
بسیاری از افراد به دنبال یافتن راههای ساده برای تقویت تمرکز و حافظه، به تغذیه برای تقویت حافظه توجه نموده و آنها را در فهرست برنامه غذایی روزانه خود قرار میدهند. البته فایده برخی از مواد غذایی، نوشیدنیها یا مکملهای ویتامینی و گیاهی، از نظر علمی برای تقویت حافظه به تایید رسیده است که در این مقاله به معرفی آنها خواهیم پرداخت؛ اما در کنار این موارد، رعایت سبک زندگی سالم، ورزش، خواب کافی و دوری از استرس نیز مهم است. ما در این نوشتار علاوه بر معرفی بهترین نوشیدنیها و موادغذایی، به توضیح بدترین غذاها برای مغز و حافظه نیز پرداختهایم. با ما بمانید.
- تغذیه برای تقویت حافظه
- بهترین مواد غذایی برای تقویت حافظه
- نقش ادویههای موجود در مواد غذایی در تقویت حافظه
- نقش شکلات تلخ در تقویت حافظه
- نقش آووکادو موجود در مواد غذایی در تقویت حافظه
- نقش آجیلهای موجود در مواد غذایی در تقویت حافظه
- نقش غلات کامل موجود در مواد غذایی در تقویت حافظه
- نقش بادام زمینی موجود در مواد غذایی در تقویت حافظه
- نقش تخممرغ در تقویت حافظه
- نقش سویا در تقویت حافظه
- بدترین تغذیه برای تقویت حافظه
- نقش کربوهیدراتهای تصفیه شده در تخریب حافظه
- نقش فراوردههای گوشتی صنعتی در تخریب حافظه
- نقش روغنهای گیاهی در تخریب حافظه
- نقش مصرف الکل در تخریب حافظه
- نقش مصرف نوشیدنیهای شیرین در تخریب حافظه
- نقش مصرف ماهیهای غنی از جیوه در تخریب حافظه
- نقش مصرف چربیهای ترانس در تخریب حافظه
- نقش فست فودها در تخریب حافظه
- نقش مصرف پنیر در تخریب حافظه
- مکملها و مواد غذایی مفید در تغذیه برای تقویت حافظه
- داروهای گیاهی مفید در تغذیه برای تقویت حافظه
- نوشیدنیها و مواد غذایی مفید برای تقویت حافظه
- روشهای دیگر برای تقویت حافظه
تغذیه برای تقویت حافظه
احساس فراموشی یا ضعف حافظه ممکن است به دلیل کمبود خواب یا برخی دلایل دیگر، از جمله ژنتیک، سطح فعالیت بدنی و سبک زندگی و عوامل محیطی باشد. با این حال، شکی نیست که رژیم غذایی نیز در سلامت مغز نقش دارد. تحقیقات نشان میدهد رژیم غذایی مدیترانهای ممکن است با عملکرد شناختی، حافظه و هوشیاری بهتر مرتبط باشد. در ادامه به برخی مواد غذایی برای تقویت حافظه اشاره خواهد شد:
نقش سبزیجات در تقویت حافظه
مصرف سبزیجات بهویژه سبزیجات چلیپایی، از جمله کلم بروکلی، کلم و سبزیجات با برگهای تیره میتواند به بهبود حافظه کمک کند. انواع توت، شاهتوت، زغال اخته و گیلاس، منبع آنتوسیانین و سایر فلاونوئیدها هستند که از عملکرد حافظه پشتیبانی میکنند. سبزیهای برگدار حاوی ویتامین E، کاروتنوئیدها و فلاونوئیدها هستند که مواد مغذی داشته و از زوال عقل و زوال شناختی محافظت میکنند. مزیت دیگر آنها این است که منبعی باورنکردنی از فولات هستند. فولات شکل طبیعی ویتامین B9 است که در تشکیل گلبولهای قرمز خون مهم است. کمبود فولات ممکن است زمینهساز برخی از شرایط عصبی باشد، اما مصرف بهینه فولات، اثرات مفیدی بر وضعیت شناختی مغز دارد و یک کوفاکتور ضروری در تولید انتقال دهندههای عصبی است. سبزیجاتی مانند اسفناج، چغندر سوئیسی و جعفری، منبع عالی فولات هستند.

