چرا تا این اندازه متفورمین برای لاغری تبلیغ میشود و برخی آن را برای کاهش وزن مصرف میکنند؟ آیا پزشکان این دارو را برای لاغری توصیه میکنند؟ متفورمین یک داروی تجویزی برای دیابت نوع 2 است و از زمان تایید آن توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) در سال 1994، جزو درمانهای اصلی بوده است. اکنون متفورمین که در درمان دیابت به کار میرود، ممکن است توسط پزشکان برای سایر مصارف مرتبط نیز تجویز شود؛ مانند پیش دیابت، سندرم تخمدان پلی کیستیک و سرطان روده بزرگ. برخی نیز از این دارو برای کاهش وزن خود استفاده میکنند.
اگر به دنبال تاثیر متفورمین برای لاغری هستید خواندن این مطلب به شما توصیه میشود. در این مقاله میخواهیم بدانیم که آیا استفاده از متفورمین برای لاغری بیخطر است یا خیر و اینکه چرا گاهی پزشکان آن را تجویز میکنند؟:
قرص متفورمین چیست و چه کاربردی دارد؟
متفورمین یک داروی خوراکی است که به صورت قرص یا مایع برای درمان دیابت نوع 2 در بزرگسالان و کودکان 10 سال و بالاتر مصرف میشود. در دیابت نوع 2، بدن نسبت به انسولین، (هورمونی که به سلولها اجازه میدهد از قند خون برای انرژی استفاده کنند) مقاومت پیدا میکند و در نتیجه قند خون مازاد میشود.
اگر فرصت مطالعه این مقاله را ندارید پیشنهاد میکنیم فایل صوتی آن را گوش دهید:
متفورمین با کاهش میزان قند ساخته شده توسط کبد، کاهش میزان قند جذب شده توسط رودهها و افزایش حساسیت به انسولین، سطح قند خون را تنظیم کرده و در نتیجه به بدن کمک میکند تا انسولین را به طور موثرتری استفاده کند.
نام تجاری این قرص است که توسط که توسط کارخانه داروسازی اکتوورکو و تحت لیسانس Merck KGaA آلمان تولید میشود. در ادامه به بررسی دقیقا اثر قرص گلوکوفاژ برای لاغری میپردازیم.
آیا قرص لاغری بی خطر هم داریم؟ از زبان کارشناس تغذیه دکتر کرمانی بشنوید:
آیا متفورمین باعث لاغری میشود؟
کاهش وزن یکی دیگر از استفادههای خارج از برچسب متفورمین است، اما برای همه افرادی که به دنبال کاهش وزن هستند موثر نیست.
به گفته Dan Mihailescu، M.D.، رئیس موقت غدد درون ریز در Cook County Health در شیکاگو، متفورمین میتواند کاهش وزن یا تثبیت وزن را در افرادی که دارای چاقی یا اضافه وزن هستند، افزایش دهد.
یک بررسی در سال 2020 از 21 مطالعه در مورد متفورمین و کاهش وزن نشان داد که متفورمین منجر به کاهش آماری قابل توجهی از BMI در افراد چاق میشود و BMI را کاهش میدهد. با این حال، محققان خاطرنشان میکنند که آزمایشهای بالینی بیشتری برای بررسی اینکه آیا متفورمین منجر به کاهش وزن کافی میشود، مورد نیاز است تا بتوان آن را به عنوان یک داروی کاهش وزن واجد شرایط دانست.
تحقیقات نشان دادهاند متفورمین راه حل سریعی برای لاغری نیست. بر اساس یک تحقیق بلند مدت، کاهش وزن مربوط به متفورمین به مرور و طی یک تا دو سال اتفاق میافتد. مقدار کاهش وزن نیز در هر فرد متفاوت است. در این تحقیق متوسط وزن کم شده پس از دو سال 2 تا 3.5 کیلوگرم بوده است.
به طور کلی پزشکان و متخصصان متفورمین را به عنوان یک عامل کاهش وزن توصیه نمیکنند؛
زیرا هنگامی که متفورمین برای درمان دیابت نوع 2 استفاده میشود، یا وزن خنثی است یا باعث کاهش وزن بسیار کم میشود و تاثیر بسیار زیادی در کاهش وزن بالا ندارد.
دوز متفورمین برای کاهش وزن
پزشکان معمولاً با دوز 500 میلی گرمی روزانه متفورمین برای درمان دیابت نوع 2، شروع میکنند. آنا ماریا کاوسل، دکتر، متخصص غدد مستقر در میامی و یکی از بنیانگذاران Anzara Health، میافزاید که این مقدار دوز، پس از طی یک تا دو هفته افزایش مییابد و به عوارض جانبی توجه میشود تا فرد دچار مشکل نشود. دوز متفورمین معمولاً به 2000 میلی گرم در روز میرسد، مگر اینکه عملکرد کلیه در فرد کاهش یافته باشد.
نکته: مصرف داروی متفورمین برای لاغری توصیه نمیشود و عوارض متعددی برای بدن دارد. به همین دلیل بهتر است سبک تغذیه خود را تغییر دهید، از یک رژیم لاغری اصولی پیروی و ورزش کنید تا آهسته و پیوسته به وزن متعادلی برسید.
