دکتر کرمانی » مجله » بیماری و درمان
امروز بسیاری از مردم بدون اینکه بدانند دچار سندرم متابولیک هستند. دلیل اینکه بسیاری از ما از وجود این سندرم بی خبریم این است که نشانههایش بسیار شایع است طوری که نادیده گرفته میشود. سندروم متابولیک مجموعهای از شرایط است که با هم اتفاق میافتند و خطر ابتلا به بیماری قلبی، سکته مغزی و دیابت […]
تایید شده توسط کارشناس تغذیه دکترکرمانی قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایید.
امروز بسیاری از مردم بدون اینکه بدانند دچار سندرم متابولیک هستند. دلیل اینکه بسیاری از ما از وجود این سندرم بی خبریم این است که نشانههایش بسیار شایع است طوری که نادیده گرفته میشود. سندروم متابولیک مجموعهای از شرایط است که با هم اتفاق میافتند و خطر ابتلا به بیماری قلبی، سکته مغزی و دیابت نوع 2 را افزایش میدهند. این شرایط شامل افزایش فشارخون، قند خون بالا، چربی اضافی بدن در اطراف کمر و سطوح غیر طبیعی کلسترول یا تری گلیسیرید است.
داشتن تنها یکی از این شرایط به خودی خود، به معنای ابتلا به سندروم متابولیک نیست، اما بدان معناست که فرد در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماریهای جدیتر است. این عارضه به طور فزایندهای رایج است و تا یک سوم بزرگسالان ایالات متحده به آن مبتلا هستند. اگر به این بیماری یا هر یک از اجزای آن مبتلا هستید، شاید زمان آن رسیده باشد که در سبک زندگی خود تجدیدنظر کنید. ما در این مقاله، به علائم سندروم متابولیک، عوارض آن، اثر این بیماری روی افراد مختلف از جمله کودکان و روشهای پیشگیری و درمان پرداختهایم. با ما همراه باشید.
سندرم متابولیک مجموعهای از پنج بیماری است که میتواند منجر به بیماری قلبی، دیابت، سکته مغزی و سایر مشکلات سلامتی شود. این سندرم زمانی تشخیص داده میشود که فردی سه یا چند مورد از علائم زیر را داشته باشد:
اگرچه هر یک از موارد گفته شده، یک عامل خطر برای بیماری قلبی عروقی محسوب میشود، اما زمانی که فردی سه علامت یا بیشتر داشته باشد و به سندروم متابولیک نیز مبتلا شود، احتمال ابتلا به یک بیماری جدی قلبی عروقی افزایش مییابد. به عنوان مثال، فشارخون بالا یک عامل هشداردهنده مهم برای بیماریهای قلبی – عروقی است، اما زمانی که با سطح بالای قند خون ناشتا و چاقی شکمی (کمر بزرگ) همراه شود، احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی – عروقی را باز هم افزایش میدهد.
این سندروم یک اختلال جدی است که افراد را در معرض خطر بیشتر بیماریهای قلبی، دیابت، سکته مغزی و بیماریهای مرتبط با تجمع چربی در دیواره شریانها (آترواسکلروز) قرار میدهد. علل زمینهای سندروم متابولیک شامل اضافه وزن و چاقی، مقاومت به انسولین، عدم تحرک بدنی، عوامل ژنتیکی و افزایش سن است.
اگرچه این سندروم یک بیماری جدی است، اما میتوانید با کاهش وزن خطر را به میزان قابل توجهی کاهش دهید. افزایش فعالیت بدنی، یک رژیم غذایی سالم سرشار از غلات کامل، میوهها، سبزیجات و ماهی و مدیریت قندخون، کلسترول و فشارخون، روشهای خوبی برای کنترل این بیماری هستند.
بیشتر اختلالات مرتبط با سندرم، علامت یا علائم واضحی ندارند. یکی از نشانههایی که قابل مشاهده است، دور کمر بزرگ است، و اگر قندخون شما بالا باشد، ممکن است متوجه علائم و نشانههای دیابت مانند افزایش تشنگی، تکرر ادرار، خستگی، و تاری دید شوید. علائم زیر از نشانههای سندروم متابولیک است.
