شایعترین علت گلودرد، عفونتهای ویروسی همچون سرماخوردگی یا آنفولانزا است. این نوع گلو درد با گلو درد باکتریایی متفاوت بوده و به طور معمول، طی یک هفته بدون نیاز به درمان خاص بهبود می یابد. گلو درد میتواند نشانه ای از گلو درد استرپتوکوکی، سرما خوردگی، آلرژی یا سایر بیماری های دستگاه تنفسی فوقانی باشد.
گلو درد ممکن است با احساس خشکی و خارش در گلو آغاز شود، گویی گلو خشک شده است. اگر گلودرد بدتر شود، ممکن است هنگام بلع یا صحبت کردن، درد شدیدی در گلو احساس کنید. این درد ممکن است به گوشها یا پایین گردن نیز کشیده شود.
اگر ویروسی باعث گلودرد شود، آنتی بیوتیک ها مؤثر نخواهند بود. اغلب گلودردها طی یک هفته خود به خود بهبود مییابند. پزشک شما ممکن است داروهای دیگری تجویز کند یا راهکارهایی برای تسکین علائم به شما ارائه دهد.
- گلو درد چیست؟
- علت گلو درد چیست؟
- چه زمانی باید به دنبال مراقبتهای پزشکی بود؟
- انواع گلو درد کدامند؟
- روشهای درمان گلو درد چیست؟
- بهترین آنتی بیوتیک برای گلو درد چرکی چیست؟
- روشهای خانگی درمان گلو درد
- غذاهای مفید برای درمان گلو درد
- غذاهای مضر در هنگام گلو درد
- چطور از گلو درد پیشگیری کنیم؟
- چه کسانی بیشتر مستعد گلو درد هستند؟
- آیا گلو درد میتواند از علائم کرونا باشد؟
- سوالات متداول
گلو درد چیست؟
گلودرد یا فارنژیت، احساس خراشیدگی و درد در پشت گلو (حلق) است. این اتفاق زمانی رخ میدهد که بافت پوشاننده گلو (مخاط) ملتهب شود. در صورت ابتلا به گلودرد، ممکن است بلع یا صحبت کردن دردناک باشد.

علل متعددی برای فارنژیت وجود دارد، از عفونت های ویروسی و باکتریایی گرفته تا آلرژی و خوابیدن با دهان باز. اکثر علائم گلودرد با مراقبت های خانگی طی چند روز از بین میروند. اما اگر گلودرد شما بیش از یک هفته طول کشید، بدتر شد یا علائمی مانند تب یا تورم غدد لنفاوی ایجاد کرد، باید با پزشک خود تماس بگیرید.
علت گلو درد چیست؟
بیشتر گلو دردها در اثر عفونت یا عوامل محیطی، مانند هوای خشک ایجاد میشوند. با این حال خبر خوب این است که اگرچه گلو درد ناراحت کننده است، اما معمولاً خود به خود از بین میرود. گلو دردها بر اساس قسمتی از گلو که آن را تحت تأثیر قرار میدهند، به مدلهای زیر تقسیم میشوند:
- فارنژیت: ناحیه پشت حلق را درگیر میکند.
- التهاب لوزهها: تورم و قرمزی لوزهها، بافت نرم پشت حلق
- لارنژیت: تورم و قرمزی جعبه صدا یا حنجره
علل گلو درد و سوزش گلو از عفونت تا صدمات وارد شده به گلو متغیر است. اما به صورت کلی 5 علت شایع گلو درد عبارتند از:
- عفونت های ویروسی
- عفونت های باکتریایی
- آلرژی
- هوای خشک و بدون رطوبت
- دود و مواد شیمیایی
اگر فرصت مطالعه مقاله را ندارید، میتوانید به فایل صوتی آن گوش دهید:
تاثیر عفونتهای ویروسی بر گلو درد
ویروسها باعث حدود 90 درصد گلو درد میشوند. از جمله ویروسهایی که باعث گلو درد میشوند میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- سرماخوردگی
- آنفولانزا
- مونونوکلئوز (یک بیماری عفونی که از طریق بزاق منتقل میشود)
- سرخک (یک بیماری مسری که باعث بثورات پوستی و تب میشود)
- آبله مرغان (عفونتی که باعث تب و راش خارشدار و ناهموار میشود)
- اوریون (عفونتی که باعث تورم غدد بزاقی در گردن میشود)
گلو درد استرپتوکوکی و سایر عفونتهای باکتریایی
عفونت های باکتریایی نیز میتوانند باعث سوزش گلو و گلو درد شوند. شایعترین آنها گلو درد استرپتوکوکی است. عفونت گلو و لوزهها توسط باکتری استرپتوکوک گروه A ایجاد میشود. گلو درد استرپتوکوکی مسئول 40 درصد موارد گلو درد در کودکان است. التهاب لوزهها و عفونتهای مقاربتی مانند سوزاک و کلامیدیا نیز میتوانند باعث گلو درد شوند.
