راز طول عمر در رژیم ماکروبیوتیک چیست؟

رژیم ماکروبیوتیک یک شیوه زندگی گیاهخواری است که باعث بهبود سلامتی و افزایش طول عمر می‌شود. این رژیم غذایی بر خوردن غلات کامل، حبوبات و سبزیجات تمرکز دارد. بسیاری از افراد برای تقویت سلامتی جسم از این رژیم پیروی می‌کنند، اما هدف دیگر این رژیم بهبود سلامت روح و تأثیر مثبت آن بر محیط زیست […]

زمان مطالعه 16 دقیقه

تعداد بازدید 11981

تاریخ انتشار

تاییدیه

تایید شده توسط کارشناس تغذیه دکترکرمانی قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایید.

رژیم ماکروبیوتیک
میانگین امتیاز 4.3 از 5

رژیم ماکروبیوتیک یک شیوه زندگی گیاهخواری است که باعث بهبود سلامتی و افزایش طول عمر می‌شود. این رژیم غذایی بر خوردن غلات کامل، حبوبات و سبزیجات تمرکز دارد. بسیاری از افراد برای تقویت سلامتی جسم از این رژیم پیروی می‌کنند، اما هدف دیگر این رژیم بهبود سلامت روح و تأثیر مثبت آن بر محیط زیست است. کلمه “ماکروبیوتیک” ریشه یونانی دارد و به معنی “عمر طولانی” می‌باشد.

بسیاری از طرفداران رژیم غذایی ماکروبیوتیک از یک برنامه غذایی فردی که بر اساس عواملی مانند آب و هوا، فصل، سن، جنس، فعالیت و نیازهای بهداشتی چیده شده، استفاده می‌کنند. ایده اصلی رژیم ماکروبیوتیک این است که با خوردن غذاهای مورد نیاز، تعادل را در بدن ایجاد می‌کنید. به عنوان مثال، یک رژیم غذایی ماکروبیوتیک غذاهای اسیدی (مانند دانه‌های تصفیه شده) را حذف و غذاهای قلیایی (مانند سبزیجات و حبوبات) را به برنامه غذایی اضافه می‌کند.

اگرچه رژیم ماکروبیوتیک به عنوان یک رژیم غذایی مادام‌العمر طراحی شده، اما محدودیت‌ها و چالش‌های رژیم غذایی ماکروبیوتیک، پایبندی به این رژیم در طولانی مدت را برای بسیاری از افراد دشوار می‌کند. با خواندن این مقاله درباره مزایای برنامه غذایی ماکروبیوتیک و اینکه آیا یک انتخاب سالم برای شما است یا خیر، بیشتر بدانید.

در رژیم غذایی ماکروبیوتیک چه چیزی می‌توانید بخورید؟

رژیم غذایی ماکروبیوتیک با تمرکز بر چربی کم و فیبر فراوان، به انتخاب غذاهای گیاهی به جای محصولات حیوانی و غذاهای فرآوری شده تأکید دارد. نسخه قدیمی و اصلی این رژیم شامل 10 مرحله محدود کننده است. در هر مرحله مصرف یک نوع ماده غذایی به تدریج محدود می‌شود. مرحله آخر فقط شامل برنج قهوه‌ای و آب است. با این حال، این روش خطرناک، دیگر حتی توسط اکثر طرفداران رژیم ماکروبیوتیک توصیه نمی‌شود.

در یک رژیم ماکروبیوتیک باید از غذاهای فرآوری شده پرهیز و از غذاهای کامل، ترجیحاً ارگانیک و محلی، استفاده شود. طرفداران این رژیم می‌گویند از روش‌های پخت و پز کم روغن، به ویژه از روش‌های مبتنی بر آب، مثل بخارپز یا آب پز استفاده کنید. همچنین کسانی که از این رژیم به طور دقیق استفاده می‌کنند فقط در ظروف استیل ضد زنگ، چوب، شیشه یا سرامیک، پخت و پز را انجام می‌دهند و از پخت و پز با برق (مانند مایکروویو) اجتناب می‌کنند. اگرچه رعایت این محدودیت‌ها برای همه افراد ضروری نیست.
رژیم ماکروبیوتیک

