این روزها مسالهی کرونا و سلامت روان، دغدغهایست که ذهن متخصصان و روانشناسان را به خود درگیر کرده. بیماری کرونا یا کویید ۱۹ ضررهای جانی و مالی زیادی به همراه داشته؛ اما ضررهای مالی و جانی تنها عوارض این بیماری نیستند. جالب است بدانید که بیماری کرونا بیشترین تاثیر خود را بر سلامت روان افراد گذاشته. افسردگی و وسواس شست و شو تنها دو مورد از آثار منفی کرونا بر روان است.
ایجاد مشکل در روند عادی زندگی، عموما با استرس و تنش همراه است. فشار روانی و بروز علائم پریشانی نیز از عوارض تنش ایجاد شده توسط کرونا در جامعه میباشد. ویروس کرونا به دلیل ناشناخته بودن، استرس مضاعفتری را به مردم وارد میکند. همانطور که زلزله و سیل میتواند خرابیهای زیادی را برجای بگذارد، این بیماری نیز میتواند مشکلات جدی را برای تمامی جوامع ایجاد کند.
به یاد داشته باشید افراد با سابقه بیماریهای زمینهای و همچنین افسردگی و اضطراب در خطر بیشتری قرار دارند. اگر فردی سابقه بیماری داشته باشد، بحرانها و فشار روانی همراه آن باعث میشود بیماری او دوباره عود کند.
در سالهای گذشته نیز با اپیدمیهایی مثل سارس یا ابولا مشکلات روان شناختی همانند افسردگی، اضطراب و وسواس ایجاد شد و اپیدمی کرونا نیز از این قاعده مستثنا نیست.
با نگاهی به رفتارهای مردم در جوامع مختلف در دوره اپیدمی کرونا متوجه میشویم که بسیاری از افراد، رفتارهای وسواس گونه پیدا کردهاند مثلا اسپری ضدعفونی کننده را مدام و هر چند دقیقه یک بار استفاده میکنند و یا موقع صرف غذا حالات غیر طبیعی دارند.
توجه داشته باشید که رعایت بهداشت فردی موضوعی ضروری است و باید در بالاترین سطح رعایت شود ولی نباید به رفتارهای غیرطبیعی و وسواس گونه تبدیل شود. امروز به مناسبت روز جهانی سلامت روان، سعی داریم راههای مقابله با بار روانی و استرس ناشی از بیماری کرونا را بررسی و پیشنهاداتی به شما عزیزان ارائه دهیم.
چگونه در دوران کرونا از سلامت روان خود مراقبت کنیم؟
۱- کرونا و سلامت روان؛ فرصتی برای کارهای عقب افتاده
قرار است اوقات زیادی را در منزل بگذرانیم و بسیاری از فعالیتهای خارج از منزل را نمیتوانیم انجام دهیم. این شرایط برای افرادی که عادت به کار تمام وقت و خارج از منزل داشتهاند، سختتر است. سعی کنید به این توفیق اجباری با دید دیگری نگاه کنید. سرگرمیهای جدید پیدا کنید. این زمان را به فرصتی طلایی برای انجام کارهای عقب افتاده و یا حتی شروع کارهای جدید تبدیل کنید.
سعی کنید به حدس و گمانها در رابطه با بیماری کرونا گوش ندهید و در جستجوی منابع موثق باشید. شایعات و حدس و گمانها، اضطراب را افزایش میدهد. وقتی دسترسی به اطلاعاتی با کیفیت خوب راجع به ویروس دارید، میتوانید بیشتر کنترل احساسات خود را در دست بگیرید.
۲- کرونا و سلامت روان؛ فرصتی برای برنامه ریزی روزانه
همه ما در حال تطبیق دادن خود به روش تازه و عجیب زندگی کرونایی هستیم. روش جدید زندگی، مانند شمشیر دو لبه عمل میکند، از یک طرف میتواند برای سلامت روانی ما خطرناک باشد و از طرف دیگر میتواند زندگی ما را بهبود ببخشد. هر چند با لباس راحتی تمام روز را در منزل ماندن و استراحت کردن وسوسه انگیز است؛ ولی حفظ روحیه، اعتماد به نفس و دوری از افسردگی کار آسانی نیست. سعی کنید روز خود را تقریبا در همان زمان معمولی آغاز کنید و هر روز وقتی برای تحرک، تمدد اعصاب، ارتباط برقرار کردن و تأمل بگذارید.
