تخفیف یلدا

خواص دانه های خوراکی این 6 دانه مغذی را هر روز مصرف کنید!

دانه های خوراکی مثل بذر کتان، دانه چیا، تخم کدو و … سرشار از فیبر، پروتئین، چربی‌های سالم، ویتامین‌ها و مواد معدنی هستند که برای عملکرد صحیح بدن ضروریند. توصیه می‌شود که دانه‌ها را به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی متعادل و متنوع مصرف کنید

تاییدیه

تایید شده توسط کارشناس تغذیه دکترکرمانی قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایید.

زمان مطالعه 11 دقیقه
تعداد بازدید 41517
تاریخ بروزرسانی
خواص دانه های خوراکی
میانگین امتیاز 5 از 5

دانه های خوراکی، این گوهرهای کوچک طبیعت، از دیرباز به عنوان یک منبع غنی از مواد مغذی شناخته شده‌اند. از گذشته، انسان‌ها از دانه های خوراکی به عنوان بخشی از رژیم غذایی خود استفاده می‌کرده‌اند و به تدریج به خواص شگفت‌انگیز آن‌ها پی برده‌اند. دانه‌ها، با طعمی لذیذ و بافتی متنوع، نه تنها به غذاها طعم و مزه می‌دهنند، بلکه سرشار از ویتامین‌ها، مواد معدنی، فیبر و چربی‌های سالم هستند.

خواص دانه ها به دلیل داشتن مواد مغذی ضروری برای بدن به شدت توصیه می‌شود. این دانه ها به حفظ سلامت قلب و عروق، کنترل قند خون، بهبود عملکرد مغز و تقویت سیستم ایمنی کمک می‌کنند. علاوه بر این، به دلیل داشتن فیبر بالا، احساس سیری را افزایش می‌دهند و به کنترل وزن کمک می‌کنند.

در دنیای امروز که تغذیه سالم بیش از پیش اهمیت یافته، دانه های خوراکی به عنوان یک گزینه بسیار مناسب برای جایگزینی میان وعده‌های ناسالم مطرح شده‌اند. در این مقاله، به بررسی خواص دانه ها، انواع آن‌ها و فواید مصرفشان برای سلامتی خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید تا با دنیای شگفت‌انگیز دانه‌ها آشنا شوید.

دانه های خوراکی کدامند؟

دانه های خوراکی تنوع بسیار زیاد و خواص منحصر به فرد خود را دارا هستند. از محبوب‌ترین این دانه ها عبارتند از:

  • بذر کتان
  • دانه چیا
  • تخم کدو
  • تخم آفتابگردان
  • کنجد
  • شاهدانه

خواص دانه های خوراکی چیست؟

دانه های خوراکی سرشار از مواد مغذی و ویتامین‌ها هستند. در ادامه به برسی خواص دانه های خوراکی به صورت جداگانه خواهیم پرداخت:

دانه کتان

بذر کتان، دانه‌ی گیاه کتان است. این دانه سرشار از فیبر، پروتئین، پتاسیم و لیگنان است. لیگنان ها همان پلی فنول هستند که نوعی آنتی اکسیدان است.

پیتون می‌گوید “با وجودیکه لیگنان‌ها در منابع گیاهی دیگر نیز وجود دارند، اما بذر کتان 75 تا 800 برابر بیشتر از سایر غذاهای گیاهی لیگنان دارد. تحقیقات نشان داده است که خواص ضد التهابی لیگنان ها به پیشگیری از بیماری های قلبی و سرطان کمک می کند.”

health.clevelandclinic.org

نحوه مصرف دانه کتان

دانه های کتان را بهتر است به صورت آسیاب شده مصرف کرد. بدن ما برای هضم و جذب فواید تغذیه‌ای دانه‌های واقعی مشکل دارد. می‌توانید پس از آسیاب کردن، آنها را با غلات، ماست و اسموتی مخلوط کرده و یا به عنوان جایگزین آرد در دستور پخت کلوچه یا نان به کار ببرید.

بذر کتان فیبر بالایی دارد، بنابراین آن را به آرامی وارد برنامه غذایی خود کنید، در غیر این صورت می‌تواند بر حرکات روده شما تأثیر بگذارد. تنها با 1 قاشق غذاخوری از این ماده در روز می‌توانید از خواص بی‌نظیر آن بهره مند شوید.

بذر کتان
بذر کتان داری فیبر بالایی است، بنابراین سعی کنید آن را به آرامی وارد برنامه غذایی خود کنید.

دانه چیا

دانه چیا از دیگر دانه های خوراکی مقوی و منبع گیاهی عالی از چربی‌های امگا 3 یا اسید آلفا لینولنیک است. بنابراین اگر ماهی خوار نیستید، دانه های چیا می توانند جای خالی ماهی را برای شما پر کنند.

