ورزش در رمضان توصیه میشود یا خیر؟ آیا ورزش قبل از افطار درست است؟ آنچه که عموم مردم به آن باور دارند این است که در زمان روزه داری نمیتوان ورزش و هر کار سنگینی را انجام داد. واقعیت این است که در ماه رمضان نباید یک برنامه ورزشی جدید شروع کنید.
ورزش شدید هنگام روزه داری میتواند منجر به کاهش توده عضلانی و قدرت عضلانی شود. با این حال، انجام تمرینات با شدت متوسط در این ماه توصیه می شود و به غیر از رفتن به باشگاه، میتوان به پیاده روی، دوچرخه سواری و یا حتی دویدن سبک پرداخت. در این مقاله درباره ورزش قبل از افطار و بعد از آن و بهترین ورزش در رمضان صحبت خواهیم کرد.
آیا در ماه رمضان میشود ورزش کرد؟
بله؛ در ماه مبارک رمضان میتوان ورزش کرد، اما باید فوت و فن و زمان آن را بدانید تا دچار ضعف و خستگی نشوید. به عنوان مثال بهترین زمان برای ورزش در ماه مبارک رمضان، زمانی است که روزه نیستید!
این کار میتواند منجر به عضلهسازی بیش از اندازه شود و و هورمون کاتابولیک کورتیزول را به میزان قابل توجهی بالا ببرد. ورزش در وضعیت کمآبی، قدرت بدن را به میزان زیادی کاهش میدهد. تحقیقات نشان داده که تنها کمبود 3 درصد آب در عضلهها باعث کاهش 12 درصدی قدرت بدن میشود. ورزش کردن در ساعات روزهداری بیشتر برای بدنتان ضرر دارد تا منفعت.

ورزش در رمضان بسیار مفید است اما اگر به درستی انجام نشود منجر به از دست رفتن عضلات و کاهش شدید آب بدن خواهد شد.
فواید ورزش در ماه رمضان
زمانی که روزه هستید بدنتان کم آب میشود. اما باز هم در حالت روزه، بدنتان کمتر از زمانی که ورزش میکنید آب خود را از دست میدهد و یا دچار کمآبی میشود. سوخت اصلی بدن شما برای انجام فعالیتهای ضروری در زمان روزهداری، چربی است؛ پس نیازی نیست نگران ورزش در ماه رمضان باشید.
سوال بسیاری از روزهداران و کسانی که رژیم روزهداری میگیرند این است که آیا ورزش در ماه رمضان مجاز است یا خیر؟ ورزش در رمضان با رعایت چند نکته مهم، انجامشدنی است. بسیاری در این ماه به دلیل عدم تحرک و مصرف غذاهای شیرین در زمان افطار، دچار اضافه وزن میشوند. به همین دلیل ورزش قبل از افطار یا بعد از آن، با رعایت اصول ورزشی، توصیه میشود. بهترین ورزش در رمضان ورزشهای هوازی مانند دو، پیادهروی و طناب زدن است.
ورزش در ماه رمضان برای لاغری، ضرری به شما نمیرساند؛ فقط کافیست بهترین زمان برای ورزش کردن در ماه رمضان را بدانید و از فواید عالی آن آگاه باشید:
- هدف اصلی شما در ماه رمضان بالا بردن متابولیسم بدن است. برای انجام این کار باید تا جایی که میتوانید عضلهسازی کنید. هرچه بافت ماهیچهای و عضلانی بیشتری داشته باشید، متابولیسم بدنتان بالاتر میرود و باعث میشود حتی در حالت استراحت نیز کالری بسوزانید. پس میتوانیم بگوییم “ورزش” نه تنها با “روزه” منافاتی ندارد بلکه اگر به صورت صحیح و اصولی انجام شود، سبب عضلهسازی، کالریسوزی و لاغری میشود.

از فواید ورزش در ماه رمضان میتوان به عضله سازی و کالری سوزی اشاره کرد؛ البته اگر ورزش مناسب انتخاب شود.
از دیگر فواید ورزش در ماه رمضان میتوان موارد زیر را نام برد:
- استقامت فکری و صبر افراد را تقویت میکند؛
- از تجمع چربی در بدن جلوگیری میکند؛
- عمل سوخت و ساز را تسهیل مینماید و کمتر دچار مشکلات گوارشی و دیابت میشوید.
بهترین زمان برای ورزش در رمضان چه زمانی است؟
بهترین زمان برای ورزش کردن بعد از افطار است. بعد از افطار کمی استراحت کنید، به نماز و عبادت برسید و بعد از آن ورزش را شروع کنید. در این زمان مطمئنا شما به میزان کافی آب و غذا خوردهاید و انرژی کافی دارید. همچنین میتوانید تمام مواد خوراکی ضروری قبل از ورزش را بخورید.