حتما بخوانید: تغذیه مناسب، سپر دفاعی قوی در برابر کرونا
تاثیر آلرژی بر گلو درد
هنگامی که سیستم ایمنی به محرکهای آلرژی مانند گرده، علف و شوره حیوانات خانگی واکنش نشان میدهد، مواد شیمیایی آزاد میکند که باعث ایجاد علائمی مانند احتقان بینی، آبریزش چشم، عطسه و سوزش گلو میشود. مخاط اضافی در بینی میتواند از پشت حلق چکه کرده و گلو را تحریک کند.
تاثیر هوای خشک بر گلو درد
هوای خشک میتواند رطوبت را از دهان و گلو بمکد و احساس خشکی و خراشیدگی در حلق ایجاد کند. هوای داخل منزل به احتمال زیاد در ماههای پاییز و زمستان که بخاری کار میکند، خشک است و به این مساله دامن میزند.
تاثیر دود و مواد شیمیایی بر گلو درد
بسیاری از مواد شیمیایی مختلف و محرک، گلو را تحریک میکنند. این مواد شامل موارد زیر هستند:
- سیگار و سایر دود تنباکو
- آلودگی هوا
- محصولات پاک کننده و سایر مواد شیمیایی
تاثیرات منفی آلودگی هوا و مواد پاک کننده از قبیل وایتکسها و جرمگیرها بر ریه انسان مدتهاست که به اثبات رسیده است.
علائم گلو درد بسته به علت ایجاد آن میتواند متفاوت یا خشن باشد. علائم گلو درد توسط ویروسها یا باکتریها اغلب میتواند مشابه باشد. شایعترین علائم گلو درد استرپتوکوکی عبارتند از:
- گلو دردی که خیلی سریع شروع میشود.
- درد هنگام بلع
- تب
- لوزههای قرمز و متورم و گاهی اوقات همراه با لکههای سفید یا رگههایی از چرک
- لکههای قرمز ریز روی سقف دهان
- غدد لنفاوی متورم در جلوی گردن
- گاهی اوقات در فردی که گلو درد استرپتوکوکی دارد، جوشهایی به نام مخملک (که اسکار لاتینا نیز نامیده میشود) ظاهر میشود.
شایعترین نوع گلو درد ناشی از ویروس است، نه باکتری. از هر 10 کودک مبتلا به گلو درد فقط 3 نفر گلو درد استرپتوکوکی داشته و از هر 10 بزرگسال مبتلا به گلو درد، تنها 1 نفر مبتلا به گلو درد استرپتوکوکی است.
قویترین آنتی بیوتیک برای عفونت گلو انواع غذاهای ضدالتهاب است؛ مانند ماست، تخم مرغ، زنجبیل. همچنین برای درمان گلودرد و سوزش گلو باید از غذاهای ملتهبکننده مانند فست فود اجتناب کنید.
چه زمانی باید به دنبال مراقبتهای پزشکی بود؟
اگر فردی علائم گلو درد استرپتوکوکی یا یکی از علائم زیر را داشته باشد، باید به پزشک مراجعه کند
- دشواری در تنفس
- مشکل در بلع
- خون در بزاق یا بلغم
- ترشح بیش از حد آب دهان (در کودکان خردسال)
- کم آبی بدن
- تورم و درد مفاصل
- راش پوستی
البته فهرست بالا شامل همه موارد نیست. لازم است برای هر علامتی که شدید یا نگران کننده به نظر میرسد، به پزشک مراجعه شود.
حتما بخوانید: بیماری صرع و تمام ناگفتههای آن را اینجا بخوانید!
انواع گلو درد کدامند؟
همانطور که در بالاتر نیز گفته شد، عموما گلو دردها بر حسب عوامل ایجادکننده به سه دسته کلی تقسیم میشوند:
- گلو درد ناشی از عفونت باکتریایی
- گلو درد ویروسی (مانند ویروس کرونا، آنفولانزا، سرخک، اوریون، آبله مرغان و …)
- گلو دردهای ناشی از آسیب، ضربه یا مواد شیمیایی
با توجه به اینکه خاستگاه هر یک از بیماریهای بالا متفاوت است، درمان گلو درد مربوط به آن نیز متفاوت خواهد بود و در برخی موارد نیز درمان شناخته شدهای وجود ندارد.
