روز پدر

10 مورد از خواص آویشن گنجینه‌ای از ویتامین‌ها و مواد معدنی برای سلامتی

بسیاری از مردم از قدیم با خواص آویشن آشنا هستند و از آن در آشپزی و حتی به صورت دمنوش استفاده می‌کنند. آویشن گیاهی از خانواده نعناع است و یکی از مواد اصلی آشپزی ایران و بیشتر نقاط جهان است.

تاییدیه

تایید شده توسط کارشناس تغذیه دکترکرمانی قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایید.

زمان مطالعه 13 دقیقه
تعداد بازدید 3475
تاریخ بروزرسانی
خواص آویشن
میانگین امتیاز 4.1 از 5

بسیاری از مردم از قدیم با خواص آویشن آشنا هستند و از آن در آشپزی و حتی به صورت دمنوش استفاده می‌کنند. آویشن گیاهی از خانواده نعناع است و یکی از مواد اصلی آشپزی ایران و بیشتر نقاط جهان است. گفته می‌شود گل، برگ و روغن آن فواید سلامتی متعددی مانند مبارزه با آکنه، تنظیم مخاط دهان، مبارزه با عفونت‌ها و … را دارد.

این گیاه همچنین دارای خواص ضد التهابی، ضد اسپاسم و ضد اکسیدانی است که به بهبود سیستم ایمنی بدن، تسکین دردهای عضلانی و مفصلی و کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن کمک می‌کند. در این مقاله به بررسی خواص آویشن و فواید آن برای سلامتی می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

آویشن چیست؟

آویشن، گیاهی معطر و پرخاصیت از خانواده نعناعیان است که از دیرباز در طب سنتی برای درمان انواع بیماری‌ ها مورد استفاده قرار می‌ گرفته است. این گیاه با برگ‌ های ریز و ساقه‌ های چوبی، عطر بسیار دلپذیری دارد و در آشپزی، داروسازی، صنایع آرایشی و بهداشتی به کار می رود.

خواص آویشن برای سلامتی

آویشن به دلیل طعم متمایزش تا به امروز به عنوان یک ادویه اصلی در آشپزی باقی مانده است، اما این گیاه پرفایده چه تاثیری بر بدن دارد؟

10 مورد از خواص آویشن - - خواص آویشن - خواص مواد غذایی
خواص گیاه آویشن

در ادامه مهمترین خواص آویشن بر سلامتی را می‌خوانید:

منبع غنی ویتامین‌ها و مواد معدنی ضروری

وزارت کشاورزی ایالات متحده (USDA) گزارش می‌دهد که آویشن سرشار از مواد مغذی مفیدی برای بدن است، از جمله:

  • ویتامین A  
  • ویتامین C
  • مس
  • آهن
  • منگنز
  • فیبر

1 قاشق چای‌خوری آویشن دارای 1.28 میلی گرم ویتامین C است – طبق گفته سازمان غذا و دارو امریکا (FDA) که این تنها 1 درصد ویتامین C مورد نیاز روزانه شما است.

ضد آکنه

اگر از خرید و امتحان داروهای ضد جوش و آکنه خسته شده‌اید، این بار آویشن را امتحان کنید. آویشن به دلیل خواص ضد باکتریایی خود شناخته شده است. در یک مطالعه در سال 2010، مشخص شد که اسانس آویشن دارای فعالیت ضدباکتریایی است؛ باکتری‌هایی که تصور می‌شود باعث آکنه می‌شوند.

خواص آویشن
آویشن دارای خواص ضدباکتریایی و ضد جوش است.

کاهش فشار خون

یک مطالعه در سال 2014 نشان داد که عصاره آویشن می‌تواند ضربان قلب را در موش‌ های مبتلا به فشار خون بالا به طور قابل توجهی کاهش دهد. با این حال، برای تایید این اثرات به مطالعات انسانی نیاز است.

سلامت قلب

یکی از مهم‌ ترین خواص آویشن، تأثیر مثبت آن بر سلامت قلب است. آویشن به کاهش سطح کلسترول بد (LDL) کمک می‌ کند که یکی از عوامل اصلی بیماری‌ های قلبی است.

