دکتر کرمانی » مجله » بیماری و درمان » یبوست
آیا تا به حال شده است که دلبندتان با چشمان اشکبار از توالت خارج شود و بگوید: مامان، موقع شماره 2 درد زیادی دارم؟ در این شرایط به احتمال زیاد، مشکل کودک مربوط به یبوست است که اتفاقا بین کودکان بسیار شایع میباشد. برای اکثر کودکان، یبوست بهمعنای دفع مدفوع سفت و سختتر از حد […]
تایید شده توسط کارشناس تغذیه دکترکرمانی قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایید.
آیا تا به حال شده است که دلبندتان با چشمان اشکبار از توالت خارج شود و بگوید: مامان، موقع شماره 2 درد زیادی دارم؟ در این شرایط به احتمال زیاد، مشکل کودک مربوط به یبوست است که اتفاقا بین کودکان بسیار شایع میباشد. برای اکثر کودکان، یبوست بهمعنای دفع مدفوع سفت و سختتر از حد معمول است.
اما گاهی یبوست میتواند باعث انسداد قسمت تحتانی رودهی بزرگ شود که در این حالت، کودک یبوست بسیار دردناکی را تجربه خواهد کرد.
تشخیص زود هنگام یبوست بسیار مهم است؛ تا از تبدیلشدن آن به یک مشکل طولانیمدت (مزمن) جلوگیری شود. در ادامهی این مطلب هر آنچه باید دربارهی یبوست در کودکان و علت آن را بدانید خواهید خواند. با ما همراه باشید.
در ابتدای بررسی علت یبوست در کودکان باید بدانید که الگوی مدفوع (زمان و تعداد دفعات دفع مدفوع) از کودکی به کودک دیگر متفاوت است. یعنی آنچه برای کودک شما طبیعیست، ممکن است با آنچه برای کودک دیگری طبیعیست متفاوت باشد.
اکثر کودکان 1 یا 2 بار در روز دفع مدفوع دارند. این عدد برای سایر کودکان ممکن است هر 2 تا 3 روز یکبار باشد. اما در زمان ابتلا به یبوست، به دلیل سفت و خشکشدن مدفوع و عدم تحرک کافی روده، ممکن است الگوی مدفوع در کودک به هم بریزد.
در این حالت خروج مدفوع بسیار دردناک خواهد بود و ممکن است تعداد دفعات دفع مدفوع در کودک کمتر از یک بار در روز باشد. این اختلال به نام یبوست شناخته میشود که اگرچه بین کودکان بسیار شایع است، اما معمولا موقتی بوده و خودبهخود رفع میشود. با این حال در موارد شدید و طولانیمدت (یبوست مزمن)، در صورت عدم درمان، علائم کودک ممکن است بدتر شوند.
معجون دکتر کرمانی برای رفع سریع یبوست
علت یبوست در کودکان معمولا حرکت بسیار آهستهی ضایعات یا مدفوع در دستگاه گوارش است که این امر باعث سفت و خشکشدن مدفوع میشود. علت یبوست در کودکان به عوامل زیادی وابسته است، از جمله:
کودک شما ممکن است تمایل به اجابت مزاج را نادیده بگیرد، زیرا یا از توالت میترسد یا نمیخواهد حین بازیکردن به توالت برود. برخی از کودکان هم زمانی که از خانه دور هستند از اجابت مزاج خودداری میکنند، زیرا در توالتهای عمومی احساس ناراحتی میکنند.
ابتلا به یبوست هم ممکن است منجربه خودداری کردن از اجابت مزاج به موقع شود. اگر مدفوع کودک دردناک باشد، تا حد ممکن از مدفوعکردن جلوگیری خواهد کرد که این امر موجب بدترشدن یبوست او خواهد شد.
اگر خیلی زود به کودکتان آموزش دهید که تنهایی به توالت برود، ممکن است کودکتان لجبازی کرده و مدفوع خود را نگه دارد. آموزش توالت باید به صورتی باشد که کودک بدون ناراحتی زیاد آن را پذیرفته و اجرا کند.
کمبود میوه و سبزیجات غنی از فیبر یا مایعات کافی در رژیم غذایی ممکن است مهمترین علت یبوست در کودکان باشد. یکی از شایعترین دورههایی که کودکان دچار یبوست میشوند، زمانیست که از رژیم غذایی کاملاً مایع به رژیمی که شامل غذاهای جامد است، وارد میشوند.
هر گونه تغییر در برنامه زندگی کودک (مانند سفر، گرم شدن ناگهانی هوا یا استرس) میتواند بر عملکرد رودهی او تأثیر بگذارد. کودکان همچنین زمانی که برای اولین بار به مدرسه میروند، بیشتر احتمال دارد یبوست را تجربه کنند.
برخی از داروهای ضد افسردگی و داروهای مختلف دیگر میتوانند در ایجاد یبوست نقش داشته باشند.
کودکانی که اعضای خانوادهی آنها زیاد به یبوست مبتلا میشوند، بیشتر در معرض ابتلا به یبوست هستند. این امر ممکن است به دلیل عوامل ژنتیکی یا محیطیِ مشترک بین اعضای خانواده باشد.
