چرا نباید هر روز ورزش کنیم؟ اگر در برنامه ورزشی استراحت نداشته باشید چه اتفاقی می افتد؟

بسیاری از افراد ورزشکار با این پرسش رو به رو می شوند که چرا نباید هر روز ورزش کنیم؟ در حالی که ورزش منظم فواید بسیاری برای سلامتی ما دارد، پس چرا متخصصان ورزشی بر این باورند که هر روز ورزش کردن ضرر دارد.

تاییدیه

تایید شده توسط کارشناس تغذیه دکترکرمانی قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایید.

زمان مطالعه 19 دقیقه
تعداد بازدید 6575
تاریخ انتشار
تمرین زدگی چیست؟
میانگین امتیاز 4.4 از 5

ورزش منظم یکی از ارکان اصلی حفظ سلامتی و تناسب اندام است. اما آیا این به معنای ورزش کردن هر روز و به هر قیمتی است؟ بسیاری از افراد ورزشکار با این پرسش رو به رو می شوند که چرا نباید هر روز ورزش کنیم؟ در حالی که ورزش منظم فواید بسیاری برای سلامتی ما دارد، پس چرا متخصصان ورزشی بر این باورند که هر روز ورزش کردن ضرر دارد.

در این مقاله، به بررسی دلایل اهمیت استراحت در برنامه‌ های ورزشی برای جلوگیری از تمرین زدگی می‌ پردازیم و به این سوال پاسخ می‌ دهیم که چرا نباید هر روز ورزش کنیم. همچنین به علائم بیش‌ تمرینی و راهکارهایی برای برنامه‌ ریزی تمرینات مؤثر و اصولی خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید تا با اهمیت تعادل تمرینی آشنا شوید.

چرا نباید هر روز ورزش کنیم؟

در حالی که ورزش منظم فواید بسیاری برای سلامتی دارد، اما زیاده‌ روی در آن می‌ تواند عواقب ناخوشایندی را به دنبال داشته باشد. بدن ما برای ترمیم و بازسازی به زمان نیاز دارد. اگر به بدن خود فرصت کافی برای ترمیم ندهیم، ممکن است با مشکلات و آسیب‌ های جدی‌ تری مواجه شویم. در ادامه به طور مفصل به این موضوع خواهیم پرداخت که چرا نباید هر روز ورزش کنیم؟

هر روز ورزش کردن با عوارض و مشکلات زیر همراه است:

دچار آسیب دیدگی می شوید

استفاده بیش از حد از عضلات، تاندون ها و مفاصل باعث بروز حالت پایدار التهاب و در بدن و مفاصل می شود؛ بنابراین احتمال بروز آسیب دیدگی بالا می رود.

اگر بعد از ورزشتان به خوبی بدن را سوخت رسانی نکنید، ممکن است به جای افزایش بافت عضلانی مقداری از آن را هم بسوزانید.

 عواقب ناخوشایند ورزش بیش از حد
استفاده بیش از حد از عضلات، تاندون ها و مفاصل باعث بروز التهاب در بدن می شود.

تحریک پذیر و حساس می شوید

تمرین بیش از حد منجر به افکار منتقدانه درباره خود می شود. تا به حال شده به خود بگویید تمام تمریناتی که برای شکم انجام می دهم بی فایده بوده و حتی بدتر شده ام؟! در چنین حالتی انرژی و انگیزه تان کم می شود و اسیر یک چرخه از مشکلات روانی و فیزیکی می شوید. استراحت نکردن در بین تمرینات باعث می شود که دائم احساس درد و خستگی داشته باشید و به همین دلیل تحریک پذیر و حساس شوید.

با مشکل تمرین زدگی مواجه خواهید شد

تمرین‌ زدگی یا بیش‌ تمرینی حالتیست که در اثر ورزش بیش از حد و بدون استراحت کافی رخ می‌ دهد. در این حالت، بدن به جای بهبود و رشد، دچار خستگی مزمن، کاهش عملکرد و آسیب‌ پذیری می‌ شود.

ورزش‌ های سنگین و مداوم فشار زیادی بر عضلات، مفاصل و سیستم عصبی وارد می‌ کنند. اگر بدن فرصت کافی برای بازیابی نداشته باشد، عملکرد آن کاهش یافته و آسیب‌ پذیرتر می‌ شود.

