کامبوچا یا کامبوجا چیست و چقدر در کاهش وزن موثر است؟

نوشیدنی کامبوجا (kombucha: کومبوچا، کامبوچا) که قبلاً فقط در کافه‌های شیک و مدرن سرو می‌شد، امروزه راه خود را به قفسه‌های سوپرمارکت‌ها هم باز کرده است. دلیل این امر هم ادعاهای زیادی است که در مورد فواید نوشیدن آن برای سلامتی مطرح می‌شود. اما علم در این باره چه می‌گوید؟ برای آنهایی که نمی‌دانند کامبوجا […]

تاییدیه

تایید شده توسط کارشناس تغذیه دکترکرمانی قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایید.

زمان مطالعه 41 دقیقه
تعداد بازدید 7889
تاریخ انتشار
افزودن نوشیدنی‌هایی مانند کامبوجا به رژیم غذایی ممکن است از بسیاری جهات سلامت انسان را بهبود بخشد.
میانگین امتیاز 5 از 5

نوشیدنی کامبوجا (kombucha: کومبوچا، کامبوچا) که قبلاً فقط در کافه‌های شیک و مدرن سرو می‌شد، امروزه راه خود را به قفسه‌های سوپرمارکت‌ها هم باز کرده است. دلیل این امر هم ادعاهای زیادی است که در مورد فواید نوشیدن آن برای سلامتی مطرح می‌شود. اما علم در این باره چه می‌گوید؟ برای آنهایی که نمی‌دانند کامبوجا چیست؟ و آن را تا کنون امتحان نکرده‌اند، باید بگوییم که کامبوجا یک نوشیدنی بسیار قدیمی با طعم عجیب و غریب است که در اشکال مختلفی مصرف می‌شود. در ادامه‌ی این مطلب درباره‌ی خواص، مضرات و روش‌های مصرف کامبوجا خواهیم خواند و خواهیم دید که کامبوجا چیست؟ و ادعاهایی که مبنی بر فواید آن برای کاهش وزن وجود دارند تا چه اندازه صحیح می‌باشند. با ما همراه باشید.

کامبوجا چیست؟

ابتدا ببینیم که کامبوجا چیست؟ کامبوجا یک نوشیدنی باستانی است که بیش از 2200 سال پیش در کشور چین به دلیل خواص قوی سم زدایی و انرژی زایی‌اش مصرف می‌شد. با گسترش مسیرهای تجاری، کامبوجا راه خود را به روسیه و سپس به سایر مناطق اروپای شرقی باز کرد. در طول جنگ جهانی دوم، کامبوجا وارد آلمان شد و در دهه 1950 در فرانسه و شمال آفریقا رایج گشت. در دهه 1960، دانشمندان سوئیسی ادعا کردند کامبوجا خواصی همچون ماست برای روده‌ی انسان داشته و برای آن بسیار مفید است و از این زمان به بعد، نگاه‌های بیشتری به سمت این نوشیدنی جلب شد.

کامبوجا بر پایه‌ی چای سبز یا سیاه تهیه می‌شود و دستورالعمل‌های علمی دقیق برای طرز تهیه آن موجود است. طعم کامبوجا در طول تخمیر از طعم ترش میوه‌ای مانند، به مزه‌ای شبیه به طعم یک سرکه‌ی ملایم پس از یک دوره نسبتا طولانی تغییر می‌کند. چای کامبوجا یک نوشیدنی تخمیر شده است که از چای، شکر، باکتری و مخمر تهیه می‌شود و اگرچه گاهی اوقات از آن به عنوان چای قارچ کامبوجا یاد می‌شود، اما کامبوجا یک قارچ نیست، بلکه یک کلونی از باکتری‌ها و مخمرها است. چای کامبوجا با افزودن این کلنیِ باکتری به شکر و چای و اجازه دادن به مخلوط برای تکمیل عملیات تخمیر تهیه می‌شود. مایع به دست آمده حاوی سرکه، ویتامین‌های گروه B و تعدادی ترکیب شیمیایی دیگر است.

