الکلی، زمانی رخ میدهد که چربی در کبد افرادی جمع میشوند که الکل زیادی نمینوشند. اگر چربی اضافی در کبد خود دارید و سابقه مصرف زیاد الکل ندارید، احتمالا دکتر کبد چرب غیرالکلی را تشخیص بدهد. اگر التهاب یا سایر عوارض وجود نداشته باشد، این وضعیت به عنوان NAFLD ساده شناخته میشود.
استئاتوهپاتیت غیر الکلی (NASH) نوعی NAFLD است. زمانی است که تجمع چربی اضافی در کبد با التهاب همراه است. پزشک شما NASH را با نشانههای زیر تشخیص میدهد:
- چربی اضافی در کبد؛
- التهاب کبد؛
- مصرف نکردن الکل.
در صورت درمان نکردن کبد چرب غیر الکلی، NASH میتواند باعث فیبروز کبدی شود. اگر خیلی شدید باشد به سیروز و نارسایی کبد تبدیل میشود. بیماری کبد چرب غیرالکلی را میتوان به چهار گرید تقسیم کرد. روش درمان کبد چرب در هر یک از این گریدها میتواند متفاوت باشد.
گرید ۱ – استئاتوز (کبد چرب ساده): کبد چرب گرید 1 مرحلهای است که در آن تجمع بیضرری از چربی در سلولهای کبد وجود دارد، اما نه به حدی که علائم آن ظاهر شود.
گرید ۲ – استئاتوهپاتیت غیر الکلی: شکل جدیتری از چربی کبد غیرالکلی است و در صورتی رخ میدهد که کبد آسیب ببیند و باعث التهاب آن شود. استئاتوهپاتیت در افرادی که دارای اضافه وزن یا دیابت دارند، بیشتر اتفاق میافتد.
گرید ۳ – فیبروز: زمانی رخ میدهد که التهاب مداوم باعث ایجاد بافت اسکار در اطراف کبد و رگهای خونی مجاور میشود، اما کبد همچنان قادر به عملکرد طبیعی است.
گرید ۴ – سیروز: شدیدترین گرید کبد چرب غیرالکلی است و زمانی اتفاق میافتد که بافتهای طبیعی کبد با فیبروز جایگزین میشوند تا جایی که ساختار و عملکرد کبد تحت تأثیر قرار میگیرد و میتواند منجر به نارسایی کبد و سرطان کبد شود.
زمانی که چربی کبد بیشتر از 5 تا 10 درصد وزن کبد میرسد باید برای درمان کبد چرب اقدام کرد
دلایل کبد چرب غیر الکلی
محققان هنوز مطمئن نیستند که دقیقاً چه چیزی باعث تجمع چربی در کبد افراد میشود؛ اما در افرادی که با این بیماری زندگی میکنند، عوامل زیر شایعتر است:
- چاقی
- دیابت نوع 2
- کلسترول بالا
- فشار خون بالا
بیماری کبد چرب الکلی (AFLD)
مصرف زیاد الکل به کبد آسیب میرساند. بیماری کبد چرب الکلی، AFLD، اولین مرحله بیماری کبدی مرتبط با الکل است. اگر التهاب یا عوارض دیگری وجود نداشته باشد، این بیماری به عنوان کبد چرب الکلی ساده شناخته میشود.
استئاتوهپاتیت الکلی (ASH) نوع دیگری از کبد چرب الکلی است. زمانی اتفاق میافتد که تجمع چربی اضافی در کبد با التهاب همراه است که به هپاتیت الکلی نیز معروف است. اگر نشانههای زیر را داشته باشید، پزشک تشخیص کبد چرب الکلی را تایید میکند:
- چربی اضافی در کبد خود دارید؛
- کبد شما ملتهب است؛
- الکل زیاد مصرف میکنید.
اگر این بیماری به درستی درمان نشود، ASH میتواند باعث فیبروز و سیروز کبدی شود. سیروز کبدی، نارسایی کبد را به وجود میآورد.