عوارض قرص متفورمین برای لاغری چیست؟
در همین حال، یک بررسی در سال 2020 از مطالعات مربوط به اثرات کاهش وزن متفورمین مشخص شد که متفورمین ممکن است اشتهای فرد را از طریق عوارض جانبی مانند حالت تهوع و اسهال، تغییر باکتری در میکروبیوم روده و با افزایش مقدار برخی هورمونهای سرکوبکننده اشتها در بدن تنظیم کند. شایع ترین عوارض جانبی متفورمین مشکلات گوارشی مانند:
- اسهال
- نفخ و گاز معده
- حالت تهوع
- دل درد
- سوء هاضمه
- یبوست
- سوزش سردل
- طعم فلز در دهان
- سردرد
- پوست برافروخته
- تغییرات در ناخن
- درد عضلانی
- کاهش سطح ویتامین B12
اخطار: اگر در حین مصرف متفورمین دچار درد قفسه سینه یا بثورات پوستی شدید، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
چه کسانی نباید متفورمین مصرف کنند؟
اگر به بیماری شدید کبدی، اختلال در عملکرد کلیه مبتلا هستید یا تحت درمان نارسایی قلبی قرار دارید، نباید متفورمین مصرف کنید. همچنین اگر این مشکلات را در گذشته تجربه کردهاید باید درباره امکان مصرف متفورمین با پزشک خود مشورت کنید:
- حمله قلبی
- سکته
- کتواسیدوز دیابتی(تجمع اسیدهای درمان نشده در جریان خون به دلیل تولید کم انسولین)
- بیماری قلبی یا کبدی
- کما
طبق سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA)، ممکن است لازم باشد از مصرف این دارو خودداری کنید یا اگر هر یک از عوامل زیر در مورد شما صدق میکند، از پزشکتان بخواهید هنگام مصرف آن را با دقت بیشتری بررسی کند:
- 65 سال یا بیشتر دارید؛
- مقدار زیادی الکل مینوشید؛
- در حال گرفتن یک تست تصویربرداری مانند MRI هستید؛
- عمل جراحی در پیش دارید.
عوارض متفورمین در بارداری
دیابت درمان نشده در دوران بارداری میتواند خطراتی برای مادر و جنین داشته باشد. متفورمین میتواند به کاهش این خطرات کمک کند، اما از آنجایی که اثرات طولانیمدت مصرف این دارو در دوران بارداری به خوبی مورد مطالعه قرار نگرفته است، پزشک شما احتمالاً میخواهد قبل از اینکه آن را برای شما تجویز کند، خطرات آن را در مقابل فواید آن بسنجید. به طور کلی موثرترین و بهترین روشهای درمانی برای دیابت در بارداری، تغییر سبک زندگی و استفاده از انسولین است.
آیا افراد بدون دیابت میتوانند متفورمین مصرف کنند؟
همانطور که گفتیم متفورمین برای درمان دیابت نوع 2 تایید شده است. اگر چاقی یا اضافه وزن برای شما تشخیص داده شده است، پزشک شما ممکن است متفورمین را برای کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 تجویز کند.
تداخلات دارویی متفورمین
متفورمین میتواند با سایر داروهای تجویزی، داروهای بدون نسخه و مکملها تداخل داشته باشد. برخی از تداخلات دارویی باعث افزایش میزان متفورمین در بدن شما میشود. برخی دیگر کنترل قند خون را دشوارتر میکنند یا خطر اسیدوز لاکتیک را در بدن افزایش میدهند. اینها تعدادی از داروهایی هستند که طبق FDA میتوانند با متفورمین تداخل داشته باشند:
- تاگامت(سایمتیدین)، درمان بیماری ریفلاکس معده به مری را درمان میکند؛
- Dolutegravir ، ویروسی که باعث ایدز میشود را درمان میکند؛
- گلایبورید ، داروی ضد دیابت؛
- لازیکس(فروزماید)، داروی ضد فشار خون بالا؛
- هورمونهایی مانند کورتیکواستروئیدها، استروژن و قرصهای ضد بارداری؛
- فنی توئین و توپیرامات که صرع را درمان می کنند؛
- رانولازین که برای مدیریت درد قفسه سینه استفاده میشود.
قبل از مصرف هر یک از این داروها با متفورمین با پزشک خود مشورت کنید.
آنچه از مقاله متفورمین برای لاغری آموختیم:
به طور کلی متفورمین برای لاغری توصیه نمیشود زیرا عوارض گاها جبرانناپذیری در بدن دارد. در حقیقت متفورمین یک داروی دیابت نوع 2 است که برای اکثر افرادی که آن را به جا مصرف میکنند بی خطر است. شایع ترین عارضه جانبی آن برای لاغری، ناراحتی گوارشی، به ویژه اسهال است. اگرچه نادر است، اما عوارض جانبی جدیتری مانند اسیدوز لاکتیک و قند خون پایین ممکن است رخ دهد.
منابع: