مقدمه
هر چیزی که بخورید، سفر خود را از دهان آغاز میکند پایین میرود و از مری عبور میکند و به معده میرسد. اما اگر رفلاکس اسید داشته باشید ممکن است این روند کمی دردناک شود. بسیاری از غذاها هستند که ممکن است نشانه های رفلاکس اسید را با کاهش حجم دریچه ی جدا کننده ی مری از معده بدتر کنند. مدت زمانی که غذا در معده میماند بالا میرود یا باعث میشود معده اسید بیشتری تولید کند. همچنین غذاهایی هست که باعث میشود معده اسید بیشتری تولید کند، که باعث بازگشت اسید به مری میشود و احساس سوزش میکنید.
اگر شما هم از کسانی هستید که زیاد با این مشکل دست و پنجه نرم میکنند شاید بهتر باشد این 10 غذا را در برنامه غذایی خود کم رنگ یا حذف کنید.
گوجه فرنگی
سرشار از اسید های سیتریک و مالیک است. گوجه فرنگی و محصولات آن – سس گوجه فرنگی، سوپ گوجه فرنگی، آب گوجه فرنگی و غیره – میتواند باعث شود معده بیش از حد اسید تولید کند و زمانی که حجم خیلی بالا رفت، اسید معده به مری میریزد. متاسفانه کار زیادی از دستتان بر نمی آید – حتی پختن گوجه فرنگی نیز نمیتواند مقدار اسیدیته ی آن را زیاد پایین بیاورد تا مانع رفلاکس اسید شود. با این حال استفاده نکردن از سس گوجه فرنگی را نمیتوانید بهانه ای برای استفاده از سس های خامه ای کنید چون غذاهایی که پرچرب هستند نیز باعث تحریک نشانه های رفلاکس اسید میشوند.
مرکبات
تحقیقات نشان داده کم کردن مصرف غذاهای اسیدی در برنامه غذایی میتواند باعث کاهش علائم رفلاکس معده مانند سرفه و گرفتگی صدا شود ( حتی در بیمارانی که دارو کمکشان نکرده است ). اگر شما نیز تصمیم دارید مصرف خود را کم کنید، کاهش استفاده از مرکبات یکی از تاثیر گذارترین کارهاست. آب لیمو یکی از غذاهایی است که اسیدیته بسیار بالایی دارد و خوردن آن معادل ریختن مستقیم اسید به معده است. دیگر مرکبات مانند پرتقال و گریپ فروت نیز میتوانند باعث تشدید علائم شوند. اگر دلتان واقعا هوس یک میوه ی آبدار کرده میتوانید آناناس استفاده کنید. آناناس را هم از کم شروع کنید چون با وجود اینکه آناناس از مرکبات نیست باز هم میتواند به طور بالقوه باعث تشدید برخی علائم شود.
پیاز
اگر مشکل جدی رفلاکس معده دارید از پیاز فاصله بگیرید. رابطه ی بین رفلاکس اسید و پیاز کاملا واضح است. با توجه به تحقیقات دانشگاه اوکلاهاما در مورد مشکلات گوارشی در بیمارانی که مشکل رفلاکس اسید داشتند، خوردن پیاز باعث تشدید رفلاکس اسید میشود ( هرچه مقدار ph پایین بیاید اسیدیته بالا میرود ) و سوزش سر دل و باد گلو را تشدید میکند. متاسفانه پختن پیاز نیز کمک چندانی به کاهش اسیدیته آن نمیکند. اگر خیلی به پیاز علاقه دارید، میتوانید از مقدار کمی موسیر یا پیازچه استفاده کنید. البته ابتدا باید دید تاثیری روی رفلاکس دارند یا خیر.
نوشیدنی های گازدار
هر چقدر نوشیدنی گازدار بنوشید به همان اندازه خطر سوزش سردل را بالا میبرید. چرا؟ گازی که از نوشیدنی های گازدار آزاد میشود فشار اسید داخل معده را بالا میبرد درواقع تمام آن حباب هایی که روی سطح نوشیدنی میبینید شروع به فشار آوردن روی معده میکنند. معده را میکشند و دریچه ی مری را مجبور به باز شدن میکنند. در حالی که حباب ها برای معده مضر هستند خوده نوشیدنی میتواند بدتر باشد و مشکلات بیشتری به وجود بیاورد. بسیاری از این نوشیدنی ها حاوی کافئین هستند که در بعضی افراد باعث تحریک علائم رفلاکس معده میشود. در این میان نوشیدنی های رژیمی بدتر از همه هستند، چون به طور معمول ph بین 2.5 و 3.7 دارند.
