کمبود پتاسیم و عوارض آن! از کجا بفهمیم کمبود پتاسیم داریم؟

وقتی به این فکر می کنید که برای سالم بودن به چه مواد مغذی نیاز دارید، احتمالا پتاسیم جایی میان گزینه های ذهن شما ندارد. این ماده معدنی نقشی اساسی در بسیاری از عملکردهای حیاتی بدن از جمله تنظیم مایعات و کارکرد مناسب عضلات دارد. اما خبر بد اینکه بسیاری از افراد بدون آنکه بدانند از کمبود پتاسیم یا هیپوکالمی رنج می برند.

تاییدیه

تایید شده توسط کارشناس تغذیه دکترکرمانی قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایید.

زمان مطالعه 9 دقیقه
تعداد بازدید 9563
تاریخ بروزرسانی
کمبود پتاسیم
میانگین امتیاز 4.2 از 5

وقتی به این فکر می کنید که برای سالم بودن به چه مواد مغذی نیاز دارید، احتمالا پتاسیم جایی میان گزینه های ذهن شما ندارد. این ماده معدنی نقشی اساسی در بسیاری از عملکردهای حیاتی بدن از جمله تنظیم مایعات و کارکرد مناسب عضلات دارد. اما خبر بد اینکه بسیاری از افراد بدون آنکه بدانند از کمبود پتاسیم یا هیپوکالمی رنج می برند.

تحقیقات جدید نشان داده، دریافت پتاسیم کافی حتی می تواند فرد را از بیماری های قلبی و کلیوی نیز مصون نگه دارد. متخصصان توصیه می کنند افراد بالغ، باید روزانه حداقل 4700 میلی گرم پتاسیم دریافت کنند، اما بیشتر ما به زحمت نصف این مقدار را دریافت می کنیم. به همین دلیل در این مقاله قصد داریم مطالب جامعی در مورد کمبود پتاسیم، علائم، روش های تشخیص، پیشگیری و درمان آن در اختیار شما قرار دهیم. تا انتها با ما همراه باشید.

بیماری کمبود پتاسیم یا هیپوکالمی چیست؟

کمبود شدید پتاسیم هیپوکالمی نامیده می شود و زمانی رخ می دهد که سطح پتاسیم فرد به کمتر از 3.6 میلی مول در لیتر (mmol/L) برسد. پزشکان زمانی که سطح پتاسیم فردی به کمتر از 2.5 میلی مول در لیتر برسد را هیپوکالمی شدید در نظر می گیرند که یک وضعیت بالقوه تهدید کننده زندگیست.

علت کمبود پتاسیم چیست؟

پتاسیم پایین خون معمولاً به دلیل از دست دادن بیش از حد پتاسیم در دستگاه گوارش رخ می دهد. این ممکن است به دلیل استفراغ مکرر، اسهال یا استفاده از ملین باشد. سایر علل هیپوکالمی عبارتند از:

  • اختلالات خوردن، مانند پرخوری عصبی
  • تعریق بیش از حد (هیپرهیدروزیس)
  • اختلال مصرف الکل
  • مصرف قرص های آب (ادرار آور)
  • دیورتیک ها
  • سایر داروها مانند انسولین، آنتی بیوتیک های خاص و کورتیکواستروئیدها
  • اختلالات آدرنال، مانند آلدوسترونیسم اولیه و سندرم کوشینگ
  • بیماری های مزمن کلیه
  • سطوح پایین منیزیم (هیپومنیزیمی)
  • برخی از بیماری های کلیوی، مانند سندرم بارتر و سندرم گیتلمن
  • سایر بیماری ها مانند سندرم لیدل
  • عدم دریافت پتاسیم کافی به دلیل رژیم غذایی نامناسب (به ندرت)
campaign

رژیم دکتر کرمانی تنها رژیمیه که حسرت هیچ غذایی رو به دلت نمی‌ذاره کافیـه همیـن الان تصمیم بگیری که می‌خـوای وزنت رو کم کنی و به اون اندامی که همیشه آرزوش رو داشتی برسی! از همین لحظه ما کنارتیم تا باهم به هدفت برسیم.

