علائم سرماخوردگی چیست؟ ­این نشانه ها می گویند در حال سرماخوردن هستید!

سرماخوردگی نوعی بیماری است که بینی و گلوی شما را تحت تاثیر قرار می دهد. این عارضه بیشتر اوقات، بی خطر است، اما ممکن است احساس خوبی به دنبال نداشته باشد نداشته باشد. در این مقاله به بررسی علائم سرماخوردگی …

تاییدیه

تایید شده توسط کارشناس تغذیه دکترکرمانی قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایید.

زمان مطالعه 17 دقیقه
تعداد بازدید 5608
تاریخ بروزرسانی
سرماخوردگی
میانگین امتیاز 5 از 5

سرماخوردگی نوعی بیماری است که بینی و گلوی شما را تحت تاثیر قرار می دهد. این عارضه بیشتر اوقات، بی خطر است، اما ممکن است احساس خوبی به دنبال نداشته باشد نداشته باشد. علائم سرماخوردگی اغلب شامل آبریزش بینی، سردرد، بی‌حالی، سرفه یا عطسه می‌باشند

اغلب، بزرگسالان ممکن است دو یا سه بار در سال و نوزادان و کودکان خردسال بیشتر از این مقدار، دچار سرماخوردگی شوند. در اکثر افراد علائم سرماخوردگی در عرض 7 تا 10 روز از بین می‌رود، اما ممکن است در افرادی که سیگار می کشند بیشتر طول بکشد. بیشتر اوقات، برای سرماخوردگی معمولی نیازی به مراقبت های پزشکی ندارید. اما اگر علائم بهتر نشد باید به پزشک مراجعه کنید.

در این مقاله قصد داریم شما را با علائم سرماخوردگی آشنا کنیم تا این بار که این عارضه به سراغتان آمد، خیلی زود آن را شناسایی کرده و به فکر روش‌هایی برای درمان باشید. تا انتها ما را همراهی کنید.

سرماخوردگی چیست؟

سرماخوردگی یک عفونت مسری دستگاه تنفسی فوقانی است که بینی، گلو، سینوس ها و نای شما را تحت تاثیر قرار می دهد. بیش از 200 نوع مختلف از ویروس ها می توانند باعث سرماخوردگی شوند. شایع ترین ویروس سرماخوردگی، راینوویروس است.

علائم سرماخوردگی چیست؟

علائم سرماخوردگی را به چندین مرحله می‌توان تقسیم کرد. این مراحل عبارتند از:

مرحله اولیه علائم سرماخوردگی (روزهای 1 تا 3)

در عرض یک تا سه روز پس از ابتلا به ویروس سرماخوردگی، ممکن است متوجه غلغلک در گلوی خود شوید. حدود نیمی از افراد مبتلا به سرماخوردگی گزگز یا گلودرد را به عنوان اولین علامت خود گزارش می کنند. سایر علائم سرماخوردگی که ممکن است در این مرحله اولیه تجربه کنید عبارتند از:

  • عطسه کردن
  • آبریزش بینی
  • گرفتگی بینی (احتقان بینی)
  • سرفه
  • گرفتگی صدا
علائم سرماخوردگی
یکی از علائم سرماخوردگی به خصوص در مرحله اولیه، سرفه است.

مرحله دوم یا فعال علائم سرماخوردگی (روز 4 تا 7)

علائم سرماخوردگی معمولاً در این مرحله بدتر شده یا به اوج خود می رسند. علاوه بر علائم مرحله 1، ممکن است موارد زیر را تجربه کنید:

  • بدن درد
  • سردرد
  • آبریزش چشم و بینی
  • خستگی
  • تب (در کودکان شایع تر است)

مرحله سوم یا دیرهنگام علائم سرماخوردگی (روزهای 8 تا 10)

سرماخوردگی معمولاً در این مرحله شروع به کاهش می کند. ممکن است در این مرحله حالتان بهتر باشد، اما برخی از علائم ممکن است همچنان در بدن شما باقی بماند. برخی افراد دچار سرفه‌های آزاردهنده می شوند که می تواند تا دو ماه پس از عفونت تنفسی ادامه یابد.

