چگونه از پوست خود مراقبت کنیم؟

در این مقاله سعی داریم بایدها و نباید هایی درباره پوست را بیان کنیم تا نوع پوست خود را تشخیص دهید و با نحوه مراقبت از آن آشنا شوید.   فهرست مطالب (کلیک کنید) نوع پوست اهمیت داردساخت یک روتین مراقبت از پوست روزانهبرای تمام پوست هاترفندهایی که باید از آنها پرهیز کردچگونه مشکلات پوستی […]

تاییدیه

تایید شده توسط کارشناس تغذیه دکترکرمانی قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایید.

زمان مطالعه 25 دقیقه
تعداد بازدید 5419
تاریخ انتشار
چگونه از پوست خود مراقبت کنیم؟ - 7 - چگونه از پوست خود مراقبت کنیم؟ - ورزش و سلامتی
میانگین امتیاز 4.7 از 5

در این مقاله سعی داریم بایدها و نباید هایی درباره پوست را بیان کنیم تا نوع پوست خود را تشخیص دهید و با نحوه مراقبت از آن آشنا شوید.


رژیم لاغری دکتر کرمانی

 

نوع پوست اهمیت دارد

آیا تا به حال برای شما هم پیش آمده است که شک کنید پوستتان خشک، چرب یا حساس است اما آیا واقعا نوع پوست خود را می شناسید؟ آگاهی درباره نوع پوست در داشتن زیبایی دو چندان بسیار موثر است چرا که استفاده از لوازم آرایشی نامناسب منجر به مشکلات پوستی از قبیل آکنه، خشکی، لک و … می شود و ظاهر پوست را بدتر می کند.

 

ساخت یک روتین مراقبت از پوست روزانه

داشتن یک روتین روزانه مراقبت از پوست بدون توجه به نوع آن، سلامت کامل پوست را تثبیت می کند و مشکلات خاصی مانند آکنه، زخم و قسمت های تیره را بهبود می بخشد. یک روتین روزانه مراقبت از پوست، چهار گام پایه ای دارد که قسمتی از آن را هنگام صبح و قسمتی را تا قبل از خواب انجام دهید. روتین روزانه عبارت است از:

1- تمیز کردن: بعد از شستشو استفاده از تمیز کننده را فراموش نکنید مخصوصا نوعی که پوست را سفت نکند. اگر پوستتان خشک است و آرایش ندارید بیشتر از دوبار یا یکبار در روز آن را تمیز نکنید. پوست خود را طوری نشویید که حس کنید چیزی روی آن باقی نمانده است چون در واقع روغن های طبیعی پوست را از بین برده اید.

2- سرم ها: یک سرم با ویتامین C یا فاکتورهای رشد یا پپتیدها برای صبح و زمانی که زیر نور خورشید قرار می گیرید، انتخاب مناسبی است. برای شب نیز، رتینول یا رتینوئید هایی که توسط پزشکتان تجویز شده مناسب هستند.

3- مرطوب کننده: پوست های چرب نیز به مرطوب کننده نیاز دارند اما از نوعی استفاده کنید که سبک، ژله ای و غیر کمدوژنیک باشد و یا به عبارت ساده تر منافذ پوستتان را مسدود نکند. اثر بخشی مرطوب کننده ها در پوست های خشک بیشتر است.

4- ضد آفتاب: 15 دقیقه قبل از اینکه بیرون بروید ضد آفتابی با حداقل 30 SPF استفاده کنید دلیلش هم این است که مدتی طول می کشد تا ضد آفتاب فعال شود. پوست های تیره تر به مواظبت بیشتری در برابر آفتاب نیاز دارند.

ضد آفتابی انتخاب کنید که مناسب نوع پوست و حساسیت های آن باشد و حتما برچسب روی آن را مطالعه کنید چون بعضی از محصولات مانند رتینول و رتینوئید ها فقط باید هنگام شب استفاده شوند.

