pms چیست؟ همه چیز در مورد سندرم پیش قاعدگی

آیا می‌دانید pms چیست و چرا تا این اندازه اهمیت دارد؟ بله. درست است، همان احساس نوسانات شدید خلقی، نفخ شکم، و سردردهای آزاردهنده قبل از شروع پریود و تمامی علائم آزاردهنده که به سندرم پیش از قاعدگی یا pms معروف هستند، می‌توانند کیفیت زندگی را به شدت تحت تاثیر قرار دهند. سندرم پیش از […]

تاییدیه

تایید شده توسط کارشناس تغذیه دکترکرمانی قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایید.

زمان مطالعه 18 دقیقه
تعداد بازدید 369
تاریخ بروزرسانی
سندرم پیش از قاعدگی چیست
میانگین امتیاز 5 از 5

آیا می‌دانید pms چیست و چرا تا این اندازه اهمیت دارد؟ بله. درست است، همان احساس نوسانات شدید خلقی، نفخ شکم، و سردردهای آزاردهنده قبل از شروع پریود و تمامی علائم آزاردهنده که به سندرم پیش از قاعدگی یا pms معروف هستند، می‌توانند کیفیت زندگی را به شدت تحت تاثیر قرار دهند. سندرم پیش از قاعدگی (PMS) ترکیبی از علائمیست که بسیاری از زنان حدود یک یا دو هفته قبل از قاعدگی خود مشاهده می کنند. در این مقاله قصد داریم به شما بگوییم دقیقا pms چست و چگونه می‌توان به آن را مدیریت و درمان کرد. تا انتها با ما همراه باشید.

pms چیست؟

پی ام اس ترکیبی از علائم فیزیکی و احساسی است که بسیاری از زنان پس از تخمک گذاری و قبل از شروع دوره قاعدگی خود به آن مبتلا می شوند. pms در روزهای پس از تخمک گذاری اتفاق می افتد زیرا اگر باردار نباشید سطوح استروژن و پروژسترون به شدت شروع به کاهش می کند. علائم سندروم پیش از قاعدگی در عرض چند روز پس از شروع قاعدگی در زنان از بین می رود، زیرا سطح هورمون دوباره شروع به افزایش می کند.

pms چیست
پی ام اس ترکیبی از علائم فیزیکی و احساسی است که بسیاری از زنان پس از تخمک گذاری تجربه می کنند.

علائم pms چیست؟

علائم سندرم پیش قاعدگی برای هر زن متفاوت است. برخی از زنان بدون علائم هستند و یا فقط دچار کمی از علائم پریودی می شوند. برای دیگران، علائم pms ممکن است آنقدر شدید باشد که انجام فعالیت های روزمره مانند رفتن به محل کار یا مدرسه را سخت کند. ممکن است علائم فیزیکی مانند نفخ یا گاز گرفتگی یا علائم عاطفی مانند غمگینی یا هر دو را داشته باشید. علائم مرتبط با این سندرم همیشه قابل پیش بینی نیستند. علاوه بر این علائمی که در 20 سالگی دارید ممکن است با علائمی که در 30 و 40 سالگی تجربه می کنید متفاوت باشد. به طور کلی علائم pms ممکن است جسمی یا روحی باشد:

علائم جسمی pms عبارتند از:

  • تورم یا حساس شدن سینه‌ها
  • یبوست یا اسهال
  • نفخ
  • گرفتگی
  • سردرد یا کمردرد
  • دست و پا چلفتی شدن
  • تحمل کمتر برای سرما، صدا یا نور

علائم روانی pms عبارتند از:

  • تحریک پذیری
  • احساس خستگی
  • مشکلات خواب (کم یا زیاد خوابیدن)
  • تغییرات اشتها یا هوس غذایی
  • مشکل در تمرکز یا حافظه
  • تنش یا اضطراب
  • افسردگی، احساس غم و اندوه، یا گریه
  • نوسانات خلقی
  • کاهش علاقه به رابطه جنسی
علائم pms
علائم سندرم پیش قاعدگی برای هر زن متفاوت است.

اگر این علائم شما را آزار می دهد یا زندگی روزمره شما را تحت تاثیر قرار می دهد، با پزشک خود صحبت کنید.

