روز پدر

خواص عسل طبیعی چیست؟ از کجا بفهمیم یک عسل، طبیعی است؟

عسل یک غذای بسیار کامل و سرشار از ویتامین‌ها و مواد مغذی است و خواص و فواید زیادی دارد که در طول تاریخ بسیار شناخته شده و مورد استفاده قرار گرفته است. خواص عسل طبیعی از تسکین گلودرد گرفته تا التیام زخم یا سوختگی، همه و همه را در برمی گیرد.

تاییدیه

تایید شده توسط کارشناس تغذیه دکترکرمانی قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایید.

زمان مطالعه 14 دقیقه
تعداد بازدید 2242
تاریخ بروزرسانی
خواص عسل
میانگین امتیاز 4.6 از 5

عسل یک غذای بسیار کامل و سرشار از ویتامین‌ها و مواد مغذی است و خواص و فواید زیادی دارد که در طول تاریخ بسیار شناخته شده و مورد استفاده قرار گرفته است. خواص عسل طبیعی از تسکین گلودرد گرفته تا التیام زخم یا سوختگی، همه و همه را در برمی گیرد.

عسل بیشتر حاوی قند و همچنین ترکیبی از اسیدهای آمینه، ویتامین ها، مواد معدنی، آهن، روی و آنتی اکسیدان هاست که علاوه بر استفاده به عنوان یک شیرین کننده طبیعی، به عنوان یک عامل ضد التهاب و ضد باکتری نیز استفاده می شود. در این مقاله قصد داریم به بررسی خواص عسل طبیعی، روش تشخیص آن از انواع تقلبی، نحوه مصرف و عوارض آن بپردازیم. با ما همراه باشید.

منظور از عسل طبیعی چیست؟

منظور از عسل طبیعی، عسلی است که زنبور برای درست کردن آن مستقیما از شهد گل‌ها و گیاهان تغذیه کرده است و این عسل حاصل تغذیه زنبور از مواد قندی نیست. عسل خالص خواص زیادی دارد که در ادامه مقاله با آن آشنا می‌شویم.

خواص عسل طبیعی کدامند؟

عسل طبیعی شامل طیف وسیعی از فواید و خواص است که عبارتند از:

سرشار از مواد مغذی

یک قاشق غذاخوری یا 20 گرم (گرم) عسل حاوی ارزش غذایی زیر است:

کالری: 61
کربوهیدرات: 17 گرم
ریبوفلاوین: 1 درصد از ارزش روزانه
فیبر: 0 گرم
پروتئین: 0.1 گرم

عسل اساساً قند طبیعی است، بدون چربی و پروتئین. با این حال، شایان ذکر است که عسل سرشار از ترکیبات گیاهی تقویت کننده سلامتی به نام پلی فنول می باشد.

خواص عسل طبیعی کدامند؟
عسل سرشار از مواد مغذی است.

سرشار از آنتی اکسیدان

یکی از خواص عسل مربوط به اثرات آنتی اکسیدانی آن است. عسل طبیعی حاوی بسیاری از ترکیبات گیاهی زیست فعال و آنتی اکسیدان هایی مانند فلاونوئیدها و اسیدهای فنولیک است. گونه‌های تیره‌ تر نسبت به انواع روشن‌ تر، آنتی‌ اکسیدان بیشتری دارند.

آنتی اکسیدان ها به خنثی کردن گونه های فعال اکسیژن که در سلول ها تجمع کرده و باعث آسیب می شوند، کمک می کنند. این آسیب می تواند به شرایطی مانند پیری زودرس، دیابت نوع 2 و بیماری قلبی منجر شود.

خواص ضد عفونی کنندگی

خواص ضد عفونی کنندگی عسل در طول تاریخ از عسل برای التیام زخم‌های عفونی و سوختگی‌های کوچک استفاده شده است. دلیل آن این است که عسل دارای خواص ضدعفونی کننده باورنکردنی است که احتمال عفونت در زخم‌های باز یا سوختگی را محدود می‌کند.

خواص عسل برای معده و ناراحتی‌ های گوارشی

با ترکیب عسل با سایر محصولات طبیعی مانند آبلیمو یا دارچین، می‌توان فعالیت دستگاه گوارش را تقویت کرد. به این ترتیب، مصرف عسل، سوخت و ساز غذا را تسهیل کرده، به رفع اسیدیته معده کمک می‌کند و حتی به انتقال صحیح باقیمانده مواد غذایی از روده کمک می‌کند. بنابراین، عسل برای تسکین ناراحتی‌های مختلف معده مانند سنگینی معده یا یبوست استفاده می‌شود.

