خواص چای سیاه برای سلامتی، کاهش وزن و افزایش انرژی

چای سیاه یک جایگزین عالی برای قهوه یا نوشیدنی‌های انرژی‌زا به‌شمار می‌رود، چرا که نه تنها یک نوشیدنی بدون قند و چربی یا کم‌کالری است، بلکه خواص چای سیاه باعث می‌شود که فواید زیادی برای سلامتی نیز داشته باشد. گروه‌های قوی پلی‌فنول موجود در این نوشیدنی شرقی، از جمله اپی گالوکاتچین گالات، تافلاوین‌ها، تیاروبیگین‌ها، اسید […]

5 از 5

زمان مطالعه 36 دقیقه

تعداد بازدید 8103

تاریخ انتشار

چای سیاه یک جایگزین عالی برای قهوه یا نوشیدنی‌های انرژی‌زا به‌شمار می‌رود، چرا که نه تنها یک نوشیدنی بدون قند و چربی یا کم‌کالری است، بلکه خواص چای سیاه باعث می‌شود که فواید زیادی برای سلامتی نیز داشته باشد. گروه‌های قوی پلی‌فنول موجود در این نوشیدنی شرقی، از جمله اپی گالوکاتچین گالات، تافلاوین‌ها، تیاروبیگین‌ها، اسید آمینه ال تیانین و چندین کاتچین یا فلاونوئید دیگر باعث می‌شوند که این نوشیدنی گیاهی به یک داروی موثر در سلامتی تبدیل شود. در این مقاله به فواید چای سیاه برای انواع بیماری‌ها و سلامت اندام‌های بدن، ارزش غذایی و روش تهیه آن و تفاوت چای سیاه با چای سبز پرداخته شده است.

چای سیاه چیست؟

چای سیاه یک نوشیدنی محبوب در سراسر دنیاست. این نوشیدنی مخلوطیست از برگ‌های خشک چای که هنگام ترکیب با آب داغ می‌تواند نوشیدنی رضایت بخشی به شما بدهد. چای سیاه بیش از 500 سال است که یک نوشیدنی محبوب به حساب می‌آید. معمولا طعم این چای نسبت به دیگر چای‌ها مانند چای سبز قوی‌تر است.

برخی چای‌ها می‌توانند مقداری کافئین به بدنتان برسانند، در حالی که دیگر چای‌ها تاثیر آرام بخش دارند. برخی چای‌ها سلامت میکروبیوم را افزایش می‌دهند به همین دلیل برای روده مناسب هستند. چای همچنین حاوی فلاونوئید است که پتانسیل آنتی اکسیدانی دارند. آنتی اکسیدان‌ها می‌توانند به حفظ سلامت سلول‌ها کمک کنند. همچنین خطر بیماری کرونر قلب و برخی سرطان‌ها را کاهش دهد.
اگر فرصت مطالعه مقاله را ندارید، می‌توانید به فایل صوتی آن گوش دهید:

چای سیاه چگونه به دست می‌آید؟

برای تولید چای سیاه، برگ‌های چای را برداشت، پژمرده و سپس کمی خرد می‌کنند. برخی از انواع چای سیاه با استفاده از روشی به نام خرد – له – پژمرده کردن یا CTC به قطعات کوچک‌تر تقسیم می‌شوند. سپس برگ‌های چای به‌‎طور کامل اکسید شده و به رنگ قهوه‌ای مایل به سیاه درمی‌آیند. سپس چای خشک، دسته‌بندی و بسته‌بندی می‌شود. چای سیاه عمدتاً در چین، هند، سریلانکا، نپال، ویتنام و کنیا تولید می‌شود.

چای سیاه یک جایگزین عالی برای قهوه یا نوشیدنی‌های انرژی‌زا به‌شمار می‌رود
چای سیاه یک جایگزین عالی برای قهوه یا نوشیدنی‌های انرژی‌زا به‌شمار می‌رود

ارزش غذایی چای سیاه

چای سیاه سرشار از تافلاوین‌ها، فلاونول‌ها، اسید گالیک و فلاوان-3-اول است که اختلال عملکرد عروق کرونر را در بیماران قلبی بازیابی می‌کند. این مواد مغذی با ترمیم رگ‌های خونی و سرخرگ‌ها، مانع از سکته مغزی، تصلب شرایین و سایر مشکلات قلبی عروقی می‌شوند.