علاوه بر این التهاب مزمن یکی از عوامل خطر برای بیماری‌ های قلبی است. آویشن با خواص ضد التهابی خود به کاهش التهاب در بدن و تنظیم ضربان قلب کمک کرده و از بروز آریتمی (نامنظمی ضربان قلب) جلوگیری می کند.

ضد سرفه

اسانس آویشن، که از برگ‌های آن به دست می‌آید، اغلب به عنوان یک درمان طبیعی سرفه استفاده می‌شود. در یک مطالعه قدیمی‌تر در سال 2006، ترکیبی از برگ‌های آویشن و پیچک به کاهش سرفه و سایر علائم برونشیت حاد کمک کرد. یک مطالعه در سال 2018 نیز ترکیبی از عصاره آویشن و پامچال را برای کاهش التهاب و مخاط  در یک مدل حیوانی نشان داد. به همین دلیل اگر با سرفه یا گلودرد مواجه شدید، کمی چای آویشن بنوشید.

خواص آویشن برای سرفه
ترکیب برگ‌های آویشن و پیچک به کاهش سرفه و سایر علائم برونشیت حاد کمک می کند.

کاهش دردهای قاعدگی

در یک تحقیق که در سال ۲۰۱۲ در مجله تحقیقات علوم پزشکی منتشر شد، محققان به ۱۲۰ دانشجوی دختر، مکمل آویشن (چهار بار در روز) و به برخی دیگر ایبوپروفن (سه بار در روز) برای درمان درد پریود دادند. پس از دو ماه درمان، هر دو گروه از زنان سطوح مشابهی از تسکین را گزارش کردند. این نشان می‌دهد که آویشن می‌تواند جایگزین مناسبی برای مسکن ایبوپروفن، با عوارض جانبی کمتر باشد.

بیشتر بخوانید:  مواد غذایی مناسب رژیم در فصل پاییز

بهبود خلق و خو

اسانس آویشن در رایحه‌ درمانی نیز استفاده می‌شود زیرا ماده فعال آن کارواکرول است. در یک مطالعه حیوانی در سال 2013 نشان داده شد که کارواکرول غلظت سروتونین و دوپامین، دو هورمون تنظیم‌کننده خلق و خو را افزایش می‌دهد.

اگر به طور منظم از روغن آویشن یا گیاه آویشن استفاده می‌ کنید، ممکن است تأثیر مثبتی بر احساسات و خلق و خوی شما داشته باشد. با این حال، مطالعات انسانی بیشتری مورد نیاز است.

ادویه محبوب آشپزی

آویشن یک ماده فوق‌ العاده است که در غذاهای سراسر جهان، به‌ویژه در فرانسه، ایتالیا و در سراسر دریای مدیترانه و همچنین ایران استفاده می‌شود:

  • هنگام تهیه گوشت یا مرغ می‌توان از برگ‌‎های تازه یا شاخه‌های آن کامل استفاده کنید. آویشن همچنین یک ماده عالی برای طبخ و طعم‌دار کردن ماهی است.
  • آویشن را می‌توانید به انواع سس پاستا استفاده کنید تا طعم بهتری به آن بدهید و طبع ماکارونی را که سرد است، متعادل کنید.
آویشن برای آشپزی
آویشن به دلیل خواص بسیار زیاد در آشپزی کاربردهای فراوانی دارد.

آویشن همچنین ممکن است تأثیر مثبتی بر ایمنی و ماندگاری روغن‌ های پخت و پز داشته باشد. یک مطالعه در سال 2012 نشان داد که عصاره آویشن ممکن است پایداری روغن آفتابگردان را در دماهای مختلف افزایش دهد و همچنین اثرات آنتی اکسیدانی در بدن ایجاد کند.