چه چیزی باید در مورد رژیم غذایی ماکروبیوتیک بدانید؟

هدف رژیم ماکروبیوتیک متعادل سازی بدن با دنیای طبیعی است؛ بنابراین مهم است که رژیم را تا جایی که ممکن است راحت بگیرید و دستورالعمل‌هایی را یاد بگیرید که از آنها لذت خواهید برد. نکته اصلی در رژیم ماکروبیوتیک این است که فقط دو یا سه بار در روز غذا بخورید و قبل از اینکه احساس سیری کنید، از خوردن دست بکشید. سرعت خود را هنگان غذا خورن کم کنید. این کار باعث جلوگیری از پرخوری می‌شود. جویدن کامل هر لقمه غذا به روند هضم غذا نیز کمک می‌کند.

کربوهیدرات‌های پیچیده (مانند غلات سبوس دار) برای جذب کامل به یک آنزیم خاص در بزاق دهان احتیاج دارند. رژیم ماکروبیوتیک پیشنهاد می‌کند که برای جویدن هر لقمه 50 تا 100 بار تلاش کنید. اگر به نظر غیرممکن و سخت می‌آید، از 20 تا 30 بار در هر لقمه شروع کنید.

مواد غذایی مجاز در رژیم ماکروبیوتیک

مواد غذایی مجاز در رژیم ماکروبیوتیک شامل موارد زیر می‌شود:

1- غلات کامل

در بیشتر موارد‌ غلات کامل مانند برنج قهوه‌ای، جو، گندم و ارزن حدود 50-60٪ از هر وعده غذایی را تشکیل می‌دهند. علاوه بر این، محصولات با پایه آرد مانند ماکارونی و نان را می‌توان بعضاً به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی ماکروبیوتیک مصرف کرد.

2- سبزیجات

سبزیجات معمولاً 25-30٪ از غذای مصرفی روزانه را در رژیم ماکروبیوتیک تشکیل می‌دهند و تا یک سوم کل سبزیجات مصرفی شما می‌تواند خام باشد. در غیر اینصورت، سبزیجات باید بخارپز، جوشانده، پخته یا تفت داده شوند. برخی از طرفداران رژیم توصیه می‌کنند از مصرف سیب‌زمینی، گوجه‌فرنگی، بادمجان، فلفل، اسفناج، چغندر و کدو سبز اجتناب کنید. البته مصرف آنها کاملاً ممنوع نیست.
رژیم ماکروبیوتیک

بیشتر بخوانید:  اگر می خواهید زودتر لاغر شوید این سبزیجات را میل کنید

3- لوبیا

لوبیا حدود 10٪ از رژیم ماکروبیوتیک را تشکیل می‌دهد. این ده درصد شامل سویا نیز هست که می‌تواند در غالب محصولاتی مانند توفو و تمپه مصرف شود.

4- سوپ

رژیم ماکروبیوتیک شامل مصرف روزانه 1 تا 2 فنجان یا کاسه سوپ است. در بیشتر موارد سوپ با پایه سویا مانند میسو (خمیر سویا) را انتخاب می‌کنند.

5- روغن تصفیه نشده

افرادی که رژیم ماکروبیوتیک انتخاب آنهاست، معمولاً از روغن گیاهی تصفیه نشده برای پخت و پز و روغن کنجد تیره برای طعم‌دهنده استفاده می‌کنند. این رژیم همچنین مصرف روغن کنجد، روغن ذرت و روغن دانه خردل را مجاز کرده است.

6- چاشنی

برای افزودن عطر و طعم به غذا، افرادی که از رژیم غذایی ماکروبیوتیک پیروی می‌کنند، تمایل دارند از نمک دریا، سرکه برنج قهوه‌ای، سرکه، آلو، زنجبیل رنده شده، خیارشور، گوماسیو (دانه کنجد بوداده)، جلبک دریایی برشته شده و پیازچه استفاده کنند.