خواص چای سیاه چیست؟

در ادامه، انواع خواص چای سیاه برای سلامتی آورده شده است. البته توصیه می‌شود چای سیاه بدون هیچ گونه افزودنی مانند شیر یا شکر مصرف شود تا بدن از فواید آن به‌طور کامل بهره‌مند شود.

خواص چای برای قلب

چای سیاه حاوی گروهی از آنتی‌اکسیدان‌ها به نام فلاونوئیدها است که برای سلامت قلب مفید است. مصرف منظم این نوشیدنی به کاهش بسیاری از عوامل خطر بیماری قلبی، از جمله فشار خون بالا، کلسترول بالا، سطح تری گلیسیرید بالا و چاقی کمک می‌کند. یک مطالعه تصادفی کنترل شده نشان داد که نوشیدن چای سیاه به مدت 12 هفته، به‌طور قابل توجهی باعث کاهش تری گلیسیرید تا 36 درصد، کاهش سطح قند خون تا 18 درصد و کاهش نسبت LDL/HDL پلاسما به میزان 17 درصد شد. مطالعه دیگری نشان داد کسانی که سه فنجان چای سیاه در روز می‌نوشند، ۱۱ درصد کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی دارند.

خواص چای برای پیشگیری از سکته مغزی

سکته مغزی زمانی رخ می‌دهد که یک رگ خونی در مغز مسدود یا پاره شود و دومین عامل مرگ و میر در سراسر جهان است. خوشبختانه 80 درصد سکته‌های مغزی قابل پیشگیری هستند. تحقیقات نشان داده است افرادی که روزانه 3 فنجان یا بیشتر چای سیاه مصرف می‌کنند، 21 درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به سکته مغزی قرار دارند. همچنین، یک مطالعه 74961 نفر را به مدت بیش از 10 سال مورد بررسی قرار داد. نتایج مشخص کرد کسانی که چهار فنجان یا بیشتر چای سیاه در روز می‌نوشیدند، نسبت به افرادی که چای نمی‌نوشیدند، ۳۲ درصد کمتر در معرض خطر سکته مغزی بودند.

خواص چای برای مو

شستشوی موها با چای سیاه یک درمان زیبایی طبیعی است که قرن‌هاست به عنوان راهی برای حفظ سلامت ظاهر موها استفاده می‌شود. چای سیاه حاوی غلظت بالایی از تانن است. تانن نوعی آنتی‌اکسیدان پلی‌فنول است که ترکیبات رادیکال‌های آزاد را خنثی ساخته و به سلامت مو کمک می‌کند. همچنین، چای سیاه حاوی تافلاوین و تیاروبیگین است که از رنگدانه‌های مو حمایت کرده و مانع سفیدی زودرس مو می‌شود. آبکشی موها با این نوشیدنی، می‌تواند به موهای تیره طبیعی به‌طور موقت رنگ بهتری بخشیده و به کاهش ظاهر موهای خاکستری کمک کند.

با این حال، این راه‌حل کوتاه‌مدت است. علاوه بر این، برای افرادی که موهای بلوند، قرمز، سفید، قهوه‌ای روشن یا سایر رنگ‌های روشن‌تر دارند، به خوبی جواب نمی‌دهد. ازسوی‌دیگر، درخشش مو نشانه سلامت و مرطوب بودن ساقه موهاست. برخی متخصصان بر این باورند که شستشوی موها با این نوشیدنی معطر، ممکن است به بهبود رنگ مو، حمایت از رشد موهای جدید و سالم و درخشندگی کمک کند. با این وجود نباید در شستن مو با چای افراط شود. کافئین موجود در چای سیاه ممکن است تارهای مو را به‌خصوص در میان کسانی که موی با تخلخل کم دارند – نوعی مو که به راحتی رطوبت را جذب نمی‌کند – خشک کند. برای غلبه بر این مشکل، پس از شستشوی مو با این دمنوش، باید از نرم کننده استفاده شود.

