روز پدر

درمان سرطان مری امکان پذیر است؟ | برای سرطان مری چی خوبه؟

درمان سرطان مری امکان‌پذیر است؟ چگونه از این بیماری مهلک پیشگیری کنیم؟ متاسفانه تغییر شیوه زندگی، کم تحرکی و به تبع چاقی و اضافه وزن در ایجاد تومورهای بدخیم یا خوش خیم سرطانی بی‌تاثیر نیست و سلامتی افراد را در هر رنج سنی تحت الشعاع قرار می‌دهد.یکی از شایع‌ترین سرطان‌های تهاجمی که عنوان ششمین عامل […]

تاییدیه

تایید شده توسط کارشناس تغذیه دکترکرمانی قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایید.

زمان مطالعه 16 دقیقه
تعداد بازدید 1743
تاریخ بروزرسانی
درمان سرطان مری در مراحل اولیه، با کمک دارو و تغذیه مناسب، قابل درمان است.
میانگین امتیاز 4.4 از 5

درمان سرطان مری امکان‌پذیر است؟ چگونه از این بیماری مهلک پیشگیری کنیم؟ متاسفانه تغییر شیوه زندگی، کم تحرکی و به تبع چاقی و اضافه وزن در ایجاد تومورهای بدخیم یا خوش خیم سرطانی بی‌تاثیر نیست و سلامتی افراد را در هر رنج سنی تحت الشعاع قرار می‌دهد.

یکی از شایع‌ترین سرطان‌های تهاجمی که عنوان ششمین عامل مرگ و میر ناشی از سرطان را به خود اختصاص داده است، سرطان مری می‌باشد.

علائم این نوع سرطان در مراحل ابتدایی بیماری، تا مدت‌ها در بدن خاموش است و ممکن است شما هیچ علامتی نداشته باشید. اما با پیشرفت سرطان علائم به تدریج پدیدار خواهند شد.

در مقاله امروز دکتر کرمانی، در مورد سرطان مری به شما توضیحات بیشتری خواهیم داد و عوامل تاثیرگذار و مهم بروز این بیماری را در کنار روش‌های درمانی بررسی خواهیم کرد. پس مثل همیشه تا انتهای مقاله ما را همراهی کنید:

سرطان مری یا (Esophageal Cancer)  چیست؟

مری بخشی از دستگاه گوارش است که گلو را به معده متصل می‌کند. این عضو مهم بدن ما در زمان بلع و قورت دادن غذاها به دیواره‌های اطراف خود فشار وارد می‌کند و غذایی که می‌خوریم را به درون معده هل می‌دهد.

سرطان مری از لایه داخلی دیواره مری شروع می‌شود و به تدریج دیواره‌های اطراف را درگیر می‌سازد. این سرطان نوعی تومور بدخیم یا خوش خیم در بافت مری ایجاد می‌کند که در نوع بدخیم قابل سرایت به سایر اندام‌های داخلی بدن از قبیل ریه‌ها، کبد، معده و.. خواهد بود!!

به اعتقاد محققان آمریکایی، هر عاملی که باعث تحریک دیواره و سلول‌های مری شوند، زمینه ساز ایجاد سرطان مری خواهند بود.

به اعتقاد محققان آمریکایی، هر عاملی که باعث تحریک دیواره و سلول‌های مری شوند، زمینه ساز ایجاد سرطان مری خواهند بود.

بنابراین، پزشکان اغلب توصیه می‌کنند که از خوردن غذاهای بسیار داغ خودداری کنید و آن دسته مواد غذایی که بلع سخت‌تری دارند را ترجیحا به صورت پودر شده یا پخته مصرف نمایید.

آیا سرطان مری کشنده است؟

بله! سرطان مری یک سرطان تهاجمی است که در مواردی می‌تواند کشنده باشد. اما این موضوع به عوامل مختلفی از جمله نوع سرطان، روند تشخیص، نحوه درمان و وضعیت بیمار بستگی دارد.

در مواردی که این نوع سرطان در مراحل اولیه تشخیص داده شود، احتمال بهبود بیمار بسیار بالاتر خواهد بود. خوشبختانه، امید به زندگی در سرطان مری، در طی بیست سال اخیر تا حدی افزایش یافته است.

بنابراین، اگر خودتان یا یکی از اعضای خانواده‌تان به شدت نگران سرطان مری هستید، بهتر است با پزشک خود در این باره مشورت کنید.

سرطان مری اگر در مراحل اولیه درمان نشود، کشنده خواهد بود.