طرفداران کامبوجا ادعا می‌کنند این محصول به پیشگیری و مدیریت برخی بیماری‌ها از فشار خون گرفته تا سرطان کمک می‌کند. البته بسیاری از این ادعاها پشتوانه علمی ندارند. شواهد اثبات شده نشان می‌دهند که چای کامبوجا ممکن است مزایایی مشابه مکمل‌های پروبیوتیک، از جمله تقویت سیستم ایمنی بدن و جلوگیری از یبوست داشته باشد. با این حال، مطالعات پزشکی معتبر در مورد نقش کامبوجا در سلامت انسان محدود است و از آن طرف، خطراتی در مورد مصرف این محصول وجود دارد که باید آنها را در نظر گرفت. گزارش‌هایی از عوارض جانبی مانند ناراحتی معده، عفونت و واکنش‌های آلرژیک در مصرف کنندگان چای کامبوجا گزارش شده است. چای کامبوجا اغلب در خانه و در شرایط غیر استریل دم می‌شود که احتمال آلودگی محصول نهایی را بالا می‌برد. مثلا هنگامی که از قوری‌های سرامیکی بی‌کیفیت برای تهیه‌ی این محصول استفاده شود، ممکن است مسمومیت با سرب رخ دهد، زیرا اسیدهای موجود در چای کامبوجا می‌توانند سرب را از لعاب سرامیکی خارج کنند. سرب برای بدن انسان بسیار خطرناک است.

به طور خلاصه، طرفداران و دشمنان کامبوجا در سرتاسر جهان کم نیستند! بسیاری ادعا می‌کنند که شواهد کافی برای اثبات مزایای سلامتی کامبوجا وجود ندارد و در عین حال چندین مورد آسیب گزارش شده است. بنابراین، رویکرد محتاطانه را این‌چنین می‌دانند که تا زمانی که اطلاعات قطعی درباره‌ی خواص این نوشیدنی برای سلامت بدن در دسترس نیست، از مصرف چای کامبوجا اجتناب شود. با این حال، گزارشات مختلفی هم مبنی بر خواص کامبوجا وجود دارد که طرافداران این محصول به آنها استناد کرده و کامبوجا را به عنوان یک نوشیدنی مفید تبلیغ می‌کنند. در ادامه‌ی مطلب کامبوجا چیست؟ خواهیم دید که علم در مورد مزایا و معایب این محصول چه می‌گوید.

کامبوجا یک نوشیدنی بسیار قدیمی با طعم عجیب و غریب است که در اشکال مختلفی مصرف می‌شود.

کامبوجا یک نوشیدنی بسیار قدیمی با طعم عجیب و غریب است که در اشکال مختلفی مصرف می‌شود.

خواص کامبوجا چیست؟

بعد از اینکه دانستیم کامبوجا چیست؟ خواهیم دید که علم درباره‌ی خواص این معجون باستانی چه می‌گوید:

کامبوجا، منبع بالقوه‌ی پروبیوتیک

پروبیوتیک‌ها باکتری‌های سالم روده را تامین می‌کنند. این باکتری‌ها می‌توانند بر روی بهبود گوارش، کاهش التهابات و حتی کاهش وزن تاثیر مثبت داشته باشند. به همین دلیل، افزودن نوشیدنی‌هایی مانند کامبوجا به رژیم غذایی ممکن است از بسیاری جهات سلامت انسان را بهبود بخشد.

کامبوجا ممکن است فواید چای سبز را ارائه دهد

چای سبز یکی از سالم‌ترین نوشیدنی‌های روی کره زمین است. بنابراین وقتی کامبوجا بر پایه‌ی چای سبز تهیه شود، می‌تواند خواصی مشابه با آن بر روی افزایش کالری سوزی و کاهش وزن، کاهش چربی شکمی، کاهش سطح کلسترول و کنترل قند خون داشته باشد. مطالعات همچنین نشان می‌دهد که مصرف چای سبز خطر ابتلا به سرطان پروستات، سینه و روده بزرگ را کاهش می‌دهد.

کامبوجا حاوی آنتی اکسیدان است

به نظر می‌رسد کامبوچا، به خصوص زمانی که با چای سبز تهیه می‌شود، دارای اثرات آنتی اکسیدانی در کبد باشد. مطالعات بر روی موش‌ها نشان می‌دهد که نوشیدن کامبوجا به طور منظم، سمیت کبد ناشی از مواد شیمیایی را بسیار کاهش می‌دهد. البته متاسفانه هنوز هیچ مطالعاتی در این زمینه روی انسان‌ها صورت نپذیرفته است، اما محققان امیدوارند که در آینده، از کامبوجا به عنوان دارویی برای درمان کبدهای سمی استفاده شود.