از دیگر فواید دانه چیا این است که 10 برابر مقدار آبی که در آن ریخته می‌شود به خود جذب می‌کند. بنابراین می‌توانید آن‌ها را به ژل تبدیل کنید و از آن به عنوان جایگزینی گیاهی برای تخم‌ مرغ استفاده کنید. همچنین به دلیل توانایی جذب مایعات و مقدار فیبر بالای آن، دانه چیا می‌تواند به شما کمک کند سیر بمانید.

بیشتر بخوانید:  چگونه فیبر دریافتی خود را بالا ببریم؟

نحوه مصرف دانه چیا

برای تهیه ژل چیا، 1/4 فنجان آب را با 1 قاشق غذاخوری دانه چیا ترکیب کنید. اجازه دهید حدود 10 دقیقه بماند. اگر از آن به عنوان جایگزین تخم مرغ استفاده کنید، اندازه این وعده برابر با یک تخم مرغ خواهد بود. شما همچنین می توانید یک پودینگ گیاهی با شیر بادام و دانه چیا تهیه کنید.

تخم کدو

تخم کدو، این دانه‌های کوچک و خوشمزه، علاوه بر طعم دلپذیرشان، سرشار از مواد مغذی همچون زینک هستند که فواید بسیاری برای سلامتی دارند. تحقیقات نشان داده‌اند که مصرف تخم کدو می‌تواند کلسترول بد یا LDL را کاهش داده و از ضعف ماهیچه‌ها جلوگیری کند.

دانه های خوراکی
تخم کدو سرشار از مواد مغذی و معدنی است.

نحوه مصرف تخم کدو

شما می‌توانید تخم کدو را با پوست یا بدون پوست، کامل یا آسیاب شده مصرف کنید (البته توجه داشته باشید، مصرف دانه‌های بدون پوست فیبر بیشتری دارد). همچنین می‌توانید آنها را درون سبزیجات یا سالاد خود ریخته و میل کنید.

تخم کدو را همچنین می‌توانید به صورت سرخ شده (بوداده) با زردچوبه، فلفل و نمک و یا هر چاشنی دیگری مصرف کنید.

تخم آفتابگردان

تخم آفتابگردان به مقدار کافی حاوی مواد معدنی، ویتامین های گروه B و آنتی اکسیدان هایی مانند ویتامین E و سلنیوم است. آنتی اکسیدان ها به کاهش رادیکال های آزاد در بدن شما کمک می کنند. رادیکال های آزاد مواد شیمیایی مضری هستند که می توانند خطر ابتلا به دیابت، بیماری قلبی و برخی از انواع سرطان را افزایش دهند.

نحوه مصرف تخم آفتابگردان

می توانید تخم آفتابگردان را با پوست یا بدون پوست تهیه کنید. برای کنترل مصرف سدیم، سعی کنید انواع بدون نمک یا نمک کم نمک آن را انتخاب کنید چرا که موجب افزایش فشار خون بالا و سایر مشکلات سلامتی می‌شود.

نحوه مصرف تخم آفتابگردان
می‌توانید تخم آفتابگردان بر روی سالاد بریزید و میل کنید.

دانه کنجد

دانه کنجد از دیگر دانه های خوراکی مغذی است که سرشار از مواد معدنی و فیبر، سلنیوم و آنتی اکسیدان است که خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن را کاهش می‌دهد. کنجد یکی از بهترین منابع گیاهی حاوی کلسیم است که برای سلامت استخوان‌ها و دندان‌ها بسیار مفید است.

علاوه بر این کنجد حاوی پروتئین گیاهی با کیفیت بسیار بالاست که برای عضله‌سازی و ترمیم بافت‌ها ضروری است. آنتی‌اکسیدان‌های موجود در کنجد همچنین به محافظت از سلول‌ها در برابر آسیب رادیکال‌های آزاد کمک می‌کنند.

نحوه مصرف دانه کنجد

دانه های خوراکی کنجد را به روش‌های مختلفی می‌توانید استفاده کنید. می‌توانید آنها به صورت بوداده یا خام مصرف کنید. حتی آنها را می‌توانید در ماست، سالاد یا چاشنی‌های خود بریزید. حتی می‌توانید کنجد را به خمیر نان، کیک، کوکی و سایر شیرینی‌ها اضافه کنید تا طعم و ارزش غذایی آن‌ها را افزایش دهید.

شاهدانه (دانه کنف)

شاهدانه یا دانه کنف، گنجینه‌ای از مواد مغذی است که فواید بسیاری برای سلامتی انسان دارد. این دانه کوچک و پرخاصیت، سرشار از پروتئین، فیبر، اسیدهای چرب امگا 3 و 6، ویتامین‌ها و مواد معدنی است. این دانه یکی از بهترین منابع پروتئین گیاهی است که برای رشد عضلات و ترمیم بافت‌ها ضروری است.