مصرف سبزیجات، از جمله کلم بروکلی، کلم و سبزیجات با برگهای تیره میتواند به بهبود حافظه کمک کند.
نقش اسیدهای چرب امگا 3 در تقویت حافظه
اسیدهای چرب امگا 3 به بهبود حافظه کمک میکنند. غذاهای دریایی، جلبکها و ماهیهای چرب – از جمله سالمون، ماهی تن، ساردین و شاهماهی – برخی از بهترین منابع اسید چرب امگا 3 هستند.
نقش پروبیوتیکها و پریبیوتیکها در تقویت حافظه
شاید عجیب باشد، اما باکتریهای روده بر سلامت مغز نیز تأثیر میگذارند. پروبیوتیکهایی که بر مغز تأثیر میگذارند، اغلب به عنوان «روانبیوتیک» شناخته میشوند. برخی از پروبیوتیکها علائم استرس، اضطراب و افسردگی را نیز بهبود میبخشند. پریبیوتیکها نیز توسط باکتریهای روده تخمیر شده و بر سلامت مغز نیز تأثیر میگذارند. ماست، کفیر، کلم ترش و پنیر، همگی جزو این دسته مواد غذایی برای تقویت حافظه محسوب میشوند.
نقش فیبرها در تقویت حافظه
غلات کامل، آجیل، مغزها، میوهها و سبزیجات، همگی حاوی فیبرهایی هستند که میتواند به عملکرد محور روده – مغز کمک کند.
نقش غذاهای غنی از پلی فنل در تقویت حافظه
کاکائو، چای سبز، روغن زیتون و قهوه، حاوی پلی فنل هستند که توسط باکتریهای روده هضم میشوند. پلی فنولها باکتریهای سالم روده را افزایش داده و عملکرد شناختی مغز را بهبود میبخشند.

پلی فنولها باکتریهای سالم روده را افزایش داده و عملکرد شناختی مغز را بهبود میبخشند.
نقش مواد غذایی غنی از تریپتوفان در تقویت حافظه
تریپتوفان اسید آمینهای است که در بدن به انتقال دهنده عصبی سروتونین تبدیل میشود. غذاهایی که سرشار از تریپتوفان هستند، عبارتند از بوقلمون، تخم مرغ و پنیر. این اسیدآمینه نقش مهمی در تقویت حافظه دارد.
بهترین مواد غذایی برای تقویت حافظه
رابطه پیچیده بین روده و مغز، همانند رابطه بین رژیم غذایی و سلامت روان، بهطور جدایی ناپذیری درهم تنیده شده است. عدم انتخاب مواد غذایی سالم، منجر به افزایش مشکلات سلامت روان شده و مسائل مربوط به سلامت روان نیز به نوبه خود منجر به عادات غذایی ضعیف میشود. در ادامه به بهترین مواد عذایی برای تقویت حافظه اشاره شده است که گنجاندن آنها در رژیم غذایی میتواند خلق و خوی افراد را بهبود بخشد، حافظه را تقویت کند و به بازدهی بهتر مغز کمک کند.
با یه رژیم غذایی خوب حافظهت رو تقویت کن!

نقش ادویههای موجود در مواد غذایی در تقویت حافظه
ادویهها علاوه بر طعمدهی به اغذیه، خواص آنتی اکسیدانی قوی نیز دارند. به عبارت دیگر، آنها به مغز کمک میکنند تا با رادیکالهای آزاد مضر مبارزه کند و بنابراین از استرس اکسیداتیو که میتواند به بافتها آسیب برساند، جلوگیری میکنند. به عنوان مثال یکی از عناصر برجسته در کاهش اضطراب کورکومین، ماده فعال زردچوبه است که میتواند با تغییر ترکیب شیمیایی مغز از هیپوکامپ (مرکز یادگیری و حافظه) محافظت کند.