سرطان مری اگر در مراحل اولیه درمان نشود، کشنده خواهد بود.

پزشک با بررسی تاریخچه پزشکی و گرفتن شرح حال فعلی شما، تست‌های تشخیصی انجام می‌دهد و بهتر از هر کسی شما را درباره وضعیت و روش‌های درمانی پیش رو راهنمایی خواهد کرد.

انواع سرطان مری

این نوع سرطان نیز، مانند سایر بیماری‌ها انواع مختلفی دارد. اما نوع سرطانی این بیماری در دو دسته مهم طبقه بندی می‌شود: سرطان سلول سنگفرشی و سرطان غده مری (آدنوکارسینوم).

سرطان سلول سنگفرشی

در این نوع بیماری، سرطان و ایجاد شدن تومور از سلول‌های نازک و سنگفرشی مری شروع می‌شود. به علاوه، این نوع سرطان اغلب قسمت بالای مری و وسط آن را درگیر می‌سازد. اما می‌تواند به بخش‌های دیگر مری نیز سرایت کند.

بیشتر تومورهای سرطان مری، خطرناک هستند و تنها کمتر از 5 درصد این تومورها خوش خیم محسوب می‌شوند.

بیشتر تومورهای سرطان مری، خطرناک هستند و تنها کمتر از 5 درصد این تومورها خوش خیم محسوب می‌شوند.

سرطان غدد مری (آدنوکارسینوم)

در این نوع از سرطان، عامل سرطانی از بافت غده‌ای مری یعنی قسمت انتهایی آن و جایی که مری و معده به هم می‌رسند شروع می‌شود و در نوع بدخیم قابل سرایت به سایر اندام‌های داخلی بدن خواهد بود.

جالب است بدانید که بیشتر تومورهای سرطان مری از نوع بدخیم و خطرناک هستند و تنها کمتر از 5 درصد این تومورها خوش خیم و غیر قابل انتقال به سایر بخش‌های بدن خواهند بود!

علائم سرطان مری

همان‌طور که گفتیم، این نوع سرطان از جمله سرطان‌هایی است که اغلب در مراحل اولیه بیماری به صورت خاموش در مری انتشار پیدا می‌کند. اما به تدریج خودش را با علائمی که در ادامه خواهیم گفت نشان می‌دهد:

  • درد قفسه سینه

  • سوزش سر دل

  • بدتر شدن مشکلات سوءهاضمه

  • سرفه‌های مزمن یا گرفتگی صدا

  • مشکل در بلعیدن غذا

  • بازگشت مکرر غذا به مری

  • خستگی یا بی‌حالی زیاد

  • کاهش وزن بی دلیل و ناخواسته

  • استفراغ

استفراغ و بازگشت غذا به مری، می‌تواند از علائم سرطان مری باشد.

استفراغ و بازگشت غذا به مری، می‌تواند از علائم سرطان مری باشد.

علل سرطان مری

براساس تحقیقات، یک عامل خاص در بروز این سرطان نقش ندارد و عوامل زیادی در ایجاد سرطان مری دخیل هستند. از جمله عوامل شایعی که احتمال بروز سرطان مری را در بدن افزایش می‌دهد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

بیشتر بخوانید:  فرق دیابت نوع یک و دو؛ مقدمه‌ای جامع بر تفاوت دیابت نوع 1و 2

رفلاکس معده (GERD)

بازگشت مکرر اسید یا محتویات معده به داخل مری، رفلاکس معده گفته می‌شود. این بیماری یکی از شایع‌ترین علت‌ سرطان مری در افراد است. چرا که در طولانی مدت دیواره‌های مری را به شدت آسیب پذیر و ملتهب می‌کند.

خوردن نوشیدنی‌های بسیار داغ

اگر عادت دارید که چای، قهوه، شیر یا سایر نوشیدنی‌های خود را با دمای بسیار بالا و داغ میل کنید، در معرض خطر ابتلا به سرطان مری قرار خواهید داشت. پس اکیدا توصیه می‌کنیم که در این خصوص صبوری بیشتری به خرج داده و اجازه دهید تا نوشیدنی شما اصطلاحا از دما بیفتد.

استفاده مکرر از تنباکو و  الکل

استفاده روزانه و منظم مردم عادی از تنباکو از جمله قلیان کشیدن، سیگار کشیدن و در عین حال مصرف بیش از حد الکل یکی از عوامل شناخته شده ایجاد سرطان مری در هر طیف سنی است.

