علت پرخوری چیست؟

و چگونه می توان با آن مقابله کرد؟

در دنیای پرشتاب امروز، پرخوری به معضلی رایج تبدیل شده که نه تنها سلامت جسمانی را به خطر می‌اندازد، بلکه بر سلامت روان و کیفیت زندگی افراد نیز تأثیر می‌گذارد. این مقاله به بررسی علل پرخوری و راهکارهای مقابله با آن می‌پردازد.

تاییدیه

تایید شده توسط کارشناس تغذیه دکترکرمانی قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایید.

زمان مطالعه 11 دقیقه
تعداد بازدید 43521
تاریخ بروزرسانی
علت پرخوری
میانگین امتیاز 4.4 از 5

برای همه ما ممکن است پیش بیاید که گاهی پرخوری کنیم اما اگر دائم حس کنید غذا خوردن از کنترلتان خارج شده و مقدار مصرفتان خیلی بالا رفته ممکن است احتمالا دچار پرخوری مزمن شده باشید. علت پرخوری ممکن است موقتی باشد و یا آنچنان ادامه پیدا کند که تبدیل به یک اختلال بزرگ شود.

اختلال پرخوری یکی از شایع ترین نوع اختلال تغذیه است که تاثیرات منفی در افراد مبتلا به آن می گذارد. تقریبا 2 درصد جمعیت روی زمین به اختلال پرخوری مبتلا هستند، البته این 2 درصد تنها شامل کسانی می شود که بیماری شان تشخیص داده شده است. در این مقاله می خواهیم به علت پرخوری و اثرات منفی این اختلال روی سلامت و آنچه که برای جلوگیری از پیشرفت این بیماری لازم است، بپردازیم. با ما باشید.

تعریف پرخوری

پرخوری یعنی بیشتر از حد گرسنگی غذا خوردن و این می‌تواند برای هر فرد متفاوت باشد. وقتی فردی پرخوری می‌کند احساس پُری و کسالت دارد. در کنار اینها ممکن است موارد دیگری را نیز تجربه کند از جمله:

  • رفلاکس اسید
  • نفخ
  • گاز معده
  • سوزش سر دل
  • حالت تهوع
  • درد معده
  • احساس پشیمانی، تعجب یا ترس از اینکه زیاد غذا خوردید

پرخوری با اختلال پرخوری دوره ای متفاوت است در پرخوری دوره ای اغلب احساس می‌کنید که کنترلی بر غذا ندارید اما پرخوری معمولا ناشی از خوردن احساسی است. اما ممکن است به این صورت هم باشد: طعم چیزی که می‌خورید را واقعا دوست دارید و از آن لذت می‌برید، بنابراین به خاطر لذت بردن از آن به خوردن ادامه می‌دهید.

www.mayoclinic.org

علت پرخوری چیست؟

علت پرخوری فقط یک مورد ساده نیست و ممکن است فرد مبتلا به این مشکل یک یا چند مورد از آن را در خود پیدا کند. در ادامه به بررسی این علل می‌پردازیم:

دسترسی دائم به غذا

ممکن است فرد یک انبار و یخچال پر از مواد غذایی در دسترس داشته باشد. در این صورت هر هوس غذایی که به سراغتان می‌آید را می‌توانید برآورده کنید. اگرچه داشتن گزینه های زیاد و دسترسی خوب است اما این می‌تواند منجر به تسلیم شدن در برابر هر هوسی شود – چه یک میان وعده در نیمه شب باشد و چه یک غذای مفصل برای ناهار.

علت پرخوری
دسترسی به غذا موجب می شود دچار پرخوری شوید.

پاسخ به احساسات با غذا

دلیل اصلی تمایل به پرخوری چیست؟ پرخوری احساسی. برخی افراد وقتی دچار غم یا عصبانیت می‌شوند این احساسات منفی را با غذا خوردن سرکوب می‌کنند و همین اتفاق ممکن است هنگام تجربه شادی یا سایر احساسات نیز بیفتد. پرخوری احساسی شایع ترین علت پرخوری است.