خواص چای برای ایمنی بدن

چای سیاه حاوی آنتی‌ژن‌های آلکیلامین است که به تقویت پاسخ ایمنی بدن کمک می‌کند. علاوه بر این، حاوی تانن‌هایی است که توانایی مبارزه با ویروس‌ها را دارند و بدن را در مقابل آنفولانزا و سایر ویروس‌های رایج در زندگی روزمره محافظت می‌کنند.

خواص چای برای سلامت روده

روده حاوی تریلیون‌ها باکتری است که بسیاری از آن‌ها برای حفاظت از سیستم ایمنی بدن ضروری هستند. برخی از مطالعات نشان داده‌اند که نوعی باکتری موجود در روده ممکن است نقش مهمی در کاهش خطر برخی شرایط سلامتی مانند بیماری التهابی روده، دیابت نوع 2، بیماری‌های قلبی عروقی، چاقی و حتی سرطان داشته باشد. پلی‌فنول‌های موجود در چای سیاه با تقویت رشد باکتری‌های خوب و مهار رشد باکتری‌های بد مانند سالمونلا به حفظ روده سالم کمک می‌کنند. علاوه بر این، چای سیاه حاوی خواص ضدمیکروبی است که مواد مضر را از بین برده و با کمک به ترمیم پوشش داخلی دستگاه گوارش، باکتری‌های روده را در عملکرد بهتر کمک می‌کند. با این حال، قبل از اینکه بتوان نتیجه‌گیری قوی در این مورد به‌دست آورد، تحقیقات بیشتری لازم است.

خواص چای برای سلامت استخوان

افرادی که به‌طور منظم چای می‌نوشند، به دلیل مواد شیمیایی گیاهی موجود در چای، استخوان‌های قوی‌تری دارند و احتمال ابتلا به آرتروز در آن‌ها کمتر است.

خواص چای برای پیشگیری از پارکینسون

هنگامی که محققان داده‌های رژیم غذایی 63257 مرد و زن چینی (157 نفر با موارد تایید شده بیماری پارکینسون) را تجزیه و تحلیل کردند، دریافتند افرادی که مکرر از این نوشیدنی شگفت‌انگیز می‌نوشند از سطح حفاظتی مغزی بسیار بالاتری برخوردار هستند. به‌طور خاص، کسانی که تقریباً روزانه این طلای سیاه را می‌نوشیدند (حدود 6 فنجان در هفته)، در طول این مطالعه 12 ساله 71 درصد کمتر به پارکینسون مبتلا شدند. به نظر می‌رسد این مزایا “وابسته به دوز” است. به عبارت دیگر، هر چه چای سیاه بیشتر مصرف شود، اثرات محافظتی بیشتری دارد. کسانی که بین 5 تا 23 فنجان در ماه چای می‌نوشیدند، 45 درصد کمتر با خطر مواجه شدند. به‌طور عجیبی، چای سبز خطر پارکینسون را کاهش نداد و این امتیاز تنها به چای سیاه تعلق گرفت. از آن‌جا که هم چای سیاه کافئین‌دار و هم بدون کافئین از مغز محافظت می‌کنند، به این معنی است که کافئین مسئول حفاظت از مغز نیست.

خواص چای برای تسکین استرس

نوشیدن یک فنجان از این دمنوش سیاه، نه تنها پس از یک روز طولانی به آرامش کمک می‌کند، بلکه مطالعات نشان می‌دهد که اسید آمینه L-theanine موجود در چای سیاه می‌تواند به آرامش و تمرکز بهتر کمک کند. همچنین نشان داده شده است که چای سیاه در صورت مصرف منظم به مقدار متوسط، سطح هورمون استرس کورتیزول را کاهش می‌دهد.

