فیبر چیست؟ لیست مواد غذایی حاوی فیبر

آیا می دانید فیبر چیست  و تا چه حد برای بدن ما ضروری است؟ فیبر، نوعی کربوهیدرات است که بدن انسان قادر به هضم آن نیست. این ماده مغذی عمدتاً در قسمت‌ های غیر قابل هضم گیاهان همچون پوست میوه ها، سبزیجات، غلات کامل، حبوبات و آجیل یافت می شود.

تاییدیه

تایید شده توسط کارشناس تغذیه دکترکرمانی قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایید.

زمان مطالعه 15 دقیقه
تعداد بازدید 88541
تاریخ بروزرسانی
فیبر چیست
میانگین امتیاز 4.4 از 5

آیا می دانید فیبر چیست  و تا چه حد برای بدن ما ضروری است؟ فیبر، نوعی کربوهیدرات است که بدن انسان قادر به هضم آن نیست. این ماده مغذی عمدتاً در قسمت‌ های غیر قابل هضم گیاهان همچون پوست میوه ها، سبزیجات، غلات کامل، حبوبات و آجیل یافت می شود. فیبر مانند یک جارو عمل کرده و مواد زائد را از روده بزرگ عبور می دهد و به هضم بهتر غذا کمک می کند.

بدن به دلایل زیادی به فیبر نیاز دارد. مصرف فیبر می‌تواند به مدیریت وزن، جلوگیری از یبوست، بهبود سلامت روده و کاهش خطر بیماری قلبی و دیابت نوع 2 و بسیاری از بیماری‌های دیگر کمک کند. در این مقاله به معرفی فیبر، انواع مختلف آن و اهمیت آن‌ها می پردازیم و برخی از غذاهای سالم سرشار از فیبر را پیشنهاد می کنیم. با ما همراه باشید.

 فیبر چیست؟

فیبر نوعی کربوهیدرات است که بدن قادر به هضم آن نیست. اگرچه اکثر کربوهیدرات‌ ها به مولکول‌ های قندی به نام گلوکز تجزیه می‌ شوند، اما فیبر نمی‌ تواند به مولکول‌ های قند تجزیه شود و به همان شکل هضم نشده از بدن عبور می‌ کند. فیبر مانند یک جارو مواد زائد را از روده بزرگ عبور داده و به هضم بهتر غذا کمک می کند.

انواع فیبرهای غذایی کدامند؟

فیبرهای غذایی را به دو دسته اصلی می توان تقسیم کرد:

فیبر محلول (Soluble Fiber)

فیبر محلول در آب حل و در روده بزرگ به ماده‌ ای ژل مانند تبدیل می‌ شود. این نوع فیبر می‌ تواند به کاهش کلسترول خون، تنظیم قند خون و افزایش احساس سیری کمک کند. منابع فیبر محلول عبارتند از: جو دو سر، نخود فرنگی، سیب، لوبیا و …

فیبر محلول
فیبر محلول در آب حل و در روده بزرگ به ماده‌ ای ژل مانند تبدیل می‌ شود.

فیبر نامحلول (Insoluble Fiber)

فیبر نامحلول در آب حل نمی‌شود و به عنوان یک “جارو” در دستگاه گوارش عمل می‌ کند و مواد زائد را از روده‌ها عبور می‌ دهد. این نوع فیبر می‌ تواند به بهبود عملکرد روده و جلوگیری از یبوست کمک کند. منابع غذایی فیبر نامحلول عبارتند از: گندم سبوس دار، چغندر، آجیل، دانه و …

    نکته: یک رژیم لاغری استاندارد دارای مقادیر قابل توجهی غذاهای حاوی فیبر دارد تا هم عملکرد دستگاه گوارش بهبود یابد و همچنین با ایجاد حس سیری به کنترل اشتها و کاهش وزن شما کمک کند.