کبد چرب الکلی در سه گرید ایجاد میشود:
گرید ۱ – استئاتوز (کبد چرب): با تجمع بیش از حد چربی در داخل سلولهای کبد مشخص میشود. افرادی که به شدت الکل مصرف میکنند، معمولاً در سالهای اولیه سوء مصرف الکل، به مرحله کبد چرب میرسند.
گرید ۲ – هپاتیت الکلی: با التهاب کبد که منجر به تخریب سلولهای کبدی میشود، علائم خود را ظاهر میکند. زردی شایعترین علامت در این مرحله است.
گرید ۳ – سیروز کبد: آخرین مرحله بیماری الکلی کبد است که در آن اسکار دائمی بافت سالم کبد رخ میدهد. این گرید، یک وضعیت شدید و غیرقابل برگشت است.
کبد چرب حاد بارداری (AFLP)
کبد چرب حاد بارداری، AFLP، زمانی است که در دوران بارداری چربی اضافی در کبد جمع شود. این یک عارضه نادر اما جدی بارداری است. علت دقیق ناشناخته است، اگرچه ژنتیک نیز بیتاثیر نیست.
این نوع کبد چرب، معمولاً در سه ماهه سوم بارداری خودش را نشان میدهد. در صورت درمان نکردن این بیماری، خطرات جدی برای سلامتی مادر و نوزاد در کمین است. کبد چرب حاد بارداری میتواند زایمان زودرس شود. حتی بعد از زایمان نیز، نیاز به مراقبتهای جدی دارید. سلامت کبد شما احتمالاً ظرف چند هفته پس از زایمان به حالت عادی باز میگردد.
درمان کبد چرب در دوران بارداری برای سلامت مادر و جنین ضروری است.
در نهایت باید گفت، بیماری کبد چرب زمانی رخ میدهد که چربی اضافی در کبد انباشته میشود. این بیماری ممکن است به دلیل مصرف زیاد الکل اتفاق بیفتد که به آن کبد چرب غیرالکلی میگویند. اما هنگامیکه کبد چرب عاملی غیر از الکل داشته باشد، به آن کبد چرب غیرالکلی میگویند.
بسیاری از افراد مبتلا به بیماری کبد چرب تا زمانی که آسیب شدید کبدی رخ ندهد، علائم قابل توجهی را تجربه نمیکنند. اصلیترین راه درمان این بیماری، ایجاد تغییراتی در سبک زندگی است که سلامت کبد را ارتقا دهد.
کاهش وزن، فعالیت بدنی، کاهش مصرف قند، داشتن رژیم غذایی غنی از مواد مغذی و نوشیدن قهوه، برخی از روشهایی است که میتواند به بهبود علائم مرتبط با کبد چرب کمک کند. پس اگر این عارضه را دارید، با پزشک خود برای ایجاد یک برنامه درمانی شخصی که برای شما مناسب است، همکاری کنید.
بیشتر بخوانید: عوامل ایجاد کبد چرب را میدانید؟
عوارض کبد چرب کدامند؟
عارضه اصلی همه انواع کبد چرب، سیروز یا زخم کبد است. همانطور که کبد شما تلاش میکند التهاب ناشی از این شرایط را متوقف کند، مناطقی مملو از زخم در آن ایجاد میشوند. همانطور که التهاب گسترش مییابد، زخمها نیز افزایش مییابند و در نهایت، کبد شما نمیتواند کار خود را انجام دهد و این میتواند منجربه:
- تجمع مایع در شکم شما
- وریدهای متورم در مری که میتوانند بترکند و خونریزی کنند
- گیجی و خوابآلودگی
- سرطان کبد
- نارسایی کبد
- مرگ در شرایط پیشرفته، درصورت عدم درمان این بیماری
البته در بسیاری از افراد، کبد چرب به خودی خود مشکلات زیادی ایجاد نمیکند. اما در برخی از افراد کبد چرب ملتهب میشود و باعث بیماری جدیتری به نام استئاتوهپاتیت غیر الکلی یا NASH میشود. التهاب مداوم ممکن است باعث زخمشدن کبد شود که میتواند منجربه سیروز شود. این بیماری بسیار جدی است. تعداد کمی از افرادی که به سیروز کبدی مبتلا شدهاند، به سرطان کبد مبتلا میشوند. برخی از افرادی که به سیروز کبدی شدید مبتلا میشوند، نیاز به پیوند کبد دارند. افراد مبتلابه کبد چرب بیشتر درمعرض خطر حمله قلبی و سکته هستند.
تشخیص کبد چرب در خانه
از آنجا که بیماری کبد چرب اغلب با علائم فیزیکی خاصی همراه نیست، بنابراین نمیتوان به راحتی آن را در منزل تشخیص داد. به جز لکه لکه شدن قسمتهایی از بدن و درد سمت راست شکم تقریبا هیچ علائم فیزیکی دیگری برای تشخیص آن در منزل وجود ندارد.
برای تشخیص و پیشگیری از این بیماری بهتر است به روشهایی چون پیوپسی کبد، آزمایش خون و تصویربرداری از کبد روی آورد.
روشهای جلوگیری از کبد چرب چیست؟
با انتخاب سبک زندگی سالم میتوان از ابتلا به دو نوع کبد چرب اجتناب کرد. مصرف بیش از حد الکل میتواند منجر به آسیب مستقیم کبد همراه با بیماری کبد چرب شود. بنابراین مهم است که از مصرف آن خودداری کنید.
همچنین کبد چرب غیرالکلی یک بیماری مبتنی بر سبک زندگی است که اغلب با چاقی، دیابت نوع ۲ و کلسترول بالا همراه است. مؤثرترین راه برای پیشگیری و درمان کبد چرب، داشتن رژیم غذایی سالم و ورزش منظم است.
همچنین نظارت بر مصرف قند در غذاها و نوشیدنیهای مختلف، گامی مؤثر در مسیر جلوگیری از کبد چرب است، زیرا قند اضافه باعث افزایش نفوذ چربی در کبد میشود و باید از مصرف آن اجتناب نمود. کاهش وزن نیز اساسیترین و مؤثرترین راه برای پیشگیری و درمان کبد چرب است. مطالعات نشان دادهاند که کاهش بیش از ۷ تا ۱۰ درصد از وزن باعث بهبود چربی کبد، التهاب و فیبروز میشود. بنابراین توصیه میکنیم:
- وزن خود را در محدوده سالم نگه دارید
- یک رژیم غذایی متعادل و سالم را انتخاب کنید
- فعالیت بدنی منظم داشته باشید
- از مصرف الکل دوری کنید
- اگر دیابت دارید، آن را کنترل کنید
- برای اطمینان از سلامت کبد خود، به طور منظم به پزشک مراجعه کنید
آنچه در این مقاله آموختیم:
همانطور که در این مقاله ذکر کردیم برای درمان کبد چرب بهترین راه تغییر سبک زندگی و اصلاح الگوهای غذایی اشتباه است. اگر سلامتتان برای شما اهمیت دارد، باید تحرک و فعالیت را بخشی از زندگی خود قرار دهید و به دنبال روشهایی برای سالم زیستن باشید. نظرات زیبای خود را در انتهای این مقاله برای ما به اشتراک بگذارید.
این مطالب را از دست ندهید ...- رژیم غذایی کبد چرب ؛ اگر کبد چرب داشتیم چه غذایی بخوریم؟
- کبد چرب گرید 1؛ از علائم تا روشهای پیشگیری و درمان کبد چرب گرید یک
- چگونه کبد چرب و رفلاکس اسید خود را درمان کردم
- درمان فیبروز کبدی چیست؟ آیا فیبروز کبدی درمان قطعی دارد؟
- فیبروز کبدی؛ از علل تا تشخیص و درمان فیبروز کبدی را اینجا بخوانید!
- آیا رژیم کتوژنیک و کبد چرب با هم ارتباط دارند؟
- قهوه و کبد دقیقا چه ارتباطی با هم دارند؟ آیا قهوه برای کبد مضر است؟
- معرفی انواع کبد چرب از گرید 1 تا گرید 5
- درمان کبد چرب در 10 روز + ویدیوی دکتر کرمانی و ترفندهای تغذیهای
نظرات شما
-معصومه ۰۹ اسفند ۱۴۰۱
سلام آقای دکتر مادرم 50سالع کبد چرب داره رفته سونوگرافی گفتن کبد چرب دو تا توده دیده میشود تا س ماه بهش قرص چربی دادن مصرف کرد بعد از اون گفتن باید رژیم بگیری .احساس ضعف درد داره ممنون میشم راهنمایی کنید خیلی نگرانم
کارشناس به اندام ۱۰ اسفند ۱۴۰۱
سلام عزیزم اگر اضافه وزن دارن بله باید رژیم لاغری رو داشته باشن به کنترل چربی کبد خیلی کمک میکنه برای رژیم میتونین روی لینک بزنید وثبت نام انجام بدین
زهرا ۱۵ دی ۱۴۰۱
سلام اقای دکتر خسته نباشید همسرم کبد چرب گرید سه دارن ک بعد از اینکه اتوروواستاتین 40و ویتامین ی و رژیم غذایی گرفتن وزن کم کردن و ازمایش دادن ک گفتن شکر خدا انزیم کبد و چربی نرمال شده ایا خوب شدن یا موقت چربی و انزیم پایین اومده ایا میتونم هر ما ی عدد ویتامین دی سه و هر هفته ویتامین ی و امگا سه بدم من چهار فرزند دارم و جز خدا و همسرم سایه ای ندارم ممنون میشم جوابمو بدین
کارشناس به اندام ۱۶ دی ۱۴۰۱
سلام سلامت باشید عزیزم مصرف ویتامین دی با انجام ازمایش باید باشه امگاسه درهفته دوعدد میتونین مصرف کنید
فاطمه ۰۲ آبان ۱۴۰۱
سلام من ۲۴ سالمه و کبد چرب گرید دو دارم اما پنج شیش ماهی هس ک ورزش میکنم و و ب تازگی ازمایش ندادم ....و حدود چهار ماه دیگه میخوام اقدام کنم دکتر کبد هم رفتم بهم قرص داده ب تازگی شروع کردم طبق ازمایش قبلیم ... میخواستم بدونم با کبد چرب میش باردار شد
کارشناس به اندام ۰۳ آبان ۱۴۰۱
سلام فاطمه جان .میشه باردار شد ولی خطر داره و نیاز به رعایت خیلی خیلی زیاد .بهتره اول مشکل کبدتون حل بشه بعد اقدام کنید برای بارداری .کاهش وزن در صورت داشتن اضافه وزن و ورزش منظم اولین خط درمان کبد چرب هست .
... ۰۲ آبان ۱۴۰۱
سلام من ۲۴ سالمه و کبد چرب گرید دو دارم اما پنج شیش ماهی هس ک ورزش میکنم و و ب تازگی ازمایش ندادم ....و حدود چهار ماه دیگه میخوام اقدام کنم دکتر کبد هم رفتم بهم قرص داده ب تازگی شروع کردم طبق ازمایش قبلیم ... میخواستم بدونم با کبد چرب میش باردار شد
کارشناس به اندام ۰۳ آبان ۱۴۰۱
سلام فاطمه جان .میشه باردار شد ولی خطر داره و نیاز به رعایت خیلی خیلی زیاد .بهتره اول مشکل کبدتون حل بشه بعد اقدام کنید برای بارداری .کاهش وزن در صورت داشتن اضافه وزن و ورزش منظم اولین خط درمان کبد چرب هست .