نوشیدن یک فنجان از این دمنوش سیاه، نه تنها پس از یک روز طولانی به آرامش کمک می‌کند
نوشیدن یک فنجان از این دمنوش سیاه، نه تنها پس از یک روز طولانی به آرامش کمک می‌کند.

خواص چای برای مقابله با سرطان

برخی تحقیقات نشان می‌دهند که آنتی‌اکسیدان‌هایی مانند پلی فنول و کاتچین‌های موجود در چای سیاه ممکن است به پیشگیری از برخی انواع سرطان کمک کنند. زنانی که به‌طور منظم از خواص چای سیاه بهره‌مند می‌شوند، نسبت به همتایان خود شانس کمتری برای ابتلا به سرطان تخمدان دارند. بیش از 100 نوع مختلف سرطان وجود دارد و برخی از آن‌ها قابل پیشگیری نیستند. با این وجود، پلی‌فنول‌های موجود در این نوشیدنی شرقی ممکن است به جلوگیری از بقای سلول‌های سرطانی کمک کند. یک مطالعه اثرات پلی‌فنول‌های چای را بر سلول‌های سرطانی تجزیه و تحلیل کرد. نتایج نشان داد که چای سیاه و سبز در تنظیم رشد سلول‌های سرطانی و کاهش رشد سلول‌های جدید نقش دارند. مطالعه دیگری اثرات پلی‌فنول‌های موجود در این دمنوش فوق‌العاده را بر سرطان سینه تجزیه و تحلیل کرد. مشخص شد چای سیاه می‌تواند به غلبه بر گسترش تومورهای سینه وابسته به هورمون کمک کند.

خواص چای برای کمک به تمرکز و هشیاری

این نوشیدنی آرامش‌بخش در عین حال، حاوی کافئین و اسید آمینه‌ای به نام L-theanine است که می‌تواند هوشیاری و تمرکز را بهبود بخشد. L-theanine فعالیت امواج آلفا را در مغز افزایش داده و در نتیجه باعث آرامش و تمرکز بهتر می‌شود. دو مطالعه تصادفی تأثیر چای سیاه را بر دقت و هوشیاری آزمایش کردند. در هر دو مطالعه، این دمنوش خوش‌طعم به‌طور قابل توجهی دقت و هوشیاری را در میان شرکت کنندگان افزایش داد.

خواص چای برای کمک به کاهش وزن

بدن حاوی دو لیپوپروتئین با عناوین لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) و دیگری لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) است که کلسترول را در سراسر بدن منتقل می‌کنند. LDL لیپوپروتئین “بد” محسوب می‌شود، زیرا کلسترول را به سلول‌های بدن منتقل می‌کند. اما HDL به عنوان لیپوپروتئین “خوب” در نظر گرفته می‌شود، زیرا کلسترول را از سلول‌ها دور کرده و برای دفع به کبد منتقل می‌کند. زمانی که LDL بیش از حد در بدن وجود داشته باشد، می‌تواند در شریان‌ها رسوب کرده و باعث رسوبات مومی به نام پلاک شود که می‌توانند منجر به مشکلاتی مانند نارسایی قلبی یا سکته گردند. یک مطالعه تصادفی نشان داد که نوشیدن پنج وعده چای سیاه در روز، کلسترول LDL را تا 11٪ در افرادی که سطح کلسترول بالا دارند، کاهش می‌دهد.

campaign

رژیم دکتر کرمانی تنها رژیمیه که حسرت هیچ غذایی رو به دلت نمی‌ذاره کافیـه همیـن الان تصمیم بگیری که می‌خـوای وزنت رو کم کنی و به اون اندامی که همیشه آرزوش رو داشتی برسی! از همین لحظه ما کنارتیم تا باهم به هدفت برسیم.