خواص عسل برای معده و ناراحتی‌ های گوارشی
افراد مبتلا به بیماری های گوارشی به خوبی می توانند از عسل بهره مند شوند.

افزایش سلامت قلب

یکی از خواص عسل پیشگیری از بیماری های قلبی است. طبق یک بررسی، می تواند به کاهش فشار خون، بهبود سطح چربی خون، تنظیم ضربان قلب و جلوگیری از مرگ سلول‌های سالم کمک کند – همه عواملی که می‌توانند عملکرد و سلامت قلب شما را بهبود بخشند.

یک مطالعه مشاهده ای، شامل بیش از 4500 نفر بالای 40 سال، نشان داد که مصرف متوسط ​​عسل با کاهش فشار خون بالا در میان زنان مرتبط است. مطالعه دیگری روی جوندگان نشان داد که عسل به محافظت از قلب در برابر استرس اکسیداتیو کمک می کند.

www.healthline.com

علاوه بر این، عسل خام معمولاً حاوی بره موم است، رزینی که زنبورها از درختان شیره‌زا و گیاهان مشابه تولید می‌کنند. بره موم ممکن است سطح کلسترول و تری گلیسیرید را بهبود بخشد. در مجموع، هیچ مطالعه طولانی مدت انسانی در مورد عسل و سلامت قلب وجود ندارد و برای درک بهتر اثرات عسل بر سلامت قلب به تحقیقات بیشتری نیاز است.

بیشتر بخوانید:  این غذاها باعث می شوند بیشتر گرسنه شوید

درمان زخم

سابقه ای تاریخی برای استفاده از عسل موضعی برای التیام زخم و سوختگی وجود دارد. این استعمال هنوز هم رایج است. بررسی 26 مطالعه در مورد عسل و مراقبت از زخم ها نشان داد که مصرف عسل موجب التیام سوختگی های جزئی و زخم هایی که پس از جراحی عفونی شده اند، می شود. محققان بر این باورند که قدرت شفابخش عسل ناشی از اثرات ضد باکتریایی و ضد التهابی آن است

عسل مانوکا، به طور خاص، ممکن است کاربردهای مفیدی در درمان سوختگی داشته باشد. با این حال، اگر سوختگی شدید دارید، درمان‌های خانگی جایگزین مناسبی برای مراقبت‌های اورژانسی نیستند و باید فوراً به دنبال مراقبت‌های پزشکی باشید.

سرکوب سرفه در کودکان

سرفه یک مشکل رایج برای کودکان مبتلا به عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی است. این عفونت ها می توانند بر خواب و کیفیت زندگی کودکان و والدین تأثیر بگذارند. یک بررسی از چندین مطالعه در مورد عسل و سرفه در کودکان نشان داد که عسل موثرتر از دیفن هیدرامین برای علائم سرفه است. همچنین ممکن است به کاهش مدت زمان سرفه کمک کند.

بررسی دیگری نشان داد که عسل ممکن است کیفیت خواب را در بین کودکان مبتلا به سرفه و همچنین والدین آنها بهبود بخشد. علاوه بر این، بر خلاف برخی از داروهای سرفه، عسل هیچ گونه عوارض جانبی ندارد. با این حال، به دلیل خطر بوتولیسم، هرگز به کودکان زیر 1 سال عسل ندهید.

خواص عسل برای کودکان
عسل بهترین درمان سرفه برای کودکان است.

افزایش سیستم ایمنی

به نظر می رسد عسل فرآوری نشده غنی از پلی فنول های ضد التهابی است که می تواند از سیستم ایمنی بدن پشتیبانی حمایت کند. تأثیر عسل ممکن است شامل افزایش تعداد سلول های ایمنی مانند سلول های T و B، نوتروفیل ها و سلول های کشنده طبیعی و همچنین آنتی بادی ها باشد.

درمان اسهال

عسل طبیعی دارای اثر تسکین دهنده ای بر هضم غذا دارد و به درمان علائم اسهال کمک می کند. یک مطالعه در سال 2022 نشان داد که عسل حاوی گلوکونات روی ممکن است مدت زمان اسهال را در کودکان کاهش دهد و زمان بهبودی را تسریع کند.