این مواد به سبب تحریک مخاط گلو، سلول‌های سنگفرشی مری را ملتهب می‌سازند و خطر ابتلا به این نوع سرطان را بالا می‌برند.

یکی از مهمترین عوامل ابتلا و پیشرفت سرطان مری، سیگار کشیدن است.

یکی از مهمترین عوامل ابتلا و پیشرفت سرطان مری، سیگار کشیدن است.

چاقی و اضافه وزن مفرط

چاقی یا اضافه وزن یکی از عوامل بسیار مهم دخیل در ایجاد سرطان مری است. تحقیقات نشان داده است که احتمال ابتلا به سرطان مری در افرادی که شاخص توده بدنی (BMI) آن‌ها 40 یا بیشتر است، 6 برابر بیشتر از سایر افرادی است که دارای شاخص توده بدنی 5/18 تا 25 هستند.

محققان در این بررسی تحقیقاتی این‌طور توضیح دادند که سطح بالای بافت چربی در بدن باعث افزایش تولید انسولین و هورمون‌های پروتئینی به نام آدیپوسیتوکین در بدن می‌شود.

اصلی‌ترین وظیفه هورمون آدیپوسیتوکین کنترل حساسیت بدن به انسولین و تعادل قند خون است. این دو عامل التهابات و فشار شکمی را در بدن بالا برده و باعث حساسیت بسیار زیاد مری خواهند شد.

مری بارت (Barrett’s Esophagus)

بین مری و معده یک دریچه بسیار مهم به نام اسفنکتر تحتانی وجود دارد که با گذشت زمان تحت تاثیر عواملی همچون چاقی، مصرف داروها و.. دچار اختلال شده و در این شرایط دائما اسید معده به مری باز می‌گردد و اگر قسمت انتهایی مری را تغییر دهد، فرد به بیماری مری بارت مبتلا شده است. مری بارت احتمال بروز سرطان مری را در افراد افزایش می‌دهد.

پرتو درمانی

انجام پرتو درمانی برای درمان سایر سرطان‌ها، اندکی خطر ابتلا به سرطان مری را در افرادی که پرتو درمانی یا رادیوتراپی انجام داده‌اند بالا می‌برد. بیماری‌هایی از جمله: سرطان سینه، ریه، حنجره و…

چه کسانی بیشتر در معرض سرطان مری قرار دارند؟

با توجه به اینکه در بروز سرطان مری عوامل مختلفی تاثیرگذار هستند، برخی افراد بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به این نوع سرطان قرار دارند که در ادامه مقاله به آن‌ها اشاره خواهیم کرد:

  • افرادی که در طیف سنی 45 تا 70 سال قرار دارند، بیشتر از سایر طیف‌های سنی مستعد ابتلا به سرطان مری هستند.
  • مردان، 3 تا 4 برابر بیشتر از زنان در معرض خطر ابتلا به سرطان مری قرار دارند.
  • افراد سیاه‌ پوست دو برابر افراد سفید پوست در معرض خطر ابتلا به نوع سرطان سنگفرشی مری قرار دارند.
  • افرادی که به طور افراطی از تنباکو و الکل استفاده می‌کنند.
  • آن دسته افرادی که دچار چاقی یا اضافه وزن هستند.
  • کسانی که از رژیم‌های لاغری غیر اصولی که فاقد سبزیجات، میوه، ویتامین‌ها و مواد معدنی است و به بدن فشار زیادی وارد می‌کند.
  • افرادی که به بیماری رفلاکس معده یا مری بارت مبتلا هستند.
تخفیف روز پدر

چگونه می‌توان سرطان مری را تشخیص داد؟

پس از بروز علائم خاص و مراجعه فرد به مراکز درمانی، پزشک با گرفتن شرح حال و معاینه بالینی از روش‌های زیر برای تشخیص دقیق‌تر این بیماری استفاده می‌کند:

تست بلع باریم

این آزمایش نوع خاصی از آزمایش تصویر برداری است که برای نشان دادن مشکلات دستگاه گوارش استفاده می‌شود.

در این تست، باریم سولفات (یک ماده قابل تشخیص در تصاویر رادیولوژی) توسط بیمار خورده می‌شود و پس از آن توسط اشعه ایکس تصاویری از ناحیه مری، پشت دهان، حلق، گلو و.. گرفته می‌شود.

بیشتر بخوانید:  رایج ترین علائم کبد چرب چیست؟

در آزمایش باریم علاوه بر مشخص بودن اندازه و شکل حلق و مری، نحوه قورت دادن بیمار قابل مشاهده است. پزشک با مشاهده نظر نهایی رادیولوژیست، نظر قطعی خود را اعلام می‌کند.