نقش شکلات تلخ در تقویت حافظه
شکلات تلخ منبع عالی آهن است که به ساخت پوشش حفاظتی نورونها و کنترل سنتز مواد شیمیایی و مسیرهای شیمیایی دخیل در خلق و خو کمک میکند.

شکلات تلخ منبع عالی آهن است که به کنترل سنتز مواد شیمیایی دخیل در خلق و خو کمک میکند.
نقش آووکادو موجود در مواد غذایی در تقویت حافظه
آووکادو دارای مقادیر نسبتاً بالایی منیزیم است که برای عملکرد صحیح مغز مهم است. آووکادو منبعی از چربیهای غیراشباع سالم است که از حافظه و مغز حمایت میکند. سایر منابع چربی غیراشباع سالم، عبارتند از:
- بادام، بادام هندی و بادام زمینی
- دانه کتان و دانه چیا
- روغن سویا، آفتابگردان و کانولا
- گردو و آجیل برزیلی
- ماهی
نقش آجیلهای موجود در مواد غذایی در تقویت حافظه
آجیلها دارای چربیهای سالمی هستند که مغز برای عملکرد خوب به آنها نیاز دارد. علاوه بر این، ویتامینها و مواد معدنی ضروری، مانند سلنیوم و منگنز موجود در مغزها برای تقویت حافظه لازم است. اثرات ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی اسیدهای چرب امگا 3 موجود در گردو، پسته و فندق بدون نمک نیز نویدبخش بهبود تفکر و حافظه است. آجیلها منابع غنی ویتامین E نیز هستند که از سلولها در برابر استرس اکسیداتیو ناشی از رادیکالهای آزاد محافظت میکند. ویتامین E همچنین به بهبود شناخت و کاهش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر کمک میکند. مغز دانه آفتابگردان، بادامها و فندق، سرشار از ویتامین E هستند.
نقش غلات کامل موجود در مواد غذایی در تقویت حافظه
مصرف غلات کامل و سبوسدار، راه دیگری برای بهرهمندی از اثرات ویتامین E است، زیرا این غلات منبع خوبی از این ویتامین هستند و از جمله مواد غذایی برای تقویت حافظه به شمار میروند. مواد غذایی سبوس دار، عبارتند از:
- برنج قهوهای
- جو
- بلغور گندم
- بلغور جو دوسر
- نان آرد کامل
- پاستا سبوسدار

مصرف غلات کامل و سبوسدار، از جمله مواد غذایی برای تقویت حافظه به شمار میروند.
نقش بادام زمینی موجود در مواد غذایی در تقویت حافظه
بادام زمینی در دستهای جدا از سایر آجیلها قرار میگیرد و یکی از بهترین مواد غذایی برای تقویت حافظه به شمار میرود. بادام زمینی ویتامینها و مواد معدنی کلیدی، سطوح بالای ویتامین E و رسوراترول را برای حفظ سلامت مغز فراهم میکند. رسوراترول یک آنتی اکسیدان طبیعی غیرفلاونوئیدی است که در بادام زمینی، توت و ریواس یافت میشود. رسوراترول میتواند اثرات محافظتی مانند کمک به جلوگیری از سرطان، التهاب و بیماریهای عصبی از جمله آلزایمر و پارکینسون داشته باشد.
نقش تخممرغ در تقویت حافظه
تخممرغ میتواند یک غذای موثر برای مغز باشد و منبع خوبی از ویتامینهای B است. این ویتامینها از کوچک شدن مغز جلوگیری کرده و زوال شناختی را به تاخیر میاندازند.
نقش سویا در تقویت حافظه
سویا سرشار از گروه خاصی از آنتی اکسیدانها به نام پلی فنولهاست. پلی فنولها با کاهش خطر زوال عقل و بهبود تواناییهای شناختی در فرآیندهای پیری مرتبط هستند.