شدت علائم و تأثیر pms بر زندگی روزمره

گاهی این علائم به حدی شدید است که زندگی روزمره شما را تحت تاثیر قرار می دهد. ممکن است احساس خستگی دائمی در محل کار، مدرسه و دانشگاه داشته باشید. علائم روحی و احساس ناراحتی و افسردگی ممکن است از زندگی ناامیدتان کند و یا مشکلات خواب و استرس و اضطراب داشته باشید.

علائم افسردگی و اضطراب شبیه pms هستند و ممکن است قبل یا در طول دوره شما بدتر شوند.

علائم سندرم خستگی مزمن در برخی از زنان اغلب درست قبل از پریود بدتر می شود. تحقیقات نشان می دهد که زنان مبتلا به سندرم خستگی مزمن نیز ممکن است بیشتر در معرض خونریزی شدید قاعدگی و یائسگی زودرس یا زودرس باشند.

سندرم روده تحریک پذیر IBS که باعث گرفتگی و نفخ می شود، ممکن است درست قبل از پریود بدتر شود. زنان مبتلا به سندرم درد مثانه بیشتر در معرض گرفتگی دردناک در طول PMS هستند.

pms همچنین ممکن است برخی از مشکلات سلامتی مانند آسم، آلرژی و میگرن و اختلال بی قراری را بدتر کند.

اینفوگرافیک پی ام اس

سندرم پیش قاعدگی چگونه تشخیص داده می شود؟

هیچ آزمایش واحدی برای تشخیص pms وجود ندارد. اما در صورت مراجعه به پزشک، او ممکن است در مورد علائم شما با شما صحبت کند، و سوال‌هایی از این قبیل بپرسد که: ” چه زمانی رخ می دهد و چقدر بر زندگی شما تأثیر می گذارد؟”

روش‌های دیگر تشخیص pms به شکل زیر هستند:

  • اغلب پنج روز قبل از قاعدگی اتفاق می افتد و در عرض چهار روز پس از شروع قاعدگی به پایان می‌رسد.
  • شما را از لذت بردن یا انجام برخی از فعالیت‌های عادی باز می‌دارد.

روش‌های دیگر تشخیص  pms در واقع همان علائم آن هستند و شامل سندرم خستگی مزمن، اختلالات تیروئید و اختلالات خلقی، مانند افسردگی و اضطراب می‌شوند. پزشک شما ممکن است آزمایش‌هایی مانند آزمایش عملکرد تیروئید یا آزمایش‌های غربالگری خلق و خو را برای کمک به تشخیص واضح تجویز کند.

سوالاتی که پزشک شما ممکن است بپرسد عبارتند از:

  • بین یک پریود تا پریود دیگر چند روز فاصله است؟
  • چند روز خونریزی دارید؟
  • پریود شما چند روز است و آیا سبک، متوسط ​​یا سنگین است؟
  • چه علائمی دارید؟
  • چه زمانی علائم شما ظاهر می شوند/از بین می روند؟
  • چه زمانی علائم شما خفیف تر/شدیدتر است؟
  • آیا علائم شما با زندگی شما تداخل دارد؟ چطور؟
علت pms چیست
اگر با علائم pms آشنا نیستید، می‌توانید با یک پزشک زنان صحبت کنید.

پزشک شما همچنین ممکن است در مورد سابقه پزشکی و داروهایی که مصرف می‌کنید بپرسد تا عواملی غیر از pms را که ممکن است باعث علائم شما شوند بررسی کند. آنها ممکن است از شما در مورد سابقه پزشکی خانواده شما نیز بپرسند، زیرا بسیاری از بیماری ها (مانند اختلالات خلقی) در خانواده ها وجود دارد.

بیشتر بخوانید:  آنچه درباره سندروم خستگی مزمن نمی دانید!

علائم pms چند روز قبل از پریودی ظاهر می شود؟

سندرم پیش از قاعدگی اغلب در هفته آخر فاز لوتئال (1 تا 2 هفته قبل از قاعدگی) رخ می دهد. علائم، معمولاً بعد از تخمک گذاری و از 5 روز قبل از شروع قاعدگی شروع می شود و در عرض 4 روز پس از شروع خونریزی از بین می رود.

