پکیج پشتیبانی پلاس

آب خوردن وسط غذا چاقمون می کنه؟ بررسی کامل و معرفی بهترین زمان

نوشیدن آب در میان وعده غذایی، موضوعیست که نظرات مختلفی درباره‌اش وجود دارد. برخی معتقدند که می‌تواند به هضم بهتر کمک کند، در حالی که عده‌ای دیگر نگران رقیق شدن آنزیم‌های گوارشی و اختلال در جذب مواد مغذی هستند. به نظر می‌رسد که حد اعتدال در این زمینه، کلید اصلی باشد.

تاییدیه

تایید شده توسط کارشناس تغذیه دکترکرمانی قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایید.

زمان مطالعه 13 دقیقه
تعداد بازدید 27420
تاریخ بروزرسانی
آب خوردن وسط غذا مجازه؟
میانگین امتیاز 4.6 از 5

 در مورد آب خوردن وسط غذا نظرات گوناگونی وجود دارد. برخی وب سایت ها ادعا کرده اند که نوشیدن آب همراه با وعده و یا پس از آن کار درستی نیست چون نه تنها می تواند باعث رقیق شدن اسید معده شود، بلکه برای دستگاه گوارش ایجاد مشکل می‌کند و حتی ممکن است موجب تجمع سموم شود.

جالب است بدانید که این ادعا توسط چندین سازمان بهداشتی بی ارزش خوانده شده. یکی از مواردی که درباره نوشیدن مایعات به همراه وعده های غذایی باید در نظر گرفته شود، نوع مایعاتیست که می خواهیم بنوشیم. نوشیدن آب به خودی خود مشکل خاصی برای شما به وجود نمی آورد اما در برخی مواقع شرایط متفاوت است. در این مقاله این موضوع را کاملا بررسی خواهیم کرد.

آیا آب خوردن وسط غذا مجاز است؟ (بررسی مزایا)

نوشیدن آب یکی از سالم ترین کارهایی است که می‌توانید انجام دهید. آب، بدن را روان، هیدراته و سالم نگه می دارد بنابراین ضرری نمی‌تواند داشته باشد حتی اگر آب خوردن وسط غذا باشد. بیایید به بررسی مزایای آب خوردن وسط غذا بپردازیم:

کمک به دستگاه گوارش

نوشیدن آب به همراه غذا به ساده تر شکسته شدن آنچه می‌خوریم کمک می‌کند، بنابراین کار هضم و جذب توسط معده ساده تر می‌شود. برای یک دستگاه گوارش سالم این حالت بسیار هم خوب است. آب خوردن وسط غذا همچنین به تشکیل کیموس – ترکیبی از غذای نیمه هضم شده، مایعات، اسیدهای معده و آنزیم ها – که برای هضم خوب ضروری است، کمک می‌کند.

جلوگیری از پرخوری

نوشیدن آب می‌تواند به افزایش احساس سیری کمک کند، بنابراین آب خوردن وسط غذا، اشتها را کنترل می‌کند. نوشیدن یک لیوان آب قبل یا در طول غذا خوردن جلوی پرخوری را می‌گیرد بنابراین اگر مراقب وزن خود هستید و می‌خواهید سالمتر زندگی کنید از آن غافل نشوید.

مزایای آب خوردن وسط غذا
نوشیدن آب می‌تواند به افزایش احساس سیری کمک کند.

بهبود جذب مواد مغذی

برخی از مواد مغذی برای جذب سریعتر و وارد شدن به جریان خون نیاز دارند تا در آب حل شوند. آب خوردن وسط غذا به مواد معدنی و به خصوص ویتامین ها کمک می‌کند به موثرترین شکل جذب بدن شوند.

عملکرد آنزیم پپسین

آب نقش حیاتی در عملکرد آنزیم‌های گوارشی، به ویژه پپسین دارد. این آنزیم برای هضم پروتئین در معده ضروری است. پپسین برای در آمدن به شکل فعال خود به محیطی اسیدی که توسط اسید هیدروکلریک موجود در شیره معده تولید می شود، نیاز دارد که آهن نیز حاوی آب است. آب همچنین برای فعال شدن پپسینوژن، پیش ساز غیرفعال پپسین، به شکل فعال آن ضروری است.

عوارض آب خوردن وسط غذا

نوشیدن آب مشکلی در هضم یا رقیق شدن اسید معده که در هضم استفاده می‌شوند، ایجاد نمی‌کند. اما افراد مبتلا به بیماری قلبی، کلیوی یا کبدی ممکن است نیاز به محدود کردن میزان آبی که می‌نوشند داشته باشند.