سایر مشکلات پزشکی مرتبط با سندروم متابولیک و چاقی عبارتند از:
یکی از علائم سندروم متابولیک، داشتن اضافه وزن یا داشتن چربی بیش از حد در اطراف کمر است.
این علائم هم میتوانند از علائم سندروم متابولیک باشند:
به تگ جینهایتان نگاه کنید – اگر سایز آن بیش از 40 باشد به دردسر افتادهاید. چاقی شکمی، یکی از مهمترین نشانههای خطر سندروم متابولیک است. دور کمر بیش از101 سانتیمتر برای مردان و 89 سانتیمتر برای خانمها از بارز ترین نشانهها است. سندروم متابولیک مجموعهای از عوامل خطر (چاقی شکمی، قند خون بالا، فشار خون بالا، سطح بالای تری گلیسیرید خون و سطح پایین کلسترول HDL) است که باعث افزایش خطر بیماریهای قلبی، دیابت و دیگر مشکلات جدی سلامت میشود. اگر سه مورد یا بیشتر از این نشانهها را داشته باشید قطعا دچار سندروم متابولیک هستید.
اگر نمیتوانید تشنگیتان را فرو بنشانید و دائم به دستشویی میروید ممکن است نشانه این باشد که قند خون بالایی دارید. بسیاری از مردم نمیدانند سطح قند خونشان چند است تا زمانی که واقعا از حالت نرمال خارج میشود. غیر از دیابت، استرس بیماری، زیاد خوردن و یا به اندازه کافی ورزش نکردن میتواند باعث مقاومت به انسولین شود.
به فشار خون، قاتل خاموش گفته میشود چون معمولا تا وقتی به شدت بالا نرود چیزی متوجه نمیشوید. از نشانههای نگران کننده فشار خون بالا سردرد، سرگیجه، تاری دید، درد قفسه سینه و مشکل در تنفس است. اگر هر کدام از این نشانهها را حس کردید باید هرچه سریعتر به دنبال درمان باشید.
اگر جزء افرادی هستید که به نظر لاغر میآیید اما زیر لباستان چربی شکمی پنهان کردهاید، ممکن است در خطر سندروم متابولیک قرار داشته باشید. دلیل این خطر، وجود چربیهای احشایی شکمی است که اطراف ارگانهای بدن را گرفتهاند. چربی اطراف رانها نیز نشانه جالبی نیست. بدون توجه به آنچه ترازو میگوید یک برنامه غذایی سالم را دنبال کنید و مقدار زیادی ورزش کنید.
رژیم دکتر کرمانی تنها رژیمیه که حسرت هیچ غذایی رو به دلت نمیذاره کافیـه همیـن الان تصمیم بگیری که میخـوای وزنت رو کم کنی و به اون اندامی که همیشه آرزوش رو داشتی برسی! از همین لحظه ما کنارتیم تا باهم به هدفت برسیم.
اگر در آزمایش خونتان مشخص شود کلسترول HDL شما پایین است باید نگران شوید. سطح HDL کمتر از 50 میلیگرم برای خانمها و کمتر از 40 میلیگرم برای آقایان یکی از شاخصهای خطر سندروم متابولیک است.
سندروم متابولیک برخی از کودکان بالای 10 سال را در بزرگسالی در معرض خطر بیماری قلبی و دیابت نوع 2 قرار میدهد. بنابراین مهم است که مراقب علائم سندروم متابولیک در کودکان باشید. این علائم با علائم بزرگسالان چندان تفاوتی ندارند و عبارتند از:
اضافه وزن، دلیل اصلی ابتلای کودکان و نوجوانان به سندروم متابولیک است. اضافه وزن یا چاقی باعث مقاومت به انسولین میشود. به طور معمول، انسولین به گلوکز کمک میکند تا وارد سلولهای بدن شود. مقاومت به انسولین زمانی اتفاق میافتد که بدن به درستی به انسولین پاسخ نمیدهد و ورود گلوکز به سلولها را سختتر میکند. مقاومت به انسولین و التهاب، به مشکلات مرتبط با سندرم متابولیک اضافه میکند.