7- نوشیدنی‌ها

در کنار آب، رژیم غذایی ماکروبیوتیک شامل چای نیز است. الکل، نوشیدنی‌های کافئین دار و نوشیدنی‌های شیرین توصیه نمی‌شود.
رژیم ماکروبیوتیک

8- محصولات حیوانی

در حالی که معمولاً در رژیم ماکروبیوتیک از مصرف گوشت، مرغ، تخم مرغ و لبنیات اجتناب می‌شود، مقدار کمی ماهی یا غذاهای دریایی برای چند بار در هفته مجاز است. ماهی و غذاهای دریایی را معمولاً با ترب، واسابی (ترب ژاپنی)، زنجبیل، خردل یا دایکون (ترب چینی) رنده شده می‌خورند.

9- میوه

میوه‌های محلی را می‌توان چندین بار در هفته در رژیم غذایی ماکروبیوتیک مصرف کرد. میوه‌های مجاز شامل سیب، گلابی، هلو، زردآلو، انگور، توت و خربزه می‌باشد. از میوه‌های گرمسیری مانند انبه، آناناس و پاپایا به طور کلی اجتناب می‌شود (مگر اینکه در مناطق گرمسیری زندگی کنید.)

10- دانه‌ها و آجیل‌ها

دانه‌ها و آجیل‌ها را می‌توان کمی تفت داد و با نمک دریا طعم‌دار کرد. آجیل و دانه‌ها کالری متراکم دارند و در هر وعده 150 تا 200 کالری را در برمی‌گیرند.

12- قندها و شیرین‌کننده‌ها

غذاهای شیرین طبیعی (مانند سیب، کدو و میوه‌های خشک) دسرهای ماکروبیوتیک خوبی محسوب می‌شوند. از مصرف شکر، عسل و شکلات پرهیز کنید.

مواد غذایی غیر مجاز در رژیم ماکروبیوتیک

مواد غذایی غیر مجاز در رژیم ماکروبیوتیک شامل موارد زیر می‌باشند:

  • گوشت، مرغ، تخم مرغ و محصولات لبنی
  • ماهی و غذاهای دریایی (بیش از حد)
  • میوه (بیش از حد)
  • بیشتر قندها و شیرین کننده‌ها
  • دانه و آجیل (بیش از حد)
  • الکل و نوشیدنی‌های کافئین‌دار
  • نوشیدنی‌های شیرین

رژیم ماکروبیوتیک

آیا رژیم غذایی ماکروبیوتیک به کاهش وزن کمک می‌کند؟

مطالعات قوی و علمی معتبر که رژیم ماکروبیوتیک و تاثیر آن بر کاهش وزن را بررسی کند، وجود ندارد. می‌توان گفت ممنوعیت برنامه غذایی این رژيم برای غذای فرآوری شده و تأکید بر سلامت و افزایش مصرف غلات کامل، سبزیجات و محصولات لبنی باعث کاهش وزن می‌شود.

بیشتر بخوانید:  آشنایی با عوامل اصلی که مانع کاهش وزن می‌شوند

اگر فقط کالری کمتری از حداکثر توصیه شده روزانه خود بخورید یا با ورزش بیشتر  کالری بسوزانید، آنگاه تغییرات را روی ترازو مشاهده خواهید کرد.  این رژیم مانند رژیم گیاهخواری است. گیاهخواران تمایل دارند کالری کمتری مصرف کنند که وزن کمتری نسبت به غذاهای مشابه گوشتخواران داشته باشند.