کامبوجا می‌تواند باکتری‌ها را از بین ببرد

اسید استیک یکی از مواد اصلی تولید شده در طی تخمیر کامبوجا است که در سرکه نیز به وفور یافت می‌شود. مانند پلی فنول‌های موجود در چای، اسید استیک قادر است بسیاری از میکروارگانیسم‌های مضر را از بین ببرد. به نظر می‌رسد کامبوجای تهیه شده از چای سیاه یا سبز دارای خواص ضد باکتریایی قوی باشد، به ویژه در برابر باکتری‌های عامل عفونت و مخمرهای کاندیدا. این اثرات ضد میکروبی رشد باکتری‌ها و مخمرهای نامطلوب را سرکوب می‌کند، اما بر باکتری‌های سودمند پروبیوتیک و مخمرهای دخیل در تخمیر کامبوجا تأثیری نمی‌گذارد.

اسید استیک یکی از مواد اصلی تولید شده در طی تخمیر کامبوجا است که در سرکه نیز به وفور یافت می‌شود.

اسید استیک یکی از مواد اصلی تولید شده در طی تخمیر کامبوجا است که در سرکه نیز به وفور یافت می‌شود.

کاهش خطر بیماری قلبی

بیماری قلبی علت اصلی مرگ و میر در جهان است. مطالعات روی موش‌ها نشان می‌دهد که کامبوجا می‌تواند دو نشانگر بیماری قلبی، کلسترول LDL “بد” و کلسترول HDL “خوب” را در کمتر از 30 روز بهبود بخشد. مهمتر از آن، چای (به ویژه چای سبز) از ذرات کلسترول LDL در برابر اکسیداسیون محافظت می‌کند. تصور می‌شود اکسیداسیون ذرات LDL باعث بروز بیماری قلبی می‌شود. در واقع، مصرف کنندگان چای سبز تا 31 درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی هستند، مزیتی که ممکن است در مورد کامبوجا نیز صدق کند.

کمک به مدیریت دیابت نوع 2

در حال حاضر بیش از 300 میلیون نفر در سراسر کره‌ی زمین با بیماری دیابت نوع 2 دست و پنجه نرم می‌کنند. این بیماری با سطح بالای قند خون و مقاومت به انسولین مشخص می‌شود. مطالعه‌ای که روی موش‌های دیابتی انجام شد، نشان داد که کامبوجا هضم کربوهیدرات‌ها را کند کرده که این امر باعث کاهش سطح قند خون می‌شود. کامبوجا همچنین عملکرد کبد و کلیه را بهبود می‌بخشد. کامبوچای تهیه شده از چای سبز احتمالاً مفیدتر است، زیرا ثابت شده است که چای سبز خود به تنهایی سطح قند خون را کاهش می‌دهد. در واقع، یک مطالعه روی تقریباً 300000 نفر نشان داد که مصرف کنندگان چای سبز 18 درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به دیابت هستند.

محافظت در برابر سرطان

مطالعات آزمایشگاهی نشان می‌دهند که کامبوجا به دلیل داشتن غلظت بالایی از پلی فنول‌ها و آنتی‌اکسیدان‌ها، از رشد و گسترش سلول‌های سرطانی جلوگیری می‌کند. اگرچه نحوه عملکرد خواص ضد سرطانی پلی فنول‌های چای به خوبی شناخته نشده است، اما تصور می‌شود که پلی‌فنول‌ها جهش ژنی و رشد سلول‌های سرطانی را مسدود می‌کنند و در عین حال باعث افزایش مرگ سلول‌های سرطانی می‌شوند. به همین دلیل جالب است بدانید، افرادی که چای می‌نوشند بسیار کمتر در معرض ابتلا به انواع مختلف سرطان هستند.

کامبوجا به دلیل داشتن غلظت بالایی از پلی فنول‌ها و آنتی‌اکسیدان‌ها، از رشد و گسترش سلول‌های سرطانی جلوگیری می‌کند.

کامبوجا به دلیل داشتن غلظت بالایی از پلی فنول‌ها و آنتی‌اکسیدان‌ها، از رشد و گسترش سلول‌های سرطانی جلوگیری می‌کند.

عوارض مصرف کامبوجا چیست؟

در ادامه‌ی مطلب کامبوجا چیست؟ دیدیم که این نوشیدنی دارای چه خواص شگفت انگیزی است. اما مصرف بیش از حد کامبوجا می‌تواند عوارضی جدی هم برای بدن داشته باشد:

بیشتر بخوانید:  چربی احشایی چیست و چگونه باید آن را از بین ببریم؟

ناراحتی گوارشی

برخی افراد ممکن است هنگام نوشیدن کامبوجا دچار ناراحتی گوارشی شوند و علائمی مانند نفخ، حالت تهوع و استفراغ در آنها رخ دهد. این عوارض جانبی ممکن است در افرادی که بیش از حد کامبوجا مصرف می‌کنند بیشتر باشد. علاوه بر این، معده‌ی برخی از افراد ممکن است کامبوجا را به خوبی تحمل نکند یا هنگام نوشیدن آن واکنش گوارشی ضعیفی داشته باشد.