محافظت از مغز

برخی شواهد نشان می دهد که قدرت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی عسل می تواند برای مغز مفید باشد. یک بررسی در سال 2022 نشان داد که عسل می تواند به افزایش ظرفیت حافظه و جلوگیری از آسیب نورون کمک کند. علاوه بر این، یک بررسی منبع معتبر در سال 2017 نشان داد که عسل طبیعی حاوی موادی است که به مبارزه با التهاب در هیپوکامپ، بخشی از مغز که در حافظه نقش دارد، کمک می‌کند.

عسل برای مغز
قدرت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی عسل می تواند برای مغز مفید باشد.

رفع جوش و آکنه

عسل خام (به ویژه عسل مانوکا خام) به خلاص شدن از شر جوش ها کمک می کند. دلیل آن هم خواص آبرسانی شدید به همراه خواص ضد التهابی و ضد باکتریایی آن است. Czerwony می گوید: «آنزیمی در عسل به نام کاتالاز وجود دارد که به تسکین التهاب جزئی کمک می کند.

برای رفع جوش و آکنه می‌توانید مقدار کمی عسل را روی جوش های خود بمالید تا به مبارزه با باکتری‌ها و کاهش تورم کمک کند.

از کجا بفهمیم یک عسل، طبیعی است؟

تنها راهی که می‌توان عسل طبیعی را از سایر عسل‌ها تشخیص داد، این است که بر روی آن آزمایشات لازم انجام شود و فاکتور‌های اصلی و مهم مثل میزان ساکارز، دیاستاز، پرولین و نسبت فروکتوز به گلوکوز مورد بررسی قرار ‌گیرد.

در برگه آزمایش عسل، ساکاروز باید زیر 5 درصد، پرولین بالای 180 و دیاستاز بیشتر از 8 باشد. همچنین نسبت فروکتوز به گلوکوز باید بالای 0.9 باشد. ولی مهم‌ترین عامل، میزان ساکاروز است که باید زیر 5 درصد باشد.

میزان پرولین در عسل نشان می‌دهد که زنبور برای تهیه عسل از شهد گل‌ها استفاده کرده است. البته معمولا با میزان ساکاروز موجود در عسل نیز می‌توان به طبیعی بودن آن پی برد.

ترکیبات عسل چیست؟

عسل عمدتاً از قندها (80-78%) تشکیل شده است، که 38% مربوط به فروکتوز و 31% مربوط به گلوکز است. درصد باقی‌ مانده مربوط به ساکارز، مالتوز و سایر ترکیبات، مشابه است. به غیر از قندها، عسل دارای عناصر دیگری است که بر خواص باورنکردنی آن تأثیر می گذارد. مهم ترین ترکیبات عسل عبارتند از:

بیشتر بخوانید:  غذاهایی که متخصصان مغز و اعصاب آنها را توصیه نمی کنند

اسیدهای آمینه: در عسل می‌توان انواع مختلفی از اسیدهای آمینه آزاد را یافت. همچنین می‌توان آسپارتیک، گلوتامیک، آلین یا آرژنین را در بعضی از عسل‌ها  پیدا کرد.

پروتئین‌ها: درصد پروتئین موجود در عسل حدود 0.26٪ و تقریباً صفر است.

مواد معدنی: بسته به تنوع عسلی که با آن مواجه می‌شویم، مواد معدنی موجود در آن متفاوت است. با این حال، مواد معدنی مانند روی، منیزیم یا پتاسیم هست که در یک عسل طبیعی وجود دارد.

ویتامین‌ها: از جمله خواص عسل، ویتامین‌های فراوان آن است که قابلیت جذب بالایی دارند. ویتامین A، ویتامین B1، ویتامین B2، ویتامین B3، ویتامین B5، ویتامین B6، ویتامین B8 – ویتامین B9، ویتامین C، ویتامین D یا ویتامین K در عسل طبیعی یافت می‌شود.

آنزیم‌ها: در عسل می‌توان آنزیم‌هایی مانند آمیلاز A و B یا گلوکز اکسیداز را نیز یافت.

ترکیبات عسل
عسل عمدتاً از قندها (80-78%) تشکیل شده است.