بیشتر بخوانید:  مهم‌ترین خواص میوه های پاییزی

شاهدانه دارای خواص ضد التهابی نیز هست که می‌تواند به کاهش التهاب در بدن و بهبود بسیاری از بیماری‌ها کمک کند. از فیبر موجود در دانه کنف نیز می‌توانید برای افزایش احساس سیری و کاهش وزن کمک بگیرید.

خواص شاهدانه
خواص دانه های خوراکی همچون شاهدانه بسیار زیاد است.

نحوه مصرف شاهدانه

می‌توانید شاهدانه را به صورت خام یا بو داده مصرف کنید. همچنین می‌توانید آنها را به ماست، سالاد، نان، اسموتی و سایر غذاها اضافه کنید. روغن این دانه برای پخت و پز و سالاد بسیار مناسب است. همچنین می‌توانید آرد آن را به جای بخشی از آرد گندم در پخت نان و کیک استفاده کنید.

آیا مصرف دانه های خوراکی عوارض نیز دارد؟

بله، مصرف دانه های خوراکی اگرچه مفیدند، اما مانند هر ماده غذایی دیگری، ممکن است در برخی افراد یا شرایط عوارضی به همراه داشته باشد. برخی عوارض جانبی دانه های خوراکی عبارتند از:

  • مشکلات گوارشی: نفخ، گاز معده، یبوست و یا اسهال از جمله عوارض رایج مصرف دانه های خوراکی به ویژه در افرادیست که فیبر کافی در رژیم غذایی خود ندارند.
  • تداخل با برخی داروها: برخی از دانه‌ها ممکن است با داروهای خاصی تداخل داشته باشند. به عنوان مثال، دانه کتان ممکن است با داروهای رقیق‌کننده خون تداخل پیدا کند.
  • آلرژی: آلرژی به بعضی از دانه‌ها می‌تواند باعث خارش، تورم، کهیر و مشکلات تنفسی در برخی از افراد شود.
  • افزایش وزن: اگر دانه‌ها را به همراه آجیل و سایر مواد پرکالری مصرف کنید، ممکن است به افزایش وزن منجر شود.
آیا مصرف دانه های خوراکی عوارض نیز دارد؟
خواص دانه های خوراکی بسیار زیاد است، اما مصرف بی‌رویه‌ی آنها موجب مکشلات گوارشی می‌شود.

آنچه از مقاله دانه های خوراکی آموختیم:

دانه های خوراکی، سرشار از فیبر، پروتئین، چربی‌های سالم، ویتامین‌ها و مواد معدنی هستند که برای عملکرد صحیح بدن ضروریند. مصرف منظم آنها می‌تواند به بهبود هضم، کاهش خطر بیماری‌های قلبی، کنترل قند خون، تقویت سیستم ایمنی و بهبود سلامت پوست و مو کمک کند. با این حال، همانند هر ماده غذایی دیگری، مصرف بیش از حد دانه‌ها نیز می‌تواند عوارضی مانند نفخ، یبوست و آلرژی را به همراه داشته باشد.

بنابراین، توصیه می‌شود که دانه‌ها را به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی متعادل و متنوع مصرف کنید و در صورت ابتلا به هرگونه بیماری زمینه‌ای، قبل از افزایش مصرف آن‌ها با پزشک خود مشورت کنید.

سوالات متداول دانه های خوراکی:

1- چه مقدار دانه خوراکی باید در روز مصرف کنیم؟

مقدار مصرف دانه های خوراکی به عوامل مختلفی مانند سن، جنسیت، سطح فعالیت و اهداف سلامتی بستگی دارد. به طور کلی، مصرف 2 تا 3 قاشق غذاخوری دانه در روز برای اکثر افراد کافی است.

2- آیا دانه‌ها برای افراد مبتلا به دیابت مفید هستند؟

بله، دانه‌ها به دلیل فیبر بالایی که دارند خود به کنترل قند خون کمک می‌کنند. فیبر موجب کندی هضم قند شده و از نوسانات قند خون جلوگیری می‌کند.

منابع:

خواص دانه های خوراکی - - دانه های خوراکی - خواص مواد غذایی
مریم اصیلی

از سال 95 با ورود به مجموعه دکتر کرمانی وارد حوزه‌ی محتوا و به طور تخصصی محتوای تغذیه و سلامتی شدم. ابتدا کار رو با ترجمه شروع کردم و بعد از اون بخش سرپرستی و نظارت بر محتوا رو به عهده گرفتم. به شدت عاشق تولید محتوا هستم و به معجزه‌ی کلمات باور دارم.

میانگین امتیاز 5 از 5
    به اشتراک بگذارید
مطالب مرتبط
همه مقالات
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*