دکتر کرمانی » مجله » بیماری و درمان
بر اساس آمار سازمان بهداشت جهانی، بیش از 300 میلیون نفر در جهان از بیماری افسردگی رنج میبرند. افسردگی یک اختلال روانیست که طرز تفکر و فعالیتهای روزانه افراد را تحت تاثیر قرار میدهد. افسردگی بالینی هم در زنان و هم در مردان میتواند آزاردهنده باشد، اما علائم افسردگی در مردان متفاوت است
تایید شده توسط کارشناس تغذیه دکترکرمانی قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایید.
بر اساس آمار سازمان بهداشت جهانی، بیش از 300 میلیون نفر در جهان از بیماری افسردگی رنج میبرند. افسردگی یک اختلال روانیست که طرز تفکر و فعالیتهای روزانه افراد را تحت تاثیر قرار میدهد. افسردگی بالینی هم در زنان و هم در مردان میتواند آزاردهنده باشد، اما علائم افسردگی در مردان متفاوت است و ممکن است به صورت اختلالات خاصی بروز کند. این اختلالها اغلب با بی علاقگی نسبت به فعالیتها و کارهای روزمره همراه است.
در این مقاله قصد داریم نگاهی عمیق به علل و علائم افسردگی شدید در مردان بپردازیم و با ارائهی راهکارهای عملی و کاربردی آنها را کنترل و درمان کنیم. با داشتن اطلاعات کافی در مورد این بیماری میتوان به پیشگیری از آن کمک کرد و گامی بزرگ در جهت سلامت روحی و روانی آنها برداشت.
افسردگی یک بیماری روانی جدی است که بر احساس، تفکر و مدیریت فعالیت های روزانه تأثیر می گذارد. ممکن است باعث شود یک فرد احساس غمگینی، عصبانیت، تحریک پذیری یا پوچی کند و لذت یا علاقه خود را نسبت به چیزهایی که معمولاً از آن لذت می برد از دست بدهد. در حالی که گاهی اوقات احساس ناراحتی طبیعی است، اما اگر به مدت 2 هفته یا بیشتر این طول بکشد، نشانه افسردگی است.
انواع مختلفی از افسردگی و برخی از شرایط که افسردگی ممکن است یکی از علائم آن باشد، وجود دارد. این موارد عبارتند از:
افسردگی پس از زایمان: گاهی اوقات مادران، پدران یا شرکای جدید پس از بچه دار شدن دچار افسردگی می شوند. این عارضه به عنوان افسردگی پس از زایمان شناخته می شود و به روشی مشابه با انواع دیگر افسردگی، با گفتار درمانی و داروهای ضد افسردگی درمان می شود.اختلال دوقطبی: که به عنوان “افسردگی شیدایی” نیز شناخته می شود. در اختلال دوقطبی طلسم های افسردگی و خلق و خوی بیش از حد بالا (شیدایی) وجود دارد. علائم افسردگی شبیه افسردگی است، اما حملات شیدایی می تواند شامل رفتارهای مضر مانند قمار، ولگردی و ایجاد روابط جنسی ناامن باشد.اختلال عاطفی فصلی (SAD): اختلال عاطفی فصلی به عنوان “افسردگی زمستانی” شناخته می شود. SAD نوعی افسردگی با الگوی فصلی است که معمولاً مربوط به زمستان است.اختلال ناخوشی پیش از قاعدگی (PMDD): یک نوع شدید از سندرم پیش قاعدگی (PMS) است که در آن علائمی از جمله احساس افسردگی و اضطراب در هفته های قبل از قاعدگی ایجاد میشود.
تصور غلطی وجود دارد که افسردگی بیشتر مختص زنان است، اما واقعیت این است که هر دو جنس ممکن است به افسردگی مبتلا شوند. افسردگی یک بیماری است که جنسیت نمیشناسد و هم زنان و هم مردان را تحت تأثیر قرار میدهد. هرچند ما در این مقاله قصد داریم به طور اختصاصی به مبحث افسردگی در مردان بپردازیم.
از علائم افسردگی در مردان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مشکلات خواب مانند بیخوابی، صبح زود بیدار شدن، یا خواب بیش از حد از شایعترین علائم افسردگی در مردان هستند. برخی از افراد ساعتهای زیادی را در طول روز میخوابند و باز هم احساس خستگی میکنند یا هر چند ساعت یکبار از خواب بیدار میشوند. این موضوع میتواند یکی از علائم افسردگی در مردان باشد.