روشهای درمان گلو درد چیست؟
پزشک با پرسش در مورد علائم گلو درد و انجام معاینه فیزیکی، نوع بیماری را تعیین میکند. از آنجایی که باکتریها باعث گلو درد استرپتوکوکی میشوند، مصرف آنتی بیوتیکها برای درمان عفونت و جلوگیری از تب روماتیسمی و سایر عوارض لازم است.
یک پزشک تنها با نگاه کردن به گلو نمیتواند تشخیص دهد که فردی گلو درد استرپتوکوکی دارد یا خیر. بنابراین، ممکن است آزمایشی برای تعیین دقیق علت بیماری انجام دهد. هر فرد مبتلا به گلو درد استرپتوکوکی باید چند روز در خانه استراحت کند تا زمانی که تب قطع شود. طی این مدت باید حداقل هر 12 ساعت آنتی بیوتیک مصرف شود.
اگر گلو درد ناشی از ویروس باشد، آنتی بیوتیک کمکی نخواهد کرد. اکثر گلو دردها در عرض یک هفته خود به خود بهبود مییابند. پزشک ممکن است داروهای دیگری تجویز کند یا نکاتی را برای کمک به احساس بهتر به افراد ارائه دهد.
زمانی که آنتی بیوتیکها به کار نیایند، مصرف آنها نیز به فرد کمکی نخواهد کرد و عوارض جانبی آنها همچنان میتواند باعث آسیب شود. این عوارض جانبی میتواند از مسائل جزئی مانند بثورات پوستی گرفته تا مشکلات سلامتی بسیار جدی مانند عفونتهای مقاوم به آنتی بیوتیک و عفونت C. diff باشد که باعث اسهال و آسیب شدید روده بزرگ و مرگ میشود. در ادامه 20 مورد از درمانهای سریع خانگی گلو درد را برای شما مطرح خواهیم کرد:
1- غرغره با آب نمک و پرهیز از مصرف سرکه
2- نوشیدن مایعات سرد
3- مکیدن یخ
4- مبارزه با هوای خشک
5- پرهیز از مصرف غذاهای اسیدی
6- نوشیدن دمنوشهای گیاهی
7- مصرف عسل
8- استراحت به صدا
9- استراحت کافی
10- بالا آوردن سر در هنگام خواب
11- استفاده از داروهای بدون نسخه
12- استفاده از اسپری ضداحتقان بینی
13- مصرف داروهای ضد آلرژی
14- مصرف آنتی اسیدها
15- مصرف آنتی بیوتیکها
16- پرهیز از غذاهای چرب
17- پرهیز از مصرف مرکبات و غذاهای اسیدی
18- پرهیز از مصرف غذاهای تند و ادویهدار
19- پرهیز از مصرف غذاهای خشک
20- مصرف سرکه سیب رقیق شده
بهترین آنتی بیوتیک برای گلو درد چرکی چیست؟
پنی سلین و آموکسی سلین از آنتیبیوتیک های رایجی هستند که پزشکان برای درمان گلو درد چرکی تجویز میکنند. در صورتی که به پنی سیلین حساسیت داشته باشید، پزشک میتواند آنتی بیوتیک دیگری را برای شما تجویز کند. آنتیبیوتیک ممکن است به صورت تزریقی یا خوراکی (به شکل قرص یا شربت) تجویز شود.
روشهای خانگی درمان گلو درد
قرار گرفتن در معرض دود، تنفس در هوای خشک و داشتن رفلاکس اسید معده، ممکن است باعث گلو درد شود، اما درد آن احساسی بسیار متفاوت با عفونت دارد. در این مورد معمولاً بیماران احساس بیماری نمیکنند و درد نیز معمولاً آنقدر شدید نیست.
اکثر گلو دردها در خانه قابل درمان هستند. استراحت کافی نیز به سیستم ایمنی فرصتی برای مبارزه با عفونت میدهد.پزشک ممکن است شربت سیتریزین برای گلو درد تجویز کند یا مجبور شوید از داروهای دیگر استفاده کنید اما اغلب این داروها خوابآور هستند. به همین دلیل میتوان با مصرف مواد غذایی مناسب گلودرد را درمان کرد. درمان گلو درد در خانه میتواند به روشهای زیر انجام شود:
غرغره با آب نمک و پرهیز از مصرف سرکه
آب نمک یک درمان خانگی عالی برای درمان گلودرد ویروسی و یا ناشی از حساسیت است، زیرا میتواند تورم را کاهش داده و التهاب و تحریک را آرام کند. همچنین ممکن است به حذف عفونت یا مواد محرک از سطح گلو نیز کمک کند. 4/1 تا 2/1 قاشق چایخوری نمک حل شده در نصف فنجان آب گرم و غرغره کردن هر یک یا دو ساعت یکبار، واقعا در کاهش سوزش و درد موثر است.
