رژیم قلب چیست + معرفی بهترین غذا برای بیماران قلبی

رژیم قلب یکی از موارد مهمیست که بیماران قلبی باید قبل و بعد از جراحی قلب باز آن را رعایت کنند تا آمادگی لازم برای جراحی را داشته باشند و دوره نقاهت‌شان نیز کوتاه‌تر شود. رژیم غذایی قلب شامل تمام مواردی است که سیستم ایمنی بدن فرد را قوی‌تر کرده و قلب را برای جراحی […]

تاییدیه

تایید شده توسط کارشناس تغذیه دکترکرمانی قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایید.

زمان مطالعه 17 دقیقه
تعداد بازدید 12850
تاریخ انتشار
رژیم قلب برای آمادگی بیماران قلبی برای جراحی قلب و بهبود سریع‌تر آنها بعد از عمل تجویز می‌شود.
میانگین امتیاز 5 از 5

رژیم قلب یکی از موارد مهمیست که بیماران قلبی باید قبل و بعد از جراحی قلب باز آن را رعایت کنند تا آمادگی لازم برای جراحی را داشته باشند و دوره نقاهت‌شان نیز کوتاه‌تر شود. رژیم غذایی قلب شامل تمام مواردی است که سیستم ایمنی بدن فرد را قوی‌تر کرده و قلب را برای جراحی آماده می‌کند.

عمل جراحی قلب نمی‌تواند بیماری را کامل از بین ببرد اما علائمی مانند درد قفسه سینه و نفس تنگی را از بین می‌برد. این عمل جراحی زمانی بهترین تاثیر خود را می‌گذارد که با سبک زندگی سالم ترکیب شود. بعد از عمل جراحی قلب مهم است که فرد ورزش مرتب را شروع کند و با دنبال کردن رژیمی مناسب به کاهش وزن، فشار خون و کلسترول کمک کند.

در این مقاله می‌خواهیم درباره بهترین غذا برای بیماران قلبی صحبت کنیم و ببینیم چه غذایی برای مفید است و به ریکاوری کامل فرد کمک می‌کند.

رژیم قلب چیست؟

رژیم‌های بسیاری هستند که افراد پس از عمل جراحی قلب می‌توانند آنها را دنبال کنند، برخی از خوشمزه‌ترین این برنامه‌ها رژیم غذایی مدیترانه‌ای و دش است. این رژیم‌ها مصرف بالای سبزیجات و میوه ها، غلات کامل، آجیل‌ها و چربی‌های سالم مانند روغن زیتون را توصیه می‌کنند.

ماهی، گوشت مرغ و دیگر گوشت‌های بدون چربی را می‌توان به صورت متعادل استفاده کرد. گوشت‌های قرمز، فرآوری شده، کربوهیدرات‌های تصفیه شده، فرآورده‌های لبنی و الکل معمولا محدود می‌شوند. به کسانی که این عمل جراحی را می‌کنند گفته می‌شود غذاهای دارای چربی و کلسترول بالا مهمترین مواردی هستند که بعد از عمل جراحی باید از آنها پرهیز شود. در ادامه نکات مهم رژیم غذایی قلب و رژیم بعد از آنژیوی قلب را شرح داده‌ایم.

رژیم غذایی قلب می‌تواند به پیشگیری از سکته قلبی و گرفتگی عروق کمک کند.

رژیم غذایی قلب می‌تواند به پیشگیری از سکته قلبی و گرفتگی عروق کمک کند.

بهترین غذا برای بیماران قلبی کدام است؟

زمانی که می‌خواهید عمل جراحی انجام دهید، باید بدن خود را با غذاهای مناسب، قوی کنید تا با بهبود سلامت سیستم ایمنی، کاهش خطر ابتلا به عفونت، تامین مواد مغذی مورد نیاز بدن، به شما کمک کند سریع‌تر از بیمارستان به خانه برگردید.