مردانی که افسرده میشوند، متحمل تغییرات فیزیکی و عاطفی میشوند. آنها ممکن است خستگی و بیحالی و همین طور کندی حرکت، یا کاهش در حرکات جسمی، کلامی و همچنین فکری را تجربه کنند. جاش کلاپو، روانشناس بالینی دانشگاه آلاباما از دانشکدهی بهداشت بیرمنگام عقیده دارد، مردان بیشتر از زنان، خستگی یا دیگر علائم جسمی افسردگی را به عنوان مشکل اصلیشان گزارش میدهند.
گاهی اوقات افسردگی در مردان به صورت خشم، عصبانیت زیاد، تحریک پذیری، از دست دادن حس شوخ طبعی، حساسیت به انتقاد کردن از آنها و خلق و خوی مودی بروز پیدا میکند. علائم افسردگی در مردان به شکل توهین و تحقیر کردن عزیزانشان نیز ممکن است خودش را نشان دهد.
یکی از شایعترین، علائم افسردگی در مردان اختلالات خواب است. اختلالات خواب شامل مشکل در به خواب رفتن، از خواب پریدن در نیمههای شب و بیدار شدن در صبح خیلی زود است. وقتی نمیتوانید بخوابید، افکار بد و مخربی به ذهنتان میآید. همین افکار هم باعث بیدار نگه داشتن مغز میشود. از این رو ممکن است در طول روز نیز احساس خستگی بیش از حد داشته باشید.
دیگر علائم افسردگی در مردان عبارتند از:
افکار منفی همچون:
انجام رفتارهای متفاوتی همچون:
همچنین ممکن است متوجه علائم فیزیکی مانند:
این باور غلط که باید مردها قوی باشند، باعث شده که مردان نتوانند احساسات خودشان را به درستی نشان دهند، زیرا ابراز احساسات را نوعی رفتار زنانه میدانند. همین دلیل هم باعث شده است که مردان احساسات منفی خود را سرکوب کرده و به نشانههای آن توجهی نکنند. این در حالیست که سرکوب احساسات، باعث بروز علائم افسردگی در مردان میشود و تنها در مراحل پیشرفتهتر قابل تشخیص است.
علل اصلی افسردگی در مردان عبارتند از:
پشت سر گذاشتن رویدادهای سخت زندگی مانند طلاق، از دست دادن شغل یا سوگواری، می تواند یک محرک رایج برای افسردگی باشد. پس از تحمل رویدادی مانند موارد فوق، خلق و خوی ضعیفی که ممکن است ایجاد شود ممکن است به راحتی به افسردگی تبدیل شود – به خصوص اگر حمایت لازم را نداشته باشید.
تحقیقات نشان داده که ژن ها می توانند در میزان احتمال ابتلا به افسردگی نقش داشته باشند. کسانی که یکی از اقوام نزدیک خود مانند والدین یا خواهر و برادری دارند که با افسردگی دست و پنجه نرم کرده، احتمال بیشتری دارد که خودشان به آن مبتلا شوند. هیچ ژن واحد افسردگی وجود ندارد. به احتمال زیاد چندین مورد با عوامل محیطی ترکیب شده و باعث افسردگی می شوند.
آزار جسمی، جنسی یا عاطفی، مانند غفلت یا تجارب منفی در دوران کودکی، محرک های رایج افسردگی هستند. این تجربیات در دوران کودکی می تواند مانع از ایجاد راهبردهای مقابله ای لازم برای مقابله با احساسات منفی شده و به سلامت روان شما در بزرگسالی آسیب برساند.
افسردگی در مردان اغلب با مصرف بیش از حد الکل همراه است. نوشیدن بیش از حد الکل می تواند منجر به مشکلاتی در روابط و زندگی کاری شما شود که به نوبه خود می تواند منجر به افسردگی شود. الکل یک ماده شیمیایی است که باعث افسردگی می شود. به عنوان نوعی از خود درمانی، ممکن است برای تسکین علائم افسردگی، نوشیدن بیش از حد را شروع کنید. با این حال، انجام منظم این کار فقط علائم را بدتر می کند.