بدترین تغذیه برای تقویت حافظه
کربوهیدراتهای تصفیه شده، فست فودها، فراوردههای گوشتی صنعتی، روغنهای گیاهی و نوشیدنیهای شیرین، اثرات مضری بر مغز دارند. آنها میتوانند ضریب هوشی را کاهش داده و در عین حال، حافظه و احساسات افراد را نیز مختل کنند. مغز 20 تا 30 درصد کالری دریافتی را مصرف میکند. بنابراین از نظر عملکرد شناختی، هر چیزی که خورده یا نوشیده میشود، اهمیت دارد. در کنار وجود بهترین مواد غذایی برای تقویت حافظه، مواد غذایی مضر برای حافظه نیز وجود دارند که به شرح زیر هستند:
نقش کربوهیدراتهای تصفیه شده در تخریب حافظه
کربوهیدراتهای تصفیه شده مانند شکر و غلات فرآوری شده، به سرعت سطح قند خون را افزایش داده و عملکرد مغز را کاهش میدهند و بر حافظه فرد تأثیر منفی میگذارند. افرادی که مقدار زیادی چربی و شکر تصفیه شده مصرف میکنند، حافظه ضعیفتری دارند. البته همه کربوهیدراتها ناسالم نیستند. غلات کامل برای سلامتی بسیار مفید بوده و از بهترین مواد غذایی برای تقویت حافظه محسوب میشوند.

کربوهیدراتهای تصفیه شده مانند شکر و غلات فرآوری شده، عملکرد مغز را کاهش میدهند.
نقش فراوردههای گوشتی صنعتی در تخریب حافظه
مصرف فراوردههای گوشتی صنعتی، از جمله سوسیس، کالباس و همبرگر، افراد را در معرض خطر زوال عقل قرار میدهد. پروتئینهای فرآوری شده، سیستم عصبی مرکزی را ایزوله کرده و خطر ابتلا به بیماری دژنراتیو مغزی، مانند آلزایمر را افزایش میدهد. در مقابل، پروتئینهای طبیعی بلوکهای سازنده عضلات هستند و بدن برای عملکرد مناسب به آنها نیاز دارد. به عنوان مثال لوبیا منبع فوقالعادهای از پروتئین و منیزیم و همچنین ویتامینهای گروه B و سایر مواد مغذی تقویت کننده مغز است.
نقش روغنهای گیاهی در تخریب حافظه
اگرچه روغنهای گلرنگ، ذرت، آفتابگردان و کانولا سالم به نظر میرسند، اما همگی سرشار از اسیدهای چرب امگا 6 هستند. امگا 6 نوعی چربی است که در صورت مصرف زیاد میتواند عملکرد شناختی فرد را مختل نموده و اثرات مثبت امگا 3 را معکوس کند. مصرف زیاد روغنهای گیاهی با افزایش خطر تخریب حافظه و بیماری آلزایمر مرتبط است.
نقش مصرف الکل در تخریب حافظه
مصرف الکل میتواند بر ساختار مغز تأثیر منفی بگذارد و باعث کوچک شدن مغز و ناهنجاریهای متابولیک شود. سوء مصرف مزمن الکل، باعث اختلال در انتقال دهندههای عصبی میشود. علاوه بر این، کمبود ویتامین B1 یا تیامین در بین افراد معتاد به الکل شایع است. کمبود ویتامین B1، میتواند منجر به یک بیماری مغزی به نام انسفالوپاتی شود که با آسیب مغزی قابل توجه، از جمله از دست دادن حافظه، بینایی، بینظمی و بیثباتی رفتاری مشخص میشود. همچنین، مصرف الکل با کاهش ارتباط بین اعصاب در هیپوکامپ، حافظه کوتاه مدت را مختل میکند.
