
عرق خارشتر که معمولاً Yavasa یا Javasa نامیده میشود، خواص زیادی برای سلامتی دارد. خار شتر درختچهایست کمارتفاع که ساقه آن منشعب و خاردار است. اگرچه عجیب به نظر میرسد ولی این گیاه از خانواده حبوبات است.
ریشه قوی خار شتر در عمق خاک قرار دارد. طول ریشههای این گیاه تا 45 متری عمق زمین میرسد و به همین دلیل، ریشهها میتوانند به آبهای زیرزمینی دست پیدا کنند. ساقهها که با خارهای کوچک پراکنده شدهاند لخت و سبز هستند. خارهای بالایی گیاه نازک و علفی است، اما خارهای پایینی آن بسیار قوی و کوتاه هستند.
خار شتر را میتوان در مناطق بیابانی و نیمه بیابانی شبه جزیره عربستان، آسیا و آفریقا یافت. این گیاه همچنین در جنوب روسیه، قفقاز و قزاقستان رشد میکند.
خارشتر این توانایی را دارد، که در شرایط بسیار نامطلوب نیز رشد کند. در این مقاله به بررسی خواص عرق خارشتر برای سلامتی و همچنین مضرات عرق خارشتر به ویژه برای کسانی که بیماری خاصی قرار دارند میپردازیم:
خارشتر برای لاغری
فیبر موجود در گیاه خارشتر باعث برطرف شدن اشتهای کاذب، احساس سیری و جلوگیری از پرخوری میگردد. همچنین برای هضم بهتر غذا و بهبود عملکرد سیستم گوارش بدن مفید است.
خار شتر برای هضم غذا
یکی از دلایل دیگری که این گیاه به کاهش وزن کمک میکند بهبود عملکرد هضم غذا است. به همین دلیل خار شتر یک گیاه عالی برای حمایت از سیستم گوارشی است. ترکیبات شیمیایی موجود در این گیاه باعث بهبود هضم و تسکین مشکلات گوارشی مانند سوء هاضمه و سوزش سر دل میشود. خارشترهمچنین میتواند، مشکل یبوست را نیز برطرف کند.
طرز تهیه عرق خارشتر برای کاهش وزن
برای به دست آوردن عرق گیاه خارشتر، ابتدا گیاه را همراه با آب جوشانده و سپس با عملیات تقطیر یا سرد کردن، بخار یا عرق آن را استخراج میکنند. این مایع همان عرق گیاه است که دارای تمام خواص خارشتر میباشد.
البته به این نکته توجه داشته باشید که برای به دست آوردن این عرق از ریشه گیاه استفاده میکنند.
دیگر خواص خارشتر برای سلامتی
خارشتر یک گیاه دارویی مهم است که فواید زیادی برای سلامتی انسان دارد. بنابراین، مصرف این گیاه یک راه آسان و موثر برای بهبود سلامت و درمان بسیاری از بیماریها میباشد.
جوشانده خارشتر دارای اثرات ضد التهابی، قابض، تب بر و ادرارآور است. دمکرده این گیاه به بهبود بیماری اسهال خونی و بواسیر کمک کرده و خاصیت ملین و ادرارآور دارد.
آنژین عفونی، فرسایش دهانه رحم و اگزما نیز در صورت استفاده از دمکرده یا جوشانده خار شتر قابل درمان است. در ادامه مقاله به دیگر خواص خارشتر میپردازیم:
خارشتر برای سلامت جنسی
خارشتر به عنوان یک دارو برای افزایش میل جنسی طبیعی در نظر گرفته میشود. تحقیقات ثابت کرده که مصرف منظم این گیاه میل جنسی را در مردان افزایش میدهد.
خار شتر هم کیفیت و هم کمیت اسپرم را افزایش داده و از انزال زودرس در مردان جلوگیری میکند. همچنین مصرف این گیاه، در درمان اختلالات ادراری بسیار موثر است.
خار شتر برای ناراحتیهای تنفسی
خار شتر یک گیاه عالی برای درمان عوارض تنفسی مانند سرفه، آسم و برونشیت است. به دفع خلط اضافی کمک کرده و ریهها را پاک میکند.

یکی از خواص عرق خارشتر کمک به تنفس بهتر و دفع خلط سینه است.
خارشتر برای تقویت سیستم ایمنی بدن
گیاه خارشتر یک آنتی بیوتیک طبیعی محسوب شده و با تقویت سیستم ایمنی بدن با قارچها، ویروسها و باکتریها مبارزه میکند. همچنین این گیاه، سیستم ایمنی بدن را برای مبارزه با عفونتهای مختلف تقویت میکند.
خواص خار شتر برای آرتروز
خواص ضدالتهابی خار شتر برای درمان آرتروز بسیار مفید است. از خارشتر برای تهیه روغن ماساژ نیز استفاده میشود. ماساژ نواحی آسیب دیده با عصاره ریشه خارشتر به تسکین درد مفاصل، پاها و بازوها کمک میکند.
مفید برای فرسایش دهانه رحم
برای درمان فرسایش دهانه رحم و بواسیر، جوشانده گیاه خارشتر را به صورت موضعی و در حمام میتوانید استفاده کنید.
خار شتر برای رفع آبریزش
جوشانده ریشه گیاه خارشتر برای رفع آبریزش بینی بسیار موثر است. برای رفع آبریزش، بهتر است این جوشانده را روزانه نیم ساعت قبل از غذا و به میزان ۴ قاشق غذاخوری و ۳ بار در روز مصرف کنید. آب تهیه شده از برگهای خارشتر را نیز میتوان به عنوان قطره بینی استفاده کرد.
خارشتر برای رفع تب
گیاه خارشتر دارای خاصیت تببر بوده و برای کنترل تب از آن استفاده میشود.