غربالگری سالانه چاقی برای همه کودکان با استفاده از فرمول BMI توصیه میشود. متخصصان اطفال میتوانند کودکانی با BMI در صدک 95 یا بیشتر از آن را برای یک برنامه جامع مدیریت وزن، ارجاع دهند.
AAP توصیه میکند کودکان 10 ساله و بالاتر، با BMI در صدک 85 یا بیشتر از آن و 2 عامل خطر اضافی، لازم است هر 2 سال یکبار با آزمایش گلوکز ناشتا غربالگری شوند. کودکانی که در غربالگری، مبتلا به پیش دیابت یا دیابت نوع 2 تشخیص داده میشوند، باید به متخصص غدد اطفال ارجاع داده شوند.
همه کودکان باید سالانه از نظر فشارخون بالا غربالگری شوند.
کلسترول HDL یا چربی ناشتا باید در همه کودکان بین 9 تا 11 سال انجام شود. AAP همچنین پانل چربی ناشتا را در کودکان با BMI در صدک 85 یا بیشتر از آن توصیه میکند. اگر کودک مشکوک به علائم سندرم متابولیک باشد، لزوما به این معنی نیست که او به بیماری قلبی یا دیابت مبتلا خواهد شد، اما احتمال ابتلا افزایش مییابد. برای برخی از کودکان، تغییر شیوه زندگی ممکن است خطر ابتلا به بیماریهای جدی را کاهش دهد. به یاد داشته باشید، اگر بچهها ببینند که والدینشان هم سبک زندگی سالم را انتخاب کردهاند، راحتتر تن به این تغییر میدهند.
برای برخی از کودکان، تغییر شیوه زندگی ممکن است خطر ابتلا به بیماریهای جدی را کاهش دهد.
اگرچه برخی از افراد از نظر ژنتیکی مستعد ابتلا به سندروم متابولیک هستند، اما برخی دیگر به دلیل سبک اشتباه زندگی یا شرایط دیگری که منجر به پنج عامل خطر میشود، به آن مبتلا میشوند. هم اکنون، بیش از 34 درصد از بزرگسالان ایالات متحده مبتلا به نشانگان متابولیک هستند و روند رشد آن در سطح جهانی نیز رو به افزایش است. عوامل متعددی احتمال ابتلا به سندرم متابولیک را افزایش میدهند:
بسیاری از عواملی که به سندرم متابولیک کمک میکنند را میتوان از طریق تغییر سبک زندگی کاهش داد. موارد دیگری که فرد را در معرض خطر ابتلا به این اختلال قرار میدهد عبارتند از:
با توجه به شیوع این نشانگان تخمین زده میشود که از هر چهار نفر یک نفر این معیارها را دارد. پس لازم است همه مراقب علائم سندروم متابولیک در جسم خود باشند. با این حال اغلب مردم حتی نمیدانند که این اختلال، چیست. با توجه به اینکه این بیماری به عنوان مجموعهای از عوامل خطر ازجمله قند خون بالا، چربی اضافی شکم، فشار خون بالا و سطح کلسترول ناسالم تعریف میشود، پس افرادی که هر یک از این علائم را دارند، بیشتر مستعد ابتلا به سندروم متابولیک هستند. برخی از این عوامل خطر قابل کنترل و برخی غیرقابل کنترل هستند اما اگر بدانید که چه کسانی مستعد ابتلا به این اختلال هستند، بهتر میتوانید از سلامت خود محافظت کنید. عوامل موثر عبارتند از:
علائم سندروم متابولیک با افزایش سن، شایعتر میشود. خطر ابتلا به سندرم متابولیک از 20 درصد در 40 سالگی، به 35 درصد در 50 سالگی، به 45 درصد در 60 سالگی و بعد از آن افزایش مییابد.