نقش مصرف نوشیدنیهای شیرین در تخریب حافظه
مصرف بیش از حد نوشیدنیهای شیرین، مانند نوشیدنیهای گازدار خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش میدهد که با افزایش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر مرتبط است. علاوه بر این، حتی در افراد بدون دیابت نیز سطح قند خون بالا میتواند خطر ابتلا به زوال عقل را افزایش دهد.
نقش مصرف ماهیهای غنی از جیوه در تخریب حافظه
با اینکه گاهی اوقات مصرف یک ساندویچ تن ماهی مشکل بزرگی به نظر نمیرسد، اما باید توجه داشت که بافت بدن ماهی تن، شمشیر ماهی، کوسه ماهی و ماهی سوف نسبت به بسیاری دیگر از غذاهای دریایی، جیوه بیشتری دارد که بر تخریب حافظه اثر میگذاند. مصرف کم این نوع ماهیها یا جایگزینی آنها با انواع سالمتر، از قبیل سالمون، شاهماهی و ساردین پیشنهاد میشود.

بافت بدن ماهیهای غنی از جیوه، بر تخریب حافظه اثر میگذاند.
نقش مصرف چربیهای ترانس در تخریب حافظه
چربیهای ترانس عملکرد مغز را کند نموده و میتوانند به مغز آسیب بزنند. البته قابل توجه است که چربیهای ترانس که بهطور طبیعی در محصولات حیوانی، مانند گوشت و لبنیات یافت میشوند، با اینکه جزو مواد غذایی برای تقویت حافظه به شمار نمیآیند، اما خطر قابل توجهی هم برای سلامتی ندارند. مشکل اصلی، چربیهای ترانس تولید شده در صنعت است که معمولاً به عنوان روغنهای گیاهی هیدروژنه شناخته میشوند. چربیهای ترانس مصنوعی و مخرب حافظه، عمدتاً در مارگارین، آیسینگ، تنقلاتی مثل چیپس و پفک، کیکهای آماده و کلوچههای صنعتی یافت میشوند. آنها میتوانند نوعی انقباض عروق مغزی ایجاد کنند که با کوچک شدن مغز منجر به اختلال حافظه میشود. یکی از جایگزینهای خوب برای چربیهای ترانس، چربیهای حیوانی است.
نقش فست فودها در تخریب حافظه
مصرف مقدار زیادی فست فود چرب، ممکن است باعث شود لوزالمعده انسولین بیشتری تولید کند که رابطه زیادی با زوال عقل دارد. علاوه بر این، محتوای نمک یک وعده غذایی فست فود معمولی ممکن است باعث ایجاد مه مغزی شود. فشار خون بالا نیز که معمولاً به دلیل مصرف زیاد غذاهای شور ایجاد میشود، میتواند عوارض زیر را به دنبال داشته باشد:
- محدود کردن جریان خون به مغز
- اختلال در تواناییهای سازمانی و حافظه
- کاهش انعطاف پذیری عصبی و حافظه آیندهنگر
نقش مصرف پنیر در تخریب حافظه
متاسفانه پنیر پیتزا یکی از بالاترین منابع چربی اشباع شده در رژیم غذایی جوانان است. چربی اشباع شده عروق مغز را مسدود میکند و سطوح بالای آن با خطر سکته مغزی و از دست دادن حافظه مرتبط است.
مکملها و مواد غذایی مفید در تغذیه برای تقویت حافظه
تحقیقات نشان میدهد مصرف ویتامینهای B، C، یا E، بتاکاروتن یا منیزیم، ممکن است عملکرد مغز را بهبود دهند؛ اما اگر فردی دچار کمبود این ویتامینها نباشد، بعید است که این مکملها روی عملکرد ذهنی تاثیری داشته باشند. علاوه بر این، منابع معتبر تحقیقاتی نشان میدهند که مصرف جینسینگ ممکن است عملکرد حافظه را بهبود بخشد. با این حال، برای اثبات این موضوع هنوز مطالعات بیشتری لازم است.