آندوسکوپی

در این روش، پزشک یک لوله انعطاف‌پذیر مجهز به لنز ویدیویی را از گلو به داخل مری وارد می‌کند و با استفاده از آندوسکوپ (لوله انعطاف پذیر)، مری را مورد معاینه قرار می‌دهد تا عامل سرطانی یا تحریک کننده را پیدا کند.

اندوسکوپی یک روش متداول برای تشخیص سرطان مری است.

اندوسکوپی یک روش متداول برای تشخیص سرطان مری است.

بیوپسی یا نمونه برداری

در همان زمان آندوسکوپی، پزشک با توجه به صلاحدید خود، قسمتی از بافت مشکوک و ملتهب را جهت بررسی و مطالعه بیشتر از ناحیه مری بر می‌دارد.

سپس این نمونه را به آزمایشگاه می‌فرستد تا زیر میکروسکوپ قرار گیرد و تشخیص نهایی در مورد آن داده شود.

چگونه می‌توان از سرطان مری پیشگیری کرد؟

براساس بررسی‌های انجام شده بر روی بیماران مبتلا به سرطان مری، پزشکان راهکارهایی را توصیه می‌کنند که با کمک آن‌ها می‌توانید احتمال خطر ابتلا به سرطان مری را در خود و اطرافیانتان کاهش داده و از بروز این بیماری جلوگیری کنید:

قطع دخانیات

قطع کامل دخانیات یک عامل تاثیرگذار در پیشگیری از این بیماری خواهید بود. پس اگر قلیان و سیگار می‌کشید، قبل از دیر شدن، آن‌ها را برای همیشه کنار بگذارید. سلامتی نعمت با ارزشی است که اگر از دست برود، دیگر قابل برگشت نخواهد بود!

تغذیه سالم

داشتن رژیم لاغری و غذایی اصولی و استفاده از میوه‌ها، سبزیجات، مواد غذایی دارای فیبر بالا و پر از آنتی اکسیدان به خطر ابتلا به سرطان مری تا حد زیادی کمک می‌کند.

برای پیشگیری و درمان سرطان مری، حتما از یک برنامه غذایی سالم پیروی کنید.

برای پیشگیری و درمان سرطان مری، حتما از یک برنامه غذایی سالم پیروی کنید.

کاهش وزن

کنترل وزن و کم کردن میزان اضافه وزن، وجود هورمون‌های چربی را در بدن کاهش می‌دهد و به پیشگیری از این بیماری کمک می‌کند. اگر اضافه وزن دارید حتما از یک رژیم لاغری استاندارد پیروی کنید تا به صورت آهسته و پیوسته بتوانید وزن خود را کاهش دهید.

پیگیری در صورت بروز علائم

اگر دارای علائمی مانند سخت بلعیدن غذا،درد در قفسه سینه، بازگشت غذا به مری هستید، به پزشک متخصص مراجعه کرده و اقدامات تشخیصی لازم را برای بهبود بیماری خود انجام دهید.

قطع مصرف الکل

نوشیدنی‌های الکلی به جز آسیب رساندن به مری، کبد، کلیه‌ها و.. هیچ خاصیتی ندارد. پس، مصرف الکل و نوشیدنی‌های الکلی را به حداقل ممکن برسانید.

برای پیشگیری و درمان سرطان مری، باید مصرف الکل و سیگار کشیدن و عادات بد غذایی را ترک کنید.

برای پیشگیری و درمان سرطان مری، باید مصرف الکل و سیگار کشیدن و عادات بد غذایی را ترک کنید.

انواع روش‌های درمان سرطان مری

درمان پذیر بودن این نوع سرطان، به اندازه و موقعیت تومور بدخیم و وضعیت عمومی بیمار بستگی دارد. با این حال، درمان‌های مختلفی برای سرطان مری وجود دارد که ممکن است به صورت ترکیبی توسط پزشک انجام شود:

جراحی

درمان سرطان مری در مراحل اولیه و در صورتی که تومور بدخیم کوچک و یا در مراحل اولیه باشد و به دیواره‌های اطراف مری آسیبی وارد نکرده باشد، امکان پذیر است. پزشک با بررسی شرایط، عمل جراحی برداشتن تومور و بافت‌های اطراف آن را به کار می‌گیرد.