خواص چای برای تنظیم قند خون

افزایش سطح قند خون ممکن است خطر ابتلا به عوارض سلامتی مانند دیابت نوع 2، چاقی، بیماری‌های قلبی – عروقی، نارسایی کلیه و افسردگی را افزایش دهد. بر اساس یک مطالعه تحقیقاتی که روی افراد مسن ساکن جزایر مدیترانه انجام شد، مشخص شد در افرادی که 1 تا 2 فنجان در روز از این دمنوش عالی را در طولانی مدت مصرف کرده بودند، ابتلا به دیابت نوع 2 کاهش یافت. این دمنوش سیاه به افزایش استفاده از انسولین در بدن کمک می‌کند. چای سیاه فعالیت انسولین را بیش از 15 برابر افزایش می‌دهد. ترکیبات موجود در چای، به‌ویژه یک کاتچین به نام اپی گالوکاتچین گالات باعث بهبود سطح انسولین می‌شود.

خواص چای برای سلامتی دهان و دندان

مطالعات انجام شده توسط انجمن تحقیقات سلامت تجارت چای نشان می‌دهد که چای سیاه تشکیل پلاک دندانی را کاهش داده و رشد باکتری‌ها را در محدوده دهان و دندان محدود می‌کند. پلی‌فنول‌های موجود در چای سیاه، باکتری‌های ایجاد کننده حفره را از بین می‌برند و از آن‌ها پیشی می‌گیرند. همچنین، این مواد مانع رشد آنزیم‌های باکتریایی چسبنده روی دندان‌ها می‌شوند.

چای سیاه تشکیل پلاک دندانی را کاهش داده و رشد باکتری‌ها را در محدوده دهان و دندان محدود می‌کند.
چای سیاه تشکیل پلاک دندانی را کاهش داده و رشد باکتری‌ها را در محدوده دهان و دندان محدود می‌کند.

خواص چای سیاه برای کمک به گوارش

تانن‌های این نوشیدنی سیاه علاوه بر بهبود سیستم ایمنی بدن، اثر درمانی بر بیماری‌های معده و روده نیز دارند و به کاهش فعالیت گوارشی کمک می‌کنند.

خواص چای سیاه برای کاهش خطر سنگ کلیه

چای سیاه می‌تواند به کاهش خطر ابتلا به سنگ کلیه در برخی از زنان کمک کند. نوشیدن چای سبز یا سیاه نیز ممکن است خطر ابتلا به سرطان مثانه را نیز کاهش دهد. یک مطالعه نشان داد بین نوشیدن چای و کاهش خطر ابتلا به سنگ کلیه ارتباط قوی وجود دارد. با این حال، متخصصان پزشکی بیان می‌کنند همه چای‌ها از نظر پیشگیری از سنگ کلیه یکسان نیستند. افرادی که مستعد ابتلا به سنگ کلیه اگزالاتی هستند، ممکن است به چای‌های حاوی اگزالات حساس‌تر باشند. چای سبز و اولانگ دارای مقادیر اگزالات کمتری هستند، بنابراین این چای‌ها ممکن است بهترین چای برای افراد آسیب‌پذیر نسبت به سنگ کلیه باشند. در هر حال، افراد مبتلا به سنگ کلیه باید به دقت مزایا و معایب نوشیدن چای را در رابطه با تشکیل سنگ کلیه بسنجند و در مورد نوشیدن آن با پزشک مشورت کنند.

خواص چای سیاه برای کاهش ابتلا به آلزایمر

تخمین زده می‌شود 10 میلیون نفر در سراسر جهان از آلزایمر رنج می‌برند. مطالعه‌ای در دانشگاه نیوکاسل انگلستان نشان می‌دهد که چای‌های سبز و سیاه می‌توانند آنزیم‌های خاص مغز مرتبط با بیماری آلزایمر را مهار کنند.

خواص چای سیاه برای کاهش فشار خون

فشار خون بالا تقریباً 1 میلیارد نفر را در سراسر جهان تحت تأثیر قرار داده است. این بیماری می‌تواند خطر نارسایی قلبی و کلیوی، سکته مغزی، از دست دادن بینایی و حملات قلبی را افزایش دهد. در یک مطالعه تصادفی و کنترل شده، شرکت‌کنندگان در طول شش ماه روزانه سه فنجان از این طلای سیاه را نوشیدند. نتایج نشان داد این افراد در مقایسه با گروه دارونما، کاهش قابل توجهی در فشار خون سیستولیک و دیاستولیک داشتند. با این حال، تحقیقات در مورد اثرات چای سیاه بر فشار خون متفاوت است، ولی در مجموع، نوشیدن چای سیاه به صورت روزانه و همچنین اصلاح سبک زندگی و تغذیه و مدیریت استرس برای افراد مبتلا به فشار خون بالا مفید است.

