دکتر کرمانی » مجله » دستهبندی نشده
در طول رژیم غذایی یکی از چالشهای کاهش وزن و لاغری، استپ وزنی است. اما قبل از اینکه به چرایی این موضوع بپردازیم، بهتر است ببینیم به چه شرایطی استپ وزنی میگویند! استپ وزن یعنی با وجود رعایت دقیق رژیم غذایی، انجام فعالیتهای همیشگی و تمرینهای ورزشی، وزن فرد کم نمیشود و روند لاغری متوقف […]
تایید شده توسط کارشناس تغذیه دکترکرمانی قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایید.
در طول رژیم غذایی یکی از چالشهای کاهش وزن و لاغری، استپ وزنی است. اما قبل از اینکه به چرایی این موضوع بپردازیم، بهتر است ببینیم به چه شرایطی استپ وزنی میگویند!
استپ وزن یعنی با وجود رعایت دقیق رژیم غذایی، انجام فعالیتهای همیشگی و تمرینهای ورزشی، وزن فرد کم نمیشود و روند لاغری متوقف شده و اصطلاحا، بدن به ایستایی وزن رسیده است.
معمولا وقتی رژیم میگیریم، در ابتدای راه، وزن به صورت چشمگیری پایین میآید. آب بدن از دست میرود و با بالا رفتن متابولیسم شاهد لاغری سریعی هستیم اما رفته رفته که از وزن ما کم میشود، این روند نیز سیر کاهشی به خودش میگیرد و به میزانی که وزن کم میکنیم، از سرعت لاغری کاسته میشود.
این امر به این علت است که بدن با از دست دادن بخشی از وزن خود، تلاش میکند از خودش دفاع کند. لذا لاغر شدن را بحرانی علیه خودش میبیند و تمام تلاشش را میکند تا هورمون لپتین را کنترل کند.
هورمون لپتین، مسئول جلوگیری از اضافه وزن است و توسط چربیهای بدن تولید میشود تا اشتها را مهار و اضافه وزن را کنترل کند. وقتی بدن احساس قحطی بکند و بقای خودش را به علت کاهش وزن، در خطر ببیند تلاش میکند تا هورمون لپتین را مهار کند.
بخشی از این اتفاق به کمک هورمون گرلین رقم میخورد. هورمون گرلین، اصطلاحا هورمون گرسنگی است، از معده ترشح میشود و به مغز سیگنال گرسنگی میدهد.
این دو هورمون درست مقابل هم و علیه هم در بدن ما فعالیت میکنند. واضح است که با کاهش وزن و کوچک شدن سلولهای چربی، ترشح هورمون لپتین کمتر شده و فرد ناخودآگاه، احساس گرسنگی و ضعف بیشتری خواهد داشت.
البته هورمون گرلین در مقولهی استپ وزنی تنها بخشی از این موضوع را به عهده دارد و مسائل دیگری نیز در این اتفاق دخیل هستند.
از دیگر دلایل استپ وزنی، احتباس آب یا تجمع مایعات در بدن است. این اتفاق هم به گردن هورمونی به نام هورمون کورتیزول است که در اثر استرس، اضطراب، افسردگی، عفونت و التهاب ترشح آن در بدن بالا میرود و عوارضی از جمله جمع شدن آب در بدن به خصوص هنگام شب را در پی دارد.
فعالیت هورمونها، احتباس آب، وزنکشی غلط یا درست رعایت نکردن رژیم غذایی از جمله عوامل استپ وزن کاذب محسوب میشوند.
کاذب به این علت که واقعا بدن دچار ایستایی وزن نشده است بلکه شرایط بدنی یا رفتاری ما تغییراتی کرده که موجب توقف سیر نزولی عدد ترازویمان شده است.
غیر از عواملی که ذکر کردیم، مواردی نیز وجود دارند که واقعا فرد دچار استپ وزن شده که نگران میشود و به جستجوی علت آن میپردازد.
یکی از علتهای این اتفاق، کندیِ کاهش وزن است که بعد از کاهش وزنِ اساسی اتفاق میافتد. این اتفاق به این علت است که نسبت کاهش وزن در وزنِ پایینتر، کمتر است.
یعنی یک فرد صد کیلویی وقتی به وزن نود کیلو میرسد درصد کاهش وزنش نیز به همان نسبت کمتر میشود چون حالا اضافه وزن کمتری دارد.
در اپیزود استپ وزنی و رژیم غذایی نینجاها، به صورت مفصل در مورد عوامل دخیل در کندی کاهش وزن و ایستایی وزن توضیح دادهایم، استپ وزن واقعی را بررسی کرده و راهکارهای برونرفت از این چالش را برای شما برشمردهایم.
در کنار موضوع استپ وزنی، روایتی تاریخی داریم از رژیم غذایی نینجاهای ژاپنی که در سالهای دور در کوههای ژاپن زندگی میکردند و به خاطر شرایط خاص، زندگی مخفیانه و ماموریتهای سخت، رژیم غذایی خاصی را رعایت میکردند که در آن بعضی از غذاها ممنوع بود.
همچنین این جنگجوهای مرموز تاریخی، رسپیهای مخصوصی را ابداع کرده بودند تا مناسب شرایط زندگیشان باشد. این اپیزود به چراییِ استپ وزن پاسخ میدهد و همچنین روایتگرِ داستان نینجاهای ژاپنی و رژیم غذاییشان است.
از سال 95 با ورود به مجموعه دکتر کرمانی وارد حوزهی محتوا و به طور تخصصی محتوای تغذیه و سلامتی شدم. ابتدا کار رو با ترجمه شروع کردم و بعد از اون بخش سرپرستی و نظارت بر محتوا رو به عهده گرفتم. به شدت عاشق تولید محتوا هستم و به معجزهی کلمات باور دارم.
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
نظر شما
نام *
ایمیل
برای دریافت مشاوره خرید رژیم دکتر کرمانی شماره همراه خود را ثبت کنید ما با شما تماس میگیریم
برای دریافت مشاوره با کارشناسان فیتامینشماره همراه خود را ثبت کنید ما با شما تماس میگیریم