خوردن وعده های غذایی خیلی بزرگ

بعضی از ما اعتقاد داریم غذایی که جلویمان است را باید تا آخر بخوریم و به قولی بشقاب را تمیز تحویل می‌دهیم. همین کار باعث می‌شود بیشتر از نیاز غذا بخوریم. این موضوع زمانی که بیرون از خانه غذا می‌خوریم شدت بیشتری پیدا می‌کند.

تخمین میزان غذایی که باید بخوریم می‌تواند دشوار باشد و ادامه دادن به خوردن تا تمام شدن تمام غذا می‌تواند وسوسه انگیز باشد.

سر رفتن حوصله

یک علت پرخوری تنها می تواند سر رفتن حوصله باشد. غذا خوردن از روی بی حوصلگی محرک اصلی پرخوری بی فکرانه است. این اتفاق اغلب در مکان ها و نقاط خاصی اتفاق می‌افتد. برای مثال روی مبل هنگام تماشای تلویزیون و یا وقتی بی حوصله پشت میزتان نشسته اید.

علل پرخوری
یک علت پرخوری می تواند بی حوصلگی باشد.

وجود انتخاب های زیاد

تا به حال به رستوران هایی که بوفه آزاد دارند رفته اید؟ تعداد گزینه هایی که برابرتان قرار می‌گیرد آنقدر زیاد است که دوست دارید از خوشحالی بپرید. با خود می‌گویید از کجا شروع کنم؟ بیشتر غذاها را دوست دارید امتحان کنید و همین باعث می‌شود دچار پرخوری شوید. وقتی از تمام گزینه هایی که دلتان خواسته کشیدید می‌نشینید و تمام آنها را می‌خورید.

بیشتر بخوانید:  منابع قند پنهان را بشناسید!

حواس پرتی

گاهی اوقات وقتی در حال صحبت تلفنی با یک دوست هستیم و یا در شبکه های اجتماعی خود می‌چرخیم بدون اینکه متوجه باشیم چه مقدار غذا جلویمان است، از آن می‌خوریم. آن غذا می‌تواند یک کاسه بزرگ بستنی یا یک بسته پر چیپس باشد. علت پرخوری به این شکل فکر نکردن به کاری است که انجامش می‌دهید چون حواستان جای دیگری است.

داشتن دوستان و خانواده ی خوش خوراک

ما به شدت تحت تأثیر دیگران هستیم – از آنچه می‌پوشیم و آنچه انجام می‌دهیم – و این شامل نوع و مقدار غذایی که می‌خوریم نیز می‌شود.

در واقع، مطالعات نشان داده اند ما تمایل داریم سرعت جویدن خود را با افرادی که با آنها هستیم هماهنگ کنیم، حتی اگر آنها را نشناسیم. بنابراین، وقتی اطرافیانتان در حال زیاده روی در غذا خوردن هستند، مهار هوس‌های غذایی می‌تواند دشوار باشد.

چرا دچار پرخوری می شویم؟
گاهی اوقات افرادی که دارای خانواده خوش خوراک هستند، ممکن است دچار پرخوری شوند.

خارج شدن هورمون های گرسنگی از تعادل

دو هورمون مربوط به گرسنگی وجود دارد یکی لپتین و دیگری گرلین. لپتین به عنوان هورمون سیری شناخته می‌شود که به تنظیم انرژی کمک می‌کند و اشتهای را سرکوب می‌کند در حالی که گرلین اغلب به عنوان هورمون گرسنگی شناخته می‌شود و اشتهای را تحریک می‌کند.

سطح این هورمون‌ها قبل از غذا افزایش و بعد از غذا کاهش می‌یابد. اما می‌توانند تحت تأثیر چیزهایی مانند کمبود خواب یا ورزش یا افزایش استرس قرار گیرند. به هم ریختن تعادل این هورمون ها می‌تواند علت پرخوری باشد. یکی از علت های پرخوری قبل از قاعدگی نیز عدم تعادل هورمون ها است.