هر دو این عوارض در افراد مبتلا رایج است. پزشک میتواند با انجام آزمایشهای خون متوجه شود که آیا شما در معرض خطر بالای لخته شدن و التهاب هستید یا خیر.
با انجام آزمایشهای خون متوجه میشوید که آیا شما در معرض خطر بالای لخته شدن و التهاب هستید یا خیر.
حتی اگر چاق نیستید اما خانوادهای چاق دارید، ممکن است بیشتر در معرض خطر باشید.
به نظر میرسد که ساکنان جنوب آسیا در معرض خطر بیشتری برای مقاومت به انسولین هستند. به همین دلیل، انجمن قلب آمریکا و موسسه ملی قلب، ریه و خون توصیههای متفاوتی برای این گروه دارند.
اندازه کمر ببش از 88 سانتیمتر (برای مردان) و 78 سانتیمتر (برای زنان) یک عامل خطر است.
آمریکاییهای آفریقایی تبار و آمریکاییهای مکزیکی بیشتر در معرض ابتلا به این سندرم هستند.
BMI شاخص اندازهگیری چربی بدن در مقایسه با قد و وزن است. افراد با bmi بالا بیشتر در معرض ابتلا به سندروم متابولیک هستند.
زنانی که در دوران بارداری به دیابت مبتلا بودهاند (دیابت بارداری) یا افرادی که یکی از اعضای خانواده آنها مبتلا به دیابت نوع 2 است، بیشتر در معرض خطر ابتلا به این نشانگان هستند. همچنین استغعمال دخانیات و مصرف الکل نیز شانس ابتلا به این سندروم را افزایش میدهد.
سندروم متابولیک با تعدادی از شرایط پزشکی نیز مرتبط است که عبارتند از:
همچنین، سه مورد زیر نیز بر افزایش مخاطره سندروم متابولیک میافزایند:
در یک تحقیق گسترده مشخص شد که در میان بزرگسالان آمریکایی 18 ساله یا بالاتر، شیوع نشانگان متابولیک بیش از 35 درصد از سال 1988 تا 1994 تا 2007-2012 افزایش یافته است. یعنی تا سال 2012، بیش از یک سوم از کل بزرگسالان ایالات متحده، معیارها و علائم این بیماری را نشان میدادند.
رژیم غذایی پرچرب، بر افزایش مخاطره سندروم متابولیک میافزاید.
بیشتر عوامل خطر سندروم متابولیک هیچ علامتی ندارند. معمولاً نمیتوانید فشار خون یا کلسترول بالا را احساس کنید و اغلب، تنها علامت ظاهری، تجمع توده چربی شکمی است. بنابراین تنها راه برای فهمیدن اینکه آیا به این سندروم مبتلا هستید یا خیر این است که با پزشک خود مشورت کنید. اگر یک فرد چاق یا دارای اضافه وزن مبتلا به آکانتوز نیگریکانس یا سابقه خانوادگی دیابت یا بیماری قلبی باشد، پزشکان ممکن است به سندروم متابولیک مشکوک شوند و برای اطمینان، آزمایشات زیر را انجام دهند:
از آنجایی که این سندرم و چاقی دست به دست هم میدهند، پزشکان ممکن است آزمایشهای بیشتری را برای بررسی سایر مشکلات مرتبط با وزن مانند کبد چرب، PCOS و آپنه تجویز کنند. از سوی دیگر، متخصصان معیارهایی را برای تشخیص سندرم متابولیک تعیین کردهاند که عبارتند از:
از آنجایی که نشانگان متابولیک، خطر ابتلا به بیماریهای طولانیمدت (مزمن) را افزایش میدهد، آگاهی از این بیماریها مهم است. بیماریهایی که ممکن است در نتیجه سندرم متابولیک ایجاد شوند عبارتند از:
عوارض سندرم متابولیک مهمترین وجه این اختلال هستند که شامل موارد زیر میشوند:
دیابت نوع 2: اگر برای کنترل وزن اضافی تغییری در سبک زندگی خود ایجاد نکنید، ممکن است مقاومت به انسولین، باعث افزایش سطح قند خون و منجر به دیابت نوع 2 شود.