کالری اضافی

برخی از مردم کامبوجا را به عنوان جایگزینی شیرین و گازدار به جای نوشابه می‌نوشند. در حالی که کامبوجا ممکن است فوایدی برای بدن داشته باشد، اما حاوی کالری است. البته کامبوجای ساده کالری زیادی ندارد، اما برخی از تولیدکنندگان ممکن است شکر یا آب میوه‌های غنی از شکر را برای طعم دادن به کامبوچای خود اضافه کنند. افرادی که از رژیم‌های لاغری استفاده می‌نمایند باید از کالری اضافی این نوع کامبوجاهای میوه‌ای اجتناب کنند. افراد مبتلا به دیابت نیز باید از کالری و محتوای کربوهیدرات و قند کامبوجا آگاه باشند.

قندهای افزوده

فرآیند تخمیر در تهیه‌ی چای کامبوجا به قند نیاز دارد تا باکتری‌های پروبیوتیک موجود در نوشیدنی را تغذیه کند. بسیاری از تولید کنندگان نیز قندهای اضافی یا آب میوه‌های غنی از قند را به این نوشیدنی اضافه می‌کنند. تحقیقات نشان می‌دهند که افرادی که بیشتر از نوشیدنی‌های شیرین شده با قند استفاده می‌کنند، در معرض خطر بالاتری برای بیماری کبد چرب غیر الکلی هستند. بنابراین تا حد امکان سعی کنید تا از کامبوجای ساده استفاده نمایید.

تا حد امکان سعی کنید تا از کامبوجای ساده استفاده نمایید.

تا حد امکان سعی کنید تا از کامبوجای ساده استفاده نمایید.

فرسایش دندان

نوشیدن زیاد کامبوجا برای دندان‌ها مضر است. در فرآیند تخمیر کامبوجا اسیدهایی مانند اسید استیک ایجاد می‌شود که به نوشیدنی طعم تند می‌دهند. آزاد شدن اسید استیک در طی فرآیند تخمیر سطح PH نوشیدنی را کاهش داده و آن را اسیدی می‌کند، به طوری که پی اچ چای کامبوجا کمتر از 4.2 می‌باشد. به همین دلیل، نوشیدن بیش از حد کامبوجا ممکن است دندان‌ها را در معرض خطر فرسایش قرار دهد.

آلودگی و خطر عفونت

کامبوجا ممکن است در برخی شرایط برای افرادی که سیستم ایمنی حساس دارند، مناسب نباشد. به عنوان مثال، کامبوچای خانگی ممکن است فرآیند پاستوریزاسیون را طی نکرده باشد و بدین ترتیب، ترکیبی از انواع مختلف باکتری‌ها ممکن است در نوشیدنی رشد کنند. اگرچه خیلی از این میکروب‌ها ممکن است مفید باشند، اما در همان محیط و در طی فرایند تخمیر ممکن است برخی میکروب‌های مضر هم رشد نمایند. به همین دلیل، افرادی که مستعد عفونت هستند، مانند کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند بهتر است از مصرف کامبوجای خانگی اجتناب نمایند.

کافئین بیش از حد

کامبوجا بر پایه‌ی چای تهیه می‌شود و بسته به نوع چای، این نوشیدنی می‌تواند مقدار زیادی کافئین به همراه داشته باشد. برای کسانی که به کافئین حساس هستند یا به طور مکرر نوشیدنی‌های کافئین‌دار مصرف می‌کنند، نوشیدن کامبوجا ممکن است کافئین دریافتی در بدن آنها را افزایش دهد و علائمی مانند موارد ذیل را ایجاد نماید.

  • اضطراب
  • تحریک پذیری
  • سردرد
  • کم آبی بدن
  • مشکل خواب
  • ضربان قلب سریع یا ناهموار
  • سوزش سردل
  • ناراحتی معده
  • اسهال
  • حالت تهوع
  • لرزش عضلات
  • فشار خون بالا
نوشیدن کامبوجا ممکن است کافئین دریافتی در بدن آنها را افزایش دهد و باعث اضطراب شود.

نوشیدن کامبوجا ممکن است کافئین دریافتی در بدن را افزایش دهد و باعث اضطراب شود.