چگونه از پوست خود مراقبت کنیم؟ - 8 - چگونه از پوست خود مراقبت کنیم؟ - ورزش و سلامتی

 

برای تمام پوست ها

  • پوست را هیدراته نگه دارید.
  • رو بالشتی ها  را حداقل هفته ای یکبار تعویض کنید.
  • قبل از اینکه بخوابید موها را بشویید یا ببندید.
  • هر روز از ضد آفتاب استفاده کنید و 15 دقیقه قبل از بیرون رفتن آن را روی پوست بمالید.

با یک روتین ساده و پایه ای شروع کنید تا ببینید پوست چه واکنشی نشان می دهد. همین که از چند روش مطمئن شوید به راحتی محصولات دیگری مانند لایه بردارها، ماسک ها و کرم های درمان نقطه ای پوست برای تقویت سلامت آن را به کار بگیرید.

به خاطر داشته باشید که محصولات جدید را ابتدا روی یک قسمت کوچک از پوست امتحان کنید، مخصوصا اگر فکر می کنید پوست حساسی دارید تا واکنش های بالقوه حساسیت خود را بشناسید.

برای امتحان کردن یک محصول روی قسمت کوچکی از پوست:

1- مقدار کمی از محصول را روی قسمتی از پوست ( داخل مچ ها یا زیر بازوها) که زیاد در معرض دید قرار ندارد، بمالید.

2- 48 ساعت صبر کنید تا ببینید پوست واکنش آلرژیکی دارد یا خیر.

3- 96 ساعت پس از استفاده محصول آن قسمت پوست را چک کنید تا مطمئن شوید واکنش با تاخیر نداشته باشد.

یک واکنش آلرژیک شامل تحریک پذیری، قرمزی، دانه های کوچک یا خارش پوست است. اگر این علائم را مشاهده کردید قسمتی از پوست را که مورد امتحان قرار داده بودید را با آب و مقداری تمیز کننده خوب بشویید و به دنبال محصول مناسب دیگری برای پوستتان باشید.

چگونه از پوست خود مراقبت کنیم؟ - 9 - چگونه از پوست خود مراقبت کنیم؟ - ورزش و سلامتی

 

ترفندهایی که باید از آنها پرهیز کرد

برخی افراد می گویند، ترفندهایی مانند  استفاده از آب لیمو و خمیر دندان برای مشکلات شایع پوست مانند دانه های آکنه و سیاه شدن نقطه ای از پوست معجزه می کنند. استون که یک سلبریتی است ادعا می کند از جوش شیرین برای بهبود پوستش استفاده می کند اما حقیقت این است که چنین ترفندهایی ضررهای طولانی مدت بیشتری نسبت به فوایدشان دارند و به منافذ پوست تان آسیب می رسانند.

 

از این ترفندهای دست ساز برای پوست پرهیز کنید:

آب لیمو: آب لیمو ممکن است دارای اسید سیتریک باشد اما مقدار اسیدش بسیار بالا است و پس از قرار گرفتن در برابر آفتاب موجب ایجاد لکه های سیاه پوستی می شود. آب لیمو نیز، منجر به خشکی و تحریک پوست می شود.

بیشتر بخوانید:  لیزر موهای زائد

چگونه از پوست خود مراقبت کنیم؟ - 10 - چگونه از پوست خود مراقبت کنیم؟ - ورزش و سلامتی

جوش شیرین: جوش شیرین با PH سطح هشت به پوست فشار می آورد و به مقدار زیادی آب پوست را کاهش می دهد و سبب خشکی آن می شود.

سیر: سیر به صورت خام باعث آلرژی پوستی، اگزما، التهاب پوستی و حتی تاول می شود.

خمیر دندان: مواد موجود در خمیر دندان میکروب ها را  از بین می برند و روغن ها را جذب می کنند اما همین مواد منجر به خشکی و تحریک پذیرتر شدن پوست می شود.