داروهای گیاهی مفید در تغذیه برای تقویت حافظه
مغز یکی از مهمترین بخشهای بدن انسان و خانه بسیاری از خاطرات است. داشتن حافظه خوب برای پیشرفت در جنبههای مختلف زندگی مهم است. به همین دلیل، برخی از داروهای گیاهی نیز در دسته بهترین مواد غذایی برای تقویت حافظه قرار میگیرند.
زردچوبه
برخی مطالعات نشان میدهند که این ادویه گیاهی ممکن است در مبارزه با سرطان و پیشگیری از بیماری آلزایمر نیز مفید باشد. زردچوبه در هندوستان مورد احترام است، جایی که میزان آلزایمر در مقایسه با میزان آن در جهان غرب بسیار پایینتر است.

زردچوبه، شرایط التهابی مانند مشکلات پوستی، زوال عقل، درد و آرتریت را تسکین میدهد.
مریم گلی
این گیاه سرشار از آنتی اکسیدان و دارای خواص ضدالتهابی قوی است که حافظه را تقویت میکند. مریم گلی برای ایجاد احساس هوشیاری، آرامش و شادی در افراد نیز شناخته شده است. افزودن آن به عنوان چاشنی سالاد، پاستا یا سوپ توصیه میشود. برای تهیه چای مریم گلی، دو قاشق غذاخوری مریم گلی خشک را به یک لیوان آب جوش اضافه نموده و پس از ده دقیقه میل کنید.
چای سبز
چای سبز به مبارزه با خستگی کمک میکند و انتخاب بهتری نسبت به قهوه است. چای سبز علاوه بر محتوای کافئین ملایم، سرشار از آنتی اکسیدان و حاوی مقدار قابل توجهی از ریزمغذیهاست. مادهای به نام ال تیانین در چای سبز وجود دارد که اضطراب را کاهش داده و برای بهبود عملکرد مغز بسیار موثر است.
رزماری
رزماری یکی از بهترین گیاهان طبیعی برای تقویت قدرت مغز است. مطالعات بالینی اخیر نشان داده است که رزماری به بهبود عملکرد شناختی برای تمام سنین، حتی کسانی که از آلزایمر رنج میبرند، کمک میکند.
نعناع فلفلی
اعتقاد بر این است که نعناع فلفلی، یکی از موثرترین گیاهان و مواد غذایی برای تقویت حافظه، تحریک مغز و بهبود تمرکز است. این گیاه باطراوت، نتایج قابل توجهی در حمایت از وضوح ذهنی نشان داده است.
زعفران
در طب سنتی ایرانی از زعفران برای حمایت از عملکرد مغز، کبد، ریه و همچنین سلامت زنان استفاده میشود. استفاده از این گیاه برای حمایت از حافظه و سلامت مغز و توانایی آن در حمایت از تمرکز و خلق و خوی سالم مغز پیشنهاد میشود.

استفاده از زعفران، برای حمایت از حافظه و سلامت مغز پیشنهاد میشود.
گیاه جینکو
جینکو یا جینکو بیلوبا، درختی مقاوم و منحصر به فرد و قدیمیترین گونه درخت باقیمانده در سیاره زمین است. عصاره این گیاه به طرق مختلف، از جمله حفظ عملکرد سالم مغز در حمایت از بدن موثر است. استفاده از آن برای حمایت از عملکردهای شناختی، مانند یادآوری، تشخیص، حافظه، توجه، تمرکز، خلق و خو و سطوح انرژی توصیه میشود.
نوشیدنیها و مواد غذایی مفید برای تقویت حافظه
نوشیدن نوشابههای طبیعی راهی آسان برای حمایت از سلامت مغز است. با این حال، اگرچه برخی از این نوشیدنیها ممکن است به تقویت عملکرد مغز کمک کنند، اما هنوز شواهد محکمی برای حمایت از آنها در بهبود تمرکز، عملکرد یا حافظه وجود ندارد.
