دکتر کرمانی » مجله » تغذیه » خواص مواد غذایی
رزماری، گیاهی معطر با برگهای سوزنیشکل و گلهای آبی است که از دیرباز به عنوان ادویهای خوشطعم و گیاهی دارویی با خواص فراوان شناخته شده است. این گیاه که بومی منطقه مدیترانه است، در حال حاضر در بسیاری از نقاط جهان به دلیل عطر و طعم دلنشین و فواید بیشماری که برای سلامتی و زیبایی […]
تایید شده توسط کارشناس تغذیه دکترکرمانی قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایید.
رزماری، گیاهی معطر با برگهای سوزنیشکل و گلهای آبی است که از دیرباز به عنوان ادویهای خوشطعم و گیاهی دارویی با خواص فراوان شناخته شده است. این گیاه که بومی منطقه مدیترانه است، در حال حاضر در بسیاری از نقاط جهان به دلیل عطر و طعم دلنشین و فواید بیشماری که برای سلامتی و زیبایی دارد، مورد کشت قرار میگیرد. در این مقاله، سفری به دنیای شگفتانگیز خواص رزماری خواهیم داشت و با فواید بینظیر آن برای سلامتی، پوست و مو آشنا خواهیم شد. از تقویت حافظه و بهبود عملکرد مغز گرفته تا تقویت سیستم ایمنی و مبارزه با سرطان، رزماری گنجینهای از خواص درمانی است که میتواند به ارتقای کیفیت زندگی شما کمک کند.
رزماری یک گیاه کوچک همیشه سبز از خانواده نعناع است که با نام علمی Salvia rosmarinus شناخته میشود. این گیاه بومی مدیترانه است و به طور گسترده در آب و هوای گرم رشد میکند. از برگ های آن برای طعم دادن به غذاهای مختلف استفاده میشود. جدا از کاربردهای آشپزی، رزماری دارای تاریخچه غنی است که به دوران باستان باز می گردد، جایی که اعتقاد بر این بود که حافظه را تقویت میکند و نماد یادآوری و وفاداری است.
رزماری یک گیاه کوچک همیشه سبز از خانواده نعناع است
رزماری یک گیاه بسیار مغذی است که کالری کمی دارد اما سرشار از ویتامین، مواد معدنی و آنتی اکسیدانهای مختلف است. یک شاخه رزماری تازه حاوی مواد مغذی زیر است:
رزماری منبع عالی از چندین ویتامین و مواد معدنی زیر است:
رزماری خواص بسیار زیادی برای سلامتی دارد. از مهمترین خواص رزماری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
در ادامه هر یک از این موارد را به طور مفصل بررسی خواهیم کرد:
از دیگر خواص رزماری میتوان به بهبود سلامت کبد اشاره کرد. رزماری سرشار از آنتی اکسیدانهایی مانند کارنوسول، اسید کارنوزیک، اسید اورسولیک، اسید رزمارینیک و اسید کافئیک است که به محافظت از کبد در برابر استرس اکسیداتیو و آسیب ناشی از رادیکال های آزاد کمک می کند.
اسانس رزماری با کاهش فعالیتهای AST و ALT، آسیب کبدی را کاهش میدهد. روغن آن نیز جریان صفرا را تنظیم کرده و به خنثی کردن غذای اسیدی در معده کمک میکند و موجب سم زدایی بدن میشود.
از خواص رزماری میتوان به کاهش وزن اشاره کرد. رزماری، کم کالری است و بدون افزایش قابل توجه کالری دریافتی، یک مکمل عالی برای وعده های غذایی محسوب میشود. دمنوش رزماری با کاهش اسید معده، گاز اضافی و نفخ شکم به هضم غذا کمک کرده و منجر به کاهش وزن میشود.
دمنوش رزماری به عنوان یک ادرارآور طبیعی نیز عمل کرده و تولید ادرار را افزایش میدهد و به این شکل موجب کاهش مایعات حبس شده شده در بدن و کاهش وزن میشود.
