دکتر کرمانی » مجله » بیماری و درمان
تپش قلب در بارداری میتواند یک موضوع نگران کننده باشد. این مقاله به بررسی علل شایع و جدی این عارضه، علائم هشداردهنده و راهکارهای مدیریت و پیگیری آن میپردازد.
تایید شده توسط کارشناس تغذیه دکترکرمانی قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایید.
بارداری، سفری شگفت انگیز و پر از تغییرات است. یکی از این تغییرات که ممکن است برخی از مادران آینده را کمی نگران کند، احساس تپش قلب در بارداری است. این حس که انگار قلبتان کمی بیقرار شده و تندتر از معمول میزند، میتواند در هر زمانی از این دوران شیرین ظاهر شود.
اگر شما هم در دوران بارداری با تپش قلب مواجه شدهاید، بدانید که تنها نیستید. طبق آمار، حدود 60 درصد از زنان باردار در مقطعی از بارداری خود افزایش ضربان قلب را تجربه میکنند. در این مقاله، به بررسی علل، علائم و روشهای مدیریت تپش قلب در بارداری میپردازیم تا با آگاهی بیشتر، این دوران را با آرامش سپری کنید. با ما همراه باشید.
عوامل مختلفی دست به دست هم میدهند تا در دوران بارداری، احساس تپش قلب بیشتر از قبل به سراغتان بیاید. از تغییرات هورمونی گرفته تا کمی استرسهای روزمره، همه میتوانند در این حس نقش داشته باشند.
در زمان بارداری، قلب شما کار زیادی برای انجام دادن دارد. شما باید میزان خون رسانی خود را افزایش دهید تا خون مورد نیاز برای رشد و تکامل کودکتان را فراهم کنید.
تا زمانی که به سه ماهه سوم بارداری میرسید، حدود ۲۰ درصد از خون بدن شما به سمت رحم خواهد رفت. از آنجایی که بدن شما خون اضافی دارد، قلب باید سریعتر پمپاژ کند تا این خون را در سراسر بدن به گردش درآورد. ضربان قلب شما ممکن است ۱۰ تا ۲۰ ضربه در دقیقه افزایش یابد. www.healthline.com
تا زمانی که به سه ماهه سوم بارداری میرسید، حدود ۲۰ درصد از خون بدن شما به سمت رحم خواهد رفت. از آنجایی که بدن شما خون اضافی دارد، قلب باید سریعتر پمپاژ کند تا این خون را در سراسر بدن به گردش درآورد. ضربان قلب شما ممکن است ۱۰ تا ۲۰ ضربه در دقیقه افزایش یابد.
www.healthline.com
در سه ماهه دوم، رگهای خونی در بدن شما شروع به گشاد شدن یا بزرگتر شدن میکنند. این امر باعث میشود فشار خون شما کمی کاهش یابد.
وقتی قلب مجبور است سختتر کار کند، ممکن است برخی ناهنجاریها ایجاد شود. این شامل ریتمهای غیرعادی قلب مانند تپش قلب است. در ادامه نگاهی دقیقتر به این علل انداخته ایم:
هورمونهای بارداری، به ویژه پروژسترون، باعث گشاد شدن عروق خونی میشوند. این اتفاق، در کنار افزایش قابل توجه حجم خون (حدود 30 تا 50 درصد بیشتر از قبل بارداری!)، باعث میشود قلب با قدرت بیشتری کار کند و در نتیجه، ممکن است شما احساس تپش قلب را تجربه کنید. این یک واکنش طبیعی بدن به شرایط جدید است.
بارداری با تمام شیرینیهایش، میتواند با کمی نگرانی و استرس هم همراه باشد. فکر کردن به سلامت جنین، تغییرات پیش رو و حتی کمی بیخوابی، همگی میتوانند سیستم عصبی شما را تحریک کرده و منجر به افزایش ضربان قلب و احساس تپش قلب در اوایل بارداری یا در طول آن شوند. سعی کنید آرامش خود را حفظ کنید.
در دوران بارداری، نیاز بدن به آهن افزایش پیدا میکند. اگر میزان آهن کافی دریافت نکنید، ممکن است دچار کم خونی شوید. یکی از علائم کم خونی، به ویژه کم خونی در بارداری، میتواند تپش قلب باشد. پس به تغذیه خود دقت کنید.
گاهی اوقات، برخی داروها یا مکملهایی که در دوران بارداری مصرف میکنید (حتی مکملهای به ظاهر بیضرر)، میتوانند به طور ناخواسته باعث افزایش ضربان قلب و ایجاد حس تپش قلب شوند. همیشه پزشک خود را در جریان تمام داروها و مکملهای مصرفی قرار دهید.
اغلب اوقات، تپش قلب در دوران بارداری جدی نیست. این تپشها نتیجهی طبیعی افزایش جریان خون در بدن شما هستند. اما باید تپش قلب خود را به پزشک یا مامای خود اطلاع دهید، به ویژه اگر این اتفاق زیاد برایتان پیش می آید. my.clevelandclinic.org
اغلب اوقات، تپش قلب در دوران بارداری جدی نیست. این تپشها نتیجهی طبیعی افزایش جریان خون در بدن شما هستند. اما باید تپش قلب خود را به پزشک یا مامای خود اطلاع دهید، به ویژه اگر این اتفاق زیاد برایتان پیش می آید.
my.clevelandclinic.org
علائم تپش قلب در بارداری عبارتند از:
وقتی نگران تپش قلب خود هستید و به پزشک مراجعه میکنید، او با دقت به صحبتهای شما گوش میدهد و معاینات لازم را انجام میدهد تا علت این موضوع را پیدا کند. روش های تشخیص تپش قلب در بارداری عبارتند از:
پزشک ابتدا در مورد سابقه پزشکی شما، علائم دقیق تپش قلب (چه زمانی شروع میشود، چقدر طول میکشد، با چه علائمی همراه است) و داروهای مصرفی سوال خواهد کرد. سپس فشار خون بارداری و ضربان قلب شما را اندازهگیری میکند و به صدای قلب و ریههایتان گوش میدهد.