علائم کمبود پتاسیم چیست؟

کمبود پتاسیم هیچگونه علائم فیزیکی ندارد. با این حال، چند نشانه وجود دارد که اگر شامل حال شما می‌شود، ممکن است دچار کمبود پتاسیم شده باشید:

احساس ضعف و خستگی

هر کاری می‌تواند باعث پایین آمدن سطح انرژی بدن شود. اما اگر با وجود استراحت کافی همچنان احساس خستگی و ضعف داشتید، وقتش رسیده نگاهی به برنامه غذایی خود بیاندازید، چرا که احتمالا دچار کمبود پتاسیم شده اید.

بیشتر بخوانید:  درمان درد سیاتیک سریع در خانه

فشار خون بالا

شاید مواردی مثل سابقه خانوادگی، اضافه وزن و خوردن بیش از حد نمک، فشار خون را بالا ببرند، اما برنامه غذایی دارای پتاسیم پایین نیز باعث بالا رفتن فشار خون می‌شود.

پتاسیم ماده ی بسیار حیاتی برای بدن است، زیرا مقدار سدیم را کنترل می‌کند. بسیاری از مردم غذاهای نمکی زیاد مصرف می‌کنند و کمتر به سراغ میوه‌ها و سبزیجات می‌روند. این کار موجب نامتعادل شدن و در نتیجه، ابتلا به فشار خون بالا می‌شود.

علائم کمبود پتاسیم
یکی از علائم کمبود پتاسیم در بدن، بالا رفتن فشار خون است.

گرفتگی شدید عضلات

اگر گرفتگی‌های عضلانی دردناک برای پاهایتان اتفاق می‌افتد، ممکن است مشکل کمبود پتاسیم داشته باشید. معمولا ورزشکارانی که زیاد فعالیت می‌کنند و حسابی عرق می‌ریزند دچار چنین گرفتگی‌هایی می‌شوند. دلیلش هم این است که وقتی زیاد عرق می‌کنید، پتاسیم از بدن خارج می‌شود.

یکی از سریع‌ترین راه حل‌ها برای ورزشکاران استفاده از نوشیدنی ورزشی حاوی پتاسیم است. فقط حواستان باشد که آب خالی ننوشید چون ممکن است مشکل بدتر شود.

تپش قلب

وقتی سطح پتاسیم به شدت پایین می‌آید، بسیار خطرناک است. اگر حس می‌کنید قفسه سینه به شدت تکان می‌خورد، می‌لرزد و یا قلبتان در حال بیرون آمدن از قفسه سینه است، دچار تپش قلب غیر طبیعی شده‌اید. باید هرچه سریع‌تر کمک پزشکی دریافت کنید.

از کجا بفهمیم کمبود پتاسیم داریم؟

به جز علائم گفته شده که علائم فیزیکی کمبود پتاسیم هستند، این عارضه را با آزمایش خون می توان تشخیص داد. پزشک شما ممکن است آزمایشی را به عنوان بخشی از یک معاینه پزشکی معمول یا به دلیل ابتلا به فشار خون بالا یا بیماری کلیوی تجویز کند. اگر مشخص شود که کمبود پتاسیم دارید، پزشک معمولاً شما را برای آزمایشات بیشتر برای کشف علت این کمبود معرفی می کند.

از کجا بفهمیم کمبود پتاسیم داریم؟
یکی از روش های تشخیص کمبود پتاسیم در بدن، آزمایش خون است.