اگر علائم سرماخوردگی در شما بدتر شد و/یا تب شما برگشت، مجددا به پزشک مراجعه کنید. ممکن است دچار عفونت یا عارضه دیگری مانند برونشیت، سینوزیت یا ذات الریه شده باشید.

عوارض همراه با علائم سرماخوردگی

این عوارض ممکن است همراه با سرماخوردگی شما رخ دهند:

عفونت گوش میانی: این مورد به معنای تورم و تجمع مایعات در فضای پشت پرده گوش است که ممکن است توسط یک ویروس یا باکتری ایجاد شود. علائم و نشانه های معمولی شامل گوش درد یا بازگشت تب به دنبال سرماخوردگی است.

عوارض همراه با علائم سرماخوردگی
یکی از عوارض سرماخوردگی، عفونت گوش میانی است.

آسم: سرماخوردگی می تواند باعث خس خس سینه شود، حتی در افرادی که آسم ندارند. برای افراد مبتلا به آسم، سرماخوردگی می تواند آن را بدتر کند.
سینوزیت: در بزرگسالان یا کودکان، سرماخوردگی معمولی که مدتی طول می کشد می تواند منجر به تورم و درد در سینوس ها شود. این فضاهای پر از هوا در جمجمه، بالای چشم و اطراف بینی هستند. یک ویروس یا باکتری ممکن است باعث سینوزیت شود.
بیماری های دیگر: سرماخوردگی معمولی می تواند منجر به بیماری های ریوی مانند ذات الریه یا برونشیت شود. افراد مبتلا به آسم یا سیستم ایمنی ضعیف بیشتر در معرض خطر ابتلا به این عارضه هستند.

بیشتر بخوانید:  علل پوست خشک + موثرترین راه‌های درمان خشکی پوست

علائم سرماخوردگی در نوزادان چیست؟

علائم سرماخوردگی در نوزادان ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • سرفه
  • عطسه
  • از دست دادن اشتها
  • افزایش ترشح آب دهان به دلیل گلودرد و مشکل در بلع
  • تب 101 تا 102 درجه فارنهایت (38.3 تا 38.9 درجه سانتیگراد)
  • آبریزش بینی (ترشحات ممکن است واضح شروع شوند، بعداً غلیظ تر می شوند و ممکن است خاکستری، زرد یا سبز شوند)

سرماخوردگی در کودکان و نوزادان بیشتر اتفاق می افتد زیرا آنها به اندازه بزرگسالان در معرض ویروس ها قرار نگرفته اند. سیستم ایمنی آنها باید یاد بگیرد که چگونه میکروب های جدید را تشخیص داده و با آنها مبارزه کند. هرچه این کودکان بزرگ‌تر شوند، شناسایی و حمله به ویروس های مشابه برای سیستم ایمنی آنها آسان تر است.

my.clevelandclinic.org

علائم سرماخوردگی چه تفاوتی با عفونت‌های شدیدتر در نوزادان و کودکان دارد؟

اگر کودک شما هر یک از علائم زیر را دارد، با پزشک او تماس بگیرید. این علائم می تواند به این معنی باشد که کودک شما دچار عارضه‌ای جدی تر از سرماخوردگی است:

  • تب در نوزاد 2 ماهه یا کمتر
  • دشواری در تنفس (به خصوص اگر سوراخ های بینی کودک یا کودک شما با هر بار تنفس باز می شود)
  • تنفس سریع یا سخت
  • خس خس سینه
  • نمایان شدن دنده ها با هر نفس
  • آبی شدن لب ها
  • کاهش اشتهای شدید
  • گوش درد
  • گیجی یا خواب آلودگی بیش از حد
  • سرفه ای که بیش از 3 هفته طول بکشد
علائم سرماخوردگی در نوزادان
گاهی علائم سرماخوردگی در کودکان، نشان از یک بیماری خطرناک‌تر دارد.