پشت سر گذاشتن رویدادهای سخت زندگی مانند طلاق، از دست دادن شغل یا سوگواری، می تواند یک محرک رایج برای افسردگی باشد. پس از تحمل چنین رویدادهایی، خلق و خوی ضعیفی که ممکن است ایجاد شود ممکن است به راحتی به افسردگی تبدیل شود – به خصوص اگر حمایت لازم را نداشته باشید.
طبق آمار به دست آمده از تحقیقات، بیش از نیمی از مردان مبتلا به اختلال افسردگی درمان نمیشوند. هر چند این آمار بسیار عجیب به نظر میرسد، اما حقیقت دارد. این عدم بهبودی سه دلیل خاص دارد که در ادامه این دلایل را برای شما آوردهایم:
به طور کلی روشهای درمان افسردگی در مردان عبارتند از:
روان درمانی یکی از روش های بسیار موثر در درمان افسردگی در مردان است. این روش به افراد کمک میکند تا با شناسایی و تغییر الگوهای فکری و رفتاری منفی، به یک زندگی سالم تر و شادتر دست پیدا کند. روان درمانی شامل روش های زیر است:
دارو درمانی یکی از روش های رایج است که با تنظیم سطح مواد شیمیایی در مغز به نام انتقال دهنده های عصبی، به بهبود علائم افسردگی کمک می کند:
داروهای ضد افسردگی مانند پاروکستین (Paxil) یا سرترالین (Zoloft) معمولاً برای درمان افسردگی استفاده می شوند. با این حال، یک متخصص مراقبت های روانی ممکن است داروهای دیگری را نیز پیشنهاد کند. www.healthline.com
داروهای ضد افسردگی مانند پاروکستین (Paxil) یا سرترالین (Zoloft) معمولاً برای درمان افسردگی استفاده می شوند. با این حال، یک متخصص مراقبت های روانی ممکن است داروهای دیگری را نیز پیشنهاد کند.
www.healthline.com
منظور از درمانهای ترکیبی، ترکیب روان درمانی و دارو درمانی است. این دو درمان در کنار یکدیگر بهترین نتایج را خواهند داشت. نکتهی مهم اینجاست که در این موارد به شدت از خود درمانی باید بپرهیزید و از راهنماییهای روانشناس و روانپزشک استفاده کنید.
افسردگی در مردان، به عنوان یک مسئلهی مهم سلامت روان، نیازمند توجه و اقدامات جدی است. با وجود تصورات غلطی که درباره افسردگی در مردان وجود دارد، این بیماری میتواند بر هر مردی در هر سنی تأثیر بگذارد و زندگی او را به شدت تحت تأثیر قرار دهد.
گاهی علائم افسردگی در مردان به شکل دردهای جسمانی مانند کمردرد، احساس درد در پشت، سردردهای پشت سر هم، اختلال روابط جنسی، ناراحتیهای گوارشی، مشکلات خواب، درد قفسه سینه و افزایش ضربان قلب خود را نشان میدهد. در صورت تکرار این علائم بهتر است از راهنماییهای یک متخصص استفاد کنید.
تشخیص افسردگی در مردان نیازمند ارزیابی توسط یک متخصص سلامت روان است. روانپزشک یا روانشناس با پرسیدن سوالاتی در مورد علائم، سابقه پزشکی و عوامل اجتماعی، میتواند به تشخیص دقیق برسد.
بله، افسردگی در مردان کاملاً قابل درمان است. با درمان مناسب، اکثر افراد مبتلا به افسردگی میتوانند بهبود یابند و به زندگی عادی خود بازگردند.
منبع:
از سال 95 با ورود به مجموعه دکتر کرمانی وارد حوزهی محتوا و به طور تخصصی محتوای تغذیه و سلامتی شدم. ابتدا کار رو با ترجمه شروع کردم و بعد از اون بخش سرپرستی و نظارت بر محتوا رو به عهده گرفتم. به شدت عاشق تولید محتوا هستم و به معجزهی کلمات باور دارم.
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
نظر شما
نام *
ایمیل
برای دریافت مشاوره خرید رژیم دکتر کرمانی شماره همراه خود را ثبت کنید ما با شما تماس میگیریم
برای دریافت مشاوره با کارشناسان فیتامینشماره همراه خود را ثبت کنید ما با شما تماس میگیریم