همچنین اگر هدفتان افزایش وزن است سعی کنید در طول غذا خوردن تمرکزتان روی دریافت غذاهای سالم باشد و میزان آبی که می‌خورید را محدود کنید. نوشیدن آب کالری یا مواد مغذی به بدنتان نمی‌رساند و باعث می‌شود زودتر احساس سیری کنید بنابراین بر اساس هدف (کاهش یا افزایش وزن) مصرف آن را قبل و در حین غذا خوردن کم و زیاد کنید.

آب خوردن وسط غذا می‌تواند برای افرادی که دچار مشکلات گوارشی خاص مانند رفلاکس معده به مری هستند نیز عوارضی را به همراه داشته باشد، برای مثال بعضی از این افراد دچار سوزش سر دل می‌شوند.

برخی افراد، به دلیل عوامل خطرساز زمینه‌ای، بیشتر مستعد سوزش سر دل ناشی از نوشیدن آب هستند. با افزایش سن، عضلات سیستم گوارشی افراد، از جمله اسفنکتر تحتانی مری (LES)، ضعیف می‌شوند. در نتیجه، رفلاکس اسید و سوزش سر دل شایع‌تر می‌گردند. رژیم غذایی حاوی غذاهای چرب، سرخ‌شده یا تند، همراه با کافئین، نیز می‌تواند علائم را تشدید کند، حتی هنگام نوشیدن آب.

greaterorlandogi.com

آیا آب خوردن وسط غذا موجب افزایش وزن می شود؟

در مورد اینکه آیا آب خوردن وسط غذا باعث افزایش وزن می‌شود، نظرات متفاوتی وجود دارد. به طور کلی، آب به خودی خود کالری ندارد و به طور مستقیم باعث افزایش وزن نمی‌شود. در واقع، آب برای بسیاری از عملکردهای بدن از جمله متابولیسم و هضم ضروری است و می‌تواند به کاهش وزن نیز کمک کند.

بیشتر بخوانید:  جدول کالری غذاهای ماه رمضان

اما برخی معتقدند که نوشیدن آب زیاد در حین غذا خوردن می‌تواند بر روند هضم تأثیر بگذارد تاثیراتی همچون:

رقیق شدن شیره‌های گوارشی: این نظریه وجود دارد که نوشیدن آب زیاد، به خصوص آب سرد، می‌تواند شیره‌های گوارشی و اسید معده را رقیق کند و کارایی هضم را کاهش دهد. این امر می‌تواند منجر به سوءهاضمه، نفخ و سنگینی معده شود.

افزایش احساس سیری کاذب: نوشیدن آب همراه با غذا ممکن است باعث شود زودتر احساس سیری کنید و غذای کمتری بخورید. این در نگاه اول خوب به نظر می‌رسد، اما اگر این سیری کاذب باعث شود مواد مغذی کافی به بدن نرسد، ممکن است در طولانی مدت به سلامت شما آسیب بزند.

تأثیر بر جذب مواد مغذی: در برخی موارد، رقیق شدن آنزیم‌های گوارشی ممکن است بر جذب بهینه برخی مواد مغذی تأثیر بگذارد.

اما از سوی دیگر، تحقیقات جدیدتر و متخصصان تغذیه بر این باورند که:

  • آب در هضم غذا کمک می‌کند
  • موجب کنترل اشتها می شود
  • و تأثیری بر وزن بدن ندارد
پشتیبان پلاس دکتر کرمانی

چه کسانی نباید وسط غذا آب بخورند؟

نوشیدن آب قبل از یک وعده غذایی یا در طول آن ممکن است برای برخی افراد مشکل به وجود بیاورد و عوارضی به دنبال داشته باشد از جمله:

مبتلایان به بیماری GERD یا رفلاکس معده به مری: آب اضافی می‌تواند موجب افزایش حجم معده شود بنابراین اسید معده به سمت مری هُل داده می‌شود و فرد دچار سوزش سر دل می‌شود.

افرادی که اسفنکتر مری تحتانی (LES) آنها ضعیف است: ضعیف شدن اسفنکتر تحتانی باعث می‌شود رفلاکس اسید معده راحت تر اتفاق بیفتد و نوشیدن آب این شرایط را بدتر می‌کند.

افرادی که بعد از نوشیدن آب هنگام غذا دچار نفخ یا ناراحتی معده می‌شوند: اگر احساس می‌کنید نوشیدن آب وسط غذا باعث اذیت شدنتان می‌شود هیچ اشکالی ندارد قبل و بعد از غذا خوردن آب بنوشید.