کبد سمی

برخی افراد ممکن است واکنش‌های بسیار شدیدی به کامبوجا مثل التهاب و سمیت کبد داشته باشند. البته این موضوع بسیار نادر است. بنابراین به افرادی که دارای مشکل کبدی هستند، توصیه می‌شود تا با احتیاط کامبوجا بنوشند.

ارزش تغذیه‌ای چای کامبوجا چیست؟

در ادامه‌ی مطلب کامبوجا چیست؟ خواهیم دید که چه نوع و چه میزان از مواد مغذی در 240 میلی‌لیتر از این محصول وجود دارد:

  • کالری: 29
  • چربی: 0 گرم
  • سدیم: 10 میلی‌گرم
  • کربوهیدرات: 8 گرم
  • فیبر: 0 گرم
  • شکر: 8 گرم
  • پروتئین: 0 گرم

کربوهیدرات‌ها

یک وعده کامبوجای ارگانیک حاوی تقریباً 8 گرم کربوهیدرات است که عمدتاً از قند تشکیل شده است. هیچ فیبری در کامبوجا وجود ندارد. میزان شکر و کربوهیدرات موجود در کامبوجا بر اساس برند و نوع تهیه‌ی چای متفاوت است. برخی از برندهای بسته‌بندی شده در بازار حاوی آب میوه هستند که در نتیجه قند بیشتری خواهند داشت.

چربی‌ها

یک وعده کامبوجا فاقد چربی است.

پروتئین

کامبوجا یک نوشیدنی کم پروتئین است.

ویتامین‌ها و مواد معدنی

مانند بسیاری از انواع دیگر چای، کامبوجا ممکن است فاقد ارزش غذایی قابل توجهی یاشد، اما دارای برخی از ویتامین‌های گروه B مانند تیامین و نیاسین است. از آنجایی که کامبوجا با چای درست می‌شود، معمولا مقداری کافئین دارد، اما مقدار آن می‌تواند متفاوت باشد. کامبوجا همچنین می‌تواند در نتیجه فرآیند تخمیر دارای مقادیر کمی الکل باشد و حاوی انواع ترکیبات فیتوشیمیایی است که از چای (و گاهی اوقات آبمیوه) به محصول نهایی افزوده می‌شود.

کامبوچا، دارای برخی از ویتامین‌های گروه B مانند تیامین و نیاسین است.

کامبوچا، دارای برخی از ویتامین‌های گروه B مانند تیامین و نیاسین است.

کالری

کالری موجود در کامبوجا بسته به ترکیب و برند آن متفاوت است، اما در کل، این نوشیدنی کم کالری است. یک وعده کامبوجای ارگانیک خام حدودا دارای 29 کالری است که بیشتر آن از کربوهیدرات‌ها تامین می‌شود.

روش مصرف کامبوجا چیست؟

کامبوجا به صورت یک نوشیدنی که بر پایه‌ی چای تهیه شده است، مصرف می‌گردد. به همین دلیل عموما به آن چای کامبوجا گفته می‌شود. این چای را می‌توان هم به صورت گرم و هم به صورت سرد مصرف نمود.

روش تهیه نوشیدنی کامبوجا چیست؟

چای کامبوجای بسته‌بندی شده در بطری را در بخش غذاهای طبیعی در اکثر فروشگاه‌های مواد غذایی و همچنین در برخی فروشگاه‌های زنجیره‌ای پیدا خواهید کرد. کامبوجای خام باید در یخچال نگهداری شود تا از رشد باکتری‌ها جلوگیری شده و فرآیند تخمیر متوقف شود. برای تهیه کامبوجا به یک مولد کامبوجا که به نام SCOBY (مخفف Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast به معنای کشت همزیستی باکتری‌ها و مخمرها) نیز شناخته می‌شود به همراه چای سیاه، سبز یا سفید، قند و آب نیاز دارید. چای را دم کرده و شکر را به آن اضافه کنید و بگذارید خنک شود. سپس چای را در یک شیشه ریخته و SCOBY را به آن اضافه کنید. مخلوط حاصل را در مکانی امن نگهداری کنید و صبر نمایید تا تخمیر شود. حال می‌توانید نوشیدنی خود را به صورت گرم یا سرد میل کنید.