علاوه بر این در هنگام ورزش، آسیب‌های کوچکی در عضلات (میکروتروما) ایجاد می‌ شود که بدن در طول استراحت این آسیب‌ ها را ترمیم می‌ کند و عضلات، قوی‌ تر می‌ شوند. اما اگر به بدن فرصت کافی برای ترمیم ندهیم، این آسیب‌ ها تجمع پیدا کرده و باعث التهاب و درد مزمن می‌ شوند.

علائم تمرین زدگی چیست؟

  • خستگی مزمن: احساس خستگی مداوم حتی پس از استراحت کافی،
  • کاهش عملکرد: کاهش قدرت، سرعت و استقامت،
  • درد عضلانی مزمن: درد عضلانی که با استراحت بهبود نمی‌ یابد،
علائم تمرین زدگی چیست؟
یکی از علائم تمرین زدگی ایجاد دردهای عضلانیست که با استراحت بهبود نمی یابند.
  • اختلالات خواب: بی‌ خوابی، مشکل در به خواب رفتن یا بیدار شدن مکرر در طول شب،
  • تغییرات خلقی: تحریک‌ پذیری، اضطراب، افسردگی،
  • کاهش اشتها: کاهش وزن ناخواسته،
  • ضعف سیستم ایمنی: افزایش احتمال ابتلا به بیماری‌ ها.
بیشتر بخوانید:  چگونه در طول زمستان، دست های خود را نرم و سالم نگه داریم

به خستگی سیستم غدد درون ریز مبتلا می شوید

وقتی پیوسته ورزش هایی با شدت بالا انجام می دهید، دچار خستگی آدرنال می شوید. در این حالت بدن شروع به تولید بیش از حد کورتیزول می کند، درست برعکس آن چیزی که می خواهید اتفاق بیفتد.

ورزش باعث کاهش کورتیزول می شود تا زمانی که بیش از حد انجامش دهید. ورزش زیاد با شدت بالا و بدون استراحت موجب افزایش سطح کورتیزول می شود. باید این را بدانید که هورمون کورتیزول به ذخیره شدن چربی ها کمک می کند.

خوابتان دچار مشکل می شود

ممکن است از نظر فیزیکی خسته باشید ولی نتوانید بخوابید چون دچار استرس هستید. هورمون رشد مسئول کمک به بدن برای ریکاوری است.

ریکاوری و تمرین بدن تنها زمانی اتفاق می افتد که در حالت خواب عمیق باشید. اگر نتوانید خواب با کیفیتی را تجربه کنید، عضلاتتان نیز این فرصت را نخواهند داشت تا به خوبی ترمیم شوند.

سیستم ایمنی بدنتان به خطر می افتد

سرما خوردگی تان خوب نمی شود؟ شاید به این دلیل باشد که زیاده روی کردید و سیستم ایمنی بدن درست مانند عضلاتتان به چند روز استراحت نیاز دارد. همانطور که بالا اشاره شد افزایش کورتیزول و همچنین آدرنالین باعث سرکوب سیستم ایمنی بدن می شود. تحقیقات نشان داده 90 دقیقه ورزش با شدت بالا تا 72 ساعت بعد شما در در معرض بیماری ها قرار می دهد.

عوارض ورزش بیش از حد
90 دقیقه ورزش با شدت بالا تا 72 ساعت بعد شما در در معرض بیماری ها قرار می دهد.

ممکن است اشتهایتان را از دست بدهید

شاید فکر کنید ورزش شدید و مکرر باعث می شود که هوس های غذایی به سراغ شما بیایند، اما تحقیقات نشان داده که از دست دادن اشتها یکی از علائمیست که اغلب در این موارد گزارش شده است. دانشمندان بر این باورند که کمبود اشتها به دلیل تغییر در برخی هورمون ها از جمله کورتیزول و گرلین رخ می دهد.

اشتیاقتان به ورزش را از دست می دهید

از دیگر علائم ذهنی یا عاطفی ورزش بیش از حد، احساس بی‌ تفاوتی نسبت به ورزش یا برنامه تمرینی است. از دست دادن اشتیاق برای چیزی که دوست دارید می تواند ترسناک باشد. سندرم تمرین بیش از حد یا تمرین زدگی، نامی دقیق بر اساس احساسیست که افراد هنگام رسیدن به آن نقطه دارند.

شما ممکن است این از دست دادن اشتیاق را به عنوان فقدان انگیزه تفسیر کنید، اما این تنها یکی از راه هاییست که بدن و مغز شما سعی دارد به شما بگوید به استراحت نیاز دارید.

