فواید و مضرات مصرف دانه چیا در بارداری تمام مضرات و فواید آن را در این دوران بشناسید!

شاید تا همین چند سال پیش نمی‌توانستیم دانه چیا را در هر فروشگاهی پیدا کنیم، اما امروزه این دانه مغذی تقریبا در اغلب فروشگاه‌های موادغذایی یا عطاری‌ها پیدا می‌شود. این دانه‌های سیاه و سفید ساده، یک غذای فوق‌العاده و سرشار از مواد مغذی به‌ویژه برای دوران بارداری هستند.مصرف دانه چیا در بارداری فواید خاص خود […]

تاییدیه

تایید شده توسط کارشناس تغذیه دکترکرمانی قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایید.

زمان مطالعه 12 دقیقه
تعداد بازدید 8065
تاریخ بروزرسانی
مصرف دانه چیا برای بارداری تقریبا بی‌خطر بوده و فواید زیادی در این دوران دارد.
میانگین امتیاز 4.3 از 5

شاید تا همین چند سال پیش نمی‌توانستیم دانه چیا را در هر فروشگاهی پیدا کنیم، اما امروزه این دانه مغذی تقریبا در اغلب فروشگاه‌های موادغذایی یا عطاری‌ها پیدا می‌شود. این دانه‌های سیاه و سفید ساده، یک غذای فوق‌العاده و سرشار از مواد مغذی به‌ویژه برای دوران بارداری هستند.

مصرف دانه چیا در بارداری فواید خاص خود را دارد و معمولا بی‌خطر قلمداد می‌شود، اما هرگز نباید به‌صورت خشک خورده شود، چون احتمال منبسط شدن دانه‌ها در گلو و خفگی وجود دارد. بنابراین بهتر است به غذاهای مرطوب مانند بلغور جو دوسر یا ماست اضافه شود. تحقیقات ثابت کرده‌اند که مصرف دانه‌های چیا در دوران بارداری به رشد شبکیه و مغز جنین کمک می‌کند.

فواید مصرف دانه چیا در بارداری

پیش‌تر در یک مقاله خواص چیا برای زنان و به طور کلی برای عموم را بیان کردیم. در اینجا فواید آن برای دوران بارداری و روش مصرف آن را بیان خواهیم کرد. طریقه مصرف دانه چیا در بارداری به‌قدری آسان است که شاید باورکردنی نباشد. این دانه‌ها را به بلغور جو دوسر، ماست و حتی بستنی می‌توان اضافه کرد و از خوردن‌شان به‌عنوان یک میان‌وعده سالم و سیرکننده لذت برد.

برخی از دلایلی که این ایده را به یک انتخاب برتر تبدیل می‌کند، عبارتند از:

کمک به رفع یبوست

بارداری می‌تواند سیستم گوارش زنان را تحت‌تاثیر قرار داده و با یبوست و عارضه ناامیدکننده‌تر آن یعنی هموروئید مواجه کند. اما مصرف غذاهای غنی از فیبر می‌تواند در بهبود عملکرد سیستم گوارش و نرم شدن روده‌ها نقش مهمی داشته باشد. دو قاشق غذاخوری دانه چیا، حدود 8 گرم (گرم) فیبر دارد که حدود 32درصد از مقدار توصیه‌شده روزانه را تامین می‌کند.

تقویت گلبول‌های قرمز با مصرف دانه چیا در بارداری

سردی دست و پا، احساس سرگیجه و خستگی در دوران بارداری ممکن است نتیجه کمبود آهن باشد. بارداری می‌تواند آسیب زیادی به بدن یک زن وارد کند، بنابراین داشتن عوارض مرتبط با بارداری مانند کم‌خونی ناشی از فقر آهن غیرمعمول نیست.

مشکل این است که در بدن بسیاری از زنان باردار گلبول‌های قرمز کافی تولید نمی‌شود، که همین موضوع می‌تواند باعث کم خونی شود. در کنار مصرف مکمل‌های آهن، دریافت آهن از طریق غذا نیز می‌تواند به تقویت گلبول های قرمز بدن کمک کند.

درحالی‌که اسفناج و گوشت قرمز ممکن است به‌دلیل محتوای آهن خود مشهورتر باشند، اما دانه‌های چیا نیز یک منبع عالی از این ماده معدنی هستند و 2 قاشق غذاخوری از این دانه، 11درصد از نیاز روزانه بدن به آهن را تامین می‌کند.