خواص چای سیاه برای کاهش پف چشم

کافئین موجود در چای سبز و سیاه، تاثیر مثبتی روی چشم‌های پف کرده و متورم دارد. قرار دادن چای کیسه‌ای روی چشم‌ها می‌تواند به سفت نگه داشتن پوست اطراف چشم و کاهش پف کمک کند. کافئین رگ‌های خونی این بافت حساس را منقبض می‌کند و به آن آرامش می‌بخشد.

کافئین موجود در چای سبز و سیاه، تاثیر مثبتی روی چشم‌های پف کرده و متورم دارد.
کافئین موجود در چای سبز و سیاه، تاثیر مثبتی روی چشم‌های پف کرده و متورم دارد.

خواص چای سیاه برای جلوگیری از پیری زودرس

این نوشیدنی معجزه‌گر هنگامی که روی پوست استفاده می‌شود، با کمک آنتی‌اکسیدان‌ها و پلی‌فنول‌های خود از پوست صورت و گردن در برابر پیری زودرس محافظت نموده و همچنین به عنوان یک عامل ضدچروک عمل می‌کند. همچنین، تانن‌های موجود در چای سیاه می‌توانند باعث درخشندگی و یکنواختی رنگ پوست شوند.

خواص چای سیاه برای جلوگیری از ریزش مو

شستشوی مو با چای سیاه برای تقویت رشد مو و جلوگیری از ریزش مو مفید است. اعتقاد بر این است که محتوای آنتی‌اکسیدانی و کافئین بالای چای از پوست سر و موی سالم حمایت می‌کند. کافئین موجود در این دمنوش سیاه می‌تواند به فولیکول‌های مو برسد و دی هیدروتستوسترون (DHT) را مسدود کند. DHT هورمونی است که با ریزش مو در افراد مبتلا به بیماری معروف به آلوپسی آندروژنیک مرتبط است. سطوح بالای DHT فولیکول‌های مو را کوچک و چرخه رشد مو را کوتاه می‌کند و منجر به رشد موهای ضعیف و شکننده می‌شود که راحت‌تر دچار ریزش می‌شوند. یک مطالعه در نمونه‌های پوست انسان نشان داد که استفاده موضعی از کافئین و تستوسترون ممکن است با افزایش تولید کراتین و طولانی‌تر کردن مرحله آناژن (رویش مو) از رشد مو حمایت کند. فراتر از این مطالعات، هیچ تحقیقی برای تعیین این‌که آیا چای سیاه می‌تواند رشد مو را تقویت کند، در دسترس نیست. علاوه بر این، مشخص نیست که چه مقدار چای سیاه و کافئین مورد نیاز است و چه مدت این محلول باید روی پوست سر بماند تا اثرات آن ظاهر شود. توصیه می‌شود اگر دلایل زیادی از جمله سوء تغذیه، استرس، هورمون‌ها، ژنتیک و آسیب برای ریزش مو وجود دارد، به جای تکیه بر چای سیاه به یک متخصص پوست مراجعه شود.

خواص ضدباکتریایی

عصاره چای دارای فعالیت ضدمیکروبی قابل توجهی در برابر پاتوژن‌های مختلف باکتریایی است. بیشترین فعالیت ضدمیکروبی چای به دلیل وجود کاتچین‌های پلی‌فنول است که به غشای سلولی باکتری آسیب می‌رسانند.

بهبود آسم

این دمنوش معطر، حاوی کافئین است که می‌تواند به آرامش مجاری تنفسی و بهبود عملکرد ریه کمک کند و باعث تسکین موقت علائم آسم شود. طبق مطالعه‌ای در کتابخانه ملی پزشکی ایالات متحده، کافئین دارای اثرات دارویی متنوعی است. یکی از اثرات آن گشادکننده برونش ضعیف است و همچنین خستگی عضلات تنفسی را کاهش می‌دهد. از نظر شیمیایی، کافئین چای سیاه و قهوه با داروی تئوفیلین که برای درمان آسم استفاده می‌شود، شباهت دارد.