در برخی موارد، پزشک ممکن است برای بررسی دقیقتر، تستهای تشخیصی را تجویز کند. این تستها معمولاً بیخطر هستند و به پزشک کمک میکنند تا علت تپش قلب را تشخیص دهد. این تست ها عبارتند از:
الکتروکاردیوگرام (ECG): این تست فعالیت الکتریکی قلب شما را ثبت میکند و میتواند مشکلات ریتم قلب را نشان دهد.
اکوکاردیوگرافی (در صورت لزوم): این تست با استفاده از امواج صوتی، تصویری از ساختار و عملکرد قلب ارائه میدهد.
آزمایش خون (برای بررسی کم خونی و سطح هورمونها): این آزمایش میتواند کم خونی یا مشکلات تیروئید (که گاهی با تپش قلب مرتبط هستند) را تشخیص دهد.
بیشتر اوقات، تپش قلب در دوران بارداری نیازی به درمان ندارد. اگر فقط گهگاه اتفاق بیفتند و ناشی از مشکل قلبی یا دیگر مشکلات سلامتی نباشند، پزشک شما ممکن است تغییراتی در رژیم غذایی و سبک زندگی توصیه کند. این تغییرات شامل موارد زیر است:
ضروری است که در دوران بارداری بدنتان را هیدراته نگه دارید (به اندازه کافی مایعات بنوشید). بدن شما برای حفظ سلامتی خودتان و جنین به مایعات بیشتری نیاز دارد. در دوران بارداری از مصرف الکل و نیکوتین خودداری کنید. سیگار کشیدن و نوشیدن الکل میتواند به جنین شما آسیب برساند و خطر تپش قلب را افزایش دهد.
سیگار کشیدن و مصرف الکل میتواند به جنین آسیب برساند و خطر تپش قلب را افزایش دهد.
مصرف قهوه و شکلات میتواند تپش قلب را بدتر کند. به خوردن یک فنجان قهوه در روز بسنده کنید و شکلات و دیگر غذاهای شیرین یا کافئین دار را به اندازه کم مصرف کنید. همچنین مصرف غذاهای پرچرب یا پرنمک (شور) را محدود کنید.
اگر دچار تپش قلب شدهاید، از طریق بینی نفسهای عمیق و طولانی بکشید و از طریق دهان بیرون دهید. همچنین میتوانید از تکنیکهای تنفس با لب غنچهای و مدیتیشن استفاده کنید.
اگر مشکل قلبی یا دیگر مشکلات سلامتی دارید که باعث تپش قلب میشوند، پزشک شما یک برنامه درمانی تنظیم خواهد کرد که برای شما و جنینتان بیخطر باشد. درمانها بسته به علت تپش قلب متفاوت هستند.
گاهی اوقات، پزشکان نوعی دارو به نام بتا بلوکرها را برای درمان تپش قلب تجویز میکنند. پزشک شما این دارو و هر درمان دیگری را با شما در میان خواهد گذاشت. آنها به شما کمک خواهند کرد تا مزایای درمانها و خطرات عوارض جانبی احتمالی که ممکن است بر جنین شما تأثیر بگذارد را بسنجید.
شاید نتوانید به طور کامل از تپش قلب در دوران بارداری جلوگیری کنید، اما میتوانید خطر آن را کاهش دهید. برای این کار باید:
کلام آخر:
تپش قلب در بارداری تجربهایست که بسیاری از مادران با آن روبرو میشوند. در اغلب موارد، این حس ناشی از تغییرات طبیعی بدن در این دوران است و جای نگرانی ندارد. با این حال، آگاهی از علائم هشداردهنده و پیگیری وضعیت سلامت خود با مشورت پزشک، از اهمیت بالایی برخوردار است. آرامش خود را حفظ کنید، به بدنتان گوش دهید و از این دوران شیرین لذت ببرید.
بله، در بسیاری از موارد، تپش قلب در دوران بارداری طبیعی است. افزایش حجم خون و تغییرات هورمونی مانند افزایش پروژسترون و استروژن باعث افزایش ضربان قلب میشود.
تپش قلب ممکن است از اوایل بارداری آغاز شود و در سه ماهه دوم و سوم به دلیل رشد جنین و افزایش حجم خون شدت یابد.
در موارد معمول، تپش قلب به جنین آسیبی نمیرساند. اما در صورت وجود مشکلات قلبی یا علائم شدید، باید تحت نظر پزشک بود.
خیر، هیچ ارتباط علمی بین تپش قلب مادر و جنسیت جنین وجود ندارد. این باورها پایه علمی ندارند
از سال 95 با ورود به مجموعه دکتر کرمانی وارد حوزهی محتوا و به طور تخصصی محتوای تغذیه و سلامتی شدم. ابتدا کار رو با ترجمه شروع کردم و بعد از اون بخش سرپرستی و نظارت بر محتوا رو به عهده گرفتم. به شدت عاشق تولید محتوا هستم و به معجزهی کلمات باور دارم.
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
نظر شما
نام *
ایمیل
برای دریافت مشاوره خرید رژیم دکتر کرمانی شماره همراه خود را ثبت کنید ما با شما تماس میگیریم
برای دریافت مشاوره با کارشناسان فیتامینشماره همراه خود را ثبت کنید ما با شما تماس میگیریم