
دیابت نوع 2 یک نوع اختلال بدنی در نحوه تنظیم استفاده از قند به عنوان سوخت است که در طولانی مدت منجر به گردش بیش از حد قند در جریان خون شده و در نهایت، سطح بالای قند خون میتواند باعث اختلال در سیستم گردش خون، سیستم عصبی و سیستم ایمنی شود. پیش از این، دیابت نوع دو به عنوان دیابت بزرگسالان شناخته میشد، اما واقعیت این است که دیابت نوع 1 و 2 میتواند هم در دوران کودکی و هم بزرگسالی شروع شود. لازم به ذکر است هیچ درمانی برای دیابت نوع دوم وجود ندارد، اما کاهش وزن، تغذیه خوب و ورزش میتواند به مدیریت این بیماری کمک کند. ما در این مقاله به معرفی دیابت نوع دو، راههای پیشگیری، علائم، عوارض و تمام نکات مرتبط با این بیماری پرداختهایم. با ما همراه باشید.
- دیابت نوع 2 چیست؟
- راههای پیشگیری از دیابت نوع دو کدام است؟
- علائم دیابت نوع 2
- علت ابتلا به دیابت نوع دوم
- عواملی که خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش میدهند
- عوامل خطری که از کنترل شما خارج هستند
- عوارض دیابت 2
- روش تشخیص دیابت نوع ۲
- چگونه دیابت نوع 2 را کنترل کنیم؟
- آسیبهای بلند مدت دیابت نوع 2 به اعضای بدن
- چگونه از دیابت نوع دو پیشگیری کنیم؟
دیابت نوع 2 چیست؟
اکثر مردم میدانند که دو نوع دیابت وجود دارد، اما همه تفاوت بین آنها را درک نمیکنند. در دیابت نوع 1 و 2، سطح قند خون میتواند بسیار بالا رود، زیرا بدن انسولین (هورمون تنظیم قند خون) تولید نکرده یا به درستی از انسولین استفاده نمیکند. اگرچه به ظاهر مشکل در هر دو نوع دیابت یکسان است، اما علل و درمانهای متفاوتی دارند. در دیابت نوع 2، برخلاف نوع 1 بدن هنوز مقدار کمی انسولین تولید میکند، اما این مقدار به اندازه کافی موثر نیست. لوزالمعده نمیتواند با سطوح بالای قند خون ناشی از رژیم غذایی نامناسب و کمتحرکی هماهنگ شود. علاوه بر این، برخی از افراد مبتلا به دیابت نوع دوم در واقع “مقاومت به انسولین” دارند؛ به این معنی که لوزالمعده انسولین تولید میکند، اما بدن آن را تشخیص نمیدهد (این مورد با نوع 1 متفاوت است که در آن سلولهای تولید کننده انسولین توسط سیستم ایمنی مورد حمله قرار میگیرند).
همچنین در دیابت نوع دوم، دو مشکل مرتبط با یکدیگر وجود دارد: اول اینکه لوزالمعده انسولین کافی تولید نمیکند و دوم اینکه سلولها به انسولین واکنش ضعیفی نشان داده و قند کمتری مصرف میکنند. در گذشته دیابت نوع دوم به عنوان دیابت بزرگسالان شناخته میشد، اما واقعیت این است که هر دو فرم دیابت (نوع 1 و نوع 2) میتواند در دوران کودکی و بزرگسالی آغاز شود؛ البته نوع 2 در افراد مسن شایعتر است، اما افزایش تعداد کودکان مبتلا به چاقی منجر به افزایش موارد بیشتر دیابت نوع دو در افراد جوان شده است. در هر صورت، اگر رژیم غذایی افراد سرشار از کربوهیدرات و چربی بوده، اما فیبر کمی داشته باشد یا فرد فعالیت بدنی نداشته باشد و یا اگر مبتلا به فشار خون بالا باشد، خطر ابتلا به دیابت نوع دوم بیشتر است. مصرف زیاد الکل و سن نیز از عوامل خطر هستند.
راههای پیشگیری از دیابت نوع دو کدام است؟
انتخاب سبک زندگی سالم و رعایت موارد زیر، میتواند به پیشگیری از دیابت نوع دوم کمک کند:
- مصرف غذاهای سالم: غذاهایی که چربی و کالری کمتر و فیبر بیشتری داشته باشند، مانند میوهها، سبزیجات و غلات کامل.