عوارض جانبی رژیم غذایی ماکروبیوتیک

قطعا جمله “زیاده روی هرگز چیز خوبی نیست؟” را شنیده‌اید. باید بگوییم کمتر از حد معقول غذا خوردن نیز کار اشتباهی است.  رژیم ماکروبیوتیک یک رژیم گیاهی است. از آنجا که دریافت پروتئین کافی در یک رژیم وگان بسیار دشوار است، برنامه غذایی رژیم ماکروبیوتیک بسیار محدودکننده است. این امر منجر به کمبود ویتامین‌های اساسی مانند ویتامین‌ D و B12 و مواد مغذی مانند کلسیم می‌شود. همچنین می‌تواند منجر به خطر سوء‌تغذیه نیز بشود. برخی از عوارض جانبی رژیم ماکروبیوتیک شامل موارد زیر هستند:

1- کمبود مواد مغذی

برخی از نگرانی‌های مربوط به رژیم غذایی ماکروبیوتیک به خاطر کمبود دریافت پروتئین، آهن، کلسیم، ویتامین B12 و ویتامین D است. اما طرفداران این رژیم ادعا می‌کنند اگر برنامه غذایی شما به درستی برنامه ریزی شده باشد، می‌توانید این نیازهای غذایی را برآورده کنید.

2- محدودیت‌های غیرواقعی

یکی از معایب رژیم ماکروبیوتیک این است که تعدادی از غذاهای مفید مانند آووکادو، لبنیات و تخم مرغ را محدود یا حذف می‌کند. باید بگوییم قوانین سخت، لذت خوردن و زندگی را از بین می‌برد. یک آووکادو کامل فقط 220 کالری دارد و بیشتر آن چربی سالم است. می‌دانیم که محصولات لبنی فشار خون را پایین می‌آورند و کلسیم برای استخوان‌ها مفید است.

3- کاهش وزن ناخواسته

افراد مبتلا به سرطان اغلب رژیم ماکروبیوتیک را امتحان می‌کنند. اما کاهش وزن ناخواسته می‌تواند یک عارضه جانبی خطرناک برای پیروی از یک رژیم غذایی باشد. از آنجا که در هنگام ابتلا به سرطان غالباً کالری و نیازهای غذایی بالاتری دارید، مهم است که قبل از ایجاد تغییرات شدید در رژیم غذایی، با تیم مراقبت‌ پزشکی خود صحبت کنید.

4- عدم وجود مکمل

رژیم‌ ماکروبیوتیک به طور کلی مکمل‌های ویتامین و مواد معدنی را رد می کند. به همین دلیل‌، تأمین نیازهای غذایی ممکن است سخت‌تر باشد.

در آخر باید گفت رعایت رژیم غذایی ماکروبیوتیک دشوار است. محدودیت غذاها و سخت‌گیری در انتخاب مواد غذایی، پایبندی به رژیم ماکروبیوتیک را دشوار می‌کند. به یاد داشته باشید یک رژیم غذایی خوب و سالم شامل تمام مواد خوراکی مغذی است. با محدود کردن خود به چند غذا برای کاهش وزن، به بدن خود آسیب بسیاری می‌زنید.

بدون حذف غذاها به اندام ایده‌آل برس!
رژیم‌های محدود شونده به چند تا ماده‌ی غذایی خاص نه تنها با سوء‌تغذیه همراهه، بلکه خیلی زود باعث دلزدگی و خستگی می‌شه.
رژیمی بگیر که برای انتخاب‌های غذاییت ارزش قائل باشه
برای ثبت نام کلیک کن
call-to-action

راز طول عمر در رژیم ماکروبیوتیک چیست؟ - 12 - رژیم ماکروبیوتیک - رژیم ها

مریم اصیلی

از سال 95 با ورود به مجموعه دکتر کرمانی وارد حوزه‌ی محتوا و به طور تخصصی محتوای تغذیه و سلامتی شدم. ابتدا کار رو با ترجمه شروع کردم و بعد از اون بخش سرپرستی و نظارت بر محتوا رو به عهده گرفتم. به شدت عاشق تولید محتوا هستم و به معجزه‌ی کلمات باور دارم.

میانگین امتیاز 4.3 از 5
تاریخچه ویرایش

نسخه فعلی

1402/02/23

نویسنده: مریم اصیلی

ویراستار: مهدی خورشیدی

1399/12/05

نویسنده: مریم اصیلی

    به اشتراک بگذارید
مطالب مرتبط
همه مقالات
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*