البته ممکن است بعضی افراد غرغره با سرکه سیب را نیز توصیه کنند که البته پیشنهاد نمیشود و احتمالاً فعلاً باید از این تاکتیک دوری نمود. آماری در مطالعات آزمایشگاهی وجود ندارد که تایید کند سرکه سیب دارای خواص ضدباکتریایی یا ضدقارچی است و حتی ممکن است به علت اسیدی بودن باعث تحریک بیشتر و زخم شدن گلو شود. علاوه بر این، استفاده طولانی مدت از سرکه به مینای دندان نیز میتواند آسیب برساند.
نوشیدن مایعات سرد
بعضی پزشکان معتقدند همانطور که کمپرس سرد روی مچ پای پیچ خورده میتواند درد را کاهش داده و از تورم جلوگیری کند، نوشیدن مایعات سرد هم میتواند گلو را بیحس کرده و هم بخشی از التهابی که باعث درد میشود، آرام کند.
مکیدن یخ
افرادی که تب دارند، ممکن است از لمس اشیاء یا مایعات سرد دچار حس بدی شوند. برای این افراد مکیدن تراشههای یخ یا بستنی میتواند به همان اندازه در مبارزه با التهاب گلو موثر باشد. فقط باید از طعمهای اسیدی که میتوانند باعث رفلاکس اسید شده و علائم فرد را بدتر کنند، دوری شود.
مبارزه با هوای خشک
هوای خشک میتواند گلو درد را تحریک کرده و زمان بهبودی و درمان گلو درد را طولانیتر کند. گرفتن دوش بخار یا استفاده از دستگاههای تولید بخار، میتواند رطوبت را به ریهها بازگردانده و هر گونه ناراحتی را از بین ببرد. غشاهای مخاطی بینی و گلو، رطوبت را دوست دارند.
رطوبت به آرام شدن تارهای صوتی و کاهش تورم کمک میکند. رطوبت موجود در بینی میتواند به پاک کردن مخاط و ترشحات کمک کند که ممکن است بخشی از مشکل باشد. تنها نکته مهم در استفاده از دستگاه رطوبتساز تمیز کردن مخزن آن است.
با توجه به هشدار ایمنی کمیسیون ایمنی محصولات مصرفی ایالات متحده (CPSP) در صورت نادیده گرفته شدن این نکته، مخزن آب دستگاه میتواند باکتریها و قارچهایی را تولید کند که به هوا پمپ میشوند و ممکن است علائمی شبیه آنفولانزا ایجاد نمایند یا آلرژی و آسم را تشدید کنند.
پرهیز از مصرف غذاهای اسیدی برای درمان گلو درد
رفلاکس اسید معده به گلو، یکی از علل شایع گلو درد است. این بدان معناست که تمام عوامل رفلاکس اسید معده ممکن است منجر به تشدید گلو درد شوند. به همین دلیل، توصیه میشود از مصرف نوشابه، غذاهای سرخ شده و مرکبات مانند پرتقال و لیمو اجتناب شود. همچنین، یک ساعت قبل از خواب، از مصرف مواد غذایی خودداری شود.
نوشیدن دمنوشهای گیاهی برای درمان گلو درد
زردچوبه ادویهای است که حتما باید در برنامه غذایی وجود داشته باشد. قدرت ضد التهابی زردچوبه، کاملا اثبات شده و ممکن است به خلاص شدن از شر گلو درد کمک کند. افزودن کمی زردچوبه به چای، آب گرم و عسل یا غرغره آب نمک برای درمان گلو درد مفید است. علاوه بر این، بسیاری از دمنوشهای گیاهی مانند دمنوش آویشن، بابونه یا اسطوخودوس دارای اثر ایمنی مثبت هستند و به بدن در مبارزه با عفونت کمک میکنند.
مصرف عسل برای درمان گلو درد
عسل یک عنصر محبوب در بهبود گلو درد محسوب میشود. عسل دارای خواص ضد باکتریایی است، گلو را میپوشاند و شیرینی طبیعی را برای دمنوش یا چای فراهم میکند. افزودن یک قاشق غذاخوری عسل به آب گرم یا چای برای تسکین درد گلو موثر است، اما برای افرادی که از رفلاکس اسید معده رنج میبرند ممکن است گزینه ایدهآلی نباشد.

استراحت به صدا برای درمان درد گلو
گاهی بعد از فریاد زدن و تشویق کردن در یک کنسرت یا رویداد ورزشی تارهای صوتی تحت فشار قرار گرفته و درد ایجاد میشود. بهترین درمان برای هر عضله که بیش از حد کار می کند، استراحت است. گرفتگی تارهای صوتی این شبیه به رگ به رگ شدن مچ پا است که راه رفتن روی آن درد دارد.