پرتودرمانی

یکی از روش‌های درمان سرطان مری، پرتو درمانی است. در این روش، اشعه‌های درمانی مستقیما به تومور و بافت‌های اطراف آن تابانده می‌شود. پرتودرمانی در اکثر مواقع به عنوان درمان اصلی یا درمان تکمیلی پس از جراحی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

پرتودرمانی یکی از روش‌های مهم در درمان سرطان مری است.

پرتودرمانی یکی از روش‌های مهم در درمان سرطان مری است.

شیمی درمانی

در این روش از داروهای شیمی درمانی برای کاهش یا تخریب سلول‌ و تومورهای سرطانی استفاده می‌شود. این درمان سرطان مری نیز بر اساس نظر نهایی پزشک می‌تواند به صورت ترکیبی و یا همراه با سایر روش‌ها مورد استفاده قرار گیرد.

درمان سرطان مری به صورت هدفمند

در این روش درمانی، از داروها و موادی استفاده می‌شود که به طور خاص بر سلول‌های سرطانی تاثیر می‌گذارد و رشد و گسترش آن‌ها را مهار می‌کند.

لازم به ذکر است که تصمیم گیری درباره نحوه درمان مناسب به تشخیص و صلاحدید پزشک متخصص بستگی دارد. پزشک با بررسی جزئیات مربوط به وضعیت فرد بیمار و تشخیص نوع سرطان، بهترین راه درمانی را به شما پیشنهاد می‌کند.

آنچه از مقاله سرطان مری آموختیم:

درمان سرطان مری در مراحل اولیه، با رعایت برخی نکات از جمله استفاده از رژیم غذایی سرشار از ویتامین، میوه‌ها، فیبر و سبزیجات در کنار قطع مصرف الکل و دخانیات تا حد زیادی امکان‌پذیر است. استعمال دخانیات، رفلاکس معده، خوردن نوشیدنی‌های داغ، چاقی و مصرف الکل از رایج‌ترین علت‌های بروز این بیماری در افراد است. اگر علائمی همچون سخت بلعیدن غذا، درد در قفسه سینه، بازگشت اسید یا محتوی غذا به مری را دارید، قبل از آنکه دیر شود به پزشک متخصص برای تشخیص و درمان نهایی مراجعه نمایید.

منابع:

میانگین امتیاز 4.4 از 5
    به اشتراک بگذارید
مطالب مرتبط
همه مقالات
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

نظرات شما
-انور رضای 1403/09/14

سلام اقای دوکتور محترم مادرم سر طان مری داره الان ماندم چه کنم . یک رهنمای کوچو لو نماید ممنون

کارشناس به اندام 1403/09/14

سلام عزیزم توصیه و نکات بالا رو رعایت کنید

مسلم هستم 1403/06/04

سلام اقای دوکتور مادرم سرطان ناحیه مری داره بدخیم هم ما چندمتخصص بردیم بهون گفتن باید شیمی درمانی شود ما اون روز شیمی درمانی نکردیم چون هزینه بیمارستان خیلی بالا بود بخاطر نداشتن پول انجام ندادیم الان چهارهفته گذشته از اون موضوع ولی الان در ناحیه بینی جوش های قرمزی دراومده اون کم ترشد الان چشم چپ مادرم ورم کرده قرمز شده ایا بخاطر سرطانش هست یانه..

کارشناس به اندام 1403/06/04

سلام عزیزم جز علائمش نیست بهتره برای بررسی دقیق تر با متخصص مشورت کنید

-لویمی 1403/05/22

سلام آقای دکتر پدرم سرطان مری دار شیمی و پرتو انجام داد ودباره عودت کرده شصت سالش نظرتون خواستم عمل کنم یا دوبار شیمی انجام بدم باتشکر

کارشناس به اندام 1403/05/22

سلام عزیزم تشخیص این مورد به عهده متخصص و پزشک معالج هست

- 1403/03/26

باسلام

کارشناس به اندام 1403/03/26

سلام و درود

- 1403/03/26

باسلام .ما تو فامیل یه سرطانی داریم ژنتیکیه،،،اولش ریه هاش درگیر شده بعد کبد بعد مری . الآنم حالش خوب نیست بنظرتون آقای دکتر این قابل درمان است؟؟؟ فکر نکنم دیگه... و گفتن ۲,۳روز همین بماند...

کارشناس به اندام 1403/03/26

سلام عزیزم قابل کنترل هست علم پیشرفت زیادی کرده باید تحت نظر باشن بهتر باشن انشالله

- 1402/08/10

اطلاعات خوبی دریافت کردم ازاقای دکترسپاسگزارم

کارشناس به اندام 1402/08/10

لطف دارین عزیزم