تا کنون دانستیم که روش تهیه کامبوجیا چیست؟ و همچنین می‌دانیم که چای، آب و شکر همگی به راحتی پیدا می‌شوند، اما در مورد SCOBY چطور؟ شما ممکن است SCOBY را در فروشگاه‌های مواد غذایی یا به صورت آنلاین پیدا کنید، و همچنین می‌توانید SCOBY خود را از یک بطری کامبوجای آماده تهیه نمایید. برای این منظور به مواد زیر نیاز دارید:

  • کامبوچای خریداری شده از فروشگاه: ابتدا باید یک بطری کامبوچای ساده (غیر طعم دار) بخرید، زیرا از سال 2010 به بعد، اکثر کامبوچاهای موجود در فروشگاه‌ها بسیار «شفاف» و «استریل» هستند. شما باید یک بطری کامبوجا بخرید که رشته‌های قهوه‌ای رنگ در آن دیده می‌شوند. این رشته‌های قهوه‌ای برای رشد SCOBY استفاده خواهند شد.
  • چای سیاه: برای رشد SCOBY، فقط باید از چای سیاه استفاده کنید! برای دم کردن کامبوچا، هر نوع چای کافئین دار مانند چای سبز، چای سفید یا چای سیاه قابل استفاده است. با این حال، SCOBY به صورت بی‌خطر فقط از چای سیاه تولید می‌شود.
  • شکر یا قند سفید: شکر نارگیل، شکر خام، عسل، شربت افرا، آگاو، استویا و غیره در تولید SCOBY موثر نیستند. شما برای رشد باکتری‌ها به چند کیلوگرم شکر سفید نیاز دارید. البته نگران مصرف مقدار زیادی شکر نباشید، زیرا در این مرحله ما فقط به مولد کامبوجا که با نام مادر کامبوجا هم شناخته می‌شود غذا می‌دهیم تا رشد کند و در پایان، تقریبا قندی در چای تخمیر شده باقی نخواهد ماند.
  • آب: می‌توانید از آب لوله‌کشی استفاده نمایید و نیازی به استفاده از آب معدنی نیست.
بیشتر بخوانید:  بهترین منابع پروتئین

طرز تهیه SCOBY

1- درست کردن چای شیرین: در یک کتری کوچک، 2 فنجان آب ریخته و بگذارید تا بجوشد. حرارت را خاموش کنید و 1 قاشق چایخوری چای و 3 قاشق غذاخوری شکر به آن اضافه نمایید، هم بزنید و بگذارید کاملا خنک شود (برای سرعت بخشیدن به کار، می‌توانید کتری را در سینک پر از آب سرد قرار دهید).

2- ترکیب چای با کامبوجا: در یک ظرف شیشه‌ای، چای از قبل تهیه شده را بریزید و با استفاده از صافی مشبک، برگ‌های آن را جدا کنید. سپس یک فنجان کامبوجا (کامبوجای از پیش تهیه شده، با شرایطی که بالاتر گفتیم) را به آن اضافه نمایید.

3- نگهداری: درب شیشه را با دستمال پوشانده و آن را با یک نوار لاستیکی محکم کنید و سپس بطری را دور از نور مستقیم خورشید (مثل انباری) با دمای بالاتر از 21 درجه سانتیگراد قرار دهید.

4- مدت زمان تکمیل تخمیر: 2 تا 4 هفته طول می‌کشد تا یک SCOBY رشد کند، پس فعلا صبر کنید! SCOBY به صورت یک دیسک در بالای محلول تولید می‌شود که پس از 14-15 روز می‌توانید آن را جدا کرده و برای تهیه‌ی نوشیدنی کامبوجا مصرف نمایید.

مواد لازم برای نوشیدنی کامبوجا چیست؟

در این قسمت از مطلب کامبوجا چیست، به جزئیات ساخت آن در هر مرحله می‌پردازیم. ترتیب کلی کارها به صورت زیر است:

  • ساختن SCOBY (1 تا 4 هفته) – برای ساختن “مادر کامبوجا” که در قسمت قبل توضیح دادیم. البته می‌توان SCOBY را به صورت آماده هم خریداری کرد.
  • تخمیر اول (6 تا 10 روز) – برای تهیه کامبوجای واقعی
  • تخمیر دوم (3 تا 10 روز) – برای کربناته کردن کامبوجا

همانطور که در قسمت قبل از مطلب کامبوجا چیست گفتیم، پس از تهیه‌ی SCOBY برای تهیه‌ی نوشیدنی اصلی و در مرحله‌ی تخمیر اول به مواد زیر نیاز دارید:

  • 14 فنجان (3.3 لیتر) آب تمیز
  • 1 فنجان (200 گرم) شکر سفید
  • 8 کیسه چای سیاه یا سبز (یا معادل آن)
  • 2 فنجان (470 میلی لیتر) کامبوچای بدون طعم
  • 1 عدد SCOBY
  • یک ظرف شیشه‌ای یا سرامیکی بزرگ
  • پارچه
  • نوارهای لاستیکی