دچار استپ وزنی خواهید شد

درست است که ورزش کردن می تواند منجر به کاهش وزن شود، اما اگر بیش از حد ورزش کنید، ممکن است باعث استپ وزن شما شود. استپ وزن ممکن است به دلایل مختلفی همچون کند شدن متابولیسم یا تلاش بدن برای محافظت از خود در برابر کاهش وزن بیشتر باشد.

چرا نباید هر روز ورزش کنیم؟
ورزش بیش از حد ممکن است باعث استپ وزن شما شود.

بیشتر دچار عفونت های مزمن می شوید

وقتی هر روز به سختی ورزش و تمرین می کنید، استرس دائمی به بدن خود وارد می کنید. این بدان معناست که عضلات و مفاصلِ بیش از حد مورد استفاده شما هیچ شانسی برای بهبودی ندارند و دفع آسیب و عفونت را دشوارتر می کند. اگر دچار صدماتی شده اید که از بین نمی‌روند، شاید بخواهید کمی از ورزش عقب‌نشینی کنید و به بدن خود فرصت دهید تا به طور کامل بهبود یابد.

چه مقدار ورزش در هفته ایده آل است؟

معمولاً هنگام تنظیم یک برنامه تمرینی، یک روز استراحت در هفته توصیه می شود، اما گاهی اوقات ممکن است تمایل داشته باشید که هر روز ورزش کنید. بنابراین توصیه می شود زیاد به خودتان فشار نیاورید.

اگر متوجه شدید که عدم انجام ورزش برای یک روز در هفته باعث می‌ شود از مسیر خارج شوید، در روز استراحت خود، یک نسخه سبک‌تر یا کوتاه‌تر از تمرینات را انجام دهید.

به عنوان یک قاعده کلی بهتر است هر روز 30 دقیقه فعالیت بدنی متوسط ​​انجام دهید که در مجموع، معادل حداقل 150 دقیقه ورزش متوسط ​​در هفته است. یا می توانید هر هفته حداقل ۷۵ دقیقه ورزش شدید داشته باشید.

www.healthline.com

چگونه به تعادل تمرینی برسیم؟

رسیدن به تعادل تمرینی یکی از کلیدهای مهم برای حفظ سلامتی و تناسب اندام است. ورزش منظم فواید بسیاری دارد، اما زیاده‌ روی در آن می‌ تواند منجر به آسیب، خستگی و کاهش انگیزه شود. برای رسیدن به تعادل تمرینی، باید به چند نکته مهم توجه کنید:

بیشتر بخوانید:  حرکاتی برای درمان آسیب دیدگی ساق پا

شناخت بدن و محدودیت‌های آن

به بدن خود گوش دهید.به علائم خستگی، درد و ناراحتی بدن خود توجه کنید. اگر احساس درد یا ناراحتی کردید، تمرین را متوقف کنید. سعی کنید تمرینات خود را متناسب با سطح آمادگی جسمانی انتخاب کرده و به تدریج شدت تمرینات را افزایش دهید.

 شناخت بدن و محدودیت‌های آن
اگر احساس درد یا ناراحتی کردید، تمرین را متوقف کنید.

تنوع در تمرینات

برای داشتن یک برنامه تمرینی کامل، باید ترکیبی از تمرینات هوازی (مانند دویدن، شنا)، قدرتی (مانند وزنه برداری) و انعطافی (مانند یوگا) انجام دهید. از انجام یک نوع تمرین به صورت مداوم خودداری کرده و تمرینات خود را متنوع کنید تا دچار یکنواختی و خستگی نشوید.

استراحت کافی

در برنامه تمرینی خود روزهای استراحت را بگنجانید تا بدن شما فرصت ترمیم و بازسازی داشته باشد. خواب کافی برای بهبودی بدن و تنظیم خلق و خو ضروری است.

تغذیه مناسب

تغذیه مناسب و ورزش منظم دو پایه اصلی برای داشتن یک زندگی سالم و فعال هستند. این دو عنصر به طور مستقیم با هم در ارتباط هستند و بر عملکرد یکدیگر تأثیر می‌ گذارند. تغذیه مناسب به ترمیم عضلات و بهبود عملکرد بدن کمک می‌ کند.

چگونه به تعادل تمرینی برسیم؟
تغذیه مناسب به ترمیم عضلات و بهبود عملکرد بدن کمک می‌ کند.