برخی افراد که شرایط خاص پزشکی دارند: کسانی که به مشکلات قلبی، کلیوی و کبدی مبتلا هستند ابتدا باید با پزشک خود مشورت کنند و سپس اگر لازم بود میزان نوشیدن آبشان محدود می‌شود.

چه کسانی نباید وسط غذا آب بخورند؟
برخی از افراد که دچار مشکلاتی همچون نفخ و یبوست هستند، بهتر است از نوشیدن آب وسط غذا خودداری کنند.

بهترین زمان برای آب خوردن

زمان نوشیدن آب برای هر شخص بسته به شرایط و وضعیت سلامت می‌تواند متفاوت باشد. نوشیدن آب و هیدراته نگه داشتن بدن در طول روز مهمترین چیز است، مخصوصا با بالا رفتن سن باید همیشه حواستان به میزان مایعات بدنتان باشد.

افراد سالم می‌توانند با خیال راحت هنگام خوردن غذا هم آب بنوشند و این کار به دستگاه گوارش هم کمک می‌کند. شایعاتی درباره رقیق شدن اسید معده به واسطه نوشیدن آب وجود دارد که به هیچ عنوان صحت ندارد.

اگر معده ای حساس دارید بهتر است نیم ساعت قبل از غذا خوردن آب بنوشید و همچنین بعد از صرف غذا نیم ساعت تا یک ساعت صبر کنید و سپس آب بنوشید این کار به جذب بهتر مواد مغذی کمک می‌کند. گاهی بیش از حد آب خوردن موجب مشکلاتی مانند رفلاکس می‌شود.

بررسی بهترین و بدترین نوشیدنی وسط غذا

مسلما آب بهترین و سالمترین نوشیدنی هست که می‌توانید هنگام صرف یک وعده غذایی استفاده کنید. قبلا هم به این نکته اشاره شد که آب می‌تواند علاوه بر کمک به دستگاه گوارش از مصرف زیاد کالری هم پیشگیری کند مخصوصا برای کسانی که قصد کاهش وزن دارند.

بیشتر بخوانید:  افزایش متابولیسم بدن

اما همه این را می‌دانیم که به غیر از آب نوشیدنی های دیگری هم هست که هنگام غذا مورد استفاده قرار می‌گیرند برای مثال دوغ، نوشابه، انواع دلستر و حتی نوشیدنی های الکلی مصرف هر کدام از این موارد در کنار غذا تاثیر خاص خود را دارد.

دوغ

همیشه از دوغ به عنوان یک نوشیدنی سالم و جایگزینی عالی برای نوشابه یاد می‌شود اما در مورد استفاده از آن باید نکاتی را مد نظر داشته باشید.

دوغ انواع مختلفی دارد از جمله دوغ های گاز دار و بدون گاز. توصیه ما این است که از دوغ های بدون گاز در کنار وعده غذایی استفاده کنید مخصوصا اگر دستگاه گوارش حساس دارید. گاز موجود در این دوغ ها موجب ایجاد نفخ و دل درد می‌شود.

بهترین نوشیدنی ها وسط غذا
از دوغ های بدون گاز در کنار وعده های غذایی استفاده کنید.

همچنین از آنجا که دوغ یکی از نوشیدنی های حاوی کلسیم بالاست باید به غذایی که در کنارش استفاده می‌کنید توجه داشته باشید. کلسیم مانع جذب آهن است بنابراین توصیه می‌کنیم آن را در کنار گوشت قرمز استفاده نکنید. کفیر نیز یکی دیگر از نوشیدنی های بسیار مفید است و مصرفش شباهت زیادی به دوغ دارد.

نوشابه

مصرف نوشابه به تنهایی برای بدن ضرر دارد و اگر در کنار غذا استفاده شود به عوارضش اضافه خواهد شد. نوشابه و دیگر نوشیدنی های گازدار مشابه آن علاوه بر گاز فراوان اسیدهای خطرناکی هم دارند که نه تنها موجب ایجاد اختلال در هضم غذا و نفخ می‌شوند بلکه جذب مواد مغذی غذایی که میل می‌کنید را به حداقل می‌رسانند.

متاسفانه باور غلطی وجود دارد که نوشابه می‌تواند به هضم سریع غذا کمک کند این موضوع کاملا برعکس است و نوشابه به دلیل قند بالا و ترکیبات خطرناک دستگاه گوارش را دچار اختلال می‌کند.

نوشیدنی های الکلی

برخی افراد معتقدند که مصرف نوشیدنی های اسیدی یا الکلی همراه با غذا، بزاق را خشک می‌کند و هضم غذا را برای بدن دشوارتر می‌سازد. میزان الکل موجود در نوشیدنی هرچقدر بالاتر باشد میزان خشکی بزاق بیشتر و بیشتر می‌شود و به همین خاطر است که افراد معمولا بعد از استفاده این نوع نوشیدنی احساس تشنگی می‌کنند.