فاصله زیاد بین وعده های غذایی

وقتی برای مدت زمان طولانی غذا نمی‌خورید دو احساس گرسنگی و خشم را با هم تجربه خواهید کرد. پایین آمدن قند خون یکی از بزرگترین تحریک کننده های علت پرخوری است. گرسنگی بیش از حد باعث می‌شود هر غذایی نزدیکتان باشد را بدون فکر بخورید و دچار پرخوری شوید.

کمبود خواب و مه مغزی

همانطور که در بالا اشاره کردیم، خواب می‌تواند بر نحوه غذا خوردن تأثیر بگذارد. خواب با کیفیت بنای سلامت روان هر فرد است و به تنظیم هورمون ها کمک می‌کند. حتی یک ساعت کمبود خواب می‌تواند روی هوس های غذایی و پرخوری تاثیر بگذارد.

دلایل ابتلا به پرخوری
خواب می‌تواند بر نحوه غذا خوردن تأثیر بگذارد.

رژیم غذایی نامناسب

رژیم غذایی که از بیشتر غذاها محرومتان کند نتایج بدی در پی خواهد داشت. برای مثال تا چند روز خود را از خوردن بستنی محروم می‌بینید و نهایتا اراده سست می‌شود و مقدار زیادی بستنی می‌خورید. رژیم غذایی نامناسب مستقیما به پرخوری منجر می‌شود و فرد را در برابر این موضوع آسیب پذیر می‌کند.

عوامل ژنتیکی پرخوری

با اینکه این مورد هنوز نیاز به تحقیقات بیشتری دارد اما محققان ژنی به نام CYFIP2 پیدا کرده اند که گفته می‌شود با اختلال پرخوری در ارتباط است.

روش های پیشگیری و درمان

حالا که علت پرخوری را دانستید باید به دنبال راه حلی برای درمان آن باشید. بهترین راه برای مقابله با پرخوری این است که اقدامات پیش گیرانه انجام دهید. این راه حل ها عبارتند از:

بیشتر بخوانید:  کربوهیدرات چیست؟

از شر حواس پرتی ها خلاص شوید: در طول غذا خوردن عواملی مانند تلفن همراه، تلویزیون و یا حتی صحبت های طولانی را متوقف کنید تا تمام تمرکزتان روی غذا باشد. حواس پرتی علت پرخوری در بسیاری از ما است.

غذاهای تحریک کننده را شناسایی کنید: غذاهای ناسالمی که باعث پرخوری می‌شوند را شناسایی کنید. تا جای ممکن از دسترس خود دور نگهشان دارید و در عوض غذاهای سالم و کم کالری را در دسترس قرار دهید.

خود را دچار محرومیت نکنید: ازرژیمی سالم و سرشار از غذاهای فرآوری نشده پیروی کنید اما گاهی نیز خوراکی های مورد علاقه خود را وارد برنامه کنید. در رژیم غذایی دکتر کرمانی با انتخاب جایگزین های غذایی امکان این کار برای شما محیا شده.

campaign

رژیم دکتر کرمانی تنها رژیمیه که حسرت هیچ غذایی رو به دلت نمی‌ذاره کافیـه همیـن الان تصمیم بگیری که می‌خـوای وزنت رو کم کنی و به اون اندامی که همیشه آرزوش رو داشتی برسی! از همین لحظه ما کنارتیم تا باهم به هدفت برسیم.

به وعده های غذایی خود حجم دهید: سبزیجات سرشار از فیبر هستند و کالری بالایی نیز ندارند بنابراین می‌توانید در کنار وعده های غذایی خود از آنها برای بالا بردن حجم غذا استفاده کنید. فیبر به حفظ تعادل سطح قند خون نیز کمک می‌کند بنابراین برای مدت زمان طولانی تر احساس سیری خواهید کرد.

استرس خود را کاهش دهید: استرس می‌تواند منجر به پرخوری شود، بنابراین کاهش استرس در زندگی روزمره یک گام مهم برای کاهش پرخوری است.

وعده های غذایی منظم داشته باشید: وعده غذایی را جا نیندازید و سعی کنید بین وعده های اصلی نیز از میان وعده های سالم استفاده کنید تا برای طولانی مدت احساس گرسنگی نکنید. گرسنگی شدید علت پرخوری بسیاری از کارمندان است.