۳- کرونا و سلامت روان؛ فرصتی برای داشتن بدنی سالمتر
وقتی فعالیت میکنید و روز را به انجام کاری میگذرانید ذهنتان مشغول میشود، فرصتی برای فکر کردن به افکار منفی ندارید، کمتر دچار استرس میشوید، میزان انرژی بیشتری پیدا میکنید و در آخر راحتتر به خواب میروید. فعالیت و حرکت جسمی خود را روزانه افزایش دهید و کارهایی پیدا کنید که برایتان مناسب است. میتوانید در منزل ورزشهای متنوعی مانند یوگا انجام دهید تا بدنتان سالم بماند.
دوران کرونا، فرصت طلایی برای رسیدن به تناسب اندام!
این بار بیاید از این فرصت پیشاومده به بهترین شکل استفاده کنیم. یعنی کرونا رو تبدیل کنیم به یه شانس بزرگ برای رسیدن به وزن ایدهآل . اما چطوری؟
راه حلش همینجاست:
مشاوره با تیم روانشناسی دکتر کرمانی

۴- کرونا و سلامت روان؛ فرصتی برای تمدد اعصاب!
تمدد اعصاب و تمرکز بر زمان حال میتواند حال روحی ما را بهتر کند و احساسات منفی را از بین ببرد. گاهی اوقات به قدری تنش داریم که حتی نمیتوانیم به یاد بیاوریم آرامش چه حسی دارد. با انجام مدیتیشتن منظم روزانه آرام شوید و تمرکزتان را افزایش بدهید.
زمانی را برای تفکر و تأمل بگذارید تا ببینید چه موارد خوب و مثبتی در آن روز تجربه کردهاید. مهم است که موفقیتهای خود و چیزهایی که بابت آن سپاسگزار هستید را بشناسید. شبها قبل از خواب چند مورد از موفقیتهای خود را در دفتری یادداشت کنید. این کار به شما کمک میکند تا با احساس خوب و مثبت به خواب بروید.
۵- کرونا و سلامت روان؛ فرصتی برای خواب بهتر!
عدم اطمینان و تغییراتی که به دلیل وجود ویروس کرونا در زندگی روزمره رخ داده، باعث میشود بسیاری از افراد مشکل خواب پیدا کنند.
برای تنظیم خوابتان میتوانید کارهای مختلف انجام دهید. سعی کنید هر روز در ساعت معین بخوابید و بیدار شوید، حتی آخر هفتهها. از نور طبیعی آفتاب بهره ببرید، حتی المقدور پردهها و پنجرهها را باز کنید؛ به این ترتیب ساعت بدنتان منظم میشود و خواب بهتری خواهید داشت. پیش از خواب خود را آماده استراحت کنید. یک ساعت قبل از خواب از تلفن، تبلت، کامپیوتر و تلویزیون استفاده نکنید.
۶- کرونا و سلامت روان؛ همچنان راه ارتباطی با دیگران باز است!
ماندن در منزل بخصوص اگر تنها زندگی میکنید، میتواند حس تنهایی و انزواء به شما بدهد. راههای خلاقانهای برای ارتباط با همکاران و دوستانتان پیدا کنید. این کار به شما و صد البته آنها کمک میکند تا احساس تنهایی نکنید. راههای معاشرت راحت را برای خود پیدا کنید. تلفن، رسانههای اجتماعی و یا ویدیو چت، همگی راههای جدیدی برای ارتباط برقرار کردن با عزیزانتان است. میتوانید از طریق ویدیو با همدیگر چای بنوشید و یا با یکدیگر بازیهای آنلاین انجام دهید.
۷- کرونا و سلامت روان؛ هوای یکدیگر را داشته باشید
احساس آسیب پذیری و غافلگیر شدن هیچ اشکالی ندارد. بخصوص اگر در گذشته دچار مشکلات روانشناختی و ضربهی روحی شدهاید. اگر عزیزان شما مبتلا به ناخوشی جسمی هستند که آنها را نسبت به ویروس کرونا آسیب پذیرتر میکند، مراقبتهای لازم را انجام بدهید. به افرادی که نگرانشان هستید، قوت قلب بدهید و به آنها یادآوری کنید که مراقبشان هستید.