از دیگر تاثیرات منفی نوشیدنی های الکلی تداخل آن با هضم درست غذایی است که می‌خورید. اضافه شدن این نوع نوشیدنی در کنار غذا میزان کالری دریافتی را به شدت افزایش می‌دهد و سوخت و ساز الکل در بدن به شکلی است که سریعا به حجم چربی های شکمی اضافه می‌شود.

نتیجه گیری

همانطور که خواندید آب خوردن وسط غذا برای افرادی که مشکلات گوارشی ندارند، نه تنها مضر نیست بلکه مفید نیز هست. در واقع بهترین و سالمترین نوشیدنی وسط غذا (و حتی قبل و بعد از آن) می‌توانید استفاده کنید آب است و در این شکی نیست. شایعات مربوط به تداخل آب با گوارش غذا بی اساس است. افرادی که دچار مشکلات گوارشی هستند یا معده حساسی دارند بهتر است مدتی قبل از وعده غذایی آب بخورند در غیر این صورت آب خوردن وسط غذا هیچ مشکلی ندارد.

سوالات متداول مقاله آب خوردن وسط غذا:

1- آیا نوشیدن آب خنک ضرر دارد؟

خیر به صورت کلی ایرادی ندارد مخصوصا هنگام ورزش و در هوای گرم به تنظیم دمای بدن کمک می‌کند.

2- آیا نوشیدن آب زیاد هنگام غذا خوردن ایرادی ندارد؟

بهتر است میزان نوشیدن آب را کنترل کنید چون خوردن آب زیاد ممکن است حجم معده را زیادی پر کند و موجب رفلاکس شود.

منابع:

آب خوردن وسط غذا چاقمون می کنه؟ - - آب خوردن وسط غذا - برنامه ریزی رژیم
مریم اصیلی

از سال 95 با ورود به مجموعه دکتر کرمانی وارد حوزه‌ی محتوا و به طور تخصصی محتوای تغذیه و سلامتی شدم. ابتدا کار رو با ترجمه شروع کردم و بعد از اون بخش سرپرستی و نظارت بر محتوا رو به عهده گرفتم. به شدت عاشق تولید محتوا هستم و به معجزه‌ی کلمات باور دارم.

میانگین امتیاز 4.6 از 5
    به اشتراک بگذارید
مطالب مرتبط
همه مقالات
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

نظرات شما
- 1403/08/02

داکترصاحب عزیزمااضافه وزن هستم آیابرای من هم نوشیدن آب دروسط غذاتوصیه میشه؟

کارشناس به اندام 1403/08/02

بله عزیزم میتونین میل کنید

-آرین 1403/01/18

سپاس گزارم بابت اطلاعات مفید و درستی که به اشتراک می‌گذارید.

کارشناس به اندام 1403/01/18

نظرلطفتونه عزیزم

- 1402/09/06

چقدر اختلاف نظر تو یه مقاله خوندم اب خوردن کنار غذا باعث تضعیف شدن جذب مواد مغذی در بدن و ترشح انسولین میشه که باعث اضافه ورزن میشن اما دقیقا بر عکس همین مطالب داخل این مقاله خونده میشه

شپلو 1402/05/14

اشتباهه!!نوشیدنی نخورید همراه غذا

-محمد 1402/05/13

عاشقتم دکتر عزیزم به خدا من با غذا نمی‌تونم آب نخورم و حداقل دو لیوانو می‌خورم و خانواده‌ام پدرم مادرم خانومم و بقیه میگن بده واسه کبد چرب و گوارش ولی � این حسو داشتم و دارم که هر چیزی که احساس می‌کنیم بهش نیاز داریم در لحظه به احتمال خیلی زیاد فکر می‌کنم دستور مغزه که چون بدن ما به اون چیز نیازمند هست این حس رو به ما میده شاید نظرم کمی به دور از علم یا دانش باشه ولی چه کنم این فکر و حس منه سپاس از دکتر عزیزم

کارشناس به اندام 1402/05/13

درود بزرگوار مصرف کنید

-علی 1402/03/31

راستش ما آخرمتوجه نشدیم که آب خوردن وسط غذا خوبه یا نه....دکترها نظرشون یکی نیست

کارشناس به اندام 1402/03/31

عزیزم نظرات مختلفی هست مشکل خاصی براتون ایجادنکنه میتونیداستفاده کنید

علي 1395/12/20

مرسي از مطلب تون. درستي يا غلطي شو نميدونم. اما مطلب قابل تاملي بود