مصرف پروتئین را افزایش دهید: خوردن غذاهای غنی از پروتئین می‌تواند به رفع گرسنگی و هوس های غذایی کمک کند. شروع روز با یک صبحانه‌ سرشار از پروتئین می‌تواند به مقابله با گرسنگی در ادامه‌ روز کمک کند.

سرعت غذا خوردن خود را کم کنید: وقتی با سرعت بالا غذا می‌خورید قبل از اینکه مغز فرمان سیری را دریافت کنید بیش از حد مجاز کالری وارد بدن خود کرده اید.

کلام آخر:

علت پرخوری بسیاری از ما محیط اطراف و استرسی است که در زندگی تجربه می‌کنیم. بهترین راه برای جلوگیری از این موارد داشتن یک روتین و قانون هنگام غذا خوردن است. پیروی از یک رژیم غذایی سالم نیز کمک بسیاری در کنترل هوس های غذایی و پرخوری می‌کند.

سوالات متداول مقاله علت پرخوری:

1- چگونه در مهمانی ها جلوی پرخوری را بگیرم؟

بهترین کار این است که ظرف خود را با سالاد و غذاهای پروتئینی پر کنید.

2- خوردن یک وعده غذایی بهتر است چه مدت طول بکشد؟

بستگی به حجم غذایی که می‌خورید دارد، اما معمولا توصیه می‌شود وعده های اصلی از 20 دقیقه بیشتر طول بکشد.

علت پرخوری چیست؟ - - علت پرخوری - برنامه ریزی رژیم
مریم اصیلی

از سال 95 با ورود به مجموعه دکتر کرمانی وارد حوزه‌ی محتوا و به طور تخصصی محتوای تغذیه و سلامتی شدم. ابتدا کار رو با ترجمه شروع کردم و بعد از اون بخش سرپرستی و نظارت بر محتوا رو به عهده گرفتم. به شدت عاشق تولید محتوا هستم و به معجزه‌ی کلمات باور دارم.

میانگین امتیاز 4.4 از 5
    به اشتراک بگذارید
مطالب مرتبط
همه مقالات
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

نظرات شما
- 1402/08/07

سلام من 16سالمه قدمم 160وزنم 65قبلا که رژیم می گرفتم وزنم 58بود ولی بعد از رژیم دچار پر خوری شدم و هر لحضه احساس تنفر از خودم دارم و الان رژیم گرفتن یه جورایی برام سخت شده خیلی زود گرسنه میشم و زود هم سیر نمی شم باید چی کار کنم؟

کارشناس به اندام 1402/08/07

سلام عزیزم باید این حالت ها کنترل بشه چون همینطور وزن میره بالا ونمیشه کم کرد وسخت تر میشه شما اول اینکه باید رژیم بگیرید اب بیشتر بنوشید سبزیجات و پروتئین ها رو در وعده ها داشته باشید نان وسبوس دار مصرف کنید

-nazi 1402/05/24

سلام من 17 سالمه قدم155 و‌زن 48 تازگیا بشدت احساس گشنگی دارم و هرچیزی ببینم دلم میخاد بخرم و بخورم بیش از اندازه اشتهای شیرینجات و غذاهای چرب دارم امکان داره الانکه من در وزن ایده آلم در اینده نزدیک چاق بشم ؟؟

کارشناس به اندام 1402/05/24

سلام عزیزم بله وقتی دریافتی بیشترازنیازبدن باشه وزن میره بالا

- 1402/03/21

سلام پدر من تازه سرشون رو به خاطر تصادف عمل کردن هنوز هوشیاری خوبی ندارند ولی مدام داخل خانه راه میرن و دنبال خوردنی میگردند باید چیکار کنم؟

کارشناس به اندام 1402/03/21

سلام عزیزم باید با پزشکشون مشورت کنید

-yas 1402/02/15

سلام ۱۷ سالمه و لاغرم قدم ۱۷۲ و وزنم ۵۶ تازگی ها شدیدا پرخوری میکنم بدون اینکه حتی گشنم باشه فقط دنبال اینم که یه چیزی پیدا کنم بخورم دلیلش چی میتونه باشه

