گلیکاسیون چیست و چگونه موجب پیری پوست می‌شود؟

 پزشکان، دندانپزشکان، متخصصان تغذیه و اکثر کارشناسان موافقند که محدود کردن شیرینی‌ها می‌تواند به شما کمک کند تا احساس سلامتی و شادابی داشته باشید. اما از تاثیر آنها بر روی پوست نیز مطلعید؟ آیا می‌دانستید آن تکه کیک شکلاتی کامل می‌تواند در آینده منجر به نشانه‌های پیری پوست شود؟ همانطور که مشخص است، قند یک […]

تاییدیه

تایید شده توسط کارشناس تغذیه دکترکرمانی قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایید.

زمان مطالعه 11 دقیقه
تعداد بازدید 3219
تاریخ بروزرسانی
گلیکاسیون چیست؟
میانگین امتیاز 3 از 5

 

پزشکان، دندانپزشکان، متخصصان تغذیه و اکثر کارشناسان موافقند که محدود کردن شیرینی‌ها می‌تواند به شما کمک کند تا احساس سلامتی و شادابی داشته باشید. اما از تاثیر آنها بر روی پوست نیز مطلعید؟ آیا می‌دانستید آن تکه کیک شکلاتی کامل می‌تواند در آینده منجر به نشانه‌های پیری پوست شود؟ همانطور که مشخص است، قند یک عامل اصلی در روند پیری پوست محسوب می‌شود و اینجاست که گلیکاسیون وارد می‌شود. آیا می‌دانید گلیکاسیون چیست و چگونه بر روی پیری پوست تاثیر می‌گذارد؟ ما اینجا هستیم تا گلیکاسیون را برای شما توضیح دهیم و کشف کنیم که چگونه می‌توان با آن مقابله کرد. تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

گلیکاسیون چیست؟

گلیکاسیون یک فرآیند طبیعی در بدن است که توسط قندهایی همچون گلوکز یا فروکتوز تحریک می‌شود. هنگامی که قند، بیش از حد در الیاف پوست وجود داشته باشد، مولکول‌های قند به کلاژن و الاستین پوست می‌چسبند. این پروتئین‌ها که مسئول حفظ استحکام و انعطاف‌پذیری پوست هستند، هنگامی که توسط قند سنگین می‌شوند، بدن شما با التهاب به آن و نشانه‌های پیری پوست واکنش نشان می‌دهد.

گلیکاسیون چه زمانی رخ می‌دهد و چرا؟

گلیکاسیون یک فرآیند طبیعی است. معمولاً در حدود ۲۰ سالگی شروع می‌شود و به تدریج شدت می‌یابد. اما برخی عوامل می‌توانند گلیکاسیون را تسریع کنند. این عوامل عبارتند از:

  • برخی شرایط پزشکی مانند دیابت
  • قرار گرفتن در معرض تابش اشعه ماوراء بنفش از خورشید
  • سیگار کشیدن، آلودگی و سایر عوامل استرس‌زای خارجی پوست
  • رژیم‌های غذایی پر قند
  • رژیم‌های غذایی پرچرب: AGEs می‌توانند در غذاهایی که در هنگام کباب کردن، سرخ کردن یا تست کردن در معرض دمای بالا قرار گرفته‌اند، تشکیل شوند.

این عوامل می‌توانند باعث تشکیل بیشتر AGEs در پوست و در نتیجه از دست رفتن استحکام و انعطاف‌پذیری پوست شوند.

عوامل موثر بر گلیکاسیون
داشتن یک رژیم غذایی پر از قند موجب افزایش گلیکاسیون در بدن می‌شود.

گلیکاسیون چگونه باعث پیری پوست می‌شود؟

گلیکاسیون از طرق زیر موجب پیری پوست می‌شود:

ایجاد محصول نهایی گلیکاسیون: فرآیند گلیکاسیون باعث ایجاد عارضه‌ای به نام محصولات نهایی گلیکاسیون پیشرفته (AGEs) در پوست می‌شود. این گلیکاسیون پیشرفته نقش اصلی در پیری پوست دارند. این محصولات نهایی، کلاژن را سفت و سخت می‌کند و باعث می‌شود که کلاژن نتواند پوست را انعطاف‌پذیر نگه دارد. در نتیجه، خطوط ریز و چین و چروک روی پوست ظاهر می‌شوند، زیرا پوست حمایت ساختاری طبیعی خود را از دست می‌دهد.

التهاب: اثر دیگر گلیکاسیون، التهاب است. هنگامی که این فرآیند ادامه پیدا می‌کند، AGEs با گیرنده‌های دیگر در پوست واکنش نشان می‌دهند. این واکنش‌ها باعث التهاب شده و در نتیجه منجر به خشکی و ناراحتی پوست می‌شود.