الکل
خیلی ها به نوشیدنی های الکلی به عنوان عاملی آرامش بخش نگاه میکنند و بعضی نیز به دنبال دلایل بیشتری برای کنار گذاشتن آن هستند برای هر دو گروه خبری داریم، نوشیدنی الکلی نه تنها باعث آرامش نمیشود بلکه همان اندازه آرامشی هم که دارید از شما میگیرد، الکل اجازه میدهد اسید معده وارد مری شود و باعث سوزش بسیار دردناکی شود. اگر از چنین نوشیدنی هایی استفاده میکنید در صورت نداشتن مشکل رفلاکس به بروز آن کمک میکنید. بهترین راه استفاده نکردن از این نوع نوشیدنی ها است که کمک زیادی به برطرف شدن رفلاکس اسید میکند.
غذاهای تند
یکی از غذاهایی که بیماران رفلاکس معده خیلی از آن شکایت دارند غذاهای تند است که به شدت علائم را تحریک میکند. اما تحقیقات نشان داده غذاهای تند روی فشار بر دریچه مری که باعث بسته شدن میشود ندارد. مشکل اینجاست که غذاهای تند باعث تحریک مری میشوند. برای مثال اگر بشقاب غذایتان پیاز داشته باشد و مقداری تند هم باشد این دو با هم به رفلاکس معده منجر میشوند.
غذاهای چرب
چربی ها به آرامی هضم میشوند. این یعنی آنها مدت زمان بیشتری در معده باقی میمانند – زمان بیشتری به اسید معده میدهند تا بتواند بالا بیایید و به مری برسد. مشکل بزرگتری که با غذاهای پرچرب و کم خاصیت داریم این است که روند اضافه شدن وزن را تسریع میکنند. تحقیقات نشان داده اضافه وزن باعث اختلالات مری میشود که به علائم رفلاکس معده نیز مربوط میشود. اگر میخواهید چنین عذاهایی مصرف کنید ابتدا مقدار آن را کم کنید و سعی کنید چند ساعت قبل از زمان خواب آن را بخورید. اگر با شکم پر از غذاهایی که دیر هضم میشوند دراز بکشید خطر سوزش سر دل آن هم وسط شب را بالا میبرید.
قهوه
در حالی که محققان دقیق نمیدانند چرا، اما استفاده ی زیاد از قهوه به مدت طولانی به افزایش علائم رفلاکس معده کمک میکند. در یک تحقیق که محققان آلمانی انجام دادند مشخص شد قهوه های دارای کافئین علائم رفلاکس را در بیماران تشدید میکند – این تاثیر در قهوه های بدون کافئین بسیار کمتر بود. جالب اینجاست که کافئین در نوشیدنی چای هیچ تاثیری روی علائم نداشت. اگر قهوه استفاده میکنید سعی کنید از انواع تیره تر آن استفاده کنید چون اسیدیته آنها کمتر است و برای معده قابل تحملتر هستند. همچنین میزان مصرف خود را نیز باید پایین بیاورید.
شکلات
هنوز بر سر اینکه شکلات دارای کافئین باعث تحریک علائم رفلاکس میشود یا خیر بحث است. اما تحقیقات دانشگاه میشیگان نشان میدهد افرادی که رفلاکس اسید دارند وقتی شکلات میخورند، مقادیر زیادی سروتونین از روده آزاد میشود، که باعث میشود اسفنکتر تحتانی مری به حالت استراحت برود. و اما همه چیز همینجا تمام نمیشود، شکلات هایی که دارای مقادیر بالایی چربی هستند میتوانند باعث تحریک علائم رفلاکس معده شوند – کاکائو هم چنین حالتی را ایجاد میکند. شکلات تلخ نیز با وجود داشتن مزایای خاص خود به مقدار کمتری باعث این مشکل میشود.
کاری از گروه ترجمه به اندام (دکتر کرمانی)