    کدام فیبر برای بدن مفید‌تر است؟

    هر دو نوع فیبر، محلول و نامحلول، برای بدن بسیار مفید هستند و هر کدام نقش مهمی در حفظ سلامتی ایفا می‌ کنند. فیبر محلول در آب حل می‌ شود و در روده بزرگ به ماده‌ای ژل مانند تبدیل می‌ شود. اما فیبر نامحلول در آب حل نمی شود اما می‌تواند به حرکت غذا در سیستم گوارش شما کمک کند.

    فیبر در چه غذاهایی وجود دارد؟

    در ایالات متحده، بیش از 90 درصد زنان و 97 درصد مردان، میزان مصرف فیبر توصیه شده روزانه خود را دریافت نمی کنند. اولویت دادن به میوه ها، سبزیجات و غلات کامل می تواند به افراد در افزایش مصرف فیبر کمک کند. یک رژیم غذایی سالم حاوی ترکیبی از فیبرهای محلول و نامحلول است.

    فیبر چیست؟ - - فیبر چیست - خواص مواد غذایی

    فیبرهای محلول بیشتر در لوبیا، نخود، جو، جو، سیب و مرکبات یافت می شوند. منابع خوب فیبر نامحلول شامل لوبیا، محصولات گندم کامل یا سبوس، لوبیا سبز، سیب زمینی، گل کلم و آجیل است. غذاهای رایجی که منابع خوبی از فیبر هستند عبارتند از:

    • لوبیا و حبوبات مانند عدس، سویا و لوبیا چیتی
    • کنگر فرنگی
    • سیب زمینی، جعفری و سایر سبزیجات ریشه دار
    • سیب
    • پرتقال
    • گلابی
    • موز
    • تمشک، توت سیاه و سایر انواع توت ها
    • بلغور، فریکه و غلات دیگر
    • دانه چیا و کدو تنبل

    جدول زیر میزان فیبر موجود در مواد غذایی مختلف را به همراه کالری آن نشان می دهد:

    ماده غذاییمیزان ماده غذاییکالری میزان فیبر به گرم
    سبوس با فیبر بالا (غلات آماده مصرف)1/2–3/4 فنجان60–819.1–14.3
    نخود پخته1/2 فنجان1768.1
    عدس پخته1/2 فنجان1157.8
    لوبیا چیتی پخته1/2 فنجان1227.7
    لوبیا سیاه پخته½ فنجان1147.5
    باقلا پخته1/2 فنجان1086.6
    لوبیا سفید کنسروی½ فنجان1496.3
    لوبیا قرمز1/2 فنجان1125.7
    دانه سبوس گندم (غلات آماده مصرف)3/4 فنجان90–984.9–5.5
    گلابی1 عدد میوه متوسط1015.5
    لوبیا پخته کنسروی 1/2 فنجان1195.2
    آووکادو1/2 فنجان1205.0
    سبزیجات مخلوط1/2 فنجان594.0
    تمشک½ فنجان324.0
    توت سیاه1/2 فنجان313.8
    برگ کولارد1/2 فنجان323.8
    سیب زمینی شیرین پخته شده با پوست1 وعده سبزیجات متوسط1033.8
    پاپ کورن3 فنجان933.5
    بادام28 گرم1643.5
    اسپاگتی پخته غلات کامل1/2 فنجان873.2
    پرتقال1 میوه متوسط693.1
    موز1 میوه متوسط1053.1
    مافین سبوس جو دوسر1 مافین کوچک1783.0
    پسته بوداده28 گرم1612.8
    گردوی پکان بوداده28 گرم2032.7
    کینوای پختهنصف فنجان1112.6

    فواید فیبر برای سلامتی

    از جمله فواید مصرف فیبر به موارد زیر می‌ توان اشاره کرد:

    بیشتر بخوانید:  اهمیت و ضرورت تغذیه بانوان و دختران

    محافظت در برابر بیماری‌های قلبی

    مطالعات تأثیر فیبر رژیم غذایی بر سلامت قلب، از جمله پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی و کاهش فشار خون را نشان داده‌اند. مطالعات نشان می‌دهند، افرادی که از رژیم‌های غذایی با فیبر بالا استفاده می‌کنند به طور قابل توجهی خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی و مرگ و میر ناشی از این شرایط را کاهش می‌دهند.