حرکت زیاد این تارها هنگام صحبت کردن نیز باعث درد میشود. اما این بدان معنا نیست که فرد باید با زمزمه صحبت کند. در عوض بهتر است سعی شود کمتر از حد معمول صحبت شود تا زمانی که گرفتگی صدا و درد از بین برود.
نقش مسواک در درمان گلو درد
مسواک زدن ممکن است گلو درد را تداوم بخشد یا حتی باعث گلو درد شود. باکتریها روی موهای مسواک جمع میشوند و هر گونه آسیب به لثه در حین مسواک زدن، آنها را به بدن تزریق میکند. توصیه میشود به محض احساس بیماری، مسواک تعویض شود. این موضوع به ظاهر ناچیز، اغلب برای متوقف کردن روند بیماری و پیشگیری از گسترش عفونت کافی است.
استراحت کافی برای درمان درد گلو
افرادی که با مشاغل پراسترس سر و کار دارند، احتمال دارد دچار تضعیف سیستم ایمنی بدن شده و دوران نقاهت طولانیتری داشته باشند. گذراندن زمان کافی در رختخواب و دوری از عوامل استرسزای معمول زندگی – مانند کار، مراقبت از بچهها و تمیز کردن خانه – میتواند به شارژ مجدد سیستم ایمنی و درمان گلو درد کمک کند.
حتما بخوانید: آب هویج و پرتقال برای تقویت سیستم ایمنی بدن
بالا آوردن سر در هنگام خواب برای درمان گلو درد
وقتی فرد صاف به پشت دراز کشیده باشد، فشار روی گردن او افزایش یافته و میتواند علائم گلو درد را تشدید کند. کمک به کاهش فشار با بالا آوردن سر توسط یک متکا باعث میشود احساس بهتری داشته باشد و حتی رفلاکس را بهبود دهد.
استفاده از داروهای بدون نسخه برای درمان گلو درد
برای تسکین درد گلو درد یا درمان علت زمینهای آن، مصرف برخی داروهای بدون نسخه میتواند مفید باشد. برخی از این داروها عبارتند از:
- استامینوفن
- ایبوپروفن
- آسپرین
مصرف آسپرین در کودکان و نوجوانان مجاز نیست، زیرا با یک بیماری نادر اما جدی به نام سندرم ری مرتبط است که به کبد و مغز آسیب میرساند. استفاده از یک یا چند مورد از درمانهای زیر نیز مستقیماً روی گلو درد تأثیر میگذارد:
- استفاده از اسپری گلو درد حاوی یک ضدعفونی کننده بیحس کننده مانند فنل یا یک ماده خنک کننده، مانند منتول یا اکالیپتوس
- مکیدن آبنبات سرد
- مصرف شربت سرفه، مانند دیفن هیدرامین کامپاند
- مصرف قرصهای نعنایی خنک کننده گلو
استفاده از اسپری ضداحتقان بینی برای درمان گلودرد ویروسی
اگر بخشی از دلایل گلو درد، نفس کشیدن از طریق دهان به دلیل گرفتگی بینی باشد، استفاده از اسپری یا قطرههای ضد احتقان بینی مناسب است. ضداحتقانهای بینی در از بین بردن احتقان و خشک کردن مخاط بینی به خوبی عمل میکنند. آنها همچنین ترشحات پشت حلق را هم کاهش میدهند، اما باید استفاده از آنها به یک یا دو بار در روز محدود شود.

شربت سیتریزین برای گلودرد
آلرژنهای موجود در هوا، مانند گرده گلها بهویژه در بهار و تابستان، کپکهای داخل ساختمان یا گرد و غبار پاییزی، میتوانند باعث التهاب مزمن گلو شوند. استفاده از یک داروی ضد آلرژی بدون نسخه مانند سیتریزین یا لوراتادین ممکن است مفید باشد. البته پیدا کردن دلیل آلرژی و دور کردن آن از محیط زندگی نیز بسیار مهم است.
مصرف آنتی اسیدها
مصرف آنتی اسیدها یا سایر داروهای رفلاکس برای افرادی که دچار رفلاکس معده هستند، مفید است. داروهایی که اسید معده را کاهش میدهند، میتوانند به گلو درد ناشی از GERD کمک کنند و شامل موارد زیر هستند:
- آنتی اسیدها برای خنثی کردن اسید معده.
- مسدودکنندههای H2 مانند سایمتیدین و فاموتیدین برای کاهش تولید اسید معده.
- مهارکنندههای پمپ پروتون (PPIs)، مانند لانزوپرازول و امپرازول برای جلوگیری از تولید اسید.