به همین دلیل در حالی که منتظر جراحی هستید، روی خوردن یک رژیم غذایی سالم و متعادل پر از انواع غذاها از همه گروه‌های غذایی تمرکز کنید. با انجام این کار، تمام مواد مغذی را دریافت خواهید کرد که از بهبودی و مبارزه با عفونت پشتیبانی می‌کنند:

بهترین رژیم بعد از عمل قلب باز

در طول روز وعده‌های کوچک و متعدد میل کنید. غذاهایی انتخاب کنید که مقدار زیادی مواد مغذی در اندازه‌ای کم دارند برای مثال آجیل و همچنین برخی از غذاهای مفید دارای پروتئین مانند ماهی، گوشت مرغ بدون پوست، ماست یونانی، سویا و لوبیا. در ادامه دستورات دقیق‌تر را می‌خوانید:

گوشت

وعده‌های گوشت را کمتر کنید. گوشتی که در روز استفاده می‌کنید را به کمتر از 170 گرم برسانید. از گوشت‌های کم چرب استفاده و از مصرف گوشت‌هایی که چربی دارند، خودداری کنید. پوست مرغ یا بوقلمون را قبل از پخت جدا کنید.

لبنیات

از لبنیات کم چرب مانند شیر، ماست یا پنیر محلی کم چرب استفاده کنید. بستنی را با ماست یا شیر یخ‌زده جایگزین نمایید.

تخم مرغ

در هفته سه عدد زرده تخم مرغ بخورید. هنگام پخت و پز از جایگزین‌های تخم مرغ یا سفیده تخم مرغ استفاده کنید.

آیا می‌دانید رژیم قلب چیست و چه تفاوتی با دیگر رژیم‌های غذایی دارد؟ رژیم غذایی قلب مهمترین نکته‌ایست که بیماران دارای مشکلات قلبی عروقی، قبل و بعد از عمل قلب باید به آن پایبند باشند زیرا بهترین غذا برای بیماران قلبی موجب می‌شود بدن آمادگی لازم را برای جراحی پیدا کرده و دوره نقاهت بعد از عمل نیز کوتاه‌تر شود.

بهترین روغن از نظر دکتر کرمانی

مصرف چربی های سالم

بیشتر وعده‌ها را در خانه بپزید. وعده‌هایی که خارج از خانه پخته می‌شوند معمولا سرشار از چربی، کالری و نمک هستند. این نکات را در خانه رعایت کنید:

  • از روغن‌های غیر اشباع مانند روغن زیتون یا کانولا استفاده کنید.
  • به جای مارگارین سفت، کره یا روغن‌های ترد کننده شیرینی، مارگارین‌های نرم بخورید. از مایونز و سس سالاد کم چرب استفاده کنید و انتخاب‌تان آنهایی باشد که چربی ترانس کمتری دارند.
  • محصولاتی انتخاب کنید که دارای چربی‌هایی با حلقه‌های اشباع نشده باشند. به عنوان مثال با اضافه کردن ماهی به رژیم غذایی، چربی امگا 3 را در برنامه خود افزایش دهید.
  • هنگام سرخ کردن از اسپری‌های روغن استفاده کنید تا روغن زیادی مصرف نشود.
  • غذاهای چرب را با سبزیجات جایگزین کنید تا دریافت فیبر، ویتامین و آنتی اکسیدان‌ها را در رژیم غذایی خود افزایش دهید.

میوه‌های مفید بعد از عمل قلب

برخی از میوه‌ها و سبزیجاتی که از نظر محتوای آنتی اکسیدانی واقعا خوب هستند عبارتند از: سیب زمینی شیرین، سیب، کیوی، پاپایا، گوجه فرنگی، فلفل دلمه‌ای، بروکلی، سبزیجات برگ سبز، هویج و انواع توت‌ها. همچنین میوه‌هایی مانند پرتقال، طالبی و پاپایا سرشار از بتاکاروتن، پتاسیم، منیزیم و فیبر و برای قلب بسیار مفید هستند.