مصرف دانه چیا برای بارداری فواید خاص خود را دارد و معمولا بی‌خطر قلمداد می‌شود
مصرف دانه چیا برای بارداری فواید خاص خود را دارد و معمولا بی‌خطر قلمداد می‌شود.

تقویت دندان و استخوان با مصرف دانه چیا در بارداری

زنان باردار معمولا به حدود 1000 میلی‌گرم کلسیم در روز نیاز دارند، اما لازم نیست که برای برآورده کردن این نیاز، مجبور باشند روزی چندین لیوان شیر بخورند!

آن‌ها می‌توانند کلسیم را از میوه‌ها و سبزیجات مختلف و حتی دانه چیا دریافت کنند. دو قاشق غذاخوری از این دانه فوق‌العاده حدود 152 میلی‌گرم کلسیم دارد که 15 درصد از نیاز روزانه را تشکیل می‌دهد.

رفع مشکل گرسنگی مداوم با مصرف دانه چیا در بارداری

گرسنگی بارداری اگر مداوم باشد، می‎‌تواند زنان را بسیار آزار دهد و تبدیل به عادت پرخوری شدید شود. یکی از بهترین راه‌ها برای احساس سیری و درعین‌حال، دریافت موادمغذی و مقوی، مصرف این دانه‌های ارزشمند و سرشار از پروتئین است. در هر 2 قاشق غذاخوری، حدود 4 گرم پروتئین برای رفع 8درصد از نیاز روزانه وجود دارد.

بیشتر بخوانید:  تاثیر تغذیه برای زیبایی جنین؛ واقعیت یا تبلیغات؟ + زیبا شدن جنین دختر

دریافت امگا 3 کافی با مصرف دانه چیا در بارداری

اگر با امگا 3 آشنا هستید، می‌دانید که چگونه این اسیدهای چرب می‌توانند به کاهش التهاب مزمن، سلامت چشم و حتی کاهش اضطراب و افسردگی کمک کنند. اما آیا می دانستید که امگا 3 باعث رشد سالم مغز جنین شده و حتی ممکن است به بارداری سالم کمک کند؟

یکی از راه‌های رساندن امگا 3 به جنین، برای مادرانی که به بوی ماهی حساس شده‌اند، مصرف این دانه‌های کوچک اما قدرتمند است. یک اونس چیا حاوی حدود 5 گرم امگا 3 است.

کاهش قندخون با صرف دانه چیا در بارداری

هورمون‌های بارداری می‌توانند باعث تجمع گلوکز در خون مادر شوند که اگر تحت کنترل نباشد ممکن است باعث ابتلا به دیابت بارداری شود. قند خون بالا می‌تواند بر سلامت کودک و مادر تأثیر بگذارد. فیبر موجود در دانه‌های چیا نه تنها از یبوست جلوگیری می‌کند، بلکه ممکن است با کاهش سرعت جذب قند در جریان خون، به تنظیم قند خون نیز کمک کند.

افزایش انرژی با مصرف دانه چیا در بارداری

مصرف دانه چیا در بارداری به‌عنوان یک منبع چربی سالم می‌تواند اشتها را تقویت کرده و از این طریق انرژی بیشتری به مادر بدهد.

مصرف دانه چیا برای بارداری به‌عنوان یک منبع چربی سالم، محسوب می‌شود.
مصرف دانه چیا برای بارداری به‌عنوان یک منبع چربی سالم، محسوب می‌شود.

کمک به رشد مغز جنین

تحقیقات نشان می‌دهد که مصرف روغن چیا در 3 ماه آخر بارداری و 3 ماه اول شیردهی ممکن است باعث افزایش محتوای نوعی امگا 3 در شیر شود که برای رشد مغز نوزاد مهم است.

علاوه‌براین، مصرف دانه چیا در بارداری فواید دیگری نیز دارد که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم.