علت pms چیست؟

محققان دقیقاً نمی دانند چه چیزی باعث pms می شود و علت آن تقریبا ناشناخته است. اما این امکان وجود دارد که تغییرات هورمونی مربوط به چرخه قاعدگی شما باعث شود علائم pms را تجربه کنید. از آنجا که بعد از تخمک گذاری سطح هورمون های استروژن و پروژسترون کاهش می یابد، علائم پی ام اس آغاز می‌شود، همین علت ممکن است بروز پی ام اس را در بر داشته باشد.

البته معمولاً در بین افرادی که سابقه دیسمنوره (قاعدگی دردناک) در بین افراد خانواده به خصوص مادر وجود داشته است، احتمال پی ام اس بیشتر است.

بهترین روش‌های مدیریت و درمان pms چیست؟

برای بسیاری از زنان، تغییر شیوه زندگی می تواند به کاهش علائم pms کمک کند، اما درمان قطعی وجود ندارد و علائم شما به محض اینکه یائسگی را تجربه کنید و دیگر پریود نشوید، سرانجام از بین خواهند رفت.

شما معمولاً می توانید علائم خفیف را با تغییرات سبک زندگی و داروهای بدون نسخه (OTC) مدیریت کنید. علائم شدیدتر ممکن است نیاز به نسخه پزشک داشته باشد و بسته به شدت علائم، پزشک ممکن است یک یا چند دارو را برای سندرم پیش قاعدگی تجویز کند.

مدیریت pms
برای مدیریت و درمان pms می‌توانید از داروهای بدون تجویزی استفاده کنید.

روش‌های زیر برای مدیریت پی ام اس مفیدند:

تغییر سبک زندگی

  • فعالیت بدنی هوازی منظم در طول ماه داشته باشید: ورزش می تواند به علائمی مانند افسردگی، مشکل در تمرکز و خستگی کمک کند.
  • بیشتر اوقات غذاهای سالم انتخاب کنید: پرهیز از غذاها و نوشیدنی های حاوی کافئین، نمک و شکر دو هفته قبل از قاعدگی ممکن است بسیاری از علائم pms را کاهش دهد. در مورد تغذیه سالم برای زنان بیشتر بدانید.
  • به اندازه کافی بخوابید: سعی کنید هر شب حدود هشت ساعت بخوابید. کمبود خواب با افسردگی و اضطراب مرتبط است و می تواند علائم pms مانند بدخلقی را بدتر کند.
  • راه های سالمی برای مقابله با استرس پیدا کنید: با دوستان خود صحبت کنید یا در یک دفترچه بنویسید. از یوگا، ماساژ، یا مدیتیشن نیز می‌توانید کمک بگیرید.
  • سیگار نکشید: در یک مطالعه بزرگ، زنانی که سیگار می‌کشیدند علائم pms بدتری از زنانی که سیگار نمی‌کشیدند گزارش کردند.

استفاده از داروهای بدون نسخه

داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن که قبل یا در شروع پریود مصرف شوند، می توانند گرفتگی و ناراحتی سینه را کاهش دهند.

مکمل های ویتامینی مثل کلسیم، منیزیم، ویتامین E و ویتامین B6 نیز علائم را تسکین می دهند، اما شواهد محدود یا کم است.

داروهای تجویزی (در موارد شدید)

داروهای ضد افسردگی مهارکننده‌های انتخابی بازجذب سروتونین که شامل فلوکستین، پاروکستین، سرترالین و .. است، در کاهش علائم خلقی موفق بوده‌اند.

و داروهای ضد بارداری هورمونی که تخمک گذاری را متوقف می کنند، نیز ممکن است علائم pms را تسکین دهند.

درمان سندرم پیش قاعدگی
در موارد شدید، برای کاهش علائم pms ممکن است مجبور به مصرف داروهای ضد افسردگی شوید.

درمان‌های طبیعی

یوگا می تواند به افراد مبتلا به شرایط پزشکی و روانی از جمله درد قاعدگی، پریودهای نامنظم، استرس، تنش و اضطراب کمک کند. نشان داده شده است که این دارو علائم pms عاطفی، رفتاری و فیزیکی زنان را کاهش می‌دهد.