بیماری قلبی و عروقی: کلسترول بالا و فشار خون بالا میتواند به ایجاد پلاک در شریانها منجر شود. این پلاکها میتوانند با تنگ کردن شریانها باعث قلبی یا سکته شوند.
سکته مغزی: از دیگر عوارض ابتلا به این سندروم افزایش ریسک سکتههای مغزی است.
بهترین راه برای پیشگیری از این بیماری، حفظ وزن مناسب، داشتن یک رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی است. رژیم غذایی شما باید مقدار کمی نمک، قند، چربی جامد و غلات تصفیه شده داشته باشد. تعهد مادامالعمر به یک سبک سالم میتواند از شرایطی که باعث ایجاد نشانگان میشود، به میزان زیادی جلوگیری کند. سبک زندگی سالم شامل موارد زیر میشود:
ممکن است عجیب به نظر برسد اما شما میتوانید با ایجاد برخی تغییرات مهم، مثل موارد زیر، حتی روند ابتلا به این بیماری را مانند بسیاری از بیماریهای دیگر معکوس کنید:
اگرچه در بزرگسالی، سندرم متابولیک، مجموعهای متشکل از حداقل 3 تا از 5 عامل خطرناک شامل چاقی شکم، فشارخون بالا، قندخون بالا، کلسترول غیرطبیعی و تری گلیسیرید بالا، بیماری قلبی-عروقی و دیابت نوع 2 را پیشبینی میکند، اما به نظر میرسد که تصمیمگیری در مورد زمانی که یک کودک به سندرم متابولیک مبتلا است، پیچیدهتر است، زیرا تعریف یکسانی برای این بیماری در کودکان وجود ندارد. به همین دلیل، آکادمی اطفال آمریکا (AAP) توصیه میکند که پزشکان اطفال، برای پیشگیری از نشانگان متابولیک در کودکان و نوجوانان، بیشتر بر روی عوامل خطر و غربالگری عوامل خطر تمرکز کنند.
درمان سندروم معمولاً شامل تغییر سبک زندگی است که این به معنای کاهش وزن، همکاری با یک متخصص تغذیه برای تغییر رژیم غذایی و ورزش بیشتر است. کاهش وزن باعث افزایش کلسترول HDL (“خوب”) و کاهش کلسترول LDL (“بد”) و تریگلیسیرید شده و همچنین میتواند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش دهد.
توجه داشته باشید که از دست دادن حتی مقدار کمی وزن، میتواند فشارخون و چربی اطراف شکم را کاهش و حساسیت به انسولین را افزایش دهد. به کار بستن برنامه غذایی سالم، مشاوره با پزشک و ورزش منظم، بیشتر از گرفتن یک رژیم غذایی به تنهایی، عوامل خطر را کاهش میدهد.
تغییر در رژیم غذایی در درمان این سندرم مهم است. درمان مقاومت به انسولین کلید تغییر سایر عوامل خطر است. شواهدی وجود دارد که نشان میدهد نوع کربوهیدرات مصرفی ممکن است بر نیاز بدن به انسولین تأثیر بگذارد. غذاهایی با شاخص گلیسمی پایین (GI) مانند غلات کامل، لبنیات، حبوبات و میوهها، انتخاب بهتری نسبت به غذاهایی با شاخص گلیسمی بالا (مانند نان سفید، کیک و بیسکویت) هستند. غذاهای با GI بالا به انسولین بیشتری برای پاکسازی گلوکز از جریان خون و حفظ سطح گلوکز خون در محدوده طبیعی نیاز دارند که ممکن است بر بدن استرس وارد کند.