استرس: این مورد شامل مشکلات ذهنی / احساسی، ورزش بیش از حد و یا کم خوابی شود. تمام این موارد استرس زا می توانند باعث شوند بدن بیش از حد در معرض کورتیزول قرار بگیرد. کورتیزول یکی از هورمون های استرس اصلی است که می تواند باعث اختلال در قند خون و التهاب شود.

بیشتر بخوانید:  عوارض چاقی؛ زنگ خطری برای قلب، کلیه و مفاصل

وقتی دچار استرس هستید و غذاهای فرآوری شده زیادی مصرف می کنید سریعتر پیر خواهید شد، غذهای فرآوری شده سرشار از قند و اسید چرب های امگا 6 هستند.

استرس از عوامل موثر بر گلیکاسیون
استرس می‌تواند سطح گلیکاسیون را در بدن افزایش دهد.

چگونه از گلیکاسیون و پیری پوست پیشگیری کنیم؟

خوشبختانه، با رعایت برخی نکات می‌توان سرعت گلیکاسیون را کاهش داد و پوستی جوان‌تر و شاداب‌تر داشت. راهکارهای زیر به جلوگیری از گلیکاسیون کمک می‌کند:

کنترل قند خون

هنگامی که سطح قند خون کنترل شود، مقدار قند موجود در خون کاهش می‌یابد و در نتیجه تشکیل محصولات نهایی گلیکاسیون (AGEs) که مسئول بسیاری از آسیب‌های ناشی از گلیکاسیون هستند، کاهش می‌یابد.

علاوه بر این، کلاژن و الاستین دو پروتئین مهم در پوست هستند که به پوست استحکام و انعطاف‌پذیری می‌دهند. زمانی که قند خون بالا باشد، این پروتئین‌ها در معرض آسیب گلیکاسیون قرار می‌گیرند و در نتیجه پوست خاصیت ارتجاعی خود را از دست می‌دهد و چروک می‌شود. با کنترل قند خون، می‌توان از این آسیب‌ها جلوگیری کرد.

اجتناب از مصرف روغن نیمه هیدروژنه

این روغن ها می توانند باعث افزایش التهاب شوند. با وجود اینکه FDA استفاده از روغن های ناسالم اشباع شده را ممنوع کرده، مقدار اندکی از این روغن ها همچنان در غذاهایی که می خورید کمین کرده‌اند. پس حتما برچسب محصولاتی که می خرید را چک کنید و ببینید که آیا روغن هیدروژنه در آن به کار رفته یا خیر. برخی از غذاهایی که چنین روغن هایی زیاد در آنها دیده می شود عبارتند از: خامه قهوه، بیسکوییت ها، شیرینی ها، پیتزا های منجمد، پاپ کورن های بسته بندی شده.

جایگزینی روغن پالم با ترانس

روغن پالم یک روغن گرمسیری است که در مقایسه با روغن های نیمه هیدروژنه بیشتر اشباع است. اما پروفایل متابولیک بسیار سالم تری دارد. همین موضوع روغن پالم را به انتخابی تبدیل کرده که التهاب کمتری را برای بسیاری از غذاها به دنبال دارد به همین دلیل بسیاری از شرکت ها آن را جایگزین چربی ترانس کرده اند. در پخت و پز سعی کنید از روغن قرمز پالم استفاده کنید، که رنگ قرمزش را از سطح بالای آنتی اکسیدانی که دارد بدست آورده.

روغن پالم برای کاهش گلیکاسیون
مصرف روغن پالم به جای روغن ترانس به پیشگیری از گلیکاسیون کمک می‌کند.

پرهیز از غذاهایی با قند بالا

این مورد شامل نوشابه و نوشیدنی های انرژی زا، نان سفید، چیپس و غلات شیرین شده می‌شود. شاخص گلیسمی و بار گلیسمی نشان می‌دهد که چگونه غذا روی قند خون و انسولین تاثیر می گذارد. هرچقدر شاخص یا بار گلیسمی یک غذا پایین تر باشد، کمتر روی قند خون و انسولین تاثیر می گذارد و همچنین تاثیرش روی کنترل اشتها و وزن بدن بیشتر می شود.

قند اضافی به روش های مختلفی پیرتان می‌کند! می تواند مکانیزم خود درمانی بدن را آهسته کند، باعث افزایش سرعت آشکار شدن چین و چروک روی پوست شود و حتی ممکن است کم حافظه شوید. اگر هوس غذایی شیرین کردید به جای اینکه به سراغ غذاهایی با قند اضافی بالا بروید به دنبال جایگزین هایی باشید که حاوی قند طبیعی و پیچیده هستند مانند عسل و شربت افرا. همچنین مطمئن شوید قند را با مقداری چربی یا پروتئین استفاده کنید تا مانع بالا رفتن سریع قند خون شود.