کورتیکواستروئیدهای دوز پایین نیز میتوانند به کاهش درد گلو درد کمک کنند بدون اینکه عوارض جانبی جدی ایجاد نمایند.
مصرف آنتی بیوتیکها
گلو درد استرپتوکوکی باید با کمک آنتی بیوتیک درمان شود تا از عوارض جدیتری، مانند ذاتالریه، برونشیت و تب روماتیسمی جلوگیری شود. آنتی بیوتیکها میتوانند درد گلو را ظرف یک روز کاهش داده و خطر ابتلا به تب روماتیسمی را تا بیش از دو سوم احتمال رفع کنند.
پزشکان معمولاً مصرف دورهای از آنتی بیوتیکها را برای حدود 10 روز تجویز میکنند. حتی در صورت احساس بهبود مهم است که تمام قرصها، آمپول یا شربت مصرف شود. قطع زودهنگام آنتی بیوتیک میتواند باعث زنده ماندن برخی از باکتریها و بیماری مجدد فرد شود. باید توجه داشت که برخی داروهای بدون نسخه برای کودکان در سنین خاص مجاز نیست.
مصرف مسکنها در کودکان
- کودکان کمتر از 6 ماه: فقط قطره استامینوفن
- کودکان 6 ماهه یا بزرگتر: مصرف استامینوفن یا ایبوپروفن اشکالی ندارد.
مصرف داروهای سرفه و سرماخوردگی در کودکان
- کودکان کمتر از 4 سال: استفاده نشود، مگر اینکه پزشک بهطور خاص تجویز کند. استفاده از داروهای سرفه و سرماخوردگی بدون نسخه در کودکان خردسال، میتواند منجر به عوارض جانبی جدی و بالقوه تهدید کننده زندگی شود.
- کودکان 4 سال یا بیشتر: با پزشک کودک مشورت شود که آیا داروهای سرفه و سرماخوردگی بدون نسخه برای تسکین موقت علائم کودک بیخطر است یا خیر.
حتماً از پزشک یا داروساز خود در مورد دوز مناسب داروهای بدون نسخه با توجه به سن و اندازه کودک سؤال شود. همچنین، پزشک و داروساز باید در مورد تمام داروهایی که کودک با نسخه و بدون نسخه مصرف میکند، مطلع باشد.
غذاهای مفید برای درمان گلو درد
اغلب کسانی که دچار سرماخوردگی، آنفولانزا یا حساسیت میشوند میپرسند برای سرماخوردگی چه بخوریم که بدون وابستگی به انواع داروها زودتر درمان شویم؟ راههایی برای کاهش ناراحتی، تقویت اندکی سیستم ایمنی بدن و پیشگیری به جای درمان گلو درد وجود دارد. برخی از غذاها میتوانند گلو را بپوشانند، در حالی که برخی دیگر تورم و درد را کاهش میدهند. باید بگوییم قویترین آنتی بیوتیک برای عفونت گلو در مواد غذایی زیر است:
- عسل: عسل درد گلو را تسکین میدهد، اما برخی تحقیقات نشان می دهد که دو قاشق چای خوری عسل میتواند به عنوان یک سرکوب کننده سرفه نیز عمل کند.
- بستنی: بستنی نرم، سرد و خامهای یک راه خوشمزه برای تسکین گلو درد است. بستنی بعد از عمل جراحی لوزهها اثر تسکیندهندهای برای بیماران دارد.
- ماست: باکتریهای زنده موجود در ماست، علاوه بر تسکین گلو درد به تقویت سیستم ایمنی بدن نیز کمک میکنند.
- سوپ مرغ: سبزیجات و مرغ موجود در سوپ مرغ، دارای خواص ضد التهابی هستند که میتواند به گلو درد کمک کند.
- تخممرغ: تخم مرغ یک غذای عالی و نرم برای گلو درد است. تخممرغ سرشار از پروتئین و مواد معدنی ضد عفونت، مانند روی، آهن و سلنیوم است.
- بلغور جو دوسر: بلغور جو دوسر سرشار از فیبر و موادی مانند منیزیم و روی است که یک غذای عالی برای گلو درد محسوب میشود، زیرا دارای خواص مبارزه با عفونت و بافت نرم است.
- پوره سیب زمینی: سیب زمینی منبع شگفتانگیز ویتامین C است که میتواند به کاهش علائم سرماخوردگی یا گلو درد کمک کند و بافت بسیار نرمی دارد.
- ژله: ژله هیچ خاصیت دارویی یا مغذی ندارد، اما برای بلعیده شدن توسط کسانی که گلو درد دارند ایدهآل است.
- پودینگ: پودینگها برای کسانی که گلو درد دارند، توصیه میشوند، زیرا بافت نرم آنها باعث تحریک بیشتر گلو نمیشود.