کارشناس به اندام 1402/02/15

سلام عزیزم استرس درگیری فکری تغییرات هورمونی خواب بی کیفیت و... میتونه علتش باشه تغذیه ناسالم نداشته باشید

هلن 1402/02/08

سلام در رژیم هستم ولی جدیدا بعد چند روز پر خوری شدید بهم دست میده ، حپودا ۳ یا ۴ روز رژیم میگیرم بعد دوباره و دوباره ... میدونید چجوری باید رفعش کرد؟

کارشناس به اندام 1402/02/08

سلام عزیزم پروتئین وسبزیجات بیشتر مصرف کنید قبل وعده اب بنوشید کم خوابی استرس تغییرواختلال هورمون علتشه

مهتاب 1400/11/24

سلام من به مقاله ای که بهم پیشنهاد دادین سر زدم و متاسفانه سه علائم از پنج علائمی که در اول مقاله قید شد من دارم میخواستم بدونم باید واسه حل این مشکل به چه دکتری برم تا مشکل از ریشه حل بشه؟ ممنونم ازتون بابت مقاله عالی که پیشنهاد دادین

کارشناس به اندام 1400/11/24

سلام مهتاب جان برای مشاوره با روان درمانگران تغذیه دکتر کرمانی به این لینک مراجعه کنید

مهتاب 1400/11/22

با سلام و خسته نباشید میخواستم بدونم باید چطوری مشکل پرخوری که دارم رو حل کنم ؟خسته شدم از این همه خوردن برام هم فرقی نداره که چیزی که می خورم ترش هست با شیرین ضرر داره یا اگه میشه کمکم کنید تا مشکلم حل بشه با وجود اینکه پیاده روی هم انجام میدم بازم وزنم اضافه میشه راستش دیسک کمر هم عمل کردم نمیتونم ورزش های سینگین یا ورزش های هوازی برم لطفا بگید چیکار کنم

کارشناس به اندام 1400/11/22

سلام دوست عزیز شاید پرخوری شما پرخوری عصبی باشه برای این که در مورد پرخوری عصبی بیشتر بدونید به این مقاله از سایت دکتر کرمانی مراجعه کن

😊 1399/12/06

منمون از این مقاله ی عالی 😍

شانا 1398/10/28

دقیقا در مورد من هم همینطوریه خیلی واقعی بود

کارشناس به اندام 1398/10/28

خوشحالیم از اینکه مطالب براتون مفید واقع شدن

سارا 1398/09/29

با چه پزشکی باید مشورت کنیم؟

کارشناس به اندام 1398/09/29

دوست عزیز اختلال پرخوری یکی از مسائلی هست که مستقیما با روان افراد در ارتباطه و یک مسئله ی کاملا روانشناختی هستش. برای درمان این اختلال باید به یک روانشناس تغذیه مراجعه کنید. البته تیم روانشناسی دکتر کرمانی متشکل از اعضای کاآزموده و مجربی هست که می تونید به صورت تلفنی و بدون اتلاف وقت باهاشون مشکلاتتون رو درمیون بگذارید. برای مشاوره با تیم روانشناسی تغذیه به این لینک مراجعه کنید.

عصبی حالت خیلی ناخوشایندی هست و تنها خود فرد میتونه به خوذش کمک کنه 1397/11/02

سلام وقت بخیر مقاله نسبتا مفیدی بود ولی برای فردی که دچار این مشکل است راهکارهای کمی ارایه داده بود، من خودم دچار مشکل پرخوری عصبی هستم ، بخصوص زمانی که ناامید از برنامه غذایی شوم، دراین مواقع به دمنوشهای گیاهی که به صورت پک هست رو آوردم، این جمله من حمل برتبلیغ برای دمنوش نباشه لطفا، بهترین راهکارم اینه که آب گرم میخورم ، تنفسهای یوگایی رو انجام می دم، واگه شرایطش باشه حتما می خوابم ،پرخوری