    مدیریت وزن

    برای افرادی که قصد کاهش وزن دارند، رژیم غذایی سرشار از فیبر می‌تواند به تنظیم کاهش وزن کمک کند. غذاهای با فیبر بالا به افراد کمک می‌کند تا برای مدت طولانی‌تری احساس سیری کنند. محققان به این نتیجه رسیده اند افرادی که مصرف فیبر غذایی خود را افزایش می دهند، کاهش وزن و پایبندی به محدودیت کالری رژیم غذایی در آنها بیشتر است.

    در یک رژیم لاغری اصولی میزان مصرف فیبر از سوی متخصص تغذیه تعیین و در برنامه غذایی گنجاده شده است. بنابراین سعی کنید از یک رژیم اصولی و یک برند معتبر رژیم دریافت کنید.

    رژیم فستینگ یا سفره خانواده؟

    سلامت روده

    فیبر برای حفظ سلامت روده بسیار مهم است. خوردن فیبر کافی می‌تواند از یبوست جلوگیری کرده یا آن را تسکین دهد و به حرکت روان مواد زائد در بدن کمک کند. همچنین میکروب‌های سالم روده را تقویت می‌کند. برای اینکه گوارش غذا در بدن را تسهیل کنید سعی کنید از انواع فیبر نامحلول استفاده کنید.

    بر اساس تحقیقات، فیبر غذایی حجم مدفوع را افزایش داده، به حرکات منظم روده کمک می‌کند و زمان اتلاف آن داخل روده را کاهش می‌دهد. فیبر غذایی تأثیر مثبتی بر اختلالات گوارشی دارد، از جمله این اختلالات به موارد زیر می‌توان اشاره کرد:

    • زخم کولورکتال
    • فتق هیاتال
    • بیماری بازگشت اسید به مری
    • بیماری دیورتیکول
    • هموروئید

    تحقیقات نشان می‌ دهد که مصرف فیبر ممکن است خطر ابتلا به سرطان کولورکتال را در افراد کاهش دهد.

    کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲

    افزودن فیبر بیشتر به ویژه فیبر محلول به رژیم غذایی فواید زیادی برای دیابت دارد. فیبر می‌تواند به کاهش جذب قند در بدن کمک کرده و باعث جلوگیری از افزایش قند خون بعد از غذا شود. افرادی که از رژیم‌های غذایی با فیبر بالا، به ویژه فیبر غلات استفاده می‌کنند، کمتر در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2 قرار دارند. این افراد همچنین کاهش اندکی در سطح گلوکز خون را تجربه می‌کنند.

    فواید فیبر
    افرادی که از رژیم‌های غذایی با فیبر بالا استفاده می‌کنند، کمتر در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2 قرار دارند.

    کاهش کلسترول خون

    فیبر محلول با دخالت در تولید اسید صفراوی، کلسترول خون را کاهش می‌دهد. کلسترول برای ساخت اسیدهای صفراوی در کبد استفاده می‌شود. فیبر محلول به اسیدهای صفراوی در روده متصل شده و آن‌ها را از بدن دفع می‌کند.

    به دلیل کاهش مقدار اسیدهای صفراوی موجود، کبد کلسترول را از خون بیرون می‌کشد تا اسیدهای صفراوی جدید بسازد و در نتیجه کلسترول خون کاهش پیدا می‌کند.

    کاهش خطر ابتلا به سندروم متابولیک

    مصرف فیبر بیشتر با کاهش خطر ابتلا به سندرم متابولیک، ترکیبی از عواملی که خطر ابتلا به بیماری قلبی و دیابت را افزایش می‌دهد، مرتبط است. چند مورد از این عوامل به موارد زیر می‌توان اشاره کرد:

    • فشار خون بالا
    • سطح انسولین بالا
    • وزن اضافی (به ویژه در اطراف شکم)
    • تری گلیسیرید بالا
    • سطح کلسترول HDL (خوب) پایین
    بیشتر بخوانید:  شیر کامل در برابر شیر کم چرب ، کدامیک برایتان بهتر است؟

    سرطان سینه

    مطالعات نشان می‌دهد که مصرف فیبر بیشتر مخصوصا در دوران نوجوانی خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش می‌دهد. رژیم غذایی با فیبر بالا همچنین با کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های خوش‌ خیم پستان مرتبط است.