اگر فکر میکنید بعد از افطار دیر است؛ بهترین زمان برای ورزش در رمضان یک ساعت مانده به افطار است. در این زمان میتوانید به مدت کوتاه، اما با شدت بالا ورزش کنید. مثلا سه دقیقه تمرینات شدید داشته باشید.
بهترین ورزش در رمضان کدام است؟
در ماه رمضان و با معده خالی نمیتوان هر ورزشی را در هر زمانی از روز انجام داد؛ زیرا کمترین اشتباه موجب از دست رفتن انرژی بدن، افت شدید قند خون، سرگیجه و سردرد خواهد شد و ممکن است نتوانید کارهای روزمره خود را به راحتی انجام دهید. در ادامه دو ورزش ساده و مناسب زمان روزه را شرح میدهیم:
دویدن در ماه رمضان
بعد از افطار 30 تا 45 دقیقه ورزش هوازی با شدت متوسط انجام دهید، اگر زمان کمتری دارید میتوانید به جای ورزشهای هوازی، سراغ دو سرعتی بروید. پیادهروی در ماه رمضان نیز توصیه میشود؛ به ویژه بعد از افطار.
تمرینات هوازی در ماه رمضان
بهترین زمان برای انجام ورزشهای هوازی نیز برای سوزاندن چربیها قبل از سحر است. اگر میتوانید زودتر از سحر از خواب بیدار شوید، بهتر است این روش را امتحان کنید:
- یک ساعت و نیم مانده به وعده سحری از خواب بیدار شوید و آب و چای سبز بنوشید.
- حدود نیم ساعت صبر کنید.
- سپس 30 تا 45 دقیقه تمرینات هوازی با شدت متوسط انجام دهید. مثلا میتوانید پیاده روی روی تردمیل را امتحان کنید.

دو سرعتی و پیادهروی از بهترین ورزشها در ماه رمضان هستند که باید در زمان درست انجام شوند.
اگر بیدار شدن قبل از وعدهی سحر برایتان سخت است ولی قصد انجام ورزشهای هوازی را دارید، بهتر است:
- یک افطار سبک بخورید
- و بعد از 30 تا 45 دقیقه ورزش هوازی سبک انجام دهید. مثلا دو سرعتی یکی از ورزشهای هوازی عالی برای ماه رمضان است.
دو سرعت، کمتر از ده دقیقه زمان برای گرم کردن و آماده شدن نیاز دارد اما به میزان قابل توجهی چربی میسوزاند و عضله سازی میکند.
- 20 تا 30 ثانیه با نهایت سرعت خود بدوید و بعد برای یک دقیقه راه بروید.
- این چرخه را 4 تا 5 مرتبه تکرار کنید.
توجه:
- در روزهایی که ورزشهای هوازی دارید چای سبز، چای اولانگ و قهوه را فراموش نکنید.
- اگر ورزش قدرتی انجام میدهید، وعده افطار را سبک بخورید. کمی صبر کنید و بعد یک وعده دیگر مانند سینه مرغ، ماهی سالمون، برنج قهوهای، سبزیجات، سیب زمینی شیرین، سالاد یا سبزیجات بخارپز بخورید.
توصیههای ورزشی در ماه رمضان
هنگام ورزش در رمضان، تمرینات خود را با دقت برنامه ریزی کنید و در آن زیاده روی نکنید – فقط سطح فعلی خود را حفظ کنید (یا حتی سختی تمرینات ورزشی را اندکی برای چند هفته کاهش دهید.)
به جای اینکه برای پیشرفت تلاش کنید و نکته مهم آنکه اگر احساس خوبی ندارید ورزش را متوقف و با پزشک مشورت کنید.

بهترین ورزش در رمضان باید حتما همراه با تغذیه مناسب از جمله نوشیدن آب کافی باشد.
چگونه مشکلات احتمالی کمآبی حاصل از ورزش در ماه رمضان را کم کنیم؟
هرچند ورزشدوستان و ورزشکاران ممکن است در ماه رمضان با مشکلاتی از جمله کمآبی روبه رو شوند، اما برای رویارویی با این مشکلات راهکارهای زیر بسیار مفید است:
- داشتن یک برنامه غذایی غنی برای تامین انرژی مورد نیاز؛
- استفاده به موقع و به اندازه از آب؛
- تغییر زمانی در برنامههای ورزشی؛
- نوشیدن آب فراوان برای افرادی که امکان تغییر برنامه ورزشی خود را ندارند؛
- جلوگیری از مصرف مواد غذایی که سبب از دست رفتن آب بدن می شود.