آیا مصرف عسل عوارض هم دارد؟

به طور کلی مصرف عسل با عوارض خاصی همراه نیست، اما افراد زیر نباید عسل مصرف کنند:

نوزادان زیر 1 سال : عسل می تواند باعث یک بیماری نادر اما جدی در دستگاه گوارش نوزاد به نام بوتولیسم شود. باکتری های حاصل از هاگ ها می توانند در روده نوزاد رشد کرده و تکثیر شوند و سم خطرناکی تولید کنند.

افرادی که به عسل آلرژی دارند: اگرچه نادر است، اما آلرژی به گرده زنبور عسل می تواند باعث واکنش های نامطلوب جدی و گاهی کشنده شود. علائم و نشانه های آلرژی عبارتند از:

  • خس خس سینه
  • علائم آسم
  • سرگیجه
  • تهوع
  • استفراغ
  • ضعف
  • تعریق بیش از حد
  • غش
  • ریتم نامنظم قلب (آریتمی)

آنچه از مقاله خواص عسل آموختیم:

عسل، هدیه‌ ای ارزشمند از طبیعت است که به دلیل خواص درمانی و تغذیه‌ ای بی‌ نظیرش، از دیر باز مورد توجه انسان قرار گرفته است. این ماده شیرین و طبیعی، سرشار از ویتامین‌ ها، مواد معدنی، آنتی‌ اکسیدان‌ ها و آنزیم‌ های مفید است که به بهبود سلامت عمومی بدن کمک می‌کند. خواص عسل در درمان بیماری ها به دلیل فواید ضد التهابی و آنتی اکسیدانی آن می باشد.

مصرف منظم عسل، به شرط آنکه با اعتدال و همراه با یک رژیم غذایی سالم صورت گیرد، می‌ تواند به بهبود کیفیت زندگی و پیشگیری از بسیاری از بیماری‌ ها کمک کند. با این حال، افراد مبتلا به دیابت یا افرادی که به گرده گل حساسیت دارند، باید قبل از مصرف عسل با پزشک خود مشورت کنند.

سوالات متداول مقاله خواص عسل:

1- آیا عسل بهتر از شکر است؟

عسل دارای شاخص گلیسمی پایین تری نسبت به شکر است، به این معنی که سطح قند خون را به سرعت بالا نمی برد. همچنین از نظر طعم شیرین تر از شکر است، بنابراین از نظر تئوری ممکن است کمتر به آن نیاز داشته باشید، اما کالری آن در هر قاشق چایخوری کمی بیشتر است، بنابراین عاقلانه است که مراقب اندازه وعده های غذایی باشید.

2- فواید عسل برای کاهش وزن چیست؟

منابع معتبر تحقیقاتی در مورد عسل نشان می دهد که ممکن است اثرات ضد چاقی در حیوانات داشته باشد. تحقیقات بیشتری لازم است تا ببینیم آیا این تأثیر بر انسان نیز دارد یا خیر.

3- بهترین نوع عسل چه عسلی است؟

بهترین عسل برای مصرف، عسل خام است، چرا که فرآوری کمتری روی آن صورت گرفته است. عسل خام عسلی است که مستقیماً از کندو بیرون می‌آید و کاری جز جمع کردن و تقسیم آن در ظرف‌ها با آن انجام نشده است. هرچه عسل تیره تر باشد، مقدار فرآوری کمتری روی آن انجام شده است.

منبع:

خواص عسل طبیعی چیست؟ - - خواص عسل - خواص مواد غذایی
مریم اصیلی

از سال 95 با ورود به مجموعه دکتر کرمانی وارد حوزه‌ی محتوا و به طور تخصصی محتوای تغذیه و سلامتی شدم. ابتدا کار رو با ترجمه شروع کردم و بعد از اون بخش سرپرستی و نظارت بر محتوا رو به عهده گرفتم. به شدت عاشق تولید محتوا هستم و به معجزه‌ی کلمات باور دارم.

میانگین امتیاز 4.6 از 5
    به اشتراک بگذارید
مطالب مرتبط
همه مقالات
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

نظرات شما
میرصالحی 1403/03/09

سلام میرصالحی هستم میخاستم بدونم چطور برای گلودرد و سرماخوردگی از عسل استفاده کنم؟

کارشناس به اندام 1403/03/09

سلام عزیزم با اب گرم و اب لیمو ترکیب کنید

مهدی 1402/06/09

محتوای خوبی بود

کارشناس به اندام 1402/06/09

ممنون عزیزم