  • خواص ضدپیری و ضدسرطان
  • کنترل قند خون بارداری
  • خواص ضدالتهابی
  • کاهش فشار خون در افراد مبتلا به فشار خون بالا در بارداری
  • اگر از اضطراب یا افسردگی شدید رنج می‌برید، دانه چیا می‌تواند به تثبیت خلق و خوی شما کمک کند.
  • تقویت‌کننده سیستم ایمنی بدن است که در دوران بارداری تا حدودی ضعیف می‌شود.
  • این دانه‌ها ۱۷درصد پروتئین بیشتر نسبت به سایر غلات داشته اما گلوتن ندارند.
  • دانه چیا دارای 20 پروتئین مختلف و همچنین کلسیم، منیزیم، پتاسیم و فسفر بیشتری نسبت به سایر غلات است.
  • دریافت کلسیم کافی می‌تواند خطر ابتلا به پره اکلامپسی را کاهش دهد. پره اکلامپسی یک عارضه بارداری است که با فشار خون بالا و آسیب کبد و کلیه مشخص می‌شود.
  • در دوران بارداری، امگا 3 دانه‌های چیا از رشد مغز جنین حمایت کرده و خطر زایمان زودرس را نیز کاهش می‌دهد.
در دوران بارداری، امگا 3 دانه‌های چیا از رشد مغز جنین حمایت کرده و خطر زایمان زودرس را نیز کاهش می‌دهد.
در دوران بارداری، امگا 3 دانه‌های چیا از رشد مغز جنین حمایت کرده و خطر زایمان زودرس را نیز کاهش می‌دهد.

اثرات سلامتی مواد مغذی دریافتی دانه چیا در بارداری

دانه چیا سرشار از فیبر، اسیدهای چرب امگا 3، کلسیم، فسفر، منیزیم و پروتئین بوده و برای سلامت بدن در بارداری مهم است. این دانه‌ برای درمان آلرژی، آنژین، سرطان، بیماری عروق کرونر قلب (CHD)، بهبود عملکرد ورزشی، حمله قلبی، عدم تعادل هورمونی و غدد درون‌ریز بهترین اثربخشی ممکن را نشان داده‌ است.

برخی شواهد نشان داده‌اند این دانه‌های شگفت‌انگیز اثرات ضدانعقادی، آنتی‌اکسیدانی و ضدویروسی هم دارند. یک قاشق غذاخوری سرپر از دانه آسیاب شده چیا می‌تواند 3.1 گرم پروتئین، 7٪ آهن، 2.9 گرم ALA (اسید چرب امگا 3)، 5.7 گرم فیبر و 9٪ کلسیم موردنیاز روزانه را برای بدن تامین کند.

با رشد کودک، بدن مادر ممکن است مواد مغذی مهمی را از دست بدهد، اما مصرف دانه چیا در بارداری می‌تواند به سلامت مادر و کودک کمک کند. آجیل‌ها و مغزها معمولاً دارای محتوای چربی نسبتاً بالایی هستند و به‌همین‌دلیل، عمر مفید کوتاهی دارند،  اما بذر چیا آن‌قدر غنی از آنتی‌اکسیدان است که می‌توان آن را تا چهار سال بدون هیچ مشکلی در انبار نگهداری کرد.

بیشتر بخوانید:  رژیم باروری

عوارض و مضرات دانه چیا در بارداری

این دانه اگرچه یک ماده مغذی نسبتا کم‌ضرر است، اما زیاده روی در مصرف آن در دوران بارداری ممکن است عوارض زیادی به دنبال داشته باشد که از آن جمله می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • اسهال یا ناراحتی معده: اگر به مصرف فیبر عادت ندارید، خوردن بیش از حد این دانه‌ها می‌تواند باعث اسهال و سایر ناراحتی‌های معده به‌ویژه در حالت تهوع صبحگاهی شود.
  • احتمال تداخلات دارویی: زنان بارداری که برای کنترل قند خون خود دارو مصرف می‌کنند، ممکن است با خوردن دانه‌های چیا دچار تداخل دارویی شوند.
  • خطر خفگی: این دانه‌ها می‌توانند به‌سرعت متورم شده و 10 برابر وزن خود آب جذب کنند. اگر یک قاشق دانه چیا بخورید و بلافاصله بعد از آن آب بنوشید، دانه‌ها ممکن است در مری منبسط شوند و ایجاد خفگی کنند.
  • واکنش‌‎های آلرژیک: واکنش‌های آلرژیک ممکن است شامل احساس خارش یا بسته شدن گلو، احساس سوزن سوزن شدن یا خارش در زبان یا لب یا ناراحتی معده باشد که شباهت زیادی به حالت تهوع صبحگاهی دارد.
توی بارداریت
خبری از اضافه
وزن نیســت
همین الان ثبت نام کن
kermany