چای سیاه، می‌تواند به آرامش مجاری تنفسی و بهبود عملکرد ریه کمک کند و باعث تسکین موقت علائم آسم شود.
چای سیاه، می‌تواند به آرامش مجاری تنفسی و بهبود عملکرد ریه کمک کند و باعث تسکین موقت علائم آسم شود.

خواص آنتی‌اکسیدانی

چای سیاه حاوی آنتی‌اکسیدان‌ها و پلی‌فنول‌هایی است که به جلوگیری از آسیب DNA مرتبط با تنباکو یا سایر مواد شیمیایی سمی کمک می‌کنند. این آنتی‌اکسیدان‌ها با آنتی‌اکسیدان‌هایی که از میوه‌ها و سبزیجات به دست می‌آیند، متفاوت هستند. مصرف این دمنوش عجیب، می‌تواند به حذف رادیکال‌های آزاد و کاهش آسیب سلولی و کاهش خطر بیماری مزمن کمک کند. گروه‌هایی از پلی‌فنول‌ها، از جمله کاتچین‌ها، تافلاوین‌ها و تیاروبیگین‌ها منابع اصلی آنتی‌اکسیدان‌ها در چای سیاه هستند که می‌توانند سلامت کلی را ارتقا دهند. درحالی‌که بسیاری از مکمل‌های موجود در بازار نیز حاوی آنتی‌اکسیدان هستند، اما همچنان بهترین راه برای مصرف آن‌ها از طریق غذا و نوشیدنی است. برخی تحقیقات نشان داده‌اند مصرف آنتی‌اکسیدان‌ها به شکل مکمل ممکن است به سلامت انسان آسیب برساند.

افزایش انرژی

برخلاف سایر نوشیدنی‌ها که محتوای کافئین بیشتری دارند، مقادیر کم کافئین موجود در چای می‌تواند به افزایش جریان خون در مغز، بدون تحریک بیش از حد قلب کمک کند.

تفاوت چای سیاه با چای سبز

چای سبز و سیاه هر دو از برگ‌های گیاه کاملیا سیننسیس تهیه می‌شوند. تفاوت اصلی بین این دو این است که چای سیاه اکسیده می‌شود، اما چای سبز تحت این فرایند قرار نمی‌گیرد. برای تهیه چای سیاه، ابتدا برگ‌ها را چیده و سپس در معرض هوا قرار می‌دهند تا فرآیند اکسیداسیون آغاز شود. این واکنش باعث می‌شود که برگ‌ها قهوه‌ای تیره شوند و طعم‌ آن نیز افزایش یافته و تشدید شوند و طعم گس برگ چای کاهش یابد. از سوی دیگر، چای سبز برای جلوگیری از اکسیداسیون فرآوری می‌شود و بنابراین رنگ آن بسیار روشن‌تر از چای سیاه است.

چای سیاه بهتر است یا چای سبز؟

چای سبز و سیاه، غنی از گروهی از آنتی‌اکسیدان‌های محافظ به نام پلی‌فنول هستند. با این حال، نوع و مقدار فلاونوئیدهای موجود در آن‌ها متفاوت است. به‌عنوان مثال، چای سبز حاوی مقدار بسیار بالاتری از اپی گالوکاتچین-3-گالات (EGCG) است، در حالی که چای سیاه منبع غنی از تافلاوین است. با این وجود، فلاونوئیدهای موجود در چای سبز و سیاه از قلب محافظت می‌کنند. یک مطالعه حیوانی نشان داد چای سبز و سیاه به‌طور یکسان در جلوگیری از تشکیل پلاک عروق خونی و کاهش فشار خون مؤثر هستند.