ضد عفونت باکتریایی

آیا تا به حال مسمومیت غذایی داشته‌اید؟ آویشن ممکن است بتواند به پیشگیری از آن کمک کند. یک مطالعه آزمایشگاهی در سال 2013 نشان داد که آویشن به عنوان یک نگهدارنده طبیعی محصولات غذایی در برابر چندین باکتری متداول موجود در مواد غذایی که باعث بیماری انسان می‌شوند، می‌تواند اثر ضد باکتریایی از خود نشان دهد.

علاوه بر این، یک مطالعه آزمایشگاهی در سال 2011 نشان داد که روغن آویشن در برابر سویه‌های مقاوم باکتری‌های استافیلوکوک، انتروکوک، اشریشیا و سودوموناس مؤثر است.

مهم است که توجه داشته باشید که این بدان معنا نیست که مصرف روغن آویشن از مسمومیت غذایی شما جلوگیری می‌کند. به علاوه، اگر به طور منظم مکمل‌های آویشن مصرف می‌کنید، احتمالاً بسیاری از باکتری‌های خوب روده خود را نیز از بین می‌برید. پس بدون مشورت با پزشک و بیش از اندازه از آویشن استفاده نکنید.

خواص ضد عفونی کنندگی آویشن
آویشن و روغن آن دارای خواص ضدعفونی کنندگی هستند.

ضد سرطان

خواص آویشن همراه با میخک باعث مهار سلول‌های سرطان سینه می‌شوند. همچنین مطالعه ای که در لیسبون پرتغال انجام شد، نشان داد که عصاره آویشن ممکن است از افراد در برابر سرطان روده بزرگ نیز محافظت کند.

مطالعات بسیاری در مورد اثرات ضد سرطانی آویشن تحقیق کرده اند. یک مطالعه در سال 2023 نشان داد که مصرف روغن آویشن غلیظ باعث سرکوب شدن سلول های سرطانی سینه تا 50 درصد می شود. مطالعه دیگری در سال 2023 نشان داد که روغن آویشن سرشار از ترکیباتی مانند تیمول و پی سیمن است که اثرات مضری بر روی رده های سلولی سرطانی خاص دارد و از مهاجرت سلول های سرطانی به سایر قسمت های بدن و رشد جلوگیری می کند.

www.medicalnewstoday.com

مقدار مجاز مصرف آویشن در روز چقدر است؟

مقدار دقیق مصرف روزانه آویشن به عواملی مانند سن، وزن، وضعیت سلامتی و هدفی که از مصرف آویشن دنبال می‌کنید، بستگی دارد. به طور کلی، توصیه می‌شود که از دستورالعمل‌ های موجود بر روی بسته‌ بندی محصولات حاوی آویشن پیروی کنید. مقادیر زیر به عنوان یک راهنما پیشنهاد می‌ شوند:

  • دمنوش آویشن: 1 تا 2 فنجان در روز
  • پودر آویشن: 1 تا 2 گرم در روز (معادل حدود 1/4 تا 1/2 قاشق چای‌خوری)
  • روغن آویشن: 2 تا 3 قطره در یک قاشق چای‌خوری روغن حامل (مانند روغن زیتون)
بیشتر بخوانید:  بررسی علل کوتاه قدی کودکان(2)

عوارض جانبی مصرف آویشن

آویشن در صورت استفاده کوتاه‌ مدت به عنوان دارو احتمالاً بی‌خطر است اما ممکن است در برخی افراد واکنش‌ های آلرژیک، سرگیجه و ناراحتی معده ایجاد کند. هنگامی که روغن آویشن روی پوست استفاده می‌شود در صورت استفاده کوتاه مدت، احتمالا بی‌ خطر است اما برخی از افراد ممکن است دچار سوزش پوست شوند.