- زنجبیل: زنجبیل که مدتها به دلیل خاصیت کاهش تهوع شناخته میشد، به علت خواص ضد التهابی برای کسانی که گلو درد دارند نیز عالی است.
- اسموتیها: میوهها و سبزیجات حاوی مقادیر زیادی ویتامین C هستند که میتواند به کاهش علائم گلو درد کمک کند.
- بلغور ذرت: بلغور ذرت که از آرد ذرت پخته شده و با کره یا پنیر مخلوط شده است، گزینه عالی دیگری برای گلو درد است. به علاوه، بلغورها سرشار از آهن هستند که برای تولید گلبولهای قرمز خون ضروری است.
- آب انار: مطالعات نشان دادهاند مواد مغذی موجود در آب انار خنک عفونت را از بین میبرد و التهاب را کاهش میدهد. به همین دلیل انار در دسته قویترین آنتی بیوتیک برای عفونت گلو قرار میگیرد.
- پاستا: پاستا غذایی سیر کننده و مغذی برای دوران نقاهت گلو درد است که سرشار از آنتی اکسیدان نیز هست.
- موز: موز میوهای نرم و مغذی و سرشار از ویتامینهایی مانند C و B6 است که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند.
- پنیر کاتیج: پنیر کاتیج یکی دیگر از مواد غذایی آسان و سرشار از فواید سلامتی برای گلو درد است.
- سبزیجات پخته شده: سبزیجات پخته مملو از مواد مغذی ضروری هستند که میتوانند به گلو درد کمک کنند.
- مریم گلی: مریم گلی (از لحاظ فنی) یک گیاه است و نه یک غذا، اما نباید فواید سلامتی آن برای تقویت بافتهای تحریک شده و نابودی باکتریها را نادیده گرفت. دمنوش مریم گلی با عسل، یک گزینه خوب برای درمان گلو درد است.
غذاهای مضر در هنگام گلو درد
گلو درد میتواند کیفیت زندگی را با دشوار کردن صحبت، خوردن غذا و حتی نفس کشیدن تحت تاثیر قرار دهد. وقتی گلو حساس و دردناک است، برخی غذاها میتوانند درد را تشدید نموده یا گلو را خراش دهند. برای گرفتن بهترین نتیجه تا زمانی که علائم گلو درد فروکش نکرده، بهتر است از مصرف غذاهای تحریک کننده خودداری شود.
پرهیز از غذاهای چرب برای درمان گلو درد ویروسی
هضم غذاهای پرچرب مانند گوشت قرمز، لبنیات پرچرب، شیرینیها و غذاهای سرخ شده برای بدن سختتر است و میتواند سیستم ایمنی بدن را سرکوب کند. در نتیجه، علائم سرماخوردگی مانند گلو درد تشدید میشوند. غذاهای سرخ شده به علت خشونت ذاتی خود میتوانند گلو را بیشتر تحریک کنند. به جای غذاهای پرچرب، گوشتهای بدون چربی، مانند بوقلمون، ماهی و مرغ آبپز یا بخارپز پیشنهاد میشود.
پرهیز از مصرف مرکبات و غذاهای اسیدی
پرهیز از مصرف غذاهای اسیدی، گوجه فرنگی، پرتقال، گریپ فروت، لیموترش و لیمو در زمان گلو درد ضروری است. اسیدهای موجود در این غذاها میتوانند گلو را تحریک کرده و درد را تشدید کنند. به جای مصرف مرکبات، میوههایی مانند موز، هندوانه، سیب و گلابی پیشنهاد میشود.
پرهیز از مصرف غذاهای تند و ادویهدار
غذاهای پرادویه حاوی سس تند، پودر چیلی، کاری، جوز هندی، فلفل و میخک، میتوانند گلو را تحریک و درد را تشدید نموده و باعث رفلاکس معده شوند. برای طعم دادن به غذا، سیر، پیاز و زنجبیل تازه که خاصیت ضدالتهابی دارد، مناسب است. سیر حتی میتواند از بروز مجدد سرماخوردگی جلوگیری کند.
پرهیز از مصرف غذاهای خشک
غذاهایی که بافت خشن دارند، مانند ته دیگ، گرانولا و نان خشک میتوانند گلو را خراش داده و درد آن را بدتر کنند.
مصرف سرکه سیب رقیق شده برای درمان گلودرد ویروسی
سرکه سیب به دلیل خاصیت ضد باکتریایی برای درمان گلودرد چرکی بسیار مفید است. برای درمان سریعتر گلودرد یک قاشق غذاخوری سرکه سیب را به یک فنجان آب گرم اضافه کنید و سپس یک قاشق چایخوری عسل نیز به آن اضافه کنید. خوب به هم بزنید و سپس بنوشید. این روش برای کاهش درد گلو فوقالعاده است.