    میزان فیبر مورد نیاز برای افراد مختلف چقدر است؟

    میزان فیبر مورد نیاز روزانه برای افراد مختلف به شرح زیر است:

    مردان 50 ساله و کمتر از آنروزانه 38 گرم
    زنان 50 ساله و کمتر از آنروزانه 25 گرم
    مردان بالای 50 سالروزانه 30 گرم
    زنان بالای 50 سالروزانه 21 گرم

    افراد پس از 50 سالگی به فیبر کمتری نیاز دارند. این میزان حدود 21 گرم برای زنان و 30 گرم برای مردان پیشنهاد می‌شود. کودکان و بزرگسالان برای سلامتی خود به حداقل 25 تا 35 گرم فیبر در روز نیاز دارند.

    USDA توصیه می کند که بزرگسالان به ازای هر 1000 کالری غذایی که می خورند، حدود 14 گرم فیبر مصرف کنند. برای افرادی که حدود 2000 کالری در روز مصرف می کنند، این به معنای خوردن 28 گرم فیبر است. خوردن بیش از این توصیه روزانه می تواند عوارض جانبی ناخوشایندی ایجاد کند، به خصوص اگر فرد به اندازه کافی آب ننوشد. افزایش ناگهانی دریافت فیبر نیز ممکن است منجر به عوارض جانبی شود.

    www.medicalnewstoday.com

    آیا فیبر را می‌توان از مکمل‌ها دریافت کرد؟

    اگر خوردن فیبر کافی از طریق غذا مشکل باشد، می‌توان از مکمل‌های فیبر مانند پودر پسیلیوم یا متیل سلولز استفاده کرد. آن‌ها می‌توانند به حجیم شدن و نرم شدن مدفوع کمک کنند تا راحت‌تر دفع شود. با این حال، مکمل‌های فیبر به طور کامل جایگزین غذاهای پرفیبر نیستند.

    افرادی که به غذاهای پرفیبر حساسیت دارند، دریافت فیبر کافی برایشان مشکل است. این افراد باید با پزشک خود در مورد یافتن منابع فیبر که باعث واکنش آلرژیک نمی‌شوند صحبت کنند. اگر نمی‌توانید نیازهای روزانه بدن خود به فیبر را برآورده کنید، از مکمل‌های فیبر استفاده کنید.

    دریافت فیبر از مکمل ها
    اگر خوردن فیبر کافی از طریق غذا مشکل باشد، می‌توان از مکمل‌های فیبر استفاده کرد.

    چگونه فیبر را در رژیم غذایی خود بگنجانیم؟

    شما می‌توانید با ایجاد انواع تغییرات کوچک در تغذیه خود فیبر مصرفی روزانه خود را افزایش دهید. از جمله این تغییرات به موارد زیر می‌توان اشاره کرد:

    • میوه‌ها و سبزیجات را با پوست بخورید، زیرا پوست میوه حاوی مقدار زیادی فیبر است.
    • لوبیا یا عدس را به سالاد، سوپ و مخلفات اضافه کنید.
    • نان‌های سفید و پاستا را با نسخه‌ های گندم کامل جایگزین کنید.
    • هر روز 4.5 فنجان سبزیجات و 4.5 فنجان میوه بخورید.
    • به جای نوشیدن آب میوه، میوه‌های مصرف کنید.
    • برنج سفید، نان و ماکارونی را با برنج قهوه‌ای کم فرآوری شده و سایر غلات کامل مانند جو، ارزن، آمارانت، فارو و … جایگزین کنید.
    • غذاهای پر فیبر را به وعده‌ های غذایی فعلی اضافه کنید.
    • 1-2 قاشق غذاخوری بادام، دانه کتان آسیاب شده یا دانه چیا به غلات اضافه کنید.
    • سبزیجات خرد شده را می‌توانید با کاسرول، غذاهای سرخ شده و سوپ مخلوط کنید.
    • برای صبحانه، غلاتی را انتخاب کنید که اولین ماده آن غلات کامل باشد.
    • به برچسب تغذیه نگاه کنید و غلات با 20٪ یا بالاتر از ارزش روزانه (DV) فیبر را انتخاب کنید.
    • به جای چیپس و کراکر، سبزیجات خام ترد یا یک مشت بادام میل کنید.دو تا سه بار در هفته فلفل قرمز و سوپ، لوبیا یا حبوبات را جایگزین گوشت کنید.