- ورزش و فعالیت بدنی: فعالیت هوازی متوسط تا شدید به مدت 150 دقیقه یا بیشتر در هفته، مانند پیادهروی سریع، دوچرخهسواری، دویدن یا شنا.
- کاهش وزن: کاهش 7 تا 10 درصد وزن بدن و تثبیت آن، میتواند پیشروی از پیش دیابت به دیابت نوع 2 را به تاخیر اندازد.
علائم دیابت نوع 2
علائم و نشانههای دیابت نوع دوم اغلب به کندی ایجاد میشوند. در واقع فرد ممکن است سالها با دیابت نوع دو زندگی کند، اما از وجود آن خبر نداشته باشد، علائم و نشانههای احتمالی عمومی وجود این بیماری، ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- افزایش تشنگی
- تکرر ادرار
- افزایش گرسنگی
- کاهش وزن ناخواسته
- خستگی
- تاری دید
- زخمهایی که دیر التیام مییابند
- عفونتهای مکرر
- بیحسی یا گزگز در دست یا پا
- تیرگی پوست در زیر بغل و گردن
به دلیل ماهیت ژنتیکی دیابت نوع 1، آزمایش خون برای تعیین احتمال ابتلا به نوع 1 اغلب انجام نشده یا توسط پزشکان توصیه نمیشود، اما هنگامی که علائم ظاهر میشوند، آزمایش خون برای تشخیص نوع 2 دیابت ضروری است. همچنین، غربالگری A1C سطح قند خون را از چند ماه گذشته تا کنون تعیین نموده و معمولاً برای تشخیص نوع 1، نوع 2 و پیش دیابت استفاده میشود. علاوه بر این، نظارت منظم بر سطح قند خون برای جلوگیری از عوارض شدید و آگاهی از علائم و نشانههایی که ممکن است نشان دهنده سطح نامنظم قند خون و نیاز به مراقبت فوری باشد، برای هشیاری در برابر ابتلا به دیابت نوع دو لازم است. این نشانهها ممکن است به صورت سندرمهایی ظاهر شوند که شامل موارد زیر هستند:

علائم و نشانههای دیابت نوع دوم اغلب به کندی ایجاد میشوند.
سندرم هیپراسمولار غیرکتوتیک هیپرگلیسمی (HHNS)
علامت این سندرم تهدید کننده، قند خون بالاتر از 600 میلیگرم در دسیلیتر است. وجود عفونت، عدم مصرف داروهای تجویز شده یا استفاده از استروئیدها یا داروهای خاصی که باعث تکرر ادرار میشوند، ممکن است باعث تشدید HHNS شوند. علائم و نشانههای این سندروم عبارتند از:
- دهان خشک
- تشنگی شدید
- خواب آلودگی
- گیجی
- ادرار تیره
- تشنج
کتواسیدوز دیابتی
کتواسیدوز دیابتی زمانی اتفاق میافتد که کمبود انسولین منجر به تجزیه چربی در بدن به جای قند میشود. این بیماری باعث تجمع اسیدهایی به نام کتون در جریان خون میشود. محرکهای کتواسیدوز دیابتی، شامل برخی بیماریها، بارداری، تروما و داروهایی از قبیل برخی داروهای دیابت به نام مهارکنندههای SGLT2 است. اگرچه کتواسیدوز دیابتی معمولاً در دیابت نوع دو شدت کمتری دارد، اما خطر مسمومیت اسیدی میتواند یک عامل مخاطرهانگیز باشد. همچنین، علاوه بر علائم و نشانههای هیپوگلیسمی مانند تکرر ادرار و افزایش تشنگی، کتواسیدوز ممکن است علائم زیر را نیز در پی داشته باشد:
- حالت تهوع
- استفراغ
- درد شکم
- تنگی نفس
- بوی نفس میوهای
قند خون پایین
اگرچه واژه دیابت ممکن است همواره با افزایش قند خون در ذهن تداعی شود، اما دیابت نوع 2 همیشه با قند خون بالا همراه نیست و در واقع، نوعی بینظمی قند خون است و با اینکه اغلب نگرانی از بالا بودن قند خون در این بیماری وجود دارد، اما اگر فرد دارویی را به طور ناخواسته بیش از حد معمول مصرف کرده یا فعالیت بدنی بیش از حد داشته و یا یک وعده غذایی را حذف نموده باشد، ممکن است ناگهان سطح قند خون وی به زیر محدوده هدف افت کند که به آن هیپوگلیسمی یا قند خون پایین میگویند و علائم و نشانههای آن عبارتند از:
- تعریق
- لرزش
- ضعف
- گرسنگی
- تحریک پذیری
- سرگیجه
- سردرد
- تاری دید
- تپش قلب
- لکنت زبان
- خواب آلودگی
- گیجی
- بیهوشی ناگهانی
هنگام مواجهه با این علائم باید با مصرف یک ماده شیرین، سطح قند خون به سرعت افزایش یابد و پس از بازگشت سطوح به حالت عادی یک وعده غذایی خورده شود. اگر فرد هوشیاری خود را از دست بدهد، باید یک تزریق اضطراری گلوکاگون (هورمونی که ترشح قند در خون را تحریک میکند) انجام دهد.