انواع توت یکی از میوه‌های مفید در رژیم غذایی قلب است.

انواع توت یکی از میوه‌های مفید در رژیم غذایی قلب است.

صبحانه برای بیماران قلبی

صبحانه باید بین 15 تا 25 درصد از کل کالری توصیه شده روزانه شما را تامین کند. شما باید آن را ظرف دو تا سه ساعت پس از بیدار شدن بخورید. وعده غذایی باید حداقل شامل سه گروه از گروه های غذایی زیر باشد: پروتئین بدون چربی، میوه ها و یا سبزیجات، غلات کامل، و لبنیات کم چرب یا بدون چربی.

ترکیب متعادلی از این گروه‌های غذایی‌ می‌تواند متابولیسم شما را شروع کند و فیبر و انرژی کافی برای سیر کردن و سیر نگه داشتن شما تا ناهار فراهم کند. به عنوان مثال این چند نمونه مواد غذایی سالمی برای صبحانه هستند:

  • آووکادو روی نان سبوس‌دار

مقداری آووکادو را تکه تکه و آن را له کنید و روی یک تکه نان سبوس دار برشته قرار دهید.

  • بلغور جو دوسر با آجیل و انواع توت‌ها
  • پودینگ چیا
  • فرنی کینوا
  • تخم مرغ آب پز سفت
  • املت با سبزیجات
بلغور جو دوسر و غلات کامل از جمله بهترین غذاها برای بیماران قلبی است.

بلغور جو دوسر و غلات کامل از جمله بهترین غذاها برای بیماران قلبی است.

غذاهای مضر برای بیماران قلبی چیست؟

غذاهای زیادی هستند که با پیشرفت بیماری قلبی در ارتباط هستند. بر اساس پژوهش‌ها این غذاها بیشترین تاثیر منفی را دارند:

  • غلات تصفیه شده خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی، دیابت و دیگر بیماری‌های مزمن را افزایش می‌دهد. این موارد را با غلات کامل جایگزین کنید که کمتر خطر باشند: غلات کامل شامل بلغور جو دوسر، گندم سیاه و جو می‌شود.
  • محصولات هیدروژنه و چربی‌های ترانس با افزایش خطر بیماری‌های قلبی در ارتباط هستند.
  • نوشیدنی‌های شیرین شده با قند با افزایش وزن، دیابت و بیماری‌های قلبی عروقی در ارتباط هستند. می‌توانید این موارد را با اسموتی‌های میوه‌ای شیرین نشده و آب میوه‌های خانگی جایگزین کنید و یا خیلی ساده فقط آب بنوشید.
  • پودر سیر، زنجبیل، جینسینگ و انواع فلفل ادویه‌های مضر برای بیماران قلبی هستند که ممکن است با بخی از داروهای قلبی تداخل داشته باشند.
  • غذاهای سرشار از سدیم و غذاهایی که نمک بالا دارند فشار خون را افزایش می‌دهند و خطر بروز بیماری‌های قلبی عروقی و سرطان معده را افزایش می‌دهند.
  • الکل نیز از مواردی است که در صورت مصرف بالا تاثیر بسیار منفی روی سلامت قلب دارد.
  • میان وعده‌های کم چرب را جایگزین میان وعده‌هایی با چربی بالا کنید. میزان مصرف تمام سس‌ها را کاهش دهید. به عنوان دسر میوه میل کنید.
  • مصرف غذاهای فرآوری شده مانند غذاهای بسته‌بندی‌شده و سوپ‌های کنسروی را محدود کنید. مصرف گوشت‌ها و ماهی‌های نمک سود شده را کاهش دهید. برچسب غذاهای کم چرب را بخوانید چون گاهی سدیم بالایی دارند. مصرف نمک خود را به روزی کمتر از 3000 میلی گرم در روز برسانید مگر اینکه پزشک‌تان مقدار متفاوتی را تجویز کرده باشد.
بیشتر بخوانید:  چطور مغز و قلب سالمی داشته باشیم؟

بیماران قلبی با پیروی از رژیم متعادل می‌تونن هم از مصرف غذاها لذت ببرن و هم سلامت قلبشون رو حفظ کنن. 