    عوارض مصرف فیبر چیست؟

    فیبر زیاد می تواند باعث گاز، درد و نفخ شکم شود. اگر این عوارض جانبی را تجربه کردید با پزشک خود صحبت کنید. به احتمال زیاد شما کمتر از نیازتان فیبر مصرف می کنید، نه بیشتر. اگر می خواهید مصرف فیبر خود را افزایش دهید، باید وعده های غذایی خود را به آرامی در طول زمان افزایش دهید. برای اینکه تمام فواید خوردن فیبر را دریافت کنید، به میزان کافی آب بنوشید.

    عوارض مصرف فیبر چیست؟
    مصرف زیاد یا کم فیبر ممکن است شما را دچار یبوست کند.

    آن‌چه از مقاله فیبر چیست آموختیم:

    در پاسخ به این سوال که فیبر چیست، آموختیم این گروه غذایی جزء ضروری و جدایی‌ ناپذیر یک رژیم غذایی سالم و همچنین یک رژیم لاغری استاندارد است. تحقیقات نشان می‌ دهد که رژیم غذایی با فیبر بالا با کاهش خطرات بسیاری از بیماری‌ ها از جمله بیماری‌ های قلبی-عروقی، دیابت نوع 2 و برخی سرطان‌ها مرتبط است.

    فیبر همچنین برای حفظ سلامت روده مهم است. بیشتر مردم نیاز روزانه کافی به فیبر خود را برآورده نمی‌کنند. آنها می‌توانند این میزان را با مصرف بیشتر مواد غذایی با فیبر، میوه‌ها و سبزیجات با پوست، یا با مصرف مکمل‌های فیبر در صورت ضرورت، افزایش دهند.

    سوالات متداول مقاله فیبر چیست:

    1- چرا با وجود مصرف فیبر زیاد، ممکن است فردی یبوست داشته باشد؟

    مصرف فیبر زیاد یا خیلی کم موجب یبوست می شود.. افراد باید به ازای هر 1000 کالری غذا حدود 14 گرم فیبر مصرف کنند. اگر کسی فکر می‌کند سطح فیبرش باعث یبوست می‌شود، باید برای کمک بیشتر با یک متخصص مراقبت‌های بهداشتی صحبت کند.

    2- چگونه یک فرد می تواند یبوست ناشی از فیبر زیاد را برطرف کند؟

    قبل از تنظیم سطح فیبر هر فرد باید با یک متخصص مراقبت های بهداشتی صحبت کند تا مطمئن شود که فیبر اضافی علت یبوست او شده است. پزشک ممکن است کاهش مصرف فیبر یا افزایش مایعات و ورزش را پیشنهاد دهد.

    منبع:

    فیبر چیست؟ - 1 - فیبر چیست - خواص مواد غذایی
    مریم اصیلی

    از سال 95 با ورود به مجموعه دکتر کرمانی وارد حوزه‌ی محتوا و به طور تخصصی محتوای تغذیه و سلامتی شدم. ابتدا کار رو با ترجمه شروع کردم و بعد از اون بخش سرپرستی و نظارت بر محتوا رو به عهده گرفتم. به شدت عاشق تولید محتوا هستم و به معجزه‌ی کلمات باور دارم.