همچنین طب سوزنی هم ممکن است به درمان این درد کمک کند. نقاطی در طب سوزنی برای تأثیرگذاری بر سیستم های هورمونی انتخاب می شوند و ممکن است به تنظیم سطح استروژن و پروژسترون کمک کنند که می تواند بسیاری از علائم pms را کاهش دهد.

ویتامین ها، مواد معدنی و مکمل ها

ویتامین‌ها، مواد معدنی و مکمل‌های گیاهی مانند داروهای بدون نسخه و نسخه‌ای توسط FDA تنظیم نمی‌شوند، بنابراین ایده خوبی است که قبل از مصرف آنها با پزشک مشورت کنید. با این حال، شواهدی وجود دارد که نشان می دهد آنها می توانند به کاهش علائم سندرم پیش قاعدگی کمک کنند. این ویتامین‌ها عبارتند از:

کلسیم: تحقیقات نشان می دهد که کلسیم می تواند علائمی مانند خستگی، هوس غذایی و حتی افسردگی را بهبود بخشد. شما می توانید کلسیم را از محصولات لبنی (شیر، تخم مرغ، ماست)، غذاهای حاوی کلسیم (برخی غلات و نان) و مکمل ها دریافت کنید.

منیزیم: شواهدی در مورد اینکه آیا منیزیم به علائم pms مانند سردرد، استرس و اضطراب کمک می کند وجود دارد. شما می توانید منیزیم را از سبزیجات برگ دار سبز مثل اسفناج، آجیل، غلات کامل و مکمل ها دریافت کنید.

بیشتر بخوانید:  برای دفع سنگ کیسه صفرا چه بخوریم؟ سفری به سوی سلامتی گوارش

ویتامین B6: برخی مطالعات نشان داده اند که ویتامین B6 می تواند علائم مربوط به pms خفیف و متوسط ​​را بهبود بخشد. شما می توانید ویتامین B6 را از ماهی، مرغ، سیب زمینی، میوه های غیر مرکبات و مکمل ها دریافت کنید.

ویتامین b6 برای کنترل علائم pms
مصرف ویتامین B6 می‌تواند علائم مربوط به pms خفیف و متوسط ​​را بهبود بخشد.

امگا 3 و امگا 6: برخی مطالعات نشان داده اند که اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 می توانند علائم pms را کاهش دهند. می توانید امگا 3 و امگا 6 را از ماهی، تخم کتان، آجیل، سبزیجات برگ دار و مکمل ها دریافت کنید.

مکمل های گیاهی: چندین داروی گیاهی برای تسکین علائم pms با درجات مختلف شواهد استفاده می شود. از جمله این روغن ها می توان به کوهوش سیاه، روغن خراطین خشک و روغن گل مغربی اشاره کرد. قبل از شروع مصرف مکمل های گیاهی با پزشک خود صحبت کنید تا مطمئن شوید که این مکمل ها بی خطر هستند و در مقدار و دوز مناسب مصرف می کنید.

در طب سنتی درمان pms چیست؟

در طب سنتی درمان‌های زیر برای کاهش علائم pms تجویز می‌شود:

اسطوخودوس

تحقیقات نشان داده است که ماساژ روغن اسطوخودوس روی شکم می تواند به تسکین دردهای قاعدگی کمک کند و همچنین می تواند به تعادل خلق و خوی شما در این زمان از ماه کمک کند. بنابراین، اگر مرتباً از گرفتگی‌های قاعدگی و نوسانات خلقی رنج می‌برید، اسطوخودوس می‌تواند گزینه‌ی خوبی باشد.

مصرف دمنوش اسطوخودوس برای کاهش علائم pms
مصرف دمنوش اسطوخودوس در طب سنتی برای کاهش علائم pms توصیه می‌شود.

دمنوش بابونه

بابونه به دلیل خواص درمانی مانند اثرات ضد التهابی برای درمان pms استفاده می شود.همچنین می تواند اسپاسم و گرفتگی دراین دوران را کاهش دهد و استرس و اضطراب را از بین ببرد.

دمنوش دارچین

نوشیدن دمنوش دارچین در این دوران می تواند به کاهش علائم کمک کند، زیرا قادر به افزایش سطح اندورفین و بهبود گردش خون است و خواص ضدالتهابی دارد.