۴ غذای مفید در ماه رمضان
اگر ورزش را هم در برنامه تناسب وزن خود در ماه رمضان دارید، پس باید به نوع تغذیه خود نیز توجه کرده و از برخی مواد غذایی بیشتر استفاده کنید؛ مانند:
عسل تصفیه نشده
عسل خام و تصفیه شده سرشار از مواد شیمیایی و فلانوئیدهاست که میتواند به بهبود سلامت بدن کمک زیادی کند. عسل برای بالا بردن انرژی، بسیار مفید و منبع خوبی برای آنتیاکسیدان است. در واقع آزمایشها نشان میدهند که عسل تقریبا بالاترین سطح آنتی اکسیدان را نسبت به هر ماده غذایی طبیعی دارد. روزانه یک یا دو قاشق غذاخوری عسل بخورید.
ماهی
خوردن ماهی به صورت منظم تاثیرات مثبت زیادی روی سلامتی بدن ما دارد. روغن ماهی عملکرد مغز را بهبود میبخشد، سلامت قلب و عروق را افزایش میدهد و برای کاهش التهابات بدن نیز مفید است.
انجیر
انجیر نیز مواد معدنی زیادی مانند کلسیم، آهن، منیزیم و پتاسیم دارد. همینطور منبع عالی برای فیبر است و در عین حال قند خون را بالا نمیبرد. انجیر قلیایی است و به تنظیم Ph بدن کمک میکند.
روغن زیتون
روغن زیتون مقدار امگا 9 قابل توجهی دارد. تحقیقات نشان دادهاند که روغن زیتون میزان کلسترول خوب خون را بالا میبرد. همچنن خاصیت آنتیاکسیدانی دارد. روغن زیتون خام و فرآوری نشده بخرید و از آن در پخت غذاهای خود استفاده و یا بعد از پختن غذاها آن را به غذای خود اضافه کنید.

توجه:
- بعد از افطار میزان زیادی آب بنوشید و بعد از آن به باشگاه بروید و یا در خانه تمرینات قدرتی انجام دهید.
- بعد از ورزش یک شِیک مغذی و مقدار زیادی آب بخورید. بعد از آن 45 دقیقه استراحت کنید یا بخوابید. سپس میتوانید به کارهای روزانه خود برسید.
سوالات متداول ورزش در رمضان
ورزش در رمضان توصیه میشود؟
بله؛ در ماه مبارک رمضان میتوانید ورزش کنید به شرط آنکه فوت و فن و زمان آن را بدانید تا دچار ضعف و خستگی نشوید.
بهترین ورزش در رمضان کدام است؟
بهترین زمان برای ورزش کردن بعد از افطار است. بعد از افطار کمی استراحت کنید و بعد از آن میتوانید با یکی از انواع ورزشهای هوازی شروع کنید.
بهترین زمان ورزش در ماه رمضان چیست؟
ورزشهای هوازی مانند دو سرعتی و پیادهروی برای ورزش در ماه رمضان مناسب هستند.
آنچه از مقاله ورزش در رمضان آموختیم:
در این مقاله درباره بهترین ورزش در رمضان برای شما عزیزان گفتیم و اینکه آیا ورزش قبل از افطار بهتر است یا بعد از آن. حالا که میدانید ورزش در ماه رمضان برای لاغری ضرری ندارد بهتر است برنامه ورزشی منظمی داشته باشید تا در این ماه دچار اضافه وزن نشوید. ورزش در ماه رمضان را جدی بگیرید و آن را با برنامه غذایی سالم همراه کنید تا ماه رمضان را نیز بدون نگرانی پشت سر بگذارید. به طور کلی رژیم و ورزش در رمضان اگر به درستی انجام شوند، دو برنامه مهم در سبک زندگی سالم هستند که به تعادل و تناسب اندام و جلوگیری از افزایش وزن در ماه رمضان کمک میکنند.
نظرات شما
-الهه 1402/01/18
سلام من خانم هستم ۳۰سال دارم کاهش وزن دارم. ۴۸کیلو هستم وقدم ۱۶۵. چه غذاهایی درماه رمضان مصرف کنم؟
کارشناس به اندام 1402/01/19
سلام عزیزم شما همه چیز باید بخورید وعده ها رو بیشتر کنید حجمشون طوری باشه که میل به میان وعده رو داشته باشید میوه معجون مغزها پروتئین و.. حتما در برنامتون باشه
-سمیرا 1402/01/06
آیا بعد از سحری نمیشه ورزش کرد
کارشناس به اندام 1402/01/07
عزیزم قبل سحر میتونین اما وقتی روزه دار هستین بهتره ورزش نکنید
-سوگند 1401/12/15
سلام آقای کرمانی من مشکل چاغی شکم دارم هرکاری میکنم ولی آب نمیشه اگه روزه بگیرم هم فایده نداره لطفا لگین چیکارکنم
کارشناس به اندام 1401/12/16
سلام سوگند جان باید رژیم اصولی سبک تغذیه سالم درکنار ورزش وداشته باشید خوب بخوابید استرس نداشته باشید سالم بخورید روزه گرفتن نمیتونه شکم واب کنه تا زمانیکه شما روند صحیحی رو برای تغذیتون نداشته باشید برای رژیم روی لینک بزنید وثبت نام انجام بدین
ناشناس 1401/11/01
سپاس از مطالب عالی تون
کارشناس به اندام 1401/11/02
نظر لطف شماست عزیزم برقرار باشید
Feraidoon 1401/10/05
سلام خسته نباشید ممنون از مطالب مفیدتون. میخواستم بدونم که فوتبال قبل افطار همراه با روزه روی لاغری تاثیر مثبت داره یاخیر؟
کارشناس به اندام 1401/10/15
سلام سلامت باشید ممنون ازهمراهی شما عزیزم اگر قبل افطار ورزش میکنید نباید خیلی سنگین باشه مصرف میان وعده مناسب روهم حتما داشته باشید دوساعت بعد شام هم میتونین ورزش انجام بدین
مهتاب 1401/01/20
سلام و خسته نباشید من در ماه رمضان امکان اینکه بعد افطار برم پیاده روی رو ندارم و یک الی دوساعت مونده به افطار میرم پیاده روی میخواستم بدونم باید چه ورزش هایی رو انجام بدم تا اسیب به عضله وارد نشه اگه هم میشه کم باشه اگه ورزشی هم مد نظرتون هست پیشنهاد بدین ممنون میشم با توجه به اینکه عمل دیسک کردم و ممنوعیت حرکتی دارم و ورزش های سنگین نمیتونم انجام بدم
کارشناس به اندام 1401/10/16
سلام سلامت باید عزیزم همون پیاده روی وانجام بدین نوع وشدت ورزش باید بانظرپزشک معالج باشه
مهتاب 1401/01/19
سلام من در ماه رمضان نمیتونم بعد از افطار برم پیاده روی میخواستم بدونم باید چند ساعت یا چند دقیقه پیاده روی انجام بدم تا اسیب به عضلاتم وارد نشه یا اگه اسیب وارد میشه کمتر باشه ؟اگه ورزشی هم مربوط به عضله سازی میدونید ممنونم میشم بهم پیشنهاد بدین درضمن من عمل دیسک هم انجام دادم و ممنوعیت حرکتی برای ورزش های سنگین مثل هوازی دارم
کارشناس به اندام 1401/01/22
سلام مهتاب جان پیشنهاد میکنیم برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد سوالت به این لینک مراجعه کن
سخراوی 1401/01/13
با سلام وخسته نباشید من مدتیه ورزش میکنم وبا فرا رسیدن ماه مبارک رمضان. نمیدونستم چه وقتهای مناسب ورزش هستش والحمدالله مطالب شما روخواندم ومتوجه وقت ورزش درماه مبارک شدم ممنون از راهنمایهاتنون
کارشناس به اندام 1401/01/14
ممنون از همراهی شما دوست عزیز
رها 1400/02/09
عالی عالی
آسمان 1400/02/09
Thanks 🙂
نعیمه 1400/02/06
خیلی مفید بود ممنونم خدا خیرتون بده
فاطمه 1400/02/03
عالی بود مرسی
المیرا 1400/02/02
سلام خسته نباشید. من شنیدم برای چربی سوزی بهتره قبل افطار ورزش کرد آیا این درسته؟ یعنی بعد افطار اونقدری که باید چربی سوزی اتفاق نیمفته؟
کارشناس به اندام 1400/02/27
سلام دوست خوبم چرا بعد از افطار هم میشه ولی قبل از افطار بدن برای کالری سوزی اول سراغ چربی ها میره
الهه 1400/01/31
خداحفظتون کنه اقای دکتر کرمانی یدونه هستید طاعاتون قبول حق
محمد 1400/01/30
مقالہ خوبی بود خیلی ممنون😀
s o 1400/01/28
عالی عالی عالی 👌👌👌👌👌
عالیه احمدی 1400/01/26
عالیبود
F-Saadat 1400/01/25
ممنون مفید بود
زلیخا اکیا 1400/01/25
بدک نیس
Ali 1400/01/25
مرسی