در این مرحله طبق دستورالعملی که قبلا گفتیم، می‌توان نوشیدنی کامبوجا را تهیه کرد. اما برای بهتر کردن طعم و کیفیت محصول، می‌توانید مرحله‌ی تخمیر دوم را هم انجام دهید. برای این منظور به یک شیرین کننده مانند میوه‌های له شده، عسل، آب نبات نعناعی و… به همراه یک بطری با درب بسیار محکم نیاز دارید. 3 تا 10 روز پس از مخلوط کردن کامبوجا با شیرین کننده‌ها و نگهداری ترکیب حاصل در بطری با درب بسته، محصول نهایی با طعمی فوق‌العاده جذاب حاضر خواهد بود.

آیا کامبوجا به کاهش وزن کمک می‌کند؟

به پایان مطلب «کامبوجا چیست» می‌رسیم و در اینجا وقت آن رسیده تا به یکی از سوالات پرکاربرد راجع به این نوشیدنی پاسخ دهیم. آیا کامبوجا واقعا به کاهش وزن کمک می‌کند؟ ممکن است با خود فکر کنید، “کامبوجا قند دارد. چگونه می‌تواند برای کاهش وزن مفید باشد؟» توجه به این نکته مهم است که تقریباً 90 درصد از شکری که در ابتدای فرایند تولید به نوشیدنی اضافه می‌شود، در طول فرآیند تخمیر مصرف می‌شود. به یاد داشته باشید این قندی است که مخمر و باکتری‌ها می‌خورند و تقریبا چیزی از آن در نوشیدنی نهایی باقی نمی‌ماند (مشابه آنچه در تهیه نان اتفاق می‌افتد). بنابراین اگر کامبوجا را به شکل خام و ارگانیک بنوشید، می‌تواند به عنوان یک جایگزین عالی برای نوشابه یا آب میوه باشد.

یکی از مفیدترین عناصر موجود در چای کامبوچا، محتوای پروبیوتیک آن یا همان باکتری‌های “خوب” است. تقریباً تک تک سلول‌های بدن ما به باکتری‌ها متکی هستند و زمانی که تعادل باکتری‌های خوب و بد در روده نامتعادل باشد (به این بیماری دیس بیوزیس گفته می‌شود)، سلامتی ما به خطر می‌افتد. حساسیت‌های غذایی، نفخ، حرکات ضعیف روده و مشکلات پوستی، تنها تعدادی از مشکلاتی هستند که می‌توانند در نتیجه دیس بیوزیس ایجاد شوند. عملکرد صحیح دستگاه گوارش علاوه بر تأثیرات مثبتی که بر سلامت کلی انسان دارد، می‌تواند بر کاهش وزن نیز موثر باشد. تحقیقات بسیار زیادی ارتباط بین میکروبیوم روده با چاقی و کاهش وزن را نشان می‌دهند. تعادل مناسب در باکتری‌های روده به هضم، جذب مواد مغذی و متابولیسم کلی کمک می‌کند. زمانی که بدن ما عملکرد مطلوبی دارد، در سوزاندن چربی کارآمدتر است. اما بدون تعادل مناسب در بین باکتری‌های روده، بدن انسان نمی‌تواند عملکرد مطلوبی داشته باشد.

همچنین اسیدهای موجود در کامبوجا، مانند اسید استیک، می‌توانند برای سلامتی و کاهش وزن نیز مفید باشند. اسید استیک یکی از اجزاء موجود در کامبوجا است که طعمی شبیه به سرکه را به نوشیدنی می‌دهد. اما مهم‌تر از آن، نشان داده شده است که این اسید تأثیر مثبتی بر حساسیت انسولین داشته و به کاهش قند خون ناشتا کمک می‌کند. اسید استیک می‌تواند بر تجزیه قند و نشاسته مصرفی در بدن تداخل ایجاد کند و بنابراین تأثیر آنها بر گلوکز خون را کاهش دهد. در حالی که توانایی شما برای کاهش وزن تحت تاثیر عوامل زیادی است، اما تنظیم گلوکز و قند خون مستقیماً بر توانایی بدن برای استفاده از چربی به عنوان سوخت به جای ذخیره‌ی آن در بافت‌های مختلف (به ویژه در شکم) تأثیر می‌گذارد. اسید استیک همچنین در کشتن باکتری‌های عامل عفونت به بدن کمک می‌کند.