بیشتر بخوانید:  15 دردی که درمان خانگی دارند

افزایش مصرف آنتی اکسیدان‌ها

آنتی‌اکسیدان‌ها موادی هستند که به مقابله با رادیکال‌های آزاد در بدن کمک می‌کنند. رادیکال‌های آزاد مولکول‌های ناپایداری هستند که به سلول‌ها آسیب می‌رسانند و باعث پیری زودرس و بیماری می‌شوند. گلیکاسیون نیز یکی از فرآیندهایی است که تحت تأثیر رادیکال‌های آزاد قرار دارد.

موارد پیشگیری از گلیکاسیون
مصرف میوه ها و سبزیجات تازه به پیشگیری از گلیکاسیون کمک می‌کند.

آنتی‌اکسیدان‌ها با واکنش با رادیکال‌های آزاد، آن‌ها را بی‌اثر می‌کنند و از آسیب آن‌ها به سلول‌ها و پروتئین‌ها جلوگیری می‌کنند.

میوه‌ها و سبزیجات رنگی، آجیل و دانه‌ها سرشار از آنتی‌اکسیدان‌هایی هستند که به مبارزه با رادیکال‌های آزاد و کاهش آسیب‌های ناشی از گلیکاسیون کمک می‌کنند.

محافظت از پوست در برابر آفتاب

اشعه UV باعث تولید رادیکال‌های آزاد در پوست می‌شود. این رادیکال‌ها مولکول‌های ناپایداری هستند که به سلول‌ها آسیب می‌رسانند و فرآیند گلیکاسیون را تسریع می‌کنند. قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور خورشید باعث التهاب پوست می‌شود. التهاب مزمن یکی از عوامل اصلی تسریع گلیکاسیون است.

استفاده روزانه از کرم ضد آفتاب با طیف گسترده و SPF بالا و کمتر قرار گرفتن در معرض آفتاب به ویژه در ساعات اوج تابش موجب پیشگیری از گلیکاسیون می‌شود.

پیشگیری از گلیکاسیون
برای پیشگیری از گلیکاسیون و کاهش روند پیری پوست از ضد آفتاب استفاده کنید.

کاهش استرس

استرس می‌تواند تولید هورمون کورتیزول را افزایش دهد که به نوبه خود باعث افزایش التهاب و تسریع روند پیری می‌شود. استرس باعث افزایش سطح هورمون کورتیزول می‌شود. کورتیزول هورمونیست که در شرایط استرس‌زا ترشح می‌شود و می‌تواند باعث افزایش قند خون شود. افزایش قند خون، همان‌طور که پیش‌تر گفتیم، یکی از عوامل اصلی تسریع گلیکاسیون است.

آنچه از مقاله گلیکاسیون چیست آموختیم:

در این مطلب از گلیکاسیون چیست خواندیم که گلیکاسیون یک واکنش شیمیایی طبیعی است که در بدن رخ می‌دهد. در این فرآیند، مولکول‌های قند به پروتئین‌ها و چربی‌های بدن متصل می‌شوند و ترکیبات جدیدی به نام محصولات نهایی گلیکاسیون (AGEs) را تشکیل می‌دهند. اگرچه این فرآیند طبیعی است، اما افزایش سطح قند خون و عوامل دیگر مانند سن، استرس و آلودگی هوا می‌توانند سرعت این فرآیند را افزایش دهند. با برخی از اقدامات می‌توانید از فرآیند گلیکاسیون در بدن پیشگیری کنید.

سوالات متداول گلیکاسیون چیست:

1- گلیکاسیون چه تأثیری بر پوست دارد؟

گلیکاسیون به پوست آسیب می‌رساند و باعث ایجاد چین و چروک، کاهش خاصیت ارتجاعی پوست، ایجاد لکه‌های تیره و کاهش توانایی پوست در ترمیم خود می‌شود.

2- چه کسانی بیشتر در معرض خطر گلیکاسیون هستند؟

افراد مبتلا به دیابت، افراد مسن، افرادی که در معرض استرس زیاد هستند و افرادی که در مناطق آلوده زندگی می‌کنند، بیشتر در معرض خطر گلیکاسیون هستند.

3- آیا گلیکاسیون فقط بر پوست تأثیر می‌گذارد؟

خیر، گلیکاسیون می‌تواند به سایر اندام‌های بدن نیز آسیب برساند و خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن مانند بیماری‌های قلبی عروقی و دیابت را افزایش دهد.

منابع:

 

 

گلیکاسیون چیست و چگونه موجب پیری پوست می‌شود؟ - 1 - گلیکاسیون - بیماری و درمان
مریم اصیلی

از سال 95 با ورود به مجموعه دکتر کرمانی وارد حوزه‌ی محتوا و به طور تخصصی محتوای تغذیه و سلامتی شدم. ابتدا کار رو با ترجمه شروع کردم و بعد از اون بخش سرپرستی و نظارت بر محتوا رو به عهده گرفتم. به شدت عاشق تولید محتوا هستم و به معجزه‌ی کلمات باور دارم.

میانگین امتیاز 3 از 5
    به اشتراک بگذارید
مطالب مرتبط
همه مقالات
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*