یبوست در کودکان میتواند نشاندهندهی یک ناهنجاری آناتومیک، یک مشکل متابولیک یا مشکل در سیستم گوارشی و یا یک بیماری زمینهای دیگر باشد. البته این موضوع بسیار نادر است.
نشانهها و علت یبوست در کودکان، ممکن است شامل موارد زیر باشد:
اگر کودک شما علائم یبوست را نشان میدهد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. پزشک با بررسی علائم و انجام معاینات لازم، علت یبوست را تشخیص داده و درمان مناسب را تجویز میکند.
پزشک برای تشخیص علت یبوست در کودکان در مورد علائم و سابقه سلامتی کودک شما سوالاتی پرسیده و او را معاینه فیزیکی میکند. بسته به اینکه فرزندتان چند سال دارد، ممکن است از شما سؤالاتی مانند لیست زیر پرسیده شود:
همچنین در ادامه ممکن است آزمایشاتی مانند لیست زیر برای تشخیص دقیقتر توسط پزشک انجام شوند:
آمار میگوید 10 درصد از کودکان در سرتاسر دنیا در طول دوران کودکی به یبوست مبتلا خواهند شد. عوامل خطر ابتلا به یبوست در کودکان، شامل موارد زیر است:
و در آخر، کودکانی که فعالیت فیزیکی کمی دارند (به طور مثال آنهایی که برای طولانیمدت بازیهای ویدیویی انجام میدهند یا با موبایل و تبلت مشغول هستند) و همچنین کودکانی که به هر دلیل تحت فشار روحی و استرس زیاد قرار میگیرند، بیشتر درمعرض ابتلا به یبوست میباشند. بنابراین کودک خود را تشویق کنید تا فعالیت فیزیکی بیشتری داشته باشد و بازیهای واقعی را امتحان کند. همچنین تا حد امکان سعی کنید در مورد آموزش توالت رفتن به کودک خود فشار روانی وارد نکنید.
در بخش آخر از مطلب علت یبوست در کودکان، به عوارض این اختلال میپردازیم. کودکانی که یبوست کوتاهمدت دارند، معمولاً عارضه خاصی را تجربه نمیکنند. با این حال، اجتناب از مدفوع کردن یا به تاخیر انداختن اجابت مزاج ممکن است منجر به مشکلات زیر شود:
عوارض یبوست طولانی مدت در کودکان، به ویژه در کودکان با سن بیشتر، ممکن است شامل موارد زیر شود:
و در پایان مطلب یبوست در کودکان از شما میخواهیم تا نکات کلیدی زیر را به یاد داشته باشید:
یبوست در کودکان یک مشکل شایع است که میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. علائم اصلی یبوست در کودکان عبارتند از مدفوع پشکلی در کودکان، مدفوع دردناک، شکم درد و نفخ، کاهش اشتها و … . پزشک برای تشخیص یبوست، علاوه بر بررسی علائم، ممکن است آزمایش خون، مدفوع یا سونوگرافی را تجویز کند. مهمترین نکته یبوست در کودکان این است که خوشبختانه این عارضه قابل درمان است و با مراجعه به پزشک و پیروی از توصیههای او، میتوان این مشکل را برطرف کرد.
عوامل مختلفی در علت یبوست در کودکان نقش دارند. از مهمترین آنها عبارتند از رژیم غذایی نامناسب، کم تحرکی، مصرف برخی از داروها، مشکلات پزشکی و …
یبوست در کودکان اگرچه یک مشکل شایع است، اما در صورتی که با خونریزی، درد شدید شکمی، کاهش وزن، تب، استفراغ و تبدیل یکباره به اسهال همراه باشد، خطرناک است.
برای پیشگیری از یبوست در کودکان یک رژیم غذایی سالم و پر فیبر به آنها بدهید، آنها را وادار به فعالیت بدنی منظم کنید. آموزش توالت رفتن را در سن مناسب به آنها بدهید .کودک را به دفع به محض احساس نیاز تشویق کنید.
منابع:
از سال 95 با ورود به مجموعه دکتر کرمانی وارد حوزهی محتوا و به طور تخصصی محتوای تغذیه و سلامتی شدم. ابتدا کار رو با ترجمه شروع کردم و بعد از اون بخش سرپرستی و نظارت بر محتوا رو به عهده گرفتم. به شدت عاشق تولید محتوا هستم و به معجزهی کلمات باور دارم.
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
نظر شما
نام *
ایمیل
عالی بود
تشکر عزیزم
خیلی ممنون بابت راهنمایی هاتون
تشکر از توجه شما عزیزم
آخه اون روغن زیتون نبود دوقاشق ریختید!! سرکه بود؟؟
عزیزم روغن زیتون هست
سلام خیلی خوب هست
برای دریافت مشاوره خرید رژیم دکتر کرمانی شماره همراه خود را ثبت کنید ما با شما تماس میگیریم
برای دریافت مشاوره با کارشناسان فیتامینشماره همراه خود را ثبت کنید ما با شما تماس میگیریم