چطور از گلو درد پیشگیری کنیم؟
برای پیشگیری از گلو درد، پرهیز از استعمال دخانیات برای افراد سیگاری و پرهیز از قرار گرفتن در معرض دود برای افراد غیرسیگاری بسیار مهم است. همچنین، برای جلوگیری از سرماخوردگی و آنفولانزا، که اغلب باعث گلو درد میشوند، اقدامات زیر پیشنهاد میشود:
- دوری از افراد بیمار
- شستن مرتب دستها
- عدم استفاده از غذا، نوشیدنی یا ظروف مشترک
- دور نگه داشتن دستها از چشم و صورت
- رژیم غذایی سالم
- استراحت کافی
- نوشیدن مایعات زیاد بهویژه آب
- پرهیز از مصرف غذاهای آلرژیزا، مثل ماهی، خربزه، بادام زمینی
- CDC توصیه میکند که همه افراد بالای 6 ماه هر سال واکسن آنفولانزا را دریافت کنند.
چه کسانی بیشتر مستعد گلو درد هستند؟
افراد زیر بیشتر مستعد گلو درد هستند:
- افراد مبتلا به آلرژیهای فصلی یا گرد و غبار، کپکها، پر و موی حیوانات خانگی
- افراد در معرض محرکهای شیمیایی قوی
- افراد در معرض مداوم آلودگی هوا
- افرادی که با مواد شیمیایی رایج خانگی و محرک، مانند وایتکس سر و کار دارند
- افراد مبتلا به عفونت سینوسی مزمن یا مکرر
- افراد مبتلا به عفونت دندان
- افراد مبتلا به عفونت گوش میانی
- افراد مبتلا به رفلاکس معده
آیا گلو درد میتواند از علائم کرونا باشد؟
سرماخوردگی معمولی و کرونا، هر دو از یک نوع ویروس منشا میگیرند و میتوانند علائم مشابهی داشته باشند. با اینکه گلو درد هم جزو علائم کرونا است، اما وجود گلو درد به تنهایی دلیل بر وجود کرونا نیست. تنها حدود 5 تا 10 درصد از بیماران کرونایی گلو درد را تجربه میکنند. کرونا معمولاً با تب، از دست دادن چشایی و بویایی و مشکل در تنفس همراه است.
عفونتهای ویروسی و باکتریایی، محرکها و جراحات باعث اکثر گلو دردها میشوند. درمان گلو درد معمولا عرض چند روز، به کمک استراحت و درمانهای خانگی یا داروهای ساده امکانپذیر است.
سوالات متداول
برای درمان سریع التهاب گلو چکار کنیم؟
برای درمان گلو درد، مایعات گرم نوش جان کنید. دهان و گلو را با آب نمک غرغره کنید. استامینوفن و مسکنهای ضد التهاب مصرف کنید. البته این داروها را باید با تجویز پزشک مصرف کنید.
برای درمان سوزش گلو چه قرصی بخوریم؟
برای درمان سوزش گلو درد از عسل استفاده کنید. هوای محیط را مرطوب نگه دارید. بخور بدهید. آب نمک قرقره کنید و از داروهای گیاهی مصرف کنید.
برای درمان گلودرد کرونا چیکار کنیم؟
برای درمان گلو درد کرونا، از ترکیب زنجبیل و عسل استفاده کنید. میتوانید زنجبیل را دم کنید و با عسل شیرینش کنید. سرکه سیب رقیق شده در آب بنوشید. سرکه سیب به بهتر کردن گلو درد کرونا کمک میکند.

آن چه از مقاله درمان گلو درد آموختیم:
ممکن است گلو درد شما با کمی خارش در پشت گلو شروع شده باشد. اکنون آن خارش به درد تبدیل شده است – به معنای واقعی کلمه – و هنگام بلع یا صحبت بسیار دردناک است. اکثر موارد فارنژیت به دلیل عفونت ویروسی رخ می دهد که طی یک یا دو هفته بهبود می یابد. اما اگر درد ناشی از عفونت باکتریایی باشد، ممکن است به آنتی بیوتیک نیاز داشته باشید. خوشبختانه، درمان های خانگی بسیاری برای تسکین درد گلو وجود دارد. با این حال، مواردی وجود دارد که فارنژیت ممکن است نشانه ای از یک مشکل جدی پزشکی باشد. اگر گلو درد شما بیش از یک هفته طول کشید یا همچنان عود می کند، با پزشک خود مشورت کنید.
منبع:
این مطالب را از دست ندهید ...