    میانگین امتیاز 4.4 از 5
      به اشتراک بگذارید
    مطالب مرتبط
    همه مقالات
    نظرات

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    *

    نظرات شما
    -عباس همت 1403/01/27

    سلام من ششم هستم عالی بود فقط یخورده قلمبه سلمبه بود😅هه هه 😅

    کارشناس به اندام 1403/01/27

    سلام خداروشکر که براتون مفید بود عزیزم

    - 1402/09/27

    سلام فاطمه هستم ۳۲ ساله و تازه چیک کردم دکتر گفتن قند داری از غذاهای چرب و شیرینی پرهیز کردن قد وزن من فعلا برابر است من چکار کنم که ازین بیشتر لاغر نشوم؟تشکر از معلومات شما

    کارشناس به اندام 1402/09/27

    سلام عزیزم تمرکزتون باید روی کنترل قندخون باشه پرهیز کنید قندهای ساده رو محدود کنید سبزیجات حتما مصرف کنید ورزش هواری انجام بدین

    Lasrum 1402/08/27

    معلومات عالی بود تشکر

    کارشناس به اندام 1402/08/27

    ممنون ازهمراهی ونگاهتون عزیزم

    -سروش 1402/06/09

    سلام خیلی خوب بود

    کارشناس به اندام 1402/06/09

    سلام لطف دارین بزرگوار

    -ش. ک.. ی. لا 1402/06/01

    سلام. خانم ۴۵ساله هستم. دچار یبوست شدید هفته یک بار رفع حاجت میکنم. خیلی اذیت میباشم

    کارشناس به اندام 1402/06/01

    سلام عزیزم روغن زیتون روی سالاد بریزید شکم روبا روغن زیتون ماساژ بدین اب با خاکشیر و تخم شربتی بنوشید سبزیجات وسالاد هم بیشتر بخورید

    -علی گودرزی 1402/05/10

    بسیار عالی بود ایا منظور از فیبر همان رشته های مویی در سبزیجات یادر مواد فیبر دار است؟ ممنون

    کارشناس به اندام 1402/05/10

    تشکرعزیزم بله

    -سارا 1402/03/29

    ممنون از مطالب اموزنده شما یک دنیا ممنون

    کارشناس به اندام 1402/03/29

    نظرلطفتونه عزیزم

    ۵۴ 1402/03/23

    سلام چرا در مردان دریافت فیبر بیشتر از زنان است؟

    کارشناس به اندام 1402/03/23

    سلام بزرگوار اقایان در حالت عادی هم به انرژی بیشتری برای فعالیت نیاز دارن که شامل همه گروه هامیشه

    -محمد 1402/02/13

    عالی بود ممنون

    کارشناس به اندام 1402/02/13

    زنده باد عزیزم

    -دکتر صفی اله ملکی 1402/01/29

    بسیار عالی و آموزنده بود سپاسگزارم

    کارشناس به اندام 1402/01/29

    سپاس از توجهتون عزیزم

    - 1401/12/10

    عالی و مفید بود سپاس

    کارشناس به اندام 1401/12/10

    ممنون از همراهیتون عزیزم

    -فقط خدا 1401/12/10

    ممنون عالی بود

    کارشناس به اندام 1401/12/10

    لطفتونه عزیزم

    -امیر عباس 1401/12/06

    خیلی عالی ممنونم از راهنمایی کاملتون

    کارشناس به اندام 1401/12/06

    تشکر از توحه شما عزیزم برقرار باشید

    ارشدان 1400/09/27

    بسیار عالی و مفید بود. ممنونم از سایت خوبتون

    فرزاد 1400/08/16

    تشکر

    محمد کاظم 1400/05/16

    بسیار عالی.....سپاس گزارم

    ناهید::مطالب درمورد خواص ومصرف فیبر عالی بود .ممنونم 1400/05/08

    بسیار عالی درموردفیبر اطلاع رسانی کردید.ممنونم

    ارسلان 1400/05/02

    عالی بود با سپاس فراوان

    جلال 1400/04/07

    عالی بود متشکرم

    مهدی 1400/01/07

    عالی بود