قهوه
قهوه احتمالاً پرمصرفترین نوشیدنی طبیعی بعد از چای است. بیشترین مزیت آن برای مغز ناشی از کافئین است، اگرچه ترکیبات دیگر موجود در آن، مانند آنتی اکسیدان اسید کلروژنیک نیز ممکن است بر مغز افراد تأثیر بگذارد. یک بررسی نشان داد کافئین ممکن است تمرکز، هوشیاری، زمان واکنش و حافظه را در دوزهای 40 تا 300 میلیگرم بهبود بخشد که معادل حدود 0.5 تا 3 فنجان قهوه است. قهوه همچنین میتواند از مغز در برابر بیماری آلزایمر محافظت کند. فراتر از افزایش هوشیاری، مطالعهای در سال 2018 نشان داد که کافئین ممکن است ظرفیت مغز برای پردازش اطلاعات را نیز افزایش دهد. همچنین، محققان دریافتند که کافئین باعث افزایش آنتروپی مغز میشود. وقتی آنتروپی بالا باشد، مغز میتواند اطلاعات بیشتری را پردازش کند. با این حال، کافئین میتواند بر خواب فرد تأثیر بگذارد و پزشکان مصرف کافئین را برای همه توصیه نمیکنند.
نوشیدنی کامبوجا
کامبوجا یک نوشیدنی تخمیر شده است که معمولاً از چای سبز یا سیاه به همراه میوه یا مواد گیاهی تهیه میشود. مزیت اصلی آن در وجود باکتریهای مفیدی به نام پروبیوتیک است که در سطرهای بالاتر از آنها نام بردیم.

نقش نوشیدنی کامبوجا در تقویت حافظه، تایید شده است.
آب پرتقال
آب پرتقال طبیعی سرشار از ویتامین C است و این ویتامین میتواند مزایای محافظتی عصبی برای انسان داشته باشد. یک بررسی روی 50 مطالعه انسانی نشان داد که افرادی که میزان مصرف ویتامین C بالاتری داشتند، نمرات توجه، حافظه و زبان بهتری نسبت به افرادی که سطوح خون یا مصرف کمتری داشتند، گرفتند.
آب زغال اخته
زغال اخته سرشار از ترکیبات گیاهی پلی فنل و آنتوسیانین است که فواید زیادی برای تقویت مغز دارند. زغال اخته یکی از مواد غذایی برای تقویت حافظه بهشمار میرود. قویترین اثر مثبت زغال اخته مربوط به حافظه کوتاهمدت و بلندمدت است.
اسموتیهای سبز
اسموتیهای سبز ترکیبی از میوهها و سبزیجات مختلف سبز رنگ، مانند کرفس، اسفناج، بروکلی، خیار، سیب سبز، جعفری و علف لیمو هستند. اسموتیهای سبز میتوانند حاوی آووکادو، ماست، پودر پروتئین یا موز نیز باشند. پتانسیل تقویت مغز در اسموتیهای سبز به شدت به مواد تشکیل دهنده آن بستگی دارد.
شیر طلایی
لاته زردچوبه که گاهی شیر طلایی نیز نامیده میشود، یکی از نوشیدنیهای گرم و خامهای موثر در تقویت حافظه است. خواص زردچوبه در سطرهای بالاتر بیان شد.
آب لبو
چغندر یک سبزی با ریشه قرمز تیره و سرشار از نیترات است که بدن از آن برای تقویت اکسیژنرسانی سلولی و بهبود جریان خون استفاده میکند. سیگنالدهی اکسید نیتریک لبو ممکن است در مناطقی از مغز که مسئول زبان، یادگیری و تصمیمگیری پیشرفته هستند، نقش داشته باشد.

سیگنالدهی اکسید نیتریک لبو، در مناطقی از مغز که مسئول یادگیری و تصمیمگیری هستند نقش دارد.
کفیر یک نوشیدنی تخمیر شده پروبیوتیک است که با ترویج رشد باکتریهای سالم در روده به عملکرد مغز کمک میکند.