آیا سرماخوردگی همان آنفولانزا است؟

خیر. هرچند سرماخوردگی و آنفولانزا هر دو بیماری‌های ویروسی هستند که علائم مشابهی دارند اما از نظر شدت و مدت زمان متفاوت هستند. برای اینکه تفاوت این دو را بدانید در ادامه علائم سرماخوردگی و آنفولانزا را با هم مقایسه می‌کنیم:

علائم سرماخوردگیعلائم آنفولانزا
تب خفیف (یا بدون تب)تب شدید
سردرد (به ندرت)سردرد شدید
آبریزش و گرفتگی بینیبدون آبریزش بینی
همراه با عطسهبدون عطسه
سرفه خفیف تا متوسطسرفه شدید
درد عضلانی خفیفدرد عضلانی شدید
خستگی خفیفخستگی شدید
گلو دردگلودرد خفیف
بی حالیخستگی شدید

چگونه سرماخوردگی را تشخیص دهیم؟

برای تشخیص سرماخوردگی، پزشک از شما در مورد علائم شما می پرسد و یک معاینه فیزیکی انجام می دهد. در طول معاینه، او ممکن است علائم زیر را در شما بررسی کند:

  • تورم سوراخ های بینی
  • گرفتگی بینی
  • قرمزی و التهاب گلو
  • تورم غدد لنفاوی

چه آزمایشاتی برای تشخیص سرماخوردگی انجام می شود؟

به طور معمول، یک معاینه فیزیکی برای تشخیص علائم سرماخوردگی کافی است. اگر پزشک، شما را مشکوک به آنفولانزا یا بیماری دیگری بداند، ممکن است نیاز به آزمایش‌های بیشتری داشته باشید. او ممکن است برای بررسی این ویروس ها یک آزمایش سواب بینی (پنبه ای که داخل بینی شما مالیده می شود) به شما بدهد. اشعه ایکس قفسه سینه نیز در مواردی همچون تشخیص برونشیت یا ذات الریه ممکن است تجویز شود.

چه آزمایشاتی برای تشخیص سرماخوردگی انجام می شود؟
اغلب یک معاینه فیزیکی برای تشخیص علائم سرماخوردگی کافیست.

چرا دچار سرماخوردگی می‌شویم؟

50 درصد علت سرماخوردگی‌ها، راینوویروس ها هستند. بیش از 100 راینوویروس مختلف وجود دارد. اما انواع دیگر ویروس ها مانند نیز می تواند باعث سرماخوردگی شود. دیگر عواملی که ممکن است خطر ابتلا به سرماخوردگی را افزایش دهند عبارتند از:

بیشتر بخوانید:  کولیت روده چیست؟ با این غذاها به جنگ کولیت اولسراتیو بروید!

سن: نوزادان و کودکان خردسال نسبت به سایر افراد در معرض خطر بیشتری برای سرماخوردگی هستند، به خصوص اگر زمانی را در مراکز مراقبت از کودک بگذرانند.
ضعیف شدن سیستم ایمنی: ابتلا به یک بیماری طولانی مدت یا ضعف سیستم ایمنی، خطر ابتلا را افزایش می دهد.
تغییر فصل: هم کودکان و هم بزرگسالان در پاییز و زمستان بیشتر در معرض سرماخوردگی هستند.
سیگار کشیدن: سیگار کشیدن یا قرار گرفتن در اطراف دود سیگار خطر ابتلا به سرماخوردگی را افزایش می دهد.
قرار گرفتن در معرض ویروس: حضور در جمع، مانند مدرسه یا هواپیما، احتمال سرماخوردگی را افزایش می دهد.