چگونه فشار روانی کرونا را بر کودکان کاهش دهیم؟
بعضی از افراد فکر میکنند کودکان به دلیل داشتن روحیه ظریف، بهتر است از همه تنشها به دور باشند. درست است که نباید به کودکان استرس و فشار وارد کرد اما باید آنها را درجریان مسائل مهم گذاشت. بیماری کرونا به شدت واگیردار است و غافل بودن کودکان از خطرات آن میتواند خطرات جانبی به همراه داشته باشد. در هر صورت اخبار مربوط به ویروس کرونا همه جا را پُر کرده و نمیتوانیم فرزندانمان را از شنیدن اطلاعات ناراحت کننده حفظ کنیم. ولی میتوانیم با صحبتهای صادقانه و صریح، اثر منفی ناشی از فشارهای کرونا را روی کودکان کاهش دهیم.
۱- ابراز نگرانی هیچ مانعی ندارد، اما …
کودکان به شدت کنجکاو هستند و مطمئنا اخبار را متوجه میشوند. آنها بلاتکلیفی و نگرانی شما را حس میکنند. بهتر است بدون ترساندن، نگرانیها را با آنها در میان بگذارید و به سؤالاتشان با دقت جواب بدهید. به کودکان بگویید اتفاقات اخیر برای شما هم نگران کننده است اما شما به عنوان یک خانواده در همه مراحل زندگی کنار یکدیگر هستید.
به آنها اطمینان خاطر بدهید بسیاری از افکار منفی که به آن فکر میکنند، اتفاق نخواهد افتاد. به فرزند خود بگویید افراد زیادی، از جمله متخصصین مشهور دنیا، سخت میکوشند تا تأثیر این اپیدمی را کاهش دهند.
سعی کنید وقتی راجع به نگرانیهای خود صحبت میکنید، فرزندانتان صحبتهای شما را نشنوند. بچهها بیش از آنکه فکر میکنید به مکالمات بزرگترها گوش میدهند؛ شاید صحبتها را اشتباه متوجه بشوند و یا احساسات خود را از شما پنهان کنند.
آموزشهای بهداشتی لازم را به آنها بدهید و گوشزد کنید که باید مراقب باشند. به آنها بگویید که ماسک زدن، پوشیدن دستکش، رعایت فاصله اجتماعی و شستن مرتب دستها، آنها را از خطر ابتلا به کویید ۱۹ دور میکند.
۲- آسیب پذیری ضعف نیست
برای فرزندانتان توضیح دهید که آسیب پذیری به معنای ضعف نیست؛ بلکه پاسخی طبیعی به زمانیست که دچار بلاتکلیفی و خطر شدید. در مورد شکل و شرایط زندگی طی اپیدمی کرونا و قرنطینه صحبت کنید و توضیح دهید که راهحلهای بسیاری به منظور حفظ افرادی که آسیب پذیر هستند، تنظیم شده.
۳- فرصتی طلایی برای تربیت شهروندی مسئولیت پذیر
از فرصتی که ویروس کرونا به وجود آورده استفاده کنید تا به بچهها یاد بدهید چگونه شهروندانی مسئولیت پذیر باشند. به آنها یادآوری کنید که رفتار ناخوشایند مانند زورگویی، تحقیر و تمسخر دوستانشان که به بیماری کرونا مبتلا شدهاند، اشتباه است. انسانها باید کنار یکدیگر باشند و هر یک از ما باید نقش خود را با ترویج مهر، محبت و حمایت از یکدیگر ایفا کند.
کرونا و سلامت روان سالمندان
سالمندان در گروه پر خطر قرار دارند و راحت به ویروس کرونا مبتلا میشوند. نکات زیر توصیههای بسیار خوبی برای سالمندان است. سعی کنید حتی الامکان آنها را رعایت کنید.
- شماره تلفنهای ضروری را مانند پزشک خانوادگی، خانواده، دوستان را در دسترس بگذارید.
- در صورتی که نگران سلامت جسمی یا روحی خود میباشید، حتمأ با پزشک تماس بگیرید.
- داشتن رویهی منظم و روتین میتواند مفید باشد زیرا به شما کمک میکند تا احساس کنید کنترل زندگی در دستتان است.
- به موسیقی مورد علاقۀتان گوش بدهید. موسیقیها خاطرات خوش را در ذهنتان زنده میکند.
- فیلمهای تلویزیونی بیشتری تماشا کنید و یا به رادیو گوش بدهید.
- تماشا کردن و گوش دادن به اخبار در مورد ویروس کرونا را محدود کنید.
- در صورت امکان سعی کنید در طول روز حرکت داشته باشید و ورزش سبک انجام دهید.
- با دیگران در تماس باشید. اوقاتی را در طول هفته تنظیم کنید تا با دوستان و فامیل صحبت کنید.
نظرات