نحوه مصرف دانه چیا در بارداری

دانه‌های چیا اغلب به نوشیدنی‌ها اضافه می‌شوند تا محتوای پروتئین و آنتی‌اکسیدان آن‌ها افزایش یابد. آب چیا نیز یک نوشیدنی انرژی‌زا و محبوب برای دوران بارداری است. همچنین، از آن‌جایی‌که دانه‌های چیا در طولانی مدت، گلوکز آزاد می‌کنند، برای هر کسی که به دنبال انرژی یا استقامت بیشتر است، یک خوراکی ایده‌آل محسوب می‌شوند.

بنابراین، اگر متوجه شدید که در طول بارداری به‌راحتی خسته می‌شوید یا انرژی ندارید، می‌توانید سطح انرژی خود را با ژل چیا یا آب چیا افزایش دهید. در برخی غذاها مانند خوراکی‌های زیر نیز می‌توان از این دانه مغذی و ارزشمند، استفاده نمود:

  • پودینگ چیا
  • غلات صبحانه یا بلغور جو دوسر
  • ماست
  • نان
  • خوراک سبزیجات
  • تغلیظ کننده سس‌
  • به‌عنوان جایگزین تخم‌مرغ در محصولات پخته شده

به‌طورکلی، مصرف دانه‌ چیا در بارداری بی‌خطر است و می‌تواند به درمان بیماری‌های مربوط به این دوران مانند یبوست نیز کمک نموده و درشت‌مغذی‌ها و ریزمغذی‌های زیادی را نیز برای بدن مادر و جنین تامین کند. این دانه را می‌توان به صورت‌های زیر تهیه و مصرف نمود:

  • دانه کامل یا آسیاب شده را روی سالاد بپاشید یا به اسموتی، نان یا پودینگ بیفزایید.
  • روغن چیا برای افزودن به سس سالاد یا اسموتی و سوپ

مصرف دانه چیا دربارداری تقریبا بی‌خطر بوده و فواید زیادی برای رفع یبوست در این دوران، تقویت گلبول‌های قرمز، افزایش انرژی، امگا 3 بالا و استحکام دندان و استخوان مادر و رشد مغز جنین دارد. برخی از مضرات آن نیز شامل اختلالات گوارشی، آلرژی، تداخلات دارویی و احتمال خفگی با دانه خشک است.

منبع: +++

فواید و مضرات مصرف دانه چیا در بارداری - 1 - دانه چیا در بارداری - رژیم بارداری
مریم اصیلی

از سال 95 با ورود به مجموعه دکتر کرمانی وارد حوزه‌ی محتوا و به طور تخصصی محتوای تغذیه و سلامتی شدم. ابتدا کار رو با ترجمه شروع کردم و بعد از اون بخش سرپرستی و نظارت بر محتوا رو به عهده گرفتم. به شدت عاشق تولید محتوا هستم و به معجزه‌ی کلمات باور دارم.

میانگین امتیاز 4.3 از 5
    به اشتراک بگذارید
مطالب مرتبط
همه مقالات
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

نظرات شما
-سمیه 1403/07/08

سلام من یبوست دارم ولی شب دانه چیا یک قاشق توگلاب میریزم ومیزارم یخچال اول صبح ناشتا میخورم وشکر خدا مشکل دفع الان ندارم من خیلی درگیر یبوست بودم وهمه چیزو امتحان کردم ولی دانه چیا برامن معجزه کرد وخدا روشکر میکنم چون واقعا داشتم عذاب میکشیدم خواستم تجربه خودمو اینجا بزارم شاید به درد کسی بخوره یا حسین خدا پشت وپناهتان

کارشناس به اندام 1403/07/08

سلام خداروشکر ممنون از بیان تجربتون عزیزم

-زهرا 1403/06/28

من با خوردن دانه چیا خیلی حالم بد شد. حالا تهوع.طپش قلب .سرگیجه.نمیدوم چرا

کارشناس به اندام 1403/06/28

عزیزم شاید میزان مصرف زیاد بوده و یا حساسیتی داشتین