شکر: به عنوان یک لایه بردار برای صورت بیش از حد خشن است.

ویتامین E: استفاده موضعی از ویتامین E پوست صورت را تحریک می کند و تاکنون بهبود زخم ها توسط ویتامین E تایید نشده است.

بعضی از این مواد ممکن است کاملا طبیعی و کم هزینه باشند اما برای پوست شما فرموله نشده اند. حتی اگر بلافاصله متوجه عوارض جانبی نشوید اما این موارد موجب واکنش های با تاخیر و یا حتی صدمات طولانی مدت می شوند. بهترین کار استفاده از محصولات فرموله شده برای صورت است. قبل از استفاده از ترفندهای دست ساز حتما با پزشک یا متخصص پوست مشورت کنید.

 

چگونه مشکلات پوستی را درمان کنیم؟

راه هایی نیز وجود دارند که بدون آسیب رساندن به پوست مشکلات آن را درمان می کنند، فقط قانون شماره یک مراقبت از پوست را فراموش نکنید.  هرگز جوش ها و آکنه ها را فشار ندهید و نترکانید چون در بیشتر مواقع موجب زخم شدن پوست می شوند و نقاط تیره از خود باقی می گذارند. زخم ها هرچه عمیقتر باشند مشکلات بوجود آمده، بیشتر است.

در ادامه به شما می آموزیم که چگونه مشکلات شایع پوستی خود را با روش های علمی درمان کنید.

 

آکنه

درمان آکنه به این بستگی دارد که چه مقدار آکنه عمیق یا جدی است. مهم ترین گام در درمان آکنه، مراقبت کلی از پوست است اما برای آکنه های خفیف از محصولات بدون نیاز به نسخه از داروخانه ها تهیه کنید که شامل موارد زیر است:

  • اسید سالیسیلیک
  • بنزوئیل پراکسید
  • اسیدهای آلفا هیدروکسید
  • آداپالن
  • روغن درخت چای

همیشه بعد از مصرف این محصولات هنگام صبح از ضد آفتاب استفاده کنید چون ممکن است پوست را بیش از حد حساس کنند. برای جوش های آنی، ملتهب و تک، برچسب آکنه و استیکرها مناسب است.

اینها برچسب های شفاف و زخیمی هستند که به عنوان درمان نقطه ای از آنها استفاده می شود تا به بهبود سلامت پوست و پیشگیری از عفونت کمک کنند. مانند بانداژهای تاول و برچسب های آکنه که مایعات را از پوست بیرون می کشند. بهتر است از این موارد هنگام شب و زمانی که آرایش ندارید استفاده کنید.

 

رشته های تشکیل شده از چربی و سلول های مرده پوست

تارها یا رشته های چربی یا سلول های مرده پوست حالت لوله ای دارند و روی منافذ پوست تشکیل می شوند. این تارها رنگی سفید یا مایل به زرد دارند که معمولا با جوش های سر سیاه اشتباه گرفته می شود در حالی که سر سیاه ها نوعی آکنه هستند.

این تارها باعث می شوند منافذ پوست بزرگتر دیده شود و وسوسه تان می کند با فشار دادن پوست یا استفاده از برچسب های باز کننده منافذ آنها را نابود کنید اما این روش ها ممکن است عوارض جانبی برای پوست به همراه داشته باشد مخصوصا اگر درست انجامشان ندهید.

در طولانی مدت ممکن است باعث چنین مشکلاتی شوید:

  • تحریک کردن پوست
  • منافذ باز و عفونت
  • خشکی
  • قرمزی
  • پوست اندازی

رتینول یا رتینوئیدها کمک می کنند، منافذ پوست تمیز بمانند. ماساژ دادن صورت با روغن های مانند روغن کرچک به مدت یک دقیقه نیز خوب است. از دیگر راه های حذف این مواد استفاده از ابزار استخراج است. این ابزار در ست ناخن گیرها وجود دارد که فلزی است و نوک گرد دارد.  مطمئن ترین راه این است که متخصص پوست آنها را  بردارد اما می توانید، این کار را در خانه هم انجام دهید:

1- ابتدا صورتتان را تمیز کنید و ابزار استخراج را نیز خوب بشویید.