البته این موضوع را در نظر داشته باشید که هیچ ماده غذایی به تنهایی به کاهش وزن کمک نمیکند. کاهش وزن در کنار یک برنامه غذایی اصولی و ورزش منظم رخ میدهد.
برای لاغری با رزماری به این روش میتوانید عمل کنید:
1 قاشق چایخوری برگ رزماری را درون یک قوری ریخته و مقداری آب جوش روی آن بریزید. بگذارید تا برگهای رزماری با آب جوش دم بکشد. پس از 5 تا 7 دقیقه میتوانید این دمنوش را مصرف کنید.
علاوه بر این روش میتوانید روزانه سه بار از عصارهی رزماری به صورت قرص، مکمل یا دمنوش استفاده کنید. به خاطر داشته باشید که روغن رزماری و یا دمنوشهای لاغری تنها زمانی تاثیر دارند که در کنار یک برنامه غذایی اصولی و رژیم غذایی سالم مصرف شوند.
رزماری خواص متعددی دارد که میتواند برای سلامت و عملکرد اعصاب مفید باشد. این گیاه دارای اثرات محافظتی عصبی است که میتواند به محافظت از سیستم عصبی در برابر آسیب و جلوگیری از شرایطی مانند درد نوروپاتیک و آسیب عصبی کمک کند.
علاوه بر این، رزماری سرشار از آنتی اکسیدانهایی مانند اسید کارنوزیک و اسید رزمارینیک است که میتواند به محافظت از سیستم عصبی در برابر استرس اکسیداتیو و آسیب ناشی از رادیکالهای آزاد کمک کند.
رزماری دارای خواصی بیشماری است که میتواند برای تسکین سرماخوردگی مفید باشد. رزماری به دلیل خواص ضدویروسی و ضدمیکروبی خود می تواند به مبارزه با ویروس های سرماخوردگی کمک کند و گلودرد را تسکین دهد.
بخور برگ و ساقه رزماری میتواند به طور موثری به باز شدن احتقان بینی و قفسه سینه کمک کند و علائم سرماخوردگی را تسکین دهد.
رزماری هم برای درمان یبوست و هم اسهال اثری دوگانه دارد. این موضوع میتواند از یبوست که یک مشکل شایع گوارشی است جلوگیری کند. علاوه بر این، اسانس رزماری دارای اثر اسپاسمولیک، شل کردن عضلات و سرکوب اسپاسم عضلانی است که میتواند به درمان یبوست کمک کند.
افزودن عصاره رزماری به ماست، با حفظ ارزش غذایی و خواص بیولوژیکی آن در ارتقای سلامت دستگاه گوارش مفید است.
رزماری برای کنترل دیابت نیز مفید است. خواص رزماری برای دیابت عبارتند از:
رزماری به طور سنتی برای افزایش میل جنسی و قوای مردانه استفاده میشود. برخی مطالعات نشان دادهاند که این گیاه میتواند سطح تستوسترون (هورمون جنسی مردانه) را افزایش دهد و به بهبود نعوظ و درمان اختلال آن کمک کند.
خواص رزماری تنها به مردان و هورمونهای مردانه ختم نمی شود، بلکه برای افزایش جریان قاعدگی و به طور بالقوه جلوگیری از سقط جنین در زنان مفید است.
رزماری به دلیل افزایش متابولیسم استروژن، اثرات بازدارنده ای بر رشد سرطان سینه دارد و آن را به یک داروی طبیعی بالقوه برای سلامت سینه تبدیل می کند.
این گیاه اغلب برای کمک به علائم یائسگی مانند گرگرفتگی، تعریق شبانه و نوسانات خلقی به دلیل توانایی بالقوه آن در افزایش متابولیسم استروژن و کاهش مشکلات مربوط به استروژن پیشنهاد میشود.
هنگامی که روغن رزماری به صورت موضعی روی پوست سر استفاده شود، میتواند رشد مجدد مو را تحریک کرده، و آن را به یک درمان موثر برای بیماری هایی مانند آلوپسی آره آتا و طاسی با الگوی مردانه تبدیل کند. روغن رزماری با بهبود گردش خون، میتواند پوست سر را نیز جوان کند.