فاطمه ۳۱ خرداد ۱۴۰۱
بسیار عالی بود
اسکندری ۱۰ خرداد ۱۴۰۱
سلام من خانم ۴۷ ساله هستم کبدم چربه وزنم زیاد نیست ۵۸ کیلو با ۱۵۷ قد هستم ولی شکمم نسبت به جثه بزرگه آیا باید بیشتر وزن کم کنم یه سوال دیگه اینکه پسرم ۱۲ سالشه دیابت نوع ۱ داره بیشتر در مورد دیابت نوع ۲ اینجا صحبت شده ،آیا برای دیابتی نوع ۱ هم خطر کبد چرب زیاده؟ سپاس از مطالب بسیار خوب شما
کارشناس به اندام ۱۵ دی ۱۴۰۱
سلام عزیزم وزن مناسبه پرهیزغذایی داشته باشید فعالیت بدنی سبک انجام بدین بله دیابت نوع یک هم خطر کبدچرب و دارن برقرار باشید
سعید ۱۵ فروردین ۱۴۰۱
سلام آقای دکتراقایی هستم دچارکبدچرب باسردر دشروع شدبیشرفت کندخطرناک میشددا رویی معرفی کنید که ازبین بردپاک بشدخیلی ممنونم
کارشناس به اندام ۱۶ فروردین ۱۴۰۱
سلام دوست عزیز بهترین راه سبک تغذیه سالم و اصولی هست با یه رژیم سالم میتونی کبدت رو پاکسازی کنی و از چربی کبدی نجات پیدا کنی برای دریافت رژیم کاهش وزن و سبک تغذیه سالم دکتر کرمانی به این لینک مراجعه کن
مهدی کاظمی ۲۵ اسفند ۱۴۰۰
سلام آقای دکتر مادرم کبدچرب گرید ۴ داره. آیا با تغییر سبک زندگی و کاهش وزن، امکان داره گریدش پایین بیاد؟ اصولا با دارو گرید ۴ قابل ترمیم و کاهش هست؟ ممنون
کارشناس به اندام ۱۴ دی ۱۴۰۱
سلام وقت بخیر بزرگوار داشتن وزن مناسب پرهیز غذایی وتغییر درسبک زندگی چرب شدن کبد قابل کنترل هست داروی خاصی وجود نداره که صرفا درمان کننده باشه رعایت مهم اصلشه چون گریدبالایی داره باید مستقیم تحت نظر متخصص هم باشن
Ali ۲۲ اسفند ۱۴۰۰
کاسنی.شاتره.قاصدک.خارمریم.آرتیشو.سوربیتول.زردچوبه.نسترن و...انقدرکبدم داغون شده بود ک نتونستن کاری بکنند حتی توی۲ماه مصرف. اماپودرآب پنیرگیاه اسانس اصلاکبدموشست تحویل داد پودرآب پنیرگیاه اسانس+لیوردین کمپلکس+عرق کاسنی +آب فراوان+منفی چربی وقند
تینا ۱۳ اسفند ۱۴۰۰
سلام من دو طرف پشتم سه ماه درد میکنه و شدید چاق شدم ورزش چند سالمو ترک کردم و خواب زیاد کم تحرکی دارم و رعایت غذا ندارم افسردگی گرفتم و یکم پایین تر از قلبلب دو طرف پشتم درد میکنه شدید الانم حتی بزور دراز کشیدم الان درد شدید دارم آیا کبد چرب دارم منم؟ چیکار کنم چه دارو بخورم؟؟
کارشناس به اندام ۱۴ اسفند ۱۴۰۰
سلام دوست عزیز بله احتمالش زیاده برای برطرف شدن کبد چرب و افزایش وزنت باید از یه رژیم کاهش وزن سالم و اصولی استفاده کنی پیشنهاد میکنیم از رژیم کاهش وزن دکتر کرمانی استفاده کنی که مناسب با سنت باشه برای دریافت رژیم کاهش وزن دکتر کرمانی به این لینک مراجعه کن
فرانک ۱۱ اسفند ۱۴۰۰
ممنون از آقای دکتر براز توضیح های خوبی که در مورد کبد دادن تشکر فراوان
Mhdie ۰۷ اسفند ۱۴۰۰
مطالب عالی بود ممنونم آقای دکتر همسر من ورزشکاره و مکمل مصرف میکنه تازگیا روی کمرو پشت ، بازو و سینه و گردنش جوش زده سابقه کبد چرب داره خیلی نگران شدم میشه راهنمایی کنید باید چیکار کنم
کارشناس به اندام ۰۸ اسفند ۱۴۰۰
سلام دوست خوبم یکی از راههای مناسب برای برطرف کردن کبد چرب استفاده از یه رژیم غذایی اصولی و یه سبک تغذیه سالمه پیشنهاد میکنیم از رژیم غذایی و سبک تغذیه سالم و اصولی دکتر کرمانی استفاده کنید که بیشتر از 26 سال هست که امتحانش رو بین هموطنان داخل و خارج از کشور پس داده برای دریافت این رژیم به این لینک مراجعه کنید
عبدالمحمد کلستانی ۰۳ اسفند ۱۴۰۰
سلام عالی بود.درود بر شما واقعا شفاف توضیح داده شده بسیار سپاسگذارم.