بررسی دیگری روی چای سبز نشان داد افرادی که 1 تا 3 فنجان چای سبز در روز می‌نوشند، به ترتیب 19% و 36% کمتر در معرض خطر حمله قلبی و سکته مغزی هستند. به‌طور مشابه، نوشیدن روزانه حداقل 3 فنجان چای سیاه می‌تواند خطر ابتلا به بیماری قلبی را تا 11 درصد کاهش دهد. چای سبز حاوی کافئین کمتری نسبت به چای سیاه است. کافئین با مسدود کردن انتقال دهنده عصبی بازدارنده آدنوزین، سیستم عصبی را تحریک می‌کند و روی هوشیاری، خلق و خو، زمان واکنش و حافظه کوتاه مدت اثر دارد. چای سبز و سیاه حاوی اسید آمینه L-theanine هستند که در قهوه وجود ندارد. L-theanine اثرات کافئین را متعادل می‌کند. به‌طورکلی، مقدار L-theanine در چای سبز کمی بیشتر از چای سیاه است. چای سبز و سیاه هر دو جایگزین‌هایی عالی برای قهوه هستند.

چای سیاه حاوی تیافلاوین‌های مفید است که منحصر به چای سیاه هستند. این پلی‌فنول‌ها می‌توانند از سلول‌های چربی در برابر آسیب رادیکال‌های آزاد محافظت و از خطر تشکیل پلاک در رگ‌های خونی جلوگیری کنند. علاوه بر این، تافلاوین‌ها به‌طور قابل توجهی سطح کلسترول و قند خون را کاهش می‌دهند. آن‌ها حتی می‌توانند باعث تجزیه چربی شده و به عنوان یک کمک بالقوه برای مدیریت چاقی توصیه شده‌اند. در واقع، تافلاوین موجود در چای سیاه ممکن است همان ظرفیت آنتی‌اکسیدانی پلی‌فنول‌های چای سبز را داشته باشد. چای سیاه معمولاً نسبت به چای سبز اثرات محرک بیشتری دارد. در مجموع، هر دو نوع چای سبز و سیاه، اثرات منحصربه‌فردی دارند که بسته به انتخاب افراد ممکن است متفاوت باشد و بنابراین نمی‌توان برتری خاصی را بین این دو نوشیدنی شرقی قائل شد.

خواص چای سیاه بسیار بیشتر از چیزی است که تصور می‌شود. این نوشیدنی برای سلامت پوست، مو، قلب، مغز، کلیه، استخوان، گوارش، کاهش وزن و بسیاری موارد دیگر مفید است. کافئین موجود در آن نیز می‌تواند به جای قهوه برای هشیاری و تمرکز مناسب باشد. برگ‌های چای سیاه برخلاف چای سبز اکسید شده و همین باعث تغییر طعم آن می‌شود. در مجموع، هم چای سبز و هم سیاه برای سلامت مفید هستند.

منبع: ++++++++

5 از 5
    به اشتراک بگذارید
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

نظرات شما
-محمدحسن علیمحمدی 1402/11/10

سایت بسیار خوب با مطالب خوب همراه با فایل صوتی برای نابینایان عزیز و کسانیکه مشکل دید دارند نمره 20

کارشناس به اندام 1402/11/11

سلام تشکر از حسن نظرتون عزیزم سالم باشید

-صادق 1402/08/03

سلام وقت بخیرمصرف ۴۰۰میلی گرم کافئین چای سیاه درروزمتوسط هست یازیادومقدارکافئین یک استکان دسته دارچای کمرنگ چقدرهست؟

کارشناس به اندام 1402/08/04

سلام عزیزم یک فنجان چای حدود 50 میلیگرم کافئین هست بهتره مصرف متعادل باشه برای همه خوب نیست چون میتونه محرک باشه

-سها 1402/07/22

عالی بود ولی زیاد هم استفاده کنید خوب نیست چون که آهن بدن از بین میبره

کارشناس به اندام 1402/07/23

تشکراز توجه شما عزیزم

طبسی 1402/04/27

عالی

کارشناس به اندام 1402/04/28

سپاس

مهری کوهیان 1401/10/13

خوب بود