علت ابتلا به دیابت نوع دوم
به طور کلی، علت علمی ابتلا به دیابت نوع دو این است که سلولهای ماهیچه، چربی و کبد در برابر انسولین مقاوم میشوند و از آنجایی که این سلولها به طور طبیعی با انسولین تعامل ندارند، قند کافی دریافت نمیکنند و علاوه بر این، پانکراس هم قادر به تولید انسولین کافی برای مدیریت سطح قند خون نیست. اینکه دقیقاً چرا این اتفاق میافتد، هنوز ناشناخته است، اما اضافه وزن و بیتحرکی عوامل جانبی کمک کننده این مساله هستند. در ادامه به دو علت کلیدی ابتلا به این بیماری پرداخته شده است.

اضافه وزن و بیتحرکی عوامل جانبی کمک کننده به ایجاد دیابت نوع 2 هستند.
نحوه عملکرد انسولین در ابتلا به دیابت نوع دو
انسولین هورمونی است که از غده واقع در پشت و زیر معده (لوزالمعده) ترشح شده و به صورت زیر عمل میکند:
- قند موجود در جریان خون پانکراس را تحریک میکند تا انسولین ترشح کند
- انسولین در جریان خون گردش کرده و به قند کمک میکند تا وارد سلولها شود
- مقدار قند در جریان خون کاهش مییابد
- در پاسخ به این افت قند خون، پانکراس انسولین کمتری ترشح میکند و این چرخه ادامه مییابد
نقش گلوکز در ابتلا به دیابت نوع دو
گلوکز منبع اصلی انرژی برای سلولهایی است که ماهیچهها و سایر بافتها را میسازند و طی فرایند زیر عمل میکند:
- گلوکز از دو منبع اصلی به دست میآید: غذا و کبد.
- گلوکز در جریان خون جذب شده و با کمک انسولین وارد سلولها میشود.
- کبد، گلوکز را ذخیره و تولید میکند.
- هنگامی که سطح گلوکز پایین است (مانند زمانی که فرد روزه است یا غذا نخورده است)، کبد گلیکوژن ذخیره شده را به گلوکز تجزیه میکند تا سطح گلوکز را در محدوده طبیعی نگه دارد.
در دیابت نوع 2، این فرآیند به خوبی انجام نمیشود و به جای اینکه گلوکز به داخل سلولها حرکت کند، قند در جریان خون تجمع مییابد. با افزایش سطح قند خون، سلولهای بتا تولیدکننده انسولین در لوزالمعده انسولین بیشتری آزاد میکنند و در نهایت دچار اختلال شده و نمیتوانند انسولین کافی برای پاسخگویی به نیازهای بدن بسازند.
عواملی که خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش میدهند
برخی عادات و شرایط سلامت و پزشکی که به سبک زندگی شما برمیگردد میتوانند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش دهند. این عوامل شامل موارد زیر میباشد:
- اضافه وزن مخصوصا در ناحیه دور کمر
- عدم تحرک
- سیگار کشیدن
- برنامه غذایی سرشار از گوشت قرمز، گوشت فرآوری شده، لبنیات پرچرب و شیرینیجات
- کلسترول و چربی خون غیر طبیعی
- ابتلا به پیش دیابت
- ابتلا به دیابت بارداری
- ابتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک
عوامل خطری که از کنترل شما خارج هستند
دیگر عوامل ابتلا به دیابت نوع دو که خارج از کنترل شما هستند عبارتند از:
- نژاد یا قومیت: اسپانیایی، آمریکاییهای آفریقایی تبار، بومیان آمریکا و آسیاییها بیش از حد متوسط در خطر هستند.