رژیم می خوای کلیک کن

کاهش وزن بعد از عمل قلب باز

معمولا بعد از جراحی قلب وزن بیمار کم می‌شود که علت آن استرس جراحی، افزایش متابولیسم بدن و کاهش اشتها است. به همین دلیل باید زیر نظر پزشک متخصص تغذیه و پزشک متخصص قلب به دستورات غذایی بعد از جراحی عمل کنید تا وزن خود را به حالت متعادل برگردانید.

نکته دیگری که باید قبل از جراحی قلب به آن دقت کنید، کاهش وزن در افرادی است که اضافه وزن دارند زیرا یکی از راه‌های بهبودی سریع‌تر پس از جراحی این است که قبل از جراحی از وزن مناسب خود مطمئن شوید. هنگامی که وزن خود را شناختید، می توانید BMI خود را بررسی کنید و ببینید که آیا وزن شما کم است، وزن سالم دارید یا اضافه وزن.

اضافه وزن خطر عوارض حین جراحی مانند مشکلات تنفسی، لخته شدن خون، عفونت ها، بهبودی کندتر و بستری طولانی تر در بیمارستان را افزایش می دهد. بنابراین ممکن است به شما توصیه شود قبل از جراحی وزن کم کنید. برای اکثر افراد، کاهش حتی اندکی وزن قبل از عمل به کاهش خطر عوارض کمک می کند.

campaign

رژیم دکتر کرمانی تنها رژیمیه که حسرت هیچ غذایی رو به دلت نمی‌ذاره کافیـه همیـن الان تصمیم بگیری که می‌خـوای وزنت رو کم کنی و به اون اندامی که همیشه آرزوش رو داشتی برسی! از همین لحظه ما کنارتیم تا باهم به هدفت برسیم.

آنچه از مقاله رژیم قلب آموختیم:

همانطور که مشاهده کردید بیماران قلبی باید قبل و بعد از جراحی قلب باز، مراقبت‌های خاصی مانند رعایت رژیم قلب را داشته باشند تا سیستم ایمنی بدن‌شان برای جراحی آماده باشد و از طرفی بعد از عمل، دوره نقاهت‌شان کوتاه شود. رژیم غذایی قلب باید شامل پروتئین‌های سالم مانند ماهی، مرغ، تخم مرغ، لوبیا، سویا، توفو، آجیل، گوشت قرمز بدون چربی، غلات، مانند نان سبوس دار، برنج قهوه ای، ماکارونی قهوه ای، کینوآ، میوه و سبزیجات – حداقل 5 وعده در روز، لبنیات، شیر کم چرب، پنیر و ماست، یا جایگزین‌های شیر گیاهی غنی شده، چربی‌های سالم مانند روغن زیتون و آووکادو باشد. درباره بهترین غذا برای بیماران قلبی با پزشک متخصص قلب خود مشورت کنید تا سلامتی خود را سریع‌تر بازیابید. همچنین مهمترین نکته طلایی در پیشگیری از مشکلات قلبی، تغذیه سالم و ورزش روزانه است!

منابع:

رژیم قلب چیست + معرفی بهترین غذا برای بیماران قلبی - 1 - رژیم قلب - بیماری و درمان

مریم اصیلی

از سال 95 با ورود به مجموعه دکتر کرمانی وارد حوزه‌ی محتوا و به طور تخصصی محتوای تغذیه و سلامتی شدم. ابتدا کار رو با ترجمه شروع کردم و بعد از اون بخش سرپرستی و نظارت بر محتوا رو به عهده گرفتم. به شدت عاشق تولید محتوا هستم و به معجزه‌ی کلمات باور دارم.

میانگین امتیاز 5 از 5
    به اشتراک بگذارید
مطالب مرتبط
همه مقالات
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*