علاوه بر خاصیت عرق خارشتر برای لاغری، این گیاه برای کاهش تب نیز مفید است.
خارشتر برای هموروئید
گلهای گیاه خارشتر به طور خاص در درمان هموروئید استفاده میشود. این گیاه به کاهش یبوست و سایر علائم هموروئید مثل قرمزی و تورم در اطراف ناحیه مقعد کمک میکند.
خارشتر برای عفونتهای پوستی
این گیاه به عنوان یک دارو برای درمان عفونتهای پوستی مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین از این گیاه به عنوان کرم تسکین دهنده پس از ناراحتیهای پوستی ایجاد شده توسط آبله استفاده میشود.
خواص خارشتر برای گلودرد
جوشانده تهیه شده از گیاه خارشتر را برای غرغره کردن استفاده میکنند. خارشتر التهاب غشای مخاطی دهان را کاهش داده و در التیام عفونت و برطرف شدن آن موثر است.
خارشتر برای سنگ کلیه
عرق خارشتر به دلیل خاصیت مدر بودن، باعث شستشوی کلیهها ودفع سموم از آنها میشود. مصرف خارشتر همچنین باعث ضدعفونی شدن کلیهها، مجاری ادراری و مثانه میشود. عرق خارشتر با افزایش ادرار، به دفع سنگ کلیه کمک فراوانی میکند.

یکی از خواص عرق خارشتر این است که به دلیل ادرارآور بودن به دفع سنگ گلیه کمک میکند.
انواع اشکال مصرفی خارشتر
خارشتر به اشکال مختلفی مصرف میشود:
عسل خار شتر
عسل خارشتر، زرد روشن است و طعم مطبوعی دارد. این عسل به سرعت تبدیل به کریستال میشود. عسل خار شتر حاوی بسیاری از عناصر کمیاب، اسیدهای آلی و ویتامینها است. از خواص مصرف این عسل آن است که فرد با مصرف آن، از خود در برابر عمل باسیل اسهال خونی و استرپتوکوک محافظت میکند.
پزشکان چنین عسلی را برای بیماریهای دستگاه گوارشی توصیه میکنند، زیرا املاح و سموم اضافی را از بدن دفع میکند.
اگر چای را با افزودن چنین عسلی بنوشید، خستگی را از بین میبرد. همچنین سرماخوردگی را نیز میتوان با مصرف این عسل درمان کرد.
جوشانده ریشه خار شتر
- برای تهیه جوشانده خارشتر 2 قاشق چایخوری از ریشهها را که از قبل خرد شده برداشته و داخل یک لیوان آب جوش میریزیم.
- این ترکیب را به مدت 7 دقیقه میگذاریم تا دم کشیده شود و پس از 30 دقیقه میتوانید آن را میل کنید.
تمام این مایع را باید در یک نوبت صبح با معده خالی نوشید. این جوشانده اثر ملین دارد.

عرق خارشتر خاصیت ملینی و بهبود عملکرد دستگاه گوارش را دارد.
عرق خارشتر برای چه افرادی مناسب نیست؟
مصرف عرق خارشتر برای عدهای از افراد مناسب نیست و یا این که باید بااحتیاط آن را مصرف کنند. از جمله این افراد به موارد زیر میتوان اشاره کرد:
- افرادی که طبع گرمی دارند و نسبت به گرمیجات حساسیت دارند
- افراد مبتلا به اسهال خونی و حصبه
- افراد مبتلا به آبله
- همچنین خانمهای باردار و شیرده در صورت نیاز باید تحت نظر پزشک از این گیاه استفاده کنند
آنچه از مقاله خواص خارشتر آموختیم:
از جمله این خواص عرق خارشتر میتوان به بهبود مشکلات مربوط به سنگ کلیه، عفونت، روماتیسم، تقویت سیستم ایمنی بدن، مشکلات پوستی، بواسیر، کبد چرب، زخمهای مقعدی و سلولهای دهانه رحم اشاره کرد. با وجود فواید بینظیر این گیاه حیاتبخش، باید به مضرات عرق خارشتر نیز توجه کنید اگر مبتلا به اسهال، آبله یا حصبه هستید یا طبع گرمی دارید. بنابراین قبل از مصرف گیاهان دارویی با پزشک خود مشورت کنید.
منابع:
نظرات شما
داود عظیمی 1402/04/24
سلام من خارشتر از عطاری گرفتم دم کردم ولی نتونستم بخورم بقدری تلخ بود که حالت تهوع گرفتم . ولی عرقش خیلی بهتر بود
کارشناس به اندام 1402/04/25
سلام مرسی ازبیان نظر وتجربتون عزیزم
-یوسف 1402/04/22
اینجا پیش ما ماشاالله خیلی زیاد
کارشناس به اندام 1402/04/23
👌🙏
- 1402/04/22
گیاه خار شتر در میان زمینهای کشاورزی روستاهای توابع اسلام اباد غرب موجود است
- 1402/04/22
من خودم مصرف کردم برای سنگ کلیه عالیه
کارشناس به اندام 1402/04/23
مرسی ازبیان تجربتون عزیزم
- 1402/04/21
عالی بود
کارشناس به اندام 1402/04/22
مرسی ازهمراهی شما عزیزم
-ط. ک 1402/04/21
عالی بود ممنون
کارشناس به اندام 1402/04/22
مرسی از توجه شما عزیزم