- سابقه فامیلی دیابت: داشتن پدر و مادر یا برادر و خواهری که مبتلا به دیابت باشند خطر ابتلا را در شما بالا میبرد.
- سن: با رسیدن به سن 45 سال و بیشتر از آن خطر دیابت نیز افزایش پیدا میکند.
هر چقدر عوامل خطر بیشتری داشته باشید، خطر مبتلا شدنتان به دیابت نوع 2 نیز بیشتر میشود.
عوارض دیابت 2
دیابت نوع 2 بسیاری از اندامهای اصلی، از جمله قلب، رگهای خونی، اعصاب، چشمها و کلیهها را تحت تاثیر قرار میدهد. علاوه بر این، عواملی که خطر ابتلا به دیابت را افزایش میدهند، خودشان عوامل خطر برای سایر بیماریهای مزمن جدی هستند. مدیریت دیابت و کنترل قند خون میتواند خطر ابتلا به این عوارض را کاهش دهد. در مجموع، پیامدهای بالقوه دیابت و بیماریهای مکرر همراهش عبارتند از:
- بیماریهای قلبی و عروقی: دیابت با افزایش خطر بیماری قلبی، سکته مغزی، فشار خون بالا و باریک شدن عروق خونی (آترواسکلروز) مرتبط است.
- آسیب عصبی (نوروپاتی) در اندامها: قند خون بالا در طول زمان میتواند به اعصاب آسیب برساند و در نتیجه باعث گزگز، بی حسی، سوزش، درد یا در نهایت از دست دادن حس شود.
- آسیب به اعصاب قلب: دیابت نوع دو میتواند موجب ریتم نامنظم قلب شود.
- آسیب عصبی در دستگاه گوارش: دیابت میتواند باعث ایجاد مشکلاتی مانند حالت تهوع، استفراغ، اسهال یا یبوست و برای مردان، باعث اختلال نعوظ شود.
- بیماری کلیوی: دیابت ممکن است منجر به بیماری مزمن کلیه شود.
- آسیب چشم: دیابت خطر ابتلا به بیماریهای جدی چشمی مانند آب مروارید و گلوکوم را افزایش میدهد و ممکن است به رگهای خونی شبکیه آسیب رسانده و منجر به کوری شود.
- بیماریهای پوستی: دیابت ممکن است موجب مشکلات پوستی، از جمله عفونتهای باکتریایی و قارچی شود.
- بهبودی آهسته زخمها: بریدگیها و تاولها در مبتلایان به دیابت نوع دوم میتوانند به عفونتهای جدی درمان ناپذیر تبدیل شوند که حتی منجر به قطع انگشتان پا شود.
- اختلال شنوایی: مشکلات شنوایی در افراد مبتلا به دیابت شایعتر است.
- آپنه خواب: آپنه انسدادی خواب در افراد مبتلا به دیابت نوع دوم شایع است. چاقی ممکن است عامل اصلی ایجاد هر دو بیماری باشد.
- زوال عقل: به نظر میرسد دیابت نوع دو خطر ابتلا به بیماری آلزایمر و سایر اختلالاتی که باعث زوال عقل میشوند را افزایش میدهد.

دیابت خطر ابتلا به بیماریهای جدی چشمی مانند آب مروارید و گلوکوم را افزایش میدهد.
روش تشخیص دیابت نوع ۲
دیابت نوع دو معمولاً با استفاده از آزمایش هموگلوبین گلیکوزه (A1C) تشخیص داده میشود. این آزمایش میانگین سطح قند خون فرد را در دو تا سه ماه گذشته نشان میدهد و نتایج آن به صورت زیر تفسیر میشوند:
- زیر 5.7% طبیعی است.
- 7٪ تا 6.4٪ به عنوان پیش دیابت تشخیص داده میشود.
- 5٪ یا بیشتر در دو آزمایش جداگانه نشاندهنده دیابت است.
اگر آزمایش A1C در دسترس نباشد یا اگر فرد شرایط خاصی داشته باشد که با آزمایش A1C تداخل دارد، پزشک ممکن است از آزمایشهای زیر برای تشخیص دیابت استفاده کند:
- آزمایش قند خون تصادفی
- آزمایش قند خون ناشتا
- تست تحمل گلوکز خوراکی (این تست بیشتر در دوران بارداری استفاده میشود)
اگر فردی مبتلا به دیابت تشخیص داده شود، پزشک ممکن است آزمایشهای دیگری را برای تمایز بین دیابت نوع 1 و نوع 2 انجام دهد، زیرا این دو بیماری اغلب به درمانهای متفاوتی نیاز دارند. همچنین، پزشک سطح A1C را حداقل دو بار در سال و زمانی که تغییراتی در درمان ایجاد شود، تکرار میکند. اهداف A1C بسته به سن و سایر عوامل متفاوت است. انجمن دیابت آمریکا معمولا سطح A1C زیر 7٪ را توصیه میکند. علاوه بر این، آزمایشات تشخیصی منظمی برای غربالگری عوارض دیابت نیز انجام خواهد شد.
چگونه دیابت نوع 2 را کنترل کنیم؟
عوامل زیادی در کنترل و بهبود دیابت نوع 2 وجود دارند که برخی از آنها عبارتند از:
کنترل دیابت نوع 2 با رژیم غذایی
خوشبختانه، کنترل سطح قند خون با عوض کردن برنامه غذایی و کاهش وزن اضافی میتواند خطر عوارض را از بین ببرد. اگر دیابت نوع 2 دارید باید بر مصرف کربوهیدرات نظارت داشته باشید و میزان کربوهیدرات در هر وعده را محاسبه کنید. همچنین میزان چربی و پروتئین دریافتی و کاهش میزان کالری را باید در نظر بگیرید. از پزشک خود بخواهید شما را به یک متخصص تغذیه معرفی کند تا به کنترل برنامه غذاییتان کمک کند.

کنترل دیابت نوع 2 با ورزش
انجام روتینهای ورزشی، از جمله تمرینات قدرتی یا پیادهروی، قدرت استفاده بدن از انسولین را افزایش میدهد. ورزش میتواند سطح قند خون را در افرادی که دیابت نوع 2 دارند پایین بیاورد. فعال بودن همچنین به کاهش چربی بدن، کاهش فشار خون و محافظت در برابر بیماریهای قلبی نیز کمک میکند. افرادی که دیابت نوع دو دارند باید سعی کنند در بیشتر روزهای هفته حداقل 30 دقیقه ورزش با شدت متوسط داشته باشند.
کنترل دیابت نوع 2 با کاهش استرس
استرس میتواند باعث بالا رفتن فشار خون شود. همچنین باعث افزایش گلوکز در خون شود که نتیجهی جواب بدن به صورت جنگ یا گریز است. یا شاید برای مقابله با استرس به غذا روی بیاورید. وقتی دیابت دارید همه اینها برایتان بد است. به جای اینکه اجازه دهید استرس تاثیر خودش را بگذارد، تکنیکهای آرامش بخش مانند نفس عمیق، مدیتیشن یا تجسم فکری را امتحان کنید. گاهی نیز صحبت کردن با یک دوست، عضو خانواده یا مشاور نیز میتواند کمک کند. اگر با تمام این کارها همچنان درگیر استرس بودید با پزشک خود صحبت کنید.

استرس میتواند باعث بالا رفتن فشار خون شود.
داروهای خوراکی برای کنترل دیابت نوع 2
وقتی افرادی که دیابت نوع دو دارند قادر نیستند به اندازه کافی با ورزش و رژیم غذایی قند خون خود را کنترل کنند ممکن است دارو به روند کنترل دیابت اضافه شود. انواع مختلفی از قرصهای دیابت موجود است و معمولا به صورت ترکیبی استفاده میشوند. بعضی از این قرصها لوزالمعده را تحریک به تولید بیشتر انسولین میکنند و بعضی دیگر باعث بالا رفتن تاثیرگذاری انسولین میشوند و یا از هضم نشاسته جلوگیری میکنند. برخی از داروهای مورد استفاده برای درمان دیابت نوع 2 نیز به مهار تجزیه انسولین کمک میکنند.
انسولین روشی برای کنترل دیابت نوع دو
پزشکتان ممکن است با شروع درمان در کنار داروها، انسولین نیز تجویز کند. انسولین همچنین در افرادی که دیابت نوع دو دارند و دچار شکست سلولهای بتا هستند نیز استفاده میشود. شکست سلولهای بتا به این معناست که سلولهای موجود در لوزالمعده دیگر در جواب قند خون بالا توان تولید انسولین ندارند. در این مورد، انسولین درمانی باید تبدیل به یک روتین روزانه شود.
تزریق غیر انسولینی برای درمان دیابت نوع 2
داروهای جدیدی برای کسانی که دیابت نوع دو دارند نیز موجود است. پراملینتاید ( Symlin ) اگزناتاید ( Byetta ) لیراگلوتاید ( Victoza ) داروهای تزریقی غیر انسولینی هستند. در حالیکه انسولین گلوکز را به داخل سلول میکشد، این داروها باعث میشوند بدن برای کنترل قند خون انسولین آزاد کند.
آسیبهای بلند مدت دیابت نوع 2 به اعضای بدن
آسیب به عروق: حدود دو سوم کسانی که دیابت دارند بر اثر بیماریهای قلبی جان خود را از دست میدهند. دیابت همچنین فرد را دو تا چهار برابر بیشتر در خطر سکته مغزی قرار میدهد.
آسیب به کلیهها: هر چقدر مدت کنترل نشدن دیابت بالاتر برود، خطر بیماری های مزمن کلیوی نیز بیشتر می شود. دیابت علت اصلی نارسایی کلیوی است
آسیب به چشمها: قند خون بالا میتواند به عروق خونی باریک که اکسیژن و مواد مغذی را به شبکیه میرساند صدمه وارد کند. این مشکل به عنوان رتینوپاتی دیابتی شناخته میشود و میتواند باعث از دست دادن بینایی غیرقابل بازگشت شود.
آسیب به اعصاب: با گذشت زمان دیابت کنترل نشده و افزایش قند خون خطر بسیار جدی برای آسیب به اعصاب ایجاد میکنند. این علائم ممکن است شامل سوزن سوزن شدن، بیحسی و درد باشد که معمولا در انگشتان دست، دست، انگشتان پا و پا احساس میشود.
آسیب به پاها: آسیب عصبی دیابتی میتواند باعث شود زخم پای خود را احساس نکنید و دیر تشخیصش دهید. همزمان، سخت شدن عروق جریان خون به پا را ضعیف میکند. زخم پا حتی از یک آسیب خیلی کوچک نیز میتواند اتفاق بیافتد. در موارد شدید، عفونت از کنترل خارج میشود و در نتیجه به قطع عضو منجر میشود.
چگونه رژیم روی بهبود دیابت تاثیر می گذارد؟ برای یافتن جواب این ویدئو را از دست ندهید:
چگونه از دیابت نوع دو پیشگیری کنیم؟
یکی از عجیبترین چیزها در مورد دیابت نوع دو این است که چنین شرایط زندگی اغلب قابل پیشگیری است. برای کاهش خطر دیابت، دستور العملی مشابه به دفع بیماریهای قلبی را میتوان انجام داد:
• برنامه غذایی سالمی استفاده کنید.
• پنج روز در هفته به مدت 30 دقیقه ورزش کنید.
• به وزن سلامت برسید و تثبیتش کنید.
• با پزشک خود صحبت کنید تا علائم پیش دیابت را در شما بررسی کند.
در افرادی که پیش دیابت دارند. تغییر سبک زندگی و دارو کمک می کند تا بیماری به دیابت نوع دو توسعه پیدا نکند. دیابت نوع 2 یک بیماری جدی است که تا کنون درمان خاصی برای آن پیشنهاد نشده است، اما با رعایت رژیم غذایی سالم، کاهش وزن و ورزش منظم میتوان تا حدود زیادی از عوارض آن جلوگیری نمود.
- بایدها و نبایدهای تغذیه دیابت
- نکات ورزشی برای افراد مبتلا به دیابت نوع 2
- چگونه دیابت پدرم را، تنها در 4 ماه درمان کردم؟
- دیابت کودکان؛ با نشانههای خطر دیابت نوع 1 در کودکان آشنا شوید!