رزماری دارای خواص ضدالتهابی نیز میباشد. این گیاه با مهار حرکت گلبولهای سفید خون به بافت های آسیب دیده و آزادسازی مواد شیمیایی التهابی، به کاهش التهاب بافتی کمک میکند.
ماساژ بدن با مخلوط روغن رزماری درد التهابی زانو را در افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید کاهش میدهد. عصاره گیاه رزماری به طور بالقوه برای افراد مبتلا به بیماریهای التهابی روده مانند سندرم روده تحریک پذیر (IBS) مفید است.
رزماری میتواند به بهبود گردش خون و گشاد شدن رگهای خونی کمک کند و منجر به افزایش گردش خون در انگشتان دست و پا شود.
این اثر میتواند به ویژه برای افراد مبتلا به بیماری هایی مانند بیماری رینود، که در آن رگ های خونی در پاسخ به سرما یا استرس منقبض می شوند و باعث گردش خون ضعیف و سردی اندام ها می شود، مفید باشد.
برگ رزماری برای سوء هاضمه، فشار خون بالا و روماتیسم، با دوزهای 4 تا 6 گرم در روز تایید شده است. اسانس در دوزهای 0.1 تا 1 میلی لیتر استفاده شده است. مصرف 500 میلی گرم رزماری خوراکی دو بار در روز به مدت 1 ماه نیز تایید شده است.
بسته به نوع کاربرد رزماری، میتوان آن را به اشکال مختلفی مصرف کرد
رزماری در صورت استفاده بیش از حد ممکن است عوارض متعددی ایجاد کند. این عوارض عبارتند از:
تداخلات دارویی بالقوه رزماری عبارتند از:
رزماری یک گیاه معطر با کاربردهای دارویی، آرایشی و تزئینی فراوان است که از اسانس آن در محصولات بهداشتی و عطرها استفاده میشود. علاوه بر کاربرد دارویی، از خواص رزماری برای تقویت سیستم ایمنی، تقویت حافظه، سلامت مغز، بهبود گردش خون و هضم غذا استفاده میشود.
سوالات متداول
رزماری یک گیاه معطر و همیشه سبز بومی منطقه مدیترانه است. این گیاه به دلیل برگهای سوزنی شکل و طعم قوی و منحصر به فردش شناخته شده است. رزماری را میتوان خشک کرد یا به صورت تازه استفاده کرد.
رزماری خواص زیادی برای سلامتی دارد. این خواص عبارتند از: تقویت حافظه، بهبود خلق و خو، کاهش التهاب و تقویت سیستم ایمنی بدن
رزماری به طور کلی برای اکثر افراد بی خطر در نظر گرفته میشود. با این حال، برخی از افراد ممکن است در صورت استفاده موضعی از رزماری دچار تحریک پوست شوند. زنان باردار یا شیرده باید قبل از مصرف رزماری با پزشک خود مشورت کنند.
منابع:
از سال 95 با ورود به مجموعه دکتر کرمانی وارد حوزهی محتوا و به طور تخصصی محتوای تغذیه و سلامتی شدم. ابتدا کار رو با ترجمه شروع کردم و بعد از اون بخش سرپرستی و نظارت بر محتوا رو به عهده گرفتم. به شدت عاشق تولید محتوا هستم و به معجزهی کلمات باور دارم.
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
نظر شما
نام *
ایمیل
مطالب عرضه بسیار عالی بود ممنونم
ممنون ازتوجه شماعزیزم
کامل عالی قابل استفاده
سپاس
بسیار مفید ممنون از وقتتون
تشکر از شما
برای دریافت مشاوره خرید رژیم دکتر کرمانی شماره همراه خود را ثبت کنید ما با شما تماس میگیریم
برای دریافت مشاوره با کارشناسان فیتامینشماره همراه خود را ثبت کنید ما با شما تماس میگیریم