عبدالمحمد کلستانی ۰۳ اسفند ۱۴۰۰
سلام عالی بود.درود بر شما
امیرحسین ۲۳ بهمن ۱۴۰۰
سلام خسته نباشین امیر حسین هستم۱۹سالمه چند سالی هست که روی شانه و سینه هام جوش میزنه پرسجو کردم گفتند مبتلا به کبد چرب هستی اگر راهکاری برای ریشه شدن کبدچرب هست ممنون میشم راهنماییم کنید❤️
کارشناس به اندام ۲۴ بهمن ۱۴۰۰
سلام دوست عزیز با یه سبک تغذیه سالم و اصول میتونی از شر کبد چرب راحت بشی چون تغذیه روی کبد چرب تاثیر خیلی زیادی داره از یه سبک تغذیه سالم و اصولی استفاده کن اگر مایل به دریافت سبک تغذیه اصولی دکتر کرمانی هستی به این لینک مراجعه کن
مبینا معینی پور ۱۹ بهمن ۱۴۰۰
عالی بود، زحمت کشیدید
زرگانی ۱۷ بهمن ۱۴۰۰
احسنت برشما..زحمت کشیدید
سالار رحمانیان ۱۵ بهمن ۱۴۰۰
سلام من ۳۷ سال سن دارم و ۹۶ کیلو هستم اما اول ۱۰۱ کیلو بودم و کاهش وزن در طول ۲ ماه ورزش میکنم و رژیم هم میگیریم و به کبد چرب گرید ۲ مبتلا هستم و پستانم بزرگ هست میشه راهنمایی کنید چه روشی انجام بدم تا هم پستانم و وزنم بیاد پایین
کارشناس به اندام ۱۴ دی ۱۴۰۱
سلام دوست گرامی ورزش یا رژیم موضعی تاًیری ندارن شما باید برای لاغری برنامه رژیم اصولی رو داشته باشید چون کبد چربه ورزشتونم سبک باشه بافت سینه چربیه اخرین قسمت در رژیم اب میشه تمرکزتون روی رژیم باشه
دستار ۱۵ بهمن ۱۴۰۰
واقعا بدرد خورد 👏🏼👍🏿👍🏿👍🏿
المیرا ۰۶ بهمن ۱۴۰۰
سلام بنده ۳۱سال سن دارم با وزن ۵۵و قد۱۵۷ حدود یک هفته صورتم ورم زیاد داشت و دور چشمام کبود شده بود دکتر عمومی دارو و امپول حساسیت داد ک بدتر هم شدم و با مراجعه ب متخصص فهمیدم کبد چرب دارم AST:41 ,ALT:84 شد نگرانم باید چکار کنم ممنون میشم راهنماییم کنید
کارشناس به اندام ۰۷ بهمن ۱۴۰۰
سلام دوست خوبم یکی از درمانهای کبد چرب اصلاح سبک زندگی و روش تغذیه سالم هست یه رژیم اصولی میتونه کمک زیادی در درمان کبد چرب به شما بکنه پیشنهاد میکنیم از یه روش اصولی کاهش وزن استفاده کنید برای دریافت رژیم و سبک تغذیه اصولی دکتر کرمانی به این لینک مراجعه کنید