2- به آرامی نوک گرد ابزار استخراج را روی نقطه ای که مشکل دارد فشار دهید تا ببینید خالی می شود یا خیر. مواظب باشید!! چون فشار اضافی موجب کبودی یا حتی زخم شدن می شود.

3- بعد از استخراج به آن منطقه تونر یا مرطوب کننده بزنید.

4- برای پیشگیری از عفونت همیشه ابزار خود را قبل و بعد از کار کردن با الکل تمیز کننده استریل کنید.

همچنین بعد از شستشوی صورت در اولین مرحله از کرم بنزوئیل پراکسید استفاده کنید تا کار برای استخراج آسانتر شود.

 

لکه، زخم، سیاه شدن پوست

درمان لکه، زخم و سیاهی نقاطی از پوست معلوم نیست چقدر زمان ببرد شاید چند هفته و یا بیشتر از شش ماه. درمان های سریع برای زخم ها و لکه ها، شامل استفاده از میکاپ و ضد آفتاب برای پیشگیری از آسیب های بیشتر نور آفتاب و سیاهی پوست هستند.

بیشتر بخوانید:  5 نکته برای ورزش در تابستان

چگونه از پوست خود مراقبت کنیم؟ - 11 - چگونه از پوست خود مراقبت کنیم؟ - ورزش و سلامتی

دیگر موادی که به از بین رفتن زخم ها کمک می کنند عبارتند از:

سیلیکون: تحقیقات نشان داده است که سیلیکون موضعی ضخامت، رنگ و بافت زخم ها را بهبود می دهد و  هر روز 8 تا 24 ساعت از ژل های سیلیکون استفاده کنید. به دنبال محصولاتی باشید که سیلیکون دی اکسید در مواد تشکیل دهنده آن پیدا شود.

عسل: عسل زخم ها و خراش ها را بهبود می دهد اگر هم به دنبال درمان خانگی می گردید، از عسل استفاده کنید.

ویتامین C: وقتی می خواهید کرم یا مرطوب کننده بخرید توجه کنید دارای ویتامین C هم باشد. ویتامین C زمانی که با دیگر مواد سبک کننده مانند شیرین بیان یا سویا استفاده می شود تاثیر بهتری دارد.

نیاسینامین: بررسی ها نشان دادند که نیاسینامین به کاهش لکه ها و نقاط تیره شده پوست کمک می کنند مخصوصا آنهایی که به واسطه جوش ایجاد شده اند. برای افرادی که رنگ پوستشان روشن است استفاده موضعی از کرم 2 درصد یا 5 درصد نیاسینامین کافی است.

اسید رتینوئیک: دانشمندان دریافتند زخم های ناشی از آکنه در 91 درصد افراد مورد آزمایش که از ترکیب اسید رتینوئیک و اسید گلیکولیک استفاده کرده اند، بهبود یافته است.

به دنبال محصولاتی باشید که این موارد را در خود داشته باشند و بعد از شستن صورت آنها را به روتین خود اضافه کنید. فراموش نکنید همیشه بعد از مصرف این محصولات از ضد آفتاب استفاده کنید تا از آسیب اشعه های خورشید در امان بمانید.

 

چگونه نوع پوست خود را در خانه تست کنیم؟

اگر نمی دانید چه نوع پوستی دارید می توانید با یک تست فیزیکی متوجه این موضوع شوید. با یک تست خانگی میزان تولید سبوم (چربی) را اندازه بگیرید. سبوم حالت مومی/ روغنی دارد که از درون منافذ پوست خارج می شود. مقدار سبومی که پوست تولید می کند، نشان می دهد پوستتان کدامیک از موارد زیر است:

  • خشک
  • چرب
  • معمولی
  • ترکیبی

چگونه از پوست خود مراقبت کنیم؟ - 12 - چگونه از پوست خود مراقبت کنیم؟ - ورزش و سلامتی

 

تست تولید سبوم را بهتر است روی صورت تمیز امتحان کنید تا نتیجه دقیق بگیرید. برای انجام تست این کارها را مرحله به مرحله انجام دهید:

1- صورت خود را بشویید و به آرامی خشک کنید. 30 دقیقه صبر کنید.