آیا سرماخوردگی مسری است؟

بله. سرماخوردگی به راحتی از فردی به فرد دیگر منتقل می شود. برای اینکه شما آلوده شوید، ویروس باید به یکی از غشاهای مخاطی شما برسد – پوشش مرطوب سوراخ های بینی، چشم ها یا دهان شما. این اتفاق زمانی می افتد که سطحی را لمس کنید یا هوای مرطوب حاوی ویروس سرماخوردگی را تنفس کنید.

به عنوان مثال، وقتی فردی که بیمار است عطسه یا سرفه می‌کند، قطرات مایع حاوی ویروس سرماخوردگی را به هوا پخش می‌کند. اگر در آن قطرات تنفس کنید، ویروس سرماخوردگی در بینی شما ریشه می‌کند. همچنین می‌توانید ذرات ویروس را روی سطوحی که هنگام بیماری لمس می‌کنید، باقی بگذارید. اگر شخص دیگری آن سطوح را لمس کند و سپس با سوراخ های بینی، چشم ها یا دهان شما تماس پیدا کند، ویروس وارد بدن شما می‌شود.

آیا سرماخوردگی مسری است؟
سرماخوردگی به راحتی از فردی به فرد دیگر منتقل می شود.

سرماخوردگی تا چه زمانی مسری است؟

شما ممکن است تا دو هفته ناقل ویروس باشید، حتی یک یا دو روز قبل از بروز بیماری، علائم سرماخوردگی را گسترش دهید. اما زمانی که علائم شما در بدترین حالت خود قرار دارند، بیشتر مسری هستید – معمولاً در سه روز اول که احساس بیماری می کنید.

آنچه از مقاله علائم سرماخوردگی آموختیم:

سرماخوردگی یک بیماری ویروسی رایج است که با علائمی خفیف تا متوسط همراه است که پس از چند روز خود به خود بهبود می‌یابد. هرچند که علائم سرماخوردگی در افراد مختلف ممکن است متفاوت باشد، اما برخی از علائم رایج آن عبارتند از گلودرد، سرفه، عطسه، آبریزش بینی و … .

هرچند سرماخوردگی یک بیماری خطرناک نیست، اما برخی از افراد همچون کودکان، افراد مسن و افراد مبتلا به بیماری‌های دیگر ممکن است بیش از دیگران در معرض سرماخوردگی قرار داشته باشند. این افراد بیشتر باید مراقب باشند تا در معرض ویروس قرار نگیرند.

سوالات متداول علائم سرماخوردگی:

1- سرماخوردگی چگونه تشخیص داده می شود؟

اکثر سرماخوردگی های رایج بر اساس علائم گزارش شده تشخیص داده می شوند. با این حال، علائم سرماخوردگی ممکن است شبیه به عفونت های باکتریایی خاص، آلرژی ها و سایر شرایط پزشکی باشد.

2- سرماخوردگی معمولی چقدر طول می کشد؟

اکثر افراد در عرض 7 تا 10 روز بهبود می یابند. علائم سرماخوردگی ممکن است در افرادی که سیگار می کشند بیشتر طول بکشد.

منابع:

علائم سرماخوردگی چیست؟ - - علائم سرماخوردگی - بیماری و درمان
مریم اصیلی

از سال 95 با ورود به مجموعه دکتر کرمانی وارد حوزه‌ی محتوا و به طور تخصصی محتوای تغذیه و سلامتی شدم. ابتدا کار رو با ترجمه شروع کردم و بعد از اون بخش سرپرستی و نظارت بر محتوا رو به عهده گرفتم. به شدت عاشق تولید محتوا هستم و به معجزه‌ی کلمات باور دارم.

میانگین امتیاز 5 از 5
    به اشتراک بگذارید
مطالب مرتبط
همه مقالات
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

نظرات شما
mary 1395/08/12

به نظر من داروهای گیاهی بیشترین تاثیر رو دارن