آنچه در مقاله چرا نباید هر روز ورزش کنیم آموختیم:

در این مقاله به این مسئله پرداختیم که چرا نباید هر روز ورزش کنیم. به طور کلی ورزش منظم فواید بسیار زیادی برای بدن دارد. اما اینکه آیا هر روز باید ورزش کنیم یا خیر به عوامل مختلفی بستگی دارد. بهتر است به این فکر کنید که شما در کدام دسته هستید. اگر دلتان می خواهد هر روز ورزش شدید داشته باشید، به خودتان یک روز استراحت دهید.

اگر ورزش نکردن برای یک روز موجب می شود تا به راحتی از مسیر خارج شوید می توانید در روزهای استراحت نیز ورزش کنید، اما با شدت بسیار کم. در هر صورت، تعداد در مورد تعداد دفعات ورزش و پیشرفت خود مشتاق باشید.

سوالات متداول مقاله چرا نباید هر روز ورزش کنیم:

1- چرا ورزش بیش از حد مضر است؟

ورزش بیش از حد باعث خستگی مزمن، آسیب دیدگی عضلات، اختلال در خواب، کاهش عملکرد سیستم ایمنی، تغییرات خلقی و در موارد شدیدتر به مشکلات قلبی و هورمونی منجر می‌شود.

2- علائم تمرین‌ زدگی چیست؟

علائم تمرین‌ زدگی شامل خستگی مزمن، کاهش عملکرد ورزشی، درد عضلانی مزمن، اختلالات خواب، تغییرات خلقی، کاهش وزن ناخواسته، افزایش ضربان قلب در حالت استراحت و ضعف سیستم ایمنی می‌ شود.

3- چگونه بفهمیم که به تمرین‌ زدگی دچار شده‌ایم؟

اگر علائمی مانند خستگی مزمن، کاهش عملکرد، درد عضلانی مزمن و تغییرات خلقی را تجربه می‌ کنید، ممکن است به تمرین‌ زدگی دچار شده باشید. برای تشخیص دقیق‌ تر، بهتر است با یک پزشک یا مربی ورزشی مشورت کنید.

منبع:

 

چرا نباید هر روز ورزش کنیم؟ - - چرا نباید هر روز ورزش کنیم؟ - ورزش و سلامتی
مریم اصیلی

از سال 95 با ورود به مجموعه دکتر کرمانی وارد حوزه‌ی محتوا و به طور تخصصی محتوای تغذیه و سلامتی شدم. ابتدا کار رو با ترجمه شروع کردم و بعد از اون بخش سرپرستی و نظارت بر محتوا رو به عهده گرفتم. به شدت عاشق تولید محتوا هستم و به معجزه‌ی کلمات باور دارم.

میانگین امتیاز 4.4 از 5
    به اشتراک بگذارید
مطالب مرتبط
همه مقالات
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

نظرات شما
-شروین 1402/10/26

من ۱۳ سالمه قدرت فوتبالیست حرفه ای هستم از ۷ روز هفته ۴ الی ۶ روز تمرین سنگین دارم روزی ۲ یا ۳ ساعت ۳ روز با تیم و ۱ الی ۳ روز هم بدنسازی معمولا ۳ روز بدنم عالیه سیکسپک دارم ولی متأسفانه سرماخوردم ۳ روزه و احتمالن یک هفته ای ورزش ندارم.اما بیشتر شاید کمتر آیا بدنم افت می کنه سرعتم افت می کنه دچار ریزش عضله می شم ؟؟

کارشناس به اندام 1402/10/26

عزیزم یک هفته ای بدن افت نمیکنه سعی کنید تغذیه کافی ومناسی داشته باشید

-مهدی ساکت 1402/05/22

بنده احساس می کنم که عضلاتم به دلیل ریکاوری و خواب کم تحلیل رفتم و قدرت بدنیم کم شده چی کار کنم درست بشه؟

کارشناس به اندام 1402/05/22

عزیزم تغذیه مناسب ورزش هوازی قدرتی درکنارخ واب خوب بهتون کمک میکنه

- 1402/03/31

من هفته ای دو روز استراحت رو مد نظر میگیرم و بقیه اش رو ورزش میکنم حدود هر روز یک ساعت. و تمرینم هر روز یکسانی. اول طناب زنی بعدش حرکت شنا، حرکات شکم و حرکات کششی برای سرد کردن بدن. و خیلی عرق سوز ورزش میکنم مشکلی که نداری البته تو خانه.

کارشناس به اندام 1402/03/31

بسیارعالی خداقوت عزیزم

رامین 1400/03/07

من هر روز زیاد و سخت ورزش میکنم هر جایی که هستم الان از حجم عضلاتم راضی هستم خیلی خوب شده هیکلم عضله سوزی به نظرم در کار نبوده