2- پد کنترل چربی صورت را به آرامی روی قسمت های مختلف پوست خود مانند پیشانی، بینی، گونه ها و چانه فشار دهید.

3- پد را مقابل نور نگه دارید تا ببینید چه مقدار شفاف شده است.

و حالا نتایجی که با آن روبرو می شوید:

  • اگر شفافیتی مشاهده نشد و به پد پوسته چسبیده بود، پوستتان خشک است.
  • اگر پد کاملا شفاف شده بود، پوستتان چرب است.
  • اگر در قسمت های مختلف پوست مقادیر متفاوتی از چربی جذب پد شده بود، پوستتان ترکیبی است.
  • اگر پد زیاد روغنی نبود و پوسته نیز به آن نچسبیده بود، پوستتان طبیعی است.

در کنار انواع پوستی که بالا خواندید ممکن است پوست حساس نیز داشته باشید که البته شامل قاعده چرب بودن یا نبودن پوست نیست. حساسیت پوست بستگی به این موارد دارد:

  • پوستتان چقدر سریع به استفاده از محصولات واکنش نشان می دهد.
  • پوستتان چقدر خوب از خودش محافظت می کند.
  • چقدر ساده پوستتان قرمز می شود.
  • احتمال ابتلا به حساسیت پوستی چقدر است.

 

چه زمانی باید به متخصص پوست مراجعه کنیم؟

اگر مشکلات پوست با محصولات بدون نیاز به نسخه بهبودی پیدا نکرد باید به پزشک مراجعه کنید. آکنه ها، زخم های پوستی یا دیگر مشکلاتی که شدتشان بالا است ممکن است به درمان با استفاده از آنتی بیوتیک های خوراکی، قرص های کنترل بارداری و یا رتینوئیدها که همگی باید تجویز شوند نیاز داشته باشند. ممکن است متخصص پوست مجبور به استخراج کیست ها یا آکنه های موجود در عمق پوست شود.

چگونه از پوست خود مراقبت کنیم؟ - 13 - چگونه از پوست خود مراقبت کنیم؟ - ورزش و سلامتی

به خاطر داشته باشید نوع پوستتان روی کارکرد محصولات تاثیر دارد. استفاده از محصول اشتباه حتی وقتی پوستتان طبیعی باشد منجر به جوش زدن، بدتر شدن لکه ها و یا قرمزی پوست می شود. بهترین کار این است که بفهمید چه نوع پوستی دارید و روتین مراقبت از پوست را بر اساس آن بچینید، حتی از موادی که واکنش منفی روی پوستتان دارند لیستی تهیه کنید تا بعدها در انتخاب محصول دیدی بازتر داشته باشید.

 

منابع:

ncbi.nlm.nih.gov

چگونه از پوست خود مراقبت کنیم؟ - 14 - چگونه از پوست خود مراقبت کنیم؟ - ورزش و سلامتی

مریم اصیلی

از سال 95 با ورود به مجموعه دکتر کرمانی وارد حوزه‌ی محتوا و به طور تخصصی محتوای تغذیه و سلامتی شدم. ابتدا کار رو با ترجمه شروع کردم و بعد از اون بخش سرپرستی و نظارت بر محتوا رو به عهده گرفتم. به شدت عاشق تولید محتوا هستم و به معجزه‌ی کلمات باور دارم.

میانگین امتیاز 4.7 از 5
    به اشتراک بگذارید
مطالب مرتبط
همه مقالات
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*