دمنوش زنجبیل

استفاده از دمنوش زنجبیل نیز به دلیل خواص ضدالتهابی می تواند اثر قابل توجهی بر درمان اسپاسم، حالت تهوع و سایر علائم pms بگذارد.

چه زمانی مراجعه به پزشک لازم است؟

هر زمان که در مورد علائم پی ام اس خود سؤال یا نگرانی دارید، باید با پزشک صحبت کنید، به ویژه اگرعلائم زیر را دارید:

  • درد پریود غیرقابل تحمل باشد؛
  • در زندگی روزمره شما اختلال ایجاد کرده باشد؛
  • گرفتگی عضلات بیش از دو روز طول بکشد؛
  • از داروهای مسکن بدون نسخه استفاده می کنید اما باز دردتان تسکین نمی یابد.
مراجعه به پزشک برای کاهش علائم سندرم پیش قاعدگی
اگر در مورد علائم سندرم پیش قاعدگی خود سؤال یا نگرانی دارید، باید با پزشک صحبت کنید.

آنچه از مقاله pms چیست آموختیم:

همانطور که در مقاله pms چیست آموختیم، سندرم پیش قاعدگی یا pms با تغییراتی در خلق و خو، احساسات، سلامت جسمانی و رفتار همراه است که می تواند بین تخمک گذاری و شروع قاعدگی شما رخ دهد. این علائم معمولاً تا چند روز پس از شروع قاعدگی طول می کشد و می تواند تأثیر منفی بر زندگی شما داشته باشد.

اگر علائم pms بر روتین و کیفیت زندگی شما تأثیر می گذارد و درمان های خانگی و داروهای بدون نسخه تفاوت چندانی ندارند، بهتر است با یک متخصص در ارتباط باشید. علائم شدید pms ممکن است نیاز به رویکرد درمانی عمیق تری داشته باشد، اما اغلب با درمان بهبود می یابند. یک پزشک یا متخصص بالینی می‌تواند راهنمایی‌های بیشتری برای ایجاد یک برنامه درمانی شخصی ارائه دهد که برای شما تفاوت ایجاد می‌کند.

سوالات متداول مقاله pms چیست؟

1- سندرم پیش قاعدگی یا pms چیست؟

سندرم پیش از قاعدگی (PMS) به مجموعه‌ای از علائم جسمی و روانی گفته می‌شود که بسیاری از زنان چند روز تا دو هفته قبل از شروع قاعدگی تجربه می‌کنند. این علائم معمولاً با شروع قاعدگی بهبود می‌یابند.

2- آیا PMS در همه زنان یکسان است؟

خیر، شدت و نوع علائم PMS در هر فرد متفاوت است. برخی از زنان علائم خفیفی دارند که به راحتی قابل مدیریت است، در حالی که برخی دیگر علائم شدیدی را تجربه می‌کنند که بر زندگی روزمره آن‌ها تأثیر می‌گذارد.

3- آیا PMS می‌تواند پیشگیری شود؟

در حال حاضر راه قطعی برای پیشگیری از PMS وجود ندارد، اما با تغییر سبک زندگی و مدیریت عوامل خطر، می‌توان شدت علائم را کاهش داد.

4- آیا PMS بر باروری تأثیر می‌گذارد؟

PMS به طور مستقیم بر باروری تأثیر نمی‌گذارد. اما اگر علائم PMS شدید باشد، ممکن است بر کیفیت زندگی و روابط زناشویی تاثیر گذاشته و به طور غیر مستقیم بر باروری تأثیر بگذارد.

منابع:

pms چیست؟ همه چیز در مورد سندرم پیش قاعدگی - 1 - سندرم پیش قاعدگی - بیماری و درمان
مریم اصیلی

از سال 95 با ورود به مجموعه دکتر کرمانی وارد حوزه‌ی محتوا و به طور تخصصی محتوای تغذیه و سلامتی شدم. ابتدا کار رو با ترجمه شروع کردم و بعد از اون بخش سرپرستی و نظارت بر محتوا رو به عهده گرفتم. به شدت عاشق تولید محتوا هستم و به معجزه‌ی کلمات باور دارم.

میانگین امتیاز 5 از 5
    به اشتراک بگذارید
مطالب مرتبط
همه مقالات
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*