چگونه کمبود پتاسیم را درمان کنیم؟

اگر کمبود پتاسیم شما خفیف باشد، پزشک یک مکمل پتاسیم را تجویز می کند. اگر مورد شما شدیدتر باشد، ممکن است پزشک پتاسیم را از طریق ورید (تزریقی) به شما بدهد. در موارد زیر پتاسیم تزریقی تجویز خواهند شد:

  • سطح پتاسیم شما بسیار پایین باشد
  • هیپوکالمی باعث ریتم غیر طبیعی قلب شود
  • مکمل‌هایی که از طریق خوراکی مصرف می‌شوند، مؤثر نباشند
  • کمبود پتاسیم شما آنقدر شدید است که نمی توان آن را با مکمل های خوراکی جبران کرد.

توجه داشته باشید که خوددرمانی هیپوکالمی با مکمل های پتاسیم بدون نسخه (OTC) توصیه نمی شود. دلیل آن هم این است که مصرف بیش از حد پتاسیم می تواند باعث ایجاد مقادیر اضافی این ماده معدنی در خون شود و در نتیجه عوارضی مانند آریتمی قلبی ایجاد کند.

www.healthline.com

چگونه از کمبود پتاسیم جلوگیری کنیم؟

شما می توانید با پیروی از یک رژیم غذایی حاوی پتاسیم، خطر ابتلا به هیپوکالمی را کاهش دهید. می توانید رژیم غذایی خود را با یک متخصص تغذیه در میان بگذارید. غذاهای حاوی پتاسیم شامل بسیاری از میوه ها و سبزیجات، گوشت و ماهی بدون چربی، لبنیات و حبوبات است. غذاهایی که پتاسیم زیادی دارند عبارتند از:

  • آووکادو
  • موز
  • لوبیا و نخود
  • سبوس
  • سبزی با برگ تیره
  • ماهی
  • گوشت گاو بدون چربی
  • شیر
  • پرتقال
  • کره بادام زمینی
  • سیب زمینی
  • اسفناج
  • گوجه فرنگی
  • برگ چغندر
  • آلو
بیشتر بخوانید:  تفسیر آنلاین آزمایش تیروئید؛ کم کاری دارم یا پرکاری؟

کمبود پتاسیم اگر درمان نشود چه مشکلاتی ایجاد می کند؟

کمبود پتاسیم یا هیپوکالمی اگر درمان نشود، می‌تواند عوارض جدی و گاهی اوقات تهدید کننده زندگی را به دنبال داشته باشد. این عوارض می‌توانند بر بسیاری از سیستم‌ های بدن از جمله قلب، عضلات، اعصاب و دستگاه گوارش تاثیر بگذارند. برخی از عوارض جدی کمبود پتاسیم عبارتند از:

اختلالات قلبی: نامنظمی ضربان قلب (آریتمی)، کاهش فشار خون و در موارد شدید، ایست قلبی.
ضعف عضلانی: از گرفتگی‌های خفیف تا فلج کامل عضلات.
مشکلات گوارشی: یبوست شدید، تهوع و استفراغ.
اختلالات عصبی: بی حسی، سوزن سوزن شدن، گیجی و حتی کما.
مشکلات تنفسی: ضعف عضلات تنفسی و در نتیجه مشکلات تنفسی.
نارسایی کلیوی: کمبود شدید پتاسیم می‌تواند به کلیه‌ها آسیب برساند و منجر به نارسایی کلیوی شود.

عوارض عدم درمان کمبود پتاسیم
کمبود پتاسیم اگر درمان نشود، می‌تواند عوارض جدی همانند آریتمی قلبی را به دنبال داشته باشد.

آنچه از مقاله کمبود پتاسیم آموختیم:

کمبود پتاسیم یا هیپوکالمی نوعی بیماری است که در صورت عدم دریافت پتاسیم کافی از رژیم غذایی رخ می دهد. استفراغ یا اسهال شدید، IBD و برخی داروها می توانند خطر کمبود را افزایش دهند. علائم هیپوکالمی به شدت کمبود پتاسیم بستگی دارد، اما می تواند شامل یبوست، مشکلات عضلانی، خستگی و مشکلات قلبی باشد.