روشهای دیگر برای تقویت حافظه
در سطور بالا تقریبا به تمام مواد غذایی برای تقویت حافظه اشاره شد، اما بهطورکلی غذاهای تقویت کننده مغز، معمولا حاوی یک یا چند مورد از موارد زیر هستند:
- آنتی اکسیدانها، مانند فلاونوئیدها یا ویتامین E
- ویتامینهای گروه B
- چربیهای سالم
- اسیدهای چرب امگا 3
اما علاوه بر رژیم غذایی، فرد میتواند عملکرد مغز خود را با موارد زیر نیز بهینه کند:
- پرهیز از پرخوری و کمخوری
- خواب کافی
- هیدراته نگه داشتن بدن
- ورزش منظم
- کاهش استرس از طریق یوگا، تمرکز حواس یا مدیتیشن
- کاهش مصرف دخانیات
اگرچه مغز هر روز به مقدار کافی ورزش میکند، اما برخی فعالیتها نیز ممکن است به تقویت عملکرد و اتصال مغز کمک کنند که از آن جمله میتوان موارد زیر را نام برد:
- مدیتیشن
- تجسم بیشتر
- بازی کردن
- بازی کارت حافظه
- تمرین جدول کلمات متقاطع
- تکمیل پازل
- بازی سودوکو
- بازی شطرنج
- بازی چکرز
- انجام بازیهای ویدیویی
- معاشرت
- یادگیری مهارتهای جدید
- افزایش دایره لغات شخصی
- یادگیری یک زبان جدید
- گوش دادن به موسیقی
- یادگیری موسیقی
- انجام سرگرمیهای جذاب، مثل بافندگی، گلدوزی، طراحی، رقص
- ورزش جسمانی
اگرچه خواب لزوماً یک ورزش فعال نیست، اما برای مغز و بدن بسیار مهم است. اکثر بزرگسالان به 7 تا 9 ساعت خواب باکیفیت شبانه نیاز دارند. داشتن خواب کافی و پرهیز از استرس، گام مهمی در جهت حفظ سلامت مغز است. حفظ سلامت مطلوب مغز، مستلزم داشتن یک رژیم غذایی مغذی در کنار ورزش، خواب کافی و پرهیز از استرس است. بهترین تغذیه برای تقویت حافظه، عبارتند از سبزیجات، تخممرغ، ماهیهای چرب، آجیل، فیبرها، شکلات تلخ و غلات کامل. پرهیز از مصرف نوشابههای گازدار، کربوهیدراتهای تصفیه شده، قندها و فست فودها برای کاهش روند تخریب حافظه توصیه میشود. ما در این مقاله به شرح انواع مختلف غذاها، نوشیدنیها، داروهای گیاهی و مکملهای حامی تقویت حافظه پرداختیم. لطفا نظرات ارزشمندتان را با ما در میان گذارید.
نظرات شما
جاهد ۲۲ آذر ۱۴۰۱
عالی و کامل .سپاس
0 ۲۲ آذر ۱۴۰۱
عالی و کامل .سپاس
0حمیده ۰۵ آذر ۱۴۰۱
سلام خیلی جامع و کامل و طبقه بندی شده بود خیلی ممنون
مهتاب ۲۴ آبان ۱۴۰۱
خیلی کامل و جامع بود ممنونم
کارشناس به اندام ۲۵ آبان ۱۴۰۱
💕🙏
همتا ۰۳ آبان ۱۴۰۱
خیلی مفید بود ممنون
کارشناس به اندام ۰۴ آبان ۱۴۰۱
ممنون از حسن نظر و همراهی شما
همتا ۰۳ آبان ۱۴۰۱
خیلی مفید بود ممنون
مهدی ۰۸ شهریور ۱۴۰۱
طرحمقاله خیلی خوبی بود ممنون از سایت خوبتون
کارشناس به اندام ۱۹ شهریور ۱۴۰۱
ممنون از همراهی و حسن نظر شما 🌹