- دیابت نوع 2 چیست و بهترین راه مهار دیابت نوع دو کدام است؟
- دیابت شیرین یا ملیتوس و نقش تغذیه در بهبود آن
- دیابت بی مزه چیست و چه تفاوتی با دیابت شیرین دارد؟
- دیابت چیست و چه بلایی بر سر شما میآورد؟
- مقایسه انواع دیابت و علت به وجود آمدن هر کدام را اینجا بخوانید!
- معرفی انواع دمنوش دیابت به همراه میزان مصرف
- دیابت و روزه داری؛ تاثیر روزه بر قند خون
- رژیم غذایی دیابت؛ یک برنامه غذایی کامل برای دیابتیها
نظرات شما
-Mahmood ۳۰ فروردین ۱۴۰۲
باسلام وتحیت عزیزان نگران نباشید دیابت قابل کنترل است، تغدیه سالم وتعییر سبک زندگی، استفاده از غذاهای پر فیبر وکم کربوهیدارت مثل تخم ومرغ، کوشت مرغ، گوشت ماهی، پنیر، ماست، نان سبوس دار ، نان سنگگ، میوها مثل خیار ، سیب، پرتقال، استفاده از سیزیجات ریحان، شوید، استفاده از سیر وپیاز به بصورت مرتب وروزانه همراه غذا، پیاده روی سریع وتند ، دوچرخه سواری، ورزشهای هوازی در هفته حداقل ۴ روز ودر هر روز ۳۰ دقیقه، دوری از استرس وعصبانیت، گردش وسفر رفتن تا حدود زیادی میتونه از عوارض وخطرات دیابت جلوگیری کنه البته نیاز هست که تحت نظر پزشک دارو مصرف کنید ونکته پایانی اینکه ۳ چیز را در زندگیتان حذف کنید، نمک، غدای پرچرپ، قندها وشیرینهای غیر طبیعی.....خدا نگهدارتان باشه
روح اله احمدی ۲۵ فروردین ۱۴۰۲
تاثیر قارچ گارودرما در کنترل دیابت چیست؟
کارشناس به اندام ۲۶ فروردین ۱۴۰۲
عزیزم تاثیری نداره
Reza ۲۰ بهمن ۱۴۰۱
دوستان این یک تجربه شخصی و فوق العاده عالی و بی نظیر در درمان دیابت است مصرف میوه تمر هندی ترش(با تمر هندی بسته بندی فرق داره) از برخی میوه فروشی ها قابل تهیه است و نیز خیار جهت تاری دید چشم دیابتی را بسیار مفید دیدم شما هم امتحان کنید اگر خوب بود ما را هم دعا کنید و باز نشر دهید تا سایرین هم استفاده کنند
کارشناس به اندام ۲۶ بهمن ۱۴۰۱
ممنون ازبیان تجربه ای که داشتین عزیزم
نرگس قدیری ۱۷ آذر ۱۴۰۰
سلام منو مامانمددیابت نو ۲ داره کاهش وزن شدید داشته الان دوماهه گ سمت راست دلش درد میکنه مشکلی هست
کارشناس به اندام ۲۱ آذر ۱۴۰۰
سلام دوست عزیز کاهش وزنشون به خاطر داروهای تجویزی دیابت هست ولی برای دل دردشون به پزشک مراجعه کنید و آزمایشهای لازم رو انجام بدید
ماربی ۰۸ خرداد ۱۴۰۰
سلام من دیابت نوع ۲دارم ورقص مصرف میکنم کنترل شده تغذیه هم خیلی تاثیرداردممنون از مطالب خودتون خیلی کمکم کرد
اکرم السادات بدری ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۰
سپاس فراوان از مطالب خوبی که ارائه کرده اید.
معصومه نیرمی ۰۱ اردیبهشت ۱۴۰۰
سلام تشکر میکنم مطالبتون خیلی به دردم خورد سپاسگذارم
علیرضا حلاجی ۲۳ اسفند ۱۳۹۹
سلام قند من ناشتا 105است بعد از ناشتا در طول روز از 200رد می شه وبه 250می رسه در ضمن من فشار خون هم دارم می شه راهنمایی کنیید
کارشناس به اندام ۳۱ فروردین ۱۴۰۰
سلام دوست عزیز شما حتما داروهای مربوط به دیابت و فشاررو تحت نظر پزشک باید مصرف کنید
سیمونیان سارو ۲۶ دی ۱۳۹۸
باسلام و تشکر ازاطلاعات مفیدی که در باره دیابت نوع دو اطلاع رسانی کردید .