مطالعات اخیر نشان میدهد که بهویژه برای بزرگسالان بالای 60 سال، مصرف بیشتر غلات کامل (سه وعده یا بیشتر در روز) با کاهش خطر ابتلا به سندروم متابولیک و مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی-عروقی مرتبط است. به طور کلی، بهترین راه برای درمان مقاومت به انسولین، کاهش وزن و فعالیت بدنی بیشتر است. همچنین با انجام موارد زیر میتوانید نتیجه بهتری بگیرید:
پیادهروی تقریباً برای هرکسی یک ورزش عالی است.
اما ممکن است این سوال نیز به وجود بیاید که آیا درمانی برای کاهش علائم سندروم متابولیک وجود دارد؟ البته که وجود دارد. ما در این نوشتار، دو درمان عمومی را به طور اجمالی، بیان میکنیم:
افراد مبتلا ممکن است نیاز به مصرف دارو به عنوان درمان داشته باشند. این امر به ویژه در صورتی صادق است که رژیم غذایی و سایر تغییرات سبک زندگی تفاوتی ایجاد نکرده باشد. پزشک شما ممکن است دارویی برای کمک به کاهش فشارخون، بهبود متابولیسم انسولین، کاهش کلسترول LDL و افزایش کلسترول HDL، افزایش کاهش وزن یا ترکیبی از آنها تجویز کند.
جراحی کاهش وزن (جراحی چاقی) یک درمان موثر برای چاقی در افرادی است که قادر به کاهش وزن از طریق رژیم غذایی، ورزش یا دارو نبودهاند. همچنین ممکن است به افرادی که چاق کمتری هستند اما عوارض قابل توجهی از چاقی خود دارند کمک کند. مطالعات نشان دادهاند که جراحی بای پس معده به کاهش فشارخون، کلسترول و وزن بدن در یک سال پس از عمل کمک میکند.
جراحی کاهش وزن را میتوان به روشهای مختلفی انجام داد، اما همه آنها درمانهایی از نوع سوء جذب، محدودکننده یا ترکیبی از این دو هستند. روشهای سوء جذب، نحوه عملکرد سیستم گوارش را تغییر میدهد. روشهای محدودکننده، آنهایی هستند که اندازه معده را تا حد زیادی کاهش میدهند. پس از آن، معده غذای کمتری در خود نگه میدارد، اما عملکردهای گوارشی، دست نخورده باقی میمانند.
سخن پایانی
سندروم متابولیک، یک اصطلاح پزشکی برای ترکیبی از بیماریهای دیابت، فشار خون بالا و چاقی است و علائم سندروم متابولیک نیز به گونهای شگفتانگیز با علائم این بیماریها مشابه است. توجه داشته باشید که دیابت، فشار خون بالا و چاقی به خودی خود میتوانند به رگهای خونی شما آسیب برسانند، اما داشتن هر سه با هم بسیار خطرناک است. این سندروم، افراد را در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب، سکته مغزی و سایر بیماریهای موثر بر رگهای خونی قرار میدهد.
این سندروم را غالبا با این روشها تشخیص میدهند:
این اختلال مادامالعمر است و بهتر است با کمک رژیم غذایی سالم، ورزش، ترک سیگار و الکل و چکاپ پزشکی کنترل شود.
منبع: +++++++++++++
از سال 95 با ورود به مجموعه دکتر کرمانی وارد حوزهی محتوا و به طور تخصصی محتوای تغذیه و سلامتی شدم. ابتدا کار رو با ترجمه شروع کردم و بعد از اون بخش سرپرستی و نظارت بر محتوا رو به عهده گرفتم. به شدت عاشق تولید محتوا هستم و به معجزهی کلمات باور دارم.
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
نظر شما
نام *
ایمیل
برای دریافت مشاوره خرید رژیم دکتر کرمانی شماره همراه خود را ثبت کنید ما با شما تماس میگیریم
برای دریافت مشاوره با کارشناسان فیتامینشماره همراه خود را ثبت کنید ما با شما تماس میگیریم