اگر فرد تحت درمان قرار نگیرد، هیپوکالمی شدید می تواند تهدید کننده زندگی باشد. بهترین راه برای دریافت پتاسیم کافی، پیروی از یک رژیم غذایی متنوع است. سعی کنید میوه‌ها و سبزیجاتی بخورید که میزان پتاسیم مورد نیاز بدن را تامین کنند تا دچار کمبود پتاسیم نشوید. همیشه به اندام باشید.

سوالات متداول مقاله کمبود پتاسیم:

1- کمبود پتاسیم در سالمندان چه مشکلاتی ایجاد می کند؟

کمبود پتاسیم یا هیپوکالمی در سالمندان می‌تواند عوارض جدی‌تری همچون خطر شکستگی، کما و مرگ را نسبت به افراد جوان‌تر داشته باشد. این به دلیل تغییرات طبیعی بدن با افزایش سن و همچنین مصرف همزمان چندین دارو در سالمندان است.

2- سطح نرمال پتاسیم در بدن چقدر باید باشد؟

سطح پتاسیم نرمال با توجه به سن افراد تعیین می شود. این سطح نرمال برای بزرگسالان باید بین 3.5 تا 5.2 میلی مول در لیتر (mmol/L) باشد.

منبع:

کمبود پتاسیم و عوارض آن! - - کمبود پتاسیم - بیماری و درمان
مریم اصیلی

از سال 95 با ورود به مجموعه دکتر کرمانی وارد حوزه‌ی محتوا و به طور تخصصی محتوای تغذیه و سلامتی شدم. ابتدا کار رو با ترجمه شروع کردم و بعد از اون بخش سرپرستی و نظارت بر محتوا رو به عهده گرفتم. به شدت عاشق تولید محتوا هستم و به معجزه‌ی کلمات باور دارم.

میانگین امتیاز 4.2 از 5
    به اشتراک بگذارید
مطالب مرتبط
همه مقالات
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

نظرات شما
- 1402/09/02

من آفت شدید پتاسیم دارم به صورتی که تا یک پایین میاد به چه دکتر متخصص مراجعه کنم در تبریز با ارومیه در این خصوص دکتر هست

کارشناس به اندام 1402/09/02

عزیزم به متخصص داخلی مراجعه کنید

-مریم 1402/07/29

سلام آقای دکتر من افت پتاسیم شدید دارم الان شش سالی هست ک درگیر این بیماری هستم در کنار این بیماری روماتیسم از نوع شوگرن و مشکل دفع پروتئین و سنگ کلیه و تیروئید هم دارم آیا این بیماری هایی ک دارم باعث تشدید افت پتاسیم میشه ممنون میشم جواب بدین .

کارشناس به اندام 1402/07/29

سلام بله عزیزم میتونه تاثیر گذار هست

-مریم 1402/07/29

سلام

کارشناس به اندام 1402/07/29

عرض ادب عزیزم

-فرشته 1402/05/15

سلام آقای دکترامکان دار یبوست به علت کمبود پتاسیم در بدن باشد؟

کارشناس به اندام 1402/05/15

سلام بله عزیزم

-رضا 1402/03/11

سلام و خسته نباشید دکتر بنده افت پتاسیم دارم آزمایش هم زیاد انجام دادم چیزی معلوم نیست میتونید راهنمایی کنید

کارشناس به اندام 1402/03/11

سلام سلامت باشید بزرگوار باید علتش مشخص بشه که بررسی به عهده متخصص هست

- 1402/01/25

خیلی عالی و کامل بود

کارشناس به اندام 1402/01/25

ممنون ازهمراهی شما عزیزم

ستاره 1401/11/17

بسیار مفید وکامل بود ممنون از جناب دکتر کرمانی🙏

کارشناس به اندام 1401/11/17

ممنون ستاره عزیز از لطفی که دارین🤩🤗