برخی از افراد همچنین پس از مصرف کامبوجا احساس افزایش اندکی در انرژی بدن خود می‌کنند که ممکن است به محتوای کافئین موجود در آن نسبت داده شود. بنابراین نوشیدن چای کامبوجا قبل از ورزش انرژی شما را افزایش می‌دهد. ضمنا همانطور که می‌دانید، چای سبز یکی از نوشیدنی‌های بسیار محبوب در دنیای کاهش وزن است. این چای حاوی ترکیبات زیست فعال مانند پلی فنل‌ها است. این ترکیبات به عنوان آنتی اکسیدان در بدن شما عمل می‌کنند. بنابراین اگر کامبوجا بر پایه‌ی چای سبز دم شود، حاوی همان ترکیبات چای سبز معمولی خواهد بود و احتمالاً همان مزایا را خواهد داشت. دانشمندان مصرف چای سبز را با کاهش چربی شکم، بهبود سطح کلسترول، کنترل قند خون، افزایش ظرفیت کالری سوزی و موارد دیگر مرتبط دانسته‌اند. چای کامبوجا حتی زمانی که از چای سیاه دم می‌شود هم حاوی آنتی اکسیدان است. آنتی اکسیدان‌ها موادی هستند که مولکول‌های فعال و رادیکال‌های آزاد را که می‌توانند به سلول‌های بدن شما آسیب برسانند، از بین می‌برند. آنتی اکسیدان‌هایی که از غذاها یا نوشیدنی‌ها به دست می‌آیند، بسیار بهتر از مکمل‌ها هستند.

campaign

رژیم دکتر کرمانی تنها رژیمیه که حسرت هیچ غذایی رو به دلت نمی‌ذاره کافیـه همیـن الان تصمیم بگیری که می‌خـوای وزنت رو کم کنی و به اون اندامی که همیشه آرزوش رو داشتی برسی! از همین لحظه ما کنارتیم تا باهم به هدفت برسیم.

طبع کامبوجا چیست؟

طبق نظر متخصصان طب سنتی، این نوشیدنی طبع نسبتا سردی دارد و افرادی که دچار سردی مزاج هستند، باید از این نوشیدنی همراه با موادی که طبع گرم دارند، استفاده کنند تا دچار سردی نشوند.

اشکال کامبوجا چیست؟

همانطور که در ابتدای مطلب «کامبوجا چیست» گفتیم، این نوشیدنی را می‌توان با انواع چای تهیه نمود. همچنین در مرحله‌ی دوم تخمیر می‌توان با افزودن برخی میوه‌ها، طعم‌های مختلفی را به نوشیدنی اضافه کرد. بر این اساس نوشیدنی کامبوجا با اسامی مختلفی مثل کامبوجای ساده، کامبوجای چای سبز، کامبوجای چای ترش، کامبوجای میوه‌ای (پرتغالی، کیوی، هندوانه، آب آلبالو، آب زرشک و…)، کامبوجای دمنوش، کامبوجا با طعم هل، دارچین یا زنجبیل، کامبوجای سبزیجات معطر و… شناخته می‌شود.

به پایان مطلب «کامبوجا چیست» می‌رسیم. در حالی که کامبوجا می‌تواند به سلامت کلی بدن کمک کند و حتی ممکن است بر روی تلاش‌های شما برای کاهش وزن نیز تاثیر مطلوب بگذارد، اما یک قرص جادویی یا یک معجون کاهش وزن نیست. ضمن اینکه برخی عوارض جانبی برای این نوشیدنی شناسایی شده است. بنابراین نوشیدن یک لیوان از این نوشیدنی چند بار در هفته می‌تواند برای بدن شما مفید باشد، اما نیازی به افراط نیست. کامبوجا اگر به صورت درست و صحیح، در محیط و ظروف تمیز و به صورت ارگانیک و بدون افزودن آب میوه‌های قنددار تهیه شود، می‌تواند مزایای بسیاری برای سلامتی انسان داشته باشد، مخصوصا اگر بر پایه‌ی چای سبز دم شده باشد. اما کامبوجایی که به صورت نادرست تهیه شده باشد، ممکن است اثرات نامطلوبی برای سلامتی داشته باشد. یک گزینه مطمئن برای شما، خرید کامبوچای بطری شده در فروشگاه است.

منبع +++++++++

میانگین امتیاز 5 از 5
    به اشتراک بگذارید
مطالب مرتبط
همه مقالات
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

نظرات شما
-فاطمه 1402/10/27

من چندبطری کامبوجا خوردم وقتی نزد دکترتغذیه رفتم چهارکیلو وزن کم کردم دکتر تعجب کرد که چرا ۴کیلو فقط ازچربی بدنت کم شده نه عضله وآب بدن