آویشن برای خانم‌ های باردار مناسب نیست و احتمال دارد موجب سقط جنین شود. به همین دلیل بدون مشورت با پزشک خود از این گیاه استفاده نکنید. از جمله عوارض آویشن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مشکلات گوارشی: مصرف زیاد آویشن می‌ تواند باعث مشکلات گوارشی مانند سوزش سر دل، نفخ و اسهال شود.
  • حساسیت‌های پوستی: در برخی افراد، استفاده موضعی از روغن آویشن ممکن است باعث ایجاد حساسیت و التهاب پوست شود.
  • مشکلات تنفسی: مصرف بیش از حد آویشن می‌تواند باعث تحریک مجاری تنفسی و تشدید علائم آسم شود.
  • مشکلات کلیوی: مصرف طولانی‌ مدت و دوز بالای آویشن ممکن است به کلیه‌ ها آسیب برساند.
عوارض جانبی مصرف آویشن
مصرف آویشن ممکن است با عوارضی همچون مشکلات پوستی همراه باشد.

تداخل با برخی داروها

  • داروهایی که لخته شدن خون را کند می‌کنند (داروهای ضد انعقاد/ ضد پلاکت) با آویشن تداخل دارند؛ زیرا آویشن ممکن است لخته شدن خون را کند کند. مصرف آویشن همراه با داروهایی که لخته شدن خون را کند می‌کنند، ممکن است خطر کبودی و خونریزی را افزایش دهد؛
  • داروهای خشک‌ کننده (داروهای آنتی کولینرژیک) با آویشن تداخل دارند؛
  • استروژن با آویشن تداخل دارد. آویشن ممکن است مانند استروژن در بدن عمل کند و مصرف آویشن همراه با استروژن ممکن است اثرات استروژن را کاهش دهد؛
  • داروهای مختلف مورد استفاده برای گلوکوم، بیماری آلزایمر و داروهای کولینرژیک با آویشن تداخل دارند.

آنچه از مقاله خواص آویشن آموختیم:

آویشن، گیاهی معطر و پرخاصیت است که از دیرباز در طب سنتی و مدرن مورد استفاده قرار می‌ گرفته است. این گیاه با طبع گرم و خشک، سرشار از ترکیبات فعال بیولوژیکی مانند تیمول، کارواکرول و فلاونوئیدها است که به آن خواص درمانی فراوانی بخشیده است. خواص آویشن بسیار زیاد است و اثرات مثبتی در کاهش علائم سرماخوردگی، سرفه، دردهای دوره قاعدگی، رشد سلول‌ های سرطانی و کاهش فشار خون دارد.

در نتیجه، آویشن گیاهی بسیار مفید با طیف گسترده‌ ای از خواص درمانی است، با این حال، برای بهره‌ مندی از خواص این گیاه، مصرف آن باید با احتیاط و تحت نظر پزشک انجام شود.

سوالات متداول مقاله خواص آویشن:

1- آویشن چه تاثیری بر سیستم ایمنی بدن دارد؟

 آویشن با تقویت سیستم ایمنی بدن به مقابله با عفونت‌ها و بیماری‌ ها کمک می‌ کند.

2- آیا آویشن برای کاهش وزن مفید است؟

آویشن به طور مستقیم باعث کاهش وزن نمی‌ شود، اما با تقویت متابولیسم و کاهش اشتها می‌ تواند به طور غیر مستقیم در روند کاهش وزن موثر باشد.

منابع:

10 مورد از خواص آویشن - 1 - خواص آویشن - خواص مواد غذایی
مریم اصیلی

از سال 95 با ورود به مجموعه دکتر کرمانی وارد حوزه‌ی محتوا و به طور تخصصی محتوای تغذیه و سلامتی شدم. ابتدا کار رو با ترجمه شروع کردم و بعد از اون بخش سرپرستی و نظارت بر محتوا رو به عهده گرفتم. به شدت عاشق تولید محتوا هستم و به معجزه‌ی کلمات باور دارم.

میانگین امتیاز 4.1 از 5
    به اشتراک بگذارید
مطالب مرتبط
همه مقالات
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

نظرات شما
-سوسن توسلی پور 1402/10/12

درباره آویش توضیحات جالبی دادید چون من استفاده میکنم بخصوص داخل عسل ریخته با پودر زردچوبه دارچین زنجبیل سیاهدانه وگرده گل خیلی بمن ساخته شب به اندازه نخود ناشتا شبم همینطور

کارشناس به اندام 1402/10/12

مرسی از همراهی شما عزیزم